J.Kangas: Hietalahti-Sandviken

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hietalahti-Sandviken 1933/1940 (oma)

Bragen ulkomuseo siirrettiin Vaskiluodosta nykyiselle paikalleen Hietalahden Tackholmiin 1933. Bragen vanhin rakennus on vuodelta 1810. Rakennukset (9 kpl) siirrettiin Harfin tilalta Närpiöstä

Hietalahden huvila ”Villa” rakennettiin vuonna 1846 Uumajalaisen komministeri (varapastori) J. A. Linder’in piirustusten mukaisesti. Alue pakkolunastettiin kaupungille 1857, jonka jälkeen rakennukset olivat vuokralla. Ensimmäinen omistaja oli tri F. G.Sandmark ja hänen jälkeensä hovioikeudenneuvos C. J. Boy. Boy kuoli 1868, jolloin huvilan vuokraoikeuden peri evl. Wasastjerna. Vuonna 1874 vuokraaja oli kellarimestari Fredrik Holmberg, joka avasi huvilaan kesäravintolan. Vuonna 1883 kaupunki lunasti vuokraoikeuden ja puistosta tehtiin kansanjuhlien pitopaikka. Näistä kuuluisin on vuoden 1894 laulu- ja soittojuhla, jossa osallistujina oli mm. Jean Sibelius Aino- (Järnefelt) vaimoineen. Villan pyöreäkaarinen ravintolaosa on valmistunut 1939 kaupunginarkkitehti Ingvald Sereniuksen suunnittelemana.

Rytilaakso Maannousu kuivasi Mustikkaselän 1800- luvun alkupuoliskolla, Pitkänlahdenojan kuivatusyhtiö (vuodesta 1938) hoiti loput. Kortetta ja kaislaa kasvanut laaksopainanne oli kunnalliskodin viljelyaluetta, ja radan vierelle nousi myöskin vuodesta 1935 alkaen siirtolapuutarha-alue, joiden mökit saivat purkumääräyksen 1960- luvulla. Nyt paikalle kehitetään kasvitieteellistä puistoa, kokeilupuisto Arboretumia. Ravirata valmistui 1950- luvulla, urheilukentät 1903, 1937 ja 1985. Pesäpallostadion valmistui 1989, uimahalli 1962. Tenniskentät sekä tennis- ja squash- hallit valmistuivat 1930- ja 80- luvuilla.

Katunimistöä:

Ansaankatu, suomeksi oikeastaan Ansaksenkatu, sanomalehtien Pohjalainen ja Pohjan Pojan päätoimittaja Frans Ossian Ansaksen (alk. Husberg) mukaan nimetty. Hänen poikansa Jalo Ansas oli myös tunnettu vaasalainen.

Esseninkatu, Mustasaaren lääninsairaalan viimeisen piirilääkäri Gustaf Martin von Essenin (1922 -31) tai maanviljelysinsinööri Gustav Mauritz von Essenin mukaan, hän oli myös kaupunginvaltuutettu 1912-16. Hietalahden historiikissa mainitaan, että katu on nimetty Essenien mukaan. Muuan puuvillatehtaan johtajista oli myös von Essen. Ehkäpä voidaan todella sanoa, että se on nimetty ”Essenien mukaan”.

Hangonkatu, ruotsalaisiin lahjoitustaloihin kadun varrelle muutti talvisodan jälkeen evakuoituja Hangon siirtolaisia.

Karjalankatu, talvisodan jälkeen kadulle muutti evakuoituja Karjalan siirtolaisia.

Kurteninkatu, kauppaneuvos, valtiopäivämies Anders Joachim Kurténin (1836- 1899) mukaan nimetty.

Malmönkatu, alkuperäiseltä nimeltään Katajanokankatu. Kadun varteen rakennettiin 1940 kummikaupunki Malmön lahjoittamia puutaloja.

Omakotikatu,

Poikkikuja,

Ravikatu, sivuaa ravirataa.

Ruutikellarintie, tielinjauksella oli vielä 70- luvulla useita vanhoja ruutikellareita eli räjähdysainevarastoja. Viimeinen poistettiin katurakentamisen yhteydessä keväällä 1996 raviradan kaakkoispäästä.

Skoonenkatu, ruotsalaisten lahjoitustalojen (1940) mukaan.

Välikatu, Klemetinkadun ja Asemakadun ”välillä”,