Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - leena_hallasmaa

Pages: 1 [2] 3
41
Pentti Suksi, jos nyt vain olisit malttanut lukea tekstini tarkkaan, viittaukseni peräättömään puheeseen kohdistui ainoastaan kirjoitukseesi osioon, jossa viitattiin siihen, että kaikki valtuutetut järjestään oikoisivat jonojen ohi tai olisivat oikeutettuja hoitoon yksityisellä sektorilla. Jonottamisesta ja hoitoon pääsemättömyydestä on minullakin pitkät kokemukset.

Varmasti monet seikat, joihin tekstissäsi viittaat, ovat totta. On vain ikävää joutua aiheettomasti vihjailuiden kohteeksi, edes kollektiivisena kohteena.

42
Ehdottaisin, että yhdeksii osa-alueeksi otettaisiin oma osionsa muullekin yhdistystoiminnalle. Luultavasti ilmoittelu vuosikokouksista tällä blogilla ei riitä yhdistyslain mukaiseen laillisesti koollekutsumiseen. Olisi mukava viestiä muusta toiminnasta täälläkin. Tämä jos mikä saisi aikaan melkoista  vipinää vierailijoiden määrässä. Varmasti vierailijat lukisivat muitakin aihe-alueita.

Sittenpähän blogi olisi saavuttanut aika tavalla sen, mitä voikin. Blogin alueella jaetaan uutisien muodossa tietoa kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista aiheista, keskustelualue kiihdyttää ja viihdyttää sekä kirjoittajia että lukijoita. Kirjoituksia pohditaan myös kahvipöytäkeskusteluissa. Asukasyhdistykset ja jatkossa ehkä muutkin yhdistykset voivat jakaa informaatiota toiminnastaan. Torilla voi käydä kauppaa tavaroista. Galleriassa on jo aika hyvä kokoelma kuvaotoksia eri puolilta Vaasaa. Mitäpä muuta voisimmekaan toivoa.

On Tapio Parkkari saanut melkoisen informaatioformaatin aikaiseksi.

43
Quote
Kas siinä kysymys. Meillä on maailman terveellisin kaupungin valtuusto jotka demokratian sääntöjen mukaan pitäisi edustaa vaasan kaupunkilaisia. Vaan terveysasemien jonoissa en ole yhtäkään tuskailmeistä kaupunkivaltuutettua tai korkeimman tason virkamiestä. Heidän terveytensä, jos ylipäätään sairaita koskaan ovatkaan, hoidetaan jossain muualla.

Pentti hyvä, jos emme ole yhtä aikaa sattuneetkaan jonottamaan pääterveysasemalla, niin on kovin suoraviivaista tehdä ylläolevia johtopäätöksiä. Meitä on monia valtuustossa olevia, jotka jonotamme siinä missä muutkin kaupunkilaiset, joko oman tai lapsiemme äkillisen sairastumisen vuoksi.

Asiat asioina ja paikkansa pitämätön kirjoittelu voisi jäädä vähemmälle!

44
Vaasa / Re: Vaasan tuleva undergroundrakentaminen
« on: 15. 03. 2006 10:10 »
Olen täysin samaa mieltä. Perheellämme on pitkähkö kokemus myös aivan kaupungin ydinkeskustassa asumisesta.

Silloiset naapurimme kertoivat kuinka heidän lapsillaan on tapana pelata jalkapalloa, pyöräillä sekä hiihdellä Vaasanpuistikolla. Eikä silloin tarvinnut olla huolissaan lasten koulumatkojen turvallisuudesta.

Oletteko huomanneet kulkiessanne lasten kanssa kaupungilla, kuinka vaikea on kuulla, mitä alempana kulkevat lapset sanovat? Liikenteen melu on niin kova. Onneksi meillä on sentään leveitä puistikoita kaupungissamme, jolloin melu ei jää kaikumaan kapean kadun väliin. Lisää puita kaupunkiin!

Toisaalla keskutelualueella on pohdittu myös kaupunkimme autoilijoiden liikennekulttuuria tai sen puutetta. Kerran jos toisenkin olen meinannut jäädä lasten kanssa auton alle. Monella autolla tuntuu olevan tapana ajaa punaistakin päin palaessa risteyksen läpi niin kauan kuin risteävästä suunnasta ei tule autoja huomioimatta sitä, että jalankulkijoille palaa jo vihreä valo. Lapsia on opetettu noudattamaan sääntöä; punainenukko - ei saa mennä, vihreäukko - saa mennä.

Monet muut kaupungit ovat saaneet jo ratkaistua oman raskaan läpikulkuliikenteensä ongelmat. Hiukan meitä ehkä helpottaa ohikulkutie; vielä 80-luvulla kaikki liikenne etelästä tuli Kauppapuistikkoa pitkin kaupunkiin ja Vaasanpuistikkoa pitkin matka jatkui pohjoiseen. Vielä on liikennesuunnittelussa paljon työtä.

45
Yleistä keskustelua / Re: Luistinrata torille
« on: 13. 03. 2006 20:08 »
Kuljen joka päivä torin poikki töistä palattuani. Kertaakaan en ole nähnyt luistelijoita luisteluradalla, joitakin kengät jalassa liukujia kylläkin. Sama koskee havaintoja myös lauantaisin kaupungilla käydessäni. Onpa joku ystävällisesti tuonut tukevatekoisen penkinkin luistinten vaihtamista varten. Totta puhuakseni en ole huomannut ainokaistakaan luistimen piirtoa jään pinnassa. Onko jollakulla omistani poikkeavia havaintoja?

Olisin kyllä odottanut aktiivisempaa käyttöä radalle näinkin intensiivisen keskustelun jälkeen. Pelkään pahoin, että liikuntaviraston halukkuus jatkaa luisteluradan toteutusta voi olla hiukan nihkeää ensi talvena. Mikä meni vikaan?

46
Vaasa / Re: Vaasan tuleva undergroundrakentaminen
« on: 13. 03. 2006 08:08 »
Raskas liikenne Vaskiluodon terminaaleista pitkin Koulukatua etelän suuntaan ja Vaasanpuistikkoa pitkin pohjoista kohti on ollut vuosikaudet Vaasan ydinkeskustan liikenteellisesti suurin ongelma. Tästä aiheutuu monenlaisia ongelmia alkaen liikenteen päästöjen vaikutuksesta keskusta ilmanlaatuun ja liikenteen meluun. Minulla on ainakin tuoreessa muistissa, kun pari vuotta sitten vanhempi naishenkilö jäi suojatiealueella raskaan rekan renkaiden ruhjomaksi, siis raskas liikenne tuottaa myös lukuisia riskejä jalankulkijoille ja kevyellä liikenteelle. Puhumattakaan vaarallisten aineiden kuljettamisesta keskustan läpi, onneksi ei ole vielä tapahtunut onnettomuuksia.

