Author Topic: Matkailu  (Read 9792 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Matkailu
« on: 15. 12. 2009 17:05 »
Kertomus eräästä matkasta maailman ympäri

Viime lokakuussa lähdin ystäväni Irma Hietasen kanssa kahden viikon maailman ympäri-matkalle, pääkohteena Havaiji. Melko rasittava; ahtaat penkit, kymmenen turvatarkastusta ja vuorokausirytmi. Mutta kokonaisuutena hieno matka.
Lontoossa 2 yötä. Metrolla Heathrowin kentältä Piccadilly lineä pitkin, vaihto Green parkissa Victoria linelle Pimlicon asemalle, sieltä kävely Carlton-hotelliin Belgrave Roadilla. Tämä katu on täynnä hotelleja.
Lontoon Victorian alueella pisti silmään maahanmuuttajien suuri määrä ja vaatimattoman näköinen ympäristö - mutta miellyttävä. Kävimme Lontoon Silmässä ihailemassa näköalaa. Myönteisiä piirteitä olivat taksit ja puhelinkopit - hyviksi koettujen perinteiden kunnioittamista. Tuli väkisin mieleen koto-Suomen hölmö nousukasmainen pyrkimys kaikkiin ytimiin ja kehityksen kärkeen.
Sitten lento Los Angelesiin, 11 tuntia ahtaissa penkeissä. Ensi kerralla valitsen varmaan businessluokan budgetluokan asemesta. Hotelli Holiday Inn Express oli lähellä Lax Airportia joten otimme taksin sinne. Yleensäkin taksi kannatta lyhyillä matkoilla, etenkin saapuessa, kun kaikki on vierasta.
Los Angeles on melko siisti, ja Laxin kenttä erittäin vilkas. Koneita laskeutuu yhtenään. Kävely pitkin Hollywoodin Walk Of Fame
oli ikimuistoinen. Siellä vastaan tulivat Superman, Dart Vader, Elvis Presley ja moni muu tunnettu hahmo. Hotellien järjestämät kiertoajelut ovat paikallaan - ja edulliset - isoissa paikoissa. Esim. Hollywood ja Disneyland sijaitsevat noin sadan kilometrin etäisyydellä toisistaan.
Sitten Havaiji, Honolulu ja Waikikin kaupunginosa rantoineen. Täällä vietimme 5 yötä ja 4 päivää. Huippusiisti paikka ja muutenkin huippua. Waikiki on täynnä 20-30-kerroksisia ylellisiä hotelleja. Tonttihinnat lienevät kalleimmasta päästä. Uimme Tyynessä valtameressä. Vesi oli lämmintä ja yllättävän suolaista.
Video Havaiji-oleskelustamme löytyy osoitteesta myspace.com/royrabb.
Lento Honolulusta Tokioon kesti noin 8 tuntia. Naritan kentältä junalla Tokyo Ekiin - päärautatieasema. Tokio lienee herrasmiesten kaupunki. Ainakin 90% miesvastaantulijoista kantoivat tummaa pukua ja solmiota. Pultsareita en nähnyt.
Hotelli Villa Fontaine sijaitsee noin kilometrin päässä asemalta. Kun Honolulun kohdalla muistan suolaisen veden, niin Tokion kohdalla sähköisesti lämmitetyt vessapönttöjen istuinlaudat.
Sitten lentoa Siperian yltä - Suomen rajaa miltei hipoen - tavoitteena Rooma. Matka kesti 13 tuntia. Koska olimme matkalla itsenäisinä turisteina näimme myös Rooman takapihat, emme pelkästään kulisseja. Ja vaikutus oli synkkä ja epäsiisti. Historiallisia nähtävyyksiä, kuten Colosseumin valtavaa aluetta, pidetään kyllä hyvässä kunnossa. Matkan kokemista hotelleista tämä Rooman Termini-rautatieaseman lähellä sijaitseva Planet-hotelli oli kaikista kallein; 100 euroa vuorokausi. Silti se oli huonoin, tasoltaan vain matkustajakoti.
Mutta Rooman Fuimicino-lentoasemalla EU-kansalaisia kohdeltiin kuitenkin jonkinmoisella kunnioituksella. Toisin Helsingissä. Siellä kohtelu oli ainakin minun kokemukseni mukaan välinpitämätön ja töykeä. Nousukkaan kun on oltava tehokas mallioppilas kaikessa. Suomalainen kirous on olla aina etulinjassa ja johonkin suuntaan rähmällään.

Havaijivideon pitäisi näkyä klikkaamalla osoitetta

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.channel&contributorid=21900088
« Last Edit: 15. 12. 2009 17:05 by Roy Rabb »

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Re: Matkailu
« Reply #1 on: 15. 12. 2009 18:06 »
Mukavanoloinen matkakertomus. Tosin aikaa olisi varmaan saanut olla enemmältikin kuin tuo kaksi viikkoa?

Muidenkin matkajuttuja olisi mukava lukea, missä on nähty mitäkin.

Itselläni on matkakuumetta kroonisena varmaan joku 150 astetta, jota sitten helpottelen noilla pikareissuilla Viroon. Tykkään lomailla kaupungissa, joten Tallinna on mieluisampi paikka kuin kesäpääkaupunki Pärnu, jossa olen ollut kahteenkin kertaan viikon reissulla keväällä (Toukokuussa).

Viime kesänä oltiin reilu viikko Tallinnassa ja kierrettiin nauttimassa Vanhan kaupungin monissa edullisissa ja ei-niin-edullisissa ravintoloissa hyvästä ruuasta. Päivän verran kierrettiin myös eläintarhaa, jossa oli ainakin upeita kotkia ja pöllöjä ja montaa erilaista sarvipäistä eläintä. Tarkoitus oli myös käydä Tartossa tai jopa Riikassa Latvian puolella, mutta jäipä väliin sillä reissulla. Onhan sitä tulevakin kesä.

