Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Jorma Kivimäki

Pages: 1 ... 47 48 [49] 50
1921
Yleistä keskustelua / Re: Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 19. 04. 2009 21:09 »
Hätäisesti lukaisin, kun olen tottunut siihen, että Reinon linkit ovat yleensä aitoja. Ai niin tämähän olikin Akselin linkki.
Tarkemmin luettuna huuhaalta tosiaan vaikuttaa ?
Syyteharkinta lähellä tällaisten sivujen tekijälle ?

1922
Yleistä keskustelua / Re: Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 19. 04. 2009 21:09 »
No nyt järjestäytyvät suomen fasistitkin

KAFKA eli Kommunismin- ja Anarkisminvastainen Fasististen Kansalaisjärjestöjen Allianssi on päätetty perustaa Adolf Hitlerin syntymäpäivänä 20. huhtikuuta kuluvaa vuotta. Perustamiskokous on Tampereella. Jo alkavat maahanmuutoasiat järjestyä. "Taitavat ottaa käyttöön natsien aikaiset polttouunit"? Fasistien porukassa on myös Jussi Halla-aho, vai onko vain saman niminen.

http://suomenkafka.blogspot.com/2009/04/kafka-perustamiskokous.html

Aikamoinen juttu ja ehkä kohtalokas veto Halla-aholta, jos tosiaan on tämä hesalainen persu.

1923
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 04. 2009 23:11 »
Olisipa asia noin yksinkertainen. Entäs työnantajan epäilys siitä saako hän hyvän ja motivoituneen työntekijän viestittämällä työvoimatoimistolle, että määrätkää joku tänne ja maksakaa kans sen palkka.

Olettaisin, että suomalaisessa verohelvetissä ei saa hyviä ja motivoituneita työntekijöitä ja hyvää palvelua vaikka kuinka haukkuisi ja tekisi valituksia.

Entäs miten suhtautuvat tuensaajan asumistuki ja toimeentulotuki. Viranhaltijat tietävät itsekin ettei noilla ehdoilla kukaan hanki lisätienestejä ja ota vastaan pieniä töitä vai kuinka moni hankkisi 200 euron edestä lisätienestejä ja saisi käytännössä käteen 40 euroa koska tukia pienennettiin roimasti.
Miksi ihmeessä työvoimatoimiston pitäisi maksaa työnantajan puolesta palkka ?
Sitä suurempaa työmotivaatiota voi työnantaja odottaa, mitä parempia työsuhde-ehtoja tarjoaa.

Aidosti työmarkkinoiden käytettävissä olevat ottavat tosi harvoin rangaistuskarensseja ja nekin suurimmaksi osaksi tietämättömyyttään. Elikkä ottavat tarjotun työn vastaan.

Kokonaan toinen asia ovat tietty syrjäytyneiden joukko, joiden työmarkkinoille palauttaminen onkin jo toisen keskustelun väärtti. Heihinkään ei tukiviidakko juurikaan vaikuta, koska motivaatio työhön on totaalisesti kadonnut. Ei täällä kuitenkaan ketään nälkään tapeta.

Loppujen lopuksi se joukko, joka jättää ottamatta lisätyötä aikaisemman esimerkkisi tapauksessa jää aika pieneksi. Uskon, että jonkinmoisilla työehdoilla määräaikainen työntekijä löytyisi. Joko työvoimatoimiston kautta tai vapailta markkinoilta.

1924
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 04. 2009 19:07 »
Voin helposti kuvitella millainen on tilanne yleensä hiljaisessa firmassa, kun saadaan jopa ihan oikea tilaus, mutta jatkosta ei kuitenkaan ole tietoa. Ehkä pitää turvautua perinteiseen pienyrittäjän konstiin eli käyttää ilmaisena työvoimana omia lapsia ja muijaa. jos kuitenkaan ei ole lapsia ja muijaa, mutta on työttömiä tuttavia. Tässä tullaan siihen, että henkilökohtaisten tukien järjestelmä ei hyväksy tuensaajan oma-aloitteista lisätienestien hankkimista tukien päälle.
Kieltämättä tukijärjestelmä saattaa huonosti joskus motivoida lyhyeen pätkätyöhön. Käyttämässäsi esimerkissä ei pienyrittäjällä ole kuitenkaan mitään ongelmia hankkia työtöntä työnhakijaa. Nimittäin yli 5 päivän työstä kieltäytyminen aiheuttaa työttömälle kahden kuukauden rangaistuskarenssin. Yli kahden viikon kokoaikatyö ei mene edes työttömyysturvassa sovitteluun. Työttömyys vaan katkeaa, jatkuen määrä-ajan jälkeen sellaisenaan. Suurin osa työttömistä ottaa mielellään vastaan lyhyenkin kokoaikatyön. Lyhytaikaisen osa-aikatyön vastaanottamista motivoi ainoastaan rangaistuskarenssin pelko.

1925
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 04. 2009 13:01 »
Aikalailla vihreänsävyistä ja idealistista tekstiä lammaspaimen. Syytät siis suomalaista ay-liikettä siitä, että maailmanlaajuisesti kulutetaan liikaa ja ettei töitä jaeta muutamalle miljardille köyhyysrajan alla työtä vaille olevalle. En väitä, etteikö tuo osittain tottakin olisi, mutta ihminen ja kansakunnat ovat kyllä sen verran itsekkäitä, ettei maailmanlaajuinen työn jakaminen taida toteutua ihan käden käänteessä. Eikä ainakaan pelkästään suomalaisin voimin. Tätä odotellessa toimimme muiden teollistuneiden länsimaiden tavoin.

Minusta työn jakaminen ja pätkätyöt ovat kaksi täysin eri asiaa.
Pätkätyöt ovat yleistyneet, koska ne ovat olleet työnantajille yksinkertaisesti halvempia. Ei sen takia, että töitä riittäisi useammille. Pätkätöissä työntekijät pysyvät nöyrempinä ja ahkerampina, kun ovat koko ajan ”löysässä hirressä” olemattomine työsuhdeturvineen. Tässä suurin syy, miksi työnantajat suosivat erilaisia pätkätöitä. Samasta syystä ay-liike niitä vastustaa, kun kerran haluaa puolustaa näitä huono-osaisia. 
Mitä tulee työn jakamiseen Suomessa, ovat kaikki asiantuntijat ennustavat työvoimapulaa lähitulevaisuudessa. Lieneekö silloin edes keille töitä jakaisi.

Tietysti ay-liike ajaa omien jäsentensä etuja. Ansiosidonnainen päiväraha on aina ollut sidoksissa peruspäivärahaan, koska sen päälle on laskettu ansio-osa tietyllä kaavalla. Kuten itse tuossa aikaisemmassa kirjoituksessa toteat, ovat ansiosidonnaisen ja peruspäivärahojen tasot riippuvaisia toisistaan. Jos toista merkittävästi korotetaan, ei toiseen varmaankaan riitä raha. Peruspäivärahan suurempi korotus olisi merkinnyt pakkoleikkausta ansiosidonnaiseen päivärahaan. Joko tasoon tai määrään. Kuinka joku voi edes kuvitella, että ay-liike lähtisi itse luomaansa vakuutusjärjestelmää romuttamaan ja suostumaan tulonsiirtoon jäseniltään muille. Se olisi ollut kohtalokas virhe ay-liikkeeltä.

En ymmärrä millä tavalla ay-liike hankaloittaa kenenkään elämää puolustamalla ansiosidonnaista päivärahajärjestelmää. Kuten tuossa aikaisemmin jo totesin, pääsyä järjestelmän piiriin helpotettiin sosiaalitupossa.
Tuossa kesätyöasiassa olet aivan hakoteillä. Kysymys ei ole mistään suhtautumisesta, vaan lomautuksen perusteista. Työnantajalla on oikeus lomauttaa vain jos työ on tilapäisesti ja olennaisesti vähentynyt. Jos kesälomien aikaan sitten töitä riittää, ei lomautukselle yksinkertaisesti ole perustetta. Siksi työnantaja lain mukaan jo joutuu perumaan lomautukset. Olisi vallalla täysin viidakon lait, jos työnantaja voisi samaan aikaan lomauttaa porukkaa ja palkata tilalle uutta väkeä.

