Author Topic: Kielipuoli eliitti ei osaa suomea eikä englantia  (Read 1027 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Eikka

  • Guest
Suomentaja: Kielipuoli eliitti ei osaa suomea eikä englantia

Englanti ei ole ainoa hienojen ajatusten kieli, väittää suomentaja Kimmo Pietiläinen.

"Suomi on luopumassa suomen kielestä. Tämä johtuu siitä, että yliopiston opiskelijoita koulutetaan englanniksi, vaikka suurin osa heistä tekee elämäntyönsä Suomessa.

Samalla kielletään kansalta mahdollisuus oppia omatoimisesti ja ajatella itse hienoja asioita. Eliitti luulee, että vain englanti on siihen soveliasta. Suuret ajatukset ajatellaan aina omalla äidinkielellä. Sitä jokainen ymmärtää kielistä aina parhaiten.

Miten oppinut eliitti kuvittelee luovansa uutta, jos he eivät tavoita sanojen syviä merkityksiä eivätkä osaa liittää niitä maailmaan?

Synnytämme kaksinkertaisesti kielipuolta rälssiä. Siihen kuuluu koulutettuja, jotka eivät ymmärrä asioita kummallakaan kielellä. He eivät osaa kunnolla suomea eivätkä englantia.

Kun suomen kielen korvaa englanti, rakennamme huomaamattamme siirtokielihallintoa. Siirtokielihallinto viittaa siirtomaahallintoon, ja se on kielikolonialismia. Se tarkoittaa kehitystä, joka alkoi yrityksissä, kun tuntui hienolta puhua englantia.

Monissa yrityksissä työasiat hoidetaan nyt englanniksi. Siis neuvottelut, sopimukset, tekniset asiakirjat. Sanojen ja käsitteiden ymmärtäminen on vaikeaa suomeksikin, mutta englanniksi niillä ajattelu on kuin lukisi Shakespearea aikansa kielellä. Sopii kokeilla.

Suomen kielen asema heikkenee myös siksi, että tieteellistä kirjallisuutta ei käännetä tarpeeksi suomeksi. Se estää koko kansan lahjakkuuden ja kunnianhimon hyödyntämisen, sillä englanti on kansalle este maailmankulttuuriin tutustumisessa.

Oppineet ovat irvokkaasti kääntämässä koulutuksen tavoitteen, joka on suomalaisen sivistyksen rakentaminen, suomalaisen sivistyksen tukahduttamiseksi.

Suomen kielen säilyttäminen on tärkeää, koska kielemme on suomalaisten ainoa etu kansainvälisessä yhteisössä.

Lapsemme menestyvät Pisa-tutkimuksissa. Se johtuu nimenomaan siitä, että suomen kielen looginen, abstraktiin ajatteluun soveltuva rakenne suosii nykyajan maailman ongelmien ratkomista."

http://www.hs.fi/tiede/Suomentaja+Kielipuoli+eliitti+ei+osaa+suomea+eik%C3%A4+englantia/a1368163759525?ref=tf_iHSisboksi300-artikkeli&jako=aa9e24a483a6538fb643b076d2ab569e