Author Topic: Vaasan Asuntomessut  (Read 279316 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #560 on: 12. 09. 2006 07:07 »
Omakotitaloja siirrettiin Ympäristöseuran valituksesta liito-oravien tieltä rantaan moninkertaisesti kalliimmalle maalle.

Tuo oli kyllä ihan luonnonsuojelulain määräämä asia, ei ympäristöseuran.

Helppohan se on jälkeenpäin huudella, vaikka olisi ollut mahdollista vaikuttaa jo etukäteen. Seura haluaa selvästikin vain haittaa ja turhanpäiväistä vahinkoa ja julkisuutta koko kaupungille - mielipiteet olisi ollut mahdollista esittää jo kauan etukäteen!

Mistä sinä tiedät, mitä seura on esittänyt? Käsittääkseni se on alusta saakka tuonut julki, ettei alue sen mielestä sovellu rakentamiseen - ja vielä perustellut kantansa. Et ilmeisesti ole seurannut kovin tarkkaan lehtiäkään.

Kaupunki on tehnyt muutenkin kaavoitusasioissa JO NYT yhteistyötä ympäristöseuran kanssa, mikä nähdäkseni on täydellisen turhaa.

Tuokin on lakimääreinen juttu, ei mikään vaihtoehto. Kaupungilla ei vain vielä ole oikein ymmärretty, mitä osallistuminen tarkoittaa. Se ei ole vain erilaisten kaavakarttojen tarkastelua vaan siihen liittyvät kiinteästi myös erilaiset selvitykset ja vaikutusten arvioinnit. Jos ne on tehty puutteellisesti (tai jopa jätetty tekemättä) niin osallistuminen ei toteudu niin kuin se on laissa tarkoitettu.

Luulisi että luontoa kunnioittava seura olisi tyytyväinen siitä, miten ekologisesti tuleva messualue rakennetaan.

Harmittaa vietävästi, kun ihmiset, jotka eivät tiedä tuon taivaallista ekologiasta, käyttävät tätä sanaa jatkuvasti väärin. Tällä messuprojektilla ei ole yhtikäs mitään tekemistä ekologisuuden kanssa! Ei ole järin ekologista tuhota ensin alueelta luonto ja rakentaa keinotekoisesti sen tilalle. Eipä siis mikään ihme, että luontoa kunnioittava seura vastustaa tätä projektia!

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #561 on: 12. 09. 2006 11:11 »
Kävin taas alueella piipahtamassa. Kivasti työt etenee. Yksi ryteikkö poissa maisemaa haittaamasta, meri näkyy rinakkaistielle asti.

Ihanaa Vaasa ihanaa.
« Last Edit: 12. 09. 2006 11:11 by sähköjänis »

Offline Pehtoori

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 10
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #562 on: 12. 09. 2006 11:11 »
Minusta on surullista, että kaupunkikeskustan tuntuman vesijättömaita pidetään näin "ekologisina" ja suojelun arvoisena "luontona". Menkää pari kilometriä kaupungin rajojen ulkopuolelle katselemaan kuinka luontoa kunnioitetaan suurilla kaatopaikoilla ja murskelouhoksilla. Mutta taitaakin luonnonsuojelu olla meidän luonnosta etääntyneiden kaupunkilaisten privilegio.

Offline Pehtoori

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 10
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #563 on: 12. 09. 2006 13:01 »
Niin, tätä ns. shikaaneja estävää lakia onkin jo odotettu kauan. Enpä usko ihmeitä tältäkään lailta. Toiset vain haluavat eri syistä rakentaa mielin määrin minne tahansa ja toisten päämääränä on kaikin keinoin estää rakentaminen missä tahansa. Toiset eivät tee kumpaakan, vaan "kiihkoilevat" (mitä se sitten ikinä onkin) tällä palstalla.
Mielestäni täällä käytävä keskustelu kuitenkin kuvaa tilannetta varsin hyvin: täällä on ainakin kolme eri keskustelua käynnissä samasta aiheesta, mutta kukaan ei keskustele toistensa kanssa vaan kaikki ilmaisevat mielipiteitään täysin kuuroina ja sokeina toisten sanomisille. Näinhän tämä messuasiakin on. Kaupunki tekee yhtä, ympäristöseura mesoaa toista, hallinto-oikeus harkitsee ja suurinta osaa kaupunkilaisista ei kiinnosta pätkääkään.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #564 on: 12. 09. 2006 16:04 »
Lainaus Pentti Suksi

Quote
Ollaan enää joutomaan varassa johon nyt rakennetaan hirmuisella kiiruulla  epävarmoja tontteja ja kalliita. Eikö laatutyö merkitse Sinulle mitään?


Pentti hyvä väitätkö että tuolla rakennustyömaalla ei olis rakunnusaikana valvontaa EI varmakaan siellä tehdä sutta,  ne jotka taloansa sinne pykäävät niin ovat varmasti kärppänä paikalla tai sitten omat valvojat.

Itsellä  yli 20 vuoden komeus rakentamisesta ja urakoinnista.

Serfitikaatit ovat olemassa ja palvelevat hyvää rakennustapaa ja laatua.


