Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - jarto

Pages: 1 2 [3] 4 5 6
81
Lehdessä esiteltiin just kahden metrin rautabetonin läpäisevä muurinmurskaaja. Laite oli pieni ja kevyt... Ehkä kehitys tässäkin kehittyy ja päästään vieläkin suurempiin läpäisyihin....

En olisi aivan huoleton ydinvoimalan terroriuhasta.

Jos tästä todella oltaisiin huolissaan, ei tarvitsisi kuin nakittaa yksi varuskunta vastaamaan ydinvoimalan ympärostön turvallisuudesta. Se siitä terroririskistä. Tulisi vieläpä paljon halvemmaksi, kuin kaikki tuulivoman tukeminen.

82

Tilapäisesti tunnin parin katkos?
Etkö tiedä, että tuulimyllyjen käyttöaste on 20%. Tuulimyllyt seisovat enemmän, kuin mitä ne tuottavat sähköä. Jos laitat niiden sisälle dieselaggregaatin, ei ole kyse tuulivoimasta vaan sähkö tuotetaan pääasiassa öljyllä.


83
Tuulivoiman kustannuksista luin Helsingin Sanomien laskelman 30.8. : jos kuudes ydinvoimala päätettäisiin jättää rakentamatta ja sama energiamäärä tuotettaisiin tuulivoimalla, kustannukset olisivat tämän päivän hinnoilla puolitoistakertaiset.

Kyse ei ole pelkästä yhteenlaskusta. Tuulivoiman suurin ongelma on se, mitä tapahtuu, kun ei tuule. Tällöin koko tuulivoimapuisto seisoo ja sähköä ei tuoteta ollenkaan. Esimerkiksi koko viime viikon ajan tuuli niin olemattoman vähän, että suunnitteilla oleva puisto ei olisi tuottanut tällä seudulla ollenkaan sähköä. Tälläinen on vielä pieni ongelma niin kauan, kuin korvattavana on vain 0,2% Suomen sähköntuotannosta. Mutta kun ison ydinvoimalan kokoinen sähkömäärä on korvattava, vaatii se vastaavan verran järeää kapasiteettia, joka voidaan kytkeä päälle lyhyellä varoitusajalla. Tämän kapasiteetin rakentaminen ja ylläpitäminen samoin kuin kalliiden tuulivoimaloiden seisottaminen tyvenessä maksaa.

Suomen ydinvoimaloiden käyttökertoimet olivat vuonna 2007 noin 95%. Vuoden aikana piti löytää korvaavaa kapasiteettia vain 5% käyttöajasta. Tuulivoiman kohdalla käyttökertoimet ovat noin 20%, joten korvaavaa kapasiteettia tarvitaan huikeat 80% käyttöajasta.

Quote
Toiseksi : ydinvoiman hinta on keinotekoisen alhainen. Sen hintaa alentavavat ensinnäkin nimelliset vakuutusmaksut. Mahdollisen ydinvoimalaonnettomuuden riski on Länsi-Euroopassa vähäinen, mutta sellaisen tuhot olisivat niin valtavat, että vakuutusyhtiöt yksinkertaisesti kieltäytyvät tarjoamasta vakuutuksia niitä vastaan. Yhteiskunnat sponsoroivat tuulivoimaa sillä, etteivät edellytä niiltä todellista riskiä vastaavia vakuutuksia.

Ydinlaitoksen haltijan vastuu on rajoittamaton vuonna 2005 hyväksytyn ydinvastuulain muutoksen 23.6.2005/493 mukaan.

Quote
HS:n ydinsähkön hintalaskelmassa on myöskin hyväksytty sellaisenaan ydinvoimayhtiöiden arviot jätteiden käsittelykustannuksista. Ydinjätteen loppukäsittelykustannukset ovat täysin arvauksia, koska missään maailmassa ei ole vielä loppusijoitettu ydinjätettä maaperään. Kaikki jäte, mitä koko maailmassa on tuotettu 40-luvulta lähtien, makaa väliaikaisvarastoissa. Kun ydinvoimayhtiö siis laskee täysin uuden toimenpiteen hinnan, se olettaa että kaikki menee sataprosenttisesti sen suunnitelmien mukaan, eikä mikään mene pieleen. Mikä on erittäin epätodennäköistä kun kyse on täydellisen uudesta ja testaamattomasta asiasta, jonka pitäisi toimia tuhansia vuosia. Mutta näin saadaan ydinjätteen käsittelykustannukset siirrettyä muutaman vuosikymmenen tai -sadan päähän.

Suomen ydinjäterahastostoon on kerätty jo nykyisiä ydinvoimaloita varten yli 1,6 miljardia euroa. Tämä rahamäärä on tullut suoraan ydinvoimaloiden omistajilta eikä valtiolta.

Quote
NYKYISIN TUNNETUT uraanivarat eivät riitä PERINTEISELLÄ ydinvoimateknologialla kovin monta vuosikymmentä. Tämä on käsittääkseni yleisesti tunnustettu tosiasia. Korjaa jos olen erehtynyt.

Uraania on nykytekniikallakin käytännössä sadoiksi vuosiksi. Samalla periaatteella voidaan käyttää myös thoriumia, jota on maapallolla 3-4 kertaa enemmän, kuin uraania.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uraanin_esiintyminen#Uraanivarannot

Quote
Uraani/plutoniumpuolella on sen sijaan jo nyt olemassaolevia teknologioita, joilla voidaan moninkertaistaa nykyisistä uraanivaroista saatava energiamäärä. Jos olen ymmärtänyt oikein, nämä teknologiat sisältävät moninkertaisia riskejä perinteiseen ydinvoimalateknologiaan verrattuna. Jätteiden määrä ja myrkyllisyys moninkertaistuu ja jäte on lähes sellaisenaan käyttövalmista ydinräjähdettä, vain odottamassa diileriä joka myy sen ensimmäiselle vastaantulevalle terroristiryhmälle.