Majoituspaikkamme oli vaatimaton kahden hengen huone, joka sijaitsi keskeisellä paikalla Viru-kadulla, ja tais kustantaa jotain 20e/hlö/vrk. Vessa/keittiö/suihku oli jaettu muiden kanssa, mutta hostelliin oli oma avain jolla sai tulla ja mennä miten halusi, kun ovet ja portti olivat lukittuna 24h.

Ensi kesänä olen ajatellut vierailla Patarein vankilassa joka sijaitsee siinä aika lähellä satamaa, se oli myös tarkoitus toteuttaa viime kesänä mutta se jotenkin unohtui mielestä, kun niissä kaikissa sokkeloisissa kujissa ja pikkuputiikeissakin jo oli nähtävää.

Tällä hetkellä seuraavaan reissuun on alle kolme viikkoa ja edellisestä tasan kaksi kuukautta.
Seuraavalle reissulle varattu kaksi sänkypaikkaa erään hostellin yhteismajoitussalista, viisi yötä yhteensä n.100e + sitten juna- ja laivaliput.

Offline Vapaudenpatsas

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 575
  • View Profile
Re: Matkailu
« Reply #2 on: 16. 12. 2009 07:07 »
Juu, tämä ketju oli hyvä idea. Ja juttukin oli mukava.

Itse tulee matkusteltua lähinnä työasioissa, ja sehän ei ole ollenkaan sama asia. Näkee lähinnä lentokenttiä.
Ja paljon kiinnostavaa, joka vilahtaa auton ikkunassa iäisyyteen.

Pitäisi varmaankin joskus eläkkeellä laittaa reppu selkään ja lähteä kulkuriksi maailmalle.

Offline Virmatuuli

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 6
  • View Profile
Re: Matkailu
« Reply #3 on: 21. 12. 2009 20:08 »

Ihmispolo täältä Suomen ilmastosta haluaa tietenkin aurinkoon ja lämpöön, miettimättä sen kummemmin mitä kaikkea siitä seuraa, ja onko se nyt niin ihanaa.

Kun viikko on vierähtänyt saunan kaltaisessa säätyypissä, alkavat suomalaisen meteorologin viiden vuorokauden ennustukset pyöriä päässä; "lännessä oleva matalapaine aiheuttaa jo yön aikana sateita jotka tulevat lumena tai räntänä, myös jäätävää tihkua saattaa paikka paikoin esiintyä".

Jäätävä tihku, sehän on suomalaisen ikioma sää, johon on totuttu. Päässä pyörivä nauha ei lopeta ;"Kova tuuli tekee pakkasesta erittäin purevan". - Pureva pakkanen, sitähän tästä vaan puuttuu, mutta ah niin kotoista, niin suomalaista. Ei mitään tulipalloa joka kärventää nahan tunnissa kirkkaanpunaiseksi.

Kotomaahan vaan ja mitä pikimmin. Jäätävä tihku ja pureva pakkanen saavat tulla suoraan naamaan, lyömme kättä sovinnon merkiksi. Ja kaupan päälle tulevat vielä ruisleipä, lenkkimakkara ja maito. Kuinka ihminen voi elää ilman niitä? Annas olla, kun on oltu kotomaassa muutama päivä ajattelee että mitäs hullua mä tänne tulin palelemaan. Olis pysytty siellä etelässä ja nautittu siitä tulipallosta. Mutta kun ei ole koskaan hyvä. Ihminen on aina haluamassa jotain muuta kuin sitä mitä on.

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Re: Matkailu
« Reply #4 on: 11. 01. 2010 21:09 »
Joo, vähä voisin kertoilla miten tuli viime viikko oltua tuolla Tallinnassa.

Istuessani junassa jossain Tampereen kohdilla, luin kännykästäni uutisen, että juna on törmännyt hotellin seinään Helsingissä, jonne meidän oli määrä saapua 9:30. Aloin miettiä varasuunnitelmaa, miten ehdin laivaan joka lähtee 11:30 ja pitäisi vielä liputkin saada terminaalista. Ennen Tikkurilan asemaa juna pysähtyi toviksi ja kuulutettiin "sähköhäiriöstä". Sitten tuli kuulutus että odotamme Tikkurilan asemalle pääsyä kolmantena junana. Ja kun pääsimme sinne kerrottiin, että juna tulee olemaan myöhässä määräämättömän ajan. Konduktööri myös kehotti kiireisiä nousemaan junasta ja jatkamaan matkaa muilla keinoin. Hienoa! Eikun loppumatka kimppataksilla. Kiitos mukaville tyypeille joiden kanssa jaoimme taksin.

Ehdimme pitkästä taksijonosta huolimatta Katajanokan terminaaliin ajoissa ja matka jatkui ihan aikataulun mukaan. Oli todella mukava matkustaa niin, että ei tarvinnut ihan keskellä yötä lähteä, ja silti oli perillä päiväsaikaan.

Seistessämme terminaalin edessä Tallinnan satamassa, tuli puheille heppu joka kysyi että: "Oletteko soittaneet Igorille?" Emme halunneet tietää mitä olisi seurannut jos olisimme vastanneet myöntävästi :D

Kun kaikki ryöstöhintaiset taksit olivat lähteneet, soitimme edulliseksi tietämäämme taksifirmaan, jotta pääsisimme kätevästi hostellille, ei siinä pakkasessa huvittanut kävellä sitä kilometrin matkaakaan.

