Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - werner

Pages: 1 [2]
41
Ei kaikki vaasalaiset ole sitä mieltä, että jalkapallostadion olisi se ykköskohde kaupungin kuvioissa. Kouluja ja sairaaloita ei voi tuoda edes samana päivänä näille listoille, ne on aina prioriteetissa ykkösiä.

Aivan. Olemme tästä samaa mieltä.

Seuraavan 30 vuoden aikana jalkapallostadioniin menee remonttihinnasta riippuen 10-30 miljoonaa euroa kaikkine ylläpitokuluineen.

Sairaaloihin, kouluihin, päiväkoteihin ja sosiaalimenoihin menee seuraavan 30 vuoden aikana noin 10000 miljoonaa euroa eli 1000-3000 -kertaisesti se summa, mikä jalkapallostadioniin menee.

Jalkapallostadion ei siis ole menossa prioriteeteissa ykköseksi. Kuten ei saakaan mennä.

Jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut, teatterit ja museot ovat kuitenkin tärkeitä kuntalaisten palveluja, joiden avulla meidän työikäisten kuntalaisten elämänilo pysyy kunnossa niin, että jaksamme tehdä tuottavaa työtä sairaaloissa, päiväkodeissa, kouluissa tai vaihtoehtoisesti vaikkapa teollisuudessa niin, että yrityksemme ja me itse kykenemme maksamaan mahdollisimman paljon veroja yhteiskunnalle heikompien hoivaamista varten. Ilman näihin palveluihin satsaamista meistä kaikista tulee ennen pitkää heikompia, eikä kukaan enää kykene ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntaa.

Hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluu monipuoliset palvelut. Tästä on turha edes kiistellä. Jalkapallostadion on yksi Vaasan palveluita ja nyt on aika satsata hieman siihen, että jalkapallostadion saadaan ajan tasalle siten, että sitä pystyy edelleen käyttämään. Kyse on kokonaisuuden kannalta hyvin pienestä satsauksesta.

42
En valitettavasti ole käsittänyt väärin.

Olethan, jos väität jalkapallostadionin pääkäyttäjien olevan joitain muita kuin miehiä, naisia ja lapsia. Veronmaksajia ja perheitä. Vaasalaisia, jotka haluavat viettää vapaa-aikaansa jalkapallostadionilla aivan samoin kuin toiset vaikkapa jäähallissa, teatterissa tai museoissa.

Onko koulu olemassa opettajia vai oppilaita varten?
Onko futisstadion olemassa pelaajia vai katsojia varten?
Onko teatteri olemassa näyttelijöitä vai katsojia varten?
Onko sairaala olemassa lääkäreitä vai potilaita varten?

Aivan. Kaikki ovat olemassa meitä varten. Me olemme sinä, minä ja muut. Me olemme veronmaksajia ja me yhdessä päätämme, mikä on satsaamisen arvoista. Sinun mielestä jalkapallostadion ei ole. Minun mielestä on. Onko vain sinun mielipiteesi arvokas ja minun ei?

Vaasassahan on jo jalkapallostadion, sitähän voivat vaasalaiset veronmaksajat käyttää .

Aivan. Ja juuri sen olemassaolevan stadionin remontoinnista nyt puhutaan. Kyseessä siis 1936 rakennettu stadion, joka on jäänyt pahasti ajastaan jälkeen ja joka tarvitsee nyt korjausta ja katettujen katsomopaikkojen lisäystä.

Tällä hetkellä stadion on rapistunut siihen pisteeseen, että sen käyttö liiga- ja ykkösdivisioonaotteluissa pian kielletään, joten ilman tätä nyt päätöksen alla olevaa remonttia vaasalaiset menettävät mahdollisuuden käyttää tuota olemassa olevaa jalkapallostadionia.

Kyse on siis nyt ihan normaalista kaupungin palveluihin kuuluvan rakennelman ylläpidosta ja päivittämisestä vaatimuksien mukaisesti ihan samoin kuin Vaasan Kaupunginteatterille tehtiin 1989-1992 ja Vaasan Jäähallille 1999.

Toki vaihtoehtona on ollut myös täysin uuden stadionin rakentaminen, mutta se vaihtoehto on jätetty harkinnan jälkeen pois, sillä nykyinen sijainti on käyttäjien kannalta erinomainen ja lisäksi valot ovat jo valmiina.