Tässä on kyse hyötöreaktorista, joka tuottaa samalla transmutaation avulla uutta polttoainetta. Sen tuottamassa ydinjätteessä on plutoniumia, mutta sitä ei voi suoraan käyttää ydinräjähteen tekemiseen. Ydinräjähteen tekeminen vaatii aina paljon osaamista ja teknologiaa. Tästä huolimatta tuon riskin voi poistaa täysin lisäämällä alkuperäiseen hyötöreaktorin polttoaineeseen pieniä määriä curiumia tai neptuniumia.

84
Juha, viittaisit varmaankin Coloradon yliopiston tutkimuksella tähän:

http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/321/5894/1340

Tuon perusteella yli 2 metrin merenpinnan nousu on fyysisesti mahdoton. 2 metriä edellyttäisi jo sitä, että kaikki mallinnuksen muuttujat nostetaan erittäin korkeisiin arvoihin. 0,8 metriä taas on todennäköisempi, mutta sekin edellyttäisi yhä kiihdytettyjä olosuhteita. Siis jo 0,8 edellyttää, että jotain poikkeuksellista tapahtuisi.

Kun taas maannousu on täällä Geodeettisen laitoksen tarkkavaaitusten mukaan 0,7 mm vuodessa, voidaan todeta, että kiihdytettyjen olosuhteidenkin aiheuttama merenpinnan nousu täällä Vaasassa johtaisi vain 10 cm nousuun vuosisadan aikana.

IPCC:n viimeisin arvio on muuten 0,18 – 0,60 metriä. Tuo on kaikissa tapauksissa pienempi, kuin maannousu täällä. Eli maannousu huomioiden merenpinta laskee täällä IPCC:n arvion mukaan 0,10 - 0,50 metriä.

Hyvät vihreät, älkää ihmeessä kannattako tuulivoimaa väärien lähtökohtien pohjalta.

85
Olen Juha Tuomikosken kanssa samoilla linjoilla sekä heitän lisää "vettä kiukaalle". 
Sillä Ydinvoimalaitoksessa on muitakin haittoja ja se on kriisitilanne.  Kun ensimmäinen ydinvoimala räjäytetään, saattaa se antaa kipinän jolle ei ole loppua.

Ydinvoimalan räjäyttäminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Ne kestävät WTC 911-tyylisen täyden matkustajalentokoneen osuman ilman, että ne vuotavat säteilyä ympäristöönsä:

http://www.nmcco.com/education/facts/security/crash_analysis.htm

Kaiken lisäksi voimalan räjäyttäminen ei olisi edes mikään järin "tehokas" tapa tappaa ihmisiä. Ison padon tuhoaminen aiheuttaa paljon enemmän tuhoa. Tässä on Wikipedian listaa onnettomuuksista:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dam_failures

86
Itse Rappaluodon "manner" ei liene maailmanperintöaluetta.

Asiaan emme yhdistyksessä ole ottaneet kantaa. Mutu-näkemyksiä minä ainakin vain esittelen.

Kyllä se alue sisältää aimo palan Raippaluodonkin "mannerta". Mielestäni meidän pitäisi olla ylpeitä ainutlaatuisesta saaristostamme ja pitää siitä hyvää huolta. Tuo alue on jopa kansainvälisesti tunnustettu arvokkaaksi! Miltä näyttäisi kasa tuulimyllyjä Egyptin pyramidien kupeessa?


87
Juha Tuomikoskelle plussa asiallisesta vastauksesta.

Siteraat Coloradon yliopistoa ilmastomuutoksen kohdalla. Saman yliopiston sivulta löytyy Sea level change-sivu, jossa Jason-1 -satelliitin avulla on jo vuodesta 1992 seurattu valtamerien pinnankorkeutta:

http://sealevel.colorado.edu/

Miten kantaasi vaikuttaa se, että merenpinnan nousuvauhti on satelliittimittausten mukaan 3,2 mm/vuodessa ja että mittausdatassa ei näy minkäänlaista signaalia siihen suuntaan, että merenpinnan nousutahti olisi nopeutumassa. Päinvastoin, kaksi viimeisintä vuotta näyttävät olevan tasaisia.

Toisin sanoen: 100 vuodessa merenpinta Raippaluodossa nousee 32 cm kun taas maa nousee 70 cm. Maailmanperintökohteemme tulisikin tämän mukaan olemaan 40 cm korkeammalla 100 vuoden päästä.

Toinen kysymykseni on: Miten perustelet sen, että ydinvoima olisi kapasiteetiltaan liian vähäinen tapa tehdä energiaa?

88
Etelä-Pohjanmaan Voima suunnittelee Raippaluotoon 45 tuulivoimalan yksikköä. Lukisin mielelläni, miten vihreät suhtautuvat siihen, että Merenkurkun maailmanperintöalueen ympäristöä ja maisemaa hallitsisivat valkoiset tuulivoimajättiläiset.

89
Jos jollakin on epäilyksiä STUK:n roolista, asiantuntemuksesta, valvonnasta tai säteilystä yleensäkin, kannattaa ihan rohkeasti ottaa yhteyttä STUK:een ja kysyä:

http://www.stuk.fi/ota_yhteytta/

Mielestäni Tapio Osala teki hienon teon, kun otti yhteyttä palolaitokseen Koulukadun palon osalta. Villit huhut ja epäilykset saatiin kerralla hoidettua pois päiväjärjestyksestä.

90
Hesarista:

Säteilyturvakeskus (STUK) kiistää Greenpeacen väitteet hitsausongelmista Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla. Säteilyturvakeskus kertoo työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassaan selvityksessä, ettei puutteita ole havaittu töiden suunnittelussa eikä toteutuksessa.

Greenpeace väitti viime viikolla, ettei hitsaussaumojen lujuutta ole varmistettu asianmukaisesti.

STUK sanoo valvoneensa järjestelmällisesti kaikkia turvallisuuden kannalta merkittäviä hitsauksia. Vähemmän tärkeitä niin sanottuja asennushitsauksia ovat tehneet vain pätevät hitsaajat.

