Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tapio Osala

Pages: 1 [2] 3 4 ... 53
41
Valtuuston tietoon / Vs: Vaasan Imago
« on: 15. 08. 2011 08:08 »
Eräs henkilö muutti juuri Helsingistä Vaasan teollisuuden erityisasiantuntijatehtäviin. Ei tuntenut Vaasaa entuudestaan. Hommasi asunnon. Yllätyksekseen hänelle vasta kaupanteon jälkeen selvisi, että olikin muuttanut Mustasaareen. Ei ollut tullut ajatelleeksi, että Sepänkylä voisi kuulua johonkin toiseen kuntaan... Kivenheiton päässä on kyllä Vaasa...

Olisi mieluummin ollut vaasalainen mutta ei se taida niin suuri tarve olla että sen takia lähtisi kauppoja perumaan.

Tuli vaan mieleen, että kuinka selvästi Sepänkylän kämppiä markkinoidaan Mustasaarelaisina?

42
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 13. 08. 2011 18:06 »
On totta, että Vaasan Yrittäjien kannanottoa on ihmetelty. Erikoista.
Ehkä olisi ollut viisasta odottaa muutama kuukausi.
---
Olen kieroteitä kuullut että mm. meikäläistä syyllistetään jostain ajojahdista.

Well, well.

Jos mies vastaa tekemisistään eikä tee tieten tahtoen mitään arvosteltavaa, laitonta tai edes sääntöjen vastaista, niin kaikki ajojahdit ovat mahdottomia.

43
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 12. 08. 2011 22:10 »

Vaikka hallintomalli joka kokoomukselle leivottiin demareiden avustuksella antaakin kj:lle "kaiken vallan", niin, ...

Ei toki pelkästään mutta kh:ssa demarit tukivat innolla kokoomuksen yksinvaltaan nostoa. Demarit olisivat yhdessä rkp:n kanssa voineet tämän uudistuksen estää. Joillekin tuntui hyvin sopivan KSV:n kyykyttäminen, jopa niin että antoi "ainoan poikansa".

Kaupungin tärkeiden kysymysten kohtalo on usein melko hatarien vaikuttimien varassa.

Muistettakoon, että Lumio "tuli valituksi" närkästyneiden vasureiden äänillä. No toki siihen muitakin tarvittiin. (Yksi pieni palaveri demareilta vasureiden kanssa olisi tuonut meille demari-Lindelöfin kj:ksi).

Joku voisi sanoa sekä demari- että varsinkin kokoomuspoliitikoille Vaasassa että "s-tanan tunarit". Kyykyttivät yhdessä ruotsalaisia mutta iskipä pahalla rekyylillä takaisin, ja nopeasti.

Mutta, kansa kiittää ja teemme historiaa. Onkohan ensimmäinen Suomen historian epäpoliittinen kaupunginjohtajanvaali maanantaina?

44
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 12. 08. 2011 20:08 »
Häyry tulee valittua varmaan maanantaina. Häyryllä on vähän kokemusta (kolmanneksi kokenein loppukisaan päätyneistä)johtamisesta mutta selvästi enemmän kuin esim. Lumiolla valituksi tullessaan.

Vihreät olisivat halunneet pitää Häyryn juuri alkuun pääseessä teknisen toimen muutosjohtamisessa ja valita kj:n tehtävään kokeneemman Suomelan tai Tannerin.

Useita vuosia on mennyt nyt yltiöpäisessä hallinonuudistuksessa. Ensin oli demari-Lonka tuomassa tilaaja-tuottajamallia joka osoittautui virheeksi ja lopetetiin vähin äänin mun mies katosi kuvasta.
Nyt on sitten useita vuosia myös ahdettu Lumion&esikunnan johdolla "prosessien mukaista johtamista" ja sen mukaista hallinnonuudistusta. Epäilen ettei siitäkään juuri mitään hyötyä tule olemaan.

Sitten oli vielä tämä kaupanteossa (kun kaikki valta annettiin kokoomuksen yhdelle kj:lle) panoksena ollut kaupunkisuunnittelun (ja mm. yleiskaavoituksen) alistaminen tekniselle toimialajohtajalle ja sen sijoittaminen hallinnollisesti tekniseen toimeen.

Nämä kaksi viimeksi mainittua on pahasti kesken, ja kesken vielä pahasti jäävätkin kun Häyry ykkköseksi valitaan, Nyt alkaa sitten taas uusi valintaprosessi, jossa valitaan uusi tekninen apulaiskaupunginjohtajam anteeksi toimialajohtaja. Se kestää varmasti lähes puoli vuotta ja taaskaan ei tapahdu juuri mitään...

Jos Häyry olisi saanut jatkaa pahasti kesken jäänyttä prosessiaan ja kj:ksi olisi valittu työn heti aloittamaan pystyvä, olisimme nähdäkseni päässeet varsinaiseen työn touhuun nopeammin. Mutta demokratiassa enemmistö päättää ja näillä mennään.

Vaikka hallintomalli joka kokoomukselle leivottiin demareiden avustuksella antaakin kj:lle "kaiken vallan", niin, nyt kun peräti yleiskaavoituskin (ei helposti löydy toista kapunkia, jossa yleiskaavoitus ei ole kj:n näpeissä) on teknisellä johtajalla, on helposti teknisellä johtajalla jopa enemmän faktista "valtaa" kuin kj:llä. Kj on pääasiassa seurustelu-upseeri kun toimialajohtajat (+talousjohtaja, kehitysjohtaja) hoitavat varsinaisen johtamistytön käytännössä.

Muiden toimialajohtajien liikkumavara on minimaalista kun hoidellaan lakisääteisiä hommia mutta teknisellä puolella on paljon vapausasteita. Voidaan pitkälti itse päättää mitä resursseilla tehdään ja missä järjestyksessä.

Itse asiassa olin hieman yllättynyt kun Häyry kj:n virkaa haki.45
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 03. 08. 2011 21:09 »
Tänään haastateltiin neljä loppusuoralla olevaa kandidaattia. Jotkut pärjäsivät hyvin ja paransivat osakkeitaan, jotkut ehkä eivät.

Valintatilaisuus kiinnosti ja lehterillä oli väkeä sekä tietysti koko valtuusto oli paikalla. Jopa ex-kapupunginjohtajamme oli tarkkailemassa seuraajansa valintaprosessia. Hän jopa ei malttanut pysyä yleisölle valitulla lehterillä vaan tuli vara-valtuutetuille varattuun tilaan. Kiva kun valinta kiinnostaa!

Valinta ei ole vielä lainkaan "kirkossa kuulutettu". Mielenkiintoista ja lopputulos on 15.8 selvä.

 

46
Olemme jo nyt yhteispohjoismaisessa sähköverkossa. Pain ehkä koko EU:n. Aina jossain päin Pohjolaakin tuulee mutta ei sekään haittaa sillä tosiaankaan ei olla yhden energiamuodon varassa.

Aurinko-, vesi-, aalto ja bioenergia on maalämmön ohessa potentiaalisia kasvavia energialähteitä. Aurinkoenergia kasvaa juuri nopeammin kuin tuulivoiman lisärakentaminen.

Hajasijoitus on helppoa Gasekin kombihakevoimalaoin.


47
http://www.pohjalainen.fi/switchille-kauppa-saksasta-1.1033774?q=Switch&days=1&showResults=true

Aika outoa on vaasalaisen vastustaa ja kyseenalaistaa tuulivoimaa.
Quote
Saksalainen tuulivoimapuistoja kehittävä Prokon on valinnut tuuliturbiineihinsa vaasalaisen The Switchin kestomagneettigeneraattori- ja tehonmuokkainkokonaisuuden. Sopimuksen kautta Prokon pyrkii kehittämään omaa tuuliturbiinituotantoaan. Molemmat yritykset pitävät yhteistyösopimusta merkittävänä virstanpylväänä. Kyseessä on The Switchin toinen saksalainen asiakas, joka on valinnut yrityksen kolmen megawatin suoravetoisen kestomagneettigeneraattorin.

-Uuden tuotteen kehittäminen Prokonille on meille erittäin mielekästä, sanoo The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen.

