Author Topic: Syyria  (Read 3210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Syyria
« on: 27. 05. 2012 19:07 »
Ajattelin avata Syyria-aiheisen keskustelun.

Lueskelin New York Timesin keskustelua. Lainaan omalla luvalla.

"Kun teurastaja Bashar al-Assad aloitti tappamaan omaa kansaansa, maailman johtajat - kuten Kofi Annan ja Ban Ki-moon - sanoivat "tuhma poika, älä tee sitä". Kun murhat alkoivat nousta, maailman johtajat sanoivat: "Olet hyvin tuhma poika, älä tee sitä". Kun murhat olivat tuhansia, maailman johtajat sanoivat "Sinä olet hyvin, hyvin tuhma poika, älä tee sitä". Nyt teloitukset jatkuvat - ja lasten tappaminen ja silpominen on teurastaja Bashar al-Assadin erikoisuus - tämä lukija ei voi odottaa, miten samat maailman johtajat tuomitsevat tämän verenhimoisen lihakauppiaan."

Free Syrian Army ilmoitti, ettei ole enään sitoutunut Annanin tulitaukosopimukseen. Tulitaukosopimus tarkoittaa vain Assadille lisää aikaa tappaa siviilejä ja tuhota asutuskeskuksia, esimerkkinä Homsin ja Houlan tapahtumat. Assadin brutaali hallinto ei ole noudattanut Annanin tulitaukosopimusta vaan on pitänyt Annania pilkkanaan.

Libyan malli Syyriassa on kuulemma jostain syystä hieman hankala. Syyria on kuulemma vahvemmin aseistautunut ja sen sotilaalliset kohteet sijaitsevat siviiliasutuksessa. Pommitusten tuloksena kuulemma olisi suuria siviilitappioita. Libyassa Gaddafin sotilaalliset kohteet tuhottiin ilman suurempia siviilitappioita. Nykyaikaiset täsmäohjukset ja miehittämättömät lennokit ovat varsin tarkkoja pommikoneita. Kapinallisten tukemattomuutta perustellaan sillä, ettei heillä ole tarjota järjestäytynyttä vaihtoehtoa Assadille. Onhan heillä. Heillä on siviilijohtoinen Syrian National Council, joka koostuu korkeasti koulutetuista ulkomailla asuvista syyrialaisista joilla on kaikki tarvittava osaaminen väliaikaishallituksen perustamiseen.

NATO:n ilmavoimien liittyminen Syyrian sisällissotaan on melkein ainoa ratkaisumalli Free Syrian Armyn nopean voiton varmistamiseksi. Jos kapinalliset vain aseistetaan ilman ilmatukea saattaa sisällissodasta tulla pitkä ja verinen. Vielä pitempi ja verisempi ja arvaamattomampi sisällissodasta tulee mikäli kapinallisten tukeminen jätetään lahkolaisille sunnalaisille terroristijärjestöille.

Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on jumissa koska Kiina ja Venäjä vastustavat kaikkia Assadin hallintoon kohdistuvia sotilaallisia toimia. Kiina ja Venäjä ovat kuitenkin ilmoittaneet, että mikäli NATO ryhtyy Libyan mallisiin sotilaallisiin toimiin Syyriassa eivät Kiina ja Venäjä pysty tekemään mitään konkreettista. Kiina ja Venäjä ovat vain ilmoittaneet, että eivät turvallisuusneuvostossa anna lupaa Syyrian poliittisen järjestelmän vaihtamiseksi.
« Last Edit: 27. 05. 2012 19:07 by Timo Rintamäki »

Globbari

 • Guest
Vs: Syyria
« Reply #1 on: 27. 05. 2012 19:07 »
Länsimaiden ilmoitukset kannustavat oppositiota väkivaltaan Syyriassa

”Venäjä on huolestunut siitä, että Britannian ja muutamien muiden länsimaiden ilmoitukset kannustavat Syyrian opposition aseellisia ryhmiä väkivaltaan, sen sijaan, että ne osallistuisivat poliittiseen vuoropuheluun.
Tästä ilmoitti Lontoossa Venäjän Britannian suurlähettiläs Aleksander Jakovenko, Britannian ulkoministeri William Haugen Moskovan vierailun alla.
Hauge ilmoitti, että Syyrian ongelmat, ovat hänen tuelvien Moskovan neuvottelujensa pääteemana.