91
STUK kai toimenkuvansakin takia haluaa ydinvoimaa

"Säteilyturvakeskuksesta annetun lain (1069/1983) 1 §:n mukaan Säteilyturvakeskus on säteilyn vahingollisten vaikutusten rajoittamista ja ehkäisemistä varten. Säteilyturvakeskuksen tehtävänä on säteilyn ja ydinenergian käytön valvonta sekä niihin liittyvä tutkimus, koulutus ja tiedottaminen."

Täältä löytyvät STUK:n toiminta-alueet: http://www.stuk.fi/stuk/toiminta/fi_FI/toiminta/

Ydinturvallisuusvalvonta on vain yksi osa laitoksen toimintaa. Vaikka Suomessa ei olisi yhtäkään ydinvoimalaa, säteilyturvakeskusta tarvittaisiin kuitenkin.

Quote
- Greenpeace taas ajaa pitäaikaisia, vaarattomia ja saastumattomia/puhtaampia ja uusiutuvia energiaratkaisuja.

Kuka ei haluaisi tuota samaa? Minä kritisoin GP:tä nimenomaan siksi, kun heidän toimintansa ajaa käytännössä kaikkea tuota vastaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana heidän päätön ja uppiniskainen ydinvoimavastustuksensa on saanut aikaan sen, että hiilivoiman käyttö kasvaa räjähdysmäisesti.

92
Greenpeacen väitteet sitten varmaan olisi helppo kohta kohdalta torpedoida, jos he niin huonoja asiantuntijoita ovat.

Kyllä se helppoa on, mutta kun se ei auta. Greenpeace ei vastusta ydinvoimaa asia-argumentein eikä käy ydinvoimakeskustelua asiapohjaisesti. Oletko edes sinä lukenut STUK:n tarjoamaa informatiota säteilystä ja ydinvoimasta?

Quote
Greenpeacen mukaan Olkiluodon reaktorirakennuksen betoniteräksen hitsaus alkoi keväällä 2006 ja ensimmäinen valu tehtiin lokakuussa 2006.

Ensimmäiset hitsausohjeet olivat kuitenkin käyttövalmiita vasta saman vuoden marraskuussa. Reaktorirakennuksen pohja hitsattiin siis Greenpeacen mukaan ilman ohjeita tai vaatimuksia työn laadulle.

Ok, no katsotaanpa asiaa. Greenpeace lähtee siitä, että ohjeiden puuttuminen tarkoittaa automaattisesti surkeaa työtä. Se on pelkkä oletus. Asiapohjainen vastustus osoittaisi ohjeiden puuttumisesta koituneen ongelman kuvien kera.

No, katsotaanpa sitten, mitä betoniterästen hitsaamisella tarkoitetaan. Etsi Googlella "betoniteräksen hitsaus" ja saat tasan kaksi sivua: Ne Greenpeacen omat. Eli mistä ihmeen työtehtävästä on oikein kyse?

Quote
Touhusta päätellen Olkiluotoon ollaankin ehkä rakentamassa Ydinpommia kuten jossain lehdessä jo otsikoitiin.

Tämä onkin prikulleen GP:n tavoite. Nostetaan esiin kovalla huudolla joku yksittäinen asia ja aletaan puhua ydinaseiden kauhuista. Ydinvoimalalla ei ole mitään tekemistä itse ydinpommin kanssa. Ydinvoimala ei edes voi räjähtää kuten ydinpommi. Tuo vertaaminen on niin kaukana todellisuudesta kuin olla ja voi.

93
Ensinnäkin: Ydinvoiman kohdalla Greenpeace on viimeinen taho, jota kannattaa kuunnella. GP:llä ei ole mitään pääsyä voimala-alueelle eivätkä he kuulu mihinkään sellaisiin tahoihin, jotka valvovat voimalan rakentamista. GP on pelkkä kansalaisjärjestö, jonka tavoite on keinolla millä hyvänsä kampanjoida ja taistella ydinvoimaa vastaan. GP:n asiantuntemus on heikolla tolalla ja heillä on toden totta oma lehmä ojassa.

Tästä huolimatta en paina mahdollisia rakentamispuutteita villaisella. Säteilyturvakeskus valvoo jatkuvasti tuota rakennustyömaata samoin kuin ydinvoimaloitakin. He ovat se puolueeton asiantuntijaorganisaatio, jota kannattaa kuunnella.

94
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 04. 08. 2008 10:10 »

Jos Pohjois-Atlantin vesi nousee 2 metriä parissä vuosikymmenessä (kuten eräät ennusteet sanovat) ja maa kohoa siinä ajassa n. 16 cm (se on fakta) niin kyllä siinä olisi jo purjeveneen kölillekin tilaa.


Pohjois-Atlantin vesi nousee parissa vuosikymmenessä 6 senttimetriä.

Lähde: http://sealevel.colorado.edu/

95
Helsingin Sanomista löytyi mielenkiintoinen linkki, jossa Helsingin yliopiston luonnonmaantieteiden professori kirjoittaa ilmastomuutoksesta:

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0107/seppala0107.pdf

96
Oi kaikki te huolestuneet, nyt murheesi heitä ja iloitse sillä ratkaisu on syntynyt !
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080731143345.htm

Massachusetin tekniikan yliopisto on onnistunut kehittämään kemiallisen prosessin jossa aurinkoenergia muutetaan erittäin tehokkaasti ja halvalla vetykaasuksi jota voidaan varastoida.
Näin aurinkoenergia tulee muuttamaan maailmaamme jopa niin radikaalisti että professorit uskovat 10 vuoden sisällä omakotitalojen muuttuvan omavaraisiksi yksiköiksi ja sähkölaitoksia ei enään tarvita !

Oho, tuon kun näkisi niin johan se olisi jotain.


Tuo kuulostaa lupaavalta. Mitään tarkempia numeroita en löytänyt MIT:n sivuilta, mutta ainakin kertovat prosessin olevan yksinkertaisen ja tehokkaan. Eli auringonvalon avulla tehdään vedestä happea ja vetyä. Tätä voi sitten polttaa, kun aurinko ei paista.