-Hyödyntämällä vankkaa osaamistamme kestomagneettigeneraattoreissa tuomme tämän sopimuksen myötä markkinoille uuden kolmannen sukupolven suoravetoisen kestomagneettogeneraattorin, jossa on ensiluokkaiset tekniset ominaisuudet ja erinomainen valmistettavuus, hän lisää.

Prokonin ja The Switchin julkistama sopimus koskee The Switch Drive -kokonaisuutta, joka koostuu kolmen megawatin suoravetoisista kestomagneettigeneraattoreista ja kolmen megawatin täystehonmuokkaimista. Prokon uskoo, että yhteistyö vauhdittaa yrityksen pyrkimystä aloittaa itsenäinen tuuliturbiinien kehitys ja tuotanto sen omiin tuulivoimapuistoihin.


48
Ihan sivusta seuranneena täytyy hieman ihmetellä tätä touhua. Jotakin (ehkäpä vahvasti itseaiheutettua) henkilöarvostelua ei sallita muuta toista kylläkin (Rabb>Niskanen, Suksi>Kolppanen, Suksi>Kivimäki ym,).

49
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 08. 07. 2011 07:07 »
Pohjalainen pari päivää sitten:
Quote
Patentti- ja rekisterihallituksen apulaisjohtaja Christer Bränkärr on pudonnut Vaasan kaupunginjohtajakisasta. Sivistystoimenjohtaja Christina Knookala kertoo, että Bränkärr karsiutui kilpailusta pois hakijoita arvioineen konsultin esityksestä.

Hieman outo kuvio. Valtuusto siis valitsee meillä kaupunginjohtajan. Haastattelut, joiden perusteella testeihin ja jatkoon päässeet valittiin suoritti kaupunginhallituksen valitsema toimikunta, johon kuului useita viranhaltijoita ja jopa konsultti.

Minusta asia on outo. Häntä heiluttaa koiraa. Nythän on niin että kunta on periaatteessa kuntalaisten tahtoa noudattava. Ja kuntalaiset ovat palkanneet viranhaltijoita hoitamaan asioita puolestaan ja maksavat heille palkkaa verorahoillaan.

Olemme pitkään olleet edustuksellisen demokratian harrastajia eli kerran neljässä vuodessa saavat kuntalaiset valita VALTUUSTON. Ja vain valtuuston. Se ei valitse edes kaupunginhallitusta.

Kaupunginvaltuustolla on ylin päätösvalta ja se sitten johtosäännöillä delegoi valtaansa viranhaltijoille ja muille perustamilleen toimielimille. Kaupunginjohtajan valintaa se ei ole delegoinut kenellekään.

Kaupunginhallituksen tehtävänä on valmistella asiat valtuuston päätettäväksi ja se päättää käytännössä mistä valtuusto saa päättää. Mikään sääntö ei varsinaisesti estä kaupunginhallitusta valmistelemasta pitkälle myöskään kaupunginjohtajavalintaa. Suuren roolin tässä on tällä kertaa kaupunginhallitus ottanut vastoin kaupungin valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan kantaa, joka olisi halunnut olla haastattelut tekevä elin.

Sitä pidän hyvin outona, että vahvasti prosessiin pääsee vaikuttamaan myös viranhaltijat ja jopa ulkopuolinen konsultti, kun valinta nimenomaan kuuluu valtuustolle. Vaasassa kaikki kaupunginhallituksen jäsenet sattuvat olemaan myös valtuutettuja vaikka näin ei olisi pakko olla.

En ota kantaa siihen olisiko tulos ollut toinen jos haastattelijat olisivat vain koostuneet luottamushenkilöistä. Kysymys on periaatteellinen.

Minusta henkilöstön edustajien kuuluukin olla seuramassa valintaprosessia ja he saavat minusta vapaasti myös antaa näkemyksiään valittavasta henkilöstä mutta äänivaltaisena valintaprosessin vaiheisiin osallistujana ei viranhaltijoiden kuulu olla.

Koska valtuustolla on kaikkien ryhmien puheenjohtajista koostuva olin, olisi sen saatava olla niin aktiivinen kuin haluaa nimenomaan valtuustolle kuuluvassa asiassa, eli kaupunginjohtajavaalissa.

50
Vaikka valtaosa omistakin johtajistamme ja päättäjistämme on muualta tänne kotiutuneet, niin en silti haluaisi seinäjokisten tulevan päättämään kaupunkikuvastamme.

Vaikka vaasalainen Falander Östermyran perusti niin hänelle ei voi syytä vierittää nykymenosta.

----
Quote
KB: Seinäjoki menee Vaasan ohi. Se on nähtävissä. Vaasa näivettyy,

Riippuu varmaan mittareista ja arvoista?

Vaasan tulee olla hyvä paikka asua vaasalaisille. Se on se tärkein juttu.

51
Quote
Seinäjoella raha puhuu
Seinäjoella ei arkkitehtuuri juhli. Seinäjoen keskusta on jo nyt jättimäinen halpahallikeskittymä ja lisää on tulossa. Paikkakunnalle suunnitellaan Suomen suurinta kauppakeskusta, joka toteutuessaan kuihduttaa lähikuntien kaupat.

Seinäjoelle on onnistuttu rakentamaan kokonaisuudessaan Alvar Aallon suunnittelema modernistinen hallintokeskus – Suomen ainoa kokonaisuudessaan toteutunut. Miksi Seinäjoella onnistuttiin tässä, mutta muuten kaupungista tuli ruma?

Katsoin ohjelman ja aika tyly oli.

Jotain sellaista jäi asiantuntijan lausunnosta mieleen rakentamisesta Seinäjoella: "Seinäjoki on näyteikkuna asioista, jotka ovat muualla Suomessa kiellettyjä ja he ovat ylpeitä siitä".

Kun Ilmajoki ja Lapua ei suostu liittymään Seinäjokeen niin sitten taktiikka tuntuu olevan näivettää niiden loputkin kaupalliset palvelut jättiostoskeskus. Hieman ihmettelen kyllä ostovoiman riittävyyttä. Kj Rasinmäki laski kyllä Vaasankin alueeseen, josta ostovoimaa ammennetaan. Laski kahden tunnin ajomatkan sisällä asuvan 200000 asiakasta. Hm...


52
Vaasa / Vs: Villa Gustavsron tulevaisuus?
« on: 02. 07. 2011 07:07 »
Kaino pyyntö.

Kun lainaatte, niin lainatkaa vain tekstiä, ei kuvaa.

Tuossa edellisessä kuvalainauksessa halusin nimenomaan sen lainata koska halusin näyttää, että kyse oli väärästä talosta.

Tässä on se Pohjalaisen julkaisema kuva VÄÄRÄSTÄ rakennuksesta:

Tuo talo on Kustaalan nuorisokoti. Mutta kyllä sitä myös Kustaalan lastenkodiksi edelleen kutsutaan. En tiedä mikä on "Villa Gustafsron" suomenkielinen vastine. Kustaala?

53
Vaasa / Vs: Villa Gustavsron tulevaisuus?
« on: 01. 07. 2011 22:10 »


Tässä Villa Gustafsro sellaisena kun se aikoinaan oli. Päivän Pohjalaisessa kuva nyt purettavasta rakennuksesta. Huomaamme , että näillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa, jote ei muuta kuin purkuun-

Pohjalisen kuva oli kokonaan väärästä talosta.Eri tontiltakin.

54
Katsoin vähän tarkemmin tuota linjausta ja jos radan Vähänkyön kirkonkylän kautta panisi menemään niin samanlainen mutka tulisi kuin nyt Laihiankin kautta. Sitävastoin rata suoraan Merikaartoon Tervajoelta lyhentäisi matkaa.
Varmaan aikoinaan Laihian takia tuollainen mutka tehtiin. Onhan sieltä aina totuttu Vaasassa käymään ja aikoinaan oli pysäkki Romppaisellakin.

55
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 30. 06. 2011 08:08 »
Quote
Kansan enemmistön vaaleissa osoittaman tahdon vastaisesti saimme SDP:n, vasemmiston ja vihreiden yhdessä leimaaman keitoksen.

Kalla Lanamäki kirjoittaa päivän paperilehdessä noin.

Olen hieman toista mieltä. Kaikki annetut äänet ovat yhtä arvokkaita.

