Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tapio Osala

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 53
81
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 14. 06. 2011 10:10 »
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raija Kujanpään (kok.) mukaan (Pohjalainen 14.6) nuhdeltavia ei löytynyt Lumio (kok.)-jupakassa.

Tilintarkastuskertomuksen ja siihen liittyvän kh:lle esitetyn tarkastusmuistion sanoma on se, että sisäisen valvonnan järjestelmissä on ollut puutteita ja että tarkastushavainnot antavat aiheen esittää vastuuvapauden epäämistä kaupunginhallitukselta, Tikanojan ja Kuntsin johtokunnalta, kaupunginjohtajana toimineelta Lumiolta, hallintojohtaja Laitiselta sekä apulaiskaupunginjohtajana toimineelta Stenmanilta ja museonjohtaja Salinilta. Tämä on siis tilintarkastajankäsitys, joka perustuu vuoden 2010 toiminnasta tehtyihin tarkastuksiin. Tarkastuksia on vieläpä tehty epätavallisen paljon ja tarkasti kaupunginjohtajan vilppiepäilyjen vuoksi. Asianomaiset ovat antaneet kaupunginhallitukselle vastineensa, jossa kukin todennäköisesti kiistää kaiken (en ole selityksiä nähnyt), vetoaa ohjeiden puutteeseen tai katsoo asian kuuluvan jonkun toisen vastuulle. Näinhän se yleensä menee.

Miten tilanteeseen pitäisi suhtautua? Pitäisikö vastuuvapaus myöntää, oli selitys kuinka ontuva tahansa? Mitätöivätkö asianomaisten jälkiselittelyt tilintarkastajan lausunnon? Ottamatta kantaa yksityiskohtiin sanoisin, että Lumion ja Salinin osalta tilanne on selkeä. Molempien toiminta on poliisitutkinnassa, eikä heille voida myöntää vastuuvapautta ennen kuin sen tulokset ovat selvillä. Heidän tekemisiinsä ei tässä vaiheessa ole muutenkaan syytä ottaa enempää kantaa, koska molemmat ovat jo eronneet kaupungin palveluksesta.

Mitä näille muille voisi tehdä? Mielestäni tilintarkastajan huomiot jo ovat tietynlainen rangaistus ja myös se, että vastuuvapautta ei esitetä. Ojennus on myös se, että asianomaiset ovat joutuneet selittelemään toimintaansa ja antamaan vastineensa tilintarkastajan lausuntoihin. Lukijoiden arvioinnin varaan jää, onko tilintarkastaja ollut aivan väärässä. Ojennus on asianomaisille siis tullut jo tätä kautta ja myös asian saaman julkisuuden kautta.

Silti kaupunginhallituksen puheenjohtajan ei pitäisi sanoa, että ojennettavaa ei ole, kun kaikki ovat jo saaneet ojennusta. Hän olisi voinut sanoa juuri päinvastoin, että toivottavasti tapaus on opiksi ja ojennukseksi asianomaisille ja kaikille muillekin. Ei kai Kujanpää voi kiistää, etteivätkö asianomaiset kaikki olisi menetelleet virheellisesti? Jos hän näin väittää, niin hän nollaa tilintarkastajan lausunnot. Virheiden suuruudesta ja merkityksestä voidaan toki keskustella.

Kaupunginhallitus olisi voinut antaa varoituksen tai huomautuksen taikka muistuttaa vastaisen varalle tms, joista mikään ei ole varsinainen rangaistus. Mielestäni kh:n tai sen puheenjohtajan ei missään nimessä kuitenkaan pidä kääntää asiaa toisinpäin, että mitään nuhtelemisen arvoista ei olisi tapahtunutkaan. Sehän on jo tilintarkastajan ammattitaidon aliarvioimista.

Hieman ihmettelen miksi kaupunginhallitus ylipäätään otti kantaa muuten kuin omalta osaltaan. Tarkastuslautakuntahan tänään asiaa arvioi ja päättää mitä valtuustolle esittää. Niiden osalta, joille vastuuvapautta ei valtuusto 17.6 tule myöntämään jää kaupungille mahdollisuus korvausvaatimusten esittämiseen. Vastuuvapauden myöntäminen taas vie tämän mahdollisuuden pois. Rikollisella menettelyllä hankittu etu voidaan toki myöhemminkin periä takaisin ja kauempaa kuin viime vuosi, jonka tilejä nyt siis vain käsitellään.

82
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 12. 06. 2011 22:10 »

Lakiasiaintoimistoa ylläpitävä varatuomari Matti Jaakkola liittyy Lumion puolustajiin tänään Pohjalaisessa:
Quote
Vaasan entistä kaupunginjohtajaa Markku Lumiota vastaan käynnistetty parjauskampanja ja ajojahti on paitsi kohtuuton myös vastenmielinen.
Kohtuuton siksi, että julkisuuteen ei ole tuotu yhtään faktaa väitetyistä väärinkäytöksistä.
Vastenmielinen siksi, että mies on huhujen perusteella leimattu rikolliseksi eikä hänelle ole edes annettu mahdollisuutta puolustautua.
Koomiseksi sen tekee se, että voimakkaimmin Lumiota "vastuuseen" vaativat ovat samoja poliitikkoja, jotka kymmenen vuotta sitten valitsivat hänet Vaasan johtoon julistaen lähes uuden messiaan nyt löytyneen.
Aktiivisia Lumion päätä vadille vaatineita ovat olleet erityisesti H. Hokkanen ja T. Osala. Ehkä heillä on jotain tietoa, jota tyhmä yleisö ei tarvitse.
Lumion aikana Vaasan kaupunki toimi hyvin. Kaupungin talous oli kunnossa ja virkakunta hoiti tehtävänsä mallikkaasti.
Esitänkin herroille Hokkanen ja Osala suoran kysymyksen: Mitä positiivista te olette kunnallispoliitikon urallanne saaneet aikaan? En tarkoita mahdollisia esityksiänne tai aloitteitanne, jotka ovat merkinneet vain menonlisäyksiä.
Poliisin toiminta asiassa ei myöskään kestä arvostelua. Lain mukaan esitutkinta on salaista siihen asti, kun asia mahdollisesti tulee käsiteltäväksi oikeudessa. Mitä tekee Pohjanmaan nerokas poliisilaitos?
Se tiedottaa julkisesti aloittavansa rikostutkinnan koskien Lumiota. Samassa tiedotteessa poliisi ilmoittaa, ettei se vielä tiedä, mitä tutkinta koskee.
Lopputulos on se, että Lumio on jo leimattu dynamiitti-Sorjostakin pahemmaksi rikolliseksi ilman mitään mahdollisuutta puolustaa itseään.
Poliisin politikoimisessa ei sinänsä ole mitään uutta.
Onhan meillä politikoivista poliiseista esimerkkejä Suti Aittoniemestä P. Saloon.
Heidän maineensa ei vaan ole kovin kirkkaana säilynyt.
Tyylipisteitä ei myöskään voi jakaa kaupunginhallitukselle. Jos Lumio on ollut sellainen konna, kuin nyt annetaan ymmärtää, olisi kaupunginhallituksen tullut reagoida asiaan aikaisemmin.
Kaupunginhallitus ei voi vetäytyä tietämättömyyden verhon taakse. Jos Lumio on ollut niin kelvoton kuin väitetään, olisi hallituksen ainakin pitänyt tietää asiasta. Tai sitten siellä ei olla oltu tehtävien tasalla.
Nyt kun päivitellään hyvien hakijoiden vähyyttä Lumion seuraajaksi, olisi nykyisten kyläpoliitikkojen syytä ryhtyä vakavaan itsetutkisteluun.
Mistä te tunarit luulette saavanne määräaikaiseen virkaan pätevän ihmisen johtamaan kaupungin virkamieskuntaa, jos te ette anna hänelle johtamisvaltaa ja - rauhaa.
Matti Jaakkola
varatuomari

Joitakin kommentteja:

MJ: Kohtuuton siksi, että julkisuuteen ei ole tuotu yhtään faktaa väitetyistä väärinkäytöksistä.

Julkisuuteen on tuotu faktoja, jotka voidaan laskea mielestäni väärinkäytöksiksi: esim. vaatteiden ostoja veronmaksajien laskuun itselle ja perheenjäsenelle, oman bonuskortin käyttö ostoista virantoimituksessa, työnantajan auton sääntöjen vastainen käyttö, kaksoislaskutus samasta tapahtumasta.

mies on huhujen perusteella leimattu rikolliseksiMinkä huhujen? Kuka leimannut? Faktoja on siis olemassa tietyistä tapahtumista ja rikostutkinta on aloitettu. Mutta kuka on leimannut rikolliseksi?


 samoja poliitikkoja, jotka kymmenen vuotta sitten valitsivat hänet Vaasan johtoon julistaen lähes uuden messiaan nyt löytyneen.

MJ tarkoittanee mm. myös minua. En kannattanut Lumiota johtajan virkaan vaatimattoman työkokemuksen ja lähes olemattoman johtotehtävissä toimimisen vuoksi verrattuna esim. myös hakijana olleeseen mm. Lindelöfiin. Kantani oli tuolloin julkinen.

Lumion aikana Vaasan kaupunki toimi hyvin. Kaupungin talous oli kunnossa ja virkakunta hoiti tehtävänsä mallikkaasti.
Tuosta olen eri mieltä. Paitsi talouden osalta (vaikka roimasti toki velkaannuimme Lumion aikana. Vaasan uskomattoman hyvään  verokertymään viime vuosina ei Lumiolla ole mitään ansioista). Keskushallinto rapautui ja itsestään selviä hallintorutiineita alettiin laiminlyödä (esim. Lumion tekemien lähipiirin palkankorotusten julkipano). Lumion johdolla mokattiin esim. henkilöstöjohtajan vaali kolmeen kertaan, olemme edelleen ilman vakinaista henkilöstöjohtajaa. Lumion johdolla tuimme RG-Linea, hän yritti hävittää Pikipruukin, myydä vesilaitoksen ja onnistui upottamaan asuntomessuihin tarpeettomasti n 15M€.


Lain mukaan esitutkinta on salaista siihen asti, kun asia mahdollisesti tulee käsiteltäväksi oikeudessa.

Asianajotehtäviä hoitanut MJ on varmaan noista asioista paremmin perillä kuin minä mutta: Eihän poliisi ole paljastanut yhtään mitään esitutkinnasta. Poliisi on vain ilmoittanut että esitutkinta johtaa rikostutkintaan, eikä edes häveliäisyyssyistä paljastanut tarkkoja rikosnimikkeitä (se oli minusta kädenojennus Lumiolle).

jo leimattu dynamiitti-Sorjostakin pahemmaksi rikolliseksi  MJ antaa ymmärtää että tuo tapahtui siitä syystä kun poliisi ilmoitti rikostutkinnan aloittamisesta.
En tunne tuota "Sorjosta" mutta minä olen tähän asti luullut, että poliisin rikostutkinnan aloittamista ei ole tavanmukaisesti pidetty salaisena tietona.