97
Ymmärtääkseni energian/sähkön varastointitekniikat kehittyvät. On muitakin kuin lyijyakkuja. Kun energia olisi ilmaista (ilmainen puu tai vaikka tuulivoima, aurikokenno) niin ei se 30-40%n hävikkikään riipaisisi....Jos sen ostoöljyllä tai ostohiilellä tuottaisi niin siiten olisi toinen juttu.

Jos energiantuotannossa hassataan turhaan 30-40% poltettavasta puusta, niin ei se mikään pieni ongelma ole. Tuulivoiman ja aurinkokennojen kohdalla ylimääräinen 30-40% hassaaminen näkyy siinä, että tuulivoimaloita ja aurinkokennoja pitää rakentaa vastaava määrä enemmän. Ja jokaisen rakentamisen yhteydessä tarvitaan luonnonvaroja. Hyötysuhde on aidosti tärkeä asia niin talouden kuin ympäristön kannalta.

98

Kannattaako sitten ison kaukolämpövoimalaitoksen sijaan rakentaa paljon pieniä? Suurten voimalaitosten hyötysuhde saadaan korkeammaksi, kuin pienten. Tällöin polttoaineen tuottamasta energiasta saadaan hyötykäyttöön suurempi määrä.

Voi kun osaisi laskea sillä tuo kannattaisi laskea.  Toki suuremmissa yksiköissä
kappalehinta eli tässä kilowattihinta on edullisempaa tehdä kuin pienemmässä
mutta siinä on mukana henkilöstömenoja.  Kun itse on oman voimalansa
henkilökunta niin ei tule henkilöstömenoja.  Kannattavuus taas riippuu siitä
miten sähkön ja lämmityksen hinta on hinnoiteltu tänä päivänä.  Jos ne on
ylihinnoiteltu niin sillon juuri ylihinnan suhteen on varaa.  Muuten tuo
asuntomessualuetalojen lämmityshän on vähän Osalan ideaan päin.  Niillähän
on oma lämmön talteenottojärjestelmä ja näyttäisivät olevan riippuvaisia vain
sähköstä.

Jatketaan suurten etuja: Palokaasujen suodatus voidaan isossa voimalaitoksessa tehdä paremmin, jolloin hiukkaspäästöt ympäristöön ovat pienempiä. Samoin voimalaitos voi olla kauempana asutuksesta, joka vähentää terveyshaittoja.

Esimerkin mukaisessa talokohtaisessa voimalaitoksessakin tarvitaan henkilökuntaa hankkimaan ja syöttämään sille puuta. Isossa se tapahtuu purkamalla kokonainen puu- tai hakerekallinen kerrallaan. Eli koko prosessi saadaan vain alusta loppuun paljon toimivammaksi.

Mutta yhtä asiaa haluan korostaa: Akkujen tuominen mukaan kuvioon aiheuttaa vain ylimääräistä sähkönhukkaa. Siksi voimalaitoksissa pyritään tuottamaan sähköä reaaliaikaisesti arvioidun kulutuksen mukaan sen sijaan, että sitä tuotetaan varastoidaan.

99
Tämä nyt saattaa olla insinöörin heti torpedoitavissa oleva kysymyksenasettelu mutta esitän sen kuitenkin:

Edellytys:
Sinulla on ilmaista polttopuuta (sitähän itse asiassa saa kuka vaan jaksaa kysellä ja kerätä) (puu ei lisää hiilihioksidia poltettaessa kun uutta kasvaa tilalle, näin on herrat päättäneet).

Siiten itse kone:

Modernilla tekniikalla rakennettu höyrykone, jota lämmitetään puulla (hake tai ihan vaan halko - hukkalämmöllä lämmitetään boileria, vehje olisi kellarissa, josta ylimäärälämpö vielä jäisi talon alle muhimaan. Tietenkin talossa olisi muutenkin vapaakiertoinen vesipatterilämmitys).

Höyrykone pyörittää generaattoria, generaattori lataa akkuja, tietenkin sitä voisi suuremman tehontarpeen (pyykkikone tms.) ajan pitää käynnissäkin.

(Voisi toki olla kyse ottomoottorista, joka pyörisi häkäkaasulla, jos tehokkuus olisi paljon parempi - menisi kyllä monimutkaisemmaksi).


Tässä näyttäisi olevan kyse ihan tavallisesta kaukolämpövoimalaitoksesta, tosin hyvin pienestä sellaisesta. Ne tuottavat sähköä ja sivutuotteena syntyvää lämpöä käytetään kaukolämmön tuottamiseen.

Voimalaitokset normaalisti syöttävät sähkönsä suur- tai keskijänniteverkkoon. Jos tämän sijaan ladataan generaattoreilla akkuja, menee tuotetusta sähköstä noin 30-40% hukkaan.

Kannattaako sitten ison kaukolämpövoimalaitoksen sijaan rakentaa paljon pieniä? Suurten voimalaitosten hyötysuhde saadaan korkeammaksi, kuin pienten. Tällöin polttoaineen tuottamasta energiasta saadaan hyötykäyttöön suurempi määrä.

100

Minä ymmärsin tuon autonakkuvaraston näin:

Jos kaikki sähkövarastot (ja nopeasti sähköksi muutettavat energiavarastot) kuten akut, vauhtipyörät, pumpatut vesivarastot, suprajohtavat magnettisen energian varastot, regeneroitavat polttokennot, virtausakut, sähkökemialliset kondensaattorit ym. jotka linkitetystä VVY.n rapostista löytyvät, olisivat kytkettynä esim. Pohjoismaiden verkkoon niin silloin ko sähköauton akkujen osuus tuosta kapasiteetista olisi tuo esimerkissä mainittu, ei lainkaan vähäpätöinen lisä.

Haluaakohan ydinvoimauskoinen "jarto" tahallaan ymmärtää asian väärin ja mitätöidä viisaan kirjoituksen näin?