Tuon logiikan perusteella vain ne äänet, jotka ovat lisänneet jonkun ryhmän kannatusta olisivat arvokkaampia kuin esim. hallituspuolueita äänestäneiden äänet.

Jos ajatusta vie pidemmälle niin ne äänet jotka pitivät PerSut edellisessä kannatuslukemassa, eivät olleet niin arvokkaita kuin ne äänet, jotka kannatusta nostivat.

Se, että voittajat aina nousisivat vastuuseen esim. hallituspuolueeksi ei ole kestävä ajatus, eikä perustu mihinkään lakiin.

56
Heitin jossain ajatuksen radan oikaisusta. Nyhän rautatie tekee mutkan Laihian kautta kun lyhin tie Tervajoelta Vaasaan olisi Vähänkyrön ja Merikaarron kautta Runsoriin.... Siihen sitten tuparaiteet kerran tunnissa liikkuva lähijuna.

No, eihän tuo aivan heti toteudu mutta on selvää, että tieyhteys varmaan parannetaan niin pian kuin mahdollista. Siihen tarvitaan valtion apua, jotta Höstveden kylä saada kierrettyä ja pyörätie rakennettua.

57
.

Niin se on hyvä selventää että nuo mainitut "vaasalaiset" laitokset pyörii oikeasti valtion rahoilla eikä vaasalaisten

sitä paitsi kyl Laihiallakin on oppilaitoksia ala-asteita yläaste lukio nuorisotoimisto liikuntatoimisto monitoimihalli mitä niitä nyt onkin muun muassa ja silti Laihia saa vähemmän valtionapua kuin Vaasa


Niin saa vähemmän ja jatkossa saa vieläkin vähemmän, sillä jatkossa kiinteistöveron tuotto otetaan pois verotulontasauksesta.
Laihia saa hämmästyttävän paljon valtionosuuksia kun huomioidaan oppilaitosten ja kulttuurilaitosten vähyys.

Esim. Kaupunginteatteri tuottaa suurta alijäämää vaikka valtionapua saakin. Mutta laihialaiset pääsevät teatteriin vaasalaisten veronmaksajien osittain maksamalla lipunhinnalla sisään.

Pienet kunnat ovat sitkuttaneet pitkään valionavuilla (mm. verotulontasauksella ja harkinnanvaraisella valtionavulla) mutta vaikuttaa siltä, että uusi hallitus alkaa tätä rakennetta purkaa. Tai aloittikin jo.

Tanskassa homma (pikkukuntien lahtaus) hoidettiin siten, että verotulot tulevat työpaikan sijantikuntaan, ei asuinkuntaan.

"Nuorisotoimisto liikuntatoimisto monitoimihalli "eivät valtionosuuksia saa kuten ei vaikkapa jäähallikaan.

58

.

Saahan Vaasa esim. valtionapuja enemmän kuin Laihia, ei pitäisi olla valittamista

Kuntien tunnusluvut 2009 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue

Valtionosuudet, 1000 €

Laihia 12 117
Vaasa 104 747

Valtionosuudet, €/asukas

Laihia 1 555
Vaasa 1 770

http://pxweb2.stat.fi/Database/StatFin/jul/ktt/2009/2009_fi.asp

No valtionosuuksia tulee Vaasaan mm. Kaupunginteatterille, Maakuntakirjastolle, Maakuntamuseolle, työväenopistolle ym. ja tietysti oppilaitoksen oppilaskohtaisia valtionosuuksia (myös esim. laihialaisten oppiladen osalta).  Tästä syystä Laihian valtionosuudet ovat suuria Vaasaan verrattuna ja niihin sisältynee myös esim. Vaasan maksama verotulon tasaus (Vaasa maksaa niitä muistaakseni yli 10M€/vuosi).

59
Sekalaista keskustelua / Mökkibongaus -kivaa!
« on: 28. 06. 2011 10:10 »
Mökkibongaus 2011
- Oletko nähnyt kuovia?

www.mokkibongaus.fi

Historian toinen Mökkibongaus järjestetään viikonloppuna 9.–10.7. Tänä vuonna Mökkibongauksessa kysellään kesämökkiläisten kuovikokemuksia ja samalla kerätään havaintoja kymmenestä tutusta lintulajista. Kuovi on Vuoden lintu 2011.

Mökkibongaukseen voi osallistua kuka tahansa missä tahansa Suomessa. Osallistumismaksua ei ole eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Kyseessä ei ole kilpailu, joten voit osallistua, vaikka et havaitsisi yhtään lintua.

*********************************
Näin osallistut Mökkibongaukseen

* Vastaa kuovia koskeviin kysymyksiin (ks. verkkosivut)
* Jos havaitset Mökkibongausviikonloppuna (9.–10.7.) yhdenkin mökkibongauslajeista, laske tuosta lajista suurin samaan aikaan näkyvissä oleva yksilömäärä.
* Kerro vastauksesi BirdLifelle osoitteessa www.mokkibongaus.fi

Voit vastata tapahtuman verkkosivuille myöhemmin tulevalla lomakkeella tai postikortilla. Jos et voi käyttää verkkolomaketta, laita postikorttiin osoitteeksi: BirdLife Suomi / Mökkibongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.

Vastanneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja!

Mökkibongauksen tarkoituksena on saada yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta ja kerätä arvokasta lintutietoa. Mökkibongaus järjestettiin ensi kerran viime kesänä.

www.mokkibongaus.fi
Facebookissa: http://www.facebook.com/event.php?eid=187571861291785

60
.

Esimerkiksi huoltosuhde terminä on sillä tavalla tilastoissa harhaanjohtava että siellä lasketaan huoltosuhdetta kuormittaviksi myös 0-15 ikäiset lapset ja sellaiset

Huoltosuhteen kunnalle "kallein" osa on siellä ikähaitarin yläpäässä. Vaasassa on yli 85-vuotiaat lisääntyneet 5-kertaisesti 10 vuodessa. Kyllä siellä naapurikunnissa tullaan tuossa kehityksessä samoilla jalanjäljillä.  Onneksi sentään on kuitenkin Vaasan väestön ikärakenne muuten kunnossa. Mutta kyllä ne lapsetkin "maksavat" - lisää päiväkoteja ja kouluja rakennellaan niin Vaasassa kuin Vähässäkyrössä.

Sellainen "kierto" on muuten käynnissä ja kai aika balanssissakin, että hyvätuloiset nuoreparit muuttavat Vaasan lähikuntiin lisääntymään ja  kunnalle "kalliin" lapsivaiheen jälkeen muuttavat takaisin kaupunkiin palveluiden äärelle "halvoiksi" veronmaksajiksi. Heiltä vapautuviin OK-taloihin muuttaa taas uusi lisääntymisikäinen nuoripari.

"Paras" veronmaksaja on jo lapsensa maailmalle saattanut pariskunta.

61
Osala sanoo: Kurjuutta voi siis lieventää kunnissa kiinteistöveroa nostamalla.

En oikein ymmärrä mitä tämä tarkoittaa.


SItä että kunnan rapistuvaa taloutta on yritettävä paikata korottamalla edes kiinteistäveoa jos jo kunnalisvero on tapissa. Jostain täytyy ikääntyvän väestön vanhushuolto maksaa jos valtionavut ja verotulontasaus ehtyy.

62
Soininvaaran Oden palstalla kävin:
Quote
Supistettu koulutus vai valikoiva asevelvollisuus
27.6.2011 · Aihe: _
Kun aika moni lehti on siteerannut blokikirjoitustani siitä, että asevelvollisuus on tarkoitus lyhentää pienimmillään neljään kuukauteen ja reserviä supistaa olennaisesti, lienee syytä täsmentää asiaa.
Tulkintani päätöksestä on omani, mutta ei vain omani. Varsin moni paikalla ollut tulkitsi epämääräisesti kirjoitettua kompromissia näin, koska muut vaihtoehdot rajattiin pois muuta kautta.