Seuraavan kerran jalkapallostadion tarvitsee vastaavaa päivitystä ehkä joskus 2050-luvulla tai ehkä vasta 2087, jos väli on sama kuin nyt on ollut. Kyse on siis käyttöajalle suhteutettuna suhteellisen halvasta toimenpiteestä. 75 vuodessa esim. kaupunginteatterin ylläpitoon menee noin 20 jalkpallostadionin verran verorahoja. Ja tämä siis ihan vaan toiminnan ylläpitoon (koska toimintatulot ovat niin paljon pienemmät kuin toimintamenot), mukana ei teatterin rakennus- ja remontointikuluja, joita niitäkin varmasti ennen pitkää tulee.

43
Käsittääkseni jalkapallostadionia ei tehdä Vaasan kaupungin joukkueelle, vaan sen käyttö tulee lähinnä olemaan seuroilla..

Olet käsittänyt väärin. Stadionin käyttäjät ovat lähinnä vaasalaisia veronmaksajia. Vanhuksia, aikuisia, lapsia, kokonaisia perheitä. Vastaavasti näyttelijät eivät ole teatterin käyttäjiä, vaan verovaroilla maksettuja esiintyjiä. Jalkapallossa esiintyjät jopa maksavat kentästä vuokraa päästäkseen esiintymään stadionin käyttäjille. Eli meille vaasalaisille veronmaksajille.

Tässä vielä kuvassa niitä "ammattiurheilijoita", jotka ovat stadionin pääkäyttäjiä:


44
Vähän vielä toistona:

Veroja ei kerätä vain perusturvaa varten. Veroja kerätään myös investointeja ja veronmaksajien viihtyvyyttä varten. Tässä puhutaan kuitenkin kokonaisuuden kannalta pienistä luvuista.

Vaasan kaupungin tilinpäätöksestä 2010:
Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintamenot 202 829 000 euroa
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan toimintamenot 79 658 000 euroa
Toisen asteen koulutuslautakunnan toimintamenot 39 583 000 euroa
Kaupunginteatterin ja -orkesterin toimintamenot 5 694 000 euroa
Kaupunginteatterin ja -orkesterin toimintatulot 985 000 euroa

Jalkapallostadion ei ole yhden vuoden investointi, vaan sen takaisinmaksuajaksi voisi laskea vaikkapa 75 vuotta, mikä on nykyisen stadionin ikä. Järkevämpää lienee silti laskea takaisinmaksuajaksi vaikkapa 30 vuotta.

Jos lopullinen stadion (nykyiselle paikalle remontoituna) maksaa vaikkapa 20 miljonaa ja käyttökustannukset 30 vuoden aikana 10 miljoonaa lisää, puhutaan siis kokonaismenoissa yhdestä miljoonasta eurosta vuodessa. Tuloja stadionin vuokrattavien tilojen ja kenttien maksuista tullee noin parisataa tonnia vuodessa, eli menoissa puhutaan ehkä noin 800000 eurosta vuodessa. Kaikki yksityinen raha, mitä tulee lisää, on tietysti tuosta summasta pois.

Tuo summa (800 k€) suhteutettuna vaikkapa sosiaali-, terveys- ja koulutuskuluihin vuodessa (n. 322 M€) on siis pari hassua promillea.

Futisstadionin haluaa varmasti ainakin 10000 kuntalaista, jolloin yhdelle jalkapallostadionin haluavalle kuntalaiselle kustannuksia tulee 80 euroa vuodessa. Muut eivät maksa käytännössä mitään . Tai jos summa jaetaan kaikille, puhutaan noin 14 eurosta vuodessa. Sosiaali-, terveys- ja koulutusmenot suhteutettuna yhdelle kuntalaiselle ovat n. 5500 euroa vuodessa.

Kaupunginteatteri ja -orkesteri kustantavat jokaiselle kuntalaiselle 80 euroa vuodessa, kävi teatterissa ja konserteissa tahi ei (toimintakate miinus 4 709 000 euroa vuodessa).

Perusturva ei ole kunnan ainoa tehtävä. Se on toki kunnan tärkein tehtävä, ja siksi esim. vuonna 2010 sosiaali-, terveys- ja koulutuspuolen toimintamenot muodostivat 70 prosenttia kunnan kokonaismenoista (322 M€ vs. 463 M€). Ja tulee muodostamaan jatkossakin. Siitä jäljelle jäävästä osasta käytetään sitten vaihtelevasti ja vuorotellen pieniä osia mm. kulttuuri- ja liikuntapuolen investointeihin. Ja nyt on jalkapallostadionin vuoro!

45
Niin olisi tietysti kiva saada selvyys kuinka moni vaasalainen veronmaksaja priorisoi jalkapallokenttään yleensäkään sijoitettavan, ja kertovan mistä muusta kuin teatterista, katujen kunnossapidosta sekä terveydenhoidosta luopuvan.