Mistä te tunarit luulette  Kun pitää jotain tunarina niin se sisältää oletuksen, että on itse parempi. En tunne MJ:n kykyä omassa ammatissaan. Sen panin merkille, että hän ei taida olla asianajoliiton jäsen, eikä näin ollen ole asianajaja.
Politiikka on toisaalta vain harrastus.

(MJ kuvittelee jostain syystä, että nyt haetaan määräaikaista kaupunginjohtajaa. Mistähän sellainen tieto on peräisin?)

83
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 09. 06. 2011 21:09 »

Oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen ja tekemiseen riittää "tarkoituksenmukaisuusperusteet". Suomeksi tuo tarkoittaa, että riittää kun joku kertoo minkä tahansa syyn miksi metsä olisi parempi koululaisten käytössä kuin kerrostalotonttina. Ja niitä syitä kyllä löytyy ihan oikeasti ja paljon.

Olisi hyvin toivottavaa, että kaupunkilaiset heräisivät puolustamaan lähiympäristöään.


Eikö se koko Teeriniemi ollut alunperin samanlaista "taikametsää", sitten kun joku on asettunut asumaan sinne kukaan muu ei enää saisi tulla sinne, eikö se ole vähän itsekästä toimintaa

.


Länsimaissa yleensä kaavoitetaan myös viheralueita taajamiin. Varsinkin lasten koulujen ja päiväkotien läheisyyteen kulttuurivaltioissa jätetään riittävästi luontoa.

Lisäksi kaupunginosat erottuvat toisistaan vihervyöhykkein. Teeriniemi kärsi Purolan kaavata kun nyt Purola kasvaa ilman viherkaistaa aivan Teeriniemeen kiinni.  "Pelastakaa edes lapset!" voisi joku tuumata....

Mysö Teeriniemellä on vaihtoehtoisia kerrostalotontteja, jotka eivät ole lasten leikkialueena.

Onko päättäjien tehtävä ajatella täällä jo asuvia ja jo ajat tänne veroja makselleita ja heidän tarpeitaan ja viihtyisyyttään  vaiko esim. ulkopaikkakuntalaisen grynderin intressejä?

84
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 09. 06. 2011 17:05 »
Taikametsästä olisi vaasalaisten etua ajava virranhaltija tehdä seuraavan päätösesityksen:

"Lemminkäinen Oyn Teeriniemen koulun läheinen tonttivarausanomus hylätään ja alue kaavoitetaan uudelleen vanhentuneen kaavan vuoksi. Kaava on yli 20 vuotta vanha ma MRL 60§ mukaisesti se on päivitettävä. Vanhentuneen kaavan kerrostalotonttien alue on tärkeä koulun lähiliikuntapaikka ja se kaavoitetaan viheralueeksi".

85
Vaasa / Vs: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 09. 06. 2011 17:05 »
Vahingossa sattui silmään vanha kirjoitukseni yli kymmenen vuoden takaa:
Quote
KUUMA PERUNA VUOSIKYMMENIÄ  - GERBY –VÄSTERVIKIN RANTA                      sivun alkuun

 

Vaasan suurin kaupunginosa Gerby-Västervik on meren  tuntumassa. Rantaan ei ole kuitenkaan 10 000:lla asukkaalla juuri asiaa.

Alueen kaavoitusta on parikymmentä vuotta jarruttaneet rannan huvilanomistajat.

Kun aluetta aikaan uudisasukkaille markkinoitiin oli myyntivalttina osayleiskaavaluonnos, jossa oli selkeät  ranta-alueet olivat yleisessä käytössä. Näitä ei ole saatu aikaan  usein ympärivuotisessa asuntokäytössä  olevien vapaa-ajan asuntojen omistajien toimesta.

Kaupunginhallituksen suunnittelu- ja talousjaosto äänesti viimeisen pienen rantakaistaleen tulevaisuudesta tiistaina 17.10.2000.

Puoltavan lausunnon kahdelle uudelle omakotitalolle, suunnitellulle Gerbyläisten yhteiselle rannalle,  olisivat antaneet Heikki Kouhin esityksestä Raimo Rauhala, May-Gret Axell, Eeva Laaksoharju, Heikki Lamminmäki, Helena Boucht-Lindeman (jolla on sukuhuvila samalla rannalla…), Thor Österholm, Raija Kujanpää.

Olin yksin  yleisen rannan pelastamisen puolesta Gerby-Västervikiläisten käyttöön. ( asiasta oli juttu 19.10 Pohjalaisessa mutta jostain kumman syystä ei tavuakaan Vasabladetissa, vaikka toimittajat olivat samassa tiedotustilaisuudessa 18.10).

Esittelijä, yleiskaava-arkkitehti Hannu Vuolteenaho, jätti rohkeasti harvinaislaatuisen eriävän mielipiteen asiasta.

Vajaa vuosi sitten päätti samainen STJ juhlallisesti, yksimielisesti, samalla kokoonpanolla, ettei alueelle enää puolleta yhtäkään poikkeuslupaa.  Pari kuukautta sitten kuitenkin jo puollettiin yhdelle hakijasuvulle (Kivelä) peräti kolmea omakotitaloa ja nyt sitten kahta lisää….

Kovin kauaskantoisesta ja periaatteellisesta seurakunnasta ei siis ole kyse.

Sivistyskaupungeissa rakennetaan maita suunnitelmallisesti ja sitä suunnitelmaa kutsutaan asemakaavaksi. Asemakaavan ja Maankäyttö- ja Rakennuslain tärkein periaate on maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Siihen on vaikea päästä ilman asemakaavaa. Kaavoituksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on myös yleisten alueiden , viheralueiden ja rantojen suunnittelu.

Lähitienoilla ei vapaita rantoja juuri ole. Strömsökin ostettiin kyllä juuri kaupungille mutta vuokrataan saman tien Yleisradiolle. Villa Gerby on nuorisotoimen käytössä. Gubbgrundet on vuokrattu yksityiselle ja se on saaressa.

Gerby- Västervik on loistava alue ja kunhan Rapatunturi joskus saadaan maisemoitua ja yleistä rantaa käyttöön niin sehän on oikein paratiisi.

Minun ehdotukseni ja tavoitteeni on ollut rantaraitin rakentaminen kulkemaan pitkin rantaviivaa.

Voitte vain arvata minkälaista suhtautumista ehdotukseni on saanut huviloidenomistajien sukujen etujen valvojilta STJ:ssä.

Minusta Vaasan väkiluvultaan suurimman asuntoalueen asukkailla meren tuntumassa pitää olla pääsy omaan rantaansa! Vesijättömaat eivät kuulu lainsäädännön mukaan rantatontin omistajalle muutenkaan. Yleinen etu on mentävä yksityisen edun edelle!

Kaupunki saa halutessaan lunastaa tarvitsemansa maat raakamaan hinnalla - mutta sitähän  rakkaassa Vaasassamme ei tietenkään tehdä - varsinkaan jos sattuu asumaan vaikutusvaltaisten sukujen edustajia alueella....


Tuo oli vielä aikaa kun esittelijällä oli näkemyksiä yleisen edun menemisestä yksityisen edelle. Tästä voisi vaikka tulla ajatukseen "Taikametsän" suhteen. Jos minä olisin ollut siinä esittelijä niin:

"Lemminkäinen Oyn Teeriniemen koulun läheinen tonttivarausanomus on hylättävä ja alue kaavoitettava uudelleen vanhentuneen kaavan vuoksi. Kaava on yli 20 vuotta vanha ma MRL 60§ mukaisesti se on päivitettävä. Vanhentuneen kaavan kerrostalotonttien alue on tärkeä koulun lähiliikuntapaikka ja se on kaavoitettava viheralueeksi".

86
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 08. 06. 2011 18:06 »
Mustasta hevosesta sen verran, että vaikka kuntalaki sellaisen mahdollisuuden suokin, niin eihän sitä toki ole mikään velvoite käyttää.

Kun toimialajohtajia valittiin painotettiin valittavien asiantuntijuutta. Muistaakseni juuri kokoomuksen taholta vakuutettiin, että sama asia sitten aikanaan pätee myös ykkösjohtajan valinnassa.

Mustat hevoset eivät mielestäni sovi tähän kuvaan. Ne, jotka reilusti hakevat osoittavat sitä suoraselkäisyyttä, jota kaupungissamme nyt kaivataan.

Ainoa esiin tullut "musta hevonen" on kokoomuslainen poliitikko, jonka meriitit eivät yllä kolmen parhaan joukkoon. Poliittinen sitoutuneisuus on pikemminkin painolasti kuin meriitti.




87
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 08. 06. 2011 11:11 »
Kopion tämän Anna Swanljungin tekstistä:
Quote
Viranhaltijan, lautakunnan tai kaupunginhallituksen päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimusta ei kuitenkaan voi tehdä päätöksestä joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Taikametsä-asia ei ole kumpikaan näistä). Oikaisuvaatimusoikeus on kunnan jäsenellä sekä asianosaisella (tässä tapauksessa vaikka kaikki vaasalaiset voisivat allekirjoittaa sen). Oikaisuvaatimus voi perustua päätöksen laillisuuteen tai tarkoituksenmukaisuuteen (molempiin löytyy perusteita).

88
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 08. 06. 2011 08:08 »
Jahas, Pohjalaisen mukaan Lumio-tapausessa on siltikin kyse "poliittisista intohimoista". Ymmärtääkseni Tarkastuslautakunta on ollut yksimielinen tilatessaan raportteja Audiatorilta ja omalta tarkastusyksiköltä. TarLassa istuu useampi kokoomuslainenkin.

Se, että TarLan pj on kd ei minusta tee asiasta poliittista intohimoa. Se, että minä olen ollut ASIOISTA eri mieltä kj:n kanssa ei myöskään ole poliittista intohimoa. Olisin toiminut täsmälleen samoin vaikka kj olisi minkä tahansa puolueen broileri.

Lumio on kritisoinut vallansa tunnossa julkisuudessa myös valtuuston puheenjohtaja Håkan Nordmania (rkp). Håkan on varsin korrektisti pysynyt asialinjalla Lumion suhteen.

Minusta ei siis ole kyse poliittisista intohimoista kun verovarojen väärinkäytöksiä tutkitaan.




89
Valtuuston tietoon / Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 08. 06. 2011 07:07 »
Vaikuttaa siltä, että kyseistä koulun viereisestä Taikametsästä on nousemassa isompikin juttu. Ja aiheesta. Kuntalaisten on reagoitava jos heidän etujaan ja arvojaan loukataan muulloin kuin kerran neljässä vuodessa.

Kh päätti niukasti 6-5 että metsä uhrataan vanhentuneen kaavan mukaiseen kerrostalorakentamiseen ei-vaasalaisen grynderin eduksi (Lemminkäinen).