Offline Naapurin Erkki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 3
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #565 on: 12. 09. 2006 19:07 »
Nyt kun Suvilahden alue kuitenkin valmistuu, höpottitte täälä sitten mitä kökköä tahansa, niin haluasin nostaa kissan pöydälle.

Olisi erittäin mielenkiintoista tietää paljonko verorahoja ympäristöseuran valitukset ja muut säälittävät hidastus yritykset ovat jo tähän menessä tulleet yhteiskunnalle maksamaan? Veikkaisin noin mutu tuntumalla useita kymmeniä tuhansia euroja. Hauskuus piilee siinä, että itse henkilökohtaisesti en haluasi ko. asiasta valittaa ja kuitenkin välillisesti olen verorahojen muodossa vastustamassa hanketta. Ja uskoisin kuitenkin, että ympäristöseurakaan ei suvilahden alueessa näe mitään suojeltavaa, kyseessä on periaate, josta ei olla valmiita luopumaan. Lisäksi kupissa painaa pelko tulevista muista rantarakentamisista.

Mielstäni YMpäristöseura voisi käyttä aikansa paremmin ja koota hyvän porukan kasaan ja siivota rakkaita rantojamme. Sielä on mäyräkoira lootia ja huumeruiskuja poikineen. Ja paljon muutakin kehittävää "suojelua" löytyy. Joku asiaansa vihkitynyt tietoniekka voisi listata mitä hyvää ympäristöseura on saanut aikaan, siis muutakin kuin viivyttänyt väistämätöntä. Siis vaikka pelastanut jonkun hylkeen jostain karikolta. 

Kyllä monta kertaa on tullut mieleen perustaa Liito-oravat lihoiksi RY tai vastaavaa. Takaan ja alleviivaan että jäseniä löytyisi enemmänkin kuin viisi.

 

« Last Edit: 16. 09. 2006 19:07 by Naapurin Erkki »

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #566 on: 12. 09. 2006 20:08 »
Lainaus Pentti Suksi

Quote
Asfaltti-betoni elementti erämaa ei ole ihmisen asumista. ja tiedekin toteaa, että luonto ei tarvitse ihmistä mutta ihminen tarvitsee luontoa.


Jos ei viihdy kaupungeissa voipi muuttaa maaseudulle luontoon eihän täällä mikään pidättele..vai oliskos työ !!

Valitettavasti molempien asioiden onnistuminen kaupunkialueella aiheutta näiden kirjoitusten perusteella ylipääsemättömiä vaikeuksia ja näemmä tulee näitä yhteentörmäyksiä, maaseudun luonnon tuominen kaupunkirakentamiseen ei nyt vain onnistu.
Offline Naapurin Erkki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 3
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #567 on: 12. 09. 2006 21:09 »
Pena mikä on kun suksi ei luista, oo rauhassa mitä mieltä haluat. Viestini ei ollut millään lailla vastine sinun kirjoituksille tai ylipäätään kenenkään palstalaisen kirjoitukselle. Tarkoitukseni oli vain ilmaista oma kantani koko tähän ylitsevuotavan negatiiviseen ja muutenkin vastenmieliseen keskusteluun. Suorastaan yrjöttää.

Voipi myös olla että en ymmärrä intlektuelleja kirjoituksiasi, ja kiitos mielelläni muutan uudelle Suvilahden alueelle, joka on yhdessä mm. vanhojen suvilahtelaisten ja ympäristöseuran ihmisten kanssa suunnniteltu ekologisuus huomioonottaen. Käyppä katsommassa havainnekuvia messu sivuilta, ei ne nyt miltään prisman parkkipaikalta näyttäneet. Lisäksi alueelle on kaavailtu lähiliikuntaprojektia, jossa ihmiset saavat nauttia luonnosta. Mikä estää keksimästä jotain veiläkin luonnonmukasempaa, varmasti monet hyvät ideat ovat toteutettavissa messujen varjolla.

Olen myös ollut paikalla tilaisuuksissa, joissa ympäristöseuran sihteerille on anettu tilaisuaus vaikuttaa. Mutta kun ei, Sihteerihän oli suorastaan jäässä eikä puhua pukissut vaikka monta kertaa kysyttiin ja sitten vain kipin kapin kotia laatimaan noottia ylhäisessä yksinäisyydessä ilman merkkiäkään yhteistyöstä. Aivan selkeästi häikäilemättömän suunnitelmallista ja eritoten huomioonotettu tiukka ja valituksille altis aikataulu. Niin siis jos oltaisi tehty yhteistyötä oltaisiin aikataulussa tai kenties jopa etuajassa. Ei tarvittaisi takapirua (lue pentti) piirtelemään kauhukuvia laaduttomista taloista. Kuka suojelee tulevia asukkaita kun YM seura on tarpeeksi heitellyt kapuloita rattaisiin ja aikataulu pissii ja sen takia tehdään rakennusvirheitä. Sitten vain lapsiperheet käsi ojossa YM seuran puheille suojelua vaatimaan,ollaanhan me ihmisetkin osa luontoa, se on kenties tieteelisestikin todistettu (Pentti tietää varmasti enemmän)

Offline präntööläinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #568 on: 12. 09. 2006 23:11 »
Nyt kun Suvilahden alue kuitenkin valmistuu, höpottitte täälä sitten mitä kökköä tahansa, niin haluasin nostaa kissan pöydälle.