Ay-liike ei mitenkään ole monopolisoinut töitä omille jäsenilleen. Se toimii kuitenkin jäsentensä lähtökohdista. Olen monesti ollut tilanteessa, jolloin on maaniteltu iäkkäämpiä ihmisiä ns. eläkejärjestelyin ulos talosta, jotta nuoremmille olisi töitä. Joskus näitä on toteutettu työnantajien yksipuolisillakin päätöksillä, vaikka sopimusten vähentämisjärjestys olisi aivan toinen. Kuitenkaan en tiedä yhtään tapausta, jolloin tämä olisi riitautettu. Jonkinlaista solidaarisuutta tämäkin.

Kallion leipäjonoja itsekin nähneinä, en oikein usko että syyt jonoihin löytyvät siitä, että tavallinen duunari tekee kokopäivätyötä.

1926
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 17. 04. 2009 21:09 »
Quote
Ylittääkö ay-liikkeen solidaarisuus valtioiden rajat?
EU-lainsäädännön eräs keskeinen osa on työelämään liittyvät lait. Niiden valmistelussa kansainvälinen ay-liike (Suomi ay-liike myös) on keskeisesti mukana. Muun muassa pätkätöitä tekevien työsuhde-etuja on EU-lainsäädännön avulla merkittävästi korjattu. Se, että pätkätöiden teettäminen tulee lopulta työnantajille edes suhteessa työaikaan yhtä kalliiksi kuin kokoaikatyö, rajoittaa myös halua teettää pätkätöitä.

Quote
  Liikkeen kannalta on paljon kohtalokkaampaa, että vesitetään edellytykset tehdä työtä siinä muodossa kun sitä nykyään tarjotaan, eli pätkissä. Pidemmällä aikavälillä tämä poterosota ja kapuloiden heittäminen yhteiskunnan rattaisiin vie jäsenet siinä kuin työnkin.
Olet siis sitä mieltä, että elleivät työntekijät tulevaisuudessa suostu työnantajien tavoitteisiin teettää mahdollisimman halvalla työtä, (siitähän pätkätöissä on pitkälti kysymys) menetetään työt kokonaan.
Koskaan ei ole vielä ollut sellainen aika, etteikö työnantajien mielestä duunarin pitäisi jostain luopua kokonaisedun hyväksi. En usko, että osa-aika tai pätkätöiden lopullinen yleistyminen mitään pelastaa.

Quote
Vanhat jäävät eläkkeelle ja nuoria ei kiinnosta, koska ay-liike on tähän asti vain hankaloittanut heidän elämäänsä. 
Miksi pätkätöitä tekevä nuori, joka väistämättä on välillä myös työttömänä, liittyisi liikkeeseen, joka vastustaa sosiaaliturvan selkeyttämistä ja vaati ansiosidonnaisen liittämistä peruspäivärahan korotukseen (takaa sen, ettei peruspäivärahaa nosteta)? Ei ole syytä.
Jos ay-liikkeessä tunnustettaisiin vääjäämätön, niin sillä olisi tulevaisuus. Se saisi jäseniä nuorista, jos se ajaisi näiden(kin) asiaa tai ainakin olisi hankaloittamatta näiden elämää. Mutta ay-liike ajaa vain 60- ja 70-luvulla työelämään tulleiden, koko ikänsä vaikituisissa työsuhteissa palvelleiden asiaa. Kaikki muut ovat sitten vastapuolella ja kärsivät siitä.
Käsittämätön väite, että ay-liike on hankaloittanut joidenkin elämää. Et esitä mitään konkreettista, kuin tyhjän väitteen muka hankaloittamisesta.
Ay-liike ei ole myöskään vastustanut sosiaaliturvan selkeyttämistä. Ay-liike on vaatinut ansiosidonnaiseen päivärahan pitämistä ennallaan sekä tasoltaan, että pituudeltaan. Sosiaalitupossa myös ansiosidonnaiseen pääsyä helpotetaan, jotta nuoret pääsisivät siihen jo 8 kuukauden kassajäsenyyden jälkeen. Sen voi kartuttaa muun muassa pätkätöillä 28 kuukauden aikana.

Quote

Kaikki, jotka eivät omista, ovat työväkeä, -voimaa tai miksi sitä haluaakaan kutsua. Työväenliike on kuitenkin kuollut. Puolueet ovat joko oikeistolaisia (sdp ja vl) tai vailla järjen hiventä ja realiteettien tajua (eduskuntasalin puhujanpöntöstä katsottuna vasemmasta seinästä vasemmalle). Ay-liike on espoolaistunut. Se ajaa farmarivolvolla, asuu pientalossa, maksaa opiskelevien lastensa vuokran ja on sitä mieltä, että työttömät ovat työttömiä omaa syytään, että somalit pitäisi lähettää takaisin kotiinsa ja että nuorista ei ole mihinkään.
Vasemmasta seinästä vasemmalle mentäessä taitaa tulla betoni vastaan.
Elintaso on tosiaan noussut melkoisesti minunkin elinaikana. Sama se on tapahtunut kaikkialla yhteiskunnassa.
Ay-liikkeen piiristä varmaan vähiten kuullaan syyllistävän työttömiä. Muista yhteiskuntapiireistä sen sijaan olen useinkin, varsinkin takavuosina moista kuullut. Erityisesti työnantaja ja porvaripiireissä on esiintynyt vaatimuksia työttömyysturvan leikkaamisesta, jotta työttömät ”motivoituisivat” työelämään. Sitä kuuluisaa keppiä.
Myös suhtautuminen somaleihin ja omiin nuoriimme taitaa olla jokseenkin samanlaista eri yhteiskuntapiireissä. En minä ainakaan ole ay-liikkeen taholta väittämiisi törmännyt.
Pidän tuollaisia yleistämisiä ”stereotyyppi” muutenkin jokseenkin typeränä.

1927
Yleistä keskustelua / Re: Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 17. 04. 2009 06:06 »
Täytyy kerrankin puolustaa Reino Kolmosta. Hän kun on harvinaista kyllä, laittanut Ylen uutisen otsikkoa lukuun ottamatta, ilman omaa kommentointia.
No jaa, onhan otsikko aika kova, mutta muu täysin lainattua.

Kuinka tuo uutinen nyt noin kovasti nimimerkille qwer kolahti ?

Mitkä on Soinin todelliset syyt olla allekirjoittamatta julistusta, jos hän sitä ei oikeasti vastusta ?  Ainakin RKP: n toiminnan kytkeminen omiin päätöksiin tuntuu aika kaukaa haetulta.  Olisiko kuitenkin niin, että halu profiloitua näissä asioissa on aika suuri ?

1928
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 16. 04. 2009 20:08 »
Yksitysaloilla vuookratyöhön turvautuvat yritykset tekevät sen päästäkseen Yt- ja työsuhdelain problematiiksta. Se ongelma on vuokrafirmalla. Duunareista pääsee tosi helposti eroon näin.

Juuripa näin...

1929
Yleistä keskustelua / Re: KOY Pikipruukki
« on: 08. 04. 2009 15:03 »
Jos luulette että Sairaanhoitopiirissä on vuotanut isoja summia niin tarkastakaapa, pikipruukki!!!
Siellä ajelee kunnossapitopäälliköt lahja-autoilla, ja kaveri-grynderit ostelee kämppiä itselleen "sijoitusmielessä". Kymmenkunta miestä lätkii päivittäin tapettia pikipruukin seiniin 8h päivässä, tai ainakin laskutuksen mukaan, mutta mitä ne todellisuudessa tekee? Vain luoja tietää.
Tottakai se on Sairaalan touhuja kiva tonkia kun saa potkia hurreja, mutta rahaa katoaa enempi kyllä tuolla Pikipruukin suunnalla...

Kovaa tekstiä. Tapio Osalan kommenttia odotellessa...

