Author Topic: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?  (Read 3412 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
http://yle.fi/alueet/hame/2011/03/talouskasvun_kriitikko_kaipaa_hallittua_laskutaloutta_2440887.html
"Talousjärjestelmämme nojaa talouskasvuun, eikä sille ole nähty vaihtoehtoja. Kuitenkin kasvu kuluttaa maailman rajallisia luonnonvaroja ja energiaa. Kansalaisaktivisti, sosiologi Jarna Pasanen uskoo maailman pelastuvan degrowth-ajattelun ja talouskasvupakosta luopumisen avulla.
Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa täyttämään ihmiskunnan tarpeet. Kasvuun nojaavaa talousajattelua kritisoiva tamperelainen Jarna Saarinen toimii suomalaisessa degrowth-verkostossa.
Hän on myös yhdessä Marko Ulvilan kanssa kirjoittanut aiheesta 2010 syksyllä ilmestyneen kirjan Vihreä uusjako - fossiilikapitalismista oikeudenmukaiseen ja kestävään yhteiskuntaan.
- Voi sanoa, että nykyisessä talousjärjestelmässä talouskasvu on välttämätöntä. Talouskasvu kuitenkin pitemmällä tähtäimellä ympäristön kannalta on haitallista ja mahdotonta, siksi pitäisi muuttaa nykyistä järjestelmää niin, että yhteiskunta toimisi, vaikka talous ei kasvaisi koko ajan, hän sanoo.
Jarna Pasasen mielestä hallittu talouslasku lähtee energian kulutuksen vähentämisestä.
- Suomessakin lähtökohta on se, että energian kulutus lisääntyy koko ajan. Parhaimmillaankin puhutaan vain käytön tehostamisesta, mutta on välttämätöntä kääntää kulutus laskuun. Suomi on riippuvainen öljystä ja muista fossiilisista polttoaineista, mutta sitä on päivä päivältä vähemmän ja OECD:n virallisen arvionkin mukaan öljyhuippu ohitettiin jo muutama vuosi sitten.
- On tultava toimeen vähemmillä luonnonvaroilla ja se tarkoittaa nykymallissa sitä, että myös talous kääntyy laskuun. Tähän asti ne ovat kulkeneet käsi kädessä, kumpikin kasvaa.
"Rahasta ei nytkään ole pulaa"
Degrowth-ajattelua tai talouslaskumallia on kritisoitu siitä, että se merkitsisi julkisen sektorin käytettävissä olevien verotulojen vähenemistä. Miten siis kohtuutaloudessa turvattaisiin julkisten palveluiden rahoituspohja ja turvattaisiin työllisyys?
- Työn jakamisesta on puhuttu paljon ja se on jossain määrin keino vähentää työttömyyttä. Toisenlaisessa järjestelmässä työtä on enemmän, koska energiaa käytetään vähemmän. Tämä tarkoittaa, että ihmistyö nousee uuteen arvoon, sitä tarvitaan enemmän, sanoo Pasanen.
Pitäisikö minun, siis juuri minun, luopua saavutetuista eduista, palkasta, elintasosta, jotta maailma pelastuisi?
- Varmasti joudutaan joistain saavutetuista eduista luopumaan degrowth-mallissa. Mutta väitän, että ehkä saadaan enemmän hyviä asioita siihen tilalle: rauhallisempaa elämäntahtia, parhaimmillaan vähemmän työtä ja enemmän vapaa-aikaa.
Mistä talouteen sitten tulee lisää rahaa jaettavaksi, jos kansa tekee vähemmän palkkatöitä ja maksaa vähemmän veroja?
- Ei rahasta ole tälläkään hetkellä pulaa, Suomikin on koko ajan rikkaampi - kyse on siitä, kenellä ne rahat ovat. Ne voidaan jakaa toisella tavalla kuin nykyään. Maailma menee muutenkin koko ajan siihen suuntaan, että yhä pienempi osa maapallon väestöstä omistaa yhä isomman osan maapallon varallisuudesta, sanoo Pasanen ja kaipaa tähän muutosta, oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Luonnon katkeamispiste on jo ohitettu
Pasanen ei halua luoda uhkakuvia ympäristökatastrofista, mutta sanoo, että se on meillä tässä jo.
- Me tavallaan eletään jo ympäristövahingon keskellä, ei se ole tämän kummempaa. Se on pikkuhiljaista rapistumista. Ei kukaan voi sanoa semmoista hetkeä, että oho, nyt kaikki alkoi mennä huonosti.
- Sadan vuoden päästä ihmetellään, että miten silloin 2011 ihmiset eivät nähneet, mitä silloin tapahtui. Murros on vaikea nähdä siinä hetkessä, silloin kun sitä elää. En halua luoda maailmanloppukuvaa, "kaikki romahtaa", vaan tällä hetkellä se just tapahtuu, tältä se näyttää, ei tämän kummemmalta.
Pasanen vaatii Suomen hallitukselta yhteiskunnallista b-suunnitelmaa, miten toimitaan, jos kasvu on liian vaikeaa tai suorastaan mahdotonta luonnon- ja energiavarojen ehtymisen takia.
- Suomen hallituksen velvollisuus olisi luoda degrowth-skenaario, eli miten järjestetään yhteiskunta tilanteessa, kun kasvu hiipuu, sanoo Jarna Pasanen."

