Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Juha Tuomikoski

Pages: [1]
1
Valtuuston tietoon / Vs: Valtuustossa tapahtuu
« on: 20. 06. 2013 12:12 »
Quote
Tuomikoski toimi tyhmästi ja ajattelemattomasti ei kenenkään kannata alkaa leikkimään poliisia. Tapaus osoittaa myös hyvin sen kuinka ei tiedetä reaalimaailmasta mitään , olisi kannattanut ensin selvittää asioiden kaikki puolet onko siis tuo oletettu perintä vailla totuuspohjaa sillä vastaavanlaisia perintä asioita hoidellaan noissa piireissä varmaan joka viikko. Nyt asioiden huonon hoidon vuoksi kärsijöiden määrä tuplaantui .

Huomasin, että törmäyksestäni pesäpallomailaan on keskusteltu tällä palstalla. Risto Helinille vastaukseksi, että kuulin sekä lyöjän (velanperijän) että piileskelijän (tuttuni ja väitetyn velallisen) näkemyksen asiasta. Nähdäkseni tärkeintä tässä tapauksessa ei ollut se, onko joku jollekin velkaa, vaan se, miten velkaa perittiin : nyrkein, nyrkkiraudalla, potkimalla ja rikkomalla tuoli säpäleiksi velalliseen. Kuulin jälkeenpäin, että hän oli käyttänyt muitakin menetelmiä toisiin velallisiinsa. Toivon hartaasti, että kaupunginvaltuutettu Helin on kanssani samaa mieltä siitä, että nämä eivät ole hyväksyttäviä velanperimismenettelyjä.

Quote
Tuplaantuminen tarkoitti sitä , että Tuomikoski omalla toiminallaan sai myös tutaa kipua ja varmaan kärsi myös aivan turhaan. Valitettavasti tälläiset lasketaan niin pieniksi teoiksi etteipä tekijä ole poliisin hoteissa vaan joutuu aikoinaan kuulusteluun asian johdosta ja on kotona tunnin sisällä siitä kun kuulustelut ovat alkaneet. Tuomikosken olisi tullut ymmärtää , että vauvoille puhutaan vauvojen kieltä ja kadulla on kadun kieli. Jos kiristämisestä ja väkivallasta olisi ollut näyttöä niin Tuomikosken ystävän olisi kuulunut tehdä itse tutkintapyyntö poliisille.

Ystäväni oli pelännyt tekijää niin kovasti ettei ollut uskaltanut mennä poliisille juuri Helinin mainitsemasta syystä - hän pelkäsi että kaveri vapautuu tunnin päästä ja tulee kostamaan. Tässä tapauksessa MINÄ tein rikosilmoituksen, jolloin tekijä pidätettiin. Pidätyksen jälkeen pelon ilmapiiri murtui : sain useammankin henkilön käymään lääkärissä ja todistamaan tekijää vastaan. Hän on ollut poliisin huostassa nyt viikon.

En koe kärsineeni turhaan. Tekijä joutuu vastaamaan teoistaan, ja ystäväni ei tarvitse enää piileskellä. Arvioin, että tekijällä oli pidätysvaiheessa menossa ns. moponkarkaamisvaihe : hän testasi omia rajojaan, kuinka pitkälle hän voi mennä väkivallan käytössä ilman rangaistusta, ja hän oli humaltunut vallastaan ja herättämästään pelon ilmapiiristä. Uskon että hän olisi saattanut pian tappaa jonkun, jollen olisi pysäyttänyt häntä - pari läheltä-piti-tapausta löytyi jo todistajanlausuntojen joukosta. Oli hänelle itselleen hyvä, että hänet pysäytettiin - en pidä miestä missään tapauksessa toivottomana, joten hänellä on nyt tilaisuus rauhoittua ja miettiä vielä kerran, miten aikoo viettää loppuelämänsä.

2
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 18. 12. 2011 11:11 »
En ole kanssasi samaa mieltä.
Tänään keskustelin muutaman henkilön kanssa Piirikadulla, puukkoa haavassa pyörittämättä, keskusteluissa kävi vahvasti esiin juuri tuo valvonnan korostaminen unohtaen ongelman ratkaisun.
Puoluepoliittisuuskin tuli esiin, kuitenkin ei ykkösenä.
Kuulin siinä paljon muutakin joka oli jäänyt hampaankoloon, sen nyt jätän kuitenkin omaan arvoonsa.


Sain Pikipruukin hallituksen vaaleissa 11 ääntä (vastaa pyöreästi sadan asunnon ääniä). En tiedä, mistä kiinteistöistä ne äänet tulivat, enkä siis tiedä sitäkään, millä perusteella äänet annettiin.

Vaalien voittaja Esa Valtonen sai muistaakseni 39 ääntä (vastaa vajaan 400 asunnon ääniä). Niistä 7 ääntä tuli "minun" kiinteistöstäni Piirikatu 5-11:stä, perusteena kantani pysäköinninvalvontaan.

Kaikkiaan ääniä annettiin suurin piirtein 110 kpl. Näistä 7 ääntä liittyy selvästi pysäköinninvalvontakiistoihin. Muissa kiinteistöissä ei pysäköinninvalvonta noussut niin tärkeäksi kiistakysymykseski, että siitä olisi minun korviini asti kantautunut tietoa. Olen ollut yhteydessä noin pariinkymmeneen kiinteistöön/asukastoimikuntaan tämän syksyn aikana. Siksi en usko, että nämä olivat mitkään pysäköinninvalvontavaalit.

Ihan mielenkiintoista olisi kuulla, mitä muuta piirikatulaisilla on jäänyt hampaankoloon minua vastaan. Jos et halua välittää näitä terveisiä, pyydän että kertoisit informanteillesi, että välittävät terveisensä minulle jotain muuta kautta. Jos tavaraa jättä hampaankoloon, siitä tulee aika pian hammasmätää ja pahanhajuinen hengitys.  :-)

3
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 09. 12. 2011 20:08 »
Mielestäni häviösi johtui siitä ettet edes yrittänyt löytää ratkaisua ongelmaan, pysäköinninvalvonta ei sitä ratkaise.


En tiedä, johtuiko vaalitappioni juuri pysäköinninvalvontakannastani. Minulla ei ole tietoa siitä, mistä kiinteistöistä minulle tuli ääniä ja mistä jäi tulematta ja millä perusteella. Itse olen ajatellut, että tappioni keskeisin syy oli puoluepoliittisuuteni. Sitten tulevat yksittäiset mielipiteet esim. pysäköinninvalvonnasta ja energiakysymyksistä.

4
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 09. 12. 2011 20:08 »
Miten muuten vanhusten luona jopa useamman kerran päivässä käyvät tahot (yksityiset hoivapalvelun tuottajat, ateriapalvelut, kotisairaanhoito jne) klaaraavat näitten sakottajafirmojen kanssa? Ehkä kaupungin työntekijöiden kohdella kaupunki maksaa sakon, mutta yksitysellä voi olla aika pirullista, jos koko päivän palkka hupenee sakon maksamiseen. Tulee väistämättä miettineeksi, että työttömänäkin tienaisi enemmän.

Hyvä kysymys. Nyt pitäisi saada kommenttia tällaisilta firmoilta. Itse en ole kuullut niiden taholta valituksia tästä ongelmasta. Käsittääkseni ne pystyvät sopimaan nämä järjestelyt pysäköintifirman kanssa.

