Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - ramiska

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
121
Teollisuus (myös toki esim. OK-talon kiertovesipupuppu) käyttää paljon pumppuja jotka toimivat sähkömoottoreilla. Niissä on kaksi asentoa: on/off. Ne on mitoitettu maksimitarpeelle ja jyskyttävät siis aina täysillä vaikka tehontarve on välillä vähäinen, joskus olematon. Säätö tehdään yleensä kuristimilla (Kuten vesikraana - painetta olisi mutta harvoin täysillä päästellään).

Omakotitalon kiertovesipumppu on pyörittävä aika lailla vakionopeudella, jotta verkostossa jakauma olisi tasainen. Kiertovesipumpun nimellisteho on n. 200W täysin kuormitettuna. Normaalisti se kumminkin vaatii ehkä kolmasosan tuosta tehosta. Pumppu pyörii n. 7kk vuodesta yötäpäivää. Se siis kuluttaa sähköä noin (0.2kW * (24 * 30 * 7)h)  * 0.3 = 300kWh. Rahassa se siis on n. 27 euroa.
Jos taajuusmuttajalla saataisiin vähennettyä sähkönkulutusta n. 10-30%, niin se olisi parhaimmillaan n. 10 euroa vuodessa. Tuon teholuokan taajuusmuuttaja maksaa jotain satasia -arvioidaan vaikkapa 300 euroa.

Ilman asennustyön osuutta se siis maksaa itsensä 30 vuodessa takaisin. Eli se ehtii jo rikkoontua siinä ajassa = ei maksa koskaan itseään takaisin ja valmistaminen vain kuormittaa luontoa.

Omakotitalon kiertovesipumppu - tai oikeastaan minkä tahansa talon kiertovesipumppu on hiukan huono esimerkki, koska niiden tehonkulutuksen vaihtelevuus on niin pieni. Paljon enemmän säästäisi vapaakiertoisella lämmityksellä.

Teollisuudessa on paljon vastaavia pumppuja, joiden tehonkulutus kuormittamattomana on niin pieni ettei tarvittavan kokoluokan taajuusmuuttajalla varsinaisesti sähköä säästettäisi edes.


Sen sijaan taajuusmuuttajaa tarvitaan, kun on tarve säätää kierrosnopeuksia moottorissa. Aikaisemmin siihen käytettiin kalliita tasasähkömoottoreita ja niiden hyötysuhde vajaateholla on paljon huonompi, pyörintänopeuden säätäminen hankalaa ja huoltovälit tiheitä. Näissä kohteissa taajuusmuuttaja säästää - ei ehkä niin paljoa sähköä, mutta prosessin seisakkiajoissa.

Tietenkin on olemassa tapauksia, joissa päästään jopa 50% säästöihin sähkönkulutuksessa (tosin on tutkimuksia mm. Tekesin tekemänä ettei muuttajalla päästä kuin maksimissaan 30% säästöihin), mutta niissäkään tapauksissa se säästö ei ole ensisijainen taajuusmuuttajan hankintakriteeri eikä se välttämättä maksa itseään sähkönkulutuksessa takaisin. Joidenkin tutkimuksien mukaan (Motiva) sähkön säästöön päästäisiin taajuusmuuttajilla, mikäli kulutus on 300-700GWh/a kuristetuissa sähkömoottoreissa. Vertailun vuoksi sähkölämmitteinen talo kuluttaa n. 0.015GWh/a eli siitä voi päätellä millaisista kuluttajista puhutaan.

Mm. Vacon arvioi että n. 35% asennuksista olisi kannattavia ja n. 25% on jo asennus tehty.