Sähkövarastojen yhdistäminen valtakunnalliseen verkkoon on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Puhumattakaan tilanteesta, jossa sadat tuhannet pienenpienet akut tai energiavarastot pitäisi yhdistää sähköverkkoon. Mahdollista - kyllä. Järkevää - ei. Tarvittava tekniikka, hävikit yms tekevät siitä aivan pähkähullun idean. Ja tuota ideaa Antti todellakin viljelee moneen kertaan. Esim "Lisäksi autojen akustot palvelisivat valtavana säätövoimapotentiaalina ja ratkaisisivat säätövoimaan liittyvät ongelmat."

Sähkön tallentaminen itsessään on todella tärkeä ja vaikea tekniikan ala. Sitä ei kuitenkaan kannata edes yrittää tehdä hajautettuna ratkaisuna vaan keskitettyinä, suurina ratkaisuina. Esim. tuulivoimapuiston yhteydessä se on järkevää.

Jonkin teknologian olemassaolo ei suoraan tarkoita sitä, että menetelmää voisi tai kannattaisi hyödyntää tuotantokäytössä. Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Juuri tässä kohdin kuvataiteilijalta loppuu kompetenssi ja ajatukset karkaavat. Esim:

- 30 kpl 1000 MW tuulivoimapuistoa ei tuota 90 TWh vuodessa vaan runsaat 50 TWh.
- kun investoidaan 60 miljardia tuulivoimapuistoihin, niillä tuotettu sähkö ei ole "lähes ilmaista". Pelkästään 60 miljardin euron kokoisen investoinnin korot (vaikkapa vaatimattomalla 5% korolla) on 3 miljardia vuodessa.
- jos halutaan tallentaa vauhtipyörillä noiden tuulivoimapuistojen sähköä, tulee siitä investointikustannuksia 200 euroa per KW. 5000 MW tallettaminen maksaa siis investointina miljardi euroa.
- itse tallennusprosessissa tapahtuu energiahukkaa. Antin itse linkittämästä VTT:n tutkimuksesta käy ilmi, että pumppuvoimalaitosten kokonaishyötysuhde on 70%, eli tallennettavasta energiasta menetetään 30%. Ja tuota kutsutaan hyväksi hyötysuhteeksi.

Mutta mikä sitten tekee Antti Majavan kirjoituksesta niin viisaan? Eikö sillä ole mitään merkitystä, että kirjoittajan faktat ja osaaminen ovat luvattoman heikolla pohjalla? Onko viisaus vain sitä, että on samaa mieltä kanssasi?

101

(ei kai nyt edes Jartokaan voisi uskoa, että kirjoittaja tarkoitti koko Suomen pyörivän auton akuilla?)


Niin Antti Majava vain kirjoitti: "Jos vaikkapa 20% (600 000kpl) suomalaisesta autokannasta olisi sähköautoja ja niillä ajettaisiin keskimäärin 20 000km vuodessa, meillä olisi kulutushuippuja (jolloin siis ollaan töissä tai kotona saunomassa) tasaamassa noin 500 000 auton akkukapasiteetti, jolla katettaisiin ääritilanteessa koko Suomen sähkönkulutus kahdeksaksi tunniksi."

Quote
Mitä ajattelijoiden ja johtajien koulutustaustaan tulee niin, ei se nimellinen oppiarvo ja suuntautuneisuus edes energia-asioissa viisautta tuo (tulee mieleen professori Martti Tiuri, Ronald Reagan, A Hitler ja vaikka Vaclav Havel).  En antaisi energia-asioista päättämistä vain ydinfyysikoille.
Ei nuo niin vaikeita asioita ole.

Godwin's Law of Nazi Analogies: "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one."

Aivan turhaan nuo ydinfyysikot tosiaan opiskelevat tieteitänsä. Vuosikausia kaiken maailman matematiikkaa ja tutkimusta kun voisi vain lonkalta vedellä lukuja. Itse asiassa ihan turhaan tietokoneessakin on huipputeknologiaa. Pelkkä peltikuori ja siihen propelli sisälle antaisi ihan yhtä hyvän yhteyden nettiin.

102
Ei millään pahalla, mutta tuon äskeisen lainauksen kirjoittaja, Antti Majava, on koulutukseltaan ja ammatiltaan kuvataiteilija. Tuon alan koulutukseen ei kuulu sähkötekniikka tai energiantuotanto ja se näkyy. 500 000 sähköauton akun yhdistäminen ruokkimaan koko Suomen energiankulutusta on niin epärealistista, että oikein puistattaa.

103
NASA on kanssasi eri mieltä http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/nasa:-kylmin-talvi-14-vuoteen(89882).ece. Kuka on oikeassa?

Viimeiset 7 vuotta on ilmasto jäähtynyt eikä lämmennyt.

104
Enpä muuten ole huomannut tuota seitsemän metrin nousua veden pinnassa. Mielestäni pinta vain laskee mantereeseen nähden?
Kyllä valtameren pinta kovassa nousussa on ollut jo pitkään. Jotku saare Tynnellä Merellä ovat huuhtoutumassa mereen.
Itämeren altaassa on muuta vaihtelua niin paljon, etei sitä heti huomaa...ja lisäksi maankohoaminen Pohjanlahdella.

Valtamerien vedenpinnan korkeutta on mitattu satelliiteilla vuodesta 1992 lähtien. 16 vuoden mittaustulosten perusteella vedenpinta nousee 3,2 mm/vuodessa (virhemarginaali +/- 0,4 mm)

Ennen satelliittimittauksiakin NOAA on mitannut jo pitkään merenpinnan korkeutta eri puolella USA:ta. Hawain Hilo-mittausasemalta on mittaustuloksia alkaen vuodesta 1927. Näiden mukaan vedenpinta nousee 3,36 mm/vuodessa (virhemarginaali 0,21 mm). Nousuvauhdissa ei mittausten mukaan ole tapahtunut muutoksia 80 vuoden aikana.