5
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 08. 12. 2011 21:09 »
Pikipruukin joulujuhla oli tänään, ja asukasvaalin tulos julkistettiin. Hallitukseen valittiin asukasjäseninä Esa Valtonen (Patteriniementie) ja Ritva-Hillevi Halme (Vasikanpolku). Minä ja Erika Airaksinen jäimme varasijoille. Esa oli näiden vaalien äänikuningas, muistaakseni 39 ääntä. Minä jäin pohjimmaiseksi 11 äänellä. Äänet eivät kerro meitä äänestäneiden henkilöiden määristä, vaan ne ovat laskennallisia - jokainen Pikipruukin kustannusyksikkö saa käyttöönsä yhden äänen alkavaa kymmentä asuntoa kohden, ja äänien käytöstä päättävät paikalliset asukaskokoukset tai asukastoimikunnat. Näissä vaaleissa äänestysaktiivisuus laski kahden vuoden takaisesta, mutta toisaalta ne kiinteistöt, jotka osallistuivat vaaliin, olivat aktiivisia ja tenttasivat ehdokkaita enemmän kuin 2009. Minä esimerkiksi menetin oman kiinteistöni äänet, koska kannatin pysäköinninvalvontaa.

Tunnelma on hieman sekava. Toisaalta harmittaa kun hävisi, toisaalta on helpottunut olo kun ei voittanut - aika iso työ- ja kokousmäärä tipahti pois harteilta. Fiiliksiä helpottaa se, että tunnen Esan hyvin ja voin luottaa, että se on asiallinen mies vaikka välillä onkin vähän äkkiväärä.  :-)  Ei sinne mitään huonoja tyyppejä valittu. Onnittelut Esalle ja Ritva-Hilleville, ja jaksamista hallitustyöhön!

6
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 11. 11. 2011 18:06 »
Jos tänne erilliset vesimittarit tulee, niin paineenkin sitten palattava ennalleen kiitos. Ja mielellään "kiinteän vesimaksun" hinta veke vuokrasta eikö? Kyllähän se sinne on jyvitetty kuten sauna- ja pesutupamaksutkin, joita en edes käytä niitäkään.

Sen käytän vettä mitä tarvitsen, maksoi sitten erikseen tai on jo vuokrassa.

Kiinteä vesimaksu ja erillinen vesimittari ovat vaihtoehtoja toisilleen, eli molemmat eivät voi olla voimassa yhtä aikaa.

Joissakin Pikipruukin kiinteistöissä kokeiltiin erillistä vesimaksua aikaisemmin, mutta niistä luovuttiin, koska niistä tuli paljon reklamaatioita (ihmiset eivät uskoneet kuluttaneensa niin paljon vettä kuin vesimittari näytti). Vuokraan sisällytetty vesimaksu on hallinnollisesti yksinkertaisempi kuin erillisesti laskutettava.

7
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 11. 11. 2011 18:06 »

 Suoraansanottuna risuttaa käydä suihkussa illalla ennen klo 22, kun kaikki muutkin naapurit ovat suihkussa/pesukoneet päällä tms. Ihan niinku joku pikkupoika pissis niskaan kun vedenpaine on mitä on.
 
Sen käytän vettä mitä tarvitsen, maksoi sitten erikseen tai on jo vuokrassa.

Ikävää, jos säästösuihkut ovat huonontaneet suihkussa käymisen iloa Niiskutilla. Itse en ole huomannut ongelmaa, ehkä siksi että olin käyttänyt säästösuihkuja jo aikaisemmin ja tottunut niihin.

En ole putkimies, mutta käsittääkseni säästösuihku ei vähennä veden painetta, vain sen määrää.


8
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 11. 11. 2011 18:06 »

Ainakaan entinen puheenjohtaja ei tiennyt säästösuihkuista mitään kun otin asian puheeksi ja ehdotin sitä.  Kaikessa hiljaisuudessa se on sitten toteutettu tai sitten ideani oli erilainen.  Mutta tämä on hyvä tietää.  Asian puheeksi otto ei olekaan kaikunut kuuroille korville vaikka naamalle onkin sylkäisty.

Säästösuihkut otettiin käyttöön meidän kiinteistössämme useita vuosia sitten, olisikohan ollut 2007.

9
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 02. 11. 2011 20:08 »
Mitä ovat nämä vedenkulutukseen tehdyt säästötoimet Pikipruukin kiinteistöissä.

Huomasin vasta nyt Galan kysymyksen. Pikipruukissa on otettu käyttöön säästösuihkut ja pienennetty vedenpainetta kiinteistön omassa jakeluverkostossa. Näillä teknisillä keinoilla on saatu aikaan vedenkulutuksen lasku ilman että useimmat asukkaat kokevat "elintasonsa pudonneen" (tosin poikkeuksiakin on).

 En tiedä, onko teknisten säästöjen tie kuljettu loppuun. Siitä olen vakuuttunut, että kulutusperusteisella vesimaksulla on mahdollista saada lisäsäästöjä. Kun ihmiset alkavat tarkkailla vedenkulutustaan, he huomaavat monia toimintoja, joissa vettä lasketaan tarpeettoman paljon. Eli tässäkin tapauksessa kulutus laskee mutta "elintaso" ei.

10
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 01. 11. 2011 19:07 »
En lähde kommentoimaan pitkästi Perttuloiden tapausta, joka oli tämän päivän Pohjalaisessa. Olen seurannut tätä yksittäistä tapausta vain pintapuolisesti, enkä lisäksi pidä hyvänä ruveta puhumaan julkisesti ihmisten asioita, ei edes siinäkään tapauksessa että he itse puhuvat.

Olen saanut sen käsityksen, että Perttulat eivät ole luulosairaita, vaan ongelma oli todellinen. Asunnossa oli vika, joka on paikallistettu ja korjattu. Asunto on käsittääkseni nyt asumiskelpoinen, ja mielestäni Perttuloiden pitäisi luopua siitä, jos he eivät halua muuttaa sinne takaisin. Kuten lehtijutusta käy ilmi, he pitävät nyt hallussaan kahta asuntoa Vaasan keskustassa, jossa on pula vuokra-asunnoista.

Pohjalaisen jutusta syntyy käsitys, että Perttuloiden kylpyhuoneen ongelmia vähäteltiin aluksi. Pidän tällaista vakavana. Mustat täplät suihkuhuoneen seinässä eivät käsittääkseni ole "normaalia", kuten Pikipruukin kiinteistöpäällikön kerrotaan sanoneen. Ne eivät myöskään ole normaaleja Pikipruukin asunnoissa, kuten Seppo Perttula letkauttaa.

11
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 01. 11. 2011 18:06 »

Pikipruukin asukkailla on nyt mahdollisuus valita hallitukseen edustaja joka työskentelee 100% asukkaiden eteen.Mies jolla on osaamista, mahdollisuuksia ja halua viedä asioita eteenpäin.

Esa Valtonen

Olen oikeasti iloinen, että varamieheni ja "kilpailijani" Esa lähti taas ehdolle Pikipruukin hallitukseen. Mielelläni mollaisin häntä ja väittäisin että kaveri vain kerskailee, mutta kyllä hän on ihan oikeasti hyvä. Ja hienoa että Esalla on uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa Pikipruukissa - aina ei näin ole ollut.

Esa kannattaa "yhden laskun" politiikkaa, eli samassa laskussa ovat vuokra, vesi, lämpö ja kiinteistönhuolto. Periaatteessa tykkään tästä systeemistä, se tekee elämän helpoksi. Mutta se johtaa myös tuhlaavaisuuteen : miksi säästäisin lämmityksessä tai vedenkulutuksessa, kun laskuni jaetaan joka tapauksessa naapurien kesken? Kuulin eräästä kiinteistöyhtiöstä, että siellä oli joissakin taloissa energialuokitus A, joissakin D. Kun eron syytä ruvettiin selvittämään, niin oleellisin tekijä oli se, että D-luokan talossa energiamaksut oli "sosialisoitu", kun taas A-luokan talossa jokainen maksoi itse oman kulutuksensa. Energialuokituksethan perustuvat tosiasialliseen kulutukseen.