1930
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 08. 04. 2009 14:02 »
Monille keskustelijoille tuottaa vaikeuksia hyväksyä - tarkoitushakuisesti - Vaasan ulkopuolelta tulleiden mielipiteitä Vaasan kaupungin tilasta. Vaikka itse olen syntyperäinen vaasalainen, arvostan muidenkin suomalaisten mielipiteet Vaasasta täysin yhtä korkealle kuin paikallisten paljasjalkaistenkin. Ulkopuolisen näkemys on usein homeperseitä objektiivisempi.
Olen hyvinkin vastaanottavainen Vaasan ulkopuolelta tulleiden mielipiteille, en kuitenkaan ennakkoluuloille. Olen elämäni varrella kovin usein törmännyt kummallisiin ennakkoluuloihin
ruotsinkielisyyttä kohtaan ja verrannut niitä omiin kokemuksiini. Ennakkoluulot eivät ole koskaan objektiivisia. Aika usein olen kuunnellut vaikkapa jonkun kyröläisen tai
laihialaisen mielipiteitä Vaasan hurreista - heidän tuntematta ainoatakaan. Samankaltaista ennakkoluuloa näyttää myös täällä keskustelussa esiintyvän. Kauempaa tulevilla, esim. opiskelijoilla, on huomattavasti vähemmän ennakkoluuloja.

Quote
En tiedä, koskeeko kielirajan yli naiminen Jorma K:ta, mutta jostain syystä saa vaikutelman, että suomenkielisen päästessä ruotsalaisiin naimisiin, tämä olettaa kertaheitolla kivunneensa bättre folkin leiriin!
Tuo minun pääsyni avioliiton kautta "bättre folkin" kertoo paljon enemmän sinusta kuin minusta. Ensinnäkään minä en pidä ruotsinkielisiä parempana väkenä. Koeta nyt tajuta, että on myös aivan tavallisia ruotsinkielisiä ja myös parempaa suomenkielistä väkeä. Toisekseen vaimoni ei edes ole paremmista piireistä. Kolmanneksi olen itse osittain ruotsalaista sukua, koska äitini äiti oli ruotsinkielinen ja Maalahdesta. Olen jopa itse syntynyt Maalahdessa, vaikka kolmen kuukauden ikäisestä asunutkin Vaasassa – siis aika kauan. En siis päässyt mihinkään viittaamaasi, kun jo olin myös ruotsinkielistä sukua. Kouluja käymätön ruotsinkielinen mummoni oli viisain ikinä tavanneeni ihminen. Tosin hänestä tuli aikaanaan kaksikielinen.

Quote
Vaasan imagoon palatakseni. RKP on onnistunut yli odotusten pitämään Vaasan väestönkasvun aisoissa! Ilman mamujen ja opiskelijoiden lisääntymistä, kasvu olisi todennäköisesti punaisella.
Vaasan imago on rakennettiu siten, että suomalaiset olettavat kaupungissa olevan ruotsinkielisen enemmistön. Suhtautuminen on samanlaista kuin suhtautuminen Pietarsaareen, jonka väkiluku tuskin pysyy entisellään mamujen avusta huolimatta. Jos satutte eksymään Sisä-Suomeen, kysykää niiltä.
 
Vaasan imago on turhan ruotsinkielinen muualla Suomessa - se on totta. Onko se
RKP: n tai ruotsinkielisten hyvyyttä vai suomenkielisten heikkoutta - mene ja
tiedä. Kaupungin keskustassa puhutaan paljon enemmän kuin tuo 24 %
ruotsinkieltä ja se johtunee ympäristökunnista. Tässä ainakin yksi syy, johon
olen törmännyt.
RKP poliitikkoineen on varmasti yksi syyllinen huonoon väestönkasvuun, muttei varmaankaan ainoa. Itse asiassa juuri tällaiset yksinkertaistukset ovat minulle täysin vieras tapa käsitellä asioita.

Quote
Vielä tuosta Jerpyyn tulevasta päiväkodista. Se ei tule olemaan kaksikielinen sanan varsinaisessa merkityksessä, osastot rakennetaan kumpaisellekin kielryhmälle erikseen.
Se, että se tulee GERBY SKOLAN viereen, herättää määrättyjä epäilyksiä ....., aika näyttää. Valitettavasti historia on opettanut, että epäilyksille on aihetta! Vasta lukion jälkeiseen koulutukseen ruotsinkieliset ovat hyväksyneet yhteisiä kaksikielisiä opinahjoja, tämä olisi virallisesti ensimmäinen laatuaan. 
Minusta on eteenpäinmenoa, jos nykyään mahdutaan edes samaan rakennukseen. Sehän on joka tapauksessa taloudellisesti järkevää rakentamista. En tiedä, onko edes tarvetta muuhun. Olet epäilyksinesi samanlainen kuin pahimmat RKP: läiset kielipoliitikot, jotka ovat aina samankaltaisine epäilyksineen halunneet rakentaa omia ankkalammikkojaan kielellisin perustein.


Laitetaan ihan erikseen vielä tämä:
Maalahdessa on suomenkielinen kylä Jurvan rajalla, joka ei koskaan ole halunnut liittyä Jurvaan, koska suomenkielistä vähemmistöä on kohdeltu siellä aina hyvin. Ilmeisesti sama tilanne on Vöyrin Petterinmäellä, vaikka se on huomattavasti lähempänä Ylihärmää kuin Vöyriä.
-  Eli eivät ruotsinkieliset aina ja automaattisesti sorra suomenkielisiä. Jossain muualla asiat saattavat toki olla toisin. Asioiden yleistäminen ja yksinkertaistaminen on joskus aika turhauttavaa.

1931
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 07. 04. 2009 15:03 »
Lähinnä kysymys on siitä, ettei ole läheskään aina järkevää rakentaa molemmille kieliryhmille omaa erillistä rakennusta. Tuskin nyt sentään kaksikielisiä päiväkoteja tai kouluja tarvitaan. Sen sijaan kieli ei pitäisi olla este mahtumiselle samaan rakennukseen.

1932
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 07. 04. 2009 13:01 »
Totesin, että eteenpäin on menty, jos RKP hyväksyy kaksikieliset päiväkodit ja koulut. Ehkä se oli liioittelua.
Päivän Pohjalaisen sivulla 4 on kuitenkin juttu, että Gerbyn uuteen päiväkotiin tulee osastot sekä suomen-, että  ruotsinkielisille. Aikaisemmin ei tullut kysymykseen, että edes samaan rakennukseen olisi mahduttu. Järkevä taloudenpito saattaa tässä toimia oivana konsulttina.
Oli miten oli, lievää eteenpäinmenoa tämäkin.

1933
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Sairaanhoidon arvot
« on: 07. 04. 2009 10:10 »
Off-topic.

Osala esiintyy rehellisyyden perikuvana.
Miksi omasta pesästä (Pikipruukki) katoaa vuosittain satoj tuhansia
euroja, kahden vaasalaisyrittäjän taskuihin???
Vuosikausia olet istunut hallituksessa siellä etkä voi sinisilmäisyyttäsi väittää
olevasi tiedoton asiasta...


Melkoinen heitto kyllä.
Viitataanko tässä ihan rikokseen vai mihin ?  Sellaisen käsityksen ainakin ulkopuolisena saa. Kyllä tällaisista kirjoituksista jonkun asteinen vastuu pitää ottaa.

1934
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 07. 04. 2009 10:10 »
Jorma Kivimäellä on suvereeni oikeus mielipiteisiinsä, tuntuu vaan siltä, että Jorma hakee tietonsa VASABLADETIN lisäksi omista subjektiivisista kokemuksistaan. Totta on, että kaksikielisyyden rikkaus ei ole aina ongelmaton! Tieto lisää tuskaa, autuaita ovat puupäät! (Anteeksi, puupäät)

Väsäsin edelliset aatokseni tietämättä etukäteen illalla esitetystä Klaus Härön elokuvasta Näkymätön Elina, joka kertoo Tornionjokilaaksossa tapahtununeesta - jopa sadistisesta suomenkielisten lasten pakkoruotsittamisesta!
Miten edes mitään tuohon viittaavaa voi tapahtua tämän päivän Suomessa, pääosin suomenkielisessä Vaasan kaupungissa, härre gyyd!