Olisi erittäin mielenkiintoista tietää paljonko verorahoja ympäristöseuran valitukset ja muut säälittävät hidastus yritykset ovat jo tähän menessä tulleet yhteiskunnalle maksamaan? Veikkaisin noin mutu tuntumalla useita kymmeniä tuhansia euroja.
Mikä tässä on tähän asti maksanut?

Offline Ligan

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 32
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #569 on: 12. 09. 2006 23:11 »Nyt rakenteilla oleva tie on messukaavan mukainen tie (ei siis tosiaankaan mikään "huoltotie"). Messukaava ei ole lainvoimainen. Sitä ei siis voi toteuttaa. Suvilahden voimassa olevassa asemakaavassa tuossa ei ole tietä. Siinä on urheilukenttä ja puisto. 

Väitätkö ihan pokkana että se ryteikkö siinä futiskentän vieressä on puisto?

Hyvältä näyttää tuo tien rakentaminen. [sarcasm] Toisaalta Pyykölä moitti kun Vaasassa ei tahdo olla noita harjoittelukenttiä tarpeeksi...nytkin lähti yksi futiskenttä...[/sarcasm]
Ranta näkyy jo ihan mukavasti.

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #570 on: 13. 09. 2006 07:07 »
Olisi erittäin mielenkiintoista tietää paljonko verorahoja ympäristöseuran valitukset ja muut säälittävät hidastus yritykset ovat jo tähän menessä tulleet yhteiskunnalle maksamaan? Veikkaisin noin mutu tuntumalla useita kymmeniä tuhansia euroja.

Mikä tässä on tähän asti maksanut?

Vapaaehtoistöissäkö präntööläinen luulet valitusasteiden virkamiesten olevan?

EDIT. Huomautus alla olevaan vastaukseesi:  Mieti nyt vielä palosaarelainen asiaa tarkemmin.
 
« Last Edit: 13. 09. 2006 07:07 by sähköjänis »

Offline präntööläinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #571 on: 13. 09. 2006 07:07 »
Olisi erittäin mielenkiintoista tietää paljonko verorahoja ympäristöseuran valitukset ja muut säälittävät hidastus yritykset ovat jo tähän menessä tulleet yhteiskunnalle maksamaan? Veikkaisin noin mutu tuntumalla useita kymmeniä tuhansia euroja.

Mikä tässä on tähän asti maksanut?

Vapaaehtoistöissäkö präntööläinen luulet valitusasteiden virkamiesten olevan?
Kyllä niiden palkka juoksee vaikkei yhtään valitusta koskaan tulisi....

Offline Pehtoori

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 10
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #572 on: 13. 09. 2006 09:09 »
Tässähän ei pelkästään kaupungin ja hallinto-oikeuden työpanokset riitä prosessin hoitamiseen. Ihan tiedoksi.

Jos kaavoitukseen on tulossa uutta lainsäädäntöä, niin ei kai kuitenkaan takautuvasti. Vaikka palstalla paasikiviläisiä onkin.

Jos jonkun mielestä kommenttini ovat absurdeja, niin se ei ole vahinko. Edelleen täällä eräät paasaa jotain ihme juttuja menneistä ajoista joilla ei ole relevanssia tämän asian kannalta. Minä en esim. tajua mitä seksikästä betonissa ja lähiöissä on. Mutta asiantuntija varmasti tämän seksikkyyden näkee. Ymmärrän, että joka ei tunne historiaansa ei ymmärrä tulevaisuuttaan. Se mihin Kangasniemi on kunnanjohtajan pystynyt ei ole toteutettavissa Vaasassa. Menkää Laihialle katsomaan kunka "kauniita" alueita siellä on rakennettu yhden euron tonteille joiden suunnitteluun ei varmasti ole käytetty euroakaan. Asuisin mielummin Vaasan linnassa kuin noissa laihian omakotilähiöissä. Tähän messualueeseen on sentään jonkun verran panostettu.

pillipiipari

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #573 on: 13. 09. 2006 09:09 »
Präntööläiselle tiedoksi:
Viimme syksynä Vaasan Ympäristöseura sai valituksellaan lykättyä alueella
olevan savikon tiivistämisen esikuormituksella.
Nyt kun sen voisi tehdä,aika ei enään riitä.
Näin jouduttiin käyttämään massanvaihto systeemiä ja sehän se vasta maksaakin.

Offline Risto Jalonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2012
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #574 on: 13. 09. 2006 15:03 »
Tässä asiayhteydessä Ympäristöseuran toiminta on ollut aivan perseestä,
eikä tule Ympäristöseuralle tulevaisuudessa kunnian kukko laulamaan.
Taitaa olla turhan rankat jälkilöylyt luvassa, olivat ne sitten luvanvaraisia
tai ei.  Näin on liito-oravan räpylät.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #575 on: 13. 09. 2006 18:06 »
Lainaus Risto Jalonen

Quote
Näin on liito-oravan räpylät.Liito-orava pe***le

En kerro että kirves paukkaa ja puuta haukkaa
  ilman oravaa syssy
krapulainen maamittari marmattaa
  tumma pönäkkä saastepilvi suvilahteen
posteljooni haastelappusen toi
maanatai kaislikossa loikoillen...

