Martti Lehtinen

Vaasapedia
Versio hetkellä 17. kesäkuuta 2015 kello 10.37 – tehnyt Vaasalainen (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Martti Lehtinen – ”kivitohtori” Martti Kalevi Lehtinen

Syntynyt v. 1941 Vaasassa. 2. polven vaasalainen. Isoisä Vihtori Lehtisellä (synt. 1876 Kurikassa) oli veljensä Lennin (Leander) kanssa maalausliike Ajurinkadulla Vaasassa. Martti Lehtisen isä Aimo (synt. 1914 Nikolainkaupungissa) oli teknikko Strömbergin Vaasan tehtailla. Äiti Kerttu (os. Kotkaniemi) oli sairaala-apulainen, myyjätär ja kotiavustaja. Hän oli "pöyreän kirkon tyttöjä" Vimpelistä.

Martti Lehtinen on asunut Vaasassa Vöyrinkadulla, Vetokannaksella Ahventiellä ja Asevelinkylässä Aapontiellä. Lehtinen kävi Palosaaren kansakoulua ja valmistui ylioppilaaksi Vaasan Lyseosta 1960.Hän suoritti asepalveluksen merivoimissa, jonka jälkeen aloitti geologian ja mineralogian opiskelut Helsingin yliopistossa.

Lehtinen on väitellyt Lappajärvestä ja sen synnystä keväällä 1976 (lisensiaattityö aiheesta jo 1969). Hän jäi kesällä 2008 vanhuuseläkkeelle Luonnontieteellisen keskusmuseon (Helsingin yliopisto) Geologian museon yli-intendentin (professorin) virasta. Lehtinen on ollut mm. Ursa ry:n jäsen ja Tähdet ja Avaruus –lehden pitkäaikainen avustaja (mm. meteoriitit ja meteoriittikraatterit). Emeritus Professori Martti Lehtinen on mm. Vaasan Andromeda ry:n kunniajäsen. Maankuuluna ”kivitohtorina” tunnettu Lehtinen on tehnyt valtaisan työn Suomen geologian ja törmäyskraatteritutkimuksen saralla.

Pidetty luennoitsija ja ”kivilähettiläs” on kirjoittanut tieteellisten julkaisujen lisäksi mm. Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS)julkaisuihin ja Pohjanmaan museolehti Kapsäkkiin, Kivi sekä Mineralia-lehtiin kansantajuisia artikkeleita kivistä ja mineraaleista sekä geologian historiasta Suomessa.

Hän on järjestänyt myös Pohjanmaan museon kivikokoelman, johon liittyvä Bjurbölen meteoriitin kopion tarina on luettavissa artikkelissa ”Lentorahtia Vaasaan” Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta (LUOMUS) sekä Pohjanmaan museolehti Kapsäkistä (2015). Lehtiselle on myönnetty mm. Helsingin yliopiston tiedonjulistamispalkinto, J.V. Snellman-palkinto.

Lisää: http://www.pohjanmaanmuseo.fi/upload/kappsakki/Kapsakki_2010.pdf ja http://www.luomus.fi/fi/kivitohtorin-muisteloita