Author Topic: 102 lammasta ammuttu  (Read 4138 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 7431
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
102 lammasta ammuttu
« on: 09. 02. 2018 14:02 »
.

Kohtuullisen järkyttävä aikalaiskokemus Maalahdesta -hiukan lyhennelty referaatti tapahtumista

Lukijoilta: Yli sadan lampaan ampumisella kivitettiin yrittäjääKirjoittaja paheksuu Maalahdessa tapahtunutta 102 lampaan ampumistapausta

"Maaseudun tulevaisuudessa oli 31.1 artikkeli: Omistaja vaatii korvauksia lopetetuista suomenlampaista. Artikkelissa kerrottiin, että Vaasan lähellä Maalahdessa lopetettiin lampuri Holger Viklundin 102 lammasta, joista 60 oli tiineenä. Lampuri oli kasvattanut lampaita 40 vuotta.

Teurastusarkkitehtinä toimi läänineläinlääkäri Minna Lemettinen. Hän oli käskenyt lammaslauman lähelle eläinlääkärin, kaksi poliisia ja kaksi teurastajaa. Kun eläinlääkärit eivät puhelimella saaneet lampaiden omistajaan yhteyttä, he antoivat käskyn poliisille ampua lampaat.

Teurastajia ei käsketty teurastamaan, vaan katsomaan verilöylyä ja todistamaan paukuttelua.

Lampaiden ampuminen ei todista lampurista mitään, mutta epäilen valvontaviranomaisten syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttöön.

Yrittäjän on hyväksyttävä se, että jos alistuu valvontaviranomaisen käskyvaltaan, niin hän voi valita joko yrityksen lopettamisen tai sitten konkurssin.

Ammuttujen 102 lampaan liha muuttui hyödyttömäksi ja lampurille koitui 30 000 euron tulon menetys. Lisäksi hän joutui maksamaan 6 000 euroa Honkajoelle eläinruhojen käsittelystä.

Läänin eläinlääkärin ja lampurin näkemykset lampaiden hoidosta poikkesivat toisistaan. Eläinlääkäriltä varmaan löytyi lain pykälä, jolla lampaiden tappaminen näyttää oikeutetulta.

Lampurin käytännön kokemuksella ei pysty kumoamaan Eviran lakimiestä käyttävän läänin eläinlääkärin lausuntoa. Läänin eläinlääkäri aiheutti maksimaalisimman tappion, mitä lampurille lampaiden pidosta voi koitua.

Pitkien sadejaksojen jälkeen lammaslauman alla maa pehmenee ja sen seurauksena lampaiden turkki usein sotkeutuu. Eläinlääkärin koulutuksella pitäisi ymmärtää, ettei turkin sotkeutuminen tee lampaan lihasta käyttökelvotonta. Yrittäjän tuskaa lievittäisi se, että jos läänineläinlääkäri kertoisi, miten asia olisi voitu hoitaa siten, että lampurille olisi koitunut mahdollisen vähän taloudellista tappiota.

Lampuri on kaikkien yrittäjien tapaan henkilö joka tuo valtion kassaan euroja, josta voidaan maksaa myös eläinlääkärien palkat. Talouselämä ja yrittäjät kaipaa enemmän niitä valvontaviranomaisia, jotka edistävät yrittäjyyttä ja kartuttavat valtion taloutta kuin niitä, jotka virka-aseman turvin kivittävät yrittäjiä."

PENTTI PARVIAINEN

kalanviljelijä

Taivalkoski

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-yli-sadan-lampaan-ampumisella-kivitettiin-yritt%C3%A4j%C3%A4%C3%A4-1.2533094

.