Entäpä sitten, jos mahdolliset jätteenpolttokaavailut toteutuvat, jolloin kaupungin läpi kulkisi suuri määrä raskasta liikennettä siitäkin huolimatta, että osa jätteenkuljetuksesta toimisi junakuljetuksena. Määrä riippuu siiitä, kuinka laajalta alueelta jätettä tullaan kuljettamaan. Yritin tiedustella asiaa Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta, mutta esittelijänä toimiva virkamies oli lomalla.

Tärkeää olisi saada raskas liikenne pois keskustasta. Yksi toimiva keino siihen olisi rekkaterminaalien siirtäminen moottoritien varteen. Tätä on kai jonkin verran pohdittukin. Toinen vaihtoehto on ollut uuden yhteyden avaaminen Sundomin kautta etelään. Mitäpä sanovat maanomistajat Sundomissa ja Sulvalla, arvanneehan tuon. Ratakadun jatke tulee myös ohjaamaan keskustan liikennettä pois Vaasanpuistikolta.

 Mielenkiintoinen ajatus tuo liikennetunnelin rakentaminen kuitenkin on. Kuinkahan kauan sen rakentaminen Vaskiluodon sillalta esim Maasillalle kestäisi ja mitä se maksaisi!?

Tietysti suuren helpotuksen Vaasan liikenneongelmaan, joka lisäksi kulminoituu vielä parkkeeraamisen ongelmiin arkena päiväsaikaan, toisi toimiva joukkoliikenne. Tuskin siitäkään pelastukseksi on, kun yhtiö tuntuu kamppailevan todella vaikeissa taloudelllisissa ongelmissa, ja kaupunki on pakotettu sitä tukemaan.

Välimatkat Vaasassa ovat lyhyitä. Viikonloppuna oli ikävä kolea tuuli, sen myönnän ja kauluksiani nostelin kaupungilla kävellessäni. Mutta jotain hyvää näistä Vaasan tuulista on löydettävissä. Sen huomaa kun vierailee esim. sisämaassa sijaitsevissa kaupungeissa, joissa kesäisin saattaa olla tukahduttavan kuumaa. Vaasassa saamme nauttia raikkaasta merituulesta. Enäpä talvella, jolloin liikenteen tuottamat pakokaasut saattavat jäädä seisomaan ilmaa pilaamaan. Meillä taas reipas tuuli puhaltaa ne pois, ja saamme useimiten nauttia raikkaasta hengitysilmasta kaupungilla kävellessämme.

47
Yleistä keskustelua / Re: Vakavasti tästä foorumista
« on: 18. 02. 2006 16:04 »
Aika hyvän kuvan kirjoittajien aktiivisuudesta saa, kun käy katsomassa jäsenlistaa. Sieltä näkee suurin piirtein silmäyksellä sekä graafisen että numeraalisen kuvauksen kirjoittelusta kunkin jäsenen kohdalta.

Kävin muuten tutustumassa tuohon suomi24-keskustelupalstaan. En mene toista kertaa, sen verran heikkotasoista viestintää ainakin Vaasa-osio edusti. Silmäilin muutamia aiheita, mutta eipä paljoa huvittanut niitä avata ja lukea. No, muutaman tutun nimimerkin siellä tapasin ja silmäilin tekstejä. Kotoisammaksi tunnen itseni tällä keskustelupalstalla, mielelläni täällä käyn muiden kirjoituksia lukemassa.

 Ehkäpä ne valtuutetut, jotka eivät halua keskustella nimimerkkien kanssa kuvittelevat tämänkin blogin noudattavan noita muualla olevia keskustelujen tyyliä.

48
Yleistä keskustelua / Re: Luistinrata torille
« on: 18. 02. 2006 11:11 »
Käsittääkseni blogin ylläpitäjä on useaankin otteeseen tiedottanut kaupunkimme valtuutetuille vaasalaisia.infon olemassaolosta. Ylläpitäjä voisi vielä kertaalleen listata rekisteröityneet valtuutetut.

Ketäänhän ei voi pakottaa rekisteröitymään tai kirjoittamaan blogille, jos asianomainen ei ole kiinnostunut. Luulenpa, että usean mielenkiinto herää pikkuhiljaa, kun huomaavat kuinka suuri joukko kaupunkimme asukkaita seuraa aktiivisesti blogilla kirjoittelua. Lisäksi blogille kirjautuu lähes päivittäin uusia jäseniä.

Olen kyllä hiukan eri mieltä valtuutettu Seppo Rapon kanssa siitä, onko tarkoituksenmukaista soittaa puhelimitse asioista. Henkilökohtainen kontakti on aina kaikkein paras tapa saada asioita eteenpäin. Niin nyt tässäkin asiassa, jonka toteutuminen vaati muutaman puhelinsoiton lisäksi parin sähköpostiviestin akj Longalle sekä piipahtamisen vapaa-aikavirastossa virastopäällikkö Antti Lahtisen juttusilla.

Siis sähköinen viestintä, vaikka helpottaakin kommunikaatiota ei voi eikä saa koskaan täysin korvat henkilökohtaista kommunikointia face to face. Tulipa tästä asiasta eilen jossain tv-ohjelmassa, jossa käsiteltiin nettiriippuvuutta.

49
Yleistä keskustelua / Valmis on!
« on: 17. 02. 2006 22:10 »
Omasta puolestani haluaisin osoittaa suuret kiitokset vapaa-aikaviraston virastopäällikkö Antti Lahtiselle, joka ei nähnyt asiassa mitään ongelmaa ja Jari Kiveliölle, joka toteutti luisteluratahankkeen torille heti toimeksiannon saatuaan. Teknisen viraston rooli oli lähinnä luvanmyöntämisviranomaisena (hieno sana, eikö totta!) toimiminen.

Omana vaatimattomana toiveenani olisi, että piakkoin radalla voitaisiin järjestää vaikkapa alle kouluikäisten rusettiluistelut - aivan, senhän voisi organisoida vaikkapa oma sidosryhmäni eli MLL Vaasan yhdistys.

Onneksi nyt oli "mukavasti" pakkasta, jotta jäädytys onnistui. Ennen vuodenvaihdetta toteutus olisikin ollut vaikeaa.

Mutta, mutta, on todella hienoa , että meille on vapaaehtoisvoimin järjestetty mahdollisuus välittää ajatuklsiamme puolin ja toisin. Se on ollut monessa asiassa suureksi avuksi ja leventänyt sananvapautta.  Sen lisäksi toivoisin edelleenkin, että kaupunkilaiset ottaisivat yhteyttä suoraan joko äänestämiinsä lautakuntien tai valtuuston edustajiin. Se toteuttaa kunnallista demokratiaa mitä parhaiten.

50
Yleistä keskustelua / Re: Vaasan kauppatori
« on: 14. 02. 2006 14:02 »
Quote
Onkohan Vaasan teknisenpuolen edustajat koskaan käyneet tutustumisretkellä Suomen muissa kaupungeissa tai vertailukohdiltaan vastaavaissa kaupuingeissä eri puolilla maailmaa?