Täällä pohjanlahdella maa nousee (eli siis merenpinta laskee) taas Geodeettisen laitoksen tarkkavaaituksen perusteella 7 mm vuodessa. (Edit: Korjattu pilkkuvirhe)

http://sealevel.colorado.edu/
http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?stnid=1617760
http://pro.tsv.fi/geofysiikanseura/pdf/gfp2005_saaranen.pdf

105
Vaasa / Re: Mansikkasaari
« on: 27. 06. 2008 17:05 »
Vasabladet kirjoittaa tänään lehdessään että Mansikkasaareen sopisi Musiikkitalo.
Siellä on innostuttu asiasta, kun Helsinki ja Pietarsaari on saanut valtiolta tukea vastaavien rakentamiseen.

Palosaaren asukasyhdistyksestä Benita Nordgren on asiasta mielissään "Pääasia ettei sinne rakenneta yksityisasuntoja" sanoo Benita.

Mansikkasaari on todella potentiaalinen rakennuspaikka. Sinne voi hyvällä ja taitavalla suunnittelulla saada aivan ainutlaatuisen kokonaisuuden. Yksi tärkeä asia suunnittelussa on se, että ei haeta pelkästään yhdenlaista ratkaisua. Siis:

- ei pelkästään musiikkitaloa.
- ei pelkästään asuntoja.
- ei pelkästään liiketiloja tai kauppoja.
- ei pelkästään harrastustiloja.
- ei pelkästään puistoa.

Taitava arkkitehti voi sommitella kokonaisuuden, jossa kaikki ylläoleva saadaan yhdistettyä toimivaksi ja toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.

106
Yleistä keskustelua / Hiilivoimaa Pohjanmaalle
« on: 10. 06. 2008 18:06 »
Pohjolan Voima harkitsee kolmen uuden hiiltä käyttävän voimalaitoksen rakentamista. Suurimman, 700 megawatin hiilivoimalan sijoituspaikkavaihtoehtoja ovat Kristiinankaupunki, Kokkola, Pori ja Kotka.

Toivottavasti vihreät järjestävät mielenosoituksia ja tempauksia näitäkin suunnitelmia vastaan. Ilmansaasteet tappavat vuosittain satoja tuhansia ihmisiä.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Pohjolan+Voima+kaavailee+uusia+hiilivoimaloita/1135237064052

107
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 16. 05. 2008 15:03 »

Ruotsinkielistä lasta puolestaan ei saa kylvettää, tai edes suihkuttaa suomenkielellä, sanoo sv. folktinget! Heidän identiteettinsä ei sitä kuulema kestä.


Viikko sitten pidin koulutuspäivän parille ruotsinkieliselle peruskoululle. Heidän opetussuunnitelmassaan oli täysin suomenkielisiä aineita. Näissä ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvat opiskelivat siis toista ainetta 100% suomeksi. Aineet olivat jopa suosittuja.

108
Parantelin ehdotukseni jolla kaupunki tukisi sähköautoilua.

Kaupunki tukisi luontoystävällistä sähköautoulua siten, että se maksaisi uudet
akut sähköautoilijoille kahden vuoden välein.


Jotta sähköautot kehittyisivät ja yleistyisivät, tarvitaan:

1. Kehitystä akkutekniikan saralla. Akut kehittyvät vauhdilla nykyäänkin ilman mitään tukimekanismeja. Kännykät, MP3-soittimet ja muu elektroniikka pitävät tästä huolen. Kun tekniikka on tarpeeksi pitkällä, sähköautot voivat suoraan käyttää sitä.

2. Paljon puhdasta sähköä. Kun sähköautojen tekniikka on tarpeeksi pitkällä, tulee niiden käyttö kasvamaan nopeasti. Kaikki tämä lisää sähköntuotannon tarvetta. Ellei sähköntuotantokapasiteettia kasvateta tarpeeksi nopeasti, joudutaan tuo lisäsähkö tuottamaan fossiilisilla, joka vähentää sähköauton luontoystävällisyyttä.

"Ilmaiset akut"-tukijärjestelmä ei ratkaise kumpaakaan näistä ongelmista, joten tukijärjestelmän edut jäävät pieniksi. Sen sijaan tukijärjestelmässä itsessään on ongelmia:

1. Tarvitaan tukihakemusten käsittely- ja valvontaorganisaatio. Mikään tälläinen organisaatio ei ole koskaan halpa ylläpidettäväksi.

2. Tarvitaan kasa sääntöjä, joiden mukaan päätetään, mitä tuetaan ja mitä ei. Kun akusto voi maksaa nykyäänkin 2000-20000 euroa per auto, puhutaan jo nyt suurista rahasummista, joihin tulee varmasti kohdistumaan keinottelua. Mikä on sähköauto? Kuinka suuria akustoja tuetaan? Entä minkätyyppisiä akkuja? Onhan akut varmasti menossa sähköautoon eikä muuhun käyttöön? Jne, jne, jne...

3. Akkujen valmistajat voivat myydä akkujaan millä hinnalla tahansa, koska viulut maksaa yhteiskunta. Ostajienkaan ei tarvitse välittää kustannuksista mitään.

Itse sähköauto on ideana kiinnostava ja se tulee varmasti pärjäämään ilman mitään tukijärjestelmiä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6auto#Akun_k.C3.A4ytt.C3.B6ik.C3.A4

109
Pizzayrittäjien starttirahat ovat vielä pientä. Tekes:n rahoittamissa IT-projekteissa palaa miljoonatolkulla rahaa koko ajan ilman, että tuloksia syntyy.

Jos sähköautojen akut olisivat käyttäjälleen ilmaisia, toisi se myös ongelmia:

- akkujen käyttöiän parantamiseen ei olisi enää tarvetta.
- sähköautoon ilmaiseksi saatuja akkuja myytäisiin pimeästi eteenpäin muuhun käyttöön.

110
Sekalaista keskustelua / Re: Fiksuhuuto
« on: 22. 04. 2008 09:09 »

Me suomalaiset emme hyödy Fiksuhuudosta nykyisin edes verotuloina, sillä firma maksaa verot Englantiin.


