Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tapio Osala

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 53
161
Minä saan Tapion tekstistä tunnelman, että hän olisi hieman harmissaan, kun kuolonuhreja ydinvoimalaonnettomuudesta ei vielä olekaan.
Herkkoohan vain peräänkuulutti hieman suhteellisuudentajua tässä koko katastrofissa.
Olipa outo tulkinta. Kiitos kuitenkin panoksestasi keskusteluun.

162

.

Toistaiseksi arvellaan että tsunamin aiheuttama hyökyaalto olisi surmannut 15-20 000 ihmistä

Sen sijaan ei tiedetä vielä yhtäkään ydinvoimalan aiheuttamaa kuolintapausta?

Että asioita voi sillä tapaa laittaa joihinkin suhteellisuus mittaluokkiin

.


Quote
OW  Suomen on helppo jatkaa vastuullista ydinvoiman rakentamista.  Sen kannattavuus myöskin paranee entisestään,  kun mailmalla uusien voimaloiden rakentaminen vähenee.

Ai, että välittömät ruumiit vain lasketaan? Ionisoiva säteily on siitä inhottavaa, että kaikki säteily lisää mutaatioita ja syöpäriskiä. Nykyinenkin (ihmisen toiminnan voimasta kohonnut) taustasäteily on haitallista. Sienissä säteilee vaarallisesti vielä Tsernobyl. Jokainen röntgenkuva lisää tätä kuormaa. Mitä enenmmän saat säteily niin sitä SUUREMMALLA TODENNÄKÖISYYDELLÄ saat syövän. Mutta kun se syöpä sitten iskee niin et voi 100%:lla varmuudella sanoa tuliko se juuri tuosta säteilystä. Suuressa väestömäärässä pystytään aukottomasti osoittamaan lisäsäteilyn ja syövän lisääntymisen yhteys mutta ei yksittäistapauksessa (ellei nyt säteilyannos ole oikein korkea).

Jo nyt tiedämme, että japanilaisten, ei vain pelastustyöntekijöiden, saama säteilyannos on lisääntynyt ja satoja tuhansia on evakuoitu. Lisääntyneen säteilyannoksen ei tarvitse olla kovin suuri kun se suurissa väestömäärissä väistämättä aiheuttaa kuolemiakin.


OW:n asenne on aika erikoinen. Vai että kun tulee ulkomaalaiset (venäläiset,ranskalaiset) ydinvoimalat, jotka ovat ulkomaalaisomistuksessa (Fennovoima) ja niitä käy täällä rakentelemassa ulkomaalaiset niin ne nyt ovatkin sitten maailman turvallisimpia voimaloita ja niitä sitten vaan vapaasti lisää kun muita maailman reaktoreita suljetaan!
Tuota voisi joku kutsua narsistiseksi itsekkyydeksi.

163
Tapio selvitti hyvin, miten ydinsähkö on loppulaskussa kalliimpaa kuin uusiutuva.  Emme voi elää vain tätä päivää vaan aikajana on pidempi.  Entä jos edelliset sukupolvet olisivat eläneet vain "tätä päivää?"

Ydinsähkö on paljon tuulisähköä halvempaa, vaikka sillä on rasitteena erittäin kalliit turvajärjestelmät, tiukat turvamääräykset ja jätteiden loppusijoitus. Se tuottaa tasaisesti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sähköä säästä riippumatta. Kovasti uskomalla ei tuo matematiikka muutu mihinkään. Jos uusiutuvat olisi edullisempaa, sitä ei tarvitsisi tukea sentilläkään verovaroja.
Kyllä tuon uskominen vaatii todella kovaa uskoa. Eikös Fukushimassa ollut kolme reaktoria ollut neljä kuukautta ollut seisokissa ennen onnettomuutta? Tuhansien vuosien turvallisuuskustannuksia ei ole laskettu ydinsähkön hintaan vaan ne jää muiden maksettavaksi.
Uusiutuvassa on itse energia ilmaista (tuuli, aurinko) ja sen verran luotan insinööritaitoon, että se saadaan yhä edullisemmin talteen. Näin on teollisuushistoriassa aina käynyt. Kilowattituntihinta laskee koko ajan jyrkästi uusiutuvien tuotannossa. Mutta se vaatii kysyntää ja kilpailua. Loput hoitaa markkinavoimat.  