Päivän Pohjalaisessa hallintojohtaja V-M Laitinen väittää että "..oikaisuvaatimukselle... ei ole perusteita"

Kyllä hallintojohtajan pitäisi hallintoa sen verran tuntea, että oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä ihan millä perusteilla hyvänsä. Oikaisuvaatimus käytännössä pakottaa vain miettimään päätöstä uuden kerran ja päätöstä voisi kh aivan vapaasti muuttaa.

Oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen ja tekemiseen riittää "tarkoituksenmukaisuusperusteet". Suomeksi tuo tarkoittaa, että riittää kun joku kertoo minkä tahansa syyn miksi metsä olisi parempi koululaisten käytössä kuin kerrostalotonttina. Ja niitä syitä kyllä löytyy ihan oikeasti ja paljon.

Olisi hyvin toivottavaa, että kaupunkilaiset heräisivät puolustamaan lähiympäristöään.

90
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 06. 06. 2011 21:09 »
Kukin varmaan vetää omia tulkintojaan suuresta "hupihakijoiden" määrästä.

Tässä mahdollisia syitä:

1) Lumion rappeuttama hallinto ja paljastuneet väärinkäytökset (hakijat yrittävät sanoa, että kyllä hekin homman rehellisemmin ja paremmin pystyisivät hoitamaan?)

2) "Ajojahtaat" jotka ovat aiheuttaneet sen, että asian käsittelyä ei lopetettu Raija Kujanpään tahdon mukaisesti heti alkuunsa. (jos kaikki olisi painettu "villaisella" ei tällaista skandaalia olisi tullut julkisuuteen).

Nyt kuulemma joitakin kovasti vaivaa, se kuka nuo "ei julkiset" raportit on ennen varsinaista julkistusta vuotanut Vbl:lle. Kun raportit leviävät niinkin laajalle joukolle (TarLa+Kh+joukko viranhaltijoita, +ainakin pari valtuutettua, minä mukaanlukien) on vaikea niitä pitää lehdistöltä salassa. En sinänsä ymmärrä miksi nuo ylipäätään piti "ei julkisiksi" määritellä, koska ne tulevat heti käsittelyn jälkeen julkisiksi muutenkin.

"Salainen" asia pysyisi salaisena myös käsittelyn jälkeen. Mutta salaiseksi julistaminen vaatii perustelun sillä lähtökohtaisesti kaikki julkishallinon asiakirjat ovat julkisia. ("Julkisuuslaki http://www.om.fi/23955.htm )

Tulee vähän mieleen se kun nimimerkki "Me virkamiehet" lähetti lehtileikkeen valtakunnansyyttäjälle (?) Lumio&Co Tallinan seikkailuista. Juttu oli siis aikaisemmin julkaistu Vbl:ssa.

Hallintotalolla kuulemma tehtiin perusteellisia tutkimuksia ketkä ovat tuon "Me virkamiehet" nimimerkin takana. Ilman tuota lehtileikkeen lähettämistähän, vaikka jo julkisuudessa olikin ollut,  olisi asia painunut unholaan.

Siis se ei ole ollut olennaista mitä oikeasti on tapahtunut ja tehty vaan kuinka tieto siitä kulkeutuu viranomaisille tai julkisuuteen.


91
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 06. 06. 2011 21:09 »
 Vs. teknisen toimen johtaja Päivi Korkealaakson esityksestä Teeriniemen koulun lasten lähimetsä eli "Taikametsä" päätettiin tänään kh:ssa äänin 6-5 kaataa Lemminkäisen kerrostalojen tieltä.

Hieman ihmettelen vanhentuneessa kaavassa pysyttäytymistä ja viranhaltijan arvomaailmaa. Sekä tietysti kh:n enemmistön tahtoa. 700:n teeriniemeläisten vetoomus ei painanut "kehityksen" edessä.

Muistan itse lapsuudestani ne tärkeät lähimetsät. Hietalahdessakin oli Klemetinkadun varrella "pikkumetsä" ennen kuin se steriloitiin puistoksi.

92
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 06. 06. 2011 07:07 »
Kun viime vuonna sitten siirryttiin "yhden kaupunginjohtajan malliin" ja valittiin kolme toimialajohtajaa, muistan kokoomuksen taholta painotetun, että
a) toimialajohtajat ovat asiantuntijoita, ei puoluepoliittisesti valittuja
b) sama periaate koskee sitten myös kun aikanaan valitaan ykkösjohtaja

Tämä periaate varmaan sai monen häilyvän lähtemään "yhden kaupunginjohtajan mallin" kannattajaksi valtuuston tiukassa äänestyksessä.

Nyt taitaa kokoomus jo unohtaneen tämän lupauksensa kun hakee itselleen mieluista "mustaa hevosta".

Muutamasta hupihakijasta huolimatta on hakijoiden joukossa varsin hyvin mitat täyttäviä henkilöitä. Näistä on nyt valinta tehtävä.

Minusta me emme tarvitse ensijiaisesti kehityshakuista, verkostoitunutta edustavaa EU-seuraihmistä vaan rehellisen ja vastuuta Vaasasta kantavan rehellisen virkamiehen, joka ensi töikseen panee esim. elinkeinotoimen aisoihin sekä saattaa olemassa olevien sääntöjen kunnioituksen  kunniaan ja seuraa, että järkeviä sääntöjä myös noudatetaan.

Noista "kehitysprojekteista" on meillä surullisia kokemuksia Lumion ajoilta: "Tilaaja-tuottajamalli", "Prosessien mukainen hallinto", "Vasek" ym.

Vaasan (uudistuvaan energiaan perustuva) teollisuus ja muu elinkeinoelämä joka luo koko ajan mahtavaa tulovirtaa ja varallisuutta huolehtia vaasalaisista. Kun kuntalaisten palvelut on hyvällä tasolla, on siinä imgotekijää tarpeeksi. Emme tarvitse 15M€:n asuntomessujen kaltaisia "imagotemppuja".

Nythän Vaasalla ei ole oikeastaan lainkaan omaa elinkeinotoimea, eikä varsinkaan elinkeinojohtaja (Kehitysjohtajan virka viruu täyttämättömänä). Jos joku "Invar Kamprad" tulisi vielä käymään niin kenen puheille hän menisi?

93
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 30. 05. 2011 22:10 »
Markku Lumio erosi kaupunginjohtajan virastaan, kun Vaasan kaupunginhallitus ilmoitti ryhtyvänsä erottamaan häntä. Vaikka ero oli johtajasopimuksen mukainen, eroamalla Lumio samalla tunnusti, että erottamisen perusteet olivat olemassa. Pelkkä poliittinen luottamuspula ilman erikseen yksilöityjä syitä ei nimittäin olisi riittänyt kaupunginvaltuustossa erottamispäätöksen perusteeksi.Se toki myös juristi Lumio hyvin tietää.
Mistä päättelet ja arvelet että poliittinen luottamuspula ei olisi riittänyt kaupunginvaltuustossa erottamispäätöksen perusteeksi? "Eroamalla Lumio samalla tunnusti, että erottamisen perusteet olivat olemassa.", mielestäsi eroaminen kaupunginjohtajan virasta oli samalla tunnustus, entä jos Lumiolla olikin muita suunnitelmia. Ei pidä kenenkään lähteä tuomitsemaan tässä vaiheessa, oikeuslaitos hoitaa sitä puolta jos ilmenee tarvetta.
Tuossahan se yllä tuli myös selvitetyksi. Luottamuspula ei olisi riittänyt. Eikös Kujanpää nimenomaan puhunut luottamuksen menettämisestä? Josta sitten Lumio veti johtopäätöksensä ja erosi itse. Mikäli tutkimukset olisi lopetettu ja kaikki "painettu villaisella" (itse asiassa korotetulla palkalla ja erorahalla), tietyt piirit halusivat, olisi toki prosessi ollut hempeä.

Mutta kun kunnassa on toimiva tarkastusyksikkö, tilintarkastaja ja tarkastuslautakunta, ei asia voinut jäädä siihen. Ilman mitään ajojahtia.

94

.

Kun suomalaiset myy tulevaisuudessa ydinsähköä teutooneille siitä tulee valtion kasssaan rahaa

.

Fennovoiman pääomistaja on saksalainen. Paljonko siitä liikenee valtion kassaan? Voimala maksaa melkoisesti, varsinkin jos sen rakentaminen viivästyy vuosia, ja kaikki kulut pitää ensin kuitata ennen kuin voittoa alkaa tuottamaan. Vai alkaako koska koska sehän myy energian omistajille omakustannushintaan.

On se kiva,että edes Vaasassa tahkotaan rahaa ja hyvinvointia uusiutuvalla energialla.

95
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 30. 05. 2011 08:08 »
Hyvä pointti tuo Perustuslaki.

Perustuslain 3 §:
Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

 

Mikä perustuslaki on?
Perustuslaki on kaiken lainsäädännön ja julkisen vallan käytön kulmakivi. Se sisältää säännökset valtion järjestysmuodosta, ylimpien valtioelinten suhteista ja yksilön perusoikeuksista. Mikään muu laki ei saa olla ristiriidassa perustuslain kanssa.

"Pienet hallinnolliset virheet" eivät saa maksaa veronmaksajille mitään. Jos niitä aiheutuu, on ne perittävä takaisin.

96
Valtuuston tietoon / Vs: Vaasan Imago
« on: 27. 05. 2011 10:10 »
Uudessa Talouselämälehdessä on Vaasaa mairitteleva artikkeli. Kuinka paljon kaupungin johto on auttanut siinä, ei kerrota....
Quote
Suomen kasvukoneet tulevat yllättävästä kaupungista

Tervetuloa Suomen kaupunkien väliseen yrityskilpailuun! Mikä on Suomen kasvukaupunki? Mistä tulevat Suomen kannattavimmat yritykset?
Virallinen Talouselämä 500 -lista julkaistaan huomenna perjantaina. Sitä odotellessamme järjestimme leikkimielisen kilpailun. Lajeina ovat yritysten liikevaihdon kasvu ja kannattavuus. Osallistujina ovat Suomen kaupungit, joissa pääkonttoriaan pitää vähintään kuusi maamme 500 suurimmasta yrityksestä.
Tällaisia kaupunkeja on Suomessa yhteensä 14.
Vaasassa on vauhtia
Aloitetaan kasvusta. Metodimme on yksinkertainen: yritysten liikevaihdon kasvulukujen keskiarvo.
Talouselämä 500 -listan yhtiöistä kolmasosa pitää pääkonttoriaan Helsingissä. Tämä on Helsingille hyväksi, mutta kasvusarjassa ei tule kultaa. Helsinkiläiset suuret yritykset kasvattivat viime vuonna liikevaihtoaan keskimäärin 11 prosenttia.