Sattumoisin myös päivän POHJALAISESSA käsitellään edellisen aiheen (pääkirjoitussivu) lisäksi Jerpyyhyn rakennettavaa kaksikielistä päiväkotia.
Onko ketunhäntä jonkun kainalossa? Miten ruotsinkieliset (RKP) suvaitsevat moisen, aiemmat yritykset (esim. Länsimetsän yhteinen koulu) yhteisistä kasvatustiloista on tyrmätty kansanousun tapaisesti. Herääkin epäily, että tarkoituksena on ruotsittaa suomalaislapset ja ohjata heidät sitten "hienovaraisesti" viereiseen ruotsalaiseen kouluun.

Nauttiiko "koulutusviraston" ruotsinkielinen johto enää kaikkien vaasalaisten luottamusta - kysympähän vaan?

JK. Valitettavasti viime aikojen viestit Vaasasta herättävät hilpeyttä muualla Suomessa, eikä se ole missään tapauksessa hyväksi Vaasan imagolle. Toisaalta epäkohdista vaikeneminen ei auta vaasalaisia!   


Totta kai omat kokemukset ovat aina subjektiivisia. Ne ovat kuitenkin sentään kokemuksia, eivätkä ennakkoluuloja, kuten niin monesti.

Kun tuossa aikaisemmin viittasit myös urheiluseuroihin, laitetaan nyt lisäkokemuksia myös tästä. Olen ollut muutaman vuoden Kiiston futisjengin joukkueenjohtajana ja mukaan on tullut myös useampi äidinkieleltään ruotsinkielinen pelaajia. Kaksikielisenä puhekieli on käytännössä suomi, mutta usein jotkut keskenään myös ruotsia puhuu. Ei se ketään tunnu häiritsevän ja joukkuehenki on loistava.

Kyllä minä pääasiassa suomenkielisenä Pohjalaista luen, vaikka myös Vasabladet aamukannossa postilaatikkoon kolahtaa.
Kysyä voi myös, mihin nämä sinun subjektiiviset tietosi muun Suomen meille nauramisesta perustuvat ?

Jos jossain tapahtuu ylilyöntejä, on niihin totta kai syytä puuttua. Yhtään ei asiaa auta se, että ennakkoluuloja viljellään tyyliin ” tarkoituksena on ruotsittaa suomalaislapset ja ohjata heidät sitten "hienovaraisesti" viereiseen ruotsalaiseen kouluun.” 
Eteenpäin on menty, jos RKP nykyään hyväksyy kaksikieliset päiväkodit tai koulut.

Asia juuri niin kuin Vapaudenpatsas tuossa osuvasti sanoo, asia ei ole ongelma perusvaasalaisille.

1935
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 06. 04. 2009 15:03 »
Hain tämän aiheen esiin, koska viime aikojen puheet ja kirjoitukset ovat saaneet aikaan sen, että Vaasalle ja Vaasan tavalle hoitaa kielelliset kiemurat nauraa jo puoli Suomea. Ruotsinkielisten intohimoa puolustaa kaupunginosien ja katujen nimissä vain ruotsia, on huomioitu muuallakin Suomessa. On huomioitu, miten ruotsinkielinen tuntee itsensä suorastaan loukatuksi nähdessään nimen myös suomeksi.

Päivän Pohjalainen: Vaasalaisisä taistelee suomen kielen käyttökieltoa vastaan! Kyse on lapsen oikeudesta käyttää suomea päiväkodissa. Isän kysely on saanut erittäin tylyn vastaanoton kaikilta ruotsinkielisiltä tahoilta!
Toivottavasti asia ei ylitä uutiskynnystä koko maassa! 

Otsikko ja artikkeli ovat kuin kaikuja lahden takaa, josta silloin tällöin pulpahtelee esiin samankaltaisia juttuja eri työpaikoilta ja urheilujoukkueista. Suomalaisia kielletään äidinkielensä puhuminen keskenään ruotsalaisten aikana!!

Meikä on aina osoittanut sormella RKP:tä, jos jotain suomalaisten kannalta negatiivista on ilmassa. Tällä kerralla niin ei ainakaan suoraan näyttäisi olevan. Voisiko tilanne olla toinen, jos opetustoimi ja varhaiskasvatus ei olisi niin tiiviisti ruotsinkielisen virkamiehistön käsissä?

Eikös sinne Jerpyyn ruotsinkielisen koulun viereen ole suunnitteilla molempia kieliryhmiä koskeva yhteinen päiväkoti. Herääkin epäily, miten turvataan suomenkielisten lasten identiteetti?
Tarttiskohan tehdä jotain!   

Nimimerkillä tuntuu olevan jonkinlainen ongelma ruotsikielen kanssa.

Tuskinpa meille puoli Suomea nauraa. Taitaa olla näitä hevosmiesten tietotoimiston uutisia.

En ole kuullut yhtään ruotsinkielisten mielipidettä, joka ei perustuisi muuta kuin perinteiseen nimeen. Itse olen vanha vaasalainen ja suomenkielinen. En varmasti enää oppisi esimerkiksi Gerbystä minkäänlaista -kylä nimitystä käyttämään. Jotenkin voisi Jeerpyy vielä mennä, jos nyt edes sekään.

Täysin perätöntä puhetta on väittää, että ”ruotsinkielinen tuntee itsensä suorastaan loukatuksi nähdessään nimen myös suomeksi”. En tiedä vastustaako kukaan ruotsinkielinen edes noita mahdollisia uusia käännöksiä. Monet ovat ilmaissut kantansa siten, että ovat jollain tapaa tarpeettomia. Niin ne ovat aika pitkälle minustakin, mitä tulee vanhoihin kaupunginosiin. Uusille toki minäkin haluan nimet molemmilla kielillä.

Mitä tulee valtakunnallisiin uutiskynnyksiin ja meistä rakentuvaan imagoon, ainakin osittain me teemme sen itse. Paikallisten lehtien toimitukset (molemmatkin) tekevät tasaisin välein näitä kielellisiä sensaatiojuttuja milloin mistäkin aiheesta. Tietysti todellisuudessakin tapahtuu myös ylilyöntejä. Epäilen kuitenkin, että niitä tapahtuu molemmille kieliryhmille.

Kielipolitikointi ei näköjään ole RKP: n yksinoikeus. Meillä näitä riittää myös suomenkielisellä puolella.

1936
Sekalaista keskustelua / Re: Asiat jotka risuttaa
« on: 03. 04. 2009 11:11 »
Risuttaa kun kaupan lihat on aina hukutettu marinadiin joka maistuu aina samalta.

Sama ja tekee kaiken lisäksi grillaamisesta sotkuista puuhaa, kun sitä yrittää talouspaperilla pyyhkiä vähemmäksi. Yksin mökillä ollessa sitä tuleekin grillattua vain makkaraa, joka toki on ihan hyvää.

Kesää odotellessa :-)

1937
Mustasaari / Re: Mustasaari-Vaasa kuntaliitos
« on: 01. 04. 2009 13:01 »
Eiköhän olisi parempi että mustasaari liittyisi pohjoiseen, vöyri-maksamaa - oravainen - uuskaarlepyy - pietarsaari, ei missään nimessä vaasaan. Tiedämme että siitä ei koskaan tule kuitenkaan mitään, ei vaasalaiset halua mustasaaren kanssa liittoutua ei ei. Malaks ja korsnäs taas voisivat liittoutua närpiön kanssa tai kaskislaisten ja kristiinalaisten kans. Vaasa - Laihia - Kyröt yhteen. Se että joku jatkuvasti peräänkuuluttaa mustasaarta on pelkästään suurta pelleilyä ja näsäviisautta.

Tämä nyt taas on niitä kielipoliittisia kannanottoja, joilla ei ole mitään tekemistä esim. maantiedon kanssa.

1938
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Sairaanhoidon arvot
« on: 20. 03. 2009 20:08 »

Jutusta ja Tuomari Sari Nielsenin lausunnosta saa käsityksen, että kavaltaja olisi tekninen päällikkö Daniel Widensjö.
 

Päivän Vasabladetin paperiversio vahvistaa tämän ja kertoo tapauksesta nimellä.

1939

Ilmeisesti jokin blogin softassa oleva juttu joka ei koskaan ole haitannut ketään.

Onko kyseessä  asia joka nyt haittaa niint että sille pitäisi todellakin tehdä jotain?

