Author Topic: Knoppitietoa hyödyllistä tai vähemmän hyödyllistä  (Read 32462 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Knoppitietoa hyödyllistä tai vähemmän hyödyllistä
« Reply #80 on: 25. 06. 2021 21:09 »
Ehdottomasti klikki knoppitietoa on tieto Vormsin saaresta länsi-Virossa melkein kuin Viron oma strömsöö

Vormsi (ruots. Ormsö, saks. Worms) on Viroon kuuluva saari ja kunta, joka sijaitsee Hiidenmaan saaren ja Noarootsin niemen välissä maan länsirannikolla. Kunta kuuluu Läänemaan maakuntaan.

Historia

 

Vormsilaisia vironruotsalaisia. Piirtänyt C. Weidenhavn vuonna 1861.

"Vormsin saari nousi merestä noin 3 000 vuotta sitten. Se on ollut asuttu ainakin 1200-luvulta lähtien, jolloin siellä asui ruotsinkielistä väkeä. Legendan mukaan Vormsin ruotsinkielinen nimitys Ormsö tuli Orm-nimisestä viikingistä. Toisen legendan mukaan Tanskan kuningas Valdemar II rakennutti saarelle Pyhän Olavin kirkon vuonna 1219. Nykyisin paikalla olevan kirkon vanhin osa on rakennettu vuonna 1400, mutta sen alta on löydetty merkkejä paikalla aiemmin olleesta puukirkosta. Lisäksi kirkkotarhassa on säilynyt 1200-luvulta peräisin olevia rengasristejä. Saarelle rakennettiin vuonna 1864 metallinen Saxbyn majakka. Vuonna 1935 rakennettiin toinen majakka Norrbyn kylään. Ennen toista maailmansotaa saarella asui noin 3 300 henkilöä, joista 3 000 oli vironruotsalaisia ja loput virolaisia. Asukkaat elivät kalastuksella ja laivatöissä sekä maataloudella. Saarelta vietiin muun muassa omenoita, perunoita ja ilmakuivattua lampaanlihaa.

Toisen maailmansodan aikana vuonna 1943 lähes kaikki vironruotsalaiset pakenivat Ruotsiin tai Suomeen. Neuvostomiehityksen aikana Vormsi oli kiellettyä aluetta, jonne vieraat pääsivät vain erityisluvalla. Merelle lähtö oli kielletty ankarasti. Saarella toimi useita kolhooseja, jotka yhdistyivät sittemmin sovhoosiksi. Saarella tuotettiin perunaa ja viljaa sekä kasvatettiin karjaa. Saarelaisia työskenteli myös laivoilla, metsätöissä ja meijerissä. Viron itsenäistyttyä uudelleen Vormsin saaresta tuli oma kuntansa 19. joulukuuta 1991. Itsenäistymisen jälkeen osa saarelta aiemmin lähteneistä vironruotsalaisista on saanut ennen sotaa omistamiansa maita takaisin. Saaren asukkaista noin 300:lla on vironruotsalainen tausta. Nykyisin saarella toimii rahvamaja, kirjasto sekä peruskoulu ja päiväkoti.

Liikenne

Vormsin kylien välillä kulkee bussi. Reitti on kahdeksikon muotoinen kiertäen kaikki saaren kylät. Mantereelta saarelle pääsee Reet-nimisellä lautalla Rohukülan satamasta. Matka saarelle kestää 45 minuuttia. Lauttalaituri on Svibyn kylän satamassa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vormsi

Oma saar
Hooaeg: 22, Osa: 1, 2019 Vormsi 21.06


Külastame põnevat Vormsi saart ja uurime millised on meie oma saarerahva tööd ja tegemised.

https://jupiter.err.ee/1217917/oma-saar
« Last Edit: 25. 06. 2021 22:10 by herkkoo »

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Knoppitietoa hyödyllistä tai vähemmän hyödyllistä
« Reply #81 on: 05. 07. 2021 20:08 »
Tasavallan palatsi (saks. Palast der Republik)

Tasavallan palatsi (saks. Palast der Republik) oli vuosina 1976–2008 olemassaollut rakennus Berliinin keskustassa, Spreejoen varrella Schlossplatzin ja Lustgartenin välissä. Aikanaan Itä-Berliinin puolella sijainnut Tasavallan palatsi toimi pääasiallisesti Saksan demokraattisen tasavallan parlamentin, Volkskammerin, kokoontumispaikkana, mutta siellä oli myös kaksi suurta auditoriota, taidegallerioita, ravintoloita ja keilahalli.

Rakennuksen pääaulassa oli 1 001 valaisinta, minkä takia se sai puoluejohtaja Erich Honeckeriin viittaavan lempinimen Erichs Lampenladen (”Erichin lamppukauppa”). Kaikkiaan talossa oli 50 000 hehkulamppua.

Asbestiongelmat ja purkaminen

Juuri ennen Saksan jälleenyhdistymistä lokakuussa 1990 rakennus todettiin runsaan asbestin takia terveydelle haitalliseksi ja se suljettiin yleisöltä 19. syyskuuta. Talon rakenteissa oli kaikkiaan 5 000 tonnia paloeristeeksi tarkoitettua asbestia, joka rakennevirheen seurauksena oli murentunut ja levinnyt asbestipölynä ilmanvaihdon kautta talon sisäilmaan. Vuosia kestänyt asbestin poistaminen Tasavallan palatsin rakenteista aloitettiin vuonna 1997 ja se tuli maksamaan kymmeniä miljoonia. Vuoteen 2003 mennessä kaikki asbesti oli poistettu sisä- ja ulkoverhoilun mukana, ja rakennus oli valmis purettavaksi. Rakennuksen runko avattiin kävijöille kesällä 2003, ja rakennusta käytettiin seuraavana vuonna erilaisten näyttelyiden ja konserttien pitämiseen.

