Jalonen: Improvinismi ja surrealismi

Vaasapedia
Versio hetkellä 22. helmikuuta 2008 kello 10.13 – tehnyt 85.157.2.194 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teoksen kansilehti

Improvimisti ja surrealismi

Layout ja toimitus: Risto Jalonen Vaasassa lokakuussa 2007 Multiprintin digitaalipaino 2007 ISBN 978-951-98427-8-3 Toimittajat ja kuvat: Risto Jalonen, Pentti Suksi, Reijo Möttönen ja Johannes Heinonen. Vierailijat: Risto Helin, Isto Jakola, Zamuel Hube, Nathalie Chavieve ja Panu Hemminki Merenkurkun Improvinistisen taideseuran tuotantoa 21 sm x 14,4 sm. 96 s. Mikä se sellainen surrealismi ismi on?

Risto Jalosen toimittama teo on jatkoa Tuurin Nuorisoseuralla järjestetyille kolmelle näyttelylle ja vuonna 2007 järjestetyille ”Surrealistit Mustasaaressa” ja ”Surrealistit Vaasassa näytteyille. Sana surreasmi yhdistää puolenkymmentä hyvin erilaista taiteilijaa . Kirjassa surrealismi esiintyy paitsi kuvina myös Pentti Suksen ja Risto Jalosen teksteissä. Muut tekstit ovat lähinnä kriittistä pohdiskelua Suomen kulttuuripolitiikasta ja muutamasta historiamme käännekohdasta.. Näin tuttujen kesken

Risto Jalonen on löytänyt varsin mainion tavan toimittamiensa kirjojen formaatiksi. Jalonen esittäytyy itse taiteilijana ja kirjoittajana sekä kirjojen keskushenkilönä mutta tuo mukaan myös taiteilijaystävänsä ja ehkä myös hengenheimolaisensa.

Tällä kertaa on mukana myös Pentti Suksi. Suksi on laatinut kirjaan erinomaisen esittelyn surrealismista. Improvinismi ja surrealismi käy hyvin iltahetken lukukirjana. Suurimpana miinuksena koen että sellaiset taiteilijat kuin Johannes Heinonen ja Reijö Möttönen jäävät aivan liian vähälle esittelylle. Erityisesti automaalarina - siis autojen taidesomistajana tunnettu - Johannes Heinonen olisi ansainnut aivan oman esittelynsä samoin Reijö Möttönen.

Johannes Heinonen

Johannes Heinosessa kiinnostaa hänen kykynsä tuottaa satiirisia ja poliittisia kuvia nykyajasta ja ajan ilmiöistä. Heinosessa kiehtoo myös hänen mitään kaihtelematon suoruus ja rehellisyys. Tästä kaikesta olisi ollut mukava lukea enenmän. Nyt on tyytyminen vain muutamaan edustavaan kuvaan sekä Heinosen satiirisiin kirjoitelmiin.

Reijö Möttönen

Mm. Romuworkshopista tutuksi tullut Reijö Möttönen olisi ansainnut hänkin perusteellisen esittelyn. Möttönen aloitti metallikäsittelynsä sepän sällinä Karstulassa nuorukaisena ja on vuosien akarane painiskelun seuurauksena kehittynyt omaperäiseksi kuvanveistäjäksi, jonka teokset herättävät uteliaisuutta ja kutkuvtavat huumorintajua mutta tarkemmin katsoen myös puhuttelevat. Möttösen työt lähestyvt ITE-taidetta materiaalivalintojensa puolesta. En tiedä mitä mieltä Möttönen itse on ITE-vertauksesta mutta uskon hänen laskevan itsensä ”oikeiden” taiteilijoiden joukkoon.

Risto Jalonen

Risto Jalonen on jatkanut tinkimättömästi valitsemallaan julkaisulinjalla. Konsepti ei ole huono muta se antaa myös mahdollisuuden kritiikkiin. Jalosen vahva osuus kirjassa saattaa syttyttää joissakin tunteen siitä että kaikki kirjaan koottu on vain kehys Jalosen ympärillä. Myös seuraava pian julkaistava teos noudattaa samaa konsepitia.

Parhaimmilaan Jalonen on lyhyissä frakmenteissaan;

Sattumallaon aina sijansa oltava, että uudet ovet aukeavat, että tuulet puhaltavat.

Improvisismi ja surrealismi teoksen kautta on helppo lähestyä sitä, mitä surrealismi on tänään Suomessa.

Tapio Parkkari 15.02. 2008