Kun ei ole enää liito-oravia
ryömimällä kuin ameebat ylöspäin
  timpurit ilman virkamiehiä vaasan suvilahdessa - hyvin kaislainen laajeneva kaivinkoneen pauhu
odottava ymäristöseura!

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #576 on: 13. 09. 2006 18:06 »
Liito-oravakadun rakentamista odotellessa oikeushallinon prosessit senkun jauhavat. Tänä iltana Rakennus- ja Ympäristölautakunta käsitteli "Maisematyöluvan" tarpeellisuutta ns."asuntomessualueen" maa-alueilla. Äänestyksen jälkeen lautakunta katsoi, että työt ovat "vähäisiä" eikä lupaa tarvita. Myös rakennustarkastajan esteellisyydestä äänestettiin mutta enemmistö katsoi hänen voivan esitellä asian.

Siitä vallitsee nyt nähdäkseni yksimieisyys, että vesiluvan nojalla ei maalla saa töitä tehdä. Aluksihan töiden aloittamisessa vedottiin saatuun vesilupaan.

Ainoa toimivaltainen viranomainen asiassa on juuri lautakunta. Länsi-Suomen Ympäristökeskuksella ei ole valtaa halutessaankaan töitä keskeyttää. Keskeyttämisvaltuuksia ei ole Hallinto-oikeudellakaan mutta siellä on vireillä valitus aloitusluvasta. Valituksen hyväksyminen toki keskeyttäisi työt. Demokratian kiemuroihin kuuluvat valitusoikeudet saattavat kiireellisinä pidetyille hankkeille olla kiusallisia.

Nyt oli kyse siis tämän lainkohdan tulkinnasta.
Quote
MRL 128 §
Maisematyölupa
Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa (toimenpiderajoitus):
1) asemakaava-alueella;
2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä
3) alueella, jolla on voimassa 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty.
Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.
Lupa ei ole myöskään tarpeen, jos toimenpide perustuu yleisistä teistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan.
Maisematyölupaa koskevia säännöksiä ei sovelleta sellaiseen maa-ainesten ottamiseen, johon tarvitaan maa-aineslaissa (555/1981) tarkoitettu lupa.


Ympäristöseura lähestyi lautakunnan jäseniä seuraavalla kirjoituksella vielä tänään:

Quote
Vaasan ympäristöseura haluaa tuoda julkisuuteen seuraavat tiedot Suvilahden
asuntomessutöiden tilanteesta.

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi tänään tekemällään päätöksellään Vaasan ympäristöseuran Suvilahden asemakaava-alueelle kolmeen kortteliin myönnetyn maisematyöluvan
täytäntöönpanokieltohakemuksen aiheettomana, koska ei ole olemassa täytäntöönpanokelpoista päätöstä töiden aloittamisluvaksi. Tästä syystä täytäntöönpanon keskeytyspäätöstä ei tarvita. Alue on jo täydellisessä toimenpidekiellossa eikä töitä ole laillisesti voitu aloittaa, sillä myönnetty maisematyölupa ei ole tullut lainvoimaiseksi.

Hallinto-oikeus hylkäsi tänään tekemällään päätöksellään Suvilahden messukaavan täytäntöönpanokieltohakemuksen. Perusteluina oli, ettei hallinto-oikeus voi keskeyttää asemakaavan täytäntöönpanoa, kun uuden asemakaavan täytäntöönpanosta ei ole olemassa päätöstä, jolla olisi myönnetty lupa aloittaa työt asemakaavan toteuttamiseksi ennen asemakaavan tuloa lainvoimaiseksi. Koska tällaista aloituslupaa ei ole koskaan myönnetty, ei HO ole voinut sitä kieltääkään. Alue on automaattisesti toimenpidekiellossa, koska uusi asemakaava ei ole tullut lainvoimaiseksi eikä sitä näin voida ryhtyä toteuttamaankaan. Tämä sama asia ilmenee myös Länsi-Suomen ympäristökeskuksen asiasta kirjoittamasta kirjeestä, jota johtaja Pertti Sevola vielä täsmentää tänään sanomalehti Pohjalaisessa.

Johtopäätöksenä on, että alueella käynnissä olevat työt eivät ole voineet laillisesti käynnistyä ollenkaan. Lainavastaisesti ja luvatta alkaneiden ja yhä jatkuvien töiden keskeyttämistoimivalta on lain mukaan vain rakennus- ja ympäristölautakunnalla. Saatujen papereiden valossa töiden välitön keskeyttämisen on ainoa laillinen vaihtoehto. Töiden jatkamisessa syyllistytään todennäköisesti laissa tarkoin määriteltyyn rakentamisrikkomukseen tai jopa rikoslaissa määriteltyyn ympäristön
turmelemisrikokseen.

