Jalonen: Avain

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Risto Jalonen: Avain

AVAIN ISBN 951-98421-3-6

Risto Jalonen & muita pohjalaisia elämän tulkkeja

Ykkösoffset Oy 2005 - 355 sivua


Askeleita pitkin Pohjanmaata

Risto Jalonen, tuo uupumaton ja ehtymätön taiteen monitoimimies on tehnyt sen, jota on pitkään kaivattu. Kuva ja runoteos Pohjamaasta ja sen taitelijoista yli 300 sivua. Kun lukee tätä Jalosen puurtamaa kirjaa, niin huomaa että se on tehty huolella ja rakkaudella meidän omasta maakunnastamme. Eilistä unohtamatta, mutta sen pohjalta pitäytyen vahvasti tässä päivässä. Tästä näkökulmasta ei ole aikaisemmin tarkasteltukaan meitä pohjalaisia. Puhutaan ja aivan oikeutetusti Hämeestä ja sen maakuntataiteilijoista. Mutta kun puhutaan pohjalaisista, niin eipä tiedetä muuta kuin Härmä, kirves ja perkeles! Valitettavasti. Mehukkaastihan Heikki Hemminki on käsitellyt meidän perinteistä kuvaamme ja vielä meidän omalla kielellä Pohjanmaan murteella joka perustuu vanhaan ruotsinkieleen, hämeen ja karjalan murteeseen. Onneksi Jalonen ei ole unohtanut perinnekuviakaan, ei se muuten pohjalaisuutta olisikaan.

Tämä teos puuteinensakin osoittaa, että kyllä täälläkin, näillä lakeuksilla ja merenrannoilla on tiedetty mitä "taires" on ja se on ollut jopa luvallista ja hyväksyttyä. Kyllä sitä on tehtykin. Me ollaan taiteen alueella aivan turhan vaatimattomia.

Meitä pohjalaisia on vain kahta sorttia on puukkoopohjalaiset ja fiulipohjalaiset ja siitä väliltä ei mitään. Risto Jalosen kirja osoittaa sen, vaikka me yritetään näyttää muille, että me ollaan parempia kun muut ja ollaan rehevää ja komijaa sekä että elämä on täällä hurijaa. Mutta sisällä, rosoisen pintamme alla on tavattoman suuri herkkyys ja käsinkosketeltava kauneuden kaipuu. Jalonen on kirjassaan löytänyt sen oikean pohjalaisen perussielun, maiseman kauneuden ja tunteitten herkkyyden. Kaunis on Häme mutta Pohjanmaa on pikkuisen kauniimpi. Se löytyy runoissa, kirjoituksissa, valokuvissa ja tauluissa joita kirja on täynnään tulvien kuin keväinen Kyrönjoki. Lakeus ja lakeuden ihmiset tulevat Jalosen kirjassa juuri sellaisina esiin kuin he ovat. Kirja todistaa sen, että meillä on tänään yllättävän monta taiteentekijää. Me voimme olla pohjalaisista taiteentekijöistä ylpeitä. Kirjaan on koottu yli 40 taiteilijan tekemiä töitä: runoja, taidevalokuvia ja maalauksia. Ja tosiaankin: kyllä meillä osataan kun oikein halutaan.

Kirja on avain pohjalaiseen sielunmaisemaan, sen taiteilijoihin ja luonnon mahtavaan kauneuteen ja herkkyyteen. Kirjaa on tehty kolmen vuoden ajan ja sen kyllä huomaa, että Jalonen on työhönsä paneutunut ja pohjalainen luonto on ollut hänelle katkeamaton kaikupohja. Teos on hyvin sinfoonisesti koottu, alkaen kesäisestä rauhasta merenrannalla,lumivalkoiset pilvet vaeltelevat lakeuden yllä kun peipuuset visertää taivaan pyörryttävässä korkeudessa. Pohjalainen maisema ja sen ihmiset maiseman keskellä ovat pohjalaisessa tilassa, kiireettöminä levossa ja työnsä tehneinä. Jostain metsän reunasta alkaa kuulua hiljainen viulun ääni, johon yhtyy muutkin viulut ja lopuksi koko orkesteri täydella teholla. Myös tummat soinnut löytyy kun teosta selaa eteenpäin, nopeat juoksutukset, kuin sieltä jostain alkaa kuulua Rossin Taunon kaksirivisen peluu, välillä Kyrönjoki tulvii ja Laihialta nousee nenään kytösavujen kitkerät tuoksut. Maakunta elää ja toimii. Mistä teos alkoi ,niin se myös päättyy luonnon rauhaisiin ääniin kun Luonnotar laulaa auringon laskussa yön hämyisen usvaverhon lauskeuduttua peltojen, saariston ylle. Juuri tuossa on jotain niin käsinkosketeltavaa kauneutta ja sielun ihanaa rauhaa. Tässä on Jalonen kumppaneineen onnistunut vangitsemaan kirjaansa ohi kiitävän hetken joka ei koskaan palaa historian lehdille. Näin me nykyihmiset elimme. Tulevaisuudessa tämä on arvokas teos maakuntahistoriamme tutkijoille.

Risto Jalosen teos on upea lahjakirja jonka voi ottaa suurella kiitoksella vastaan. Tämä kirja kuuluu jokaisen kotiseutuaan Pohjanmaata rakastavan ihmisen kirjahyllyyn. Tämä on minun maakuntani. Suosittelen.

- Pentti Suksi