Lähtökohtana ovat 200 miljoonan euron leikkaukset menoista. Tämä voidaan toteuttaa joko lyhentämällä palveluaikaa, vähentämällä koulutettavien määrää tai luopumalla joukkojen aseistamisesta. Ymmärtääkseni kenraalien tahto olisi ollut kouluttaa armeijan käyttöön vain tarpeellinen määrä varusmiehiä, mutta antaa näille sitten kunnon koulutus ja jopa aseet. Tämä järkevä – ja vihreidenkin pitkään ajama – vaihtoehto karsittiin pois kannanotolla yleisen asevelvollisuuden säilyttämisestä.

Jos on tarkoitus, että armeijalla on myös aseita eikä vain hyvin koulutettuja miehiä, jäljelle jää vain vaihtoehto lyhentää asevelvollisuutta.
Vaihtoehtona tämä on huono. Olisi parempi kouluttaa vain tarpeellinen määrä mutta heidät kunnolla. Asiaan voidaan toivottavasti palata, vaikka silloin joudutaankin tulkitsemaan luovasti tuota hallitusohjelman kohtaa yleisen asevelvollisuuden säilyttämisestä.

Anekdoottina kerrottakoon, että muutama vuosi sitten kysyin hyvin korkealta sotilashenkilöltä, paljonko hän kutsuisi miehiä palvelukseen, jos olisi kyse vain armeijan tarpeista, ei miesten koulusta eikä maanpuolustushengen ylläpitämisestä. Hän sanoi, että noin puolet miespuolisesta ikäluokasta (15 000). Kun katsoin vähän epäluuloisesti, hän koki tarpeelliseksi täsmentää, ettei maanpuolustus tuollaista miesmäärää tarvitse, mutta olisi hyvä, että kansainvälisiin tehtäviin olisi kunnon rekrytointipohja.
http://www.soininvaara.fi/


63

Saas nähdä mikä on konkreettinen vaikutus Vaasalle, kun hallitusohjelman mukaisesti vähennetään verontasauksia.

Olen samaa mieltä Tapion kanssa siitä, että Vähäkyrö saa nyt sellaiset edut joita tuskin jatkossa muiden on mahdollista saada.

Kuntien valtionosuuksia leikataan ja kiinteistöveron ylärajaa nostetaan.... Kurjuutta voi siis lieventää kunnissa kiinteistöveroa nostamalla.

Vähänkyrön kunnallisvero siis laskee sekä sähkön siirtohinta. Tavallinen kyröläinen siis näkee liittymisedun myös lompakossaan.

Vähälläkyröllä oli toisaalta Hiirikosken Energia Oy ja myös vaikkapa (pikaisen tarkastelun perusteella hyväkuntoinen - 170 asuntoa) Vähänkyrön Vuokratalot KOY, eli tyhijn taskuin eivät olleet liikkeellä. En nyt muista mitä kunnalla oli velkaa mutta eiköhän niistä selvitä.

Mutta miten sitten suu pannaan kun Maalahti, Laihia ja Mustasaari tulee lakki kourassa kylään (taitaa kyllä Mustasaari sitkutella niin kauan ainakin kuin Luther keikkuu vallan kahvassa). Mielenkiintoiset kunnallisvaalit tulossa ensi vuonna naapurikuntiin.

64
Ajanpeluusta hyvinkin on kyse. Ajatellaan sellainen kuvitteellinen tilanne vuoden 2011 keväällä, että sekä KePu että RKP olisivat oppositiossa. (Nehän yksin näitä liitoksia vastustavat).

Valtiovallalla on tehokkaita keinoja kuntien saattamiseksi liitoshaluisiksi. "Köyhäinavun" eli harkinnanvaraisten apujen sekä verotulotasausten uudelleen arviointi on yksi helpommista. Niiden avulla kunnat voisi pakottaa roimiin veronkorotuksiin.

Jos ei seuraavat niin sitä seuraavat vaalit... ajan peluusta on kyse.
No, RKP tekee Suomen ennätystä olemalla hallituksessa mutta sen voima ei riitä estämään uuden hallituksen työssäkäyntialueiden muotoisten kaupunkien muodostamisen edesauttamista.
Nyt niitä sitten alkaa tämän Vähänkyrön-Vaasan liitoksen lisäksi tulla muitakin.

Toki aina voi jarruttaa ja pitkittää prosessia mutta suunta on selvä.

Jo ensi vuonna tullaan verotulontasausta rukkaamaan saajien haitaksi (Vaasan on maksanut n 10 m€ ympäristökunnille). Ensi alkuun otetaan kiinteistöveron tuotto pois laskelmista. Se vähentää heti verotulon tasausta Vaasan eduksi.

Vähäkyrö oli nyt hyvässä saumassa, yli 20M€:n investoinnit kunnan alueelle. Epäilen ettei tuollaisia porkkanoita ole jatkossa odotettavissa. Ja ovathan fyrrykyröläiset itsekin neuvottelemassa seuraavista liitoksista.

No, Vaasalle ei tämä nyt loppujen lopuksi niin suuri asia ole. Enemmänkin imagoasia. Kyllä täällä olisi pärjätty muutenkin mutta kuinka on ympäröivissä kunnissa olisi pärjätty?


65
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 27. 06. 2011 19:07 »
Niin, Purolan ja Teerineimen erottaneelle viherkaistalle ängettiin kai nuo 14 tonttia. Koko Purolaan kai se 140.

Pohjalainen tänään:
Quote
Vehkaoja kutsuttiin - ei tullut
Teeriniemen koulun ja päiväkodin vanhempaintoimikunta sekä asukasyhdistys Teeri-Kiila kutsuivat kahdesti (23.5. ja 26.5.) kaupunginhallituksen edustajia tutustumaan Taikametsään.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Marjatta Vehkaoja ei noudattanut kutsua. Siksi on ymmärrettävää, että hänen kirjoituksensa sisältää muutamia tarkennusta vaativia kohtia.

Ensinnäkin jää hieman epäselväksi, mitä "Teeriniemen koulun ympärillä olevaa viheraluetta" Vehkaoja tarkoittaa?

Teeriniemen koulun ja päiväkodin ympärillä on muutamia pensasistutuksia, pieni hiekkakenttä, aidattu päiväkodin piha-alue ja vahtimestarin pieni piha sekä ns. Taikametsä.

Pyöräteiden toisella puolella on Teeriniemen alueen palloilukenttä ja väestösuojan mäki. Koulumme 60 oppilasta ja päiväkodin 30 esikoululaista ulkoilevat rakennuksen koulunpuoleisella piha-alueella.

Lasten välitunteja "ei tulla siirtämään" Taikametsään, koska Taikametsä on toiminut jo vuodesta 1983 alkaen osana koulu- ja päiväkotirakennuksen piha-aluetta.

Taikametsä ei ole ollut koskaan "kiellettyä aluetta", vaan kaupungin puistoalueena meillä on ollut lupa käyttää sitä sekä oppimisympäristönä että lasten leikkipaikkana.

Vehkaoja viittaa siihen, että aitaamattomalla alueella lasten valvonta on vaikeaa ja kirjoituksesta saa vaikutelman, ettei Teeriniemellä olisi "määrätty" välitunti- tai leikkialuetta.

Päiväkodin ja koulun vanhempina ja opettajina tiedämme, miten nopeasti lapset ovat sisäistäneet Taikametsän välituntialueena rajoineen ilman puusäleikköä tai verkkoaitaa.

Raja näkyy mustikanvarpujen ja muiden metsän peitekasvien rehevöitymisenä, kun se leikkialueilta on kulunut pois. Se kertonee "määräysten mukaisesta valvotusta alueesta".

Vehkaoja puoltaa kaavoitusta viitaten Teeriniemenkadun vahvaan rooliin pääkatuna. Teeriniemenkadun varrella on metsää, mutta se ei ole lasten leikkipaikkana oleva Taikametsä.

Taikametsä jää Joutsenenkadun puolelle ja suunniteltujen kerrostalojen alle. Joutsenenkatu on pieni kadunpätkä, jossa jo nyt on vaikeuksia löytää riittävästi parkkipaikkaa henkilökunnan ja vanhempien tarpeisiin. Lisäksi Joutsenenkatua pitkin kulkee kaikki päiväkodin ja koulun huoltoliikenne.

Vehkaoja epäilee, että Taikametsän säilyttämisen perustelujen taustana on jotain laajempaa. Tässä Vehkaoja on oikeassa: kyse on sekä päiväkodin että koulun (yhteensä 160) lapsen kosketuksesta luontoon.