Luulenpa, että nimenomaan teknisen puolen edustajat ovat mitä ahkerampia ekskursioiden tekijöitä tässä kaupungissa, niin virkamiehet kuin luottamushenkilötkin. Hyvä niin, koska emme voi tuudittautua hyvän olon tunteeseen kuvitellen asuvamme Muumilaaksossa tietämättä, mitä muualla tapahtuu. Mitä mainioin tutustumiskohde olisi Kokkolan vanha kaupunki, Neristam, joka on kunnostettu viihtyisäksi asumisympäristöksi, jossa myös matkailijat viihtyvät. Tuota aluetta muuten uhkasi saman uuden rakentamisen ihailu, joka Vaasasta on hävittänyt lukuisia puutalokortteleita vastaavana aikana. Kyseinen kuva olkoon siitä hyvänä esimerkkinä.


Tämä rakennus toimi reilu kymmenen vuotta sitten Witickin lasitusliikkeenä. Rakennus oli kovin huonokuntoiseksi päässyt, mutta elää jälleen kukoistuksensa kautta perinteisenä ruokaravintolana valkoisine pöytäliinoineen. Huomaattehan muuten tyyliin sopivat valaisimet. Niitä on käytetty koko Neristanin alueella, joka on muistaakseni  noin 12 korttelia laaja kokonaisuus.

En kyllä yhtään ihmettelisi, jos teknisellä puolella oltaisiin ihmeissään tällaisesta viestistä. Toissaalla kehoitetaan vierailujen tekemiseen, toisaalla kauhistellaan samaa asiaa.

51
Yleistä keskustelua / Re: Luistinrata torille
« on: 14. 02. 2006 10:10 »
Akj Heikki Lonka suhtautui erittäin myönteisesti asiaan ja hän toivoi, että hanke saataisiin toteutettua jo jäänveistokilpailuihin mennessä. Nyt tarvitsee vain saada teknisen toimen lupa. Lupia myöntävä virkamies on Timo Autio, joka lupasi olla yhteydessä Antti Lahtiseen. Luistelurata toteutettaisiin Alatorin puolella. Suurin ongelma toteutuksessa on, että nykyisin torin pinta on kalteva, joten vesi valuu Alatorin suuntaan. Joskus aikoja sitten torilla kuulemma on ollut luistelurata. Muistaako kukaan sitä?

Jos pakkasia riittää, niin on täysin mahdollista, että kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan kauniista kevättalvesta torilla luistellen.

52
Quote
Lisäksi minua pelottaa se, että onko ns. rivivaltuutetulla minkäänlaisia mahdollisuuksia tutkia asiaa, ymmärtää mistä on kysmys ja vaikuttaa parhaimman ratkaisun löytämiseen?  Mminulla on tunne, että tällaiset hankkeet viedään lävitse puhumalla.

Huoli on täysin oikeutettu ja aiheellinen. Mikäli valtuutettu ei kuulu johonkin tiettyyn lautakuntaan, on mahdotonta olla ajantasaisesti perillä siitä, mitä kaupungin hallintokunnissa lukuisissa eri hankkeissa on tapahtumassa. Mikäli jonkin poliittisen ryhmittymän jonkin lautakunnan edustaja, joka ei välttämättä ole valtuutettu ei käy ennen valtuuston kokoontumista valtuustoryhmän kokouksessa informoimassa oman lautakuntansa toiminnasta, rivivaltuutettu saa useastakin hankkeesta tiedon vasta siinä vaiheessa, kun hän avaa postin tai kuriirin tuoman valtuuston esityslistan valtuuston kokoontumista edeltävän keskiviikon iltana. Valtuustoryhmät kokoontuvat torstaisin ja valtuustoryhmien pj:t perjantai-iltapäivänä. Kiirettä siis pitää, jos on otettava kaikista esityslistalla olevista asioista selvää parin päivän aikana.

Lisäksi usean valtuutetun mielenkiinto saattaa olla suuntautunut tiettyihin toimialoihin, siis vaikkapa rakentamiseen ja kaavoitukseen, vapaa-aikaan, sosiaali- ja terveystoimeen tai varhaiskasvatus- ja perusopetukseen, eikä intoa riitä muiden alojen ongelmien pohtimiseen.

On siis todettava, että monella eri tapaa valtuuston sekä lautakuntien esityslistalla oleviin asioihin tutustuminen vie runsaasti aikaa. Senpä vuoksi usealla kunnallispolitiikkaan osallistuvalla henkilöllä ei vapaa-ajan ongelmia olekaan.

Itse olen kokenut tämän blogin tärkeänä yhdyslenkkinä kaupunkilaisiin. Yhteydenpito on kaksisuuntaista ja tavoittaa kerralla suuren joukon vaasalaisia. Vaikka toivon kyllä myös aitoa henkilökohtaista yhteydenpitoa. Mikään ei estä pysäyttämistä kaupungilla liikkuessa. Yhteydenpito niin sähköpostin ja puhelimen välityksellä ovat toivottavia. Samaa uskon myös monen muun valtuutetun ja luottamushenkilön toivovan.

53
Yleistä keskustelua / Re: Luistinrata torille
« on: 13. 02. 2006 09:09 »
Soitin aamummalla vapaa-aikavirastoon virastopäällikkö Antti Lahtiselle tämän blogin aiheesta luistelurata torille. Lahtinen innostui kovin asiasta ja näki sen mielessään jo toteutettuna. Totetukseen riittää vesi, pakkanen ja teknisen toimen lupa. He kyllä hankkeen ovat valmiita toteuttamaan vaikkapa jo hiihtolomaksi.

Hetki sitten jätin viestin asiasta akj Heikki Longalle. Toivotaan, että hän innostuu asiasta ja laittaa lupa-asian kuntoon, jotta kaupunkilaiset pääsisivät luistelemaan jo kuluvana talvena. Valtuustoaloitetta asiassa ei kannata tehdä, koska aloite hoituu pienemmälläkin arsenaalilla.

Mikäli kokeilu onnistuu, voidaan luistelurata torilla toteuttaa joka talvi.

54
Yleistä keskustelua / Uusi aihe!
« on: 12. 02. 2006 18:06 »
Olen kiinnittänyt huomioni tuohon sinisellä pohjalla lukevaan Uusi -täppiin aihealueiden kohdalla. Aiemmin olen ajatellut, että se tarkoittaisi sitä kyseisen aiheen olevan uusi, tuore, korkeintaan viikon vanha. Sen jälkeen selasin kaikkien kategorioiden eri aihealueet läpi ja totesin, että tuo täppi on jok'ikisen aiheen kohdalla.

Olisiko moderaattorin mahdollista toteuttaa luokitusta siten, että uusi -kyltillä merkattu aihe sitä todella olisikin ja erottuisin selkeästi muiden aihealueiden joukosta?

55
Suolapalat tarjoillaan kylminä, mielellään suoraan jääkaapista. Samaa levitettä voi varioida myös muilla mausteilla ja käyttää esim. tuulihattujen tms. täytteenä.

