Antti Ruokonen - Belgian ritarikunnat

Vaasapedia
Versio hetkellä 6. joulukuuta 2014 kello 17.19 – tehnyt Vaasalainen (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: VAASA Jukka Porola/Pohjalainen tiistai 15.05.2012 Antti Ruokonen Belgian ritarikunnat' Ympäristöteknologian insinööri Antti Ruokonen on kirjoittanut jo toisen kirjan kunniam...)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VAASA Jukka Porola/Pohjalainen tiistai 15.05.2012 Antti Ruokonen Belgian ritarikunnat'

Ympäristöteknologian insinööri Antti Ruokonen on kirjoittanut jo toisen kirjan kunniamerkeistä. Marraskuussa 2010 valmistunut kirja Romanian kunniamerkeistä ja ritarikunnista on saanut seuraajan Belgian ritarikunnista. Omakustanne julkistettiin Vaasassa maanantaina.

Ilmajoen Koskenkorvalta kotoisin olevan 28-vuotiaan Ruokosen kiinnostus historiaan alkoi jo pikkupoikana.

- Lapsena tuli selailtua kirjoja, joissa oli paljon kuvia. Sotahistorian kirjoissahan miehillä on paljon merkkejä rinnuksissa, Ruokonen kertoo.

Merkit alkoivat tosissaan kiinnostaa kymmenisen vuotta sitten, ja vuonna 2007 ilmestyi ensimmäinen miehen kirjoittama artikkeli Numismaatikko-lehdessä. Sen jälkeen artikkeleita on ilmestynyt lähes jokaisessa lehden numerossa, yhteensä jo 30. Viimeisin artikkeli kertoo Hollannista.

Belgian kuningaskunnan ritarikuntia käsittelevä englanninkielinen teos The Spirit of the Lion - Orders of Belgium valmistui maaliskuussa ja siitä on jo tullut runsaasti kehuja ja kiittävää palautetta. Arvionsa ovat esittäneet Belgian kuningashuone, ulkoministeriö, suurlähettiläs ja sotahistoriallinen museo. Ne ovat kaikki avustaneet myös tietojen hankinnassa. Kirjaa varten Antti Ruokosen ei ole tarvinnut käydä Belgiassa. Kuvien ja tietojen hankinta on onnistunut sähköpostilla ja puhelinsoitoilla. Apua on tullut alan harrastajilta Suomesta, Isosta-Britanniasta ja Kanadasta. Eniten työtä teetti kuvien hankkiminen. Niitä on saatavissa, mutta laadussa on usein toivomisen varaa. Myös käyttöoikeudet on varmistettava.

- Minulla oli myös hyvää tuuria, sillä sain useita kuvia luovutustodistuksista, Ruokonen kiittelee. Mielenkiintoisin belgialaisista kunniamerkeistä on Leopold I:n ritarimerkki. - Siinä on niin monimutkainen rakenne, ja alatyyppejä ja variaatioita on paljon. Toinen kiinnostava on Afrikkalaisen tähden ritarikunnan merkki.

- Se poikkeaa eurooppalaisista merkeistä, koska täällä tähteä ei juuri käytetä. Euroopassa merkeissä on risti. Kirja käsittelee mmun muassa Belgian kuningashuoneen historiaa ja liitteissä on luetteloitu belgialaisten ritarikuntien suomalaiset saajat. Heitä on muutama kymmenen.

Ruokoselta on kysytty, miksi hän ei kirjoita suomalaisille läheisemmistä Baltian ja Pohjoismaiden kunniamerkeistä. Suomalaisista merkeistä hänellä on perustiedot, mutta:

- Nuorempana kiertelin messuilla ja sain yliannostuksen kotimaisista merkeistä. On kiinnostavampaa olla ensimmäisenä kirjoittamassa englanniksi muiden maiden merkeistä, suuremmalle lukijakunnalle. Englanti sujuu mieheltä. Se on geeneissä, sillä sisar on englannin kääntämisen ja tulkkaamisen tohtori Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

Ritarikuntien intohimoisen harrastajan tähtäin on jo Luxemburgissa. Mies ei ennakoi, koska kolmas teos valmistuu. Hän on luvannut itselleen pitää pienen tauon. - No, kuukausi on jo kulunut, hän naurahtaa. Materiaalia Luxemburgista on kertynyt, sillä belgialaisia kuvia odotellessa kirjoittamisessa oli luppoaikaa. Antti Ruokonen toivoo, että 69 euron hinnalla saadaan katettua kustannukset. Ensimmäistä, Romanian ritarikunnista kertovaa teosta on puolessatoista vuodessa myyty noin sata.

- Uskon, että kiinnostusta Belgiaan on enemmän.

Jukka Porola