Author Topic: LEIPÄÄ!  (Read 6810 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Leena

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 296
  • Gender: Female
    • View Profile
LEIPÄÄ!
« on: 12. 01. 2011 17:05 »
Lehtitietojen mukaan leivän kulutus on vähentynyt.  Meillä se tarkoittaa sitä, että kaupasta ei enää osteta yhtä paljon leipää kuin aikaisemmin. Syynä on kaupan leivän kova hinta ja huono laatu.  Meillä tehdään nykyään lähes kaikki leipä itse.

Tänään tein vanhanajan häpanta ruisleipää.  Juuren sain laittamalla 5 hapankorpun viipaletta kädenlämpöiseen veteen muutamaksi tunniksi.  Leivästä tein vuokaleipää ja lopputulos oli todella maistuva ja hyvä. Taikinan vääntäminen tosin otti ranteisiin.  Jauhona käytin Myllärin ruisleipäainesta.

Millaista leipääSinä syöt, miten syöt ja mitä leivän päälle?  Olisi mukava saada uusia vinkkejä.
Onko Sinulla hyvä, vähän harvinaisempi respti?

Offline Niiskutti

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 1632
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #1 on: 12. 01. 2011 20:08 »
Ostin joskus kirpparilta leipäkoneen... sanovat että on turhin keksintö maan päällä, mutta joo, turhaksi se tulee silloin kun heitän sen kaappiin... Jos olisi pöytätilaa se olisi jatkuvasti käytössä. Olen tehnyt ainoastaan "ranskanleipää", mutta jotain tummaakin leipää voisi kokeilla.

Leivän päällä pitää olla aina juustoa, ja toisinaan myös makkaraa... juusto alla :D

Offline Tsailor

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 105
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #2 on: 12. 01. 2011 20:08 »
Suosikkileipäni ovat: Maalahden limppu, Fazerin Onnenleipä (kaupassa paistettu, lämmin ja tuore) sekä Vaasan 100 % ruis.

Näihin leipiin päälle ainoastaan voita, nimenomaan aitoa voita. Myös kylmäsavulohi maistuu leivän päällä ja Skagenröra ja joskus pakastimesta sulatetut peruskatkaravut. Vihanneksena suomalainen kurkku.

Offline Leena

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 296
  • Gender: Female
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #3 on: 13. 01. 2011 05:05 »
Meillä kokeillaan innokkaasti erilaisia leivän päällisiä.  Juuri nyt on meneillään erilaisten maksalevitteiden kokeilu.  Niitä tuntuu löytyvän oikein mukavasti.  Leivän päälle käy mainiost imyös tomaattiviipale ja tomaatin päälle vaikka pieni ripaus mustaa pippuria.

Tänään aijon paistaa porkkanasämpylöitä ja ehkä viikonvaihteessa naurisleipää.
« Last Edit: 13. 01. 2011 05:05 by Leena »

Offline Toope

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 467
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #4 on: 13. 01. 2011 07:07 »
Vuosia sitten kiistelimme vaimon kanssa siitä, mikä on oikea tapa päällystää Reissumies.  Tässä minun tapani:

-Reissumies
-voita/floraa
-kinkkuviipale
--juustoviipale
-tomaattiviipale
-kurkkuviipale
-yrttejä

Nykyään kaikki värkit ovat lautasella aamiaispöydässä ,joten jokainen perheenjäsen voi laittaa leivälleen siinä järjestyksessä kuin haluaa.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #5 on: 13. 01. 2011 09:09 »
Tuo järjestys on mielestäni myös oikea eli isommasta pienempään ja aloitetaan siis kinkkuviipaleella tai makkaraviipaleella.

Mutta mikä on kansalaisten mielipide samankokoisista viipaleista?  Esim. makkaraviipale tai samankokoinen juustoviipale.  Kumpi tulee alle?

Tästä keskusteltiin kerran radiossa ja se oli aika vilkastakin keskustelua.