Eri energiatuontantomuotojen hinta on poliittinen päätös. Kuten tiedämme niin hiilelle/turpeelle isketään jo haittaveroja. Jos/kun ydinvoimalle tehdään sama (esim. vaatimalla täyden vastuun rajaton vakuutus), niin hups! Mitään syöttötariffeja eikä tukiaisia uusiutuvalle enää tarvitakaan. Ydinvoimalobbarit ovat onnistuneet tähän asti mainiosti. Se on sellaista "isojen poikien" touhua ja uusiutuvien hajatuotanto on joitain "piiperrystä" tai kepulaisten risujen polttoa....

Kysymys on sukupolvien välisestä moraalis-eettisestä asiasta. Onko tällä sukupolvella oikeus ottaa irti uusiutumaton energia"kaikki-mulle-heti" -periaatteella kersakulutukseensa öljystä, hiilestä, uraanista ja jättää tulevat sukupolvet hoitamaan jäte ja kasvihuoneilmiöineen ongelmat (ja sitten pakon edessä kuitnekin turvautumaan vaan ja ainoastaan uusiutuviin).

Mikään yksi uusiutuva ei nopeasti korvaa ydinsähköä (jonka lämmöllä muuten lämmitetään vesistöjä). Jos kaikki maailman ydinsähköä tuottavat laitokset yhtäaikaa sammutettaisiin niin nykyiselle kulutukselle tulisi vaikeuksia. Nykyisin varavoimalat ovat öljyyn ja hiileen perustuvia. Silmänräpäyksessä ei hyppäytä uusiutuviin tehdä, mutta muualla ollaan onneksi jo paljon pidemmällä matkalla kestävämpään kehitykseen. Suomessa eletään energiapolitiikassa pitkälti 70-lukua. Mutta Vaasan Runsorissa onneksi katsotaan tulevaisuuteen. Ja vaikkapa EU komissiossa. Vaasa kiittää.


164

Sinnehän voisi rakentaa tulevalle uudelle kaupunginjohtajalle hieno merenrannassa oleva virka-asunto
mahtuisi vielä hyvin ja lisäisi imua Vaasan uuden johtajan hakuun, saisi Kaup.J.hyödynnettyä samalla hyviä edustiloja.



Eiköhän nyt voitaisi palata entiseen käytäntöön, jossa kaupunginjohtaja asuu ihan itse hankkimassaan asunnossa ja ajelee yksityisajot ja virka-ajotkin omalla autollaan.

Keisareiden aika on ohi.

165
Tässä lujaan ja ikuiseen talouskasvuun luottamisessa on tiettyjä yhteyksiä myös ydinvoimauskoon.

Rajallista maapalloa avaruudesta katsomalla voisi tulla mieleen, että tuolla Telluksella on joitakin rajoituksia "kasvulle". Voisi ajatella, että jos yksi laji tulee liian donimoivaksi ja se ottaa omaan käyttöönsä yhä enemmän maapallon rajallisista rerursseista, se lopulta aiheuttaa ongelmia sille itselleen. Rajaton talouskasvu rajallisella alueella ei tunnu mahdolliselta kun talouskasvu pitkälti perustuu materiaaliseen kasvuun. Kun kasvu myös pohjautuu samalla mineraalien ehtymiseen ja koko (liian?) suuren väestön pyrkimiseen länsimaiselle kulutustasolle, voi helposti tulla johtopäätökseen että joskus tämä lysti loppuu.