Yhdysvallat tekee ennalta näkemättömiä diplomaattisia ponnisteluja saadakseen Venäjän mukaan operaatioon, joka oletettavasti johtaa verenvuodatuksen lopettamiseen Syyriassa.
The New York Timesin 26.5. päivätyn kirjoituksen mukaan USA:n presidentti Barack Obama aikoo toistaa Syyriassa niin sanotun ”Jemenin skenaarion”: saada aikaan poliittisen sovun neuvotteluteitse, joiden tuloksena olisi Bashar Assadin ero. Tarkoituksena on, että osa Assadin hallituksen ministereistä säilyttäisi paikkansa.
Suunnitelman onnistuminen on suuressa määrin kiinni Venäjästä, joka on yksi Assadin tärkeimpiä liittolaisia. Mainittakoon, että Venäjä on johdonmukaisesti esiintynyt Assadin syrjäyttämistä vastaan.”

http://finnish.ruvr.ru/2012_05_27/76139198/

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Vs: Syyria
« Reply #2 on: 27. 05. 2012 20:08 »
Jemenin mallissa säilytetään järjestelmä uhraamalla johtaja. Syyriassa ei löydy halua säilyttää Baath-puolueen vallan varmistavaa järjestelmää. Tavoite on vaihtaa poliittinen järjestelmä täysin.

Bashar al-Assadin arabisosialistinen Baath-puolue ei demokratiassa pysty säilyttämään asemaansa koska sillä ei ole tarpeeksi äänestäjiä. Äläwiitteja on vain 10 prosenttia Syyrian väestöstä. Sunneilla on enemmistö. Sunnit saisivat parlamenttivaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista ja muodostaisivat hallituksen.

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Vs: Syyria
« Reply #3 on: 03. 06. 2012 02:02 »
Luin israelilaisesta Haaretzista kirjoituksen, jossa spekuloitiin varsin eksistentiaalisella kehityskululla.

http://www.haaretz.com/blogs/west-of-eden/note-to-syria-interventionists-be-careful-what-you-wish-for-1.433893

Syyrian levottomuuksissa ottavat yhteen sunnalaiset ja alawiitit. Sunnalaisia on Syyrian väestöstä 16,3 miljoonaa. Alawiitteja on 2,1 miljoonaa. Syyrian väkiluku on 22,2 miljoonaa.

Kolmisen miljoonaa alawiittia asuu pääosin vain Välimereen rajoittuvalla Syyrian rannikolla, Pohjois-Libanonissa ja pienellä kaistaleella Syyriaan rajoittuvassa Turkissa. Sunnalaisia taas on miljardi Marokosta Indonesiaan. Sunnalaisuus on islamin pääsuuntaus.

Syyrian sunnalaiset taistelevat tietojen mukaan pääosin ilman ulkomaailman sunnalaisten tukea. Tiettävästi Syyrian sunneille ei virtaa rahoitusta ja aseita ainakaan kovin suuria määriä vaikka lupauksia tästä onkin annettu etenkin Qatarin ja Saudi-Arabian suunnalta. Alawiitteja taas aseistaa Venäjä. Alawiitit hallitsevat miltei kokonaisuudessaan Syyrian koko asevarastoa. Sunnit eivät näytä toistaiseksi päässeen ilmeisen vahvasti vartioituihin asevarastoihin.

Skenaario Syyriassa on, että sunnalaiset pääsevät niskan päälle ja alawiitit joutuvat hävitystoimien kohteeksi. Alawiittien viimeinen puolustusvyöhyke on kemialliset aseet ja ohjukset, joilla he pystyvät käynnistämään viimeisen tuomiopäivän jouduttuaan valtaisan sunnimeren ylivyöryn kohteeksi.

Kansainvälinen yhteisö ei ilmeisesti aliarvioi ollenkaan alawiittien johtajan Bashar al-Assadin häikäilemättömyyttä ja kovaotteisuutta nähtyjen brutaalien tekojen valossa. Assad on julma diktaattori, jonka armeija vetää sortotoimissaan vertoja natseihin ja kommunisteihin. Assadilta voi hyvinkin odottaa varsin absurdeja tähänastisen kokemuspiirin ulkopuolella olevia tekoja.
« Last Edit: 03. 06. 2012 02:02 by Timo Rintamäki »