Author Topic: Suomi on yksi vanhimmista puhutuista kielistä  (Read 1890 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7334
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Suomi on yksi vanhimmista puhutuista kielistä
« on: 23. 06. 2016 15:03 »
.

10 vanhinta kieltä, joita edelleen puhutaan maailmalla – ja suomen kieli on yksi niistäOte saksalaiskirjastosta löydetystä yhteissidoksesta, joka sisältää kaksi ennen tuntematonta suomenkielistä teosta, jotka on painettu Rostockissa vuonna 1607.


"Suomen kieltä puhuu maailmankartalla vain pieni väestöryhmä, mutta se on silti yksi historian vanhimmista säilyneistä kielistä.

Pienet kieliryhmät jäävät historiassa suurten alle ja nopeasti, mutta jotkin vanhat kielet pitävät edelleen pintansa.

The Culture Trip listasi kymmenen vanhinta maailmalla edelleen puhuttua kieltä.

1. Heprean kieli

Heprean kieltä on puhuttu vuosisatoja, ja kieli on kehittynyt myös paljon ajan saatossa. Nykyinen versio poikkeaa Vanhan testamentin kielestä, mutta kieltä puhuvat pystyvät edelleen ymmärtämään vanhempaa versiota.

2. Tamilin kieli

Kielen puhujia on maailmassa noin 78 miljoonaa. Tamili on Intian, Sri Lankan ja Singaporen virallinen kieli. Kieltä on todistetusti puhuttu ennen ajanlaskumme alkua. Vastoin muita vanhoja, vuosisatoja säilyneitä kieliä, tamili on jopa kehittynyt alati ja on nykyisin yksi puhutuimmista  kielistä maailmassa.

3. Liettuan kieli

Eurooppalaisilla kielillä on yhteinen historia – kielet alkoivat kehittyä omikseen noin 3500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tuolloin kieliperheestä alkoivat kehittyä muun muassa saksan, italian ja englannin kieli. Baltiassa kielet säilyivät kuitenkin lähempänä alkuperäistä Euroopassa puhuttua kieltä. Jostain syystä erityisesti liettuan kielessä on säilynyt enemmän kielioppisääntöjä kuin sen naapurikielissä. Tästä syystä liettuaa voidaan pitää yhtenä maailman vanhimmista kielistä.

4. Farsin kieli

Farsia puhutaan Iranissa, Afganistanissa ja Tadžikistanissa. Farsi on syntynyt vanhasta persian kielestä ja on muuttunut satojen vuosien aikana harvinaisen vähän.

5. Islannin kieli

Islannin kieli on kehittynyt vuosisatojen aikana kohtalaisen vähän. Nykysin islantia puhuvat pystyvät helposti lukemaan tekstejä, jotka on kirjoitettu satoja vuosia sitten. Islannin kielen vahvaan asemaan on mitä todennäköisimmin vaikuttanut maan eristäytynyt asema maapallolla.

6. Makedonian kieli

Makedonian kieli on kehittynyt venäjän, puolan, tsekin ja kroatian kielistä ja on kieleksi suhteellisen nuori. Makedonian kieli muistuttaa kuitenkin nykyisin eniten muinaiskirkkoslaavia, joka on vanhin slaavilaisen kirjakielen muoto.

7. Baskin kieli

Baskin kieltä puhutaan tietyillä alueilla Espanjassa ja Ranskassa, mutta se on hyvin kaukana espanjan ja ranskan kielistä. Kielitieteilijät ovat jo pitkään yrittäneet selvittää baskin kielen juuria, mutta tuloksetta. Baskin kielen tiedetään kuitenkin olevan paljon esimerkiksi espanjaa ja ranskaa – jotka kehittyivät latinan kielestä – vanhempi kieli.

8. Suomen kieli

Kirjakielestä on todisteita vasta 1500-luvulta, mutta sen juuret ja historia ovat paljon syvemmällä. Suomi kuuluu suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen, johon lukeutuvat myös viron ja unkarin kielet ja muita pienempiä kieliä, joita puhutaan Siperian alueella. Suomen kielessä on silti paljon lainasanoja, jotka ovat soluttautuneet kieleen vuosisatojen varrella. Esimerkiksi sana ”äiti” tulee alun perin gootin kielestä. Sana ”kuningas” puolestaan tulee germaanisen kielen sanasta ”kuningaz”, mitä ei kuitenkaan enää puhuta missään.

9. Georgian kieli

Georgian kielen aakkoset ovat uniikit. Kielen arvellaan periytyneen armean kielestä, jota puhuttiin 200-luvulla.

10. Gaelin kieli

Irlannissa puhuttava gaelin kieli on nykyisin vain pienen joukon äidinkieli, mutta sillä on pitkä historia. Gaelin kieli on nykyisin vanhin kansankieli koko Länsi-Euroopassa."


Lähde: The Culture Trip   http://theculturetrip.com/asia/india/articles/the-10-oldest-languages-still-spoken-in-the-world-today/

http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/10-vanhinta-kielta-joita-edelleen-puhutaan-maailmalla-ja-suomen-kieli-on-yksi-niista/5941982

.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7334
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Suomi on yksi vanhimmista puhutuista kielistä
« Reply #1 on: 05. 11. 2016 11:11 »
.

Lintukoto

"Lintukoto on myyttinen paikka, joka sijaitsi suomalaisen kansanperinteen mukaan kaukana etelässä ja lounaassa, maailman reunalla tai kohdassa, jossa taivaankansi ja maanpinta kohtaavat. Muuttolinnut muuttivat talveksi lintukotoon linnunrataa seuraten, ja ihmissielukin saattoi ehkä vaeltaa sinne kuoltuaan. Lintukodossa kaikki oli pientä, johtuen ehkä taivaankannen reunan läheisyydestä ja ahtaasta tilasta. Lintukoto saattoi sijaita myös taivaankannen reunojen ulkopuolella, jolloin sinne pääsi kulkemaan taivaankannen reunan ali, ikään kuin teltan helman alta.

Nykyään lintukodolla tarkoitetaan yleensä pientä, turvallista ja kotoisaa paikkaa tai aluetta.Tässä alkuperältään epävarmassa eurooppalaisessa kuvassa keskiaikainen pyhiinvaeltaja löytää paikan, jossa taivas ja maa kohtaavat

Lintukotolaiset

Lintukodossa asui pienikokoisia ihmisentapaisia olentoja, lintukotolaisia eli taivaanääreläisiä eli ääreläisiä. Lintokotolaisia kuvailtiin niin pieniksi, että niitä mahtui pari kappaletta makaamaan tynnyrin pohjalle. Lintukotolaisten on kerrottu taistelleen kurkia vastaan, koska kurjet yrittivät ahmia viljan lintukotolaisten pelloilta. Tarinan muissa versioissa kerrottiin kiistaan syynä olevan sammakot, joita kurjet ja lintukotolaiset molemmat pyydystävät syödäkseen.

Vastaaviin olentoihin uskoivat jo antiikin kansat, mutta ne tunnetaan myös joidenkin arktisten kansojen mytologiasta.

Joidenkin kansantarinoiden mukaan lintukotolaisia asui myös Lapissa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lintukoto

.