Noista luopumalla saisi rakennettua useamman kymmentä jalkapallostadionia joka vuosi, mutta ei tässä sitä vaadita. Tässä vaaditaan jalkapallostadionilla vapaa-aikaansa viettävien vaasalaisten veronmaksajien ja perheiden olosuhteisiin satsaamista noin kerran kahdeksassakymmenessä vuodessa.

46
Tämä Wernerhän näyttää olevan varsinainen jalkapallofundamentalisti. Voidaanhan kaupungista lopettaa kaikki muu toiminta ja pelata vaan jalkapalloa.

Ei, vaan jakaa resursseja ja investointeja tasaisesti veronmaksajien käytön ja tahdon mukaisesti. Ei tässä muuta vaadita.

Me jalkapallostadionilla aikaamme viettävät vaasalaiset veronmaksajat olemme odottaneet vuoroamme kiltisti 75 vuotta. Se on ihan tarpeeksi pitkä aika, joten vihdoin voimme vaatia ja myös saada parannuksia olosuhteisiimme!

47
Jalkapallo-otteluiden katsominen on viihdettä. Sitä voi todella verrata teatterissa käyntiin muttei sairaalapalveluihin, jotka eivät yleensä ole viihdettä vaan elämän ja kuoleman kysymys. Meidän henkilökohtainen lompakkomme on kuin kaupungin kassa. Kaikkea ei voi kustantaa.

Aivan. Ja siksi verot menevät lähes kokonaisuudessaan teveydenhuoltoon, koulutukseen ja sosiaalimenoihin. Jälkelle jää vain pieni osuus ja tuosta pienestä 75 vuodessa kerrytetystä osuudesta on nyt aika käyttää marginaalinen osuus meidän jatkuvasti veroja maksaneiden jalkapallostadionilla asioivien veronmaksajien hyväksi. Olemme kiltisti odottaneet vuoroamme ja nyt on meidän aikamme.

Jalkapallostadionin remontoinnista liigalisenssivaatimusten mukaiseksi on tultava päätös pian. Muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole.

Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, lakkautetaan Kaupunginteatterin ja -orkesterin toiminta pariksi vuodeksi. Sillä säästetään jo uuden pääkatsomon ja kenttäremontin hinta. Yhdellä lisävuodella saadaan rakennettua vielä palloiluhallikin.

48
Pointtina nyt oli se, ertä veroja kerätään kaikilta, mutta kukaan ei hyödynnä kaikkea, mitä veroilla tehdään. Kyse ei siis ole siitä, mitä minä haluan tai mitä sinä haluat, vaan siitä mitä me haluamme. Ja meihin kuulumme kaikki. Myös me tuhannet veronmaksajat, jotka haluamme edes pienen osan meidän maksamistamme veroista päätyvän edes kerran kahdeksassakymmenessä vuodessa meidän olosuhteisiin.

49
Eikö jalkapalloviihteestä jokainen voisi maksaa itse, ei kaikki veronmaksajat ole valmiita sijoittamaan varojaan johonkin katsomoon?!!

 Ja eikö jokainen tiellä liikkuja voisi maksaa itse käyttönsä? Eikö jokainen teatterissa kävijä voisi maksaa 1000 euroa per näytös? Eikö jokainen sairaalassa kävijä voisi maksaa kaiken itse?

Ei. Juuri siksi veroja kerätään tasaisesti, jotta saadaan ylläpidettyä palvelut. Ja meiltä jalkapalloviihteestä nauttivilta tuhansilta vaasalaisilta veronmaksajilta on kerätty veroja uutta stadionia varten edellisen valmistumisesta eli vuodesta 1936 asti.

Olemme odottaneet ja istuneet sateella lahoilla laudoilla jo tarpeeksi pitkään!

Toki voimme lopettaa veron maksamisen, jos pidät sitä parempana vaihtoehtona kokonaisuuden kannalta. Itse en pidä.

50
Onko päättäjiltä jo unohtunut, että Vaasasta puuttuu liigakriteerit täyttävä stadion ja että Palloliitto voi milloin tahansa kieltää Vaasan Palloseuran osallistumisen Veikkausliigaan, vai miksi ihmeessä päätöstä jalkapallostadionista ei ole vieläkään tehty?

Hävettää olla vaasalainen :(

Vepsu on juuri palkannut huippuvalmentajan, jonka johdolla tähdätään terveellä taloudella kohti liigan mitalitaisteluita. Herätys kaupunki!

Nykyinen stadion on 70 vuotta vanha ja ajastaan pahasti jäänyt, heikkokuntoinen ja vaasalaisten veronmaksajien viihtyisyyden ja jopa turvallisuuden vaarantava. Toimintaa nyt siellä! Olemme maksaneet näitä veroja turhaan jo ihan tarpeeksi kauan!!