56
Tähän käytetään sitä ruotsalaisten ohutrieskaa, tunnebrödiä pohjaksi. Sen päälle sivellään kunnon kerros levitettä, joka tehdään näin: purkki creme bonjouria, esim ruohosipuli, purkki creme fraichea ja pari ruokalusikallista majoneesia, jotka voivat olla kevytversioita omantunnon rauhoittamiseksi. Lisätään joukkoon esim. tilliä, rosepippureita, hiukan valkopippuria sekä pieneksi silputtua punasipulia sekä sekoitetaan kunnolla.

Seuraavaksi laitetaan ohueksi leikattua savulohta limittäin leivälle. Leipä kääritään rullaksi ja laitetaan jääkaappiin vetäytymään. Vetäytymisvaihe on tärkeää myös sen takia, että rulla kovettuu jääkaapissa ja on siten helpompi leikata. Pyöreät suolapalat ovat kauniimpia tillipedillä tarjottuna kuin litistetyt versiot, jotka minä sain aikaiseksi ensimmäisellä kerralla.

Koska levitettä jää runsaasti jäljelle, sitä voi käyttää myös ruisleivän päällä. Hyvää on!

57
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 07. 02. 2006 10:10 »
Mahdoitko Juhani tarkoittaa kertomaani lastenosastoista? Parisen vuotta sitten asiasta keskusteltiin sairaalan sisällä, joten se on inside story. En tiedä sitten, mikä tilanne on tällä rintamalla tänä päivänä. Joka tapauksessa edes moisen asian esittäminen osoittaa huolestuttavaa tilanneharkintaa. Sairaalan toiminta on tehty tulospohjaiseksi, jossa jokaisen sidetaitoksen ja käytetyn neulan hinta lasketaan per hoidettu potilas. Tällöinhän potilaan etu ja hoito jäädä välineeksi pyrittäessä hyvään taloudelliseen tulokseen. En tahtoisi näin skeptinen olla, mutta valitettavasti vuosien kokemukset myös potilaana ja/tai potilaan omaisena ovat tuoneet tähän asiaan käytännönläheistä tietoa.

Muuten olen kanssasi samaa mieltä monestakin esittämästäsi asiasta. Näitä näkemyksiäni olen pyrkinyt useassa kirjoituksessani tuomaan esiin. Luottamus on sellainen herkkä asia, että sen rakentaminen kestää kauan, mutta hajoaminen taasen tapahtuu hetkessä. Virkamiesten ja luottamushenkilöiden välille on pyrittävä rakentamaan luottamukeen perustuva työnjako, jolloin molemmat saavat omien tehtäviensä hoitamiseen tarvittavan työrauhan, niin ettei kallista aikaa kulu tarpeettomaan kinasteluun. Tämän toteutumisen edellytys on tietenkin eri osapuolten vilpitön ja aito pyrkimys yhteisen hyvän rakentamiseen

58
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 06. 02. 2006 09:09 »
Outoa, seurasin Foliohatun linkkiä Lääkäriliiton sivuille ja sitä kautta Lääkärilehden sivustoon (keskustelualueella Synnytykset Seinäjoelle?). Kurkistin avoimia työpaikkoja. Vaasaa ei avoimia työpaikkoja löytynyt. Mikähän mahtaa olla syynä? Jos avoimina olevia virkoja ei jullkaista ammattilehdessä, tuntuu se minusta kovin oudolta. Valtaosa lääkärikunnasta on ammattiliittonsa jäseniä, joten ilmoittamiselle Lääkärilehdessä syntyy kattava peitto.Toimivatko ruotsinkieliset lääkärit Lääkäriliitossa vai onko heillä oma liittonsa?

Jo pelkkä spekulointi Synnytysten siirtämisestä Seinäjoelle aiheuttaa monelle perheelle päätöksen olla edes harkitsematta Vaasaan muuttoa. Harmi, sillä Vaasalla on kaikki ainekset olla viihtyisä, kuntalaisille hyviä palveluita tuottava kaupunki.

Tiesittekö muuten, että jossain vaiheessa on ainakin pohdittu vakavasti sitä, että lasten sairaanhoito, siis osastojen E0 ja E1 toiminta siirrettäsiin Seinäjoelle. Siinäpä olisikin sitten vaasalaisten vanhempien mukava ajella työpäivän päätteeksi katsomaan lastaan.

Jos edellä olevat kaavaillut skenaariot toteutuvat, on aika alkaa tekemään työtä Vaasan moottoritien pikaisesta jatkamisesta kohti Seinäjokea.

Tänään kokoontuva sairaanhoitopiirin hallitus on nyt paljon haltijana. Hyväksyessään naistentautien ja synnytysosastojen yhdistämisen toimii se äärimmäisen lyhytnäköisesti ja epäinhimillisesti.

59
Sekalaista keskustelua / Helppo Savulohikakku
« on: 30. 01. 2006 07:07 »
Meillä vietettiin pikkutyttöjen sukulaissynttäreitä viikonloppuna. Lapsivieraitakin tulee aina  sen verran, että varsinaisesta syntymäpäiväkakusta harvemmin jää tädeille, isovanhemminlle tahi kummeille paljoakaan jaettavaksi. Sitä paitsi useammalle kypsään ikään ehtineelle ihmiselle tuntuu tuo suolaisempi vaihtoehto olevan maistuvampi ja makean kernaasti jättää pikkuväen osaksi.

Valmistelut aloitetaan edellisenä iltana. Tarvikkeet: Kylmäsavustettua kirjolohta sellainen noin 250-300 g:n pala pilkottuna pieniksi kuutioiksi, purkki creme fraichea, kermaviiliä sekä runsas desi majoneesia (voivat kaikki olla kevyttuotteita linjoistaan huolehtiville). Pari kohtuullisen kokoista puolikypsäksi keitettyä kiinteää perunaa sekä  yksi hapahko omena, jotka pilkotaan pienehköiksi kuutioiksi. Purjosipuli puolikas, tuoretta ruohosipulia, kapriksia, rosepippuria jne (mausteiden koostumus vaihtelee mielialan mukaan), mutta suolaa ei tarvitse lisätä. Niin, ja tietysti paahtoleipäsiivuja pieneksi pilkottuina, itse käytän muita kuin vehnäpaahtoleipää. Leipäsiivujen määrä on noin meikäläisen vaaksan verran ehkä kymmenkunta, mutta niitä voi lisätä jos massa tulee liian löysäksi.

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Muotiksi valittu laakeapohjainen astia vuorataan tuorekelmulla siten, että reunoille jää ylimääräistä. Tuorekelmu on välttämätönnkakun irroittamiseksi muotista. Massa painellaan vuokaan tiiviiksi kakuksi ja laitetaan kylmään vetäytymään seuraavaksi päiväksi.