Kumpi ensin, makkara vai juusto?
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #6 on: 13. 01. 2011 10:10 »
Ehdottomasti juusto.

Offline Original Wiik,

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2699
  • Gender: Male
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #7 on: 13. 01. 2011 16:04 »
Ehdottomasti leikkele alle sitten juusto, jos päälle tulee vielä tomaattia tai kurkkua.
Ellei tule,  on juuston ja leikkeleen asema makuasia.

Reissumies on ainut leipä,  johon sopii myöskin hunaja levitteeksi. Tällöin ei kuitenkaan kannata käyttää muita päällysteitä, pelkkä hunaja levite on hyvä, ja maitoa kyytipojaksi.

Heikki Herja

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #8 on: 13. 01. 2011 18:06 »
Minusta leivän päälle voita/flooraa sitten makkara/leike, tomaatti ja kurkku sekä juustoviipale.  Perustelen tätä sillä, että makkara ja voi/floora ovat samntyyppisiä. Juusto "kantena" lisää makujen vivahteita.

Umpi Luuta

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #9 on: 13. 01. 2011 18:06 »
Maksamakkaraa, nam, nam.

Offline Toope

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 467
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #10 on: 13. 01. 2011 18:06 »
-Reissumiehen alapuoli
-flooraa
-sinappia
sulatejuustoviipale
-Atrian jauhelihapihvi lämmitettynä
-sulatejuustoviipale
-ketsuppia
-Reissumiehen päällyspuoli
ja
-lasillinen kylmää maitoa

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #11 on: 13. 01. 2011 19:07 »
Kaksi leipää,
sentti lautantaimakkaraa jonka halkaisija on 7-8cm tai isompi muttei niitä ole.  Kuitenkin mahdollisimman iso.
Juustoa neljä viipaletta. 
Sitten se mikroaaltouuniin.
Sitten sisälle vihanneksia mutta erityisesti maku-kurkku tekee siitä maukkaan.
Järjestykellä ei ole väliä koska ne jätetään väliin eivätkä näy.

Vielä parempi tulee jos malttaa lämmittää oikeassa uunissa.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline herkkoo

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 7433
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #12 on: 13. 01. 2011 19:07 »

Minusta leivän päälle voita/flooraa sitten makkara/leike, tomaatti ja kurkku sekä juustoviipale.  Perustelen tätä sillä, että makkara ja voi/floora ovat samntyyppisiä. Juusto "kantena" lisää makujen vivahteita.


kylä näi o

Floorasta jää huulille sellainen viipyilevä sivumaku

.

Offline Toope

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 467
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #13 on: 14. 01. 2011 05:05 »
Puolita  reijällinen sekaleipä ja halkaise puolisko.  Laita puoliskojen päälle oikeata voita ja O´Boy tomaattisillin paloja niin että jokaisella haukkauksella saat myös palan silliä.  Päälle ripottelet sipulimuskaa, mieluimmin punasipulia.

Ja tietysti lasillinen kylmää täysmaitoa.

Offline Nahikas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • Joskus tökkii toisinaan sitten taas lipsuu
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #14 on: 14. 01. 2011 08:08 »
Näinä pullamössöaokoina on saatavilla monipuolinen valikoima hyviä pällysteitä voileivälle mutta ogelma on itse leipä. Nisujauhoja suositaan leivänteossa aivan liiaksi. Kutsutaan mukamas ruisleiväksi vaikka on huomaattava osa vehnää joukossa.
Kuulun siihen vanhakantaiseen polveen joka aikanaan on päässyt ruisleivän makuun. Sellaisen joka on tehty taikinajuurella vedestä ja ruisjauhoista ynnä ripaus suolaa. Sitten reilusti hapatettu ja paistettu muhkeiksi limpuiksi tai ohuemmiksi reikäleiviksi.