Vaasan ympäristöseuran hallitus/

« Last Edit: 13. 09. 2006 22:10 by Tapio Osala »

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #577 on: 14. 09. 2006 06:06 »
Tässä koko sopassa on ainakin yksi lopputulos varma; Ympäristöseuran tulevaisuuden hyvätkin hankkeet, ideat ja ehdotelmat saavat useiden vaasalaisten nuivan suhtautumisen vain ja ainoastaan tämän änkyräsodan takia.

Anna anna, vaan kun ei anna.

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #578 on: 14. 09. 2006 11:11 »
Kaikki menee sen mukaisesti kuin arvellut. Tässä vain nyt pelataan aikaa uuden lain tulemiselle
jolla saadaan kivuttomasti asia sujattua pois päiväjärjestyksestä. Kaikki viittaa siihen että Vaasan Ympäristöseuran valituksella ei ole menestymisen mahdollisuutta tällä kertaa.

Nyt on nyt ja nyt toimitaan nykyisten lakien mukaan. Tulevilla mahdollisilla lakimuutoksilla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Jos lakia muutetaan, ei sitä muuteta ainakaan niin, että kaava- tai muun päätöksen saisi tuosta noin vain toteuttaa ennen kuin se on saanut lainvoiman. Nyt Vaasan kaupunki kirjoittaa lakia aivan uusiksi. Maankäyttö- ja rakennuslakia tehtäessä ei lakien säätäjille ole tullut mieleenkään, että ylin valvova taho (tässä tapauksessa rakennus- ja ympäristölautakunta) voisi toimia laittomasti. Kuka nyt valvoo ylintä valvovaa tahoa, kun se amatöörimäisesti sekoilee? Ei kukaan! Törkeä juttu. Ihan absurdi! Tällä logiikalla kaupunki voi mielivaltaisesti toteuttaa minkä tahansa kaavan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Mutta mitäs sitten tehdään, jos kaava kaatuukin oikeusasteissa niin kuin esim. Mustikkamaan kanssa kävi? Sanotaanko, että "oho, tämä nyt kyllä tuli jo tehtyä, juna meni jo, ei tälle enää mitään voi". Minulla on sellainen tunne, että Vaasan kaupungin parin viime viikon toiminta on ennenkuulumatonta Suomessa. Ei näin vain toimita missään! Siis muualla kuin Vaasassa. Samat lait ne koskevat Vaasan kaupunkiakin, ja nimenomaan sen "omalla maalla".

Pentti Sukselle vinkiksi, että kannattaa pyytää ympäristöseuran toimijoilta heidän valitusteksti niin pystyt paremmin arvioimaan sitä, mitkä ovat sen menestymismahdollisuudet. Itselläni on vähän sellainen kutina, että ne voivat olla hyvät.

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #579 on: 14. 09. 2006 21:09 »
Muuten seura näyttää voivan hyvin ja sillä on hyvät tukijoukot takana.

Ainakin Vaasan Ikkunan kyselyn mukaan seuralla on mesoamiseensa nähden yllättävänkin pieni kannatus.  Viime viikon kysymyshän oli: Onko Vaasan ympäristöseura kaupunkilaisen asialla ? Kyllä ääniä tuli vain 7,1% vs Ei äänet 92,9%. Olkoonkin kuinka epäpätevästi tehty tutkimus tahansa niin kyllä tuollaiset tulokset saa kummasti palautettua luottamusta siihen, että keskimäärin vaasalaiset ymmärtävät mikä on kaupungille hyväksi.

Kävin tänään vilkaisemassa myöskin kuinka työt ovat edenneet ja täytyy sanoa, että hyvin on huoltotien tekeminen edennyt. Massat on vaihdettu pian rantaan asti ja mursketta ajettu tilalle. Kyllä alueesta hyvä tulee kunhan urakoitsijoille annetaan työrauha.

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #580 on: 14. 09. 2006 21:09 »
Muuten seura näyttää voivan hyvin ja sillä on hyvät tukijoukot takana.

Ainakin Vaasan Ikkunan kyselyn mukaan seuralla on mesoamiseensa nähden yllättävänkin pieni kannatus. 

Jos vertaa saman lehtitalon kirjottelua tässä asiassa kilpailijaansa (vbl) verrattuna niin en yhtään ihmettele tuota "äänestystulosta".

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #581 on: 14. 09. 2006 21:09 »
vbl tänään: Staden borde ha stoppat mässarbetet

Arbetet med marken i Sunnanvik borde inte ha inletts eftersom tillstånd saknades. Det är slutsatsen av förvaltningsdomstolens beslut i går. Varken stadsplan eller tillstånd för markarbete existerar ännu i juridisk mening.
VASA

Staden gjorde fel när markarbetena vid bostadsmässområdet i Sunnanvik inleddes. Det är slutsatsen av två domslut som Vasa förvaltningsdomstol gav i går. Domstolsbehandlingen gällde besvär som Vasa miljöförening lämnat in.