On kysymys vain siitä kauanko tätä voidaan (aseiden voimalla) jatkaa. Monien "sotien" taustalla (esim. Irakin ja kohta alkava Libyan sota) on vahvasti luonnonvarat. Ei kai kukaan usko, että USAn ja Britannian turvallisuus oli uhattuna?

Sama uhka tietysti torjuttaisiin aseellisesti jos vaikka uraanikaivokset joutuisivat "länsimaiden" ulottumattomiin.

"Tuhlaa, älä säästä, aja kovaa" on kuitenkin mentaliteettina useimmilla. Minä haluaisin alkaa ajatella asioita vähän pidemmällä perspektiivillä ja jos mahdollista niin vaikuttaa että tulevilla sukupolvilla tulisi olemaan vähän vähemmän kriisejä. Mutta aika yksinäiseltä olo välillä tuntuu.

166
http://yle.fi/alueet/hame/2011/03/talouskasvun_kriitikko_kaipaa_hallittua_laskutaloutta_2440887.html
"Talousjärjestelmämme nojaa talouskasvuun, eikä sille ole nähty vaihtoehtoja. Kuitenkin kasvu kuluttaa maailman rajallisia luonnonvaroja ja energiaa. Kansalaisaktivisti, sosiologi Jarna Pasanen uskoo maailman pelastuvan degrowth-ajattelun ja talouskasvupakosta luopumisen avulla.
Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa täyttämään ihmiskunnan tarpeet. Kasvuun nojaavaa talousajattelua kritisoiva tamperelainen Jarna Saarinen toimii suomalaisessa degrowth-verkostossa.
Hän on myös yhdessä Marko Ulvilan kanssa kirjoittanut aiheesta 2010 syksyllä ilmestyneen kirjan Vihreä uusjako - fossiilikapitalismista oikeudenmukaiseen ja kestävään yhteiskuntaan.
- Voi sanoa, että nykyisessä talousjärjestelmässä talouskasvu on välttämätöntä. Talouskasvu kuitenkin pitemmällä tähtäimellä ympäristön kannalta on haitallista ja mahdotonta, siksi pitäisi muuttaa nykyistä järjestelmää niin, että yhteiskunta toimisi, vaikka talous ei kasvaisi koko ajan, hän sanoo.
Jarna Pasasen mielestä hallittu talouslasku lähtee energian kulutuksen vähentämisestä.
- Suomessakin lähtökohta on se, että energian kulutus lisääntyy koko ajan. Parhaimmillaankin puhutaan vain käytön tehostamisesta, mutta on välttämätöntä kääntää kulutus laskuun. Suomi on riippuvainen öljystä ja muista fossiilisista polttoaineista, mutta sitä on päivä päivältä vähemmän ja OECD:n virallisen arvionkin mukaan öljyhuippu ohitettiin jo muutama vuosi sitten.
- On tultava toimeen vähemmillä luonnonvaroilla ja se tarkoittaa nykymallissa sitä, että myös talous kääntyy laskuun. Tähän asti ne ovat kulkeneet käsi kädessä, kumpikin kasvaa.
"Rahasta ei nytkään ole pulaa"
Degrowth-ajattelua tai talouslaskumallia on kritisoitu siitä, että se merkitsisi julkisen sektorin käytettävissä olevien verotulojen vähenemistä. Miten siis kohtuutaloudessa turvattaisiin julkisten palveluiden rahoituspohja ja turvattaisiin työllisyys?
- Työn jakamisesta on puhuttu paljon ja se on jossain määrin keino vähentää työttömyyttä. Toisenlaisessa järjestelmässä työtä on enemmän, koska energiaa käytetään vähemmän. Tämä tarkoittaa, että ihmistyö nousee uuteen arvoon, sitä tarvitaan enemmän, sanoo Pasanen.
Pitäisikö minun, siis juuri minun, luopua saavutetuista eduista, palkasta, elintasosta, jotta maailma pelastuisi?
- Varmasti joudutaan joistain saavutetuista eduista luopumaan degrowth-mallissa. Mutta väitän, että ehkä saadaan enemmän hyviä asioita siihen tilalle: rauhallisempaa elämäntahtia, parhaimmillaan vähemmän työtä ja enemmän vapaa-aikaa.
Mistä talouteen sitten tulee lisää rahaa jaettavaksi, jos kansa tekee vähemmän palkkatöitä ja maksaa vähemmän veroja?
- Ei rahasta ole tälläkään hetkellä pulaa, Suomikin on koko ajan rikkaampi - kyse on siitä, kenellä ne rahat ovat. Ne voidaan jakaa toisella tavalla kuin nykyään. Maailma menee muutenkin koko ajan siihen suuntaan, että yhä pienempi osa maapallon väestöstä omistaa yhä isomman osan maapallon varallisuudesta, sanoo Pasanen ja kaipaa tähän muutosta, oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Luonnon katkeamispiste on jo ohitettu
Pasanen ei halua luoda uhkakuvia ympäristökatastrofista, mutta sanoo, että se on meillä tässä jo.
- Me tavallaan eletään jo ympäristövahingon keskellä, ei se ole tämän kummempaa. Se on pikkuhiljaista rapistumista. Ei kukaan voi sanoa semmoista hetkeä, että oho, nyt kaikki alkoi mennä huonosti.
- Sadan vuoden päästä ihmetellään, että miten silloin 2011 ihmiset eivät nähneet, mitä silloin tapahtui. Murros on vaikea nähdä siinä hetkessä, silloin kun sitä elää. En halua luoda maailmanloppukuvaa, "kaikki romahtaa", vaan tällä hetkellä se just tapahtuu, tältä se näyttää, ei tämän kummemmalta.
Pasanen vaatii Suomen hallitukselta yhteiskunnallista b-suunnitelmaa, miten toimitaan, jos kasvu on liian vaikeaa tai suorastaan mahdotonta luonnon- ja energiavarojen ehtymisen takia.
- Suomen hallituksen velvollisuus olisi luoda degrowth-skenaario, eli miten järjestetään yhteiskunta tilanteessa, kun kasvu hiipuu, sanoo Jarna Pasanen."