Ne oli aikoja kun rehellisen rukiiselle leivälle leviteltiin peittävä kerros suolaista kirnuvoita ja päälle kunkin tarpeen mukaisen paksut siivut palvattua siansivua tai suomimakkaraa, huuhdeltiin alas kirnupiimällä.
Ei jahkailtu missä järjestyksessä höysteet leivän päälle. Syötiin, nautittiin ja röyhtäistiin tuuheasti päälle.
Saattaa olla että vain luulottelen mutta parempi se kuin tuppisuuna

Offline Toope

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 467
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #15 on: 14. 01. 2011 08:08 »
No, kaikki tietää että ruisleivän ja piimän päälle tulee muutakin kuin röyhtäisyjä, mutta sehän kuuluu asiaan. 

Minulle on aina ollut pienoinen ongelma valkoinen, ehkä hiemn rukiilla höystetty, vuokaleipä.  Mikä sille sopii parhaiten päällykseksi.

Meetwursti on tietysti hyvä valinta.  Etsin siis sitä, että neutraali valkoinen leipä vaatii jotain joka maistuu.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #16 on: 14. 01. 2011 08:08 »

Ne oli aikoja kun rehellisen rukiiselle leivälle leviteltiin peittävä kerros suolaista kirnuvoita ja päälle kunkin tarpeen mukaisen paksut siivut palvattua siansivua tai suomimakkaraa, huuhdeltiin alas kirnupiimällä.
Ei jahkailtu missä järjestyksessä höysteet leivän päälle. Syötiin, nautittiin ja röyhtäistiin tuuheasti päälle.

Tuo on aivan totta.  Toisinaan tuntuu, että vain leivän kuoret ovat jäljellä ja niitä pitää syödä.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Pappa Razzi

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 180
  • Terävänä kuin porkkana.
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #17 on: 14. 01. 2011 11:11 »
Meillä suurina juhlapäivinä syödään "kaksoisleipiä". Eli maalahden limppua ja päälle voita ja raavia sikaa tai lohta ja toinen missä on vaaleata vuokaleipää ja savusiikaa tai savulohta tai kylmäsavulohta ja kotikaljaa.  Voiko parempaa olla?
Eläkkeelle jäänyttä paparazzia kutsutaan Pappa Razziksi.

Offline Leena

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 296
  • Gender: Female
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #18 on: 14. 01. 2011 11:11 »
Tei eilen porkkanasämpylöitä ja n eonnistui erinomaisesti.  Ajattelin tehdä viikonloppuna naurisleipää mutta meille tulee hiukan ”arvokkaampia” vieraita ja ajattelin tehdä voileipä ,jotka päällystän voileipätahnalla.  Löysin oikein mukavan reseptin:

http://www.pellervo.fi/pellervo/kp8_05/voileipia.htm

Henry E klund

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #19 on: 14. 01. 2011 13:01 »
Juusto aina voin päälle ja sitten muuta jos tarvetta, flooralla ei saisi hyvää leipää pilata.

AD

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #20 on: 14. 01. 2011 16:04 »
Meillä on kotona siirrytty niukkahiilihydraattiseen ruokavalioon,,,
Aamusella kuitenkin saa syödä hiukkasen viljaa.
Eli täysrukiisen leivänpalan joka voidellaan voilla, kinkkua ja juustoa alle päälle sitten paistettu muna, on yllättävän hyvä ja täyttävä aamupala kahvin kera.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #21 on: 14. 01. 2011 17:05 »
Henry Eklundille sanon, että juuston laittaminen voin päälle on hiukan sama asia jos laittaisi voita fläskinviipaleen päälle.

Kaikista leivistä, ainakin minulle, näkkileipä on kaikista ongelmallisin.  Näkkileipä on hyvä retkileipä ja hätävaraleipä vaikka mökillä.  Näin talvella näkkileipä kruunaa vaikka sipulikeiton.  Päälle riittää sipaisu voita ja juuston siivu.  Juuri keittojen kanssa näkkäri maistuu parhaimmalta.

Lapsuudessani kokonainen näkkileipälevy ja sen päälle tuoretta jauhelihapulla-massaa, oli kova juttu.  Massan päälle sinappia ja sipulimurskaa.  Tänä päivänä tuskin kukaan uskaltaisi laittaa leivän päälle raakaa jauhelihaa.