Stadsplanen för Sunnanvik har inte vunnit laga kraft på grund av att ett utlåtande av stadsstyrelsen saknas. Därför finns det inget att besvära sig mot, och föreningens anhållan avslås. Men eftersom planen inte är i kraft, kan byggarbete på bas av planen heller inte inledas. Ett utlåtande från stadsstyrelsen skulle ha gjort att arbetet får inledas, men något utlåtande finns inte.
Tillståndet från stadens planeringssektion om markarbete har heller inte vunnit laga kraft. Det beror på att miljöföreningen besvärat sig mot det, och besväret är ännu inte avgjort. Också det betyder i praktiken att byggarbete inte kan inledas.
Därför avslås föreningens anhållan om att arbetet ska stoppas. I förvaltningsdomstolens ögon finns det inget att stoppa eftersom tillståndet inte är i kraft.
Eller med en liknelse: körkortet kan inte dras in eftersom föraren ännu inte har något körkort.
– I ljuset av detta måste ett stopp av arbetet vara den enda lagliga möjligheten, skriver miljöföreningens sekreterare Anna Swanljung i ett pressmeddelande.
Enligt henne vore det brottsligt för staden att fortsätta med arbetet. Det har däremot inte förvaltningsdomstolen rätt att avgöra. I stället ligger ansvaret dels hos stadens byggnadsinspektion och -nämnd, och dels hos stadsstyrelsen, enligt domstolens utlåtande.

Offline Pehtoori

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 10
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #582 on: 15. 09. 2006 08:08 »
Tässäpä ilmeneekin hyvin tämän kaavoitustyötä rajoittavan lainsäädännön niukkuus ja rajallisuus. Se puolestaan ilmentää lainsäätäjän tahtoa korostaa kunnallisen itsehallinnon asemaa ja merkitystä. Kunnan kaavoitusmonopoli on yksi kunnallisen itsehallinnon vahvimmista osa-alueista. Eli on katsottu, että kuntien asukkaat tietävät parhaiten kuinka kuntaa kehitetään. Ja kuntalaiset käyttävät demokratiassa valtaansa vapaissa vaaleissa ja antavat pienelle ryhmälle kuntalaisia mandaatin toimia puolestaan. Kaikki eivät kuitenkaan saa ääntänsä valtuustoon kuuluville, vaan enemmistön tahto voittaa.
Hallinto-oikeus ei voi esim. kumota lain säätämässä järjestyksessä laadittua asemakaavaa, koska silloin kaavoitusmonopoli olisi hallinto-oikeudella. Ja sehän ei olisi ainakaan demokratian kannalta, eikä juuri muultakaan kannalta, hyvä asia. Jos puutteita päätösprosesseissa ilmenee, tai jos tarvittavia päätöksiä ei ole tehty voi hallinto-oikeus todeta päätösten lainvoimattomuuden. Tekemättömiä päätöksiä ei ymmärrettävästä syystä voi tutkia.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #583 on: 15. 09. 2006 18:06 »
Arvoisat keskustelijat. 

Toivon, että postauksissa vältetään kaikkea henkilökohtaista leimaamista.  Anonymiteetin kunnioittaminen on aivan keaskinen asia.  Tämä ei myöskääm voi olla mikään käräjäsali.  Asioista voi ja pitää keaskustellla.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #584 on: 15. 09. 2006 19:07 »
Sanonpa vaan, että tosi kivaa kun löytyy naisvoimaa Vaasasta.

Offline juhani stenvall

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 38
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #585 on: 16. 09. 2006 06:06 »
Turhaa mekkalaa tämä ympäristöseuran messualueen kampitusyrittäminen.
Ja naurettavissa mittapuissa täällä tämä keskustelu on.

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #586 on: 17. 09. 2006 07:07 »
Vasabladet uutisoi tänään (ks. alla). Sekä hallinto-oikeus, Länsi-Suomen ympäristökeskus että ympäristöseura ovat kaikki sitä mieltä, että työt messualueella jatkuvat laittomasti. Onneksi ruotsalainen media tarkastelee asiaa objektiivisesti ja kriittisesti. Sen sijaan Pohjalainen suorastaan halveksii omia lukijoitaan omalla linjallaan ja jättämällä uutisoimatta asioita.

Quote
17.9.2006

Polisanmälan hotar bomässa

Miljöföreningen överväger att polisanmäla staden. Milljöcentralen väntar i sin tur på förvaltningsdomstolens utslag och tänker agera om byggandet visar sig vara olagligt.

Arbetet på mässområdet i Sunnanvik fortsätter, enligt en stadsplan som inte vunnit laga kraft. Men ansvariga nämnden har gett klartecken. Vi står handfallna, säger Göran Ekström från miljöföreningen.

VASA

Förvaltningsdomstolen, Västra Finlands miljöcentral och Vasa miljöförening gör i stora drag samma tolkning: staden har inte laglig rätt att påbörja arbete enligt den nya stadsplanen i Sunnanvik. Ändå fortsätter byggarbetet på bostadsmässans område. Tolkningarna går nämligen i sär.

Staden hävdar att arbetet ännu är så obetydligt att inget tillstånd behövs.
Miljöcentralen har inte varit och granskat läget sedan arbetet började, och dess tjänstemän är inte säkra på vad de kan göra.
Förvaltningsdomstolen har ingen befogenhet att stoppa arbetet även om den skulle anse att det pågående arbetet är olagligt.
Miljöföreningen hävdar att staden vida överskridit lagen, men vet inte hur den ska stoppa arbetet.