Purkutöiden yhteydessä vuonna 2008 havaittiin vetiseen suomaahan liittynyt ongelma. Rakennuksen painon poistaminen olisi voinut saada sen pohjana olleen betonialtaan liikkumaan pohjaveden paineesta ja vaikuttaa myös muihin lähellä olleisiin arvorakennuksiin. Tämän välttämiseksi betonialtaaseen rahdattiin painoksi 100 000 tonnia hiekkaa sitä mukaa kun purkutyöt etenivät. Kuninkaanlinnan jälleenrakentamisen yhteydessä hiekka on vastaavasti siirrettävä vähän kerrallaan pois. Berliiniläiset antoivat näille vastoinkäymisille nimityksen ”Erichin viimeinen kosto

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tasavallan_palatsi_(Berliini)Tasavallan Palatsi oli DDR:n kallein rakennus, ja maan tapojen mukaan pommi jo syntyessään

http://www.warreteam.com/g2014/2306.htm

Kyläkauppiaskin joutui "stasin" kuulusteltavaksiTuntomerkit täsmäävät ja Mercedes-kyyti vaihtuukin TrabantiinSireenit ulvoen epäiltyä viedään kohti kuulustelupaikkaa

http://www.warreteam.com/g2018/1907.htm


Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Knoppitietoa hyödyllistä tai vähemmän hyödyllistä
« Reply #82 on: 07. 07. 2021 20:08 »
Eli mihin paikkaan tämä figuuri sijoittuuTaipaleen kanava, Varkauden vesireitti"1962-1967 uutta Taipaleen kanavaa alettiin kunnostamaan ja lisäksi siitä oli tarkoitus tehdä osa Saimaan syväväylää. Koko tämä revohka saatiin tehtyä ilman että tarvittiin katkaista vesi-, maantie- ja rautatieliikenne! Valmistunut suursulku korvasi uittokanavan vanhat sulkukammiot. Nykyisen sulun pituus on 160 metriä, leveys 13,2 ja syvyys 4,35 metriä."

https://retkipaikka.fi/taipaleen-kanava-varkauden-vesireitti/

Varkauden kanavien synkkä historia

Lähes 300 nälän runtelemaa kanavanrakentajaa menehtyi 1800-luvun puolivälissä. Raaka työ ja kulkutaudit koituivat monen kohtaloksi.Rakentajia eniten Länsi-Suomesta

Kymmenisen vuotta rakennettu Saimaan kanava tehtiin reilusti suuremmilla aluksille.

"Varkauden kanavan laajennustyö 1860-luvun puolivälissä koitui monen rakennusmiehen kohtaloksi. Maata koetteli nälänhätä ja työmaalle palkattiin nälästä kärsiviä kansalaisia.

– Itä-Suomesta rakentajia oli vähän, mutta Pohjanmaalta ja Länsi-Suomesta sitäkin enemmän. Ehkä nälänhätä oli siellä pahempi.

Nälkä, heikentynyt vastustuskyky ja raskas työ olivat monelle ylipääsemätön yhdistelmä.

– Työn on täytynyt olla todella raakaa. Koneita ei ollut. Työkaluina olivat lapio ja hakku ja työ oli kaivamista."

https://yle.fi/uutiset/3-5854105

Nämä pienet paikat on aina parhaita


Kukkakeitaan tarina"Musiikkikahvila Kukkakeidas on vuonna 2019 perustettu kolmen siskoksen kahvila. Perustamisvaiheessa Meeri, Eliina ja Eerika olivat 14-, 15- ja 17-vuotiaita. Kahvila toimi kaksi ensimmäistä kesää Kukkakievarin musiikkikahvilana Varkaudessa, Kopolanvirralla. Siellä heillä oli kahvilan pihalla kotieläimiä, he soittivat livemusiikkia ja myivät kesäkukkia.

Kolmantena kesänä eli vuonna 2021 tytöt muuttivat Taipaleen Kanavalle Kanavamuseon kanssa samoihin tiloihin. Sielläkin heillä on pihalla kanoja, pupuja ja lampaita, he soittavat edelleen livemusiikkia sekä myyvät kesäkukkia."
https://kukka-keidas.fi/kukkakievarin-tarina/
« Last Edit: 07. 07. 2021 21:09 by herkkoo »

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Knoppitietoa hyödyllistä tai vähemmän hyödyllistä
« Reply #83 on: 15. 10. 2021 15:03 »
Ehdotomasti knoppitietoa että Annika Saarikon avustaja on nimeltään Silja Silvasti"Ministereiden erityisavustajat tviittaavat usein tylsästi päivän polttavista aiheista, kuten kulttuurileikkauksista ja sellaisista.

Saarikon erityisavustaja Silja Silvasti on tässä joukossa virkistävä poikkeus. Tässä Silvastin tyylinäyte perjantai-iltapäivältä – suoraan hallitusviisikon neuvotteluista.

– Tänään. Kun pääsen tästä linnasta ulos. Aion PÖTKÖTTÄÄ. NIIN. RAJUSTI, Silvasti tviittasi valtioneuvoston linnasta."

   silja silvasti
@SiljaSilvasti
tänään. kun pääsen tästä linnasta ulos. aion PÖTKÖTTÄÄ. NIIN. RAJUSTI.

Son pötkötting tänään, potslojoing huomenna. Sunnuntaina vois harkita jotain tekemistä, mut sekin vahva ehkä.
4.31 ip. · 15. lokak. 2021

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1d766a2a-350b-4bfc-a543-144eb4d748e0

« Last Edit: 15. 10. 2021 16:04 by herkkoo »