Toinen suosikki oli kokonainen  näkkileipälevy, jonka päälle tiheään saunalenkistä leikattuja paksuja viipaleita.  Maku vain parani jos makkaraviipaleet musrskasi haarukalla massaksi leivälän päälle.  Ja sitten tietysti sinappia.

En ole oikeinkeksinyt näkkileivä päälle juuri muuta kuin yllämainitut.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Henry E klund

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #22 on: 14. 01. 2011 17:05 »
Kyllä näkkäri jossa on hampaan verran voita paranee jos päälle laittaa kunnon possunkylkeä, sopii siihen vielä aromisuolan lisäksi ohut siivu maustekurkkua. Miksi meillä aina ensin loppuu mun tekemät leivät pöydästä.

Don Giovanni

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #23 on: 14. 01. 2011 18:06 »
Tuli mieleeni että onko kukaan kokeillut ns. makarapihviä hampurilaisen tapaan.  Jotenkin tuntuu että tällainen vaatisi  seurakseen myös rapeaksi paistettua pekonia ja suolakurkkua.


Offline Urho

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 686
  • Vasemmiston yhteisvoimaa ja solidaarisuutta
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #24 on: 14. 01. 2011 20:08 »
Taidamme nyt elää aikaa, jolloin 700 000 kansalaista elää siinä tilassa, että leivän päälle ei ole muuta laittaa kuin ylähuuli.

Maassa jatkaa kasvuaan ilmaisen ruuanjakelu, josta on tullut pysyvä ilmiö tähän rahavallan yhteiskuntaan.

Henry E klund

  • Guest
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #25 on: 14. 01. 2011 21:09 »
En Urho suostu uskomaan ettei meillä kaikilla riitä leivän päälle muutakuin ylähuuli jos kaikki saadut rahat laitetaan sinne leipään. Jos rahat menee päihteisiin niin silloin se on oma valinta ja pitäisi hävetä jos hakee jostain leipäjonosta ruokaa. Kaikki järkevät tietää meillä olevan jonkin tason perusturvan, sillä ei varmasti juhlita mutta syödään joka päivä.

Hyvä esimerkki nyt tähän esille, jos se voidaan todistaa niin tulen mukaan sosiaalitoimistoon jotta asia hoidetaan, ihan vaan kansalaisena. Koski sitten kansalaisia ei mamuja, enmä ymmärrä niiden kieliäkään.

Offline Leena

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 296
  • Gender: Female
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #26 on: 15. 01. 2011 08:08 »
Itse tehty leipä tulee halvemmaksi ja tekeminen on ilo. On hieno tunne tuntea taikinan tapuvan omien käsien välissä ja nähdä takinan nousevan.  Entä sitten tuoksu?

Leivän tekeminen, sen taittaminen ja jakaminen yhdistää ihmiset aina tuhansien vuosien taakse.

Kutsu ystäväsi luoksesi taittamaan ja jakamaan leivän.  

Offline Niiskutti

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 1632
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #27 on: 15. 01. 2011 08:08 »
Myöskin nuo pakastealtaista ja leipähyllyistä löytyvät esipaistetut patongit ja sämpylät toimivat mukavasti. Hieman tuunattuinakin.. Juuri viimeviikolla laitoin ennen paistamista sämpylöiden päälle juustoraastetta.
Vaikka siinä nyt ei ihan kaikkia edellämainittuja tunteita pääse kokemaan, niin ainakin tuoksun ja tuoreen leivän saa...

Jos tykkää itse leipoa, niin tässä aika mukavannäköisiä leipävinkkejä ja myös muita leivontaohjeita:

http://sekasoppa.vuodatus.net/blog/category/LEIV%C3%84T+JA+S%C3%84MPYL%C3%84T
http://www.helkku.vuodatus.net/blog/2026352/saaristolaisleipa/
http://herkkusuu.vuodatus.net/blog/category/Leiv%C3%A4t+ja+s%C3%A4mpyl%C3%A4t
http://www.kinuskikissa.fi/category/suolaiset-leivonnaiset/leivat/

Tuo Focaccia-leipä eri muunnoksinaan oli ainakin monessa mukana... täytyy ehkä joskus kokeilla..