Hostelli, josta olimme kaksi sänkypaikkaa varanneet, sijaitsi suhteellisen hyvällä paikalla Vanhassa kaupungissa. Oli ensimmäinen kerta kun tuollaisen yhteismajoituksen otimme eikä siitä ole mitään huonoa sanottavaa. Yöt sai nukkua aivan rauhassa. Pieni miinus siitä, että hanskani joutuivat (osaksi omaa huolimattomuuttani) Englantiin, kun siellä samassa huoneessa pyöri kaikkien tavarat. No, sielläkin on kuulemma nyt kylmä, joten tarpeeseen menivät.

Kävimme heti alkuun tsekkaamassa Bodies revealed- anatomian näyttelyn, no siellä ei saanut kuvata, tekstit olivat venäjäksi ja viroksi ja oikein muuta ei jäänyt mieleen kuin se, että ihmisen verisuonet olivat aika hienosti siinä lasivitriinissä näytillä.

Vaikka hostellissa oli ihan hyvät ruuanlaittomahdollisuudet, niin söimme pääasiassa kuppiloissa ja pubeissa ja sensemmoisissa. Aamiaisvärkit kyllä haettiin Rimistä.

Kalev Spa, josta varasimme dayspa-paketin, oli sokkeloinen, ja oli helpotus päästä sieltä ulos, ei jäänyt sellainen fiilis että olisipa kiva käydä toistekin. En tiedä mikä siinä paikassa niin ahdisti. Mutta siisti hotelli ja uima-altaat olivat siistejä, ruoka oli hyvää, eikä hieronnassakaan ollut moittimista.

Loppuviikosta iski tylsyys.. ulkona oli kylmä (ei tosin niin kylmä kuin täällä Suomessa) eikä viitsinyt oikein edestakaisin tallata missään ja ostoksetkin oli jo tehtynä. Jos en olisi varannut kotimatkaa lauantaiksi olisin varmaan torstaina hypännyt laivaan.

Ja sit plussat ja miinukset
+ Kaikki mitä lähettiin hakemaan tuli hommattua
+ Lisäksi näimme paljon reissaajia ympäri maailmaa, saimme hyviä matkavinkkejä ja kavereita
+ Levist väljas - kellaripubi, jossa ei oltu panostettu mihinkään muuhun kuin että viinaa riittää jopa aamukuuteen
+ Hell Hunt - baarin oma olut
+ Pelmenit Eat-kahvilassa
+ Peppersack-ravintolan aamiainen

- Talvella ei ole missään kivaa
- Kukaan reissaaja ei ollut koskaan kuullutkaan Vaasasta (No yksi tiesi Wasa-näkkileivän :D)
- Ne hanskat vähä risuttaa, ku oli ihan uudet...

Tälläinen oli kymmenes vierailuni Viroon. Kesällä tarvii käydä tsekkaamassa Tarto, ja todennäköisesti Riika, mutta puretaan nyt nämä matkatavarat ensin :)

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Re: Matkailu
« Reply #5 on: 12. 01. 2010 18:06 »

Virossa ja yleensä Baltiassa en ole käynyt, vaikka germaaninen asutus ja kulttuuri siellä kehittyi ilmeisesti jo 800-900 vuotta sitten. Siihen aikaan näet meri yhdisti eikä erottanut. Mutta en taida silti käydä siellä, sillä olen saanut balteista kuvan että ovat kovin ylpeitä, pitävät itseään ylitsen muiden ja pyrkivät olemaan amerikkalaisempia kuin amerikkalaiset itse.

Sitävastoin minua tällä hetkellä kiinnostaa Mallorca, tuo saari Välimeressä lähellä Espanjan rannikkoa. Onko kukaan käynyt siellä, että osaisi kertoa jotakin.

Muuten siitä maailmanympärimatkasta jota olen selostanut yllä olen nyt valmistanut viiden minuutin videon. Se on nähtävillä osoitteessa

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=0&release=102672140

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Re: Matkailu
« Reply #6 on: 25. 01. 2010 13:01 »

Mahtavaa!  Sain tänään postikortin Los Angelesista. Mr. and Mrs. Unisound Nisse ja Pirjo Gustafsson ovat musiikkimessuilla Anaheimissa. Kortti on postitettu 15.1., joten saattavat jo olla kotona. Jännää.

Elleivät sitten ole päättäneet pistäytyä myös Havaijilla.

Sehän on niin tavanomaista nykyään, he..he...

eklu

 • Guest
Re: Matkailu
« Reply #7 on: 27. 01. 2010 13:01 »
Matkailu on mukavaa mut kyllä kotiinkin tulo on hauskaa, juuri saavuimme Pariisin ihmeitä katsomasta. Ei nyt ihan heti suurkaupunkeihin.

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #8 on: 24. 07. 2010 19:07 »
Terveisia Tallinnasta jalleen... en saa hostellin nappaimistoa suomalaiseksi millaan, joten toivottavasti saatte selvaa...

Olen viettanyt taalla lomaa jalleen muutamia paivia. Varasin kahden hengen huoneen jo tutuksi tulleen Tallinn Backpackersin eraasta toimipisteesta. Talla kertaa vuorossa on Old Town Skyview hostel, joka sijaitsee Pikk - kadulla lahella Hell Hunt ja Texas ravintoloita. Ilmeisesti rakennuksessa on joskus toiminut Eestin rautateiden konttori tai joku vastaava kun alhaalla on Eesti Raudtee-opastaulu. Nykyaan samassa rakennuksessa toimii joku espanjan kielen opetus tai sellanen.

Hostelli siis toimii ylimmassa kerroksessa tassa talossa, jos kaipaa ainoastaan paikkaa, jossa nukkua ja ehka itse kokkailla ruokansa, niin ei oo hinnalla pilattu, sijainti vanhassa kaupungissa ja yo kahden hengen huoneessa n. 32euroa/vrk. Tosin wc ja suihku ovat kaytavalla yhteiskaytossa.