Suomen todelliset kasvajat löytyvät länsirannikolta, Vaasasta

Talouselämä 500 -listan seitsemän vaasalaisyritystä kasvattivat liikevaihtoaan keskimäärin 17 prosenttia. Vaasassa pääkonttoriaan pitävistä vauhdikkain oli tuulivoimateknologiaa kehittävä The Switch Engineering 36 prosentin liikevaihdon kasvulla.
Kasvukaupunkien jaetulle hopeatilalle rynni Tampere. Siellä pääkonttoriaan pitää 16 Talouselämä 500 -yritystä. Tampereen kasvuveturi on metsäkoneyhtiö John Deere Forestry.
Kolmatta sijaa pitävät tasatuloksin Jyväskylä ja suuryhtiöiden Espoo.
Jyväskylän kuudesta suuresta yhtiöstä kärkikasvaja on konepajateollisuuden järjestelmätoimittaja Komas. Espoossa pääkonttoriaan pitävistä 65 yhtiöstä yhtiöistä ykkönen on - hieman ristiriitaisesti - Norlisk Nickel Harjavalta.
Seuraava laji, kannattavuus
Kannattavuuden mittatikkuna käytämme sijoitetun pääoman tuottoa.
Ja voittaja on... jälleen Vaasa.
Vaasalaisyritysten sijoitetun pääoman tuoton keskiarvo oli viime vuonna peräti 59 prosenttia. Kärjessä on tanskalaisen Daniscon Finnfeeds-tytäryhtiö, jonka sijoitetun pääoman tuotto on huikea 280 prosenttia.
Mutta hetkinen. Rauma jätti protestin!
Sanomalehti Pohjalaisen arkistosta löytyi juttu, jossa Finnfeedsin johto selvittää kannattavuuden taustoja. Heidän mukaansa kyse on ”kermankuorinnasta”. Finnfeeds saa raaka-ainetta edullisesti konsernin muilta yhtiöiltä, mikä nostaa yhtiön omaa mutta laskee sisaryhtiöiden kannattavuutta.
Raumalaisten mukaan kermankuorinta tulisi jättää meijereille.
Ulkomaisten emojen ja suomalaisten tytärten välinen rahaliikenne synnyttää joskus mahtavia lukuja, mutta ei auta itku urheilukilpailuissa. Protesti hylätty. Sitä paitsi, kaikki liike-elämä on enemmän tai vähemmän kermankuorintaa.
Todettakoon vielä, että Finnfeeds ei selittänyt Vaasan voittoa kasvusarjassa.
Espoo jälleen kolmas
Rauma saa siis tyytyä kannattavuussarjan kakkostilaan keskimääräisellä 41 prosentin sijoitetun pääoman tuotollaan. Rauman seitsemästä Talouselämä 500 -yhtiöstä kannattavin on potkurivalmistaja Rolls-Royce, jonka sijoitetun pääoman tuotto on 128 prosenttia.
Raumalaisten vahvuutta kuvaa hyvin se, että kaupunki tulisi kakkostilalle ilman Rollsiakin.
Vaasan ja Rauman jälkeen kannattavuussarjan kolmannen sijan vie tässäkin sarjassa Espoo. Sen Talouselämä 500 -yritysten sijoitetun pääoman keskiarvo oli 13 prosenttia.
Espoossa kärkiyhtiö on Nok... eikun Kone... eikun kosmetiikka-alan tukkukauppias L'Oréal Finland. Sen sijoitetun pääoman tuotto on 126 prosenttia

Kun nyt nämä "pienet hallinnolliset virheet" saadaan perattua niin eiköhän tässä vielä aurinko paista tähänkin risukasaan...

97
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 27. 05. 2011 08:08 »
Markku Lumio erosi kaupunginjohtajan virastaan, kun Vaasan kaupunginhallitus ilmoitti ryhtyvänsä erottamaan häntä. Vaikka ero oli johtajasopimuksen mukainen, eroamalla Lumio samalla tunnusti, että erottamisen perusteet olivat olemassa. Pelkkä poliittinen luottamuspula ilman erikseen yksilöityjä syitä ei nimittäin olisi riittänyt kaupunginvaltuustossa erottamispäätöksen perusteeksi. Se toki myös juristi Lumio hyvin tietää.
 
Kuntsin museoon liittyvän tutkinnan yhteydessä tuli, monelle ehkä yllätyksenä, esille kysymys kaupunginjohtaja Markku Lumion toiminnan moraalista, oikeellisuudesta ja laillisuudesta mm. itselle ja vaimolle kaupungin kustannuksella tehtyjen hankintojen vuoksi.  Siitä alkoivat hänen toimiensa tutkimiset. Itse olen alusta lähtien ollut sitä mieltä, että on kaikkien osapuolten kannalta parasta, että asiat selvitetään perin pohjin ja riittävällä tarkkuudella, sillä Lumion toiminnasta liikkuu mitä erikoisimpia tarinoita. Asioiden perusteellinen tutkinta on sen vuoksi parasta myös Markku Lumion oman oikeusturvan kannalta. Riittävällä tarkkuudella en tarkoita, että ryhdyttäisiin viilaamaan pilkkuja ja unohdettaisiin, että on kyse elävästä elämästä ja monesti kiireisestä johtamistyöstä. Suhteellisuusperiaatetta olisi hyvä noudattaa myös tutkinnassa unohtamatta toisaalta sitä,  että kaupunginjohtajan korkea ja itsenäinen asema edellyttää hyvin suurta vastuullisuutta ja korkeaa moraalia.
 
Ihmettelen, miksi Markku Lumion toimintaa ei saisi tutkia, jos siinä ei ole mitään hämärää. Jos kaikki päätökset ja varojen käyttö kestää päivänvalon, eihän niiden tarkastaminen voi olla mitään ajojahtia. Miksi Lumio voi pitää tilintarkastusyhteisön, tarkastuslautakunnan, tarkastuspäällikön tai sisäisen tarkastajan tutkimuksia ajojahtina ja syyttää myös minua yhdeksi ajojahdin taustahenkilöksi. Itse en ole ollut tekemässä yhtään tarkastusraporttia, eikä minulla ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa niiden sisältöön tai laajuuteen millään tavoin tai edes ylipäänsä niiden tekemiseen. Niiden tarvetta ja laajuutta ovat arvioineet aivan muut, ammattihenkilöt. Olen ollut aikaisemmin eri mieltä Lumion ajamista, minusta kaupungille vahingollisista hankkeista (asuntomessut, RG-line-tuki, Lakean omavelkainen takaus, yhden kaupunginjohtajan malli, Pikipruukin luovutus pilkkahintaan y.m).Mihinkään henkilökohtaiseen ajojahtiin en koe osallistuneeni. Julkisen viranhaltijan toimintaa pitää voida arvioida, varsinkin kaupunginvaltuutetun.
 
Olisiko nyt viisasta Markku Lumion odottaa, että kaikki mahdolliset raportit ovat valmiit? Sen jälkeen voimme kukin muodostaa kantamme siihen, antavatko ne aihetta lisätoimenpiteisiin vai onko Lumion eroaminen ollut riittävä seuraus hänen mahdollisista väärinkäytöksistään ja laiminlyönneistään.

Nämä "muotovirheet" ovat aikaisimmin tulleet esille julkisuuteen: kenkäostokset itselle, pesulalaskut, frakkiostos, vaimon leninkiostokset, bonuksen ottaminen itselle kaupungin luottokorttimaksuista. Lumio on omien sanojensa (Pohjalainen 26.5.) mukaan tehnyt tosiaan vain "merkityksettömiä muotovirheitä". Kun noita vertaa juuri Espoosta tulleeseen tuomioon (esim. viranhaltijan reissut esim. vaimoineen) voisi vetää toisiakin johtopäätöksiä.

98
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 26. 05. 2011 08:08 »
Niinhän se menee > kun on eri mieltä asioista, niin sitä harrastaa ajojahtia.

Olen toki vastustanut monia Lumion ajamia hankkeita. KoyPikipruukiin luovutus josta ainoa "palkkio" olisi ollut Kunta-Asunnot Oy:n hallituksen pj- paikka Lumiolle > huikean omaisuuden menetys Vaasalle,  omavelkainen takaus Lakea Oy:lle, Asuntomessut, ns. yhden kaupunginjohtajan malli eli kaikki valta Lumiolle, RG-line-takaus..).

Mitähän sitä voisi luottamushenkilönä tehdä, joutumatta syytteeseen ajojahdin harrastamisesta.

Jos on epäilystä, etä joku käyttää verovaroja omiin tarpeisiinsa laittomasti, on ne tutkittava. Jos mitään peiteltävää ei ole niin syytön ei tällaisesta hermostu. Tehdäänhän jatkuvasti muutenkin sekä sisäistä että ulkoista tarkastusta. Kun yhteisten varojen ja omaisuuden käyttö on sääntöjen mukaista, avointa ja rehellistä, ei ole koskaan viranhaltijalla puutetta hyvistä yöunista.

99
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 25. 05. 2011 23:11 »
Olen miettinyt hakemista mutta...

Jotkut ex-kapunginjohtajan ystävät varmaan sanoisivat että halusi kalifiksi kalifin paikalle kun ovat jo syyttäneet minua "ajojahdista" ym. Ei olisi kivaa.

Toisaalta luontaisetuja tullaan varmaan rajulla kädellä karsimaan...ja Pekukin jo lupasi hoitaa homman 1000:lla kuussa.

Saisko virka-ajoihin käytetystä nojapyörästä edes km-korvauksia?

Entä sitten edustusvaatteet? Ei taida kaupungin frakki sopia päälle nykylihassa. Vaimoa voisi kyllä Dolce Cabana kiinnostaa mutta ei varmaankaan käytetty.

Edustaminenkaan ei oikein kiinnosta ja varsinaiset työtkin kun jaettu apulaiskaupunginjohtajille, eikun toimialajohtajillle, niin miten sitä sais ajan kulumaan. Vai onko sitä oltava työpaikalla jatkossa? Saisko edes lähteä tarkastusyksikön kanssa reippailemaan?

Reissaaminenkaan ei enää niin viehätä varsinkaan jos niistä kirjaakin aletaan pitää ja pitäisi jotenkin töihin liittyä.

Saisko ilmaiset sapuskat edes? Luulen, että Visaakaan ei enää vingutella vapaasti.

Ja nythän oli poliittisesta väristä vaan jatkossa haittaa. Eli vaikka olisi kuinka hyvä mutta olisi poliittisesti leimautunut, niin ei voi paikkaa saada? (Mutta jos eroaisin vihreistä?).

Enpä taida hakea.


100
Sekalaista keskustelua / Vs: Lyödään vetoa vaaleista
« on: 23. 05. 2011 10:10 »
Ennustan, etteivät vihreät lähde hallitukseen.