Mutta kuten sanoin, näennäisillä vihreillä arvoilla on helppo myydä ja ratsastaa. Niillä tehdään paljon rahaa yleisesti hyväksytyin keinoin. Tämä taajuusmuuttaja on vain yksi esimerkki. Maailma on pulloolaan vastaavia. Oikesti säästöä (sähkökuluissa) saadaan hankkimalla hyötysuhteeltaan parempi moottori. Mielestäni tällaisissa helpohkosti arvioitavissa säästömahdollisuuksissa olisi pysyttävä kokonaan totuudessa, eikä vain viljeltävä puolitotuuksia

Joskus kannattaa kyseenalaistaa mitä isot pojat kertovat - tai oikeastaan aina. Siitä tämä suurtyöllistäjä taajuusmuuttajakin on saanut alkunsa.

Sen sijaan generaattorikäytössä tuulivoimalassa taajuusmuuttajan avulla voidaan tuottaa enemmän sähköä, koska sen avulla voimalan tuulennopeus rajoituksia voidaan venyttää kummastakin päästä.

122
Mustasaari / Re: Mustasaari-Vaasa kuntaliitos
« on: 19. 08. 2008 15:03 »
aivan paskapuhetta

Ööö? Niin mikä osa tuosta? Ai että käyttäisin noita palveluita enemmän? Vai että tiedät paremmin lähipiirini asiat kuin he itse? :)

123
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 19. 08. 2008 15:03 »
Mustasaari pakkoliitoksena tai ei mitään!

Juu.. tämä on totuus. Minä en ainakaan näe muuta realistista vaihtoehtoa. Kannattaisiko tätä lähteä ajamaan?

124

Taajuusmuuttaja kuluttaa sähköä vähemmän kuin joku toinen säätömenetelmä,  se kyllä kuluttaa sähköä. :)

Tuo sähkön säästö tässä tapauksessa on vähä kuin naisten rahansäästö markkinoilla: "Säästin 100euroa, kun ostin tämän turkiksen joka oli 100 euroa alennuksessa - kyllä minä ilman sitäkin pärjäisin..".

Paljonkohan mahtaa luontoa kuormittaa taajuusmuuttajan hankkiminen ja hävittäminen? Näin sitä ratsastetaan taas "vihreillä asioilla" ja sampo takoo rahaa.


125
Mustasaari / Re: Mustasaari-Vaasa kuntaliitos
« on: 18. 08. 2008 21:09 »
Oopperat ja teatterit, aivan sama vaikka pääsylipun hinta satakertaistettaisiin - en siellä kumminkaan kävisi. Uimahalli samaten - Tropiclandia houkuttelee paljon enemmän. Kirjastollakaan niin väliä, kun netistä löytyy niin paljon tietoa.
Pikainen empiirinen tutkimus osoitti, että lähipiirin ihmisistä ei kukaan ollut käynyt viimeisen KAHTEEN vuoteen kirjastossa, uimahallissa tai teatterissa. Golffia sen sijaan oli käynyt pelaamassa 10% lähipiiristä ja Tropiclandiassa jopa 50% viimeisen vuoden aikana. Botniahallia oli käyttänyt 100%!

Selittänee miksi nämä kulttuuripläjäykset eivät ole oikein myyntivaltti... Olisiko mitään oikeaa ideaa millä liittolaisia saataisiin kosiskeltua?

126
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 17. 08. 2008 21:09 »

Palvelut kuuluvat (vain) siihen kuntaan, joka ne palvelut maksaa. Muille ulkokuntalaisille palvelujen hinta täytyy olla subventoimaton hinta. Tai niitä ei ole käytössä.


Minä olen hiukan eri mieltä.

Olin juuri Etelä-Suomessa sukuloimassa ja olen erittäin tyytyväinen, että sain käyttää ko. kunnan lasten leikkipuistoa. Olisi tullut lapsella aika pitkäksi. Myös uimassa saimme piipahtaa ja ihan samaan hintaan kuin muutkin. Kiitos siitäkin.

Ja sokerina pohjalla:

Onneksi saimme käyttää kunnan teitä, eikä tarvinnut siirtyä metsän puolelle tai ryhtyä joka kilometristä maksamaan.