Mika tasta kerrasta on tehnyt ainutlaatuisen on se, etta ensimmaista kertaa minun ei ole pakko kieli vyon alla juosta paikasta toiseen etta nakisi mahdollisimman paljon, vaan voin yksinkertaisesti relata ja kulkea miten vaan nyt sattuu huvittamaan.

Tanaan tosin vierailin paikassa, jonne ei toivottavasti tarvitse koskaan palata. Paikka oli aivan meren aaressa, lahella laivasatamaa oleva Patarein vankila, josta internetin mukaan viimeiset vangit on siirretty pois vasta vuonna 2003 tai 2004. En osaa sanoin kuvailla, milta selleissa, joissa oli 14 tai 16 vuodepaikkaa haisi.

Taksikuskimme ei ensin meinannut ymmartaa mihin olimme menossa, mutta loysi sitten avoimen portin josta paasimme sisalle. Kaveltyamme portista sisapihalle asti, meita vastaan tuli vanha virolaismummu pienesta kopista joka sanoi etta 30 eestin kroonia maksaa tama huvi. Antaessaan vaihtorahaa takasin han hopotti paljon kaikkia ohjeita ja sanoi etta aikaa on kello kuuteen asti. Vajaata kuutta tuntia en tosiaan aikonut paikassa viettaa, ja loput ohjeet sitten menikin kielimuurin takia aivan ohi.

Vankilan pihassa jarjestetaan musiikkikonsertteja ja kaikkea, ja siita lipunmyyntikopin ja lesiintymislavan valista meni lankkuja, joita pitkin kavelimme kohti ovea, josta paasee sisalle...

Ensimmaisen kerroksen lattialla oli vetta koska tanaan oli sateinen paiva. Kuljin oikeastaan koko ajan kamera tallentaen, vaikkei paikoin valoa ollutkaan, joten en osaa kovin tarkasti selittaa kaikkia paikkoja mita siella oli ennenkuin koostan youtubeen videon, tai ehka tulee jopa kaksiosainen.

Toisen kerroksen kaytavan paassa oli sairaalahuone... edes pahimmissa nakemissani kauhuleffoissa ei ole saatu sellaista tunnelmaa joka tuli kun astuin sisalle huoneeseen ja tajusin etta siella on oikeasti silvottu ihmisia. Hoitopoydalle oli jaanyt lappu jostain toimenpiteesta... lieko laparoskopia tai joku sellainen ollut kyseessa...

Kolmannessa kerroksessa taisi olla selleja, joissa oli 7 kerrosvuodetta. Kuvasin niita niin paljon kuin pystyin. Homeen haju huoneessa oli niin tunkkainen, etta tuskin pystyin hengittamaan. Suojasin mukamas hihalla suutani ja nenaani, jotten ainakaan niin voimakkaana haistaisi kuin milta siella oikeasti haisi.

Vierailu teloitushuoneessa oli myos aika vaikuttava, vuonna 1991 siella on kuollut viimeinen kuolemaantuomittu... luukku ja kaikki oli lattiassa.

Voitte uskoa, miten raitis ilma keuhkoissa tuntui tuon vierailun jalkeen hyvalta. Vierailu kesti n. 2 tuntia ja oli parhaiten sijoitettu 2 euroa talla reissulla.


Lisaa Patarein Vankilasta

http://www.hs.fi/matkailu/artikkeli/Patarein+vankilan+portit+avautuivat/HS20060506SI1ME03xqs

http://www.jul.tallinn.ee/fin/uutiset/?issue=17&article_id=1458

Talla hetkella tosiaan kamerassani on videota ja kuvia.... malttakaa odottaa...


Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7375
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #10 on: 27. 07. 2010 22:10 »

Tanaan tosin vierailin paikassa, jonne ei toivottavasti tarvitse koskaan palata. Paikka oli aivan meren aaressa, lahella laivasatamaa oleva Patarein vankila, josta internetin mukaan viimeiset vangit on siirretty pois vasta vuonna 2003 tai 2004. En osaa sanoin kuvailla, milta selleissa, joissa oli 14 tai 16 vuodepaikkaa haisi.


Toisen kerroksen kaytavan paassa oli sairaalahuone... edes pahimmissa nakemissani kauhuleffoissa ei ole saatu sellaista tunnelmaa joka tuli kun astuin sisalle huoneeseen ja tajusin etta siella on oikeasti silvottu ihmisia. Hoitopoydalle oli jaanyt lappu jostain toimenpiteesta... lieko laparoskopia tai joku sellainen ollut kyseessa...

Kolmannessa kerroksessa taisi olla selleja, joissa oli 7 kerrosvuodetta. Kuvasin niita niin paljon kuin pystyin. Homeen haju huoneessa oli niin tunkkainen, etta tuskin pystyin hengittamaan. Suojasin mukamas hihalla suutani ja nenaani, jotten ainakaan niin voimakkaana haistaisi kuin milta siella oikeasti haisi.

Vierailu teloitushuoneessa oli myos aika vaikuttava, vuonna 1991 siella on kuollut viimeinen kuolemaantuomittu... luukku ja kaikki oli lattiassa.

Voitte uskoa, miten raitis ilma keuhkoissa tuntui tuon vierailun jalkeen hyvalta. Vierailu kesti n. 2 tuntia ja oli parhaiten sijoitettu 2 euroa talla reissulla.Nyt jo onneksi muinainen CCCP ei tosiaankaan ollut mikään humanismin ylistyslaulu vaan se oli silmittömän väkivaltainen järjestelmä

Silti tuollekin systeemille riittää vielä haikailjoita, aivan uskomatonta

.