Maalämpö ei ole automaattisesti kaikkein edullisin vaihtoehto. Asia pitää laskea tapauskohtaisesti. Yllättävän monessa tapauksessa se on kilpailukykyinen, myös isoissa kiinteistöissä.

12
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 30. 10. 2011 18:06 »
Kyse ei tosiaankaan ole siitä, onko minulla oikeus jättää kertomatta hallituksen kokouspalkkioita. Kyse on siitä, että minulla ei ole oikeutta kertoa niitä.

Hallituksen kokouspalkkiot eivät ole NIIN valtavia, että niitä kannattaisi hirveästi kadehtia, tai että niiden takia oltaisiin kovasti pyrkimässä hallitukseen. Esim. marraskuun asukasvaaleissa vain 4 Pikipruukin asukasta asettui ehdolle hallitukseen (minun lisäkseni Erika Airaksinen, Ritva-Hillevi Halme ja  Esa Valtonen).

Itse olen pettynyt ehdokkaiden vähäiseen määrään. Mieluummin häviäisin kunnon skaboissa kuin voittaisin vaisuissa.

13
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 26. 10. 2011 19:07 »
Tässä se tuli mitä olen kysellyt:


Voisko Tuomikoski avautua näistä ulkomaan koulutustilaisuuksista.

Koska?
Missä?


Pahoittelen ja jätän avautumatta.

14
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 24. 10. 2011 21:09 »
Viimeinkin Pikipruukin hallitukseen on saatu henkilö joka ei "sylkäise naamalle" vaan välittää myös Pikipruukin imagosta. 

Toivotavasti Juha ei ole tullut liian myöhään.

Kiitos Kari. Olen tietoinen Pikipruukin monista puutteista ja mielelläni kuulen niistä lisää. Mutta perimmäinen tunteeni on, että arvostan tätä firmaa, uskon sen mahdollisuuksiin ja haluan olla kehittämässä sitä.

15
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 24. 10. 2011 21:09 »
AD kysyi (en saa näitä violetteja sitaattilaatikoita toimimaan) :
"No kuinkahan ratkaisisit asian kun et pidä yksinkertaista vaihtoehtoani vuoropysäköinnistä hyvänä ratkaisuna?
Katu ei olennaisesti kapenisi, ihmisille jäisi enemmän tilaa piha-alueille.
Vastaus autojen poistoon sekä joukkoliiikenteen/ruumisvoiman käyttöön ei ole mielestäni edes kirjoittamisen arvoinen vastaus."

Vastasin tosiaankin aikaisemmin AD:lle, että en pidä kadunvartta hyvänä ratkaisuna parkkiongelmalle. Vastaukseni jäi vähän epätäsmälliseksi : tarkoitus oli sanoa, että se ei ole hyvä ratkaisu Piirikadulla, ei ainakaan sen yläpäässä. Se aiheuttaisi minun arvioni mukaan pahoja vaaratilanteita. Jossain muualla se saattaa olla ihan toimiva ratkaisu.


Piirikatu 5-11:ssä oikea ratkaisu on mielestäni saada lisää vieraspaikkoja kiinteistön alueelta, JOS nykyiset osoittautuvat riittämättömiksi (toistaiseksi on ollut tyhjiä vieraspaikkoja joka ilta).

Kannatan todellakin joukkoliikenteen voimakasta kehittämistä Vaasassa. Se on mielestäni hyvinkin kirjoittamisen arvoinen asia, ja olen kirjoittanutkin siitä moneen paikkaan, mm. Pohjalaiseen. Vaasan julkinen liikenne ei toimi, koska vuoroja on niin vähän, että ihmiset eivät voi luottaa busseihin, vaan heidän on pakko hankkia perheeseen 1-3 autoa ja käyttää iltansa teinien roudaamiseen sellaisiin harrastuksiin, joihin nämä voisivat aivan hyvin mennä bussillakin, jos busseja vain kulkisi.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 23. 10. 2011 23:11 »
Olen ollut pitkään poissa vaasalaisia.infosta, ja huomasin vasta nyt tuttavani Niiskutin esillelaittaman Roy Beck -pätkän. Se ottaa kantaa USAn maahanmuuttopolitiikkaan, joka on hyvin erilaista kuin suomalainen, ja jota en rupea tässä kommentoimaan.

Roy Beck on aivan oikeassa siinä, että maahanmuuttopolitiikalla ei suuresti vähennetä maailman köyhyyttä. (Tosin vaikutus köyhyyteen on suurempi kuin Beck esittää : kun rikkaaseen maahan otetaan yksi maahanmuuttaja, hän saattaa elättää aika monia sukulaisiaan niillä raha-avustuksilla, joita hän lähettää lähtömaahansa.)

Suomen maahanmuuttopolitiikan motiivina ei ole maailman köyhyyden vähentäminen. Esimerkiksi Balkanin romanit, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa vedoten äärimmäiseen köyhyyteensä, käännytettiin tietääkseni 100%:isesti takaisin. He eivät valehdelleet puhuessaan köyhyydestään, mutta köyhyys ei ole oleskeluluvan myöntämisen peruste Suomessa.Oleskeluluvan perusteita ovat esimerkiksi avioliitto Suomessa asuvan kanssa, työvoiman tarve suomalaisella työmaalla, opiskelu Suomessa tai pakolaisuus.

Pakolaisuus tarkoittaa, että ihmistä vainotaan kotimaassaan. Hän ei siis voi jäädä kotimaahansa rikastuttamaan sitä työllään, kuten Beck esittää. Vaino tarkoittaa esimerkiksi tappamisen, raiskaamisen, kidutuksen ja perusteettoman vankeuden uhkaa. Oma ajatukseni on, että moraalinen velvollisuutemme on ottaa näin vakavasti uhattuja ihmisiä turvaan Suomeen. Samalla tavoin moraalinen velvollisuuteni on auttaa kadulla makaavaa pahoinpitelyn uhria. Jos kävelen hänen ohitseen pysähtymättä auttamaan, olen sydämetön egoisti.

Maailman pakolaisten määrä on miljoonissa, joten kaikkia emme voi auttaa. Joitakin kuitenkin voimme. En minäkään mieti siinä kadulla, että miksi minä tuota tyyppiä auttaisin - maailmassahan on varmaan tuhansia ihmisiä, jotka makaavat juuri tällä hetkellä kadulla henkitoreissaan. Se, että en voi auttaa heitä kaikkia, ei ole peruste olla auttamatta joitakin heistä.

17
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 23. 10. 2011 22:10 »
Onko totta, että edes Pikipruukin asukkaalle ei ole maksutonta paikkaa?

Onko totta, että jos maksulliset paikat on varattu niin Pikipruukin pihassa ei ole minkäänlaista parkkipaikkaa?

Tuli puheeksi, että kymmenen auton sijaan siellä ajaa nyt vain yksi auto joten se on turvallisempaa.

Tuliko kukaan ajatelleeksi, että tämä yksi auto ajaa ajaakseen kymmenen auton edestä koska ne muut autot ajoivat pysähtyäkseen ja saattoivat lojua.  Lojuva auto ei aiheuta vaaraa ellei liiku.