Seuraavanan päivänä kakku kumotaan laakealle vadille. Koristeluun voidaan käyttää esim. halkaistuja mustia oliiveita, kapriksia, tuoretta tilliä, sitruunan viipaleita, paprikan suikaleita, kirsikkatomaatteja, kuorittuja mandariinin lohkoja yms.

Mikäli ei satu pitämäänkylmäsavustetusta lohesta, sen voi vaihtaa myös silliin, jolloin kakku sopii erinomaisesti tarjottavaksi vappubrunchilla. Katkarapuja käytettäessä ehkä kannattaa laittaa jonkin verran suolaa ja valkopippuria mukaan. Viikonloppuna käytin savuporoa, jota kannattaa lisätä reilusti, ihan hyvä sekin. Vieraiden lähdettyä tassi oli tyhjä!

60
Yleistä keskustelua / Re: Vakavasti tästä foorumista
« on: 27. 01. 2006 21:09 »
Hyvät kanssakirjoittajat ja -lukijat! Meillä on käytössämme hienosti toteutettu ja ylläpidetty foorumi mielipiteidemme ilmaisuun. Tiesittekös muuten, että foorumin ylläpitäjä tekee kaiken tämän ilman korvausta miltään taholta.

 Foorumilla otetaan esiin kaupungin kannalta tärkeitä asioita ja mahdollistetaan sellaistakin ilmaisua, mitä julkinen sana ei missään tapauksessa suostuisi painamaan ja ennen kaikkea mahdollistaa nopean tiedonvälityksen. Uusimpana kädenojennuksena nyt tuo tori, jonka palveluista itsekin olen päässyt osalliseksi.

Mielestäni viimeistään nyt olisi kiitoksen paikka Tapsalle. Se olisi pitänyt tulla jo aikaisemminkin. Omasta puolestani olkoon tämä kirjoitukseni sen osoitus.

61
Sekalaista keskustelua / Re: Historiaa
« on: 27. 01. 2006 08:08 »
Olipa kiva linkki. Kysymyksiin rehellisesti vastaamalla voi löytää itsensä poliittisella kartalla joko täysin yllättävästä paikasta tai sitten sieltä, mistä suurin piirtein kuvittelikin. Minulle ei yllätyksiä tullut, vaan oma pisteeni löytyi lähestulkoon keskiöstä.

62
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 17. 01. 2006 07:07 »
Kuluneen valtuustovuoden aikana luottamushenkilönä olen saanut laajemman käsityksen johtavista virkamiehistämme. Aiemmin toimiessani opetuslautakunnassa kuva ei luonnollisestikaan voinut muodostua kovinkaan laajaksi.

Suhtautuminen luottamushenkilöihin osalla virkamiehistä muodostuu sen mukaan mitä ryhmittymää valtuutuutettu edustaa ja kuinka suurta ryhmittymää. Tietysti myös uran pituudella ja mahdollisesti saavutetuilla kannuksilla saadaan myös lisää painoarvoa. Tietysti jonkin verran merkitystä on myös asemalla ryhmän sisällä. Näiden mukaan punnitaan valtuutetun hyötyarvoa.

Suuri osa virkamiehistä on kuitenkin oman kokemukseni mukaan kuitenkin tehtävänsä tunnollisesti ja vakavasti tekeviä. Tämä heijastuu myös tasapuolisessa ja asiallisessa suhtautumisessa kaikkiin luottamushenkilöihin. Tämä näkyy erityisesti kuinka valtuutettujen tekemiin aloitteisiin suhtaudutaan. Ainakin omalle kohdalleni on sattunut aloitteitteni suhteen näitä viimeksi mainittuja virkamiehiä.

Kahta tekemääni aloitetta ei ole vielä käsitelty eli ensimmäistä ja viimeistä. Ensimmäisen tekemisestä on kulunut nyt kohta vuosi ja sen aiheena oli lasten ja nuorten harrastusrekisterin perustaminen kaupungin kotisivuille. Viimeinen koski taas liikenneturvallisuutta eli 5 m:n pysätysviivojen käyttöönottaminen ainakin vaarallisimpien suojateiden kohdalla. Tämän aloitteen tekemisestä ei ole kauaakaan.

Kolme  (muistaakseni) tekemääni aloitetta on käsitelty ripeästi ja ovat myös johtaneet toimenpiteisiin eli Skeittihalli vaasalaisille skeittareille, Lapsiasianneuvoston perustaminen sekä viimeksi eilen valtuuston hyväksymä Perhekeskuksen kehittäminen, toimintamallien kehittäminen.

Mutta pisimmillään aloitteiden käsittely saattaa kestää vuosia. Kymmenen vuotta lienee pisimmästä päästä. Mikähän on tilastollinen jakauma eri hallintokunnille saapuneiden aloitteiden suhteen ja niiden käsittelyaika?

Eräässä kokouksessa ainakin teknisen alueen kaupunginjohtaja kiukutteli siitä, että valtuutetut tehtailevat aloitteita ja häiritsevät niillä virkamiesten työntekoa. Siitä muistaakseni valtuuston puheenjohtaja antoi hiukan keppiä akj:lle.

Mutta luottamushenkilönä ei kannata olla hölösuu. Muutoin voi käydä niin, että oma valmiiksi kehitelty idea päätyy jonkin jopa toisen ryhmän edustajan esittämäksi aloitteeksi. Näin on käynyt hiljattain.

63
Luopio tarkoitti varmaan, että vanhusten palvelut ovat Mustasaaressa vain ruotsinkielellä. Näin oli ainakin Pohjalaisen artikkelin perusteella ymmärrettävissä.

64
Palveluiden kalleutta arvioidessa on muistettava, että Vaasa tuottaa suurimman osan myös mustasaarelaisten sekä kulttuuri- että muista vapaa-ajan palveluista.  Esim. suuri joukko naapurikuntamme junnuista kiekkoilee vaasalaisessa lätkäseurassa,  ja sama koskee myös muita seuroja.

Hauskan jutun kuulin tänään: eräs mustasaarelainen oli tiedustellut vaasalaiselta tuttavaltaan, että: "Koskas te oikein saatte sen uimahallinne valmiiksi, jotta pääsis uimaan?"

Vaasalaiset huolehtivat myös naapurinsa juomavedestä sekä vastaavasti jätevesien puhdistuksesta siltä osin, kun ao. kunnan talouksista on liitetty viemärivekkoon.

Tässä vain osa. Eli  ei kai tällä sulhasella (Vaasalla) oikeastaan niin kalliit tavat ole. Sen lisäksi, että morsian on vastahakoinen, hän myös kulkee lainavaatteissa.

65
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 11. 01. 2006 14:02 »
Näinhän se on kuten CGURU veikkailikin. Tunnen suuren joukon työnsä tunnollisesti tekeviä eri suoritusportaissa olevia henkilöitä, joiden leimautumista "laiskoiksi, tyhmiksi ja saamattomiksi" tässä ryöpytyksessä nyt pelkään. Heidän kaltaisiaan Vaasan kaupunginkin palveluksessa on suuri joukko. Tiestysti on niin, että avoimuus ja läpinäkyvyys on hyväksi ja toivottavasti näihin tavoitteisiin jonain päivänä päästäisiinkin.

