Joutsenlaulu: Taideaikakausikirja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Joutsenlaulu: Taideaikakausijulkaisu Vaasapedia

Risto Jalonen: Joutsenlaulu ’’Joutsenlaulu’’ ISBN 98427-4-8


Joutsenlaulu: Taideaikakausikirja Vaasapedia


Risto Jalonen: Joutsenlaulu

’’Joutsenlaulu’’ ISBN 98427-4-8 

Merenkurkun taideseura ry 2006


Jalosen mylly jauhaa voimalla

Ei ehkä sittenkään ”joutsenlaulu” Joutsenlaulu on Risto Jalosen kaksikymmentä vuotta kestäneen julkaisutoiminnan pääteos – toistaiseksi. Odottaa siis sopii, että Jalosen julkaisuatoiminta jatkuu ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta. Suhteestaan Merenkurkun taitelijaseuraan Jalonen kirjoittaa näin: ”Kaikista yhdistykselle tekemistänu kirjoista tämä on varmasti se eniten minun näköiseni ja näinhän se olla pitääkin. Tämähän on minun Joutsenlauluni. Toisin sanoen tämän jälkeen olen OUT kaikesta mikä liittyy Merenkurkun taideseuran toimintojen toteutumiseen. Aikansa kutakin. Ja onhan se niinkin, että kyllähän tämä osaltani jo riittää saakin. Tätä tahkoa olen jo tarpeeksi kiertänyt.”

Purkauksen tulkinta jääköön lukijalle.

Joutsenlaulu on mainio lisä Vaasan kovin niukkojen taidekirjojen joukkoon. Teoksen sisällön tekee kiinnostavaksi, että kansien väliin on koottu yhden tekijän, auteur, runoja kirjoituksia ja kuvia sekä vieraiden kirjoituksia ja kuvia. Näitä vieraita on 65. Osa vieraista on tervetulleita kestovieraita kuten surrealisti Panu Hemminki. Muut ovatkin sitten lähinnä pika- visiitillä. Joutsenlaulun keskeinen teema on Risto Jalonen. Tämä piirre varmsti ärsyttää monia ja saa laskemaan kuinka monta kertaa nimi R.J. kirjassa esiintyy. Kysymys on kuitenkin ilmiöstä: Jalonen on Suomen mittakaavassa merkittävä taiteen moniottelija ja oman egonsa kiistaton sankari. Jalonen, olipa sitten tosissaan – tai piruuttaan – tai omana itsenään - pakottaa lukijan ottamaan kantaa ilmiöön Jalonen. Tällainen paljaaksi riisutuminen vaatii rohkeutta ja uskallusta mutta siihen Jalonen on jo kouliintunut. Jalosen isännöimän Joutsenlaulun antia on poikkiataittellinen kokonaisuus, joka sisältää kuvia, valokuvia, proosakatkelmia ja runoja yli kuudeltakymmeneltä tekijältä. Mukana ovat niin Pohjanmaan kirjailijat ry:n konkari Heikki Hemminki tai kulttuuri- seura Miran lyyrikot Vilma Bagaaarova N´ Sombo tai Drakshan Ali.

Tekisi mieli ennustaa, että Joutsenlaulusta tuleee aikanaan kulttikirja ja bibliofiilinen harvinaisuus. Siksikin se kannattaa hankkia. Voi nimittäin hyvin olla että kirja on lajityyppinsä viimeinen edustaja.

Omin sanoin Taiteilijat ratsastaa pitkin luovuutensa ulappaa. Jokainen heistä, jokainen meistä rantahiekkaan viivansa piirtää ja odottaa seuraavaa aaltoa; se tulee ja tasoittaa. Risto J.

- Tapio Parkkari