Minä en henkilökohtaisesti lähtisi kieltämään ulkokuntalaisilta palveluita, koska paljon käytän itsekkin ulkokuntien palveluita. :)

Varmaanki ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee tuo pakkoliitos.

127
Mustasaari / Re: Mustasaari-Vaasa kuntaliitos
« on: 17. 08. 2008 20:08 »
Asia ei liene ihan noin yksiselitteinen. Oleellisinta "isossa kuvassa" on turvata väestön palvelut kuntalaisten ikääntyessä, ja työikäisten vähentyessä. Ja tarjoaahan Vaasa "vastapalveluksena" runsaat kulttuuri yms. palvelut, joita ei mustasaressa ole (eikä tulla ikinä mustasaaren toimesta tarjaomaan).

Ilmeisesti Mustasaarella ei ole näistä huolia - joko siksi että saa niitä jo nyt käyttää tai siihen on olemassa jokin muu ratkaisu?

128
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 15. 08. 2008 10:10 »
Jälleen jätän kielipoliittiset seikat omaan arvoonsa; millä me saisimme naapurikunnat kiinnostumaan liitoksesta Vaasan kanssa? Onko mitään ideoita?

129
Mustasaari / Re: Mustasaari-Vaasa kuntaliitos
« on: 15. 08. 2008 09:09 »
Riippumatta kielipoliittisista seikoista; ymmärrän täysin Mustasaarta, kun eivät halua maa-alueitansa luovuttaa meidän käyttöön.

130
SÄÄSTÄMISTÄ esim. taajuusmuuttajilla.

Mahtaakohan taajuusmuuttaja säästää koskaan niin paljoa, mitä sen valmistaminen (ja hävittäminen) maksaa ja kuormittaa luontoa?

131
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 08. 2008 08:08 »
Dieselin tilalla on polttokenno.

Kumpiko sitten oikeasti on ekologisempi ja parempi, kun polttokennon (sähköinen) hyötysuhde kipuaa kai lähelle 35-40% ja sen elinikä on maksimissan 5 vuotta. Polttomoottorilla päästääny lähemmäs 50% sähköiseen hyötysuhteeseen ja elinikä on kymmeniä vuosia.


132
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 08. 2008 08:08 »
Paremmin tämän  maalikko ehkä ymärtää siitä, että ilmalämpöpumpun energiia on edullista, vaikka  se kerää lämmön esim. 35 celliuksesta PAKKASTA.

Käsittääkseni parhaankaan ilmalämpöpumpun hyöytysuhde ei ylitä 1 (yhtä) matalemmissa lämpötiloissa kuin -21 - -24? Lähellä sitä hyötysuhde jo lähenee yhtä, joka siis alkaa olemaan lähellä suoraa sähkölämmitystä. Joka taas ei olekkaan NIIN edullista.

133
Yleistä keskustelua / Re: VLP - oletteko tyytyväisiä?
« on: 06. 08. 2008 08:08 »
Kuka tarttee VLP:tä?

Se joka haluaa kaapeliyhteyden Vaasassa.

134
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 04. 08. 2008 08:08 »
Jaa, että mentäisiin sitten Vaasan ympäristökunniasta etsimään viheralueita!

Eipäs muuten tarvitse! Pilvilammen virkistäytymisalue on noin 700 hehtaarin suuruinen, joten siellä kyllä tilaa riittää vaikka jokaiselle Vaasalaiselle!

135
Vaasa / Re: Vaasalaiset liikenteessä.
« on: 29. 07. 2008 20:08 »
Siis kun ne tulivat uudestaan joskus 70-luvulla

Vaasan Sähkö taisi hoitaa silloin liikennevalot? Tänä päivänä se taitaa olla ulkoistettu?