Mutta pyydän huomioimaan sitä, että itse en ole julkisella sektorilla töissä, en kunnan enkä valtion, vaan oma työnantajani on yksityisellä sektorilla.

Nyt velvollisuudet kutsuvat toisaalle. Palaan mielenkiinnolla asiaan illemmalla.

66
Valtuuston tietoon / Virkamiesmoraali
« on: 10. 01. 2006 14:02 »
Blogin keskustelualueita lukiessani on lukijakunnan mielipiteistä voimakkaasti erottunut suuri epäluulo kaupunkimme virkamiesten työmoraalista ja moraalista ylipäätään. Välttämättä ei ole käynyt selväksi se, ulottuuko tämä epäluulo kaikkiin kaupungin työntekijöihin vaiko vain ylimpiin virkamiehiin.

Suuri osa virkamiehistä on kaupunkilaisten valitsemien luottamushenkilöiden valitsemia. Ei pelkästään valtuutettujen tai kaupunginhallituksen edustajien, vaan lautakunnissa luottamustehtäviään hoitavien henkilöiden valitsemia työntekijöitä. Onko vedettävä suora johtopäätös luottamushenkilöiden kyvystä valita hyviä työntekijöitä? Tällöinhän luottamustehtäviään hoitamaan olisi tullut valituksi pääosin tehtäviään huonosti hoitavia henkilöitä ja samalla heitettyä varjo äänestäjien harkintakyvylle. Toivottavasti näin ei ole. Muutoin on vedettävä sellainen johtopäätös, että valinta olisi siirrettävä virkamiehille kokonaisuudessaan. Osinhan näin jo onkin, koskapa esim. koulujen rehtorit valitsevat opettajat aikaisemman luottamushenkilöiden toimesta tapahtuneen valinnan suhteen. En usko, että tämä ratkaisu olisi yksioikoisesti parempi ratkaisu.

Toivottavasti kaupungin työntekijöiden työn seuraaminen ei muodostu kyttäämiseksi, sillä sitä tapahtuu ihan riittävästi työnantajankin toimesta. Millään työpaikalla työntekijän työteho ei saavuta 100 %:ia. Olen aivan varma, että yksityisellä puolellakaan ei näin ole. Mutta uskon siihen, että suurin osa työntekijöistä tekee työnsä hyvällä ammattitaidolla ja virkavelvollisuutensa sitomana.

67
Sekalaista keskustelua / Re: Mikä nimeksi?
« on: 17. 12. 2005 19:07 »
Mitenkäs olisi Tupeluuri?

68
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 24. 11. 2005 06:06 »
Niissä visioissa, joita esiteltiin keväällä hankkeessa ei mielestäni ollut kyse ns. tavallisten ihmisten palvelutalotyyppisestä asumisesta. Hinnat tuntuivat aika korkeilta ja palvelutarjonta korkeine taksoineen sen verran korkeilta, että uskon kyseessä olevan valikoituun kohderyhmään kohdistuva hanke. Kohderyhmä on maksukykyiset, aktiiviset ikäihmiset.
Toisaalta, kun kyseessä on yksityisellä rahoituksella mahdollisesti toteutettava hanke, on suotava ainakin mahdollisuus sen toteuttamiselle, mikäli se muuten täyttää kaupungin sille asettamat kriteerit. Missään tapauksessa kyseiseeen rakennuskompleksiin mahdollisesti tulevat asunnot eivät tule täyttämään sitä valtavaa tuetun, omaehtoisen asumisen tarvetta, jokta tähän kaupunkiin tulevina vuosina syntyy kaupungin ikärakenteen painottuessa vanhusväestöön.

69
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 21. 11. 2005 18:06 »
Tällä hetkellä meidän valtuutettujen vapaa-aika kuluu suurimmaksi osaksi viime viikolla saapuneeseen talousarvioesityksen läpikäymiseen tai ainakin näin pitäisi asian laita olla. Tällä viikolla perjantaina on vielä valtuustoryhmien  sekä valtuustoryhmien puheenjohtajien kokoukset. Näissä kokouksissa olisi saatava sovittua mahdollisista muutoksista. Maanantaina alkaa sitten ensi vuoden talousarvion käsittely heti aamusta, kokous kestää mitä varmimmin iltamyöhäiselle saakka. On myös valmisteltava ryhmäpuheenvuorot sekä mahdolliset omat puheenvuorot, jos nyt ylipäätään katsoo tarpeelliseksi joskus jotain asiallista sanoa.
Siispä palaan asiaan sitten, kun siihen on paremmin aikaa pohtia tarkemmin esitettyjä ideoita....

70
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 12. 11. 2005 09:09 »
Nyt vain sitten valmistelu käyntiin Vaasa-kortin käyttöönotosta. Vaasa-kortti luovutetaan Vaasassa asuvien käyttöön ja sillä saa palveluita "alennettuun" hintaan. Selektiivistä hinnoittelua käytetään kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluissa.

Jos joku on huolissaa turisteista, niin heitä varten voida formuloida oma turistikorttinsa.

Olisiko sittenkin oikein ainakin kaupungin rekrytointipolitiikassa ainakin epävirallisesti suosia vaasalaisia työnhakijoita?

71
Sekalaista keskustelua / Kamalaa ruokaa
« on: 05. 11. 2005 16:04 »
Joskus voi kokeiluissa erehtyä tosi pahasti. Näin kävi minulle jotakuinkin vuosi sitten, jolloin katsottuani jälleen kerran elokuvan Pieni Suklaapuoti ja löydettyäni lainassa olleesta naistenlehdestä artikkelin, joka sisälsi reseptejä jossa oli käytetty tummaa suklaata. Muita aineksia olivat kuutioitu broilerin rintafile (useampi), tomaattisäilyke sekä paahdetut seesaminsiemenet mm.

Suurta intoa uhkuen ryhdyin ruuanlaittopuuhiin ja kerroin mahtipontisesti lapsille, kuinka maittavan illallisen he tulevat sunnuntai-illan kunniaksi saamaan. Ruokaan tarvittavat aineksetkin olivat valmiiksi jo kotona. Reseptin toteuttaminen ideasta konkreettiseksi ateriaksi oli pitkäkestoinen ja tuotti vielä aika kasan tiskiä, ja ikäväkseni oli todettava, ettei ollut sen vaivan väärtti, mitä siihen uhrasin.

Suuren h-hetken koittaessa eli kun perhe kerääntyi yhteiselle aterialle, lapset totesivat a) Näyttää kakalta!, b) Onpa hirveetä!, c) En kyllä syö! Omassa mielessäni paljolti yhdyin lasten mielipiteisiin, mutta esimerkkiä reippaasti näyttäen tartuin haarukkaan ja veitseen. Ensimmäisen maistamisen jälkeen totesin, etten voi edellyttää lasten syövän ruokaansa. Elämäni toinen floppi ruuanlaitossa. Ensimmäinen aikuisiän epäonnistuminen on parinkymmenen vuoden takaa leipoessani solmusetsuureja, jotka olivat myös kovin vaivalloisia.