Härnäst ska förvaltningsdomstolen ta ställning till föreningens besvär mot den nya stadsplanen. Att besväret är inlämnat är orsaken till att planen inte trätt i laga kraft. Dessutom finns ett besvär mot vattentillståndet inlämnat som separat ärende.

–Jag misstänker att vi inte hinner med ett beslut ännu nästa vecka, på grund av ett stort ärende i Säkylä. Sådana här ärenden tar alltid lång tid, när skrivelser ska inlämnas och motparter höras, säger domare Pekka Kainlauri.

Miljöcentralen väntar i sin tur på domstolens utslag om stadsplanen, beslöt tjänstemännen i fredags. Direktör Pertti Sevola vill inte klart döma i frågan, men säger att uppfattningen att staden inte har rätt att börja med markarbete ligger nära sanningen.

–Staden har gjort en djärv tolkning av förvaltningsdomstolens utlåtande när den tillåter
arbetet att fortsätta, säger han.

Miljöcentralen har inga klara möjligheter att stoppa arbetet även om det vore olagligt, och skulle i så fall först diskutera med staden, enligt Sevola. Ganska klart är i alla fall att staden inte kan förverkliga hela planen innan den vunnit laga kraft.

–Så småningom står också vi i en svår situation om arbetet fortsätter utan tillstånd. I något skede måste vi agera, åtminstone om arbetet är helt olagligt, säger han.
Enligt honom har staden hittills följt den nya planen, vilket betyder att centralen inte direkt har något att anmärka. Flygekorrarnas hemvist har enligt honom hanterats enligt överenskommelse. Ingen från centralen har dock inspekterat platsen de senaste dagarna.

Göran Ekström från Vasa miljöförening bedömer att staden handlar helt olagligt. Enligt honom råder åtgärdsförbud. Att miljö- och byggnadsnämnden i onsdags beslöt att arbetet ska fortsätta var olagligt, anser han.

–Vi står helt handfallna nu, när nämnden som ansvarig myndighet inte gör vad den ska göra. De fattade ett olagligt beslut på falska grunder.
Enligt honom har omfattande ingrepp gjorts på mässområdet, med trädfällning, vägarbeten och grävning för kommunalteknik. Han hävdar i motsats till Sevola att avverkning skett även på flygekorrarnas område.
–Mer och mer förstörs, och hur ska det återställas om stadsplanen skulle förkastas, säger han.

–Frågan är nu om en brottsanmälan är enda möjligheten. Det vore otrevligt. Vi är inte motståndare till mässan, men den ska komma till på rätt sätt, säger Göran Ekström.

TOM FORSMAN

doctor

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #587 on: 17. 09. 2006 09:09 »
Luin myös hämmästyksellä Vasabladetin. Onpa ennenkuulumattoman häikäilemätöntä touhua. Laikia rikotaan kirkkain silmin.

Tässsä taitaa nyt häpeään ja vastuuseen joutua aivan joku muu kuin Pohjalaisen mollaama laillinen yhdistys.

Arne-seppä

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #588 on: 17. 09. 2006 20:08 »
Onneksi Vaasan ympäristöseura ei jää tuleen makaamaan, vaan jatkaa vahvalla yhteiskunnallisella linjalla. Siitä kertoo tiistaiksi koolle kutsuttu jäsenkokous, jossa aiheena on Vaasan yleiskaava.

foliohattu

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #589 on: 17. 09. 2006 22:10 »
Quote
Onneksi Vaasan ympäristöseura ei jää tuleen makaamaan, vaan jatkaa vahvalla yhteiskunnallisella linjalla. Siitä kertoo tiistaiksi koolle kutsuttu jäsenkokous, jossa aiheena on Vaasan yleiskaava.

Tavoitteena lienee, että mitään suunniteltua ei saa missään muodossa toteuttaa.

Ehdotankin, että Vaasan ympärille luodaan sadan kilometrin suojavyöhyke, jonka sisällä ei saa rakentaa tai korjata mitään.

Onhan kaupunkimme arkkitehtonisesti sekä luontoarvoiltaan ainutlaatuinen maailmassa! Tämä menee pilalle jos täydellisyyttä hipovaan nykytilanteeseen annetaan kajota ahneiden gryndereiden toimesta!

No joo, se siitä sarkasmista, mutta eihän tässä enää tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Pitäisiköhän myös henkilökohtaisesti alkaa toteuttamaan vahvaa yhteiskunnallista linjaa ja muuttaa pois Vaasasta. 

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #590 on: 17. 09. 2006 23:11 »
Tuli käytyä taasen viikonlopun fillariretkellä, jonka yksi suunta on muodostunut Suvilahden
perukoille. Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että näkee miten työt edistyvät rannan
maansiirtotöiden suhteen.

Nuorempana tuli oltua Nymanin leivissä jokunen vuosi, ennen oman alan vakiintumista,
jolloin jokasyksyiset rakennusmontut tulivat tutuksi ruohonjuuritasolla,
sekä usein räntäsateessa ihaillen.

