Home / Muut / Merenkurkun saaristo – Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä listalla

Merenkurkun saaristo – Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä listalla

Merenkurkun saariston alue on suorastaan historiallinen, sillä se luokitellaan ainoaksi luonnonperintö kohteeksi Suomessa (Unescon listaus). Jääkauden muovaamassa saaristossa on upeita maisempia, aina karikoista “saaristolabyrintteihin”. Björköbyn korkeasta näkötornista voi ihastella upeita ja historiallisia maisemia, sekä saariston kivien valtakuntaa.

Merenkurkun saaristossa ei aktiviteetteja puutu – kalastus, melonta, lintubongaus, pyöräily, purjehdus sekä maisemien ihaileminen. Siinä muutamia syitä, miksi tämä luonnonperintökohde on erinomainen valinta kotimaan matkailussa. Käymme tässä artikkelissa lyhyesti lävitse, millaisia mahdollisuuksia tältä alueelta löytyy!

Merenkurkun maailmanperintöalueen nähtävyydet

Norrskäretin saaren majakka

Norrskäretin saarelta löytyy majakka vuodelta 1847. Jopa 21 metriä korkea majakka oli viimeinen laatuaan Suomessa, joska majakanvartijat lopulta poistuivat 1987. Tämä on erityisesti veneilijöiden suosima kohde. 

Postiliikenteen muistomerkki

Vanhan kalasataman (Bodbackin) vieressä on postiliikenteen muistoksi pystytetty muistomerkki. Björköläiset kuljettivat postia Merenkurkun yli Ruotsin puolelle yli 300 vuoden ajan (lopetettiin vuonna 1809). Muistomerkin löytää Bodvattnetin luontopolun varrelta.

Raippaluodon silta

Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997. Suomen pisin silta (1045 m) yhdistää Raippaluodon mantereeseen. Silta on myös portti Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosiin.

Raippaluodon silta on avattu käyttöön vuonna 1997. Se on Suomen pisin siltä, pituutta löytyy jopa 1045 metriä. Se yhdistää Raippaluodon mantereeseen, ja silta toimii myös porttina Merenkurkun saariston perintöalueen pohjoisempaan alueeseen.

Ritgrundin majakka

Ritgrundin puinen tunnusmajakka rakennettiin vuonna 1863 ja muutettiin valomajakaksi vuonna 1945. Ritgrundin pieni saari sijaitsee Raippaluodon koillispuolella. Sen kohdalta alkaa tärkeä sisäväylä Perämereltä Selkämerelle. Majakkasaari on veneilijöiden ja melojien kohde.

Merenkurkun saariston aktiviteetit

Saariston antimissa kelpaa harrastaa erilaisia aktiviteetteja. Jääkauden muovaama maasto on upeaa aluetta harrastamiselle – kuten kalastamiselle, melonnalle sekä lintubongaukselle. Tekemistä riittää aika keväästä loppusyksyyn asti. Ja mikä parasta, tarjoaa upeat maisemat uskomattoman hienoa “ajanvietettä” täysin itsestään. Istahda kalliolle, ja nauti.

Kalastus

Merenkurkun saaristo on upea kalastuspaikka vuoden jokaisena ajankohtana. Saaristo on varsin matala ja kivikkoinen, joten siellä on hyvät oltavat kalastajille. Raippaluodon tai Björkön sisäsaariston alueet ovat talvella hyviä paikkoja pilkille.

Kesällä Raippaluodon sillan alue on varmaksi todettu kalapaikka. Sieltä haaviin tarttuu pääasiassa ahvenia sekä silakoita. Haukia voi myös saada virvelillä ylös, karikoiden ja ruovikoiden tuntumasta – aina loppusyksyyn saakka.

Alueella kalastukseen ei välttämättä tarvitse edes venettä. Rannat ovat hyviä, ja paikalliset oppaat kertovat mieluusti parhaimmat apajat. Huomioithan, että kaikkien 18-65 vuotiaiden tulee maksaa kalastonhoitomaksu – paitsi pilkillä tai ongella kalastaessa. 

Melonta

Alueella on upeat melontareitit. Jopa 2400 kilometriä rantaviivaa sekä 5600 saarta mahdollistaa hienoja retkiä vetten päällä! Björkön Svedjehamnista alkaa lähes maailmankuulu “saaristolabyrintti”, jossa kannattaa käydä melomassa. Mikäs sen parempaa, kun lähteä illan tullen pienelle melontaretkelle – päätepysäkki laavulla, jossa voi paistaa makkaran jos toisenkin!