136
Nyt olemme pahasti riippuvaisia ulkomaisista uraanin, öljyn ja maakaasun toimittajista. Kukahan ne viimeiset energiavarat käyttää? Suomi?

Pakko kommentoida tähän: Loppuvatko ne ennen kuin uutta on kehitetty tilalle?

137
Vaasa / Re: Vaasalaiset liikenteessä.
« on: 24. 07. 2008 20:08 »
Sinänsä outoa, ettei tuota vihreää aaltoa ole saatu tehtyä, koska teknisesti se on täysin mahdollista. Myös nykyisellä kalustolla. Lieneekö sitten osaamattomuutta tai koulutuksen puutetta valoista vastaavalla?

Tällä hetkellä valot toimivat kaupungista pois ajettaessa niin, että pääse osittaiseen vihreään aaltoon jos ajaa reilua ylinopeutta (n. 60km/h). Kaupunkiin tultaessa sen sijaan joutuu pysähtymään lähes poikkeuksetta jokaisiin valoihin.

Vilkkua saisi opetella käyttämään enemmän ja lopettaa sen samalla nopeudella ajamisen vierekkäisillä kaistoilla. Myös liikenneympyräkulttuuri vaatisi harjoittelua. Paikalliset autokouluthan voisivat pitää preppauskursseja heille, jotka eivät kiertoliittymiä tunne.

138
Minä osaan.  Vastaus on kyllä.  Eli ilmasto on lämpenemässä.  Tieto on
ihan varma.  Tapahtuma on monien sattumien summa mutta tekijät
mihin voidaan itse puuttua ja vaikuttaa ovat kuuluisimpia.  Esim. hiukkaspäästöt.

Perustelu:    VTT on kanssani samaa mieltä.  http://www.vtt.fi/uutta/2007/20070504.jsp

NASA on kanssasi eri mieltä http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/nasa:-kylmin-talvi-14-vuoteen(89882).ece. Kuka on oikeassa?

139
Sinänsä erikoista, että pelotellaan globaalisella lämpenemisellä ja että napajäätiköt sulaa jne. Kumminkaan näin kylmää on ollut viimeksi toista kymmentä vuotta sitten - globaalisesti.

Onko siis ilmasto nyt lämpenemässä vai jäähtymässä? Vai onko tämä ihan normaalia vaihtelua? Yksi mikä on varmaa; siihen ei kukaan osaa tällä palstalla vastata - spekuloida kyllä voi.

140
Aika yllättävän kova lukema tuo Petolahden +170 cm. Onko se oikein mitattu ?


Saattaa hyvinkin pitää paikkaansa. Kovat etelätuulet nostavat yllättävän paljon meren pintaa.

141
Enpä muuten ole huomannut tuota seitsemän metrin nousua veden pinnassa. Mielestäni pinta vain laskee mantereeseen nähden?

142
Sekalaista keskustelua / Re: Autokuume
« on: 30. 06. 2008 11:11 »
Tällaisella sähköautolla saattaisi olla jo urheiluautojen omistajien keskuudessa suosiota:

http://www.nettiauto.com/viewVehicle.php?id_car=1974773

143
"Jano tulee ennen pitkää."

- Pubi Oulussa, joskus 20 vuotta sitten

144
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 20. 06. 2008 10:10 »
Toriparkissa on jokin pielessä.  Se ei esim. sovellu jokapäiväi-
seen asiointiin.  En käy siellä joten en tiedä hintoja mutta voiko joku laskea
jos siellä kävisi joka päivä säilyttämässä autoa kaksi tuntia niin mikä olisi
vuosilasku.

Jos et käy toriparkissa niin miten voit sanoa ettei se sovellu jokapäiväiseen asiointiin tai että se olisi jotenkin muuten pielessä? Mielestäni se soveltuu erittäin hyvin pysäköintiin, silloin kun tarve on pysäköidä keskelle keskustaa.

