Home / Muut / Vaasa älykaupunkina – mitä se merkitsee asukkaille?

Vaasa älykaupunkina – mitä se merkitsee asukkaille?

Teknologian kehityksen myötä maailma on jatkuvan muutoksen alaisena. Internetin ja älylaitteiden kasvu on tuonut mukanaan valtavasti mahdollisuuksia, josta olisimme vain voineet uneksia vielä muutama vuosikymmen sitten. Nykyään emme puhu enää vain netistä ja tietokoneista, sillä matkaan ovat tulleet muun muassa esineiden internet, virtuaalitodellisuus sekä 5G-verkko.

Älylaitteita on joka lähtöön, eikä arkipäiväisten toimintojen hoito ole koskaan ollut helpompaa. Esimerkiksi älykodit ovat olleet muutaman kuluneen vuoden kasvava trendi, mutta nyt niiden rinnalle ovat nousemassa kokonaiset älykaupungit. Tutustummekin tänään Vaasaan ja sen suunnitelmiin tulevaisuuden älykkäänä kaupunkina. Mitä tämä merkitsee ja mitä on odotettavissa? Otetaan siitä nyt selvää.

Maailma muuttuu älykkäämmäksi

Ensin tulivat tietokoneet, sitten internet, jonka jälkeen erilaiset älylaitteet lähtivät yleistymään kuluttajien keskuudessa. Nyt näiden rinnalle on noussut useita teknologian innovaatioita, kuten esimerkiksi esineiden internet IoT ja 5G-verkko, jotka ovat tukeneet muun muassa älykotien kehittymistä.

Lähes jokaiselta löytyy nykyään älypuhelin, jonka avulla hoidetaan nykyään lukuisia arkipäiväisiä toimintoja. Älypuhelimien yleistymistä on opittu hyödyntämään monilla markkina-aloilla. Näinä päivinä voimme hoitaa esimerkiksi ruokaostoksemme luurin kautta, hoitaa kaikki vaadittavat ajanvaraukset muutamalla painikkeella tai katsoa suosikki ohjelmiamme jonkin suositun striimipalvelun kautta. Viihdeala onkin osannut hyödyntää kehittynyttä älyteknologiaa erinomaisesti. Muun muassa suoratoistopalvelut ja erilaiset pelientarjoajat vetävät asiakkaita pariinsa. Esimerkiksi brittiläinen vedonvälittäjä William Hill, joka tarjoaa laajan valikoiman rahapelejä, on osannut optimoida toimintansa erinomaisesti tietokoneelle sekä älylaitteille.

Vaikka viihteenala onkin yksi näkyvimmistä älyteknologian hyödyntäjistä, ei se suinkaan ole ainoa. Teknologian innovaatioita optimoidaan jatkuvasti lukuisille eri sektoreille, sillä kaikki haluavat tietenkin pysyä mukana maailman kasvavassa kehityksessä. Nyt esimerkiksi useat eri kaupungit ja kunnat ovat lähteneet kehittämään älykkäitä toimintoja, kyetäkseen vastaamaan kasvavaan kehitykseen ja nykypäivän vaatimuksiin. Yksi näistä moderneista kaupungeista on monille suomalaisille tuttu Vaasa, johon lähdemme nyt tutustumaan tarkemmin.

Vaasa älykaupunkina – mitä se merkitsee

Suomessa on kehitteillä jo muutamia älykaupunkeja, joista tänään tarkastelemme luonnonhelmassa sijaitsevaa kaunista Vaasaa. Vaasan kaupunki on muutaman kuluneen vuoden aikana pyrkinyt kehittämään entistä modernimpia palveluita omille kuntalaisilleen, kasvattamaan imagoaan sekä optimoimaan energiatehokkuuttaan.

Vaasa on muun muassa mukana modernissa EU-hankkeessa, joka tunnetaan nimellä IRIS. Tässä hankkeessa testataan uusia mullistavia kaupunkikehityksen ratkaisuja niin energian, liikkuvuuden kuin myös ICT:n aloilla. Hankkeen ideana on kehittää älykästä energian käsittelyä ja e-liikkuvuutta sekä luoda kaupungille oma innovaatioalusta, joka antaa asukkaille ja yrityksille mahdollisuuden osallistua kunnan palveluihin aiempaa tehokkaammin.

Tällainen alusta mahdollistaa muun muassa peruspalveluiden, kuten kaupungin sisäisen joukkoliikenteen, kotien energiatehokkuuden sekä tapahtumien tuomisen nykypäivään. Se tuo kaupungin tarjoamat palvelut helposti asukkaiden saataville. Mikä hienointa, Vaasan tavoitteena on pyrkiä täysin hiilineutraaliksi datan avulla, jota kerätään kaupungin kolmesta suurimmasta päästölähteestä: liikenteestä, lämmityksestä sekä sähkön kulutuksesta. Tämä on erittäin tärkeä askel kohti aiempaa älykkäämpää ja ympäristöystävällisempää kaupunkia.

Älykaupungit tuovat mukanaan lukuisia muitakin innovatiivisia muutoksia, joista hyötyvät niin kaupungin sisällä toimivat yritykset kuin myös sen uskolliset asukkaat. Kehitys on tottakai vielä kesken, mutta tämä kyseinen kaupunki on jo nyt muutamassa vuodessa ottanut todella suuria harppauksia luodakseen asukkailleen, vierailijoilleen kuin myös yrityksilleen nykypäiväisen, vähäpäästöisen ja tehokkaan keskuksen, jonka palveluista päästään nauttimaan erilaisten, arkipäiväisiin toimintoihin optimoitujen älytoimintojen avulla.

Teknologian kehitys – nykypäivästä tulevaisuuteen

Vaikka älykaupunkien kehitys onkin ottanut valtavia harppauksia parin kuluneen vuoden aikana, ovat nämä vielä suurilta osin kuitenkin kehitysvaiheessa ja muutosta tapahtuu jatkuvasti. Kunnat ottavatkin tiheää tahtia käyttöönsä erilaisia innovatiivisia älytoimintoja, jotka kehittävät niiden toimintaa jatkuvasti aiempaa modernimpaan suuntaan.

Muun muassa aiempaa nopeamman ja tehokkaamman 5G-verkon leviäminen, esineiden internet, virtuaalitodellisuus sekä erilaisten älylaitteiden paraneminen ovat tuoneet mukanaan useita uusia mahdollisuuksia, joiden käyttöä tutustutetaan parhaillaan elämän eri osa-alueille. Vaasa on ollut yksi todellinen edelläkävijä älykaupunki struktuurin luomisessa, sillä varsinkin sen energiatehokkuuden edistäminen ja e-liikenteen kehittäminen datan avulla ovat malleja, joista useat kaupungit voivat varmasti tulla tulevaisuudessa myös hyötymään.

Vaasan asukkaat voivat kokea olevansa onnekkaita päästessään osaksi tämän kauniin, modernin älykaupungin kehitystä. Tässä vaiheessa jää vielä nähtäväksi, mihin suuntaan kehitys tulevien vuosien aikana tulee suuntaamaan, mutta voimme varmasti odottaa mielenkiintoisia, innovatiivisia askeleita, jotka tekevät Vaasasta entistä houkuttelevamman ja modernimman.

About Toimitus

Check Also

Sähköinen ilmailu mullistaa tapamme liikkua ehkä nopeammin kuin arvaammekaan

Dronet olivat viime vuosikymmenellä yksi näkyvimmistä muutoksista aiempaan. Aiemmin ilmasta tehtävät työt vaativat joko kalliin …

Vastaa