Teeriniemen päiväkoti on vahvasti luontokasvatukseen suuntautunut ja meillä on ympärivuotista luontokasvatusta Mörritoiminnan kautta.

Tässä toiminnassa ympäristön viheralueet ja metsiköt ovat vilkkaassa käytössä. Päiväkotimme on jopa yksi Suomen viidestä Metsämörri-laatutunnuksen saaneesta päiväkodeista.

Kouluumme siirtyvillä lapsilla on vahva ja luonteva luontosuhde. Taikametsä on ollut oppimisympäristönä ja leikkipaikkana jatkumoa päiväkodin luontoretkiin. Eikö siinä ole jo riittävästi perusteluja puolustaa metsän säilyttämistä?

Vehkaoja näkee rohkeutena äänestää kuntalaisten tahtoa vastaan. Lasten vanhempien kansalaisaktiivisuus mielestämme osoittaa rohkeutta puolustaa lasten oikeuksia ja viestii suurta arvostusta lapsuutta ja lasta kohtaan.

Annetaan lapsen toteuttaa lapsuuttaan ympäristössä, joka mahdollistaa leikin ja luovuuden. Kielteinen päätös Taikametsästä viestittää myös lapsijoukolle jotain kuntapäättäjistä ja lapsen arvosta.

Tiina Haikkala

Mervi Hangasmaa

Kristiina Virkkilä

Riitta Päällysaho

Johanna Erholtz

Teeriniemen koulu ja päiväkotiVaasa

66
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 27. 06. 2011 19:07 »
Eiköhän nämä nimet yli muiden ole jo tulleet median kautta selväksi: Tomas Häyry ja Kaj Suomela.
Kyllä tässä vaiheessa, testituloksia odotellessa, tuosta parivaljakosta luulisi uuden johtajan löytyvän. Molemmat mielestäni hyviä vaihtoehtoja mutta kun tietää valtuuston arvaamattomuuden (mikä tuli esille vaikkapa noissa edellisissä johtajavaaleissa) niin ei nyt aivan järisyttävä yllätys olisi vaikka joku vielä puskista nousisi keulille.

67
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 26. 06. 2011 21:09 »
Otsikon alle sopisi myös kannunvalanta (mistähän tuokin sanonta tulee?) uudesta kaupunginjohtajastamme, joka olisi tarkoitus valita 15.8.

Toki testit on vielä suorittamatta mutta ei ne yleensä paljoa vaikuta (niillä kai karsitaan vain katastrofitapaukset pois, jos osataan - muuten, Lumiota ei muistaakseni testattu mitenkään).

En toki itse voi ota ehdokkaisiin vielä kantaa mutta eiköhän valinta tehdä kuitenkin niistä viidestä, jotka testeihin on päätetty lähettää. Huomenna toki voidaan vielä kuudeskin testeihin lähettää kun vielä yksi haastatellaan jälkijunassa.

Käytäväpuheissa on erottunut kaksi yli muiden. Mutta kuten tiedämme (esim. Lumio, joka tuli valituksi vasureiden äänilä, tai oikeammin heidän lisä-äänillään) niin yllätyksiä voi sattua. Sen näimme vaikkapa apulaiskaupunginjohtaja - anteeksi, toimialajohtaja-, vaaleissa.

68

Tuulivoimatekniikka on tällä hetkellä leikkikoululaisen asteella.  

Kyllä Runsorissa ollaan toista mieltä.

Euroopanlaajuinen älykäs sähköverkko on kehitteillä ja aina jossain tulee. Tai paistaa aurinko. Nyt juuri aurinkoenergia on suuren kehitysharppauksen edessä. (Jo nyt muuten saa Suomessakin kustannustehokkaasti OK-talon yli puolen vuoden käyttövedet aurikokeräimillä- siis se tuottaa suoraan/väliaineen välityksellä lämmintä vettä.) Vaasassa muuten aurinkokenno (siis sähköä tuottava) lataa sähköä 24.5.-20.7 välisen ajan 24/7.

Energiantuotantoon ei ole yhtä ainoaa ratkaisua. Hajautettu energiantuotanto olisi viisasta kriisienkin vuoksi.
Tämä muuten siirtyi hiljattain vaasalaishallintaan: http://www.gasek.fi/

Olisi tietenkin hienoa, ettei energiaa ainakaan laivoilla tarvitsisi rahdata ympäri maailmaan. Kunkin alueen (Esim. EU:n) olisi hyvä tulla pitkälle toimeen omine energiavaroineen ja samalla hankkiutua eroon fossiilisista ja ydinvoimasta.

Ei ne uraanilouhoksetkaan muuten oikein mukavia ole (Kanadassa on suuria ongelmia). Talvivaaran kaivoksen lähistöllä on viiden järven vettä kielletty käyttämästä saunavetenä....


69
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 20. 06. 2011 23:11 »
YLE Pohjanmaan Heidi-Maria Harju kivaa hyvin toisen näytöksen tapahtumat (eilen valtuustossa):


Quote
Maanantai-iltana kokoontunut Vaasan kaupunginvaltuusto antoi yksimielisesti kaupunginhallitukselle vastuuvapauden viime vuotta koskevasta tilikaudesta. Sen sijaan kaupungin ja museoiden korkeat virkamiehet ovat edelleen tilivelvollisia. Valtuuston kokous alkoi erikoisella episodilla.
Valtuustosalissa koettiin heti kokouksen alussa poikkeuksellinen tilanne sen jälkeen, kun puheenjohtaja Håkan Nordman ilmoitti, että kokous aloitetaan viime vuoden tilintarkastuksella ja vastuuvapausasialla. Salista poistui parikymmentä valtuutettua ja heidän tilalleen tulivat valtuutettujen varahenkilöt. Vuoronvaihdon syynä oli se, että suuri osa valtuutetuista jääväsi itsensä asian käsittelystä. Lisäksi valtuuston sihteeristö (Veli-Matti Laitinen ja Marja Ylisalmi) katsottiin esteellisiksi, koska asia koski myös heitä.
Valtuuston puheenjohtaja Håkan Nordman ei sanojensa mukaan ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavaa vaihtoruljanssia, vaikka hän on toiminut puheenjohtajan tehtävässä vuodesta 1997 asti.
Keskustelu maltillista
Valtuustoryhmät pitivät, perussuomalaisia lukuun ottamatta, puheenvuoronsa tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja varsinaisesta vuoden 2010 tilinpäätöksestä. Puheenvuorojen aikana vain muutama valtuustoryhmä, kuten vihreät ja demarit, ottivat selvästi kantaa vastuuvapausasiaan. Muut keskittyivät lähinnä kaupungin taloustilanteen kehumiseen. Myös tarkastuslautakunnan raportti sai monelta kiitosta.
Sen sijaan esimerkiksi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Osala totesi heti puheenvuoronsa alussa, että heidän valtuustoryhmänsä on samaa mieltä tarkastuslautakunnan kanssa eli vastuuvapaus pitää myöntää vain kaupunginhallitukselle, ei muille asianosaisille virkamiehille.
- Tämähän on se pääpontti, jos joku nyt seuraa tätä (kokousta) televisiosta, eikä tiedä, mistä on kyse. Ja sitten vasta tilinpäätökseen, Osala latasi.
Puheenvuorot olivat vielä tämänkin jälkeen hyvin maltillisia.
Päätös oli nopea ja yksimielinen
Kaupunginvaltuuston päätös oli tarkastuslautakunnan esityksen mukainen. Kaupunginhallitukselle on nyt myönnetty vastuuvapaus, mutta entinen kaupunginjohtaja Markku Lumio, hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen, entinen museoiden johtaja Anne-Maj Salin, entinen apulaiskaupunginjohtaja Kristina Stenman sekä Tikanojan taidekodin johtokunta ovat edelleen tilivelvollisia, mikäli esimerkiksi kaupungilla ilmenee saatavia.
Valtuuston puheenjohtaja Håkan Nordman oli tyytyväinen, että keskustelu pysyi asiallisena. Tapio Osala arvioi, että puheenvuoroissa näkyi uuden toimielimen eli valtuustoryhmien puheenjohtajien toimikunnan vaikutus. Osalan mukaan kulisseissa keskustelu on käynyt kuumana, mutta koska valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat puineet vastuuvapausasiaakin jo moneen kertaan, oli asian valtuustokäsittely rauhallinen.
- Toimielin on olemassa juuri siksi, että kokouksessa asiat etenisivät jouhevammin. Paineet oli tavallaan purettu jo kulisseissa, Osala sanoo.
Seuraava askel poliisitutkinnan valmistuminen
Poliisi on aloittanut esitutkinnan sekä Markku Lumion että Anne-Maj Salinin toimista.
- Tämä on ikävätilanne edelleen, mutta tarkastuslautakunnan esitysten mukaan jäämme odottamaan poliisiviranomaisten selvityksiä ja niiden perusteella sitten voidaan, toivottavasti mahdollisimman nopeasti, ottaa kantaa uudelleen, kommentoi tilannetta valtuuston puheenjohtaja Håkan Nordman.
- Valtuuston päätös tarkoittaa, että ne virkamiehet, joille ei myönnetty vastuuvapautta, joutuvat odottamaan vapauttavaa päätöstä. Tilinpäätös voitiin hyväksyä vain muilta osin, Nordman toteaa.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Osala oli tiukkasanaisempi. Hänen mielestään valtuuston päätös oli elintärkeä.
- On tärkeää, että muut kuin kaupunginhallitus jäivät vastuuvapauden ulkopuolelle, koska nyt on poliisitutkinta Lumion ja Salinin osalta menossa. Kun ne selviävät, on mahdollista selvittää myös, ovatko muutkin virkamiehet tehneet virheitä. Jos sellaisia virheitä, joissa kaupunki on menettänyt rahaa, on oikeasti olemassa, niin kun heille ei annettu vastuuvapautta, kaupungilla on mahdollisuus periä nämä rahat takaisin, Osala summaa.
YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju

70
En halua luoda muukalaisvihaa mutta tämäkin asia on syytä käsitellä koska kyseessä on perusvaasalainen henkilö.

Pertti vietti kuvauksen jälkeisen yön torilla.  Hän kävelee pysyäkseen lämpimänä mutta jalat ovat vesirakkuloilla liiallisesta kävelystä.

Pertin tilapäinen edunvalvoja meni kyselemään tänään Pertille asuntoa.  Sosiaalivirkailija oli lähtenyt palkatulle kesälomalle.

Entä jos Pertti olisi turvapaikanhakija?

Kohdeltaisiinko häntä tällä tavalla?
Kuinka Perttiä sinusta kohdeltiin? Ja kenen toimesta? Miten tämä liittyy muihin väestöryhmiin?

71
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 20. 06. 2011 22:10 »
Minsieruveikkaukseni meni 50%:ssti pieleen mutta ei harmita ollenkaan. Heidi Hautala on kova kehäkettu osittain melko kokemattomassa hallituksessa.

72
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 20. 06. 2011 10:10 »
Lapsilla on kovat asuntolainat päällä ja heidän pitäisi työllään elättää meikäläinenkin muutamien vuosien kuluttua jos pääsen eläkkeelle. Nyt heiltä viedään verovähennykset lainakoroistakin.

Ennen vaaleja ei kukaan suostunut kertomaan todellista kantaansa tähän kysymykseen. Nyt se vain tuli tähän sillisalaattihallitukseen mukaan ohjelmaan että hupsista vaan. On tämä käsittämätöntä pelleilyä äänestäjillä ?

Ja kansa maksaa.
Eikös niitä vähennysoikeuksia vähennetä aika varovaisesti ja asteittain? Suomessa on tähän asti tuettu "omistusasumista" eli velaksi ostettuja asuntoja aina reilusti enemmän kuin vuokra-asumista. (Itse asiassa asumistukea voi saada myös omistusasuntoon.) Pyhä kolmiyhteys: pankit&grynderit&poliitikot on toiminut hyvin. Asuntovelallinen on kiltti työntekijä....

Asuntolainojen verovähennysoikeus tuo melkoisen loven verokertymään.


On esitetty, että asuntolainojen korkovähennys siirtyy suoraan korottavasti asuntojen hintoihin. Siitä kärsii silloin nekin, jotka ostavat asuntonsa säästöillään.

Jostain valtiontalouden on rahansa saatava. Helpoin tapa olisi ollut korottaa ALV:a reippaasti. Siihen tulee nyt vain pieni korotus (sanomalehdet 9%:n ALVille).
---
Aika mielenkiintoinen on tosiaan hallituskokoonpano. Suuri oli tarve päästä Kataisella pääministeriksi. Hallitusohjelmasta saa hakemalla hakea kokoomuslaisia painotuksia.

Tässä vihreiden yhden neuvottelijan (Timo Juurikkalan) blogista:

Quote
Sixpack-hallituksen muodostaminen ja ohjelman kirjoittaminen on ollut mutkikas prosessi, jossa on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ympäristöpolitiikan osalta on kuitenkin syytä olla varsin tyytyväinen syntyneeseen kokonaisuuteen. Luonnonsuojelu hyötyy siitä, että kepu ja persut eivät ole mukana!
Ympäristöpolitiikan sisältöjä tahkottiin Säätytalolla yhteensä 17 päivää hyvässä hengessä. Luonnon monimuotoisuuden ja Iämeren suojelu ovat ottamassa ison askeleen eteenpäin.
Tärkeimpiä linjauksia ovat eteläisen Suomen metsiensuojelun edistäminen (Metso-ohjelma), soidensuojelun vauhdittaminen ja monipuolinen vesistöjen ja Itämeren suojelu. Rahaa toki tarvittaisiin enemmän, mutta loppumetreillä saatu 15 miljoonan vuosittainen lisäpanos suojeluun on kuitenkin merkittävä saavutus.
Metso-ohjelman osalta tavoitteena on saada 96 000 hehtaaria suojelun piiriin vuoteen 2020 mennessä. Metsälaki uudistetaan monimuotoisuutta ja monikäyttöä suosivaan suuntaan.
Myös soidensuojelu etenee. Hallitusohjelman kenties tärkein kirjaus sanoo, että turvetuotanto ohjataan ojitetuille ja luontoarvonsa menettäneille soille. Soita on tarkoitus myös ennallistaa.
Vaelluskalojen olosuhteet kohenevat, kun jatkossa vesivoimalaitosten jatkoluvat sidotaan toimivien kalateiden rakentamiseen. Itämeren saaliskiintiöitä rajoitetaan.
Näiden lisäksi on tarkoitus edistää uhanalaisten lajien ja luontotyypien suojelua, päivittää kansallinen biodiversiteettistrategia ja saattaa vanhat suojeluohjelmat loppuun. Tällä näkymin rahoitus ei kaikkeen tähän riitä, mutta oikeaan suuntaan mennään.
Itämeren tilanne on myös kohenemassa uuden hallituksen ohjelman mukaan. Tärkein asia on maatalouden ympäristötukien uudistus, mutta ohjelmassa on monia muitakin toimia: jätevedenpuhdistamoiden normien tiukennus, poistokalastuksen edistäminen, ravinnekierrätyksen tehostaminen, vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden kartoitus (Velmu) ja niin edelleen. Vihdoin vesiensuojeluun tulee jämäkkä ote!
Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentaminen ei tule etenemään ainakaan Kataisen ykköshallituksen aikana. Verkkokalastuskieltoa Saimaalla laajennetaan norpansuojelun nimissä.
Ympäristöpolitiikan kokonaisuus näyttää kaikkineen varsin hyvältä. Kun luonnon monimuotoisuuden ja Itämeren suojelua vielä mitä ilmeisimmin tulee paimentamaan vihreä ympäristöministeri, voimme olla luottavaisin mielin. Ministerillä on hallitusohjelmassa vahva selkänoja.

Ihan kivaa luettavaa vihreille ja luonnonsuojelijoille. (Ja ehkä niille yli 2000:lle uudelle jäsenelle, jotka ovat liittyneet vaalien jälkeen vihreisiin. Eilenkin taas hyväksyttiin uusia jäseniä Vaasankin vihreisiin.)

Ministeriveikkaus: Ville Niinistö ymp. min. ja Anni Sinnemäki keh.min.