167
Paljonkohan maksaa muutaman sadan tuhannen ihmisen evakouinti? Markkinataloudessa ja EU:ssa vapaata yrittäjyyttä, vaikkapa ydinvoimaloiden rakentamista, säädellään. "jarto" ja "OW" asuvat selvästi heille vastenmielisessä maanosassa.

Suomi/EU on sitoutunut ja sitoutumassa uusiutuvien energialähteiden lisääntyvään käyttöön. EU/Suomen valtio uskoo ilmastonmuutokseen ja sen torjumisen välttämättömyyteen.

Valtio on aina ohjaillut ja maksanut vaikkapa aluepoliittista syistä eri toimintoja verovaroista. Eikös paperiteollisuuttemmekin syntynyt valtion rahoituksella.

Ydinvoimaa on päätetty subventoida siten, että voitot on yksityisiä ja riskit yhteisiä. Sitä pienen, pientä mahdollisuutta suurkatastrofiin ei ole vakuutettu kuin rajallisella summalla ja muun mahdollisen vahingon kärsimme me kaikki yhdessä.

Subventiot loppuvat jossain vaiheessa. Tuulivoima kehittyy (juuri syöttötariffien mahdollistamana muissa maissa) ja energian hinta laskee koko ajan. Syöttötariffien tarve myös vähenee kun vaarallisille (esim ydinvoima) ja saastuttaville (CO2) energiantuotantomuodoille säädetään kunnon haittamaksut.