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #1 on: 18. 03. 2011 07:07 »
Tässä lujaan ja ikuiseen talouskasvuun luottamisessa on tiettyjä yhteyksiä myös ydinvoimauskoon.

Rajallista maapalloa avaruudesta katsomalla voisi tulla mieleen, että tuolla Telluksella on joitakin rajoituksia "kasvulle". Voisi ajatella, että jos yksi laji tulee liian donimoivaksi ja se ottaa omaan käyttöönsä yhä enemmän maapallon rajallisista rerursseista, se lopulta aiheuttaa ongelmia sille itselleen. Rajaton talouskasvu rajallisella alueella ei tunnu mahdolliselta kun talouskasvu pitkälti perustuu materiaaliseen kasvuun. Kun kasvu myös pohjautuu samalla mineraalien ehtymiseen ja koko (liian?) suuren väestön pyrkimiseen länsimaiselle kulutustasolle, voi helposti tulla johtopäätökseen että joskus tämä lysti loppuu.

On kysymys vain siitä kauanko tätä voidaan (aseiden voimalla) jatkaa. Monien "sotien" taustalla (esim. Irakin ja kohta alkava Libyan sota) on vahvasti luonnonvarat. Ei kai kukaan usko, että USAn ja Britannian turvallisuus oli uhattuna?

Sama uhka tietysti torjuttaisiin aseellisesti jos vaikka uraanikaivokset joutuisivat "länsimaiden" ulottumattomiin.

"Tuhlaa, älä säästä, aja kovaa" on kuitenkin mentaliteettina useimmilla. Minä haluaisin alkaa ajatella asioita vähän pidemmällä perspektiivillä ja jos mahdollista niin vaikuttaa että tulevilla sukupolvilla tulisi olemaan vähän vähemmän kriisejä. Mutta aika yksinäiseltä olo välillä tuntuu.

Offline Roy Rabb

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1289
    • View Profile
    • Music Mega
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #2 on: 18. 03. 2011 08:08 »

Onhan tässäkin foorumissa monet kerrat todettu, että nykyinen kasvuhakuisuus on järjetön. On myös todettu, että mätä on se talousjärjestelmä joka vaatii toimiakseen jatkuvaa kasvua. Eli nykyinen ääriliberalistinen, markkinavoimiin nojaava systeemi on mahdoton.

Meillä oli sodanjälkeisenä aikana paljon parempi systeemi, keynesläinen sekatalous. Siinä maksettiin verot maksukyvyn mukaan, ökyrikas eliitti ei voinut kovin helposti viedä varansa veroparatiiseihin, harmaa taloutta rajoitettiin tehokkaasti, tuloerot pidettiin kohtuullisina. Ihmisillä oli hyvä elää.

Onko se niin, että vain Perussuomalaiset ovat tämän oivaltaneet?

Offline Original Wiik,

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2699
  • Gender: Male
    • View Profile
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #3 on: 18. 03. 2011 10:10 »

Onhan tässäkin foorumissa monet kerrat todettu, että nykyinen kasvuhakuisuus on järjetön. On myös todettu, että mätä on se talousjärjestelmä joka vaatii toimiakseen jatkuvaa kasvua. Eli nykyinen ääriliberalistinen, markkinavoimiin nojaava systeemi on mahdoton.


Onko se niin, että vain Perussuomalaiset ovat tämän oivaltaneet?

Saattaa olla että ikiliikkujan keksijöitä on muitakin.  Mutta ennen sitä lopullista läpimurtoa. 