Kaikkiin Pikipruukin pysäköintipaikkoihin saa pysäköidä maksutta, JOS ne eivät ole toisen asukkaan varaamia (eli maksamia). Maksaminen on siis vapaaehtoista, mutta maksajilla on etuoikeus paikkoihin. Kun pysäköintipaikoista on niukkuutta, tilanne johtaa siihen, että käytännössä kaikki autokatospaikat ovat varattuja. Esimerkiksi Piirikatu 5-11:ssä on 61 autokatospaikkaa, lähes kaikki varattuja, sekä 13 vieraspaikkaa, joita ei voi varata.

On totta, että paikallaan oleva auto ei aiheuta vaaraa (ainoastaan häiriötä). Mutta päästäkseen lojumaan keskelle pihaa sen täytyy ensin ajaa sinne. Kiinteistömme ongelmana on ollut nimenomaan tämä alinomainen trafiikki pihojen perälle ja sieltä pois. Pysäköinninvalvonnan myötä tämä trafiikki on vähentynyt voimakkaasti. Pihoillamme on nykyisin rauhallisempaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa. Asun itse kahden vilkkaimman ajoreitin risteyksessä, joten huomaan muutoksen erityisen selvästi.

18
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 23. 10. 2011 22:10 »
jos ei ole vieraspaikkoja  on mielestäni täysin turha aloittaa ongiemien ratkonta valvonnalla.
Jos Piirikadun pysäköintiongelmia halutaan halvalla sekä tehokkaasti ratkoa tulisi kadunvarteen järjestää vuoro-
pysäköinti.
Sillä saataisiin pihasta ylimääräiset autot pois.
Itse pihapiiri tulisi rauhoittaa autoilta sallien ainoastaan huoltoajo, ja jos tilanne ei järkiydy niin mieluiten viranomaiset käymään paikalla muistuttamassa luku/näköhäiriöisiä.


Pysäköintipaikkojen niukkuus on ongelma Piirikadulla ja varmaan monessa muussakin kiinteistöissä. Pysäköintipaikat on merkitty asemakaavaan joskus kauan sitten, kun perheessä oli yleensä vain yksi auto ja sekin mahtui yhteen parkkiruutuun. Nykyisin autot ovat isoja ja niitä on paljon. Esim. Piirikatu 5-11:ssä on 13 kaavoitettua vieraspaikkaa 61 asunnolle. Nämä vieraspaikat menevät suurelta osin kakkos- tai kolmosautojen ja leveiden autojen käyttöön, vieraille niitä ei jää montakaan. Tämä on yksi esimerkki voimakkaan autoistumisen tuottamista ongelmista kaupunkiympäristössä. Välittömin ratkaisu ongelmaan on vieraspaikkojen määrän lisääminen. Autoilla pitää olla tarvitsemansa tila, kunhan se rajataan ja merkitään selkeästi, niin että autot ja lapset eivät pyöri sekaisin samassa tilassa.

Kadunvartta en pidä hyvänä ratkaisuna parkkiongelmalle.

19
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 23. 10. 2011 22:10 »

 
Marginaalissa on kuitenkin paljon asioita, joista kansalaisten on  pakko saada tietää. 

Yksi on tietysti palkintomatkat ja ns. koulutusmatkat.  Toinen on vaikkapa Pikiruukin käyttämät aliihankkijat.  Kilpailutetaanko niitä koskaan vai perustuvatko ne tuttavuus, ystävyy ja sukulaisuussuhteisin tai erilaisiin hyötysuhteisiin  jne.  Mm. näihin moni haluaa oikeata tietoa.



Pikipruukki kilpailuttaa esim. kaikki kiinteistönhuoltoyhtiönsä. Kiinteistönhuoltosopimuksia tehdään normaalilla tarjousmenettelyllä, eli niiden firmojen kanssa, jotka tarjoavat pyydettyä palvelua Pikipruukin kannalta järkevään hintaan.
Kiinteistönhuollon laatu on vaihdellut voimakkaasti, ja ne ovat yleinen valitusten aihe. Pikipruukissa selvitetään, mitä voidaan tehdä alihankkijoiden laadun parantamiseksi.

20
Vaasa / Vs: Pikipruukin hallituksessa
« on: 23. 10. 2011 21:09 »




Ei sitten tullut mieleen että osaamattomuutesi voisi johtuakin siitä,  ettet ole halunnut osallistua koulutukseen.

[/quote]

Osaamattomuuteni johtuu siitä, että en EHDI osallistumaan koulutuksiin. Syynä perhe ja työ.
Jos vaatisimme, että kaikissa luottamustehtävissä olisi vain asiantuntijoita, niin eduskuntaan voisivat mennä vain juristit ja taloyhtiön hallituksiin vain ekonomit ja isännöintitutkinnon suorittaneet. Pienten lasten vanhemmat eivät voisi mennä minnekään, paitsi jos sitoutuisivat laiminlyömään perhettään.

Ihanteenani on laaja osallistuminen. Demokratia eli kansanvalta tarkoittaa, että myös amatööreille annetaan vaikutusmahdollisuuksia.

21
Vaasa / Pikipruukin hallituksessa
« on: 22. 10. 2011 23:11 »
Olen ollut Pikipruukin hallituksessa asukasedustajana kaksi vuotta 2010-2011. Nyt olen ehdolla uudelleen kaudelle 2012-13. Tämä kirjoitus on toisaalta tilitys kuluneelta kaksivuotiskaudelta, toisaalta vaalimainos.
 
Olen asunut viisihenkisen perheeni kanssa Pikipruukilla viisi vuotta. Pikipruukki oli helppo valinta : kerroimme millaisen asunnon ja missä haluamme, ja kahden viikon kuluttua saimme valita kahdesta vaihtoehdosta Piirikatu 5-11:ssä Melaniemellä. En edelleenkään kadu silloista valintaamme.
 
Vuonna 2007 minulle nakitettiin Piirikatu 5-11:n asukaskokouksessa asukastoimikunnan puheenjohtajan homma. Vuonna 2009 asetuin ehdolle yhtiön hallitukseen. Yllättäen tulin valituksi toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Valintani salaisuus oli vaalimainos, jossa lupasin ponnistella vuokrankorotuksia vastaan kahdella tavalla : yrittämällä saada tyhjien asuntojen osuutta vähenemään ja siirtää yhtiötä kalliista energiasta halvempaan.
 
Pikipruukin hallituksen kokouksissa on paikalla toimitusjohtaja Birgit Mäkinen sekä seitsemän hallituksen jäsentä - heistä viisi on poliittisten puolueiden asettamia, kaksi asukkaiden valitsemia. Minulla on yksi seitsemäsosa äänistä, kun päätetään esim. vuokrankorotuksista.

Pikipruukki on parinkymmenen miljoonan euron liikevaihdon firma. Se omistaa 2800 asuntoa, joissa asuu vajaa 10% vaasalaisista.
 
Osakeyhtiön hallituksen jäsentä sitoo vaitiolovelvollisuus. En voi esimerkiksi kertoa, paljonko Pikipruukin hallituksen jäsenille maksetaan kokouspalkkioita. Henkilökohtaisesti päädyin siihen ratkaisuun, että otan kokouspalkkioista kolmasosan omaan käyttööni. Toinen kolmasosa on mennyt verottajalle ja kolmas lahjoituksiin (eri vihreät yhdistykset, UNICEF, Amnesty jne.).
 
Pikipruukin jäsenille tarjotaan myös koulutustilaisuuksia koti- ja ulkomailla. En ole osallistunut niihin.Esteinäni ovat olleet perhe, työ ja muu yhdistystoiminta. Tietojani olen kasvattanut niin, että olen häirinnyt kokousten kulkua ns. tyhmillä kysymyksillä. Siltikin lain ja talouden tietämyksessäni on pahoja aukkoja.
 