Offline Näin On

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 451
    • View Profile
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #28 on: 15. 01. 2011 08:08 »
Niiskutti puhuu asiaa. Kun leivän hinta on taas nousussa, on perheen aivan pakko kokeilla kaikenlaista. 

Minusta käsitteeseen "leipä" kuuluu kaikki kaikenlaisista jauhoista tehdyt "leipäjohdannaiset".  Eli
pizzat ,piirakat, riisitaikinalevyt, tortillat, tacot, pannarit, lätyt, crepsit ja mitä heitä onkaan.

Kannattaa siis rohkeasti kokeulla ja jakaa kokemukset. Useimmiten kai on kysymys enemmän täytteestä kuin kääreestä.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: LEIPÄÄ!
« Reply #29 on: 15. 01. 2011 17:05 »
Lapsena kunnioitus leipään oli vankka ja luja. "Siunaa leipäs" ja "Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme." Se eim ollut klishee.

Minun isovanhempani kuin vanhempani olivat saaneet kokea ja nähdä mitä on nälänhätä. Tunsin vielä niitä jotka muistelivat lapsuutensa suurta nälänhätää 1867-68 jolloin tiet täyttyi nälkäisistä kerjäläisistä. Monta kertaa heidän elinaikanaan pantiin jauhoihin puolet petäjäistä. Pettuleipä piti vyötärön hoikkana.

Siitä johtuen minulla on kunnioitus leipään ja siihen rukiiseen ruisleipään. Minun lapsuudessani syötiin vaatimattomasti  mutta terveellisesti. Silloin kun kotikylääni tuli vehnämylly jossa kuorittiin vehnästä se terveellisin osa pois eli kuoret. Paapat puristeli päätään moiselle touhulle  ja heille  naureskeltiin. Mutta tänä päivänä on hymyt hyytynyt. On tullut joukko elintasosairauksia, allergioita ja mitä muuta. 2 tyypin diabetes jyllää jo suurimpana kansansairautena. Kokemuksesta sanon, että juri näin. Kuorittu valkoinen vehnä on myrkkyä. Kakkostyypin diabetes iski minuunkin, mutta kuuntelin tarkasti ravitsemustieteilijöitä ja niistä täysijärkisempiä.

Ruisleipä joka on tehty 100%:sti ruisjauhoista on terveellistä ruokaa Varsinkin diabeetikoille. Minä heitin ruokavaliostani pois vehnätuotteet, täytekakut, pullat, pitsat, hampurilaiset jne. Siirryin syömään perusruokaa joka hyvää maultaan ja ravinnollista. Mutta mikä vaikeus on saada ruisleipää kaupasta.
Ruisleivän nimellä ei saa ruisleipää. Enemmän tai vähemmän siihen on sotkettu, vahnäjauhoa, ohrajauhoa ja ties mitä säilöntä myrkkyjä. Ja sitten mitä pahinta, leipä pakataan muoviin eli syöt kuollutta leipää.

Tarkastakaa kuinka paljon on ruista mukana. Pitäisi olla kauppanimenä sekaleipää. Nyt yritetään mitä pienemmästä palasta saada keinotekoisesti nostatattua, pikapaistettua mössöä joka lopåullisesti tapetaan muovilla. Oikeaoppinen ruisleipä on 100 %:sta ruista, pakattuna paperiin. Ennen leipä säilöttiin ruislaarissa. Oli mahtava elämys syödä oman pellon ruisleipää suoraan uunista ja siihen voita päälle joka suli leivänpäällä. Se oli pikkupojan juhlaa.

Vaasassa on Martat  neuvoo leipomaan sitä hyvää ja terveellistä leipää. Kokeilkaa!

Pentti Suksi