J.Kangas: Purola - Bobäck

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Purola-Bobäck, asemakaava vuodelta 1942 Purolan vanha nimi ruotsiksi oli Bodbäck (Aittapuro). Nykyisin Mussorinojana tunnettu vanha puro on merkitty karttoihin hyvinkin kauan, ja kylän nimi on tullut sen rannalla sijainneiden kala-aittojen mukaan. Aikojen kuluessa nimi on muuttunut ruotsinkieliseen muotoon Bobäck. Purola liitettiin Vaasaan 1935, silloin kaupungin raja siirtyi Paukkulantien paikkeille. Kaupungin raja siirtyi nykyiselle paikalle alueliitoksessa 1972. Liitosalueen, ns. vanhan Purolan katunimet ovat väliaikaisia, koska kaavoitus on kesken ja alue on rakennuskiellossa. Väliaikaiset kadunnimet tekevät sekavan vaikutuksen yhteisen aiheen puuttuessa.

Paikannimiä:

Paukkula Purolassa, oli ampumarata, perustettu vuonna 1885, toiminta sillä lopetettiin turvallisuussyistä 1980- luvulla.

Marielund Vanha paikannimi nykyisten Paukkulantie- Pellervonkatu- Linnustajantie paikkeilla, olisi sopinut hyvin Teeriniemen nimeksi nykyisen asemesta.

Katunimistöä, osa väliaikaista:

Albertintie, (väliaikainen)

Gunnarintie, (väliaikainen)

Helmerinkuja, (väliaikainen)

Kalliokatu, kadun varrella Kuninkaantien risteyksessä on korkea kallio, sen päälle rakennettiin professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Huutoniemen kirkko vuosina 1962-64.

Kaskitie, (väliaikainen)

Kytösavuntie, (väliaikainen)

Laaksotie, tie sijaitsee vanhassa merenlaaksossa

Loimitie, (väliaikainen)

Ojatie, nykyään putkitetun ja peitetyn Mussorinojan vierellä.

Palomäentie, (väliaikainen) mutta vanha paikallisen tien nimi Mustasaaren kunnassa vuoteen 1972.

Pasmatie, (väliaikainen)

Paukkulantie, Paukkulan vanhan, 1885 perustetun ampumaradan mukaan.

Pellavatie, (väliaikainen)

Pellervonkatu, Asemakaavassa kadun nimenä on vieläkin Hartmaninkatu (tohtori Fredrik Hartman’in, kaupunginvaltuutettu ja raatimies). Katunimitoimikunta ehdotti nimenmuutosta 17.10.1953, koska se voidaan sekoittaa Hartmaninkujaan. Myöhemmin Harmaninkuja on nimetty Boucht’in kujaksi.

Pirtapolku, (väliaikainen)

Purolantie,

Repolankatu, nimetty kadun päässä sijainneen Uppgårdin kettutarhan mukaan.

Sepänkyläntie, vanha Kokkolantie 1960- luvun alkuun saakka.

Vakkurintie, (väliaikainen)

Voimakatu,, sijaitsee EPV:n suurjännitevoimalinjan alapuolella.

Ylimäentie, (väliaikainen)