Olin hyvilläni siitä ettei uudelleen lähdetty rypemään porvarihallitukseen. Niitäkin löytyi vihreistä, jotka sinnekin haikailivat. Tämä lopputulos on paras vihreiden ja Vaasankin kannalta. Löytyy vaalipiiristä muutama ministerikin ja ennen kaikkea taitaa nyt "työssäkäyntialueen kokoinen kunta" saada vauhtia. Vasabladetissa jo Luther vapisee Mustasaaren puolesta (oli pitänyt kovaa elämää asiasta RKP:n puoluekokouksessa). Toivon, että demareiden betonisiipi ymmärtää sitten hallitustyössä vihreitäkin näkemyksiä. "Vihreämpiä" ministereitä sinne mieletäni demareilta tuli kuin mitä Miapetra olisi ollut. Gustafssonia ja Tuomiojaa arvostan.

73
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 20. 06. 2011 09:09 »


Jos nyt ajattelen ensinnäkin vain itseäni ja koiraani, niin metsä olisi säilytettävä ja sitä olisi myös hoidettava, puiden juuria olisi todellakin suojeltava. En minä oikein haluaisi rakennustoimintaa ikkunoitteni ulkopuolelle. Kas, kun "Taikametsä" alkaa meidän pihalta.


Jotenkin näissä "suojelu" jutuissa päädytään aina siihen että "mun ikkunan ulkopuolella" ei saa rakentaa kun itse olen juuri rakentanut

Tai että puistoalue pitää alkaa just "mun ikkunoiden" takaa tai ainakin vähintään nurkan takaa

Eikö tästä itsekkäästä ajatuskuviosta voi jo päästä kehityksessä eteenpäin

.

Ns. Huuhkjankadun lisäkaavoitus: asemakaavan mukaan moni talo rajoittui vihealueeseen. Yhtäkkiä kaavoitettiin lisää tontteja "ikkunan" taakse. Voiko olla vahvempaa suojaa kuin asemakaava kun valitsee sopivaa tonttia? Ei.
Purolaan kaavoitettiin mielestäni toistasataa uutta tonttia, ei 14 niinkuin Niskanen väittää. Ehkä nolla unohtui?
Aivan liian "ahne" kaava. (Teeriniemen ja Purolan välinen vihervyöhyke hävitettiin tyystin (Ehkä pitäisi nimetä uusi kaupunginosa Purola-Teeriniemi, sillä ne ovat jatkossa yhtenäistä aluetta, eikä hajurakoa juuri Asevelikyläänkään ole).

Jonkinlaista arvoa pitäisi olla myös niiden ihmisten mielipiteillä, jotka alueella asuvat. Lain mukaan pitäisikin. Mutta Vaasassa ei ole. Siitä esimerkkinä Marjatta Vehkaoajan tämänpäiväinen yleisönosastokirjoitus.

Meillä ei ole suurta pulaa rakentamattomista kerrostalotonteista (esim. Melaniemessä on, muualla Teeriniemessäkin), että Teeriniemen koulun ympäristö pitäisi tehdä epäviihtyisäksi lapsille.

MRL:N muistaakseni §60:n mukaan on Teeriniemen kaava vanhentunut, eikä sen perusteella voi antaa rakennuslupaa (vanhenemisaika on 13v ja kaava on yli 20v). Uusiksi siis päätös joka tapauksessa menee  ja kh:n tulevan järkiinsä. Kenen asialla ovat "kovan linjan" Marjatat sun muut? Sitä joskus ihmettelen.

74
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 19. 06. 2011 21:09 »
Olen jo aikaisemmin todennut, että kun muutimme Teeriniemelle v. 2000, niin ns. "Taikametsä" oli luonnontilassa
eikä silloin lapset sitä käyttäneet. Aluskasvustoa oli runsaasti ja kaikki oli vihreää. Teeriniemen koulu alkoi vähitellen käyttää metsää ja nykyisin kaikki on ikävän ruskeaa. Suurelta pinta-alalta aluskasvusto on kadonnut kokonaan. Lasten läsnäolo metsässä on ollut ympäristölle tuhoisa. Pian ehkä puutkin alkavat kuolla pystyyn.

Lisäys: ei sinne silti tarvitse rakentaa kerrostaloja. Purolaan tulee 14 omakotitaloa aikanaan ja Teeriniemen ja Ristinummen välinen pelto on tyhjä. Eikun kaavoittamaan pellot asuntoalueeksi. Samalle peltoalueelle on jo ennestään noussut omakotitaloja. Taikametsän vieressä on toinen metsikkö sekä futiskenttä, jolle voisi rakentaa pari kerrostaloa. Futiskenttää ei juuri kukaan enää käytä.
Olen eri mieltä. "Taikametsän" aluskasvillisuus on toki hävinnyt mutta eihän sitä ole pihallakaan! Lapsille on nyt "Taikametsä" pihaa, ei koskemattoman luonnon elämys. Ne puut ovat tärkeitä. Metsään olisi syytä tuoda 10-15 cm kariketta puiden juurien suojelemiseksi.

Eikä sitä viereistäkään metsää ole syytä uhrata "kehitykselle" eli kerrostaloille. 

Kerropa nyt Harri keitä tuo "kehitys" palvelisi? Kuka siitä hyötyisi? Jos alue taas annettaisiin olla rauhassa palvelemassa Teeriniemeläisten lasten tarpeita niin kenelle siitä oikeasti olisi haittaa?


75
Talouselämä 14.6.2011: Tuulivoimalat tuottavat Suomessa karmeita tappioita ja konkursseja

http://www.talouselama.fi/uutiset/article642054.ece

Olipa Talouselämältä lipsahtanut outo otsikko. Kysehän ei ollut lainkaan tuulivoimaloista vaan parista suomlaisesta laitetoimittajista. Vaasalaisella tullivoimalageneraattoreita valmistavalla The Switchillä sitä vastoin menee kovaa. Vaasalainen Mervento rakentaa koevoimalaa Sundomiin ja tehdas tulee Vaskiluotoon.

76
Valtuuston tietoon / Vs: Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 15. 06. 2011 22:10 »
Teeriniemeläiset "Taikametsän" puolustajat olivat tänään koolla koululla. Kävin paikalla. Ovat tekemässä oikaisuvaatimusta kaupunginhallitukselle, jolloin kh pääsee harkitsemaan asiaa uudemman kerran.

Toivotaan, että kh säästää tärkeän eskarilaisten ja alakoululaisten erittäin ahkerassa käytössä olevan metsän, joka oikeastaan on heidän pihansa.

Teeriniemen kaava on auttamattomasti vanhentunut ja aika on ajanut sen ohi. Minusta meidän päättäjien on ensisijaisesti ajettava täällä asuvien ja tänne vuosikymmeniä veroja makselleiden (ja heidän lapsiensa) etua. Vasta toissijaisesti on ajateltava gryndereitä + haitallista ja viihtyisyyttä vähentävää kehitystä, jota joskus kasvuksikin kutsutaan... Kerrostaloasunnoista ei Vaasassa ole niin suurta pulaa, että niitä on rakennettava koulujen pihoille. Uskoisin, että Vaasassa on toista tuhatta tyhjää asuntoa, valtaosa niistä on omistusasuntoja.

77
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 15. 06. 2011 21:09 »
Julkisuusperiaate vähän yskii. Tavallisesti kaupunginhallituksen pöytäkirja julkaistaan netissä heti kun se on valmistunut (siis ennen tarkistusta ja virallista nähtäville panoa, jonka jälkeisestä päivästä valitus- ja oikaisuvaatimusaika alkaa juosta).
Viime kokouksen pöytäkirjaa ei kuitenkaan vielä ole julkaistu vaikka se on valmistunut. Siinä oli ne mielenkiintoa herättäneet "selitykset" ja "ei-julkiset" raportit, joiden piti nyt muuttua julkisiksi.

En tiedä tarkalleen mistä viive johtuu. Raportit ja selitykset (siis niiden tahojen, joille tilintarkastaja ei vastuuvapautta suositellut) on nyt kuitenkin kenen tahansa saatavissa kaupungin kirjaamosta (lukuun ottamatta Salinin selitystä, joka edelleen on ei-julkinen, enkä minäkään ole sitä nähnyt).