51
Mitähän tuo Wernerin mantra 75v tarkoittanee?

Nykyinen pääkatsomo on muistaakseni 75 vuotta vanha. Ei näitä futisstadioneita ole siis kovin usein rakennettavaksi tarkoitettu. Nettokustannuksia arvioitaessa investointikustannus on luonnollisesti jaettava odotettavissa olevalle käyttöajalle, jonka siis voi perustellusti olettaa olevan saman verran kuin nykyiselläkin pääkatsomolla.

52
Tässä vielä kuvassa niitä "ammattiurheilijoita", jotka ovat stadionin pääkäyttäjiä:


Kuinka moni heistä olisi tyytyväisenä paikallaan, jos sataisi vettä? Kuinka moni heistä on maksanut olosuhteiden parantamiseksi veroja vuosia ja vuosikymmeniä?

Jalkapalloviihteestä nauttivat veronmaksajat ovat odottaneet parannuksia 75 vuotta. Nyt on vihdoin aika toimia ja tehdä päätös. Muuta mahdollisuutta ei yksinkertaisesti voi olla.

53
ei tarvitse heti perään tuhlata miljoonia verovaroista ammattilaisjalkapalloon.

Mistä lähtien vaasalaisesta veronmaksajasta on tullut ammattilaisurheilija?

Ja vaaditko seuraavaksi, että lopetetaan sairaaloiden, päiväkotien, teattereiden ja museoiden rakentaminen, koska onhan täysin turhaa tuhlata verovaroja ammattilääkäreille, ammattisairaanhoitajille, ammattipäiväkotihoitajille, ammattinäyttelijöille ja ammatti-indenteille ja niin edelleen?

Stadionia ei tehdä ammattijalkapalloilijoille. Heille riittäisivät varmaan nykyiset olosuhteetkin erinomaisen hyvin (paitsi etteivät tietysti täytä liiton ja liigan minimivaatimuksia). Stadion ja palloiluhalli tehdään meille tuhansille veronmaksajille, jotka haluavat nauttia urheiluviihteestä hyvissä olosuhteissa, ja samalla mahdollistuu lämmitettävän tekonurmikentän sekä palloiluhallin käyttö myös mm. koulu- ja virkistysliikuntaan.

Ne vaasalaiset veronmaksajat, jotka haluavat kaupungin tarjoavan olosuhteet myös jalkapallokatsojille, ovat maksaneet veroja Vaasan kaupungille edellisen stadionin rakentamisvuodesta 1936 asti (ja tietysti aiemminkin). Siksikö, että sinä saisit kieltää meidän maksamiemme verojen marginaalisen osuuden käytön siihen, mihin me haluamme?

Jalkapallostadion ja palloiluhalli tehdään usean kymmenen vuoden käyttötarpeita varten. Tuossa ajassa rakentamis- ja ylläpitokustannukset muodostavat todella marginaalisen osan Vaasan kaupungin menoista.

Ai niin. Ne mainitsemasi ammattijalkapalloilijat eli tulevan stadionin marginaalinen käyttäjäryhmä tulevat maksamaan vuokraa joka ikisestä treenivuorosta, ottelutilaisuudesta ja pukuhuoneneliömetristä, jonka käyttävät. Vaikka tarjoavat lähes ilmaista viihdettä stadionin pääkäyttäjille eli meille veronmaksajille. Esim. teatterin tapauksessa näin ei ole, vaan kaikki tilat ja ajat kustannetaan verovaroista näille ammattiesiintyjille. Palloilu on siis kaupungille äärimmäisen halpaa viihdettä, koska esiintyjät tekevät hommansa vapaaehtoistyönä.

Jos viesti oli liian pitkä luettavaksi, korostetaan vielä pääasia:
Stadionin ja palloiluhallin ylivoimaisesti suurin käyttäjäryhmä on vaasalaiset veronmaksajat eli palloiluotteluiden katsojat, kenttien koulu- ja virkistysliikuntakäyttäjät sekä vaasalaiset junioriurheilijat. Ne mainitsemasi ammattilaisurheilijat ovat ainoastaan tarjoamassa viihdettä ja heille palkan maksavat seurojen yhteistyökumppanit sekä me ottelulipuista maksavat. Tämä perusasia on hyvä jokaisen ymmärtää ennen kuin nolaa itseään kertomalla julkisia mielipiteitä tyyliin "teatterin ylläpito on järjetöntä, koska rahat menevät ammattinäyttelijöille".