Hallitustyö on vienyt paljon aikaa ja energiaa. Tästä syystä epäröin, ennen kuin päätin asettua ehdolle uudelleen. Motiivini oli lähinnä se, että uudella asukasedustajalla menee käytännössä ensimmäinen vuosi pelkästään asioihin perehtymiseen - ensimmäisen vuoden aikana en pystynyt vaikuttamaan käytännössä ainoaankaan päätökseen. Ajattelin, että nyt kun olen vähän perehtynyt hommiin, minun on oltava käytettävissä ainakin toinen kaksivuotiskausi.
 
Vuosina 2010-11, kun olen ollut hallituksessa, vuokrat ovat pysyneet käytännössä ennallaan. Vuokrat ovat nousseet siellä, missä asunnot ovat täynnä, ja pysyneet ennallaan tai laskeneet siellä, missä niitä on paljon tyhjillään. Vuokratasoon on vaikuttanut eniten se, että asuntoja jäi paljon tyhjilleen juuri näinä vuosina.

Tässä tilanteessa Pikipruukin hallitus on noudattanut yksimielisesti pienten tai olemattomien korotusten linjaa. Laskettiin, että parempi täydet asunnot maltillisella vuokralla kuin tyhjät kovalla vuokralla, jota kukaan ei maksa. Linjanveto toimi : vuoden 2011 aikana Pikipruukille alkoi virrata vuokralaisia. Käyttöaste on nyt parempi kuin vuosiin - itse asiassa meitä uhkaa tilanne, että Pikipruukilta loppuvat pian vapaat asunnot.
 
Nyt kun Vaasassa ollaan lähellä vuokra-asuntopulaa, Pikipruukilla on periaatteessa mahdollisuus korottaa vuokria. Yhtiöllä ei sinänsä ole välitöntä rahantarvetta - nykyvuokrilla pystytään kattamaan juoksevat menot ensi vuonnakin, vaikka energian hinnat nousevatkin. Yhtiöllä on myös rahaa jemmassa, nimellä asuintalovaraus. Vuoden 2010 toimintakertomuksen mukaan asuintalovarausta kertyi yhteensä 4,9 miljoonaa euroa vuosina 2009-10. Sen verran siis jäi kahden vuoden vuokrarahoista yli, kun menot oli vähennetty. Summa voi kuulostaa suurelta, mutta isossa firmassa on kyllä isot menotkin.
 
Asuintalovaraus pitää käyttää lain mukaan asuntojen korjauksiin. Peruskorjausten suma on Pikipruukissa luvassa joskus vuoden 2020 tienoilla - paljon vanhoja asuntoja tulee peruskorjausikään. Asuintalovarauksen kasvattaminen on sikäli aiheellista tulevaisuuteen varautumista. Kysymys kuuluu kuitenkin : kuinka suurella summalla meidän varautua tulevaan - eli kuinka paljon asukkaiden pitää sietää ylimääräistä vuokrissaan? Olen vaatinut hallituksessa arviota tulevaisuuden remonttitarpeista vähintään vuoteen 2020 saakka. Tarvitsemme tällaista laskelmaa, ettei vuokria vain korotettaisi summamutikassa. Tavoitteeni on, että voisimme jatkaa maltillisten korotusten linjalla. Nollakorotukset eivät ole pitkällä aikavälillä realistisia, kun esim. energianhinnat nousevat joka vuosi.
 
Pikipruukki on sitoutunut alentamaan sähkön ja lämmön kulutustaan 7% vuosina 2009-16. Tavoite on mielestäni melko vaatimaton, eikä senkään saavuttaminen ole täysin varmaa.

Energiantuhlaus johtuu osittain vanhoista taloista ja huonoista teknisistä tai rakenneratkaisuista. Osittain se johtuu siitä, että asukkaat suhtautuvat leväperäisesti energiansäästöön. Pikipruukin asukkaat maksavat lämmityksensä kiinteänä maksuna, osana vuokraa. Energiaa tuhlaavat ja säästävät perheet maksavat saman summan, eli käytännössä energiansäästäjät rahoittavat tuhlarien tuhlausta. Olen esittänyt pari kertaa, että taloihin laitettaisiin asuntokohtaiset veden- ja lämmönkulutusmittarit - silloin jokainen maksaisi vain siitä minkä kuluttaa. Tämä järjestelmä johtaisi erittäin todennäköisesti siihen, että kaikkien energiakulut laskisivat, kun ihmiset alkaisivat tarkkailla turhaa kulutustaan. Ehdotukseni on toistaiseksi tyrmätty sillä perusteella, että vuokralaiset ovat tottuneet maksamaan kaikki asumiskulut yhtenä summana.
 
Olen myös puhunut maalämmön puolesta. Yhtiössä pidettiin maalämpöä aluksi kalliina, mutta sain hallituksen vakuuttumaan, että se on kallista vain lyhyellä aikavälillä - vajaassa vuosikymmenessä maalämpöinvestoinnit maksavat itsensä takaisin ja tuottavat sen jälkeen erittäin halpaa energiaa. Pikipruukki tulee lähivuosina satsaamaan runsaasti maalämpöön.
 
Parin hallituksessaolovuoteni aikana Pikipruukki on ostanut useita kokonaisia kerrostaloja tai taloyhtiöitä. Tätä kautta Vaasaan ollaan tuomassa lisää vuokra-asuntoja - muuttamalla muita asumismuotoja vuokra-asunnoiksi, muuttamalla toimistotiloja asuintiloiksi ja rakentamalla uutta. Investoinnit maksetaan velkarahalla, ja pääsääntönä on että jokainen kiinteistö vastaa itse omista kuluistaan. Pikipruukin vanhat asukkaat eivät siis joudu uusien hankkeiden maksumiehiksi.

Olen kannattanut näitä hankkeita, koska pelkään, että Vaasa on ajautumassa kohti vuokra-asuntopulaa. Yksiöistä ja kaksioista on pulaa jo nyt. En pidä vuokra-asuntopulasta, koska se johtaa raakaan köyhien kyykyttämiseen - mistä minulla on erittäin paljon omakohtaisia kokemuksia nuoruudestani. Siksi kannatan ripeää asuntokannan kasvatusohjelmaa, ja nimenomaan yksiöissä ja kaksioissa. Tosin Pikipruukki ei voi yksin ratkaista Vaasan asuntotilannetta, vaikka iso firma onkin.
 
Olen myös ollut mukana päättämässä pysäköinninvalvonnan käyttöönotosta Pikipruukilla. Kannatan sitä, koska haluan pitää autot ja lapset erillään toisistaan.

Olen puoluekannaltani ja jäsenkirjaltani vihreä, Vaasanseudun vihreät ry:n puheenjohtaja. Olen ollut vihreiden ehdokkaana parissa vaaleissa, ja harkitsen ehdolle asettumista myös vuoden 2012 kuntavaaleissa. Pikipruukin hallitukseen pyrin kuitenkin asukkaiden, en vihreiden edustajaksi.