Mistäs sen tiedät, ettei ole koskaan ketään haitannut ?
No joo, arvaan että vastaat ettei kukaan ole aikaisemmin valittanut. En sitten minäkään. Eihän tuo tosiaan mikään iso juttu ole, jos se teettäisi tarpeetonta työtä.

1940
Jossain vaiheessa Valokuvaus harrastuksena? on merkattu "Pysyväksi aiheeksi" eli se pysyy osion yläreunassa riippumatta siitä, onko siinä uusia vastauksia vai ei. Tätä taisi käyttäjä tarkoittaa. Jostain niitäkin saa varmasti hallittua että onko kyseessä Normaali aihe vai Pysyvä aihe.

Juuri tätä tarkoitin. Sama koskee myös ainakin näitä kahta muuta "Kysy-kansa vastaa" ja "Mikä nimeksi".
Aika vaikea varmaan määritellä, mikä näistä aiheista jää pysyväksi. Minusta olisi parempi, että ylläpidon tiedotuksia lukuun ottamatta, otsikot siirtyisivät yläreunaan. Olisi helpompaa nähdä viimeisimmät vastaukset.

1941
Miksi muutama otsikko pysyy ylhäällä, vaikka niihin ei ole aikoihin kirjoitettu. Esimerkkinä Vaasa / yleistä keskustelua kohdassa ”Valokuvaus harrastuksena” ja Vaasa ja ympäristö / Sekalaista keskustelua ”Kysy-kansa vastaa” ja ”Mikä nimeksi”.
En viitsinyt kahlata koko keskusteluhistoriaa lävitse, löytyisikö tähän selitys. Äkkipäältä ajateltuna nämä kyseiset otsikot eivät tunnu niin tärkeiltä, että ne pitäisi ”naulata” pysyvästi näkyvimmälle paikalle.

Oikeastaan tämä kuuluisi osioon parannetaan forumia, mutta ei siihen päässyt kirjoittamaan.

1942
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 15. 03. 2009 14:02 »

Mutta sosiaalitupoa ei SEL ollut hyväksynyt. Sinun Jorma tulee olla samoilla linjoilla kuin on työnantajasi. Ilman eläkeiän nostamisesta noussutta mahtavaa vastarintaa, jossa mukana oli koko työtätekevä kansa ja opiskelijat ei Vanhasen oikeisto hallitus olisi ottanut taka-askelta.

Jo joukkovoimalla uhkamainen toi erävoiton mutta hallitus yrittää edelleen viedä perinteisesti konsensuksella tavoitteensa nostaa eläkeikää 63:s:ta 65 vuoteen. Tähän ovat jopa ay-pomotkin sitoutuneet.


Ei minun todellakaan tarvitse olla työnantajani kanssa samaa mieltä. Kyllä meillä sentään on mielipiteen vapaus. Eri asia on tietysti, jos työnantaja tekee jotain toimenpidepäätöksiä, niin täytyyhän niitä työntekijänä pyrkiä noudattamaan.

Tuossa sovussa asetettiin tavoitteeksi työuran pidentäminen kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Varsin mieletön väite on, että ay-pomot olisivat sitoutuneet yleisen eläkeiän nostamiseen 63à65 v. Tätähän he juuri tiukasti vastustivat. Periaatteessa voisi spekuloida sillä, että hallitus jatkossa tuosta päättäisi, jos ei löydettäisi muita kunnon ratkaisuja. Miksei löydettäisi, kun eläkeasiantuntijat ovat koko ajan olleet sitä mieltä, ettei tämä peruttu eläkeratkaisu olisi tuonut työuran pidennystä.

Et ole Reino vieläkään ottanut kantaa siihen peruskysymykseen. Tulisiko ihmisten työuran jatkumista nykyistä pidempään tukea vai ei ?

1943
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 14. 03. 2009 12:12 »
Kolmoselle sen verran, kun tuossa SEL: n otat esiin. Juttelin tänä aamuna SEL: n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen kanssa ja hän kertoi antaneensa kerrankin positiivista palautetta SAK: n hallituksessa, nimittäin järjestön toimista koskien hallituksen eläkeratkaisua. Kertoi siinä sitten, että hämmästys oli suuri, kun luki Tiedonantajaa ja siellä esiintyi eräs tunnettu SKP: läinen elintarviketyöläinen ja tuomiten koko homman. Näinhän Kolmonenkin tekee, kuten SKP: n linjaukset näköjään menevät. Kuntonen itse oli sitä mieltä, että tämä eläkeiän nosto torpattiin tyylikkäästi ja ay-liike ali alusta saakka hyvin mukana. Totesi vielä, että silloin täytyy antaa positiivista palautetta, kun siihen aihetta on.

1944
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 13. 03. 2009 07:07 »
Minä kutsun sitä kaahailuksi kun lähestyy niin kovalla vauhdilla suojatietä, ettei katso voivansa pysähtyä ennen suojatietä, jos siinä on joku aloittamassa ylitystä.

Olen sitä mieltä, että jos vauhti on 30 km/h niin autoilija pysähtyy PALJOn helpommin kuin jos nopeus on esim. 49 km/h.
Kun  laajalla aluella ydinkeskustassa olisi 30 km/h rajoitus ja todellinen max. nopeus niin sieltä alkais tämä uusi asenne löytyä. Sitten sitä arvostaisi lain suojamaa jalankulkijaa sielläkin missä vielä on 50 tai 60 km/h rajoitus.

En jaksa uskoa asennekasvatuksen tuovan muutosta koska kukaan ei sitä tee. Valitettavasti tämä on sellainen asia, johon täytyy käyttää järeämpiä aseita, kuten rajoituksia, rangaistuksia ja hidasteita.

Olen kyllä sitä mieltö, että olemme erottuneet onnettomuustilastoissa 60 km/h aikan ja 40 km/h rajoituksiin OSITTAIN siirtyminen on ihan tilastojenkin valossa yhä vähentänyt kuolemia ja vammautmisia (ainakin liikennemääriin suhteutettuina).

Elämme hyvin itsekeskeistä "kaikki mulle heti nyt" aikaa. Se näkyy myös liikenteessä.

(Minulla on kiireempi kuin tuolla jalankulijalla. En päästä sitä kadun yli nyt vaikka yhdessä hyväksytty sääntö niin vaatisikin. Joutakoot odottamaan sillä minä menen nyt eikä se kuitenkaan uskalla tulla autoni alle. Sitäpaitsi itse olen turvassa täällä autossani.)

On outoa myös että alkoholin vaikutuksen alaisena saa ajella niin tiellä kuin vesillä.

Siis aivan kuten epäilinkin, että pidät kaahailuna jopa kolmenkympin nopeutta, jos auto ei pysähdy suojatien eteen.

Jalankulkijoiden tai liikennesääntöjen kunnioittaminen ovat ihan eri asioita kuin nopeusrajoitukset. Onhan tuossa tietysti joku logiikka, että auto on helpompi pysäyttää pienessä nopeudessa. Kun liikenne laitetaan ”ryömimään” hitaasti, syntyy ruuhkia. Olen kuitenkin pannut merkille, että ruuhkissa jalankulkijan oikeudet ovat kaikkein pienimmillään, vaikka vauhti olisi kuinka hidas. Mitä suurempi kaupunki, sitä kiihkeämpi on liikenteen rytmi. Liikennevaloista kiihdytetään ja nopeudet nousevat myös niiden välillä. Se on sitä ruuhkaisuuden välttämistä. Helsingin keskustassa esimerkiksi ajetaan paljon kovempaa kuin Vaasan.

Samalla tyylilajilla mitä esität juopumisena ajamisen sallimisesta, voisi todeta noista tilastoista, että kiistatta liikenteen pysäyttäminen kokonaan aiheuttaisi varmasti onnettomuuksien radikaalin vähenemisen. Tasaisin välein joku ”asiantuntija” tulee kertomaan, että onnettomuuksien seuraukset pienenevät, kun nopeus putoaa. Jokainen kai tuon tajuaa ilman opastustakin. Jonkinlainen optiminopeus täytyy kuitenkin löytää, eikä se suinkaan ole aina se kaikkein pienin.