Besse R. Wisser

 • Guest
Vs: Matkailu
« Reply #11 on: 28. 07. 2010 05:05 »
Niiskuti,
tallensit niiin ahdistavan tunnelman että sen läpi käyminen oli lähes mahdotonta.  Videosi panee miettimään niin järjestelmien kuin ihmisen kaalin mielekkyyttä.

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #12 on: 28. 07. 2010 10:10 »
Joo, no ahdistavasta paikasta tulee ahdistavaa matskua... videosta tuli pitkä, kuulin palautetta että liiankin pitkä jos yhteen pötköön katsoo, mutten halunnut pätkiä sitä. Poistin ainoastaan 30 sekuntia että se mahtui Youtubeen neljässä osassa.

Mistähän lie johtuu, että tuosta paikasta on TODELLA huonosti tietoa... olisi ollut mukava jotain tekstijuttuja laittaa tuohon videolle, mutta eipä se onnistu kun ei osaa mitään kertoa. Historia on pitkä, mutta nopeasti kerrottu:

"Patarein linnoitus valmistui vuonna 1840 merilinnoitukseksi. Vuodesta 1920 se toimi vankilana isäntänään vuorollaan venäläiset, saksalaiset ja virolaiset. Viimeiset vangit – tuberkuloosi- ja aids-potilaat – siirrettiin vasta vuonna 2002. (Sivuhuomautus: Tästä löytyy myös sellaista tietoa, että vangit olisivat lähteneet 2002, mutta sen jälkeen paikka olisi toiminut vankisairaalana 2005 asti.)
Vankilan sellit, jaloittelukarsinat, leikkaussali, psyykkisesti sairaiden vankien eristyssellit ja teloitustilat on säilytetty sellaisinaan.

Paitsi vankilana, Patarei toimi säilytysasemana juutalaisille ennen teloitusta ja virolaisille ennen pakkotyöleireille kyydittämistä. Neuvostoaikana siellä lusivat myös mielipidevangit. Lähes kaikilla virolaisilla on sukulainen tai tuttava, joka on kokenut Patarein henkilökohtaisesti.

Patarein vankila sijaitsee osoitteessa Kalaranna 2. Portille ei vie mikään julkinen kulkuväline, mutta sinne rämpii rantaviivaa ja ratakiskoja seuraten satamasta noin 20 minuutissa. Tsekkaa paikka ennen kuin se kunnostetaan kulttuurikompleksiksi. Rahoja ei moiseen tosin ole vielä myönnetty, joten aikaa saattaa olla vuosia.

Älä mene jos kärsit pahasta homeallergiasta tai heikoista hermoista.
Avoinna toukokuun lopusta syyskuun alkuun ke–pe klo 12–18, sisäänpääsy 30 EEK. Entisille vangeille ilmainen. Kotisivu: www.patarei.org"

Lähde:http://www.city.fi/artikkeli/Viro/3048/

Vankilamuseo on ehditty tässä välissä jo kerran sulkea, koska yhdeltä käytävältä löydettiin stachybotrys chartarum -homesienen itiöitä, jotka voivat aiheuttaa keuhkoverenvuotoa.

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/HS+29102005+Imbi+Paju+teki+%C3%A4itins%C3%A4+kokemuksista+dokumenttielokuvan/1135223767104

En ihmettele yhtään vaikka olikin ties mitä sieniä ja homeita, bakteereja ja muita. Vaikka tuolla on ilmeisesti jotaki pintoja pesty, en tosiaankaan koskenut mihinkään.

Löysin lehtiartikkelin vuodelta 2004, johon on kirjoitettu vankilasta löytyneistä päiväkirjoista viimeiset päivät:

Linkki lehteen Googlekäännettynä: http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fpaber.ekspress.ee%2Fviewdoc%2F4C1F5E97A11DE463C2256E1D002E4753&sl=et&tl=fi

Varsinkin googlekäännettynä jotkin merkinnät/muistiinpanot kuulostavat jopa hauskoilta:

"12. elokuuta 2002
16.40 Illallinen. Kruubipuder, maito. Paju õiendas, että ei ollut sunnuntaina normikohast 500 grammaa maitoa saanut. Keittiöstä väitettiin päinvastaista. Nyt annettiin Pajule litra maitoa, että hän olisi hiljaa. Julma, mutta reilu!"

"20. lokakuuta osastolla 49 vankia. Bušujev kävelee yöllä huoneessa käsin päästä kiinni pitämällä ympäri. Kysynkin, että onko hän sairas. Vastaa että terve."

Merkintöjen mukaan viimeiset vangit ovat katsoneet teeveetä, pelanneet tv-pelejä, ulkoilleet ja käyneet kuntosalilla. Ehkä kuitenkaan näin lokoisat eivät ajat ole olleet koko vankilan historian ajan..

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7375
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #13 on: 28. 07. 2010 10:10 »


Eiköhän se ole aivan normaalia että virolaiset haluaa hävittää kaikki jäänteet Suuresta ja Mahtavasta CCCP:stä  niin materiaalisesti kuin henkiselläkin tasolla

.

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #14 on: 04. 08. 2010 21:09 »
Kotimaanmatkailua tällä kertaa...

Katsoin http://www.youtube.com/watch?v=q0WE992AmOoViherahon markkinakatsauksen viime kuussa ja kulinaristinen minä halusi välttämättä testata "kotona tehtyjä" keitinpiirakoita (alk. 30 sek kohdalla), eli lihiksiä. No, puoli vitsinä asiasta puhuttiin ja aamulla lähdettiin maistelemaan.

Elokuvassa Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin on kohtaus, jossa Uunon appiukko Tuura tuumaa että: "Enpä ole ennen ajanutkaan kaupungilla sataakahtakymppiä, ihan vaan tullakseni pelkkää nakkia katsomaan..." Kieltämättä fiilikset olivat lähes samat, ei oo tosiaan käynyt mielessä ajaa neljääsataa kilometriä lihapiirakan tähden...