54
Vanhusten, lasten ja lapsiperheiden ja luonnon etiu ajaa kaiken muun edelle

Tästä olemme samaa mieltä, enkä vaadikaan budjetin ympäri kääntämistä, vaan edelleen haluan, että näihin asioihin käytetään monisatakertaisesti rahaa liikuntapaikka- ja katsomo-olosuhteisiin verrattuna. En siis ehdota satojen miljoonien stadionien rakentamista joka vuosi, vaan yhden toimivan kokonaisuuden rakentamista aika ajoin (futisstadion kohdalla aika ajoin näyttää tarkoittavan noin 75+ vuoden väliä).

Futiksen tuoma hetken mielihyvä n. 3000:lle innokkaalle ei ole kustannusten arvoinen asia.

Tästä olen eri mieltä. Kyse ei ole hetken mielihyvästä vaan jopa kymmenistä otteluista kaudessa vuosikymmenten ajan. Esim. eläkkeellä oleva isäni on käynyt Hietalahdessa katsomassa futismatseja noin 50 vuoden ajan. Stadionin kunto on rapistunut samaa tahtia herran oman kunnon kanssa ja hän toivoo kovasti, että vielä näkisi Vaasassa stadionin, jossa kaikki pääsevät sateellakin katon alle, ja jossa katsojapalvelut toimisivat moitteetta ja jossa vessassa käynti olisi toteutettavissa ihmisarvon mukaisissa olosuhteissa.

Ymmärrän, ettet itse käy futismatseissa, eikä tämä siis sinun mielestäsi ole järkevä investointi. Mutta yritä ymmärtää, että meitä, joiden mielestä tämä on järkevä investointi, on myös paljon.

Meiltä kansalaisilta kerätyt tuhannet veroeurot on tarkoitettu paitsi perusturvaan, myös marginaaliselta osaltaan muihin palveluihin.

Jalkapallostadioniin kuluu tästäkin viestiketjusta löytyvän laskelman perusteella 14 euroa vuodessa, sosiaali-, terveys- ja koulutusmenoihin 5500 euroa vuodessa. Muistetaan nämä mittasuhteet, jookosta?

Itse maksan tällä hetkellä veroja noin 12000 euroa vuodessa. 40 vuoden työuran aikana veroja kertynee yhteensä noin 500000 euroa. Jos kaltaisiani on 2000, kokonaiskertymä onkin jo miljardi euroa. Kyllä siitä riittää pari promillea yhteen futisstadioniinkin. Etenkin, kun stadionien rakennusväli näyttää olevan kohta neljän sukupolven täyden työuran mittainen väli...

55
Minulle on jäänyt epäselväksi että miksi Vaasalla pitäisi olla liigajoukkue?

Minulle on jäänyt epäselväksi että miksi Vaasalla pitäisi olla esim. kaupunginteatteri, kaupunginorkesteri ja jäähalli. Mutta olen ymmärtänyt, että tuhannet vaasalaiset veronmaksajat pitävät näiden olemassaoloa tärkeänä.

Vaasassa ei itse asiassa pidä olla liigajoukkuetta. Mutta Vaasassa pitää olla stadionolosuhteet siinä kunnossa, ettei liigapaikka jää niistä kiinni. Vaasa on Suomen merkittävimpiä futisalueita ja vaasalaiset arvostavat futista (eivät kaikki, mutta iso osa). Ja tällä hetkellä meillä ei ole liigatasoista stadionia ja VPS saa pelata liigassa vain siksi, että kaupunki on luvannut laittaa olosuhteet kuntoon lähivuosien aikana.

56
Ei se katsomosta ole kiinni.

Futiskatsojien eli tuhansien vaasalaisten veronmaksajien viihtyvyys on. He siellä katsomossa istuvat. Teatterissa ja jäähallissa voi olla sateellakin hyvissä olosuhteissa, Hietalahdessa ei.

Jalkapallostadionin saattaminen nykyvaatimukset täyttäväksi on ehdottomasti Vaasan kaupungin lähivuosien tehtävä. Se on sitten Vepsun ja muiden Vaasan seurojen tehtävä tarjota lähes ilmaista viihdettä.

Teatterin puolella verovaroista maksetaan esiintyjien palkatkin. Futisviihde on siis kaupungille huomattavasti halvempaa :).

57
Ihan tuntuu siltä, että Vaasa menettää liigapaikkansa jalkapallossa teki valtuusto mitä tahansa...

Ei ainakaan tällä kaudella.