Nyt kuitenkin otti silmään ja vähän henkeenkin, tuo nk. kaivetun huoltotien maakerrosten
rakenne.

Eli tosi kaukana vielä rannasta, n. 3 metrin kasvullisuuskerroksen, eli multa ja sora, jälkeen
alkava savikerros, saman verran ulottui täytetyn tien karkean louhetäytön pintaan saakka,
joten varmasti vielä rutkasti alaspäin.

Rantaan päin mentäessä kalliolouhoksen seinää muistuttavan kaivuujatkeen takana odottelee
iloisena loiskivat vesimassat, tulevaa ruoppaus, täyttö operaatioitaan.

Tulee väkisin mieleen, onko kellään käsitystä tämän operaation hinnasta, joka tulee olemaan
kymmeniä miljoonia pelkkien maansiirtotöiden muodossa.

Onkohan minkäänlaista kokein todistettua varmuutta maapohjan kestävyydestä tulevaisuudessa
ja mitkä piirit sen takaavat ?

Minkähän takia Onkilahden ranta alueet ovat saaneet olla rakennuksilta rauhassa ?

Hinnan paljastuessa muuttoliike tulee jo toden näköisesti alkamaan.
Joko Vaasaan, tai Vaasasta pois.
« Last Edit: 17. 09. 2006 23:11 by Professional »

Petri

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #591 on: 18. 09. 2006 05:05 »
Maansiirtotyöt maksavat n. 2,4 miljoonaa euroa (alv 0%) ja ne suorittaa Risberg. Tästä oli juttua viime viikon lauantain Pohjalaisessa.

Esa

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #592 on: 18. 09. 2006 06:06 »
Ympäristöseuran kokouksen lopputuloksen veikkaus!

Suvilahti, Mustikkamaa, Vaskiluoto ja Purolan alueet pitää jättää rakentamatta.

Offline S-syväkurkku

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 260
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #593 on: 18. 09. 2006 06:06 »
Maansiirtotöiden urakkahinta asuntomessualueella on tosiaan 2,4 miljoonaa euroa, mutta tähän ei sisälly materiaalikustannukset, kuten mursketta, eikä soraa.  Kuka tietää murskeen tonnihinnan?

Kosultit toimikaa!

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #594 on: 18. 09. 2006 06:06 »
Sanonpa vaan, että tosi kivaa kun löytyy naisvoimaa Vaasasta.

Kertokaahan ympäristöseuran naiset, oletteko kaikki naimattomia? Taitaa äksyilyn taustalla piillä perinteinen syy.
« Last Edit: 18. 09. 2006 06:06 by sähköjänis »

Petri

 • Guest
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #595 on: 18. 09. 2006 06:06 »
Maansiirtotöiden urakkahinta asuntomessualueella on tosiaan 2,4 miljoonaa euroa, mutta tähän ei sisälly materiaalikustannukset, kuten mursketta, eikä soraa.  Kuka tietää murskeen tonnihinnan?

Kosultit toimikaa!

Googlettamalla löysin tiedon että murske maksaisi n. 5 - 6 euroa tonnilta.

« Last Edit: 18. 09. 2006 07:07 by Petri »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #596 on: 18. 09. 2006 08:08 »
Mikäs urakka toi on, jos ei murskeet ole mukana ? Urakkasopimuksessa kuitenkin on lehtitietojen mukaan arvioitu mursketta tarvittavan 70.000 kuutiota.

Itse rakensin muutama vuosi sitten ja omakotirakentamiseen sain tontille tuotuna 0-200 mursketta hintaan 2.86 € +alv per tonni. Yksi kuutio tätä mursketta painaa noin 1.7 tonnia. Eli näillä tiedoilla hinta voisi olla noin 350.000 €

Risberg varmaankin saa neuvoteltua huomattavasti edullisemman hinnan ja muistaakseni taitaa jopa omistaa nykyään Murskaustuotteen Raippaluodontien varrella.
« Last Edit: 18. 09. 2006 13:01 by Matti Meikäläinen »

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #597 on: 18. 09. 2006 22:10 »
Tuossa lenkillä meitä muutama hietalahtelainen ihmetteli tällaista:
-kun kerran kuntalaisia nykyään kai pitäsi kuulla lähiympäristön muuttamisesta niin mitenkä Villan ranta ja se venevalkama voidaan täyttää mudalla ketään kuulematta?
-eikö asemakaava paina tällaisissa vesiasioissa lainkaan?
-lehtitietojen mukaan nyt aletaan rantoja täyttämään ihan pian, urakoitsija on jo valittukin.

Offline pyssy

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #598 on: 20. 09. 2006 20:08 »
"Kertokaahan ympäristöseuran naiset, oletteko kaikki naimattomia? Taitaa äksyilyn taustalla piillä perinteinen syy."

Eipä taida seuran naiset vastata näin painavaan kommenttiin koska he eivät kaipaa sitä mitä muut naiset koska aikaa on perheen puutteessa tälläiseen naurettavaan kiusantekoon. Vai kuinka on ?

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan Asuntomessut
« Reply #599 on: 21. 09. 2006 18:06 »
Olipa harvinaisen typerästi pyssytetty. Onkohan oma "ase" edes kunnossa?