Saatta olla että meillä on eri tarpeet, mutta minulla ei tule koskaan olemaan ydinkeskustan liikkeisiin 200 päivänä vuodessa asiaa autoillen. Enkä kyllä keksi miksi jollain muullakaan olisi.

Täällä on pysäköinnin hinnasto http://www.toriparkki.fi/Default.aspx?id=307816

Mielestäni nuo hinnat ovat keskitasoa keskustassa?

145
Meillä ei paljoa koskia ole mitä valjastaa, öljy on pirun kallista ja kaasun tulo on epävarmaa. Aurinkopaneleista ei ole tehontarpeen tyydyttäjäksi, eikä tuulesta.

Mitä sinä ehdotat?

146
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 31. 05. 2008 09:09 »
Suomi voi olla pahassa tilanteessa, jos yhtä aikaa suuret ikäluokat ovat eläkkeellä, suurtyöttömyys vallitsee, julkinen sektori vaatii yhä enemmän verotusta ja maailmantalous ajautuu laskusuhdanteeseen.


OT:
Kyllähän tämä teoreettisesti on mahdollista, mutta kuinka käytäntö? Joku joskus laski paljonko tarvitaan ulkomaista työvoimaa, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Se oli aika valtava määrä.
Harmi kun en muista lähdettä enkä lukuja. Olisi ollut hauska laskea kuinka monta työpaikkaa Suomesta olisi kadottava ennen kuin tämä kauhuskenario toteutuisi.

147
Yleistä keskustelua / Re: VLP - oletteko tyytyväisiä?
« on: 22. 05. 2008 19:07 »
Digikanavat syötetään kaapelille UHF-alueella.

Juu olet oikeassa. VLP:llä oli yksi muxi VHF alueella (143MHz), mutta ei näemmä ole enää. Nykyisin kaikki ovat uhf alueella.

148
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 05. 2008 17:05 »

 
Ei siis yrityksen kotikuntaan, vaan työpaikan sijaintikuntaan, työssäkäyntikuntaan.


Uskoisin, että työpaikoilla ei olisi mitään estettä keskittää toimipisteitään rikkaisiin kuntiin, joilla on tarjota hyvät puitteet liikkeenharjoittamiseen. Esimerkiksi Helsinkiin. Saatan olla vähän pessimistinen, mutta mahdollista se olisi.

149
Yleistä keskustelua / Re: VLP - oletteko tyytyväisiä?
« on: 21. 05. 2008 17:05 »
Kyllä vhf tuli käyttöön kun analogiset tippui pois. Ottivat samalla QAM256 modulaation käyttöön. Paljonko tuollainen yksi kanavanippu ottaa kaistaa? enemmän kuin yksi analoginen kanava? Näin väittäisin.

150
Yleistä keskustelua / Re: VLP - oletteko tyytyväisiä?
« on: 19. 05. 2008 20:08 »
Sitten olen ihmetellyt, mikä estää VLP:ta jatkamasta analogisen signaalin jakelua kaapeliverkossa helmikuun jälkeen.

Veikkaan, että syy on kaistan loppuminen. Ei haluta hukata kaistaa saman kanavan lähettämiseen 2:lla eri tavalla, jolloin joitain muita kanavia ei voitaisi lähettää - kuten näitä uusia MTV3:n maksukanavia.

151
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 19. 05. 2008 20:08 »
Laki, että kunnallisverot maksetaan 100 prosenttisesti työssäkäyntikuntaan olisi talousromahdus niille kunnille, joista merkittävä osa kuntalaisista käy toisessa kunnassa töissä. Mikäs sen parempaa näin vaasalaiselle kuin laajentaa valtapiiriä liittämällä itsenäisen olemassaolonsa edellytykset menettäneet lähistön kunnat Vaasaan, keh keh.

Näinhän siinä olisi mahdollisuus käydä, mutta mutta... yhtä suuri mahdollisuus olisi että Tampere rohmuaa meiltä kaiken teollisuuden. Siinä menisi sekin Vaasa.