Talouden täytyy kasvaa että elämä voi jatkua.   Otetaan ihan sellainen yksinkertainen esimerkki. Olet saavuttanut jonkin varallisuuden tason sanotaan nyt vaikkapa 300000 euroa siitä on asunnossa kiinni 200000 tuhatta lopulla varallisuudella hoitelet arjen toimintoja, saat pientä palkkaa siihen nähden mitä perhe kuluttaa, joudut käyttämään lisäksi pahanpäivän varoja vaikkapa kymmenen tuhatta vuodessa. Pahanpäivän varoja on siis kymmeneksi vuodeksi.

Oletetaan että talous ei kasva, mutta toisaalta yhä suurempi määrä ihmisiä pyrkii kuluttamaan, syntyy uusia lapsia jne. Laitteita ja taloasi täytyy uusia ja korjata. Tämä johtaa kysynnän lisääntymiseen ja automaattisesti pulaan tavarasta,  kun talous ei voi kasvaa, mitä enemmän kysytään sen enemmän pulaa ja puutetta. Nyt ei ole mekanismia,  joka hillitsisi tätä tapahtumaa, kun talous ei saa kasvaa.

Jos taas vastataan tähän pulaan sääntelyllä eli jäähdytetään hinnat, määrätään kulutuksen taso/yksilö, mutta kysyntä edelleen lisääntyy. Eikö silloin jouduta jakamaan lopulta jo kaikki olemassa olevakin varallisuus niiltä,  joilla sitä oli aluksi., vai saako aina se joka ensin ehtii,  vai milllä tavalla asia hoidetaan. Jääkö lopulta kaikille oljenkorsi. Yritän nyt pähkäillä tämän kasvuttoman idean pohjalta, vaikealta tämä tuntuu,  vaikka on vain pienestä talouden sektorista kysymys.  En jaksa pitemmälle tuota pähkäilyä,  jonka loppupäässä on pelkkä syvä hiljaisuus.


Oikeasti hei !
Talouden täytyy kasvaa,  muuten emme selviä,  se on totuus joka ei muutu unelmoimalla pyörtänöllä. Siksi puolueet jotka ovat valmita uudistamaan talousjärjestelmää tarvittavilla vero ja eläkejärjestelyillä,  ovat tosiasiassa kantamassa todellista vastuuta kaikkien suomalaisten ihmisten hyvinvoinnista.

Offline takaisin-vaasaan

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 210
  • Koulukadulla asunut
    • View Profile
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #4 on: 18. 03. 2011 12:12 »
Nyt alkaa todella ymmärtää mitä konservatismi tarkoittaa. OW ltä olisi jäänyt ruuti ja vähän muutakin keksimättä. Onneksi Vaasaan aikoinaan tuli voimia ulkomailta kehittämään
Vaasaa. Vaasalainen. Teollisuus on löytänyt kultasuonen. Onneksi dinosaurukset OW ja jarto eivät taida olla asioistamme päättämässä.

rasvattu ajatus

  • Guest
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #5 on: 18. 03. 2011 12:12 »
Tosta own ajatuksesta on kirjakin. Osku pajamäen Ahne sukupolvi. suoosittelen. Mä sen blugasin yks kesäloma mökillä ja oli siinä melkosesti tuuba, joka  välil meni yli hilseen tämmösellä tavan toopella. mut pääajatus on selkee. ja se on ymmärrettävää, mut aika itsekästä kun sitä funtsii.

Offline Original Wiik,

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2699
  • Gender: Male
    • View Profile
Vs: Talouskasvun vaihtoehto - hallittu laskutalous?
« Reply #6 on: 18. 03. 2011 12:12 »
Onneksi Vaasaan aikoinaan tuli voimia ulkomailta kehittämään
Vaasaa. Vaasalainen. Teollisuus on löytänyt kultasuonen.

Markkinatalous tuottaa parhaimmillaan aina vastauksen puutteisiin. Jos jotain tarvitaan niin sitä myöskin saadaan. Pysäytetyssä taloudessa ei tapahdu mitään.

Tuli mieleen myöskin Japanin ongelmalliset ydinvoimalat tässä yhteydessä. Voisiko olla niin että Japanissa pitkään jatkunut (20-vuotta ) talouden pysähtyneisyys korreloi turmasyiden kanssa. Vähän samaan tapaan kuin entisessä Neuvostoliitossa.  Onhan se aika uskomatonta että ison rakennuksen sisällä ei kyetä toimimaan,  jos ulkona on vähän vettä.

Tämä ei tarkoita sitä etteivätkö Japanilaiset olisi rikkaita. Moni rikas on kuitenkin kuollut saituuttaan koiranmakkara jääkaapissa.