Että jos eteen sattuu Anna-lehti, jossa kyseinen resepti on, kehoitan hyppäämään sen kohdan yli ja syömään suklaan suklaana eikä tuhlaamaan sitä kyseiseen ruokaan.

72
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 18. 10. 2005 09:09 »
Niin keskustassa  kuin  muissakin moniarvoisissa puolueissa on yksittäisten mielipiteitten ilmaiseminen ollut aina sallittua. Mihinkään keskustalaisiin dogmeihin  ei ole kirjattu kuntaliitosten  vastustaminen, vaikka puoluesihteeri nyt kirjeessään muuta ilmeisestikin "analysoi".

Itse olen jo  aiemminkin ilmaissut  käsitykseni, että jossain välissä tulee kipuraja vastaan, jolloin on mietittävä, onko yksittäisen kunnan kannattavaa säilyttää  itsenäisyytensä vai onko syytä harkita  lähempää  yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Yhteistyö voi todellakin olla monentyyppistä aina täydellisestä sulautumisesta Tapio Osalan esittämään yhteistyöhön yksittäisellä hallinnonalalla.

Pakkoliitokset sen sijaan eivät mielestäni edesauta kuntien yhteistoimintaa. Käsittääkseni neuvottelut Vaasan lähialueilla ovat saaneet jo kohtuullisen positiivisen vastaanoton. Siis muilla  kuin Mustasaaren puolella, joka tietysti kaupunkimme  kannalta on avainasemassa. Mutta  olen Eloveenan kanssa  samaa mieltä: Aika  tekee tehtävänsä.

73
Tämän lasagnen yhtenä osana voi käyttää  ylempänä tekstissä olevaa spagettikastiketta. Muita aineksia ovat: noin 1,3 l punaista maitoa, n. 200g juustoraastetta, 2 kukkuraruokalusikallista vehnäjauhoja,  jauhettua muskottipähkinää, rouhittua valkopippuria, ruokalusikallinen  sinappia, vajaa paketti
lasagnelevyjä.

Juustokastikkeen laittaminen aloitetaan kuumentamalla maito mikrossa (aaltosellaisessa) noin 70 asteiseksi, näin   vältetään maidon pohjaan palaminen, teflonkasarin  pohjalle  lorautetaan reilusti ruokaöljyä, johon sekoitetaan vehnäjauhot, hella on  keskilämmöllä. Syntynyttä tahnaa ei  kypsennetä liikaa, jotta saadaan lämmin maito hyvin sekoitettua mukaan. Vispilä on hyvä apuneuvo. Seuraavaksi lisätään REILUSTI  juustoraastetta. Yleensä ohjeissa  sitä on  aivan liian vähän.  Sitten on vuorossa mausteiden lisääminen. Kastiketta sekoitetaan niin kauan,  että se sakenee eli  vehnäjauho on suurustanut kastikkeen.

Minä olen käyttänyt (italialaisia) teflonvuokia lasagnen teossa. Silloin  ei tarvitse liotella  astioita ja tiskaaminen helpottuu. Eli pohjimmaiseksi ladotaan lasagnelevyjä, sitten jauhelihakastiketta +  juustokastiketta jne. vuorotellen.  Lopuksi kerros lasagnelevyjä ja reilusti juustokastiketta.

Kypsennetään  uunissa 175-200 asteessa 50-60 min. kunnes pinta on kauniin ruskea. Toivottavasti  maistuu!

74
Tämä ruoka käy  myös arkiruuasta, koska  se on aika nopeatekoinen.
Ainekset: Oikeaa  kermaa 2 dl,  jauhettua kanelia, inkivääriä ja curryä, tomaattipyrettä pikkupurkki,  3-8  hienonnettua valkosipulinkynttä, runsas teelusikallinen dijon-sinappia, niukasti suolaa ja  maun  mukaan rouhittua mustapippuria sekä 500-600 g porsaan ulkofilettä.

Aloitetaan keittämällä pitkäjyväistä riisiä  pilahviriisin  tapaan.  Eli kattilan pohjalle lorautetaan  ruokaöljyä,  jossa riisi  (tätä annosta varten 4 dl) nopeasti kuullotetaan. Sitten lisätään 2xriisin määrä vettäsekä niukasti  suolaa. Kattilalle  ei  laitetan  kantta, riisi on valmista kun vesi  on kiehunut miedolla lämmöllä  eli riisistä on tullut irtonaista. Kiehumisen aikana ennättää valmistaa lihan  kastikkeineen.

Ulkofile leikataan n. 0,5 cmpaksuisiksi siivuiksi, rasvareuna poisjättäen. Pihvit nuijitaan kevyesti ja  kypsennetään pannulla, johon on lisätty öljyä. Pihvit maustetaan  kevyesti  suolaamalla ja lisäämällä rouhittua  mustapippuria, jonka jälkeen ne voi  asettaa kauniisti  tarjoiluvadille   odottaamaan lämpimään  50  asteiseen uuniin. Hienonnetutu valkosipulit lisätään  pannulle ja kuullotetaan hiukan. Lisätään koko kermapurkki, tomaattipyre ja  sinappi sekä  maun mukaan lisätyt kaneli, inkivääri ja curry (ei  kannata olla kuitenkaan liian  varovainen). Kaikki  ainekset sekoitetaan varovasti. Suurustamista tai suolan  lisäämistä ei tarvita. Sakea kastike kaadetaan uunissa odottaneiden pihvien päälle.

Valmiin ruuan kanssa voi nauttia esim. vihersalaattia, ruokajuoma vapaavalintainen tilanteen mukaan.
Ruoka käy  myös viikonloppuna, jolloin alkuruokana  voi tarjota esim. vihannessosekeittoa.

75
Vaasa / Re: Asuntomessut 2008
« on: 03. 10. 2005 12:12 »
Soitin minuutti sitten  kirjaamoon, jossa Ingberg niminen virkailija kertoi  seuraavaa:
Vaasan ympäristöseura on tehnyt  20.9.2005  valituksen Maisemointityön  luvan myöntämisestä asuntomessualueeksi kaavaillulla alueella. Muunlaisia valituksia ei asiasta  ole tehty.

76
Vaasa / Re: Asuntomessut 2008
« on: 03. 10. 2005 12:12 »
Tapio Osala ja  kuka tahansa  muukin  yksittäinen  kansalainen voi tiedustella asiaa käsittelevän viranomaisen kirjaamosta. Siellä kirjataan diaarioon mm. saapuneet valitukset.