Raportit ovat pitkiä ja seikkaperäisiä ja selitykset luovia.

Aika paljon vedotaan selityksissä siihen, ettei ole ollut ohjeita. Hm.. kenen vastuulla olisi ollut ohjeiden laadinta?

Valtuuston oma elin, Tarkastuslautakunta, suosittelee vastuuvapauden myöntämistä kaupunginhallitukselle mutta ei muille (Laitinen, Stenman, Salin, Tikanojan jhtk). Valtuustoryhmien puheenjohtajat käsittelevät asiaa perjantaina.

----
Tuli vaan vielä mieleen kun on minuakin mainittu jonain ajojahtaajana: Olen saanut valtuutukseni suoraan vaasalaisilta ja verovarojen kuntalaisia palvelevan käytön vaaliminen kuuluu siis minulle. Jos on vähänkään epäilystä, että joku on syönyt kuormasta, on asia aina tarkoin tutkittava. Tässä tapauksessahan jo varsin varhaisessa vaiheessa kävi ilmi että väärinkäytöksiä on tapahtunut (esim. oma-aloitteisesti kerrottu vaateosto). Matkan varrella löytyi sitten lisää (mm. kenkäostot) ja sitten oli ilmeisiä peittely-yrityksiä ja jopa irtisanoutuminen, ehkäpä tarkoituksena saada lisätutkinnat lopetettua.

Minulla ei ole tietoa mitä materiaalia on poliisi pyytänyt ja mitä sille on toimitettu. Kuitenkin paljon enemmän kuin mitä noissa "raporteissa" on sillä eihän niissä esim. vaateostoista puhuttu mitään.

Poliisin rikostutkinta varmaan venyy syksyyn, sitten asia joutuu syyttäjän syyteharkintaan. Mahdollisen takaisinperinnän harkinta (ja samalla vastuuvapauksien uusi harkinta) siirtynee siis aika kauaksi tulevaisuuteen.78
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 15. 06. 2011 08:08 »
Haastateltavat on valittu. Postiljoonikin kelpasi joukkoon, kun on joskus nuoruudessa opiskellut paperit. Ei kelvannut joukkoon sellaiset jotka ei ole opiskelleet vaan elämänkoulun käyneet ja johtaneet koko pienen elämänsä.

Järjestelmä haluaa paperitiikereitä.Valtuusto on laatinut vähimmäiskelpoisuusehdot kj:n virkaan ja ne on mm. ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä perehtyneisyys kunnallishallintoon. Jos valittaisiin sellainen, jolla ei korkeakoulututkintoa ole, kaatuisi valinta valitukseen. Siksi on turha sellaisia edes haastatella. Kohteliaisuussyistä lienee siistiä haastatella kaikki minimikelpoisuusehdot täyttävät. Näin nyt tehdään.

79
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 14. 06. 2011 15:03 »
Tämä pieni hallintosotku selvisi. Se joka oli kertonut Vbl:lle maanantain päätöksestä ei ollut muistanut että kh yksimielisesti poisti tämän lausunnostaan:

Kaupunginhallituksen toimenpiteet tukevat hallintojohtaja Veli-Matti Laitisen, vuonna 2010 apulaiskaupunginjohtajana toimineen Kristina Stenmanin ja Tikanojan taidekodin johtokunnan selityksiä. Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan näiden toiminnassa vuonna 2010 ei tilintarkastuskertomuksen, tilintarkastuspöytäkirjan ja annettujen selitysten perusteella ole havaittavissa sellaista, minkä vuoksi vastuuvapautta ei voitaisi myöntää. Kaupunginhallitus esittää, että hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselle, vuonna 2010 apulaiskaupunginjohtajana toimineelle Kristina Stenmanille ja Tikanojan taidekodin johtokunnalle myönnetään vastuuvapaus vuodelta 2010.  

Sinänsä ihmettelen, että tuollaista lausuntoa yritettiin edes antaa.


Quote
Vuoden 2010 tilintarkastuskertomukseen sisältyvä muistutus/lausuntopyyntö

Kaupunginhallitus       13.06.2011      347   48/2011

Kaupunginlakimies Marja Ylisalmi, puh. 06-325 1032, marja.ylisalmi(at)vaasa.fi
Konsernipalvelujohtaja Jan Finne, puh. 06-325 1210, jan.finne(at)vaasa.fi   
Kehittämispäällikkö Risto Känsälä, puh. 06-325 1155, risto.kansala(at)vaasa.fi

LIITTEET   Muistutuksen johdosta annetut selitykset

   Vuoden 2010 tilintarkastuskertomukseen sisältyy muistutus, jonka johdosta tarkastuslautakunta on pyytänyt kuntalain 75 § 3 mom mukaiset selitykset. Kaupunginhallituksen selitys on annettu 6.6.2011 § 321.

   Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 9.6.2011 § 40 päättänyt lähettää annetut selitykset kaupunginhallitukselle ja pyytää selitysten perusteella kuntalain 75 § 3 mom mukaista lausuntoa. Tarkastuslautakunta jatkaa asian käsittelyä 14.6.2011.  

   Lausunto

   Kaupunginhallitus viittaa 6.6.2011 antamaansa selitykseen ja siinä mainittuihin jo toteutettuihin sekä hyväksytyn suunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin hallinnossa, taloudenhoidossa ja sisäisessä valvonnassa havaittujen puutteellisuuksien korjaamiseksi. Kaupunginhallituksen toimenpiteet tukevat hallintojohtaja Veli-Matti Laitisen, vuonna 2010 apulaiskaupunginjohtajana toimineen Kristina Stenmanin ja Tikanojan taidekodin johtokunnan selityksiä. Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan näiden toiminnassa vuonna 2010 ei tilintarkastuskertomuksen, tilintarkastuspöytäkirjan ja annettujen selitysten perusteella ole havaittavissa sellaista, minkä vuoksi vastuuvapautta ei voitaisi myöntää. Kaupunginhallitus esittää, että hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselle, vuonna 2010 apulaiskaupunginjohtajana toimineelle Kristina Stenmanille ja Tikanojan taidekodin johtokunnalle myönnetään vastuuvapaus vuodelta 2010.  

   Poliisi on päättänyt esitutkinnan aloittamisesta vuonna 2010 kaupunginjohtajana toimineen Markku Lumion ja vuonna 2010 museonjohtajana toimineen Anne-Maj Salinin toimista. Kaupunginhallitus viittaa käynnissä olevaan tutkintaan ja esittää, että Markku Lumion ja Anne-Maj Salinin osalta jatkotoimenpiteistä voidaan päättää vasta sen jälkeen, kun tutkinta on saatu valmiiksi ja mahdolliset kaupungille aiheutuneet vahingot ovat selvinneet.

Vt. kaupunginjohtaja TH

   Kaupunginhallitus päättää antaa yllä olevan lausunnon tarkastuslautakunnalle vuoden 2010 tilimuistutuksesta annettujen selitysten johdosta.

Päätös   Merkittiin, että kaupunginhallitukselle annettiin mahdollisuus kuulla hallintojohtaja Veli-Matti Laitista, jonka jälkeen hän poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

   Otettiin käsiteltäväksi.

   Merkittiin, että sihteerinä toimi Marja Ylisalmi.

   Marjatta Vehkaoja esitti Anna Swanljungin kannattamana, että lausunnon ensimmäisestä kappaleesta poistettiin kaksi viimeistä lausetta.

   Vehkaojan esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

80
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 14. 06. 2011 12:12 »
Vasabladetissa lukee otsikkona (ja tekstissäkin etusivulla) asiasta näin:

"Kaupunginhallitus suosittaa vastuuvapautta itselleen, Veli-Matti Laitiselle, K Stenmanille ja Tikanojan johtokunnalle."

En tiedä kuka on vielä eilen salaista asiaa Vbl:lle kommentoinut kokouksen jälkeen. Ainakin Pohjalaiselle oli lausuntoja antanut Kujanpää.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin kh ei ole vastuuvapauksiin kantaa ottanut, mikä tietysti oikein onkin.

(Soitin Vasabladetin toimittajalle ja kysyin mistä hän tuollaista tietoa oli saanut: Vastaus Hans Franzin kanssa oli jutellut)

Pages: 1 [2] 3 4 ... 53