Mutta ei näitä stadionpäätöksiä yhtä vuotta varten tehdä. 85 vuoden aikana Vepsu on pudonnut pääsarjasta yhdeksän kertaa. Ja noussut aina takaisin. Pääsarjan maratontaulukossa VPS on sijalla viisi. Vaasalaiset futiskatsojat ja yritykset pitävät huolen siitä, että Vaasassa on pääsarjaseura. Kunhan vaan valtuusto vohdoin kuuntelee näiden veronmaksajien toiveita ja saa jalkapallokatsojien olosuhteet kuntoon.

58
Joko pian voimme odottaa järkeviä päätöksiä jalkapallostadionin suhteen? Nyt on aika korjata Vaasan kaupungin suurin epäkohta!!!

Uuden jalkapallostadionin rakentamisen tai remontoinnin aika on nyt! Ihan sama, tehdäänkö uusi stadion vai tehdäänkö Hietalahdesta Palloliiton ja UEFA:n kriteerit täyttävä stadion. Tärkeintä on, että jompi kumpi päätös tulee.

Vaasalaiset veronmaksajat ovat odottaneet 75 vuotta. Odotuksen on jo vihdoin loputtava!

Vai pitäisi hanke kuitenkin toteuttaa mutta leikataan vanhustel ruoasta, vaipoista, lapsiperheiden tukemisesta ja muusta turhasta?

Veroja ei kerätä vain perusturvaa varten. Veroja kerätään myös investointeja ja veronmaksajien viihtyvyyttä varten. Tässä puhutaan kuitenkin kokonaisuuden kannalta pienistä luvuista.

Vaasan kaupungin tilinpäätöksestä 2010:
Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintamenot 202 829 000 euroa
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan toimintamenot 79 658 000 euroa
Toisen asteen koulutuslautakunnan toimintamenot 39 583 000 euroa
Kaupunginteatterin ja -orkesterin toimintamenot 5 694 000 euroa
Kaupunginteatterin ja -orkesterin toimintatulot 985 000 euroa

Jalkapallostadion ei ole yhden vuoden investointi, vaan sen takaisinmaksuajaksi voisi laskea vaikkapa 75 vuotta, mikä on nykyisen stadionin ikä. Järkevämpää lienee silti laskea takaisinmaksuajaksi vaikkapa 30 vuotta.

Jos lopullinen stadion (nykyiselle paikalle remontoituna) maksaa vaikkapa 20 miljonaa ja käyttökustannukset 30 vuoden aikana 10 miljoonaa lisää, puhutaan siis kokonaismenoissa yhdestä miljoonasta eurosta vuodessa. Tuloja stadionin vuokrattavien tilojen ja kenttien maksuista tullee noin parisataa tonnia vuodessa, eli menoissa puhutaan ehkä noin 800000 eurosta vuodessa. Kaikki yksityinen raha, mitä tulee lisää, on tietysti tuosta summasta pois.

Tuo summa (800 k€) suhteutettuna vaikkapa sosiaali-, terveys- ja koulutuskuluihin vuodessa (n. 322 M€) on siis pari hassua promillea.

Futisstadionin haluaa varmasti ainakin 10000 kuntalaista, jolloin yhdelle jalkapallostadionin haluavalle kuntalaiselle kustannuksia tulee 80 euroa vuodessa. Muut eivät maksa käytännössä mitään :). Tai jos summa jaetaan kaikille, puhutaan noin 14 eurosta vuodessa. Sosiaali-, terveys- ja koulutusmenot suhteutettuna yhdelle kuntalaiselle ovat n. 5500 euroa vuodessa.

Kaupunginteatteri ja -orkesteri kustantavat jokaiselle kuntalaiselle 80 euroa vuodessa, kävi teatterissa ja konserteissa tahi ei (toimintakate miinus 4 709 000 euroa vuodessa).

Perusturva ei ole kunnan ainoa tehtävä. Se on toki kunnan tärkein tehtävä, ja siksi esim. vuonna 2010 sosiaali-, terveys- ja koulutuspuolen toimintamenot muodostivat 70 prosenttia kunnan kokonaismenoista (322 M€ vs. 463 M€). Ja tulee muodostamaan jatkossakin. Siitä jäljelle jäävästä osasta käytetään sitten vaihtelevasti ja vuorotellen pieniä osia mm. kulttuuri- ja liikuntapuolen investointeihin. Ja nyt on jalkapallostadionin vuoro!

59
Valtuuston tietoon / Vs: Vaasan Imago
« on: 03. 01. 2011 15:03 »
Keiden eläneiden tai elävien vaasalaisten nimet tulisi kaivertaa Vaasan oman Hall of Fame marmorilaataan?