Maailmanperintöalueelta voit luonnollisesti vuokrata kajakkeja. Saat myös melontakartan, jotta tiedät miten löytää alueen suurimmat helmet.

Lintujen bongaus

Merenkurkun saaristossa linnusto on varsin monipuolista. Luontopolkujen varsilta löytyy monipuolisesti paikkoja lintubongaukseen. Suosituimpana paikkana on ehdottomasti Svedjehamnin Saltkaret-näkötorni – sieltä näköalan ovat upeat.

Muita suosittuja paikkoja on Bodvattnetin rantaviiva. Sieltä voi bongata lapintiiroja, merikotkia sekä ruskosuohaukkoja. On siellä joskus nähty jopa uhanalaiseksi luokiteltu räyskä!

Linturetkiä järjestetään opastetusti tasaisin väliajoin, keväällä ja kesällä. Toki jokainen voi omatoimisesti harrastaa lintubongausta – siihen ei kokemusta liiemmin vaadita!

Muut aktiviteetit

Toki kannattaa muistaa, että alueella voi vain olla. Koko aikaa ei tarvitse olla liikkeessä, vaan voit nauttia luonnosta sekä upeista maisemista – tekemättä juurikaan mitään. Miltä kuulostaa, jos laitat Spotifysta lempimusiikkia, ja istahdat kalliolle katsomaan auringonlaskua? 

Tai haet rauhaisaan tunnelmaan hieman jännitystä nettipeleistä, samalla kuin kuuntelet kalojen polskintaa? Katso tästä suomalaiset kasinot, jos haluat yhdistää rauhallisen tunnelman sekä pienen lisäjännityksen!

Toki, ei älylaitteita ole pakko käyttää ollenkaan. Etsikää porukalla joku hieno ja rauhallinen paikka, ja nauttikaa olostanne. Näin Merenkurkun saaristo pääsee oikeuksiinsa!

Merenkurkun saariston luontopolut ja -reitit

Alueella on runsaasti erilaisia luontopolkuja, jotka soveltuvat lähtökunnosta riippumatta kaikille ihmisille. Myös perheen pienimmät jaksavat kulkea matkassa mukana. Kulkuajat vaihtelevat 1-2,5 tunnin välillä.

Bodvattnetin kierto, 4 km, rengasreitti

Helpohko luontopolku, joka soveltuu kaikille ihmisille – myös perheille, joissa on pieniä lapsia. Kulkuaika on noin 1,5 tuntia. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Aloituspiste Svedjehamnin kalasataman pysäköintialue.

Sommarön luontopolku (1,5 km / 2,4 km reitti tai 7,0 km yhteen suuntaan)

Luontopolku sopii kaikille, riippumatta kokemuksesta tai lähtökunnosta. Sopii hyvin myös perheille, vaikka mukana olisi nuorempia lapsia. Kulkuaika on arviolta 1-2 tuntia. Maasto on helppokulkuista, ei talvikunnossapitoa.

Aloituspiste on Sommarön luontopolun pysäköintialue.

Öjenin luontopolku (4,5 km, rengasreitti)

Sopii hyvin hieman kovempikuntoiselle väelle. Sulan maan aikaan kulkuaika on noin 2,5 tunnin luokkaa. Maasto on kuitenkin helpohkoa, joten reitti sopii myös aloittelijoille, perheille sekä erilaisilla ryhmille. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa. 

Aloituspiste on pysäköintialue, Vaasasta Sundomiin kulkevan tien varrella.

Merenkurkun saariston palvelut

Merenkurkun saaristoon kuuluvissa kunnissa (sekä lähikunnissa) on runsaasti kauppoja sekä ravintoloita. Sieltä jokainen voi hakea sopivat tarvikkeet patikointia varten. Toki jokainen tulee muistaa, että avotulen tekeminen on sallittua vain niille merkatuilla pakoilla. 

Yöpyminen onnistuu monellakin eri tavalla. Jos haluat päästä mahdollisimman lähelle luontoa, voimme suositella telttailua. Merenkurkun saariston alueella jokainen saa telttailla täysin vapaasti – se on jokamiehen oikeus. Alueella on myös vuokra- ja avomökkejä sekä leirintäalueita, joihin mahtuu suuremmatkin porukat.

About Toimitus

Check Also

Tuulivoimalat yleistyvät Suomessa

Kun puhutaan tuulivoimasta, tarkoitetaan sillä liike- energian muuntamista sähköksi. Tämä taas tapahtuu yleisimmin tuuliturbiinien pyörivien …

Vastaa