22
Yleistä keskustelua / Re: Auto, vain ympäristöongelma?
« on: 07. 01. 2009 20:08 »
Kävin marraskuussa vastoin tapojani kuuntelemassa yliopistoluentoa. Puhumassa oli Levón-instituutin kehittämispäällikkö Pekka Peura. Peura ideoi maakaasu/biokaasukäyttöisiä autoja. Polttoaineen vaikuttava ainesosahan on biokaasukäyttöisessä autossa metaani, josta Venäjältä tuotava maakaasu pääosin koostuu. Peuran visiossa se voitaisiin tuottaa täällä Pohjanmaalla pienikokoisissa biokaasulaitoksissa, jotka tuottaisivat metaania mm. lannasta, oljesta, teurasjätteistä, keittiöjäteastian eloperäisestä sisällöstä ja ruokohelvestä. Jos Vaasa-Seinäjoki-akselille luotaisiin biokaasuntankkausverkosto, se olisi vain "yhden tankillisen päässä" Venäjältä tulevasta maakaasuputkesta, edellyttäen tietysti että siellä luodaan samanlainen tankkausverkosto. Peuran arvion mukaan systeemin alkuunsaattaminen edellyttäisi valtiovallalta joko rahallista panostusta tai jonkinasteista määräystä, koska homman liikkeellelähtö edellyttää laajahkon tankkausverkoston luomista. Kun tämä verkosto on syntynyt, järjestelmä kustantaisi Peuran laskelmien mukaan itse itsensä, korvaisi tuhansien autojen hiilipäästöt ja työllistäisi huomattavasti maaseutua.
Jos aihe kiinnostaa, siitä voi lukea lisää esim. Peuran toimittamasta teoksesta Maaseudun voima, joka tosin keskittyy pääosin siihen kysymykseen, miten pienissä biovoimaloissa voisi tuottaa kustannustehokkaasti metaania.
Itse en ota kantaa tämän mallin järkevyyteen. Omistan dieseliauton, joka seisoo aika suuren osan viikosta joutilaana. Olen tullut siihen tulokseen, että auton ikää ja mallia oleellisempi kysymys on, paljonko sitä käytetään (jos sellainen on pakko omistaa). Itse en pysty nykyisessä työ- ja elämäntilanteessani vapautumaan täydellisesti autoriippuvuudesta, mutta pyrin hoitamaan esim. työ-, kauppa- ja harrastusmatkat fillarilla ja lomamatkatkin usein junalla.

23
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 21. 09. 2008 20:08 »
Puhumattakaan siitä että jos olisin työtön gerbyssä ja passitettais kurssille niin ennemmin ottaisin karenssin ku alkaisin aamuvarhain takkuaan noilla busseilla.
Terve Niiskutti. Olen itse aikaisemmin "kurssittanut" työttömiä Runsorissa seitsemän vuoden ajan. Panin merkille, että gerbyläisiä työttömiä näkyi VAKK:n ohjauksissa tosi vähän. En usko sen johtuvan siitä, että Gerbyssä olisi NIIN paljon pienempi työttömyys tai siitä, että niille on siellä päässä kilpaileva aikuiskoulutuskeskus. Syy on se, että bussiyhteyksien takia gerbyyläiset työttömät päättivät jäädä mieluummin kotiin. Mikä sinänsä oli vahinko - meidän Työpolku-projektimme sai 2004-07 työllistettyä aika ison määrän ihmisiä, jopa gerbyyläisiäkin.

24
Jos se halutaan tuulella tehdä, ei siihen halvalla päästä vaan lähestulkoon jokaisen lippalakkiin olisi propelli asennettava. Ja sekään ei riitä.
Tuulivoiman kustannuksista luin Helsingin Sanomien laskelman 30.8. : jos kuudes ydinvoimala päätettäisiin jättää rakentamatta ja sama energiamäärä tuotettaisiin tuulivoimalla, kustannukset olisivat tämän päivän hinnoilla puolitoistakertaiset.
Puolitoistakertainen hinta voi kuulostaa ensi alkuun pahalta. Sellaiselle joka on seuraillut tuulivoiman hintaa parinkymmenen vuoden ajan, hintaero on positiivinen yllätys. Onko se jo noin vähäinen? Ennen puhuttiin moninkertaisista hintaeroista. Tuulivoima on halventunut todella dramaattisesti suhteessa ydinvoimaan tämän vuosituhannen aikana.
Oikeasti en usko että tuulen ja kuudennen ydinvoimalan hintaero olisi noinkaan paha. Ensinnäkin : tuulivoiman suhteellinen halpeneminen jatkuu, kun sen teknologia kehittyy ja tilauskannat kasvavat. Toiseksi : ydinvoiman hinta on keinotekoisen alhainen. Sen hintaa alentavavat ensinnäkin nimelliset vakuutusmaksut. Mahdollisen ydinvoimalaonnettomuuden riski on Länsi-Euroopassa vähäinen, mutta sellaisen tuhot olisivat niin valtavat, että vakuutusyhtiöt yksinkertaisesti kieltäytyvät tarjoamasta vakuutuksia niitä vastaan. Yhteiskunnat sponsoroivat tuulivoimaa sillä, etteivät edellytä niiltä todellista riskiä vastaavia vakuutuksia.
HS:n ydinsähkön hintalaskelmassa on myöskin hyväksytty sellaisenaan ydinvoimayhtiöiden arviot jätteiden käsittelykustannuksista. Ydinjätteen loppukäsittelykustannukset ovat täysin arvauksia, koska missään maailmassa ei ole vielä loppusijoitettu ydinjätettä maaperään. Kaikki jäte, mitä koko maailmassa on tuotettu 40-luvulta lähtien, makaa väliaikaisvarastoissa. Kun ydinvoimayhtiö siis laskee täysin uuden toimenpiteen hinnan, se olettaa että kaikki menee sataprosenttisesti sen suunnitelmien mukaan, eikä mikään mene pieleen. Mikä on erittäin epätodennäköistä kun kyse on täydellisen uudesta ja testaamattomasta asiasta, jonka pitäisi toimia tuhansia vuosia. Mutta näin saadaan ydinjätteen käsittelykustannukset siirrettyä muutaman vuosikymmenen tai -sadan päähän.

HS:n laskelman mukaan kuudennen ydinvoiman korvaamiseen ei tarvita propellipipoja vaan 800 tuulivoimalaa, jotka vaatisivat noin 10 x 20 kilometrin kokoisen alueen.

25
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 21. 09. 2008 19:07 »
Muuta Äippä Gerbyseen ni ei tarvi pelätä näkevänsä tai kuulevansa linja autoja.
Tervehdys Eklu, ja Professionaali myös. Vaasan linja-autoverkko on törkeän huonossa kunnossa, niin huonossa ettei se ole saatavissa hyväkuntoiseksi kerralla vaan vähittäin. Mielestäni toimiva Gerby-Runsor-yhteys olisi yksi kiireisimpiä asioita. Gerby on Vaasan suurimpia asuinalueita ja Runsor Vaasan suurimpia työpaikkakeskittymiä. Ykkönen vie MELKEIN Runsoriin asti, mutta melkoiseen puolentoista tunnin sigtseeingiin saa siinä varautua.
Minulla on myös tuttujen puheista muistikuva, että Gerbystä olisi suorempikin yhteys Runsoriin, mutta ainakaan Vaasan kaupungin tarjoamista linkeistä sitä yhteyttä ei löydy. Lieneekö enää olemassa? Muistaakseni ihmiset valittivat että silläkin yhteydellä myöhästyi töistä.

26




Miten kantaasi vaikuttaa se, että merenpinnan nousuvauhti on satelliittimittausten mukaan 3,2 mm/vuodessa ja että mittausdatassa ei näy minkäänlaista signaalia siihen suuntaan, että merenpinnan nousutahti olisi nopeutumassa. Päinvastoin, kaksi viimeisintä vuotta näyttävät olevan tasaisia.

Toisin sanoen: 100 vuodessa merenpinta Raippaluodossa nousee 32 cm kun taas maa nousee 70 cm. Maailmanperintökohteemme tulisikin tämän mukaan olemaan 40 cm korkeammalla 100 vuoden päästä.