Kopioi tämä aina omaan viestiisi:

-Toivo Kuula
-Herman Frithiof Antell
-A.A. Levon
-Jorma Ojaharju
-Nuutti Lintamo
-Jyrki Huhtamäki

60
Jos Vepsu putoaa liigasta ja uutta sijoitusta ei ole näköpiirissä, niin mitään uutta stadionia ei tarvita.  Mikä siinä niin hirveätä olisi?

Ja jos Vaasa jää meren alle, ei kannata rakentaa mitään.

VPS ei ole putoamassa. FC Sport mahdollisesti on. Jalkapallostadionia ei kuitenkaan rakenneta yhtä vuotta varten vaan kymmenien vuosien aikajänteellä (nykyinen on rakennettu 74 vuotta sitten). Ja jalkapallon pääsarjan maratontaulukossa VPS on viidentenä (5.!!!) HJK:n, Hakan, TPS:n ja KuPS:n takana. Eli kyllä Vaasassa on jalkapallostadionille käyttöä. Tällä hetkellä olosuhteet ovat valovuosia esim. noita mainittuja jäljessä.

rakentaa kourallisille junnuja kaakeloitu suihkuhuone ja uusia penkit.

Mistä sinä oikein puhut? Jalkapallostadionin suurin käyttäjäryhmähän on otteluiden katsojat eli lähinnä vaasalaiset veronmaksajat. He tarvitsevat katon pään päälle, että voivat katsoa futismatseja myös sadekelillä. Ja he tarvitsevat stadionille vessoja ja tiloja, joissa voi käydä ilman, että laatta lentää. Itse pelaajille varmaan nykyinenkin stadion riittää, sillä siellä on pukuhuoneita ja Suomen parhaimpiin kuuluva luonnonnurmialusta. Sen sijaan katsojien olosuhteet ovat 1930-luvulta. Tosin kuluneina.

61
Aika nostella jalkapallostadion-asiaa myös valtuuston jäsenten mieliin, kun hevosurheilukeskuksesta on jo saatu päätöksiä aikaan. Hevosurheilukeskuksen rakentaminen alkaa ilmeisesti ensi vuonna, ja Hietalahden alueelle päästään vihdoin rakentamaan jotain muuta.

Vaasan Palloseura pelaa tällä hetkellä Suomen jalkapallon pääsarjassa, eli Veikkausliigassa, poikkeusluvalla, koska Vaasan jalkapallostadionin olosuhteet ovat monilta osin puutteelliset. Suurimmat ongelmat ovat sosiaalitilojen heikko kunto, sekä riittämätön katettujen paikkojen määrä. Etenkin jälkimmäinen on tullut havainnollistettua jälleen tänä vuonna, kun sadepeleissä katsomon katottomalle puolelle on uskaltautunut vain muutama harva, ja suurin osa väestä on jäänyt kotiin.

Milloinkohan uuden jalkapallostadion tai nykyisen stadionin remontoinnin suunnitelmat tulevat valtuuston käsittelyyn? Toivottavasti mielellään jo tänä vuonna, sillä VPS:n poikkeuslupa ei ole ikuinen. Ja hirveintä mitä vaasalaisille veronmaksajille voisi käydä, olisi liigapaikan evääminen vain sen takia, että jalkapallo-olosuhteet Vaasassa ovat jämähtäneet vuoden 1936 tasolle.

62
Minusta nyt pitäisi Eurot sijoittaa junioritoimintaan ja Hietalahdesta poistuvien urheilupaikkojen suunnitteluun ja rahoitukseen, eikä suurta palkkaa nauttivien ammattilaisurheilijoiden tukemiseen.

Ehdottomasti myös junioritoimintaan ja Hietalahdesta poistuvien urheilupaikkojen rakentamiseen. Nämähän ovat mukana uuden stadionin suunnitelmassa.

Mutta viimeisessä lauseessa teit klassisen nolon virheen.

Vai oletko sitä mieltä, että sairaaloiden rakentamiseen ja ylläpitoon käytettävät rahat menevät ammattilääkäreille- ja -sairaanhoitajille, kun niiden pitäisi mielestäsi mennä lääkis-opiskelijoille ja hoitajakoulutuksessa oleville?

Ja oletko sitä mieltä, että Kaupunginteatterin ja -orkesterin ylläpitoon käytettävät rahat menevät ammattinäyttelijöille ja -soittajille, kun niiden pitäisi mennä musiikkiluokkien opiskelijoille ja kitaransoiton harjoittelijoille?

Vai olisiko niin, että sairaalaan käytetyt rahat hyödyttävätkin eniten sairaita, ja teatteriin sekä futisstadioniin käytetyt rahat eniten niitä veronmaksajia, jotka käyttävät teatterin ja stadionin palveluita (eli näytelmiä ja otteluita) vapaa-ajallaan...