77
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 02. 10. 2005 19:07 »
Luulenpa, että syynä on  valtuuston vaihtuminen.  Yleensä siirtymävaiheessa  ylemmälle virkamiesjohdolle  saattaa tulla  kiusaus  koettaa,  onko uusi valtuusto  kuinka  vietävissä. Sitä  paitsi kestää aina oma aikansa ennen kuin erilaiset yhteistyö- ja neuvottelukuviot saadaan muodostettua.
 
On  kuitenkin valtuutetuista itsestänsä kiinni,  minkälaisen roolin he haluavat ottaa.  Mukana voi olla joko aktiivisena  vaikuttajana tai  passiivisena myötäilijänä. Passiivisen  myötäilijän rooli lienee aika  yleinen ja sitä paitsi  todella helppo   tapa  hoitaa luottamustoimeansa.

Jokainen valtuustoryhmä on valinnut keskuudestaan valtuustoryhmän puheenjohtajan. Tämä puheenjohtajisto kokoontuu kaksi  kertaa  ennen valtuuston kokousta käsittelemään  tulevan kokouksen  asialistalla olevia asioita. Ja  huom. näistä kokouksista ei  makseta kokouspalkkioita! Kokouksien aikana pyrimme neuvottelemaan yhteisesti esim. ponsista,  jos  virkamiesesitys ei meitä miellytä. Se on varsin  tärkeää, koska jos eri ryhmien  ponnet  joutuvat vastakkain, useimmiten  esitys sitten voittaa, vaikka enemmistö olisikin siihten tyytymätön.  Uskokaa  tai älkää, mutta näin olemme myös yrittäneet lyhentää valtuuston kokousten  kestoa.

Valtuustoryhmien  työskentelytapoja jäntevöittämällä olemme pyrkineet myös nostamaan valtuuston  roolia kunnan YLIMPÄNÄ päätöksentekijänä. Käytännössä  kaupunginhallituksen  rooli on kuitenkin hallitseva. Kh:n päätöksellähän esim. nyt keskustelun alla olevia  asuntomessuja on haettu.

78
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 02. 10. 2005 10:10 »
Painavaa asiaa!  Kyseiseen ongelmaan eli resurssipulaan  olen itsekin törmännyt viime  aikoina ks. aihe Erikoissairaanhoito ja hoitotakuu aihe.

Kyseisen kaltaista kipuilusta  keskussairaalan henkilöstöhallinnossa  olen kuullut  itsekin. Ongelmat ovat moninaiset eikä niiden ratkaiseminen ole helppoa. Etenkään jos sairaanhoitopiirin hallinnossa ei  siihen  halukkuutta  ole. Yleisessä  tiedossahan on, että sairaanhoitopiirin suurin puolue on RKP, joka kyllä viimeiseen asti huolehtii siitä,  että jokaiselta lääkäriltä edellytetään ruotsinkielen taito.  Väliäkös sen vaikka suomenkieltä ei  osaisikaan. Sama koskee  myös hoitohenkilökuntaa. Olin  aikoinani  viikon verran tehohoidossa, jonka yhdeydessä hoitaja joka oli osoitettu ns. omahoitajakseni  ei  osannut sanaakaan suomenkieltä. Sen  sijaan rannikkoruotsi  sujui mallikkaasti.

Ensiaskel  ongelman ratkaisemiseksi olisi mielestäni se, että  potilaan ensiisijaiseksi oikeudeksi tunnustettaisiin hoitoon  pääsy. Mielummin  hoitotakuun määräämässä ajassa hoitoon kuin liian myöhään sairauden koko ajan pahetessa odotellen,  että saa kertoa vaivoistaan  taatusti på svenska. Tulkkausapua kyllä löytyy,  lääkäri toimii  poliklinikalla sairaanhoitaja työparinaan. Makaaberi ajatus on  se, että vihon viimein saatetaan joutua turvautumaan  patologin apuun. Hänen kanssaanhan  potilaan  ei ole tarvis keskustella   ja kertoa oireistaan.


79
Sekalaista keskustelua / Herkullinen spagettikastike
« on: 02. 10. 2005 08:08 »
No, kokeilkaapas tätä.  Ainekset: 400-500 g paistijauhelihaa, 1 keskikokoinen sipuli, 2-3 valkosipulinkynttä, tölkki  tomaattimurskaa, pieni purkki tomaattipyrettä, rouhittua mustapippuria, timjamia, basilikaa ja meiramia. Suuri   paistokasari +  kookas kattila spagetin keittämistä varten. Riittävyys 2 aikuista ja  4 lasta.

Sipulit  hienonnetaan ja kuullotetaan öljyssä.  Lisätään jauheliha ja ruskistetaan. Lisätään tomaattimurska ja - pyree. Maun mukaan  rouhittua  mustapippuria sekä  timjamia, meiramia ja basilikaa. Suolaa  ei välttämättä tarvitse, koska makua tulee riittävästi näistäkin mausteista ja  muistaakseni  noissa säilykkeissä on  jonkin verran suolaa  mukana. Sillä välin kun kastike hautuu kannen alla lämmöllä 1, keitetään spagetti (durumvehnästä)  ohjeiden mukaan. Ruokajuomaksi  käy mikä  vain maistuu (tosin piimän kanssa yhdistelmä  tuntuisi hivenen oudolta). Valmiin annoksen  päälle sirotellaan vielä  parmesan- juustoa.

 Tämä ruoka valmistuu  noin  puolessa  tunnissa ja käy siis  myös työpäivän  jälkeen tehtäväksi.  Tällä resptillä  olen  spagettikastikkeemme valmistanut jo 25  vuoden ajan, ja vieläkin se maistuu. Taisipa olla ensimmäinen ruokalaji,  jonka kokkasin silloiselle poikaystävälleni,  nykyiselle miehelleni, siis toimii! Respti on testattu on testattu oman perheen lisäksi  myös monilla vierailla ja   aina  on  maistunut! Ruokailijoiden lukumäärän mukaan tietysti kasvatetaan aineksien määrää.

80
 Ruuanlaitto on  usein välttämätön paha, josta arjen kiireiden keskellä vain on jotenkin selviydyttävä.  Viikonloppuisin voikin sitten keskittyä paremmin ruokalajeihin, jotka  vaativat pidemmän valmistumisajan. Ehkäpä innokkuutta riittää jopa ateriakokonaisuuksienkin loihtimiseen perheen  tai  ruokavieraiden  iloksi.
 
 Ruoka-ohjelmien ja erilaisten  ruuanlaittoa käsittelevien aikakausilehtien suosiosta päätellen meitä kotikokkeja on runsaasti. Olisikin mukava kuulla  muiden onnistumisen  hetkiä. Alku-, pää- ja jälkiruuaan  lisäksi voisi liittää myös viinisuosituksen tai sitten voisi mahdollisesti kertoa uuden arkiruuan, joka maistuu myös perheen pikkuväelle tai helpottaa  kukkaronnyörit kireällä elävien ruuanlaittopulmia silti tuottamalla suussasulavia hetkiä.

Pages: 1 [2] 3