Ajoimme Vaasa-Ilmajoki-Peräseinäjoki-Virrat-Ruovesi-Orivesi-Pälkäne-Hollola-Lahti - reittiä, Orivedeltä eteenpäin tie kävi tälläiselle Pohjalaiselle melkein vuoristoradasta, kun tie mutkitteli sekä nousi ja laski. Maisemat kylläkin olivat kauniit... Takaisin tultiin Hämeenlinnan ja Tampereen kautta kolmostietä....

No, voiko Lahdessa käydä käymättä samalla mäkihyppytornissa? No ei tosiaan... Onneksi ei ollut näköalahissi, muuten olis jääny menemättä. Liput aikuisilta 5e... no, mieluummin se kuin kiivetä ulkoseinää pitkin. Oli meinaan sekin vaihtoehto seinäkiipeilyä harrastaville.

Liitän tähän perään parit videot, jahka ne tuonne Youtubeen saan ladattua...


Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #15 on: 04. 08. 2010 22:10 »

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #16 on: 28. 08. 2010 19:07 »
Olenko muka foorumin ainut, joka matkailee? Tuskin, mutta kerronpas nyt että tuli käytyä Turussa tänään.
Jos minulta olisi 10v sitten joku kysynyt että ajatko toiselle paikkakunnalle teatterinäytöksen takia, olisin nauranut päin naamaa. En itseasiassa ole ostanut täysihintaista lippua KOSKAAN Vaasan teattereihin.

Joten, mikäpä muu olisi saanut minut matkaan kuin kulttimaineeseen noussut teos Juoppohullun päiväkirja näyteltynä. Jollei tämän kirjailijan teoksista tehdä videota, uskon että mikään komedia koskaan tulee naurattamaan yhtä paljon.

Ellei teos ole ennestään tuttu suosittelen tutustumaan http://personal.inet.fi/private/yanni/Juoppohullu.htm ja mikäli haluaa lukea kokonaisen version, niin http://personal.inet.fi/private/yanni/pkirja1998.zip tuossa linkki.

Kun olet vakuuttunut, että haluat kokea tuon lavalla, varaa liput http://www.lippu.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=event_21970

Esitys oli LISÄNÄYTÖS loppuunmyydyn kesän vuoksi, ja tänäänkin päivällä 168 ihmistä, nuoria sekä iäkkäämpiäkin istui kylki kyljessä kiinni ja nauroi vedet silmissä.

Lisäksi, tuimme osaltamme huumeiden vastaista työtä, sillä:

"Esitystä seuraamalla osallistut myös hyväntekeväisyyteen. Juoppohullun päiväkirjan kirjoittanut Juha Vuorinen  luovuttaa kaikki esityksestä saamansa tekijänoikeuspalkkiot lyhentämättömänä huumeidenvastaiseen työhön. Yhteistyössä Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön kanssa avataan syksyllä 2010 nettiportaali Pilvenreunalla.com, jonka sisältöä ja sanomaa valvoo Vuorinen itse."


http://www.linnateatteri.fi/www/?sivu=showuutinen&id=128


Matka oli mikä oli (pitkä yhelle päivälle), mutta oli se helvetti sen arvoista, ja KYLLÄ, menisin uudelleenkin!

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #17 on: 28. 08. 2010 19:07 »
No et ole ihan yksin, Niiskutti. Jos Luoja suo niin lähden 1.10. Espanjan Aurinkorannikkoa tsekkaamaan pariksi viikoksi. Yritän tietysti saada siitäkin videokoosteen aikaiseksi.
       Muuten, onko kukaan käynyt Bulgarian Sunny Beachilla ja voisi kertoa siitä? Jonkin verran kiinnostaisi.

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #18 on: 28. 08. 2010 20:08 »
Varasin toissakesäksi matkan Sunny Beachille, mutten sitten lähtenytkään. Eli, ei mitään kokemuksia, ehkä joskus ehtii mennä...

Offline kamaroudari1

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #19 on: 30. 08. 2010 13:01 »
Hurricane Earl on juuri tyttäreni asuinalueen Neiysytsaarten päällä.

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #20 on: 08. 10. 2010 09:09 »

Tervehdysta kaikille taalta Aurinkorannikolta. Huomaan etta teilla on vain 10 astetta, taalla 25, koettakaa kestaa. Tama ihan mukava paikka. Tullee videokin aikanaan...Chau...-RR

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #21 on: 27. 10. 2010 09:09 »


Costa Del Sol matkakohteena

Espanjan Aurinkorannikon Marbella on viime aikoina usein mainittu siellä ilmenneen korruption takia. Erkki J. Vepsäläinen kertoo kirjassaan Muuttolinnut pääpiirteet tästä "villi länsi"-tarinasta, joka suomalaisten osalta alkoi jo 60-luvulla. Keihäsmatkoilla oli vissi rooli tässä valonarassa pelissä. Jos halusi kiinteistön Aurinkorannikolta rahasumma piti yleensä salakuljettaa, välittäjät ajattelivat vain omaa hyötyä lakipykälistä välittämättä, ja suomalaisten junttien oli mahdotonta päästä selville yksityiskohdista. Peli on jatkunut kauan.

Allekirjoittanut ja matkaseuralainen Irma Hietanen teimme kuitenkin rehellistä turistimatkaa tälle seudulle, jossa lämpömittari näytti 25 astetta vielä lokakuussa. Kokemukset ylittivät odotukset. Matka oli kaikin puolin onnistunut. Olimme siellä kaksi viikkoa.  Aurinkorannikon Fuengirolan, Marbellan, Benalmamedan ja Torremolinoksen lisäksi kävimme Gibraltarissa ja Marokossa. Kamelikyytiäkin tuli kokeiltua.