101
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 23. 05. 2011 09:09 »
YLE Pohjanmaa tekee galluppia valtuutetuille: Nauttiiko kaupunginhallitus valtuuston luottamusta?
Minä vastasin, että ei nauti. Pääsyyksi ilmoitin toistuvat yritykset lopettaa Lumio-tutkimukset ja raporttien piilottelu jopa kh:n jäseniltä.

Uskon kuitenkin RKP-KOK-SD ryhmien enemmistön luottavan hallitukseen (riviedustajat tuskin tietävät mitä oikein kulisseissa on tapahtunut ja MITÄ on piiloteltu ja miksi).

102
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 23. 05. 2011 09:09 »
Näissä "hallinnon uudistuksissa" jäi kaavoituksen ohjaus pahasti jalkoihin. Kehitysjohtajan virka on olemassa mutta sitä ei ole täytetty eikä lakkautettua. Nimenomaan kehitysjohtajanhan pitäisi kaavoitusta ohjata. Koko elinkeinotoimemme on yhden osa-aikaeläkeläisen varassa, ilman johtoa. Esim. Ikea-asiaa ei kukaan varsinaisesti ymmärtääkseni hoida. Tekninen johtaja hoitaa kj-tehtäviä eikä varmaan ehdi joka paikkaan. Uusi vt tekninen johtaja on varmaan myös työllistetty. Nyt kaavoitus kuuluu "tekniseen toimeen" mutta mitä se oikein tarkoittaa käytännössä ? Kuka tietää?

Olen edelleen sitä mieltä, että tuo Lumion yksinvaltaan tähdännyt hallinnonuudistus oli suuri virhe.

Rakennuskelpoista kovaa maata johon kunnallistekniikka edullisesti saataisiin on niukasti jäljellä. Ellei viimeisiä puistoja uhrata. Nyt on rakennuttu saven päälle (asuntomessut) ja kivikkoon (Metsäkallio).

Vähänkyrön maat ovat oiva lisä isoille OK-tonteille, muutaman minuutin päässä Runsorista. Samalla se takaa Vähänkyön palvelujen pysyvyyden.

103
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 22. 05. 2011 20:08 »
Arvoitus:

Virkamiesmoraali, eettisyys, rehellisyys, hallintosääntöjen noudattaminen, hyvä hallinto, lain tunteminen ja noudattaminen, ohjesääntöjen tunteminen,

><

moraalittomuus, oman taloudellisen edun vilpillinen hankkiminen, mielivalta, säännöistä ja laeista piittaamattomus, korruptoitunut hallinto, mielivalta, kiusaaminen


Onko kyse suomalaisen kaupungin eroista esim. Port-Au-Princeen Papa Docin (Francois Duvlier) kaudella?

104
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 22. 05. 2011 16:04 »
Vasabladet kirjoittaa tänään suurin otsikoin: Tarkastustoimi teki saman virheen kuin Lumio" ja siellä sitten rva Kujanpää ja herra Wägar vahingoniloisena nälvivät tarkastustointa.

Taas he osoittavat tietämättämyytensä, kuten myös vt. Leena Kauniston johtama Henkilöstöpalvelukeskua

Villakoiran ydin on siinä, että TaLa on nostanut tarkastuspäällikön palkkaa ja tarkastupäällikkö on nostanut alaisensa palkka.

Vasabladet on tehnyt  siis valtavan uutisen siitä, että tarkastuslautakunta ja tarkastuspäällikkö Rosvall eivät ole pyytäneet (tai ovat pytäneet, mutta eivät saaneet) hepakkeen  lausuntoa ennen Rosvallin ja yhden tarkastushenkilön palkankorotusta. Tätä pidetään valtavana virheenä ja verrataan Lumion virheisiin. Taidetaan kuitenkin olla vähän väärillä jäljillä.

Asiaa täytyy tarkastella sekä kaupunginhallituksen johtosäännön että kaupungin tarkastussäännön valossa.

Ne ovat samanrvoisia elimiä, ja säännöt ovat samanarvoisia. Kaupunginhallituksen johtosäännöllä on kaupunginhallituksen yleisjaostosta tehty kaupungin ylin työnantajaa edustava elin. Se päättää, kenellä on oikeus tehdä palkka- ja palvelussuhteen ehtoihin liittyviä päätöksiä kaupungin puolesta ja se antaa ohjeita siitä, kuinka esim. palkkoja määriteltäessä on meneteltävä (esim. lausunnon pyytäminen hepakkeelta).

Tästä työnantajaroolista on yksi ja vain yksi poikkeus koko Vaasan kaupungin hallinnossa. Se on tarkastuslautakunta. Tarkastuslautakunnalla on nimittäin tarkastussäännön mukaan oikeus (ja myös velvollisuus, sillä sitä ei voi kukaan muu tehdä) määrätä tarkastuspäällikön palkka ja myös delegoida tarkastuspällikölle muun henkilökuntansa palkanmääritykset. Niihin ei kaupunginhallituksella, sen jaostolla tai henkilöstöpalvelukeskuksella ole nokan koputtamista.

Tämä sääntömääräys on tehty aikoinaan nimenomaisesti sen vuoksi, että tarla ja sen alaiset viranhaltijat arvioivat mm. kaupunginhallitusta ja sen alaisia hallintoelimiä. Lautakunnan ja sen alaisen organisaation pitää siksi olla täysin riippumaton tarkastettavista, koska on suuri vaara, että palkanmäärityksissä "kasetaan potut pottuina" arvioitsijoille ja pidetään heidän palkkatasoaan mahdollisimman alhaalla.


Tässä alla tarkastussäännön 5 § 7. kohta, erityisesti tämän, ja myös 7 § 3.kohta, jonka idea on se, että päätösvalta on lautakunnalla, ellei se ole siirtänyt sitä tarkastuspäällikölle (tällaisia määräyksiä ei todellakaan ole millään muulla lautakunnalla kaupungissa, ja tarkoituksena on ollut nimenomaan säilyttää henkilöstön riippumattomuus toimivasta arvioitavista):


5 §

Lautakunnan tehtävät

Sen lisäksi, mitä kuntalaissa tarkastuslautakunnan tehtävistä säädetään, lautakunnan tehtävänä on
---
7. päättää tarkastusyksikön päällikön palkasta ja muista työsuhteen ehdoista.



---
7 §

Päätösvallan siirtäminen

Tarkastuslautakunnalla on oikeus siirtää päätösvaltaansa harkitsemassaan laajuudessa alaiselleen tarkastustoimen viranhaltijalle seuraavissa asioissa, ellei toisin ole säädetty, päätetty tai määrätty:
...,

3. henkilökunnan palkka- ja palvelussuhteen ehdoista päättäminen,


-------
Haiskahtaa vähän, eikö niin vähääkään tarkastustoimen nokitteluyritykseltä. Kuka tämän jutun lanseerasi lehdistölle? Kyseessä on siis täysi ankka ja ennustan että jatkossa ei enää noita lausuntoja tarkastustoimi pyytele. (Sehän oli sinänsä ihan korrektia pyytää, vaikkei olisi tarvinnutkaan)

Näistä palkankorotuksista/henk. kohta kannustuslisistä pyydettävistä lausunnoista alkoi ensimmäisenä lipsua tekninen toimi Heikki M. Vehkaojan johtaessa puljua. Lumiolla se oli jo sitten sääntö, eikä poikkeus.

105
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 19. 05. 2011 21:09 »
Kaupunginhallituksessa oleminen on hyvin vaativaa ja aikaa vievää jos haluaa hoitaa tehtävän vastuullisesti. Niissä valtuustoryhmissä, joilla on useampia edustajia, voi taustajäsen peesailla ja antaa päällepäsmärin touhuta, ja vain aina äänestää samalla tavalla. Nykyäänhän kaupunginhallituksessa on aika harmoninen kolmen suuren puoleen edustajien yhteisrintama. Tärkeistä asioista varmaankin sovitaan kulisseissa ennen kh-kokouksia. Kun vielä kaupunginjohtaja on ollut läheisessä yhteistyössä tuon valtaryhmittymän kanssa, on valta itse asiassa ollut hyvin harvan hallussa. Tuo sama porukka pääsi sitten sopuun mm. vallan keskittämisestä Lumiolle. Ajateltiin tietysti hänen jatkava täällä eläkkeelle asti. Tuolla klikillä on riittävä ote valtuustoryhmiinsä ja näin se on saanut tahtonsa lähes aina läpi, joskus toki pienten rutinoiden säestyksellä. Niin, meni läpi RG-linet, omavelkaiset tuet Lakealle, tilaaja-tuottajamallit, Asuntomessut ja tuo yhden (=Lumion) kaupunginjohtajan systeemi.

Kun on mukana tuollaisessa valtapiirissä, on hyvin inhimillistä, että syntyy melkoinen vallantunne, jopa kaikkivoipaisuuden elämys. Varmaankin Lumio tunsi hyvin voimakasta tukea tästä valtakeskittymästä, hän koki, että hänellä on kh hyppysissään ja taas että kh tekee mitä lystää Vaasassa. Kun tällaisen vallantunteen kouriin joutuu voi hyvinkin luulla, että alkaa nauttia koskemattomuudesta, nousee ikään kuin lain ja sääntöjen yläpuolelle. Minusta Dostojevski kuvasi hienosti tätä Rikoksessa ja Rangaistuksessa. Lait ja säännöt on laadittu kansalle, massalle, ei valtaapitävälle eliitille.

En minä tiedä ihmisten sielunelämästä, kunhan tässä joutessani pähkäilen kuinka korkeasti koulutetut voivat joutua tällaiseen moraaliseen alennustilaan. Jotenkin voisin ymmärtää sen, että varastaa miljoonia, jos kerran haluaa varastaa (esim. Widensjö) mutta miksi riskeerata lähes kaiken satasten, tonnien tai edes kymppitonnien takia, jos ei puutteesta muutenkaan kärsi? Tuomiohan on sama melkein saaliista riippumatta. Kannattaisi tyhjentää ennemmin palkkiholvi kuin kioski.

Entä sitten mahdolliset pikku apulaiset? Jokaisella on hintansa, tavataan sanoa. Joillekin voi riittää kun saa olla kerman kanssa pippaloissa, reissuilla, jotkut arvostavat pikku palkankorotuksia tai kannustuslisiä. Ja kun on mukana sisäpiirissä, voi itsekin käyttää enemmän valtaa omassa pikku piirissään. Ei tarvitse pelätä itsestä riippuvaisen esimiehen puuttumista asioihin. Saa valtaa ja monia viehättää.

Mutta miten ihmeessä voitaisiin luoda järjestelmä, jossa tällaiselta vältyttäisiin? Nytkään ei ole sääntöjä puuttunut vaan niiden noudattamisesta on lipsuttu. Ei kai sellaisia sääntöjä tarvitse sentään laatia, ettei toisen omaisuutta saa luvatta ottaa? Ei.

