C. G. Wolff

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Carl Gustaf Wolff (28.10.1800-19.7.1868) oli aikanaan vauras laivanvarustaja ja liikemies. Hän on syntynyt joko Noormarkussa tai Suomenlinnassa. Hänen isänsä Dietrich Wolff johti Suomenlinnan sotilassoittokuntaa ja myöhemmin hän johti Porin rykmentin soittokuntaa. Jossain vaiheessa näiden tehtävien välissä Carl Gustaf syntyi.

Hänen isänsäkuoli kun Carl oli 12-vuotias ja tämän jälkeen hän elätti itsensä myyntimiehenä Porissa. Kun hän oli 18, tai 20 joidenkin lähteiden mukaan, hän ilmestyi pennittömänä Vaasaan. Jo vuonna 1825 hän oli avannut ensimmäisen liikkeensä. Hän oli kaupungin ensimmäinen kirjakauppias ja käynnisti myöskin kaupungin ensimmäisen kirjapainon sekä julkaisi kaupungin ensimmäistä sanomalehteä (Wasa Tidning) vuonna 1839.

Mutta parhaiten hänet tunnetaan laivanvarustajana. Vuonna 1828 hänestä tuli laivan osakas, vuonna 1830 otti osaa priki Wänskapenin rakentamiseen Petsmossa ja neljä vuotta myöhemmin hän omisti telakan Palosaaren sundissa Vaasassa. Siellä hän rakensi 48 laivaa, joista 42 olivat hänen omiaan. Parhaimmillaan hän oli Suomen ja Pohjoismaiden suurin laivanvarustaja. Vuonna 1867 yksityishenkilö Carl Gustaf Wolffilla oli suurempi tonnisto kuin Kokkolalla, Pietarsaarella, Uudellakaarlepyyllä, Kristiinankaupungilla, Raumalla ja Porilla yhteensä.

Hän kuoli Tukholmassa vuonna 1868.