Irma Rewell

Vaasapedia
Versio hetkellä 28. marraskuuta 2014 kello 07.28 – tehnyt Vaasalainen (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Irma Rewell, os. Kentala on Vaasan Oopperan alullepanija v.1956. Hän toimii edelleen Vaasan Ooppera-Opera ry:n puheenjohtajana.

Muistokirjoitus

Professori Irma Rewell kuoli 13. helmikuuta 2010. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 28. joulukuuta 1929 Kaustisella.

Rewell hoiti liikunnan ja terveysopin lehtorin virkaa Vaasan yhteiskoulussa 1957–l990. Julkisen elämän päänäyttämöt hänelle olivat Vaasan ooppera ja Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto.

Johtamaansa oopperaa hän oli perustamassa jo 1956. Rahaston palvelu alkoi 1980. Näyttämöiltään Rewell vetäytyi vasta hieman ennen kuolemaansa.

Rewell aloitti ulkomaiset musiikkiopintonsa Salzburgissa ja Sienassa. Hän esitti 1958–1978 lähes 20 oopperateoksen naispääroolit. Carmen (1961) oli ensimmäinen meillä suoraan televisioitu ooppera.

Rewell tuotti yli 80 oopperateosta, kirjoitti librettoja, ohjasi ja tilasi seitsemän kotimaista teosta pohjalaisten historiasta. Ooppera Toivo Kuula - keskeneräinen sinfonia kantaesitettiin 2006 Vaasan 400-vuotis- ja Vaasan Oopperan 50-vuotisjuhlateoksena. Rewellille erityisen rakas lottaooppera Isänmaan tyttäret kantaesitettiin Ilmajoella. Kaikkiaan Rewell järjesti yli 200 esitystä.

Suomen Oopperaliittoa Rewell oli perustamassa ja toimi muun muassa sen puheenjohtajana 1969–1972. Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahastoa Rewell palveli yhteensä 30 vuoden ajan.

Kulttuuripersoonallisuutena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana Irma Rewell oli laaja-alainen. Hänen näkemyksensä mukaan maakuntarahaston oli tuotettava myös omaehtoista kulttuuria. Muun muassa Latomeri-sävellyssarja ja Oiva Ketonen -seminaari kuuluvat nyt maakunnan kulttuurielämään.

Isänmaallisuuden ohella pohjalaisuus oli syvällä Rewellin sielunmaisemassa. Hän ei hyväksynyt Etelä-Pohjanmaan nykyistä kahtiajakoa Keski-Pohjanmaata pirstoen ahtailla puoluenäkökohdilla.

Rewell oli ahkera lukija ja visionääri. Taiteelliseen lahjakkuuteen liittyi rautainen kyky pitää suurten projektien talousasiat aina kunnossa. Professorin arvonimen Rewell sai l988.

Irma Rewell oli kulttuuri-Pohjanmaan säkenöivä First Lady. Aina Yrjön päivänä, kun maakuntarahasto jakaa stipendinsä, hänen työnsä nousee arvoonsa.

Erkki Rintala