J.Kangas: Vetokannas vuodelta 1941

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vetokannas, asemakaava vuodelta 1941

Vetokannaksen nimi juontuu Infjärdeniä (Pukinjärvi) ja Eisfjärdeniä (Onkilahti) yhdistävästä purosta (Dragbäck), jota pitkin vene vedettiin selältä toiselle. Ojan yli tehtiin silta, kun 1700-luvun lopulla rakennettiin tie Vaasasta Palosaaren satamaan. Pukinkulma sai nimensä Vetokannaksella pitkään toimineesta Panimo Oy Bock Ab:stä.

Katunimistöä:

Amerikankatu, vuonna 1938 kaupunginhallitus lähetti silloiselle katunimitoimikunnalle Suomi-Amerikka- seuran kirjelmän, jossa ehdotettiin Delaware- siirtokunnan 300-vuotismuiston kunniaksi kadun nimeämistä siirtokunnan tai jonkun sen historian merkkihenkilön mukaan. Nimitoimikunta päätyi esittämään Amerikankatua, joka sitten hyväksyttiin.

Gerbyntie, Korvasi entisen Gerbynkadun, nykyisen Varisselänkadun. Kadulle ehdotettiin mm. Kalmistontie- nimeä, mutta onneksi hylättiin!

Harjukatu, nuoren vaasalaisen sotilaspojan Ahti Harjun mukaan (?), hän oli mukana Vaasan vapauttamisessa, Vilppulassa, Messukylässä, Tampereella ja Viipurissa luutnantti Ellmanin lähettinä. Hän sai urheudestaan 2.lk vapaudenmitalin ollessaan vain 14-vuotias.

Honkakatu,

Jääkärinpuistikko, nimitettiin vuoden 1918 jääkärien muistolle. Hoitamaton metsikkö on jäljellä siitä suurellisesta puistokatusuunnitelmasta, jolloin se ulottui leveänä parikatuna Palosaaren keskeltä Vetokannaksen perille.

Kanervakatu,

Karpinkatu (Carp'inkatu?), karpilla ei ole mitään yhteyttä Vetokannakseen, sen sijaan Carl Ludvig Carp (1843-1924) oli ansioitunut vaasalainen, hovioikeudenneuvos, kaupungin- ja kirkkovaltuutettu. Hän lahjoitti kaupungille rahaston. Kadun nimi on ilmeinen kirjoitusvirhe.

Koivukuja,

Kotimäentie,

Kruunantie, nimetty Kronan hiiva- ja viinatehtaan mukaan.

Kuulankatu, yhtyy päästään Jääkäripuistikkoon, nimetty vapaussodan 1918 jälkitapahtumissa Viipurissa ammutun säveltäjä Toivo Kuulan mukaan.

Lammentie, Pukinjärven eli Infjärdenin mukaan.

Lentäjänkatu, liittyy ilmeisesti myös vapaussota-aiheisiin. Olisiko mahdollisesti Suomen ilmavoimien ensimmäisen lentokoneen ja sen Suomeen lennättäneen kreivi von Rosénin mukaan nimetty? Nimelle ei löydy perusteluja pöytäkirjoista. Korjaus: Nimi tulee gerbyläisestä Flygar -suvusta/tilasta (Flygar=lentäjä) Miilutie, oli ennen Tervahaudankatu, muutettiin 1953

Muuntajakatu, kadunkulmassa jököttää suuri tiilinen muuntamorakennus, joka on hävityskiellossa, ei liene suojeltu?

Nummikatu,

Näkinkuja, ”Näcken” oli raatimiesten Efraim Hellsbergin, Ernst Björqvistin ja Gabriel Rewellin omistama 52 lästin kuunari, joka rakennettiin C. G. Wolffin laivaveistämöllä vuonna 1841. Englantilainnen korvetti “Firely” ampui laivan upoksiin Palosaaren satamassa 8.8.1855.

Pallokatu, katu on puolipallon kaaren muotoinen.

Panimontie, Bockin eli Pukin panimon mukaan.

Pitsikatu, sijaitsee Aino Lindemanin entisen pitsitehtaan vieressä.

Pohjolankatu, nimi Kalevalasta.

Pukinkatu, nimi Bockin eli Pukin panimon mukaan.

Torpankatu, Vaasan läänin ensimmäisen tp. maaherra Juho Torpan mukaan??

Vellamonkatu, parkki ”Wellamo”, 280 lästiä, rakennettiin Wasa Varvsbolaget’ille C. G. Wolffin laivaveistämöllä 1867. Kadunnimi oli alkujaan Palosaaren Kuhnankulmassa, mutta poistettiin kaavamuutoksessa.

Verkkokatu, nimi Aino Lindemanin vanhan kalaverkkotehtaan mukaan.

Vetokannaksenkuja,