Totta kai talousohjesääntöjen, luottokorttisääntöjen, hankintasääntöjen, ajopäiväkirjojen, matkalaskujen hyväksynnän, edustuskulujen seurannan, matkustusmääräysten ym. olla olemassa. Niiden noudattamisen pitää olla rutiinia.

MUTTA EI SE RIITÄ. Pitää olla rehellisyyttä ja korkeaa moraalia. Sitä ei saa korkeilla oppiarvoilla.

Rehellisyyttä ja korkeaa moraali vaaditaan viranhaltijoilta ja tietysti kaupunginhallitukselta, jotka käyttävät yhteisiä varojamme.  Jos muutama viranhaltija on lipsunut, niin se ei sitten missään nimessä tarkoita, että koko virkamieskunta olisi asetettava epäilyksen alaisiksi.

106
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 19. 05. 2011 16:04 »
Vanhat ja likaiset mäkeen kylmästi, vaikka työuria pitäisi pidentää niin rajansa kaikella koska siihen samaan työhön ns. leipääntyy. Nuoremmille tilaa, mitään meidän puolue on ansainnu paikan ei enään saa käyttää. Osala on ainakin mulle näyttänyt että vihreäkin voi olla mies, mulle aika uutta mutta tosiasiat on hyväksyttävä.
Vähempikin kehuminen riittäisi. En ihan oikeasti halua enää kh:een. Eikös täällä just haluttu nuoremmille tilaa. Anna S on minua parempi, ihan totta.

Mitä poliittiseen viiteryhmään tulee, niin minusta sillä ei ole mitään merkitystä kunnallispolitiikassa tämän kaltaisissa asioissa. Minkä tahansa ryhmän edustaja voi olla tahdoton oman ryhmän kellokkaan taakse piiloutuva liero tai suoraselkäinen oikeudenmukaisuuden, avoimuuden ja rehellisyyden puolustaja.

Kunnallispolitiikassa on HYVIN VÄHÄN asioita, joilla on puolueideologinen ulottuvuus. Ajatelepa nyt vaikka Vähäkyröliitosta taikka tätä Lumio-casea. Kuten olette ehkä huomanneet niin eihän Lumionsuojelu ole yksin kokoomuksen asia. Ja kokoomuslaisen kaupunginjohtajan yksinvaltaan nostamiseen osallistui työväenliikkeen edustus ansiokkaasti...

107
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 19. 05. 2011 11:11 »
Onko edes teoriassa mahdollista, että valtuusto antaisi vastuuvapauden ko. henkilöille.  Sehän olisi demokratian pilkkaa.
Jos oikein ymmärsin niin TarLa esittää joko vastuuvapauden myöntämistä tai epäämistä. Nyt he pyytävät selityksiä. Kaikki on kuitenkin Vaasassa mahdollista. Vastuuvapauden myöntämisellä kyllä suljettaisiin pois mahdollisuus hakea menetyksiä takaisin. Kh:lta edellytetään sisäisen valvonnan kuntoon saattamista, eikä se nyt voi hetkessä onnistua, kun ei ole kymmeneenkään vuoteen onnistunut. Kh:n asenne hommaan on varsin outo: Valtuusto antoi määrärahan toiseen sisäiseen tarkastajaan mutta virkaa viivytellään.

Minusta vastuuvapautta ei voi myöntää koska esim. poliisitutkinta ei vielä ole edes alkanutkaan tässä suuremmassa Lumio-asiassa. Sieltä varmaan putkahtaa esiin asioita, joiden yhteydessä on pohdittava takaisin perimistä. Sitten kun homma on loppuun käsitelty, ehkä vasta vuoden-puolentoista päästä, voitaisiin palata vastuuvapauden myöntämiseen.

Luontaiseduista (esim. mahdollinen virka-auton yksityiskäyttö) voi aiheutua esim. veroseuraamuksia myös työnantajalle. Niistä voisi hyvinkin syntyä korvausvelvollisuus sääntöjä rikkoneille. Verottaja katsoo ainakin yritysmaailmassa KAIKKI AJOT YKSITYISAJOIKSI, joista ei ole luotettavaa selvitystä, että ne ovat työajoja. (Sittenhän on vielä sekin mietittävä mikä olisi luvattomien yksityisajojen arvo kaupungille. Kaikki auto/kuljettajakulut suhteessa ajopäiväkirjan virka-ajot/ajot joista ei selvitystä?).Muistaakseni Lanamäki teki myös kyselyn verottajalle. Verottajaa kiinnostaa normaalisti kovasti verottomat luontaisedut.

Näin yhtäkkiä ajatellen olisi vastuuvapauden myöntäminen=verovarojen väärinkäyttöä koska hyvinkin saattaa syntyä prosessissa saatavia kaupungille.

108
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 19. 05. 2011 07:07 »
Jäänyt kaiketi minulta toteamatta, että todella haluan nostaa hattuani näissä sotkujen selvityksissä muutamalle äijälle eli (järjestyksellä ei ole väliä): Helin, Hokkanen, Pastuhov, Osala. Hyvää työtä.
PS. Niin tämä on kestävyys- ja sitkeyslaji.
Ei pidä unohtaa kansalaisaktivisti Kalle Lanamäkeä ja koko TarLaakaan. Hattua nostaa pitää myös niille viranhaltijoille, jotka tässä tapauksessa tekevät juuri sitä mihin heidät on palkattu eli tarkastuspäällikkö Matti Rosvallille ja sisäiselle tarkastajalle Harri Honkaselle (joka oli hankalassa välikädessä kun oli Lumion suora alainen).

---
Pohjalaisen pääkirjoitus oli tänään hyvä. Kiitos siitä päätoimittaja Kalle Heiskaselle ja lehden toimitukselle muutenkin.
Quote
Vaasan kunnallispolitiikka on saatu pitkään jatkuneella huonolla hallintokulttuurilla sellaiseen solmuun, että kaupungin hallinto tarvitsee todellista kulttuurivallankumousta.

Jos valtakunnan tasolla törmättiin vaalirahajupakan yhteydessä tukkuun kyseenalaisia maan tapoja, nyt voidaan puhua myös maan tavan vaasalaisversiosta.

Olennaista tuossa kyseenalaisessa hallintokulttuurissa on se, että kaupungin hallinnon sisäinen valvonta on ollut retuperällä.

Lisäksi epäkohtia ei ole ryhdytty laittamaan kuntoon, vaikka puutteista on oltu hyvin tietoisia. Esimerkiksi kaupungin tarkastuslautakunta on niistä vuosien mittaan useasti huomauttanut.

Ongelman ydin on huonossa johtamisessa ja esimiestyössä.

Tarkastuspäällikkö Matti Rosvall on varmasti oikeassa sanoessaan, että asiat on laitettavissa reilaan vahvalla johtamisella (Pohjalainen 18.5.).

Se tarkoittaa, että menneet pengotaan ensin perin juurin, virheet tunnustetaan ja sen jälkeen kaupungin virkamiesjohto sekä kaupunginhallitus aloittavat sen tarpeellisen kulttuurivallankumouksen.

Sen tärkein tavoite on saada hallinto toimimaan niin, että veronmaksaja tietää varmasti rahojensa olevan turvassa.

Nyt tavoitteeseen on vielä pitkä matka.

Soppa sai alkunsa viime vuoden lopulla, kun Tikanojan taidekodin ja Kuntsin modernin taiteen museon epäselvyydet pulpahtivat pintaan. Siitä lähti vyöry, jonka seurauksena poliisi on tekemässä esitutkintaa.

Lisäksi kaupunginjohtajan työsuhde on päättynyt , ja erinäinen nippu tarkastusraportteja odottaa kaupunginhallinnossa pääsyä käsittelyyn.

Havaittavissa on ollut piirteitä, että asioiden selvittelyssä on ollut peittelyä ja yrityksiä jarruttaa kuprujen tuloa esiin.

Muuta mahdollisuutta ei kuitenkaan ole kuin tonkia asiat niin perusteellisesti, ettei kaupunkilaisten tarvitse arvailla, onko jotakin vielä jäänyt pimentoon vai ei.

Vain sillä tavoin luottamus kaupungin hallintoa kohtaan on palautettavissa.

Toistaiseksi on epäselvää, onko kyseessä vain joukko leväperäisen hallinnon tuottamia pikku rikkeitä.

Holtiton hallintokulttuuri on myös ehkä jatkunut niin pitkään, että sen suojissa on päässyt tapahtumaan myös jotakin sellaista, joka johtaa aikanaan jopa korvausvelvollisuuteen.

Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia piakkoin, kun Audiator ulkopuolisena käy läpi kaupunginhallinnon tuottamat raportit ja arvioi, mihin toimiin niiden pohjalta on syytä ryhtyä.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että kaupungin omat tutkimukset ja ulkopuolinen arvio niiden vakavuusasteesta riittävät.

Toistaiseksi esiin tulleet epäkohdat kertovat vasta löyhästä moraalista ja huonosta valvonnasta. Oman totuuskomission mahdollisuus kannattaa silti pitää vielä mielessä.


Hyvin ikäviä asioita, paljon ikävämpiä kuin mitä nyt tiedetään,  tulee vielä putkahtamaan aivan väkisin julkisuuteen. Aika monet aavistivat mitä kaupunginjohtajan johdolla keskushallinnossa oli vuosikausia meneillään mutta tapahtuneiden laajuus ja järjetelmällisyys silti tulevat yllättämään kaikki.

Lumion tänne taluttanut ex-kh-pj Kouhi itkee tänään Vbl:ssä.Hän pitää minua ja Håkan Nordmania syyllisenä siihen, että suojattinsa sai lähteä. Meidän pitäisi muka nyt olla tyytyväisiä kun hänestä päästiin."Kuinkahan kauan he vielä jaksavat painaa päälle. Ennen pitää kuitenkin on valtuuston annettava vastuuvapaus kaupunginhallitukselle".

Kouhi uskoo, että kyseessä olisi joku henkilökohtainen ajojahti. Väärin. Kyseessä on TEOT. Jos tehty väärin ja syöty kuromasta, asiat on tutkittava ja vaadittava vahingot ja laittomat edut takaisin. Ihan riippumatta siitä vaikka olisi vahvaa poliittista suojaa nauttiva johtaja.

Kouhi tunnustaa, ettei olisi esim. Lumion perheen vaatesostoja hyväksynyt, jos olisi niistä tiennyt. Hänen olisi tullut Lumion esimiehenä hoitaa valvontavelvollisuutensa niin tätä ei olisi päässyt tässä mittakaavassa koskaan tapahtumaan. Luottamus suojattiinsa olikin ansa hänelle. Kokoomuskin menetti tärkeän mandaattinsa. Ymmärrän että häntä harmittaa mutta turha minusta on syytä sälyttää minulle ja Håkanille. Ehkä se helpottaa? Teot ratkaisevat, ei se kuka niistä puhuu ja tuo esille.

109
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 05. 2011 22:10 »
Vielä Osalalle nuo asiat oli vielä selvitettäviä asioita joista syntyy sitten varsinainen raportti, siis tutkivat asiaa.