Jos nuo saavat myytyä ideansa isolla rahalla ulkomaisille toimijoille tai onnistuvat yleensäkin valloittamaan senttihuutokauppojen markkinat maailmanlaajuisesti, ei siitä tule heti verotuloja Suomeen.

Mutta... sen jälkeen Mäntylä kumppaneidensa kanssa tulevat olemaan varsin varakkaita suomalaisia. Jos he sijoittavat tuota varallisuuttaan eri hankkeisiin Suomessa, tulee siitä toiminnasta välillisesti paljon veroja ja muuta hyötyä Suomeen.


111
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 06. 04. 2008 14:02 »
Pitäisikö Pohjalaisen sitten aina kirjoittaa vain ylevästi, positiivisesti ja kehuvasti Suomesta ja suomalaisista? Noin puoli vuotta sitten Hesarin kuukausiliitteessä haastateltiin viittä helsinkiläisnuorta, jotka olivat lapsina kasvaneet Moskovassa. Moskova on niiiin paljon parempi ja ihanampi kuin köppäinen Helsinki ja Suomi. Se oli hauskaa luettavaa ja kertoi kyllä niistä nuorista paljon enemmän kuin haukkujen kohteesta.

Joskus tälläiset jutut antavat kyllä ajattelemisenkin aihetta meistä itsestämme. Peiliin kannattaa aina välillä vilkaista.

112
Toivoisin, että tuulivoimaa kannattavat lukisivat taas tämän huolellisesti:

Otetaan lähtökohdaksi:

- Sähköntuotanto maailmanlaajuisesti vuonna 2004 oli 16424000 GWh. (EIA:n tilasto)
- Sähköstä 40% tuotettiin kivihiilellä. (EIA:n tilasto)
- Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2007 sähköä 190 GWh. (VTT:n tuulivoimatilasto)
- Suomessa oli 107 tuulivoimalaa vuonna 2007. (VTT:n tuulivoimatilasto)
- Vuonna 2030 arvioidaan maailmanlaajuisesti sähköntuotannon olevan 12400000 GWh suurempi kuin mitä se on nyt. (Laskettu EIA:n tilastosta)

Näistä voi pikaisesti laskea, että:

- jos nykyään kivihiilellä tuotettava sähkö halutaan korvata tuulivoimaloilla, tarvitaan voimaloita 3,7 MILJOONAA KPL.
- jos pelkästään sähköntuotannon kasvu vuoteen 2030 mennessä halutaan tuottaa tuulivoimalla, tarvitaan siihen 7 MILJOONAA tuulivoimalaa. Ja jos näitä alettaisiin rakentamaan tänään, niin tuulivoimaloita pitäisi valmistua keskimäärin 830 kpl PÄIVÄSSÄ.

Ja jos pelkästään Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalat halutaan korvata tuulivoimalla, niin tuulivoimaloita tarvittaisiin 12600 kpl. (Vuonna 2007 ydinvoimalla tuotettiin Suomessa 22400 GWh).


Lähteet:

EIA:n tilasto: http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/excel/figure_60data.xls
VTT:n tuulivoimatilastot: http://www.vtt.fi/palvelut/cluster7/topic7_9/Tuulivoiman_tuotanto-_ja_vikatilastot.jsp
Suomen ydinvoimaloiden sähköntuotanto:
http://www.energia.fi/fi/sahko/sahkontuotanto/ydinvoima


113
Toivoisin, että jokainen ydinvoimaa vastustava lukee ajatuksen kanssa tämän:

Maailmassa on paljon yrityksiä ja ihmisiä, jotka ovat vastuussa siitä, että töpseleiden takana on sähköä. Tältä näyttää maailma heidän työpöytänsä takana:

http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/electricity.html

Oikeassa reunassa on kuvaaja (Figure 61), joka kertoo sähkön maailmanlaajuisen kulutuksen 1980-luvulta lähtien. OECD-maiden sähkönkulutus on tasaisessa nousussa. Muiden maiden kulutus kasvaa vielä voimakkaammin. Samalla sivulla oleva tilasto  (Figure 63) kertoo myös, millä sähköä tuotetaan maailmanlaajuisesti:

- hiilivoima: 40,5%
- maakaasu: 19,5%
- uusiutuvat: 18,6%
- ydinvoima: 15,8%
- öljy: 5,6%

Sivulla myös kerrotaan, että maailmanlaajuisesti hiiltä poltettiin vuonna 2004 pelkästään
sähköntuotantoon:

- OECD-maat: 46,6 quadrillion Btu
- Muut maat: 67,9 quadrillion Btu
- Yhteensä: 114,5 quadrillion Btu

Btu on brittien lämpöyksikkö ja se vastaa 1055 joulea. Quadrillion on taas tuhat miljoonaa miljoonaa. Yksi quadrillion Btu vastaa noin 41 miljoonaa tonnia hiiltä. Hiilä palaa siis pitkin poikin maapalloamme pelkästään sähköntuotantoon 4700 miljoonaa tonnia. Jos kaiken tuon hiilen kasaisi tasapaksuksi kerrokseksi koko Vaskiluodon päälle, se olisi 1,2 KILOMETRIÄ korkea. Ja tuo hillitön möhkäle hiiltä poltetaan maailmanlaajuisesti JOKA IKINEN VUOSI.

Samassa Figure 63 -tilastossa on myös ennusteet siitä, miten sähköä tuotetaan maailmanlaajuisesti
vuonna 2030:

- hiilivoima: 44,5% (NOUSUA 4 %yks)
- maakaasu: 24,2% (nousua 4,7 %yks)
- uusiutuvat: 15,7% (LASKUA 3,1 %yks)
- ydinvoima: 11,8% (laskua 4 %yks)
- öljy: 3,8% (laskua 1,8 %yks)

Ennusteiden mukaan siis vuonna 2030 sähkön tuotanto on melkein tuplaantunut ja vielä suurempi osuus siitä tehdään hiiltä polttamalla. Vuonna 2030 tuo koko Vaskiluotoa peittävä hiilikerros olisi 2,3 KILOMETRIÄ paksu.

