Ingwald Sourander

Vaasapedia
Versio hetkellä 17. kesäkuuta 2015 kello 10.30 – tehnyt Vaasalainen (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Ingwald Sourander - keräilijä Ingwald Sourander oli vaasalaisen tullihallintomies Wilhelm Souranderin ja Maria os. Buchschacherin poika. Ingwald Sourander pääsi ylioppilaaksi...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ingwald Sourander - keräilijä

Ingwald Sourander oli vaasalaisen tullihallintomies Wilhelm Souranderin ja Maria os. Buchschacherin poika. Ingwald Sourander pääsi ylioppilaaksi Helsingissä 1893. Vuonna 1899 hän valmistui filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta ja kolme vuotta myöhemmin diplomi-insinööriksi Polyteknisestä instituutista (Teknillisestä korkeakoulusta). Opintojen jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden Saksassa ja Sveitsissä.

Vuosina 1909-1929 Sourander toimi Nokia Ab:n toimitusjohtaja ja sen jälkeen vuoteen 1934 johtaja Diesen Wood Co:ssa Pitkärannassa. Vuosina 1941-1945 hän oli Suomen Vuolukivi Oy:n toimitusjohtajana. Lisäksi hän osoitti kiinnostusta sosiaalisiin kysymyksiin. Souranderilla oli sekä kirkollisia että kunnallisia luottamustehtäviä. Sourander kirjoitti mm. paperiteollisuuteen sekä paikallishistoriallisiaartikkeleita ja julkaisuja. Kulta- ja hopeaseppien tuotanto sekä teollisuushistoria olivat hänen tärkeimmät harrastuksensa.

Souranderin hopeakokoelma Pohjanmaan muuseon hopeahuoneen yhteydessä

Vaasalaissyntyinen insinööri Ingwald Sourander (1874-1961) lahjoitti hopeakokoelmansa Pohjanmaan museolle 4.3.1929. Lahjoituksen taustalla oli vierailu museossa pari vuotta aikaisemmin, jolloin hän oli tutustunut Hedmanin kokoelmiin ja erityisesti hänen hopeakokoelmaansa. Pirkkalassa asuneen Souranderin mielessä kypsyi tämän jälkeen ajatus osoittaa kiitollisuutta synnyinkaupungilleen lahjoittamalla sen museoon huonekaluja sekä ”Souranderin hopeakokoelman”.

Sourander aloitti hopeakokoelmansa keräämisen vuonna 1915. Hänen tavoitteenaan oli ostaa suomalaisia hopeaesineitä. Sourander yritti hankkia kokoelmaansa pohjalaisia esineitä, mutta niiden saatavuus oli huono Etelä- ja Itä-Suomessa. Hän keräsi myös Pietarissa toimineiden suomalaisten mestareiden tekemiä hopeaesineitä. Osan hankkimistaan hopeaesineistä hän käytti vaihtokauppoihin muiden keräilijöiden kanssa.

Pohjanmaan museo vastaanotti Souranderilta v. 1929 135 esinettä. Seuraavana vuonna hän täydensi kokoelmaa 30:llä ja vuonna 1944 55:llä esineellä. Hänen kuolemansa jälkeen museo sai vielä kolme esinettä.