Ja vielä tuosta viittauksestasi suurta palkkaa nauttiviin ammattilaispelaajiin. Veikkausliigapelaajien keskipalkka vuodessa on alle 20000 euroa. Vepsun kalleimmat pelaajat, eli maalivahti Sillanpää ja kumppanit tienaavat toki varmasti enemmän, mutta kyllä ne hyväpalkkaisimmat stadionin käyttäjät nyt ja aina istuvat siellä katsomoissa, ja siten siitä myös mielellään veroissaan maksavat.

63
Mikäs onkaan syy siihen ettei Kaarlen kentällä voisi pelata jalkapalloa? Sehän on oikein komia ja edelleen ainakin kohtuumodernilta näyttävä, vaikka alkaakin olla kohdakkoin kai 30-vuotias sekin.

Kyllähän ainakin Kiisto siellä pelaakin.

Nurmikenttä ei kestä kovin montaa täysipainoista futismatsia per viikko, minkä vuoksi kaikki Vaasan seurat eivät mahdu Hietalahteen (eivätkä siis mahtuisi myöskään Kaarlen kentälle).

Ongelmana Kaarlen kentällä on tosiaan se, ettei sitä saada pelattavaan kuntoon tarpeeksi aikaisin liigakautta ajatellen (ei lämmitystä), eikä siellä voi pelata syksyn liigapelejä (ei riittävää valaistusta). Lisäksi Kaarlen kentän yleisurheilukäyttöä ei kannata rajoittaa liian monilla futisvarauksilla.

64
Etusijalla tulisi kuitenkin olla tavallisten kaupunkilaisten omat tarpeet liikkumiselleen.

Ehdottomasti. Mutta lisäksi tärkeänä täytyy pitää kaupunkilasten muitakin tarpeita. Kaupunginteatterissa ja jäähallissakaan eivät vaasalaiset veronmaksajat viihtyisi, jos siellä saisi istua sateessa ja jos vessat ja muut sosiaalitilat olisivat Hietalahden stadionin veroisessa kunnossa. Senpä takia me tätä remonttia vaadimme. Me haluamme viettää vapaa-aikaamme yhtä hyvin kuin muita ajanvietteitä arvostavat toverimme, kun meitä kerran on lähes yhtä paljon ja kun kerran veroja maksamme.

Jos kerran on tippumassa liigastakin niin eikö olis aika kaupungin priorisoida asioita uudelleen. Kohdistaa futis miljoonat terveydenhuoltoon

Ei ole tippumassa liigasta, ellei Vaasan kaupunki sitä erityisesti halua.

Ja muistetaan nyt sekin, että 10 vuoden maksuajalla stadionin remontointiin menevä 8 miljoonaa vastaa 0,6 prosenttia ja uuteen futisstadioniin menevä 12-15 M€ vastaisi noin yhtä prosenttia summasta, jonka Vaasan kaupunki laittaa 10 vuodessa sosiaali- ja terveyspuolen menoihin.

On populismia väittää, että tällaiset pienet investoinnit näkyisivät juuri mitenkään sairaiden ja vanhusten hoidossa.

65
Palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen sanoi eilen painavia sanoja Vaasan stadiontilanteesta. VPS joutuu jälleen kerran hakemaan poikkeuslupaa liigalisenssille stadionin puutteellisten katsoja- ja sosiaalitilojen vuoksi ja Hämäläisen mukaan on epävarmaa, myönnetäänkö lisenssiä.

Stadionin pääkatsomo alkaa olla katsojille vaarallinen ja stadionin sosiaalitilat ovat todella heikossa kunnossa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että VPS:n joukkue saatetaan kauden päätteeksi pudottaa Ykköseen, vaikka se urheilullisesti ansaitsisi paikkansa liigassa. Tämä olisi lähes murha VPS:lle ja etenkin meille urheilumyötämielisille vaasalaisille.

Olisiko kaupunginhallituksen ja -valtuuston jo aika reagoida? Haluaako kaupunki pilata maineensa lopullisesti suomalaisten liikunnan ystävien silmissä? En voi ymmärtää, miten tämä on edes mahdollista?

Palloliitto muuten suosittelee Vaasaan uutta stadionia, jonka ansiosta meillä olisi jälleen mahdollisuuksia saada järjestettäväksi myös maaotteluita. Pohjanmaan rannikko on hienoa futisaluetta, joten alueen veronmaksajat todella ansaitsisivat maaottelutapahtumia lähialueelle. Mutta tärkeintä olisi, että JOTAIN TEHTÄISIIN NYT! Oli se sitten nykyisen remontointi tai uusi.

Pages: 1 [2]