Kuvitellaan tilanne, että tuo 1,2 km korkea Vaskiluotoa peittävä hiilimöhkäle korvattaisiin ydinvoimalla ja kasataan tarvittava uraanimäärä samantapaiseksi kasaksi. Kasa on enää vain Hietasaaren kokoinen ja 30 senttimetrin paksuinen.

Jos katson näitä laskelmia luonnonsuojelun puolelta, niin minun ei ole ollenkaan vaikeaa puhua ydinvoiman puolesta. Kun tuo hillitön määrä hiiltä poltetaan, se leviää saasteina luontoon ja hengitysilmaamme. Se myös nostaa hiilidioksidin määrää ja on yksi suurimmista kasvihuoneilmiön aiheuttajista. Katsoo tätä asiaa miten päin tahansa, niin ydinvoiman vastustaminen on kaikkea muuta kuin luonnonsuojelua.

Taustatiedot:

Btu-muuntokertoimet: http://physics.syr.edu/courses/modules/ENERGY/ENERGY_POLICY/unit_2.gif
Kivihiilen tiheys: http://www.tkukoulu.fi/info/aineet.html#kiint
Vaskiluodon pinta-ala: Noin 3 km2 (Arvio Google Earth:n avulla)
Uraanin energiamäärä verrattuna kivihiileen: 20000-kertainen:
http://www.uic.com.au/Factsheet.htm
Uraanin tiheys: http://wapedia.mobi/fi/Uraani
Hietasaaren pinta-ala: Noin 200x200 metriä. (Arvio Google Earth:n avulla)

114
Loppuuko asia-argumentit, kun pitää henkilökohtaisuuksiin mennä?

Jos katsoo ollenkaan taaksepäin historiaa 20-30 vuoden ajalta, niin huomaa, että ydinvoimavastaisuudella ei ole saatu aikaan mitään muuta, kuin hiilen polton lisäämistä. Jos joku luulee ydinvoimavastaisuudella olevansa ekologinen, niin se on pelkkää itsensä pettämistä. Joka ääni ydinvoimaa vastaan aiheuttaa vain hiilivoimaloiden määrän lisääntymistä.

/jarto, joka omistaa tasan 0 energiateollisuuden osaketta.

115
Hyvin yksenkertaisella tariffipolitiikalla siihen päästää.

- Fossiiliset ja uraanit verolle sekä tuonti, joka tuotettu fossiilisilla tai ydinvoimalla.

- Vastaavasti kotimaiselle (esim. metaani, tuuli, aurinko, hake yms. biomassa) verohelpotuksia ja syöttötariffit.

Sen jälkeen markkinat hoitavat energiatuotannon.


Toimii tasan yhtä hyvin, kuin bensiinin verottaminen. Me maksamme täällä hillittömiä veroja polttoaineissa, mutta eipä täällä näy häkäpönttöautoja.

Ennen tuommoisia veropäätöksiä pitää olla myös se konkreettinen ratkaisu olemassa. Joten odotan innolla yhä vielä niitä suunnitelmia voimaloiden tyypeistä, koosta ja sijaintipaikoista.

116

Mutta ei varmaan kenelläkään ole periaatteessa mitään sitä vastaan, että

- tuotamme kotimaassa pelkästään uusiutuviin lähteisiin perustuvaa energiaa
- olisimme 100 % omavaraisia


Minulla ainakin on paljon tälläisiä unelmia vastaan niin kauan, kuin takana ei ole konkreettisia suunnitelmia. Listaa vain pöytään: Minne rakennetaan minkäkintehoista ja -laatuista voimalakapasiteettia? Viimeisten 20-30 vuoden aikana tälläiset unelmat ovat vain saaneet aikaan sen, että sähköä tuotetaan yhä enemmän ja enemmän hiiltä polttamalla.

117

EON omistaa 34 % Fennovoimasta ja vie kaiken energian kotimaahansa Saksaan koska siellä on enregian hinta korkeampi (Suomessa lienee Euroopan halvimmat energiahinnat).


Täällä n'kyy kulutus ja tuotanto Suomessa tuonti ja vienti mukaanlukien:

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman_tila

Sillä hetkellä, kun minä katsoin tuota sivua, Suomi:

- vei 56 MW Norjaan
- toi 1105 MW Ruotsista
- toi 1185 MW Venäjältä
- toi 22 MW Virosta

Mistä tuo Saksan vienti on oikein keksitty?

118

Kysymys: Jos sinusta tulisi maailman keisari, minkä näistä kieltäisit:

1. Hiilen polttamisen energian- ja sähköntuotannossa.
2. Ydinvoiman
3. Sekä hiilen että ydinvoiman

119

Mutta kun joillakin on moraalia. Emme tarvitse niin paljon halpaa energiaa ja lisää krääsää. On elettävä säästäen tätä ainutta Tellustamme.

Kerro "jarto" mitä sinulta puuttuu elämässä. Mitä sellaista kaipaat, jonka voi saavuttaa vain halvalla lisänenergialla?

---------

Et vastannut kysymykseen. Paljonko firmassasi/taloduessasi kuluu energiaan? Meneekö ehkä huonosti? Vai oletko ahne? Jokin järkevä syy täytyy olla kun et ole valmis maksamaan vastuullisesti tuotetusta energiasta mahdollisesti hieman enempää.

Olen pitkään mielenkiinnolla odottanut jarton vastausta... Onko oma lehmä ojassa?


En tavallisesti vastaa mitään henkilöille, jotka menevät asiakeskustelussa henkilökohtaisuuksiin. Ehkä yksinkertaisinta on vastata, että käytän paljon vähemmän energiaa kuin Al Gore.

120
Martti Tiurin ala on radiotekniikka. Siis radioaallot (TV, radio, kännykät) eikä radiologia.
Eero Paloheimon taas lähinnä rakentaminen.

Ohjelma nyt lähinnä mittasi sitä, kumman herran väittelytaidot sattuivat olemaan paremmat.

Pages: 1 2 [3] 4 5 6