Ok. Mitään raportteja ei nyt siis kh:lle lähetetty? Eikös niitä ole vielä tekeillä yhteensä viisi?

110
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 05. 2011 22:10 »
HH: "Tarlan kokous lähetti myös kaksi uutta raporttia "Lumio"-tapauksesta  Audiattorin tarkastettavaksi."

Eikö niitä siis enää lähetetty kaupunginhallitukselle kuten aikaisemmat kolme raporttia?

Ne raportit lienevät kuitenkin (mm. kh:n päätöksen ja) kunnallislain §43 mukaan valtuutettujen saatavissa koska tuskin ovat myöskään salaisiksi julistettuja (ainoastaan "ei-julkisia").
Taidan huomenna ne käydä katsomassa.

111
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 05. 2011 19:07 »
HUT (Hevosmiesten Uutistoimisto) kertoi hetki sitten, että Vaasan valtuusto erottaa kh:n luottamuspulan vuoksi 20.05.

Valtuusto ei kokoonnu tuolloin. Eli HUT on väärässä.

Teoriassa voisi tuollainen erottamisprosessi voisi ALKAA 20.6 kokouksessa. Se vaatisi nyt pikaisesti 13 valtuutetun allekirjoittaman "Kysymyksen kaupunginhallitukselle". Sitä käsiteltäessä voitaisiin sitten valtuuston enemmistöllä valita tilapäinen valiokunta käsittelemään luottamuspulaa. Tämä valiokunta voisi sitten ehdottaa valtuustolle kh:n erottamista. Sitten vasta voisi valtuusto äänestää erottamisesta.

Jos valtuuston enemmistö tällaisen valiokunnan perustaisi tätä asiaa käsittelemään, niin olisihan se sellainen signaali että varmaan kh siinä vaiheessa itse eroaisi.

Jotta tuollainen prosessi menisi maallin, edellyttäisi se kannatusta suurissa valtuustoryhmissä (RKP,Kok, SD). Se taas aiheuttaisi varmaankin ilmiriidan niissä valtuustoryhmissä, varsinkin jos kyseisten puolueiden kj-jäsenien päät olisivat vadilla, eli haastajia omasta ryhmästä ilmaantuisi.

(Väärinkäsitysten välttämiseksi, kerron, että minä en ole käytettävissä kh:n jäseneksi.)

112
Yleistä keskustelua / Vs: Jääkiekon mm.
« on: 18. 05. 2011 10:10 »
Suomessa "kunnon juhlinta" = pään täyteen vetämistä. Nuorisoidoleiden esimerkin näyttö antaa malleja käyttäytymiselle. Alkoholi lienee yksi pahimmista ja eniten murhetta (rikoksia, sairauksia, masennusta, ennenaikaista eläköitymistä, tapaturmia, väkivaltaa, liikenneonnettomuuksia, työtapatumia) ja kustannuksia aiheuttavista kotikutoisista ongelmistamme.
Alkoholin suurkäytön julkinen mainostaminen YLE:n kanavalla ei ole hyvä asia.

113
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 05. 2011 09:09 »
Kun tosiaan lehtiä luki niin satunnaiselle lukijalle voi syntyä käsitys, että on kyse pikkuisista hallinnollisista pilkun viilauksista.

Nyt tutkitaan ensi sijassa verovarojen mahdollista väärinkäyttöä. Sen sivujuonteena sitten tiettyjä hallinnollisia puutteita, joilla on syy-yhteys mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Aikaisemmin suoraselkäisenä pitämäni kaupunginhallituksen yleisjaoston puheenjohtaja on aikaisemmin vähätellyt Lumio-tapausta ja jopa kritisoinut aktiivisuuttani. Yleisjaosto on asiassa paljon vartijana koska talosuhallintoa käsittelevät asiat päätetään juuri siellä.

Tänään antaa Lasse W lupaavia lausuntoja Vbl:ssa. "Kyseessä on ylhäällä ollut mätäpaise, joka on siirtynyt alaspäin",  vapaasti käännettynä. Epäilen, että myöskään Lasse W ei tiedä mitä kaikkea on vielä tulossa.

Laitinen selittele limuusinin ajopäiväkirjan puutetta: "En tiedä miksi ajopäiväkirjaa ei ole pidetty". Hänen alaisensa Anna-Maija Iitolan olisi se tullut tarkastaa ja hyväksyä parin kuukauden välein.

Lumio ei tiedä miksi hänen rahapalkitsemispäätökset ja ylimääräiset palkankorotukset eivät ole tulleet oikeassa järjestyksessä tehtyä. "Ei ole minun asiani saattaa päätöksiäni julkisesti nähtäville. Se kuuluu muille jotka saavat ohjeensa hallintojohtaja Laitiselta."

Eli syitä vieritetään alaisten niskaan. Lumio Laitisen ja Laitinen Iitolan...

114
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 05. 2011 07:07 »
Joitain huomioita printtimedian uutisoinnista:
- Pohjalainen on vaihtanut asiaan perehtynyttä toimittajaa (Mikko Kallionpää> Jouni Pihjalasaari)
- Kujanpää ei itse vedä johtopäätöksiä vaan toteaa "Helpommalla pääsisimme, jos valtuusto toteaisi, ettemme (kh) nauti sen luottamusta....Halliitus on selvittelyssä aika syvällä, olisi haaskausta jos joku muu lähtisi alusta. Lisäksi valtuustossa on aika vähän ihmisiä, jotka eivät ole istuneet 2000-luvulla kaupupunginhallituksessa."

Hm...Hallitus on todella selvittelyssä SYVÄLLÄ. Sehän on ne yrittänyt lopettaa ja painaa asian villaisella (Lumiolle jopa palkankorotus jälkikäteen). Kujanpää jemmaa tutkimustuloksia myös muulta kh:lta. Kujanpää ei halua päästää asiassa eniten perillä olevaa tarkastuspäällikköä suoraan kertomaan asioiden tilasta kh:lle.

Valtuustossa on PALJON IHMISIÄ, jotka eivät ole koskaan istuneet kaupunginhallituksessa tai ainakaan 2000-luvulla. Helpompi on laskea ne muutama, jotka nykyisen kh:n lisäksi siellä ovat istuneet. Sitäpaitsi nyt käsitellään kh:ssa 2010 istuneiden luottamusta, vastuuvapautta. Jos "Kouhin-kaudella" on jo laiminlyöty ei se vähennä viime vuoden mokia, kun niistä on aivan tuoreet huomautukset tilintarkastajilta. Lumio oli Kouhin tänne lanseeraama kokoomuksen herrahissistä. Kuin hänen "ottopoikansa". Väärinkäytökset ja niiden mahdollistamiseksi luodut kuviot, toimintatavat, "hovi",  luotiin jo Kouhin aikakaudella. Se on totta. Mutta kun esim. sisäisestä valvonnasta on huomautettu myös "Kujanpään" aikakaudella, on turha yrittää pyristellä vastuusta edeltäjiä syyttämällä.

Eli Kujanpäältä on aika huono selitys sille ettei kh voi erota kun muka uuteen kaupunginhallitukseen ei löytyisi väkeä. Itse en ole "Lumion aikana" 2000-luvulla ole kh:ssa ole istunut, eikä silloin huomautuksia sisäisestä valvonnasta ollut.

Parempaa selitystä eroamishaluttomuudelle kyllä hakisin YSTÄVÄ Lumion suojeluhalusta, loppuun, "maailman tappiin", saakka.

90-luvulla kun istuin kaksi kautta kh:ssa,  oli keskushallinnossa korkean moraalin omaavia viranhaltijoita, joille kaupungin etu oli sydämenasia, kj Seppo Sanaksenahosta ja  skj Benkku Strandinista lähtien.

---
Valtuustoryhmien pj-kokouksessa päätettiin, vastoin omaa näkemystäni, että "totuuskomissio" korvataan "ostopalvelulla" Audiatorilta.  Audiatorin edustajan tulisi siis pystyä nyt tekemään poliittista harkintaa, eli johtopäätöksiä mihin väärinkäytösten ja taloudellisten menetysten takia tulisi ryhtyä. Se on paljon vaadittu!

Toin valtuustoryhminen pj-kokouksessa esille sen seikan, että nyt pitäisi myös voida arvioida, onko tilintarkastusyhteisö ollut riittävän tarkka aikaisemmin. Olisiko vastuuvapautta ollut syytä olla suosittamatta jo aiemmin? Sitähän ei AUDIATORIN edustaja pysty lainkaan arvioimaan jääviyssyistä koska juuri Audiator on tilintarkastajamme! Mutta hävisin (ja nyt myöhemmin on kyllä todettu minun olleen asiassa oikeassa).
VSHP:ssä valittiin "totuuskomissiossa" työkassaraksi siksi toinen tilintarkastusyhteisö (Ernst&Young).



115
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 17. 05. 2011 17:05 »
Blogin puolelta
--------------
Osala :Asian tutkinta olisi siis lopetettu, ellei Pastuhov, Hokkanen ja myöhemmin Lanamäki olisi tehneet tutkintapyyntöä ja ellei TarLa olisi alkanut teettää erillisraportteja tarkastusyksiköllä ja tilintarkastajalla, kirjoittaa Osala foorumissa.

Johtopäätökset jäävät kh:lle. Jos ”totuuskoimissio” perustetaan niin se todennäköisesti tulee vaatimaan kh:n erottamista.
---------------
Tuota lihavointia en minä ole kirjoittanut, enkä tarkoittanut. Valtuusto voi perustaa tiettyä asiaa tutkimaan tilapäisen valiokunnan ("totuuskomissio") mutta eihän sillä ole mitään valtuuksia ryhtyä mitään elintä erottamaan tai ehdottamaan edes sitä.

Tässä "Lumio/Salin" tapauksessa valiokunta voisi tutkia sitä, voidaanko aiheutetut taloudelliset vahingot periä niiden aiheuttajilta takaisin, esitetäänkö mahdollisesti tehtäväksi rikosilmoituksia/tutkintapyyntöjä jne.

Valiokunta antaa sitten raportin valtuustolle, tässä tapauksessa ilmeisesti TarLan kautta koska kh itse on ilmeisesti jäävi asiaa käsittelemään (tai ainakin valtaosa sen nykyisistäkin jäsenistä).

Kaupunginhallituksen luottamuksen mittaus on sitten eri asia. Ulkomaillahan herkästi epäluottamusta saanet tai muuten housut kintuissa kiinni jääneet itse eroavat. Suomessa roikutaan vallassa kunnes viimeinenkin KHOn päätös on saanut lainvoiman...

--
On muuten kivaa kun ei tarvitse olla yksin ajokoirana. Minun motiiviksenihan on väitetty henkilökohtainen kauna ja kateus, Hokkasen motiiviksi eduskuntavaalikampanja (varmaan sama Pastuunkin?). Sitä en ole kuullut mikä mahtaisi olla Helinin ja Lanamäen motiivit Lumion ajojahdissa?

