.
Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen"Juha Sipilä kirjoitti sähköpostissa Ylen toimittajalle, että hän ei luota lainkaan Yleisradioon. Päätoimittaja kiistää, että Sipilä olisi vaikuttanut Ylen uutisointiin.
Ylessä alkoi kuohua perjantaina 25. marraskuuta sen jälkeen, kun Yle oli julkaissut uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä.
Ylen ajankohtaistiimi oli jo kirjoittanut perjantain aikana valmiiksi jatkojutun, jossa haastateltiin kahta oikeusoppinutta siitä, oliko Sipilä ollut esteellinen päättäessään valtion sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Ylen johto päätti perjantaina illalla, että juttua ei julkaista.
Pääministeri Sipilä lähetti perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle. Viesteissä oli pääministerin saamaa tuohtunutta kansalaispalautetta. Sipilä kertoi, että hän ei luota Yleisradioon lainkaan.
Viimeisin viesteistä lähetettiin Ylen toimittajalle perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Ylen ajankohtaistiimi alkoi työstää sähköposteihin liittyvää juttua maanantaina 28. marraskuuta. Juttuaihe kirjattiin Ylen toimitusjärjestelmään, journalismin portaaliin, niin sanottuun jopoon, aamulla ennen kahdeksaa.
Kolme Ylen työntekijää on kertonut nämä tiedot Suomen Kuvalehdelle. He eivät halua nimiään julki asian arkaluonteisuuden vuoksi.
Ylen johto, käytännössä päätoimittaja Atte Jääskeläinen, kielsi molempien juttujen edistämisen, SK:n lähteet kertovat.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen
Isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin maanantaina iltapäivällä käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla.
Tämä tapahtui niin sanotussa ”pomoinfossa”, jossa oli paikalla kymmeniä henkilöitä. Kyseessä on Ylen päälliköiden kokous, joka pidetään joka maanantai. Pomoinfo pidettiin Ylen Radiotalossa Tori-nimisessä tilassa.
Palaverissa Ylen johdon Sipilä-linjauksesta kertoi Ylen päälliköille Marjo Ahonen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan tv- ja radiolähetyksistä vastaava päällikkö.
Käytännössä seuraavan aamun radion Ykkösaamuun sovittu Sipilä-uutista koskeva keskustelu peruttiin näin Ylen journalistisen johdon päätöksellä. Lisäksi peruttiin suunnitelma käsitellä Sipilää Aamu-tv:ssä ja maanantai-illan A-studiossa."

Toimittaja Ruben Stiller
"Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller sai Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tiistaina 29. marraskuuta kirjallisen varoituksen siitä syystä, että hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti” (varoituksen muotoilu).
Varoituksessa uhataan lisäksi, että Stiller irtisanotaan, jos hän vielä jatkaa ohjelman valmistelua toimituksen johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti.
Varoituksen on allekirjoittanut Marjo Ahonen, vastaavan päätoimittajan sijaisen ominaisuudessa.
Tiettävästi kirjallinen varoitus on sittemmin peruttu. Stiller oli tiistaina johdon edustajien puhuttelussa.
Varoituksen lopussa on Stillerin allekirjoitus, jossa hän vahvistaa saaneensa ilmoituksen tiedokseen 29. marraskuuta."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paaministeri-sipila-vaiensi-ylen-uutisten-johto-hyllytti-sipila-jutut-ruben-stiller-sai-varoituksen/
Yleisradion uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen tervehti keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää, joka saapui Kuntavaalit 2012 -vaalikeskusteluun Ylen Isoon Pajaan 20. syyskuuta 2012.
Ylen vastaava päätoimittaja oli keskustanuori – Pääministeri Sipilä on puuttunut aiemminkin journalismiin Kotimaa 30.11.2016 14:15
"Suomen Kuvalehti kertoi Ylen johdon päättäneen perjantaina 25. marraskuuta, ettei Ylen ajankohtaistiimin jatkojuttua valtion kaivosyhtiö Terrafamen 100 miljoonan euron lisärahoituksesta ja Sipilän sukulaisten omistamasta yhtiöstä julkaista.
SK kertoi, että pääministerin lähettämät painostavat sähköpostit Ylelle vaikuttivat siihen, ettei kolmea jatkojuttua julkaistu.
Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää Suomen Kuvalehden uutisen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi vaientanut Ylen.
Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on keskustataustainen. Hän toimi aktiivisesti keskustanuorissa Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajana
Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kirjoittaa Ylen verkkosivuilla, ettei Yle ole luovuttanut Sipilä-uutisoinnissa päätösvaltaa ulkopuoliselle. Hän sanoo, että Yle on tehnyt päätöksen journalismistaan itse.
On vaikea välttää vaikutelmaa siitä, että journalistista päätösvaltaa on valunut toimituksen ulkopuolelle. Ylen johdon toimet voi nähdä jopa sensuurina, jolla puututaan journalistien tärkeimpään työkaluun eli sananvapauteen.
Yleä rahoitetaan vuosittain noin 500 miljoonalla eurolla kansalaisten maksamalla Yle-verolla."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ylen-vastaava-paatoimittaja-keskustanuori-sipila-puuttunut-aiemminkin-journalismiin/
Sipilä välitti toimittajalle kansalaisten nimillä varustettuja viestejä”Ihmettelin pääministerin toimintaa”
Sanna Nikula, STT30.11.2016 11:45
Muokattu
30.11.2016 12:19
"Ylen ajankohtaistoimittaja Salla Vuorikoski kertoo saaneensa pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) lähes 20 viestiä perjantai-iltana ja yhden lauantaina.
Osa sisälsi pääministerin omaa kritiikkiä Vuorikoskelle, mikä on toimittajan mielestä normaalia palautetta, mutta Sipilä välitti Vuorikoskelle myös 12 kansalaisilta saamaansa sähköpostiviestiä, joissa kritisoidaan Sipilää. Joissakin viesteissä on alkuperäisen lähettäjän nimi.
Vuorikoski ihmetteli pääministerin toimintaa niin paljon, että halusi tehdä siitä jutun. Hänen mukaansa juttu oli puoliksi valmis, kun vastaavalta päätoimittajalta Atte Jääskeläiseltä tuli tieto, että sitä ei tehdä.
– Ensimmäinen ajatukseni toimittajana oli se, että tämähän pitää uutisoida, mutta en nyt sitten ole sitä juttuani tehnyt, Vuorikoski kertoo.
Sinänsä viestit olivat Vuorikosken mielestä normaalia kansalaisilta tulevaa palautetta, jollaista toimittajille ja varmasti myös poliitikoille tulee.
– Pääministeri nyt vain jostain syystä halusi tämmöisen statementin tehdä, että välitti ne minulle."
http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/180394/d340ae059bhttp://web.archive.org/web/20161130150916/http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/180394/d340ae059bSipilän seurassa olleet turvamiehet estivät toimittajien pääsyn Sipilän puheille Slushissa
Turvamiehet estivät toimittajien pääsyn pääministeri Juha Sipilän luo. Sipilän vieressä Viron presidentti Kersti Kaljulaid.
Kotimaa Julkaistu 30.11.2016 klo 11:11 | 19
Hannamari Ahonen, Lännen Media
"Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esiintyminen teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa Slushissa keskiviikkoaamuna sai lisää kiinnostavuutta. Suomen Kuvalehti oli aamulla uutisoinut, että Sipilä vaiensi Yleisradion uutisoinnin liittyen Sipilän jääviyteen Terrafame-päätöksenteossa.
Sipilä käveli seurueensa kanssa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän Slushin katsomoon. Kun toimittajat yrittivät esittää pääministerille kysymyksiä, turvamiehet estivät pääsyn pääministerin puheille.
Lännen Median toimittaja ehti kysyä Sipilältä, onko pääministeri vaikuttanut Ylen journalistiseen sisältöön.
Sipilä sanoi, että ”Eihän tässä nyt voi”. Turvamies otti toimittajan repusta kiinni ja veti toimittajan pois. Toinen turvamies sanoi, että ” tästä on sovittu” eikä päästänyt toimittajaa pääministerin lähelle. Lännen Median toimittaja ei saanut vastausta, mistä on sovittu ja kenen kanssa.
Muidenkin tiedotusvälineiden toimittajia estettiin pääsemästä pääministerin puheille."
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/sipilan-seurassa-olleet-turvamiehet-estivat-toimittajien-paasyn-sipilan-puheille-slushissa/.