Sinänsä matkustaminen ei minua liiemmälti kiinnosta, mutta täytyy myöntää että kokemukset ovat olleet myönteisiä. Tunnen entistä suurempaa sympatiaa etelän ihmisten huoletonta elämäntyyliä kohtaan. Suomalaiset - USAn ja EUn pinko-mallioppilaat - juoksevat rahan perässä, kun espanjalaiset juoksevat fiestojen ja ilonpidon perässä. Ehtivät samalla pitää 2-3 tunnin siestaa kuumimman iltapäivän aikana. Vielä kerran tuli todetuksi, että BKT elintason mittarina on päin honkia. Yllätyksenä tuli miten halpaa eläminen siellä on, josta hyvänä todisteena on se, että pennit...anteeksi sentit, ovat siellä vielä käytössä.

Matkasta olen tehnyt kuuden minuutin videokoosteen, joka löytyy osoitteesta

http://www.youtube.com/watch?v=cw6WThZuUGc

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #22 on: 27. 10. 2010 11:11 »
Hahah... hauska video!

Tälläisten katseleminen ei kyllä yhtään auta (jälleen kerran) nousussa olevaan matkakuumeeseen. Tilin saldo ja vapaapäivien vähyys sitten palauttavat takaisin maan pinnalle, mutta ainahan voi haaveilla... ei se mitään maksa. (....vielä...)


eklu

 • Guest
Vs: Matkailu
« Reply #23 on: 27. 10. 2010 11:11 »
Omalla kohdalla on asiaa helppotanut aurinkosäästö systeemi, viikon päästä saa tilata matkan taas. Kreikkaan se mieli tekee kun ruoka on hyvää ja pääsee skootterilla liikkumaan omin päin, viikoksi sooterin saa satkulla. Touko/Kesäkuun vaihteessa ovat vielä suht halpoja kun varsinainen lomakausi ei ole alkanut ja paikallisilla kassat tyhjinä talven jäljilta niin ovat ystävällisiä eikä ole liian kuumaakaan. Viikko pois Vaasasta ihan missä vaan on jolomaa ;-)

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #24 on: 27. 10. 2010 14:02 »
Joo, oon kyllä tutustunu tohon aurinkosäästösysteemiin. Ja niinhän se on, että ku laittas vaa jämäkästi joka tilistä sivuun vähä tai suoravelotukseen toiselle tilille, niin kyllähän sitä ihan huomaamattaan olis rahat kasas.

Pitääkin suunnistaa tästä nyt sitten vaikka Tjä-Tjä-Tjä-Tjäreborg.fi :D

Bulgariasta haaveilin tässä yks kesä, muttei päästy lähtemään. Vois koittaa nyt uusiksi.

Offline ThorsHamR

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 37
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #25 on: 09. 12. 2010 18:06 »
Kävimme jälleen Tallinnassa ja tässä video Peppersack-ravintolan aamupalasta
http://www.youtube.com/watch?v=NB2JUbMvK1M

On hintansa (135 kroonea) väärtti!

AD

 • Guest
Vs: Matkailu
« Reply #26 on: 09. 12. 2010 19:07 »
Omalla kohdalla on asiaa helppotanut aurinkosäästö systeemi, viikon päästä saa tilata matkan taas. Kreikkaan se mieli tekee kun ruoka on hyvää ja pääsee skootterilla liikkumaan omin päin, viikoksi sooterin saa satkulla. Touko/Kesäkuun vaihteessa ovat vielä suht halpoja kun varsinainen lomakausi ei ole alkanut ja paikallisilla kassat tyhjinä talven jäljilta niin ovat ystävällisiä eikä ole liian kuumaakaan. Viikko pois Vaasasta ihan missä vaan on jolomaa ;-)
No meillä olis toi tuleva kirjasto vapapaana, pois Vaasasta

Offline Niiskutti

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1632
  • View Profile
Vs: Matkailu
« Reply #27 on: 17. 01. 2011 10:10 »
Joulukuussa 2008 vietimme viikon Puerto de la Cruzissa Teneriffalla. Muuta kerrottavaa reissusta ei oikeastaan jäänyt, kuin visiitti Loro Parque nimiseen eläinpuistoon. Muistin eilen illalla, jotta minulla on jotain videomateriaalia sieltä ja laitoin Youtubeen.

http://www.youtube.com/watch?v=VE0-0XXCOE8 Merileijona show

http://www.youtube.com/watch?v=5CGEMkgP99E Pingviinejä, haita ja tiikereitä

Tulossa vielä kun saan aikaan delfiini-show, miekkavalas-show ja papukaija-show

Kuvanlaatu on aika surkeaa, ja kuvaajakin ihan pihalla.... nauttikaa!

rasvattu ajatus

 • Guest
Vs: Matkailu
« Reply #28 on: 25. 03. 2011 08:08 »
Tsiisus mitä summia. Viiden päivän reissu afrikkaan puoli miltsii. Toivottavasti oli sen arvoista.

Iltalehti: Halosen Namibian-matka maksoi puoli miljoonaa euroa

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Iltalehti+Halosen+Namibian-matka+maksoi+puoli+miljoonaa+euroa/1135264900474

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011032513432775_uu.shtml

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7375
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #29 on: 25. 03. 2011 09:09 »
Joulukuussa 2008 vietimme viikon Puerto de la Cruzissa Teneriffalla. Muuta kerrottavaa reissusta ei oikeastaan jäänyt, kuin visiitti Loro Parque nimiseen eläinpuistoon. Muistin eilen illalla, jotta minulla on jotain videomateriaalia sieltä ja laitoin Youtubeen.

http://www.youtube.com/watch?v=VE0-0XXCOE8 Merileijona show

http://www.youtube.com/watch?v=5CGEMkgP99E Pingviinejä, haita ja tiikereitä

Tulossa vielä kun saan aikaan delfiini-show, miekkavalas-show ja papukaija-show

Kuvanlaatu on aika surkeaa, ja kuvaajakin ihan pihalla.... nauttikaa!