Asettelet tuossa vastakkain autoilijoita ja jalankulkijoita. Monessa tapauksessa jalankulkija saattaa kuitenkin olla matkalla vaikkapa autonsa luokse, joten ei näillä ryhmillä mitenkään erilainen luonne ole kysymyksessä.

Eikö se asennekasvatus pitäisi alkaa ennen kaikkea ajo-opetuksesta. Enpä kyllä muista, että Suomessa olisi muutenkaan näitä suojatien sääntöjä erityisesti aikoihin korostettu.

1945
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 12. 03. 2009 08:08 »
Osittain samaa mieltä ”Nahikas” nimimerkin kanssa. Ikivanha sääntö neuvotteluissa on se, ettei vastapuolelle tule koskaan osoittaa voittaneensa. Aikanaan MTK: n puheenjohtaja Haavisto oli loistava esimerkki tästä. Vaikka olisi kuinka hyvän neuvottelutuloksen saanut aikaan, oli omat tunnelmat aina häviäjän. Sen tahtoo aina edestään löytää, minkä taakseen jättää.  Tästä syystä palkansaajajärjestöjen edustajilla on tapana esiintyä hyvinkin asiallisesti.

Poliitikkojen tapa keskustella on kovin erilainen. Katselin jonkin aikaa eilen eduskunnan keskustelua asiasta. Aika värikästä oli ja oppositio halusi Vanhasen myöntävän virheensä. Oppositio pyrki ottamaan kaiken mahdollisen irti tilanteesta ja se nyt ei välttämättä ole tyyli mitä työmarkkinoilla harrastetaan. Samaa voi kyllä sanoa hallituksesta. Pääministeri kun yritti selittää, että tämä hallituksen takaisin vedetty esitys olisi jotenkin edistänyt käsiteltävää asiaa, vaikka se jouduttiinkin perumaan. Virheiden tunnustaminen ei kuulu suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin.

1946
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 11. 03. 2009 21:09 »
Kerrankin ay-liike painostaa päättäväisesti hallituksen luopumaan jo kerran lukkoon lyömästään ja tiukasti kiinni pitämästään kannasta ja kuinkas muuten, Reino on taas tyytymätön. Väärin sammutettu ..ei sitten päästykään Reinon vaatimaan yleislakkoon.

Hallitus yllättyi kuinka laajaa vastustusta eläkeuudistus sai tavallisten kansalaisten piirissä. Se oli suurin syy linjan muuttumiseen. Tavoitteena työuran jatkuminen nykyistä pidempään lienee yleisesti hyväksytty – vai onko ? 
Hallitus halusi käyttää keinona keppiä, kun eläkeasiantuntijat, tavalliset kansalaiset ja ay-liike uskovat porkkanan motivoivan paremmin.   

Kolmonen lukee taas kuin piru raamattua tuota HS: n toimittajan yritystä selittää kansanomaisesti, mistä on sovittu. Voin kertoa, että lause menee seuraavasti:  ”hallitus ei ryhdy toimeenpanemaan tai valmistelemaan mitään eläkepoliittisia päätöksiä näiden työryhmien työn ulkopuolella.”  ja  ”Kaikki työeläkepolitiikka koskevat asiat valmistellaan jatkossa hallitusohjelman mukaisesti yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.”

Uskon, että työryhmät paneutuvat asiaan tosissaan ja myös vuoden 2005 eläkeuudistus alkaa vaikuttamaan myönteisesti työuran jatkumiseen. Odotan tuloksia työryhmältä, joka paneutuu edistämään toimia, jotka edesauttavat työhyvinvointia, työssä jaksamista ja osaamista.

1947
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 10. 03. 2009 19:07 »
Onneksi Osalasta se vain tuntuu kaahailulta. Se varmaan johtuu siitä, etteivät autot meillä pysähdy, jos suojatien päässä odottaa tien ylitystä.

Tavallisesti liikenne esimerkiksi Kauppapuistikolla sujuu normaalin keskustaliikenteen tahdissa. Kaahaajat ovat joka tapauksessa poikkeuksia. Heitä riittää, oli rajoitus mikä hyvänsä. Ainoa järkevä keino puuttua heidän ajotapaansa on lisääntynyt valvonta. Ei voi olla niin, että kaikki tavalliset autoilijat laitetaan ajamaan ryömintävaihteella.

Ajan monta kertaa päivässä Kappelinmäentien kahden korkean töyssyn yli. En ole vielä kertaakaan nähnyt kenenkään ajavan niihin jarruttamatta. Oikeastaan Kustaalantien töyssyt ovat lähes yhtä korkeita. Vanhan-Vaasan kadun ja Emännänkadun risteyksessä on Osalan mainitsema pyöreä töyssy, jota oikealla nopeudella ajettaessa tuskin huomaa.
Vastustan töyssyjä pääteillä, kuten Kappelinmäentie. Jo aikaisemmin totesin, että moni jalankulkija on valittanut, kun nyt pitää katu ylittää kerralla koko leveydeltä ja autoja tulee molemmista suunnista. Aikaisemmin koroke jakoi kadun kolmeen osaan ja jalankulkija sai kerrallaan ylittää kadusta vain toisen ajokaistan - välissä kun oli turvallinen koroke. Autoilijakin näki suojatien kohdat  hyvin, kun suojatiemerkkejä oli kaksin kappalein molemmin puolin ajorataa.

Epäilemättä moni asia olisi paremmin, jos nopeuksia hiljennettäisiin. Vielä paremmin, jos kokonaan pysähdyttäisiin. Liikenne vaatii kuitenkin sujuakseen jonkinlaisen vauhdin. Minusta Vaasan kokoisessa kaupungissa neljänkympin rajoitus riittää erinomaisesti. Viidenkympin rajoitus pitää olla voimassa pitkillä esikaupunkialueille johtavilla pääteillä. Aikanaan meillä oli 60-kympin nopeusrajoitus ehkä viimeisenä kaupunkina Suomessa. Tuskin me silloinkaan erotuimme onnettomuustilastoissa.

Suomessa on kyllä korjaamisen varaa asenteissa, mitä tulee jalankulkijoiden huomioimiseen. Sitä ei ilmeisesti riittävästi korosteta autokouluopetuksessa. Usein ulkomailla, erityisesti turistikohteissa, huomaa rajun eron meidän vastaavaan verrattuna suhtautumisessa jalankulkijoihin. Erityisesti suojatien päässä odottaviin. Tähän asennekasvatukseen voisi kyllä alkaa panostamaan Suomessa kohtuuttomien nopeusrajoitusten sijasta.


1948
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 08. 03. 2009 12:12 »
Tuossa Pohjalaisen jutussa sanotaan, että kolmenkympin rajoitus on ainoastaan Helsingissä laajassa käytössä. En minä ole Helsingissä moiseen törmännyt ainakaan kulkemillani reiteillä. Ne eivät ole käytössä kuin ydinkeskustan pikkukaduilla, missä molemmille puolille parkkeeratut autot estävät jo muutenkin näkyvyyden niin, että ajaminen isommalla nopeudella on melkoinen riski. Saattaa löytyä myös lähiöiden pikkukaduilta.
Vaasassa ei vastaavaa ruuhkaa ole juuri missään. Ehkä Pitkälläkadulla - Hovipuistikon ja Hietasaarenkadun välillä saattaa joskus olla tämänkaltainen tilanne. Läpikulkuväylille, kuten Kauppapuistikolle ei missään nimessä pidä laittaa koko matkalta kolmenkympin rajoitusta. Tuskin tuo Tapio Osalan kehotus muuttamisesta lähelle omaa työpaikkaa ei ole realistinen monellekaan meistä. Itse en halua muuttaa aivan ydinkeskustaan, missä on työpaikka. Tosin vielä vähemmän johonkin Laihialle, Vähäkyröön tai Mustasaareen.

1949
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 08. 03. 2009 09:09 »
Vastustan kolmenkympin nopeusrajoituksia keskustan pääkaduille. Muutama kymmenen metriä esim. jonkun ala-asteen koulun kohdalla saattaa olla paikallaan tai sitten ihan sivukadulla.

Ei todellakaan ole sama asia asua Mustasaaressa tai Vähässäkyrössä. Ei ikinä.