Toinen kysymykseni on: Miten perustelet sen, että ydinvoima olisi kapasiteetiltaan liian vähäinen tapa tehdä energiaa?
Kiitos Jartolle linkeistä Coloradon yliopiston sivuille. Itse olen perehtynyt asiaan hieman vähemmän raskaasta materiaalista. Hyvänä esimerkkinä voisin mainita Tim Flahertyn (nimi muistista, voi olla hieman väärin) teos "Ilmaston muuttajat". Löytyy Vaasan kaupunginkirjastosta.
Merenpinnan nousuvauhti ei todellakaan ole tällä hetkellä niin korkea kuin miksi sen keskiarvo ennustetaan vuosisadan kuluessa. Merenpinnan nousu on kiihtymässä. Syitä tälle kiihtymiselle on monia, esimerkiksi :
1.Jäätiköiden sulaminen on aluksi hidasta mutta kiihtyy päästyään kerran vauhtiin. Syynä jäätikön hapertuminen ja sitä kautta sulamispinnan moninkertaistuminen.  Sulamisnopeuden kasvu on tähän mennessä ylittänyt ennakkoarviot.
2. Ilmastonmuutoksessa on useita itseään kiihdyttäviä tekijöitä. Esimerkkinä napajäätiköiden sulaminen : se vähentää radikaalisti auringonvalon heijastumista avaruuteen. Kun maapallo imee entistä enemmän lämpöä, ilmastonmuutos kiihtyy. Toinen esimerkki on arktiset ikiroudan alueet : kun ne sulavat ilmastonmuutoksen myötä, niistä pääsee ilmakehään massiiviset määrät metaania, joka puolestaan kiihdyttää ilmastonmuutoksen aivan uusiin kierroksiin.

Ilmastonmuutos on siis todennäköisesti astumassa rajuun kiihdytysvaiheeseen. Tästä vallitsee laaja yksimielisyys tiedemiespiireissä. Nykyisistä merenpinnan kasvulukemista ei siis pidä päätellä tulevia. Siinä syyllistyy samaan metodologiseen virheeseen kuin jos mittaa jarruttoman auton nopeuden pitkän alamäen alkuvaiheessa ja olettaa sen perusteella, että vauhti tulee olemaan sama mäen juurellakin.
Kysyit myös, miksi ydinvoima on mielestäni kapasiteetiltaan liian vähäinen tapa tehdä energiaa. Taaskaan minulla ei ole tarkkoja numeroja edessäni, mutta voit varmaan kaivaa ne helposti itsekin : NYKYISIN TUNNETUT uraanivarat eivät riitä PERINTEISELLÄ ydinvoimateknologialla kovin monta vuosikymmentä. Tämä on käsittääkseni yleisesti tunnustettu tosiasia. Korjaa jos olen erehtynyt.
Ydinvoimapiireissä tarjotaan ratkaisuksi toisaalta fuusiovoimaa, jonka sivuutan tässä - sen mahdollisuudet ovat toistaiseksi sen verran spekulatiivisella tasolla.
Uraani/plutoniumpuolella on sen sijaan jo nyt olemassaolevia teknologioita, joilla voidaan moninkertaistaa nykyisistä uraanivaroista saatava energiamäärä. Jos olen ymmärtänyt oikein, nämä teknologiat sisältävät moninkertaisia riskejä perinteiseen ydinvoimalateknologiaan verrattuna. Jätteiden määrä ja myrkyllisyys moninkertaistuu ja jäte on lähes sellaisenaan käyttövalmista ydinräjähdettä, vain odottamassa diileriä joka myy sen ensimmäiselle vastaantulevalle terroristiryhmälle.
Korostan että en ole ydinvoimasta perillä senkään vähän vertaa kuin ilmastonmuutoksesta. Otan mielelläni vastaan tarkennuksia tai korjauksia, jos olen ollut ihan ulalla.
Vastustan ydinvoimaa mutta en sen takia että se on kapasiteetiltaan riittämätöntä vaan sen takia että pidän sen riskejä vahvasti aliarvioituina.

27
Etelä-Pohjanmaan Voima suunnittelee Raippaluotoon 45 tuulivoimalan yksikköä. Lukisin mielelläni, miten vihreät suhtautuvat siihen, että Merenkurkun maailmanperintöalueen ympäristöä ja maisemaa hallitsisivat valkoiset tuulivoimajättiläiset.

Olen itse vihreä ja vieläpä kuntavaaliehdokas, ja olen miettinyt samaa kysymystä jonka Jarto esitti. Ainakaan Vaasan seudun vihreillä ei ole yksilöityä kannanottoa Raippaluodon tuulivoimapuistoon. (Korjatkaa jos olen väärässä!) Seuraava kannanotto on siis minun henkilökohtaiseni : KANNATAN VAROVAISESTI JA HIEMAN EPÄRÖIDEN TUULIVOIMAPUISTON RAKENTAMISTA RAIPPALUOTOON. Alla perustelu kannanotolleni :

Tuulivoimapuiston sijoittamista vastaan puhuu se, että alue on kaunis, eivätkä tuulivoimalat sovi sinne esteettisesti. Merikotkille aiheutuvista vahingoista en osaa sanoa mitään kun tunnen asiaa huonosti.

Muut seikat puhuvatkin sitten tuulivoiman sijoittamisen puolesta :

1. Tuulivoima on puhdasta ja nopeasti kehittyvää energiaa, joka toimii parhaiten merellisessä ympäristössä.

2. Jos tuulivoimaa ei rakenneta, ilmastonmuutos kiihtyy, mikä aiheuttaa merenpinnan nousua. Coloradon yliopiston tutkimuksen mukaan (HS 8.9.2008) ilmastonmuutos nostaa merenpintaa tällä vuosisadalla 80 - 200 cm. Lievimmän vaihtoehdon mukaan siis maankohoaminen kumoutuu käytännössä kokonaan. Rankimman vaihtoehdon mukaan Merenkurkun maailmanperintöalue peittyy kokonaan veden alle. Siitä aiheutuva esteettinen haitta on mielestäni suurempi kuin pari tuulimyllypuistoa.

Coloradon yliopiston tulokset ovat radikaalimpia kuin ilmastonmuutosasioiden ylimmän auktoriteetin, Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n (60 cm vuoteen 2100 mennessä). IPCC on toistuvasti osoittautunut liian varovaiseksi ennusteissaan ja joutunut korjaamaan niitä jatkuvasti ylöspäin. Tämä johtuu siitä, että se reagoi byrokraattisen hitaasti uuteen tietoon, jotka tällä hetkellä tuovat esille koko ajan uusia huonoja uutisia ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Coloradon yliopiston ja IPCC:n ennusteiden ainoa ero on aikataulussa. Nämä tahot ovat sinänsä yksimielisiä siitä, että jollei ilmastonmuutosta pysäytetä, koko planeettamme kaikki jäätiköt ennen pitkää sulavat ja merenpinta nousee en muista miten monta metriä. Kuitenkin riittävästi, että Vaasan kaupungintalo peittyy kattoa myöten. ja merenkurkun maailmanperintöalue siinä sivussa.

Tuulivoima ei yksinään riitä torjumaan ilmastonmuutoksen uhkaa mutta toisaalta se on välttämätön osatekijä tämän uhkan torjumisessa. Muut osatekijät ovat joko potentiaaliselta kapasiteetiltaan liian vähäisiä (esim. ydinvoima, vesivoima, puu) tai vielä kalliita ainakin Suomen oloissa (aurinko). Tuulivoiman ohella vain maalämpö on sellainen ilmastoneutraali energiamuoto, joka on käytännössä rajaton ja hinnaltaan kilpailukykyinen.