Merileijonat on niin veikeitä että vetää suun mutruun pelkkä tieto siitä että jossakin lähistöllä on näitä veijareita

.


Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #30 on: 30. 06. 2011 17:05 »

Viime aikoina on tullut hieman matkustelluksi, ja nyt viimeksi pari viikkoa Rivieralla, tukikohtana Nizza.Tutkimme Irman kanssa paikkoja aina Cannesista Sanremoon. Aineistoa on niin paljon, että pyrin esittämään asiat monena erillisenä osavideona.

Tässä videossa käymme omatoimisesti junalla Monte Carlossa formulakisojen aikaan sekä toiseksi seuramatkan mukana bussilla Monacon kukkulalla ja niin sanotussa vanhassa kaupunginosassa, maanantaina kisojen jälkeen. Matka tapahtui ruhtinas Albertin häävalmistelujen aikaan. Olemme matkaan kovin tyytyväisiä.

Lähemmin  http://www.youtube.com/watch?v=u1o7lxJylbw

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #31 on: 22. 07. 2011 19:07 »

Vaasan veri ei vapise. Rohkeasti ja innokkaasti Irma et allekirjoittanut tutkivat ja syynäsivät Nizzaa ja sen lähialueita, touko-kesäkuun vaihteessa tehdyn Rivieran matkan aikana. Kahden viikon aikataulusta tuskin löytyi löysää aikaa, tutustuimme paikkaan aina Cannesista Sanremoon. Olen laatinut videoesittelysarjan matkasta, ja tämänkertaisessa esityksessä käymme Cannesissa sekä Ezessä, kuuluja paikkoja kumpikin.

http://www.youtube.com/watch?v=YTnvtAqji8k

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #32 on: 12. 08. 2011 10:10 »

Taiteiden yö olí varsinaista hyvänmakuista sillisalaattia. Väkeä oli enemmän kuin kuusessa käkeä. Rewellin esiintymislavalla oli kuumaa, mutta ulkona jäätävän kylmää.

Siinä vaiheessa ajatukset leijailivat tahtomatta Ranskan Cote d`Azurin miellyttävään rannikkoseutuun, jossa hiljattain tuli käytyä. Seuraavaksi siitä näyte; käydään meriristeilyllä sekä naapurimaa Italian Sanremossa.

http://www.youtube.com/watch?v=34LO9xuPKUc

Offline Risto Jalonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2012
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #33 on: 22. 08. 2011 21:09 »
Tässä nyt sitten väliin vähän kotiseutumatkailua ja vaasalaisittain ajatellen ihan sitä sellaista sieltä kärkipäästä.
Joo, ellei ole päässyt Vaasaan kunnolla meriltä käsin tutustumaan, niin ei ole lainkaan selvillä Vaasan syvimmästä olemuksesta.

http://www.youtube.com/watch?v=b6Y9hlpyE6E

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #34 on: 24. 09. 2011 18:06 »

Ranskan Cóte d´Azur on yksi maailman hienoimmista paikoista. Nyt Vaasan raitilla muistellaan mielellä, mitä kaikkea lausuttiinkaan vieraalla kielellä.
    Siitä huolimatta; miten hienoa onkaan, kun reissulta Vaasaan palata saa.

http://www.youtube.com/watch?v=AsVHMXkPShI

Offline Risto Jalonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2012
  • View Profile
  • Email
Vs: Matkailu
« Reply #35 on: 19. 10. 2011 22:10 »
Länimatkailukin saattaa avartaa eli kandee tutustuu maakntaan.

http://www.youtube.com/watch?v=ZBmuIMGe1qg

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #36 on: 02. 02. 2012 12:12 »
Foorumissa on hiljaista, kaikilla on tumput jäässä. Hyvä, nyt on tilaa häärätä. Ja muistakaamme, kylmän jälkeen tulee aina kevät, ja kevään muoti on eteläisessä Euroopassa mielenkiintoinen. Siinä yksi syy lisää käydä keväällä etelän lomamatkalla.
                                       

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #37 on: 05. 06. 2012 13:01 »
               

No tulihan se kesä vihdoinkin...se tavanomainen suomalainen kesä tosin. Onneksi ehdimme Irman kanssa kevään aikana viettää oikeatakin kesää Espanjan Fuengirolassa. Siellä meillä oli hauskaa ja jänniä hetkiä esimerkiksi golfradalla, jossa pelasimme ystävyysottelua Vaasan ja Fuengirolan välillä.

http://www.youtube.com/watch?v=-TIPZx4q_ZI

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #38 on: 11. 06. 2012 17:05 »
     

Rantautuessamme 29.3. Malagaan jouduimme keskelle yleislakkoa ja pääsiäishumua. Onneksi tuleva vuokraisäntä Esteban Luque haki meidät lentokentältä. Pääsiäinen = Semana Santa =  Pyhä viikko on Espanjassa ja muissa katolisissa maissa suurta kansanjuhlaa. Spektaakkelia riittää tässä juhlassa.

http://www.youtube.com/watch?v=LYZDBdXFgno&feature=youtu.be

Offline Roy Rabb

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1289
  • View Profile
  • Music Mega
Vs: Matkailu
« Reply #39 on: 25. 06. 2012 15:03 »


Välähdyksiä viime kevään Espanjan-matkasta.

http://www.youtube.com/watch?v=FWKxGUIcXZs&feature=youtu.be