1950
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 07. 03. 2009 22:10 »
Ay-liikkeen pitää vain olla itsenäinen suhteessa valtiovaltaan, työnantajiin ja puolueisiin.
- - - - - - - - -

Työväenliikkeenjohdolla on nyt koko kentän tuki ryhtyä päättäviin toimiin eläkeiänkorotuksen estämiseksi. Nyt tarvitaankin järeitä toimia aina yleislakkoa myöten.

Tuossa menee vähän puurot ja vellit sekaisin.
Itse epäilen, että esimerkiksi välikysymyksen teko eduskunnassa saattaa olla pelkästään haitaksi tässä tilanteessa. Hallitus saattaa ottaa asian arvovaltakysymyksenä ja asia vain hankaloituu. Tilanteessa, missä kansalaisten mielipide näyttää tuomitsevan hallituksen päätökset, saattaisi palkansaajajärjestöt (Itsenäinen puolueeista riippumaton ay-liike - ei poliitikot/työväenliike) kuitenkin olla se oikea painostustaho päätöksen peruuttamiseen.

Kyllähän nuo hallituksen tavoitteet olivat ay-liikkeen tiedossa. Niiden tavoitteiden estämiseksihän juuri sosiaalitupo synnytettiinkin. Hallituksen erillinen päätös eläkeiän nostosta tehtiin nopeasti jälkeenpäin ja yksipuolisesti.
Aika moni oikeallakin oleva poliitikko ja myös työnantajien Fagernäs on todennut, että työttömyysturva ja eläkeasiat on neuvoteltava kolmikannassa. Päätöksen sisällön typeryydestä löytyy monia hyviä argumentteja tuolla otsikossa ”työura pidemmäksi”. Samoin lähes päivittäin on joku asiantuntija todennut, että toteutuessaan päätös saattaa jopa aiheuttaa ryntäyksen eläkkeelle.

1951
Sekalaista keskustelua / Re: Aution saaren levyni!
« on: 06. 03. 2009 11:11 »
Kyllä Iitintiltu ja Lännenlokari olis poikaa!

Konsultit toimikaa!

Tuosta puuttuu vielä ainakin Tiskarin polkka.

1952
Sekalaista keskustelua / Re: Aution saaren levyni!
« on: 05. 03. 2009 18:06 »
http://www.youtube.com/watch?v=ZB1cNkC71vE


Pink Floyd ja The Wall (1979) albumi ehdottomasti, jos yhtä ja ainoaa olisi pakko kuunnella.
Linkkinä sieltä yllä oleva Comfortably Numb, missä David Gilmour revittelee hienot puhtaat kitarasoolot. Pakko oli laittaa tuo animaatioversio, koska tuollaista musiikkia joutuu kuuntelemaan mielellään sohvalla maaten ja silmät kiinni. Löytyyhän albumilta toki se ehkä tunnetuin Pink Floyd biisi: Another Brick in the Wall part II, jonka jokainen varmaan on kuullut.

Ketjua lukemalla voin todeta, että Escape-näppäimen musiikkimaku on aika lähellä meikäläistä. Pakkohan sitä olisi välillä saada iloisempaakin musiikkia, muuten menisi synkistelyksi. Siihen kelpaa perusrock, kotimainen tai ulkomainen.

1953
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 04. 03. 2009 13:01 »
Kyllä minä uskon ja koen, että täällä ay-liikkeessä ollaan ihan päivittäin todellisten asioiden kanssa tekemisissä.

Pätkätöiden vastustaminen ja irtisanomisten hankaloittaminen ovat edelleen käyttökelpoisia välineitä. Samaa ajaa ay-liike myös koko Euroopassa. Ei se ay-liikekään enää täysin ”lokaalinen”  nykyään ole.  Muun muassa EU-työlainsäädännön valmistelutyössä eurooppalainen ay-liike on vahvasti mukana.  Sitä paitsi vain osa pätkätöistä tai yleensäkään töistä on siirrettävissä Kiinaan tai mihin nyt ikinä tässä edellä viitataan. 

Tuossa edellä väitetään, ettei pitkällä tähtäimellä työtä ei tehdä Suomessa, koska muualla pääoma saa työn teettämiselle, taloudelliselle toiminnalle, paremmat ehdot.  Keinoksi tarjotaan yhteiskunnan muuttamista työelämän muutoksien mukaan.  Mitähän se konkreettisesti tarkoittaisi  ?  Tähän yhteyteen epäilen kovasti viittausta siihen, että ay-liikkeen pitäisi ryhtyä ajamaan muiden kuin omien jäsentensä etuja. Se olisi kenties hyvinkin kohtalokasta koko liikkeen kannalta.

1954
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 02. 03. 2009 20:08 »
Kuinkas muuten, joutuu taas olemaan eri mieltä lähes kaikesta mitä Kolmonen edellä esittää.

En minä tiedä, parantaako mahdollisesti toteutuva TEAM liitto työntekijöiden edunvalvontaa vai ei. Ay-liikkeenkin organisaatioita ja neuvottelujärjestelmiä on kuitenkin pystyttävä myös arvioimaan uudelleen. Jo senkin takia, että työnantajapuoli on omaansa uudistanut. Täytyyhän niidenkin muutosten takana olla mietittyjä asioita.

Reino Kolmosen perusteet vastustaa TEAM-hanketta ovat aika kummallisia. Alhainen äänestysprosentti ei kerro siitä, että jäsenistö katsoisi ettei fuusiohankkeeseen voisi vaikuttaa. Kuinka näin voisi olla, jos etukäteen kerrottiin että äänestystulosta kunnioitetaan, oli se mikä hyvänsä.

Johtopaikkojen jakamisesta puhuminenkin on aika perusteetonta. Yleensähän asia on juuri päinvastoin, eli johtopaikoista luopumisen vaikeus on eräs suurimpia syitä fuusioiden vastustamiseen.

Jos jäsenistön kiinnostus liittofuusiota kohtaan oli noin laimeaa, luulisi jäsenistön lähdön äänestystuloksen vastaisiin painostustoimenpirteisiin Kolmosen esittämällä tavalla olevan kuolleena syntynyt ajatus.
Kolmonen olisi siis valmis heittämään jäsenäänestystuloksen romukoppaan ja esittää niitä iänikuisia painostustoimenpiteitä tällä kertaa TEAM-hankkeen panemiseksi jäihin. Meillä on varsin erilainen käsitys jäsendemokratiasta.

Tuo viimeisin Kolmosen virke on todella hyvä, paitsi että valtavan paljon siitä syö uskottavuutta hänen oma toimintansa. Suurin osa voimavaroista kun menee ay-liikkeen haukkumiseen, siinä tuoksinassa tahtoo unohtua työnantajien tuhotöiden torjunta tai ainakin se jää taka-alalle.

1955
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 23. 02. 2009 08:08 »
Quote
Jääkää hyvästi, voikaa hyvästi
sunnuntai 22.02.2009

VAALIT TOIVAT työhön aina oman lisämausteensa. Ne herkistivät lukijat. Jutuista, pääkirjoituksista ja kolumneista haettiin poliittisia piilomerkityksiä. Vaalien aikana meikäläistäkin luonnehdittiin milloin kokoomuslaiseksi, milloin kepulaiseksi. Kommunistiksi ja homoksikin on epäilty.
Että kehtasivatkin.

MARKKU MANTILA

Omaa häntää tässä Mantila yrittää nostaa. Kerrotaan että niin moniarvoisia on oltu, että poliittista kantaakin on muka epäilty. Kyllä Mantilan poliittinen kokoomuslaisuus on selväksi tullut, vaikkei fanaattisuus ja yksisilmäisyys pääkirjoitustoimittaja Matti Peltokankaan vastaavaan ylläkään.

1956
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 17. 02. 2009 16:04 »
Löytyykö vastaavia lukuja Ilkan kohdalta ?