En ole lyönyt kantaani Raippaluodon tuulivoimaloihin sataprosenttisesti lukkoon. Jos pystytään osoittamaan Vaasan seudulta parempi realistinen sijoituspaikka tuulivoimalle, asetun kyllä kannattamaan sitä.

28
Valtuuston tietoon / Re: Kenen hyväksi VAASAN SÄHKÖ?
« on: 15. 09. 2008 20:08 »





Se on totta, että tuulimyllynäpertelystä ei ole Suomessa energiaongelmien ratkaisuksi. Taitaa olla niin, että voimayhtiöt ovat tuulivoimapuistoissa mukana lähinnä imagosyistä.


Kyösti aliarvioi nyt pahasti tuulivoimaa. Tänään kerrottiin lehdessä että Matti Vanhasen hallitus arvioi tuulivoiman tuotannon kasvavan Suomessa seuraavan kymmenen vuoden aikana 2000 megaa eli pyöreästi yhden ydinvoimalan verran. Ennuste on siis hallitukselta joka on suhtautunut tuulivoimaan systemaattisen vähättelevästi, eli se on painettu mahdollisimman alakanttiin (mistä tulikin jo ensimmäiset kritiikit).

Tuulivoima ei ole ollut näpertelyä enää ainakaan vuosikymmeneen, paitsi ehkä Suomessa. Keski-Euroopassa sen osuus on monessa maassa jo kaksinumeroisissa lukemissa sähköntuotannosta. Se on vielä kalliimpaa kuin esim. ydinvoima, mutta se on erittäin dynaamisessa vaiheessa olevaa teknologiaa - toisin sanoen sen hinta on erittäin nopeassa laskussa. Ja tietysti sen etu (tai jonkun mielestä haitta) ydinvoimaan verrattuna on se, että koko laskun maksaa sama sukupolvi joka voimalaa käyttää. Ydinvoima tuottaa tuhansien vuosien mittaisen jäteongelman, eli sitä rakentamalla jätetään piikki auki tulevien sukupolvien maksettavaksi...


Mielenkiintoista nähdä paljonko nostavat hintoja syyskuussa? Edellisestä parinkymmenen prosentin nostostahan on jo kulunut ainakin puoli vuotta. Ennustan että nostavat ainakin 15% ja pajunköyttä perään kuinka päästötkauppa ja lässyn lässyn muut siihen pakottaa.

Vastustan sitä vääryyttä että kaupungin omistama (siis korulauseissa veronmaksajien omistama) yhtiö kerää tuollaista voittoa. Sähkö on perustarve ja sitä pitäisi tuottaa kaupunkilaisille omakustannushintaan. ( 2,5 senttiä per kilowattitunti)



En kannata sähkön tuottamista kaupunkilaisille omakustannushintaan, en ainakaan sen mukaan miten "omakustannus" nykyisin määritellään. Vaasan sähkön omien sivujen mukaan sen sähköstä 46,7 % peräisin fossiilisista polttoaineista. "Omakustannushinta" tarkoittaisi tässä sitä, että me saadaan halpaa sähköä ja meidän lapset kärsivät ilmastonmuutoksesta. (Itse asiassa se painaa päälle sen verta kovaa että ehdittäneen hyvin kärsiä siitä itsekin.)

32,7 % Vaasan sähkön tuotteesta on ydinvoimalla tuotettua. Myös siinä "omakustannushinta" tarkoittaa että me nautitaan halvasta sähköstä ja meidän insinöörit piirtää paperille suunnitelman siitä, miten jätteitä säilytetään seuraavat 50 000 vuotta. Suunnitelma on olemassa vain paperilla, sitä ei ole testattu oikeasti missään päin maailmaa, ja se on täynnä ennustamattomia teknologisia haasteita.

Kun sähköstämme neljä viidesosaa tuotetaan täten eettisesti kestämättömällä tavalla, sähköä ei pidä myydä halvalla. Sen pitää olla kallista, jotta sitä käytettäisiin järkevästi ja jotta kannustettaisiin eettisesti kestäviin sähköntuotantomenetelmiin (tuulivoiman lisäksi esim. maalämpö).

Asia erikseen kuka kerää voitot kalliista sähköstä ja mihin ne käytetään. Minun kantani on, että on hyvä kun voitot tulevat kaupungin omistamalle yhtiölle eikä jollekin kasvottomalle pörssiyhtiölle. Meillä on ainakin periaatteellinen mahdollisuus joko tulouttaa näitä voittoja kaikkien kaupunkilaisten hyväksi tai sitten ohjata niitä eettisesti kestävien tuotantomuotojen kehittämiseen.

29
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 30. 07. 2008 13:01 »
Kävin tässä heinäkuussa perheen kanssa bussilla Baltiassa. Uskomatonta miten hyvin julkinen liikenne toimi! Kaupungista toiseen meni busseja arkipäivisin tunnin tai korkeintaan kahden välein. Numeroidut paikat täyttyivät melkein kokonaan mutta olivat sen verran väljästi sijoitettuja ettei tullut ahtaan paikan kammoa. Hinnat olivat kohtuullisia, ilmastointi pelasi eivätkä kusi, viina tai valkosipuli haisseet. Tosin kaukolinjabussit kulkivat toisinaan hitaanlaisesti (esim. 200 km:n matkaa yli kolme tuntia).

Paikallisliikennettä tuli tutkittua Liepajan kaupungissa, joka on kooltaan vähän Vaasaa isompi, reilut 80 000 henkeä. Reitillä eteläiset kaupunginosat -keskusta - rautatieasema - pohjoinen teollisuusalue oli kaksikaistainen raitiovaunurata jolla ratikoita kulki molempiin suuntiin 5-10 minuutin välein aamusta iltaan. Niissä oli väljää, mistä päätellen kaupunki sponsasi niitä raskaasti. Lisäksi busseja kulki etäisimpiin lähiöihin. Fillarimatkallani bongasin etäisimmän kerrostalolähiön päätepysäkiltä yhdellä kertaa kolme bussia. Tämä siis arkisena iltapäivänä.

Tämä sai minut uskomaan, että toimiva paikallisliikenne on mahdollista saada toimimaan myös Vaasan kokoisessa kaupungissa. Keskeistä olisi varmaan saada kunnon runkolinja aiemmin ehdotettua Gerby - Vanha vaasa-reittiä pitkin. Bussi tulisi tod.näk. halvemmaksi kuin ratikka, siitä voi paremmin haaroa sivureittejä.

Vaasan keskeisin ongelma ei mielestäni ole väentiheys, vaan yksityisautoilua suosivat asenteet. Suuri osa aikuisväestöstä pitää bussiin astumista täydellisen vieraana ajatuksena ja ehkä jonkinlaisena luuseriuden merkkinä. Syynä ei ole pelkästään Vaasan heikko bussitiheys - samat ihmiset eivät kokemukseni mukaan osaa käyttää busseja suurkaupungeissakaan. Kyse on siitä, etteivät he OSAA.
Bussiliikenteen jaloilleen nostamiseen ei riitä hyvä reittien suunnittelu eikä kaupungin sponsorointi - tarvitaan asennemuokkauskampanjaa, jotta työikäiset suostuisivat käyttämään bussia. Tosin bussiverkoston tässä tilassa asennemuokkauskampanja olisi täydellisen toivoton yritys, joten hyvistä reiteistä se olisi aloitettava.

Pages: [1]