Aika hypoteettista, mutta mahdollista.

152
Sinänsä outoa, että missään ei ole tutkimuksia kuivien kausien pidentymisistä tai että ne johtuisivat ilmastonmuutoksesta?

153
Vaasa / Re: Mansikkasaari
« on: 24. 04. 2008 21:09 »
Niin, tuolloin oli laiturien kunnostustyöt kesken. Vähän sama kuin arvostelisi taiteilijan keskeneräistä työtä.
Luonnovoimille nuo laituritkin antautuu.

154
Sekalaista keskustelua / Re: Kysy - kansa vastaa
« on: 28. 03. 2008 13:01 »

Siis mitä tarvitaan jotta tuo hökötys saadaan toimimaan auton soittimen
kanssa yksiin? 

Tarvitset vahvistimen ja jakosuotimen (alipäästösuodin).

155
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 26. 03. 2008 06:06 »
Mistä luulette kuntien määrän vähentämisen (ja läänien lakkauttamisen) taustalla olevan kysymys? Kyllä, Suomi Oy/Ab ajetaan alas, mutta harkitusti.

Väistämättä, kun katsoo tätä hiukan globaalisemmalta tasolta, mieleen tulee erään suuren diktaattorin massiivinen suunnitelma ja unelma kolmannesta valtakunnasta.
Siihen päästiin, mutta hiukan rauhanomaisimmin keinoin.

156
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 19. 03. 2008 10:10 »
Jos saaristoon halajaa, niin täytyy ensin hoitaa alta pois Naturat, maailmanperintöalueet ja herrojen mökit. Veikkaan että tuo jälkimmäinen tuottaa eniten tuskaa.

157
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 19. 03. 2008 07:07 »
Helsingissä saman verran maata kuin Vaasassa ja lähes sama väestömäärä?

Olisiko sivistyksessä aukko, kun perustiedoissakin puutteita ramiskalla. Ei Vaasassa tule vielä maasta pulaa 3-400000 asukkaan lisäyksessä. Henkinen pula yllättää paljon aikaisemmin.

En ota kantaa sinun tai minun sivistyksen tasoon, koska siitä ei ollut kysymys. Kysymys ei myöskään ollut maan määrästä tai väestömäärästä.

Voit osoittaa näsäviisat kommenttisi pohjalaisen toimittajalle ja Maskulle, joka siirtyy Mustasaaren puolelle, koska Vaasasta ei liiketonttia löytynyt. Näin kirjoittaa pohjalainen. Saatta tietenkin olla, että Maskulla oli turhan kovat kriteerit, mutta näen tässä lumipalloefektin alun, mikä Vaasa ei tee nopeasti jotain.

Maata ja merta riittää, siitä ei ollut kysymys. Jos luet tarkkaan tuon viestini, niin huomaat varmaan mistä puhuin.

Ps. Mitä muuten tarkoitat "perustiedoilla" ja mistä kuvittelet tietäväsi minun puutoksistani? :)
Pss. Tonttimaa yritystoiminnalle on yhtä kuin liiketontti.


158
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 18. 03. 2008 17:05 »
Päivän lehdestä sai lukea, että nyt alkavat yrityksetkin (=työpaikat) karata sitten Mustasaareen, koska Vaasalla ei ole enää tarjota tonttimaata yritystoiminnalle. Sitähän meidän kaupunkimme tarvitsee, jos aikoo hengissä pysyä...

159
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 16. 03. 2008 15:03 »
Tosiasia lienee, että mustasaari on konkassa alta 10 vuodessa, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Noh.. tämähän on kyllä ihan tuulesta temmattu juttu :) Varsinkin nuo "vanhat merkit" - niistä ei ole mihinkään.

160
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 16. 03. 2008 15:03 »
Upsista. Pahoittelen... olin lukevinani jotain ihan muuta..

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8