Vastaan itse, kun google kaiken löytää http://www.levikintarkastus.fi/levikintarkastus/tilastot/Trenditilasto1995-2008.pdf

Todella rajua on ollut pudotus. Samaan aikaan Ilkka on pitänyt levikkinsä, muttei sitä juuri ole kyllä nostanutkaan.
Omaan kaksikieliseen talouteeni tulee sekä Pohjalainen, että Vasabladet. Itse lopetin myös Pohjalaisen tilauksen jossain vaiheessa ja ajattelin että urheilusivut kyllä voi lukea myös Bladetista. Siihen aikaan (80-luvulla) kuitenkin aina joku tuli keskustelemaan jostain lehden artikkelista ja kun asiasta mitään tiennyt, olin hieman turhauttavaa etsiä irtonumero jostain. Palasin tilaajaksi. Vasabladetia en ole koskaan kyseenalaistanut perhesovunkaan takia. Tosin ihan mielelläni sen tilaan muutenkin. Ilkkaa en kuuna päivänä voisi edes harkita, monestakaan syystä.

Käsitykseni mukaan Vaasa muutti nimensä Pohjalaiseksi siinä vaiheessa, kun kilpailu Ilkan kanssa oli kovimmillaan. Oli siihen varmasti ihan järkisyitäkin, koska lehdellä oli myös maakunnassa runsaasti tilaajia. Siihen aikaan pelkäsivät samaa, mitä me Vaasassa nyt yleensäkin joudumme tekemään. Nimittäin sitä, että suomenkielinen Pohjanmaa kääntyy Seinäjoen (Ilkka) suuntaan ja Vaasa olisi jo nimensä perusteella jäänyt vain vaasalaisten lehdeksi. Näköjään niin on käymässä Pohjalainen nimestä huolimatta. Minulle on aivan yhdentekevää, mikä tämän aviisin nimi on, kunhan se sisällöltään vastaisi odotuksia.

Tilanne muuttui radikaalisti, kun lehti meni pahimman kilpailijansa Ilkan omistukseen. Nyt voi vain odotella ja ihmetellä, kauanko tämä ilmeisen keinotekoinenkin vastakkainasettelu Pohjalaisen (kokoomus) ja Ilkan (keskusta) välillä pidetään yllä. Ilmeisesti Seinäjoella tiedetään, että meitä vaasalaisia on aika paljon, jolle Ilkka ei kelpaa senkään jälkeen kun Pohjalainen on lopullisesti sama lehti kuin Ilkka. Luultavasti vain se pitää Pohjalaisen olemassaolon yhä tarpeellisena.


1957
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 17. 02. 2009 13:01 »
Löytyykö vastaavia lukuja Ilkan kohdalta ?

1958
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 16. 02. 2009 19:07 »
Elintarvikeala on kieltämättä Suomessa aika keskittynyttä ja aivan erityisesti maidonjalostus. Valio hallitsee kotimaisia markkinoita melko suvereenisti. Toisaalta tuonti on lisääntynyt, erityisesti jalostetuimmissa tuotteissa, kuten juustot. Kotimaisuuden suosiminen virallisesti on yhdentyvässä Euroopassa yhä vaikeampaa, mutta totta kai kuluttajien kannattaa kaikissa ostoksissaan aina suosia suomalaista. Siinä mielessä tämäkin keskustelu palvelee osaltaan omaa hyväämme.
Tämä Citymarketin esimerkki kuvaa hyvin myös kaupan nykyistä asemaa. Kauppa vaan yksinkertaisesti päätti ensin myydä vain tiettyä maitoa. Tosi harvoin löytyy vastaavia esimerkkejä, jolloin asiakkaat pääsevät näin konkreettisesti muuttamaan kaupan päätöksiä.

Tavallisesti käy niin, että asiakas kiltisti ostaa sen tuotteen, mikä hyllyssä sattuu olemaan. Isot kauppaketjut haluavat valtakunnallisia toimittajia ja se merkitsee suuria ongelmia vaikkapa lähileipomoille. Kaupan hyllystä ei tahdo löytyä tilaa pienille, koska paikallinen kauppias päättää yhä pienevästä hyllyosuudesta. Päätökset tehdään siis valtakunnallisesti.

Nykyään on vaikea myös tunnistaa kotimaista tuotetta, ellei aivan erityisesti siihen halua kiinnittää huomiota. Muun muassa kaupan omat merkit, kuten Pirkka, Rainbow ja niin edelleen tekevät tunnistamisen vielä vaikeammaksi. Esimerkiksi Pirkka tuotteet eivät läheskään aina ole kotimaisia, vaikka niin luullaan. Kaupan omien merkkien ennustetaan myös kasvavan tulevaisuudessa.

Tässä suhteessa Pohjalainen ja muu lehdistö voisi kyllä harrastaa tutkivaakin journalismia ja kertoa kuluttajille mikä on todella kotimaista. Eikä suinkaan vain elintarvikkeiden kohdalla, vaan muidenkin tuotteiden. Esimerkiksi kodinkoneista on nykyään mahdoton selvittää valmistusmaata, ellei myyjä satu sitä kysyttäessä kertomaan.


1959
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/El%C3%A4k%C3%B6%C3%B6n+paviaanit+alas+demarit/1135243465233

Sattuvasti sanottu ja loistava analyysi kokoomuksen politiikasta päivän Hesarissa pääkirjoitustoimittaja Antti Blåfeltin kirjoittamana

1960
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 11. 02. 2009 19:07 »
En maksa periaatteessa erikseen siitä, että saisin tilaamassani  lehdessä mielipiteeni julki.
Maksan Pohjalaisesta yli kaksisaataa €/vuosi, joten odotin, että saisin lähettämäni maksullisen viestini julkaistuksi lehdessä. 

Tein poikkeuksen, lähetin Pohjalaiselle tekstiviesti julkaistavaksi. Kohta viikko on kulunut, viesti on edelleen julkaisematta.
Protestoin - mielestäni maltillisesti - kivihakalaisen marketin päätöstä aloittaa ruotsalaisen Arlan myynnin ja poistaa valikoimastaan kokonaan Valion ja Maitokolmion kotimaisen maidon!
Emme takuulla ole ainut perhe, joka vaatii PERUSELINTARVIKE - MAIDON olevan kotimaista. Millä todistetaan, ettei Arlan maahantuoma maito ole alkuperältään vaikkapa Bulgariasta tai Romaniasta (ei maissa lie vikaa, mutta se etäisyys).
Ihmiset eivät juokse sentin-parin perässä, he valitsevat mieluummin kotimaisen. "Äänestävät" jaloillaan.

Tässä tuleekin se ristiriita: Lehdet ovat mainostajien lisäksi myös lukijoiden armoilla - tee siinä sitten viisaita ratkaisuja. Kinkkinen paikka! Artikkelia Arlan invaasiosta lienee turha odottaa.
(Palauttaakohan Pohjalainen julkaisemattoman tekstiviestini hinnan?)
 

Ette tosiaan ole ainoa perhe. Tästähän on tutkittua tietoa, että kuluttajat haluavat suosia kotimaisia elintarvikkeita.
Katsoin tuossa Arla-Ingmanin sivuilta http://www.arlaingman.fi/fi/Yritystietoa/uutiset/index.html?NewsId=29, että kysymyksessä olisi nimenomaan ruotsalainen raaka-aine, joka valmistetaan ja pakataan Suomessa. Paikkaa ei kerrota, mutta Sipoossahan Ingmanin laitokset sijaitsevat. Mutta saattaa maito tässä tapauksessa olla pakattu muuallakin, kun yrityksellä on markkinointiyhteistyötä muutaman ei valiolaisen meijerin kanssa.

Itse otsikkoon. Tuntuu todella kummalliselta, ellei Pohjalainen julkaise tämän tapaista kritiikkiä. Sehän palvelisi itse kauppiastakin, kun suomalaisilla on tosiaan tapana äänestää jaloillaan. Tekstaten palstalla sitten kyllä saatetaan julkaista esim. yksittäisen rappusiivoojan haukkuminen kahteen kertaan, vaikka varmasti tietävät tekstarin tulevan samasta taloudesta. Ei siellä muutenkaan näyttäisi mitään journalistista sensuuria olevan. Olisiko sitten tosiaan niin, että lehti on mainostajiensa armoilla.

- - - - - - -
Lisätään tähän, että tänään torstaina 12.2. Pohjalaisessa oli tekstaten palstalla kannanotto koskien ulkomaista maitoa.

Pages: 1 ... 47 48 [49] 50