Onkohan se nyt aivan vieras ajatus joillekin, että kuntalaisten verovarojen mahdollinen väärinkäyttö voisi olla aivan riittävä motiivi?
--

Kaupunginhallituksen erottaminen kävisi Vaasassa teknisesti näin: 13 valtuutetun täytyy esittää "Kysymys kaupunginhallitukselle". Kysymys voi olla melkein mitä vaan mutta kun sitä kh:n vastausta käsitellään valtuustossa, niin yksi valtuutettu voi esittää, että perustetaan tilapäinen valiokunta käsittelemään kaupunginhallituksen erottamista. Valiokunnan perustaminen vaatii enemmistön. Tilapäisen valiokunta sitten tuo esityksensä valtuustolle ja ilmeisesti luottamusäänestykseen mennään vaikka valiokunnan enemmistö ei erottamista esittäisikään.  Sitten vaan äänestää rätkäytettäisiin.

On mahdollista, että uuteen kaupunginhallitukseen valittaisiin samoja henkilöitä kuin erotettuunkin.

116
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 17. 05. 2011 15:03 »
En jaksa muistaa mikä "Widensjö-jupakassa" oli VSHP:n tarkastuslautakunnan rooli. En muista mikä elin ehdotti valtuustolle riippumattoman valiokunnan perustamista. Siinä oli kuitenkin muistaakseni edustus kaikista valtuustoryhmistä. Sen tekemässä raportissa sitten suositeltiin vastuuvapauden myöntämistä HALLITUKSELLE ja johtaville viranhaltijoille (ei toki Widensjölle) ja näin sitten aikanaan valtuusto vastuuvapauden myönsikin. Siellä pengottiin kissojen ja koirien kanssa mahdolliset "apulaiset" eli henkilöt jotka olisivat saattaneet olla mahdollistamassa väärinkäytöksiä. Niitä ei löytynyt talon sisältä.

Jonkun on siis nyt sama työ tehtävä Vaasassa. Sopiiko rooli TarLalle vai pitääkö perustaa tuollainen valiokunta?

(Muuten:  tämän päivän Vbl:ssä Wivan Nygård-Fagerudd minua ojentaa asiasssa)

117
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 16. 05. 2011 22:10 »
Vaasan kaupunginvaltuuston "totuuskomission" perustaminen taitaa olla ainut mahdollisuus selviytyä Kuntsin taidemuseoon ja kaupunginjohtaja Lumioon kohdistuneet talousepäselvyydet?  Sillä kuten odotettua oli, niin tilintarkastus esittää ettei tili- ja vatuuvapautta esitetä kaupunginjohtaja Lumiolle, apulaiskaupunginjohtaja Stenmannille, Museojohtaja A-M Salinille. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselle. eikä Vaasan kaupunginhallitukselle.

Nyt pitää kysyä  - Kuka valmistelee esitykset Tilintarkastuksesta Vaasan kaupunginvaltuustolle?
Ei kovin yllättävää. En ole päässyt vielä näkemään tilintarkastuskertomusta mutta HL ilmeisesti on.

Vastuuvapautta ei siis esitetä esim. Lumiolle ja Salinille.

Pj Raija Kujanpään johdolla tehtiin Tikanoja-selvitys, ja hänen selostuksensa pohjalta tehdyn päätösesityksen mukaan 29.11.2010 kaupunginhallitus päätti, ettei asia anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. Lisäksi vielä tehtiin kultainen kädenpuristus Salinin kanssa ja Kujanpään mielestä asia olisi ollut loppuun käsitelty, myös esim. Lumion osalta. Asian tutkinta olisi siis lopetettu, ellei Pastuhov, Hokkanen ja myöhemmin Lanamäki olisi tehneet tutkintapyyntöä ja ellei TarLa olisi alkanut teettää erillisraportteja tarkastusyksiköllä ja tilintarkastajalla.

Nyt siis alkaa tulla osviitta siitä, että oli mitä suuremmassa määrin syytä tutkia mitä verovaroillamme oli touhuttu.

Ei tilintarkastaja heppoisin perusteluin ole suosittamatta vastuuvapautta.

On kantautunut korviini syytöksiä esim. meikäläisen osalta (myös muita on moitittu aktiivisuudesta asiassa, jopa TarLan alaisia viranhaltijoita työnsä teosta), että olisi kyse jostain "henkilökohtaisesta ajojahdista Lumiota kohtaan"*. Ilmoittipa kh:n jäsen L-E Wägar Vbl:ssä että minun motiivina on kateus siitä kun en kh:ssa istu...

Verovarojen väärinkäyttö, varsinkin yksityisiin menoihin, aiheuttaa minussa penkomisen halun. Ihan riippumatta siitä kuka henkilö on epäiltyjen penkillä. (On minusta sietämätöntä kuinka pientenkin määrärahojen saanti vähäväkisille on kiven takana budjettikokouksessa ja jos samalla jotkut käyttävät yhteisiä varojamme omiin tarpeisiin.)

Alkaa olla ilmiselvää, että kyse on vähintään väärinkäytöksistä, ehkä jopa rikoksista, ainakin tutkintaan johtavista rikosepäilyistä.

Tässä alkaa nyt viime vuoden kh:n ja varsinkin sen puheenjohtajan pöksyt kastua. Olen aikaisemmin moittinut häntä siitä,että hän jemmasi tarkastusyksikön helmikuun raportit nyttemmin esteelliseksi itsensä havainneen kaupunginlakimiehen pöytälaatikkoon, kertomatta niistä muille kh:n jäsenille. Onneksi en istu kh:ssa...

Odotan mielenkiinnolla saada nähdä tilintarkastuskertomuksen ja sen liitteet. Ne tullevat pian julkisiksi.

Kaikki merkit viittaavat siihen että pommi on luvassa.

En myöskään näe muuta mahdollisuutta kuin, että valtuusto perustaa kh:sta riippumattoman valiokunnan käsittelemään asiaa.

Vastuuvapauden myöntämättä jättämisen on nähdäkseni johdettava riippumattoman elimen harkintaan mahdollisista vahingonkorvauksista. Teoriassa on toki mahdollista, että kaupunginvaltuuston enemmistö esityksestä huolimatta myöntäisi vastuuvapauden, mutta tuskin sitä nyt kukaan kehtaa esittää? Mutta mistä sen tietää?

---
* Selvennän vielä suhtautumistani ex- kj Markku Lumioon. Hän oli mukava, seurallinen, nokkela ja vitsikäs. Kiva tyyppi. En koskaan aistinut mitään henkilökohtaista erimielisyyttä välillämme.

MUTTA tietyistä asioista, joita hän ajoi olin eri mieltä. Mutta ne olivat ASIOITA. Kalleinta vaasalaisille hänen ajamistaan hankkeista olisi ollut Koy Pikipruukin osakkeiden vaihto Vaasalle arvottomiin Kunta-Asunnot Oy:n osakkeisiin. Olisimme käytännössä menettäneet vuokralaisten maksamat yli 3000 asuntoa. Pikipruukin nettovarallisuus on reippaasti yli 20M€. Ainoa "hyöty" olisi ollut hallituksen puheenjohtajan paikka Kunta-Asunnot Oy:ssä. Voinette arvata kenen paikka se olisi ollut...

Toinen kallis hänen ajamansa asia oli Asuntomessut - hinta ainakin 15 M€. Sitä tunnetusti vastustin. Turha ja kallis imagotemppu.

Kolmas asia (joka vielä on esteellisyyden osalta KHO:ssa)oli Vaasan omavelkaisen takauksen myöntäminen lainaan riskaabelia grynderitoimintaa harjoittavalle seinäjokiselle kiinteistöyhtiölle (jonka hallituksessa hän istui). Siihen ei olisi pitänyt suostua.

Neljäskin asia on, mistä en juuri julkisuudessa ole puhunut. Prosessien mukainen hallinto. Minusta tuo koko hallinnon sekoittaminen on turhaa. Sille ennustan käyvän samoin kuin tilaaja-tuottajamallille (joka toki myös tapahtui Lumion suostumuksella, toki Longan ajamana). Sehän vedettiin vessanpöntöstä. Kalliiksi tuli.

Niin, en tietystikään pitänyt myös siitä, että kaikki valta annettiin hallinnonuudistuksessa kaupunginjohtajalle. En olisi sitä kannattanut vaikka kj:na  olisi ollut toinen henkilö.

Kuntalaisten valitsemana valtuutettuna katson, että minulla on oikeus ja velvollisuus tuoda vapaasti näkemykseni esiin. Minun mandaattini punnitaan neljän vuoden välein.

Lumiolla on poikkeuksellinne lahja saada ihmiset pauloihinsa ja hyväksymään ajamansa asiat kritiikittömästi. Vaikuttaa siltä, ettei lähipiiri jäänyt osattomaksi hänen myötäilystään.


118
Vaasa / Vs: Vaasa-Vähäkyrö
« on: 16. 05. 2011 15:03 »
Pohjalaisen toimitus oli soittanut kaikki 27 valtuutettua läpi:

15 äänestää varmasti liitoksen puolesta
8 vastustaa
3 ei kerro
1 ei tiedä

Aivan odotettua.

119
Yleistä keskustelua / Vs: Jääkiekon mm.
« on: 16. 05. 2011 09:09 »
Kiva katsoa Ruotsin valmentajan ja pelaajien selityksiä...http://svtplay.se/v/2426453/ishockey/tarogd_par_marts___det_kanns_tomt_

120
Vaasa / Vs: Vaasa-Vähäkyrö
« on: 15. 05. 2011 23:11 »
Uskoisin, että äänestystulos on sellainen, ettei Vähänkyrön liitos Vaasaan kaadu Vähänkyrön valtuustossa.

Jos esim. 90% olisi vastustanut ja äänestysprosentti olisi ollut korkeampi, niin joku vähäkyröläisistä liitosta kannattaneista olisi saattanut harkita kannan muutosta.

Liitoksen vastustajat ovat olleet hyvin aktiivisia (jopa anonyymi propagandalehti joka tupaan) ja ovat saaneet vastustajat varmasti vaaliuurnalle.

Voihan tästä vetää sellaisenkin johtopäätöksen, että valtaisa enemmistö kuntalaisista ei vastusta liitosta.
Toki vastustajat voivat niinkin tulkita tulosta että pieni osa antoi liitokselle siunauksen.

Koska on ollut tiedossa valtuuston enemmistön myötämielisyys liitokselle, niin ei silti ole aivan väärin ajatella, että nimenomaan vastustajat olivat liikkeellä äänestämässä.

Mutta valtuusto asian vapaasti saa päättää. Vaasan valtuusto lienee yksimielisesti liitoksen kannalla. Valtiovalta tulee tuskin esteitä liitokselle asettamaan.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 53