Ydinsähkö ei siis ole yhtään sen halvempaa kuin tuulisähkökään koska molempien hinta muodostuu Pohjoismaisessa sähköpörssissä. Omistajille se voi jossain kaukaisessa vaiheessa muodostua toki kannattavaksi. Siksihän saksalainen teollisuuskin (Fennovoima) rakentaa tänne Suomeen ydinvoimaa (ja vie energian kotiinsa - jättää meille riskit ja jätteet).

Uusiutuvan energian (minkä varassa Vaasa pitkälti porskuttaa) mahdollista teollinen tuotanto on mitä suurimmassa määrin tulevaisuuden businesta. Rajalliset luonnonvarat ehtyvät jollain aikavälillä ja parempi aloittaa ennemmin kuin myöhemmin niihin siirtyminen. Jos siinä tarvitaan syöttötariffia niin mikäpäs siinä. Kaikki uusiutuva kotimainen energiantuotanto on kuin vientiä= vähemmän tarvitsee viedä jotta maksutase pysyy kunnossa.

Kun vielä Vaasassa on tuon huikeassa kasvussa olevaa teollisuutta niin ei pitäisi ainakaan vaasalaisilla olla tuota vastaan mitään. Ydinvoima on out muuallakin. Mitäs se (Saksan oikeistolainen liittokansleri Angela Merkel just sanoi ydinvoimasta?*). Sen verran kotiinpäin vetäjä olen minäkin, että vastustaisin ydinvoimaa jo Vaasan edunkin vuoksi.

*
Quote
UUSI SUOMI: Saksa sulkee kaikki ennen vuotta 1980 käyttöön otetut ydinreaktorit toistaiseksi, kertoo Financial Times Deutschland.

Lehden mukaan vanhat ydinreaktorit suljetaan kolmeksi kuukaudeksi, joiden aikana Saksa arvioi, jatkaako se ydinlaitostensa toiminta-aikaa.

Liittokansleri Angela Merkel kertoi asiasta tänään EU:n energiaministereiden kokouksessa, jossa on pohdittu Japanin tilannetta.

Merkel perusteli Saksan ratkaisua sillä, että vanhojen ydinlaitosten turvallisuudesta on herännyt epäilyksiä.

168
Vaasa / Vs: Vaasa-Vähäkyrö
« on: 16. 03. 2011 23:11 »
Jos Helsingby, Tuovila ja Karkmo liitettäisiin Vaasaan, niin kuinka kävisi Sulvan, jos ei olekaan enään yhteistä maarajaa muuhun Mustasaareen?
Hauska kysymys. Jos UUSILLA liittyvillä kunnilla muka pitäisi olla yhteinen maaraja niin, ei kai se tarkoita että vanhalla kunnalla sitä eri osiensa kanssa välttämättä tarvitsee olla? Ehkä tuota ei ole huomattu ottaa mukaan lakiin?

169
Tuulimyllyjen rakentaminen suomeen veronmaksajan tuella,  on käsittämätöntä hölmöilyä.  Kerropa nyt tarkasti.

Mitä tukea verovaroista muka maksetaan?


Pidän aika uskomattomana, ettet tiedä miten uusiutuvia tuetaan:

Lainaus hallituksen esitysluonnoksesta uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta:

Siis mitä maksetaan?

170
Mikähän taho on rakentanut esim. Vaasan kaupungin sähkönjakeluverkon?
Tuleeko tuuli- tai aurinkoenergialla tai muilla uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä joistain omista pistorasioistaan?
Mitenkähän ja millaisilla sopimuksilla valtion tai paikallisyhtiöiden rakentamia verkkoja käytetään?
Lienee oma business sinänsä?
EU ja valtio on puuttunut sähkömonopoleihin. Sähkönjakeluverkot ovat tiukasti valvottuja ja niiden on välitettävä kilpailijoiden  sähköä samaan hintaan sähköä kuin omistajansakin. Finngrid omistaa valtakunnan verkot. Se on valtion valvonnassa http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/.
Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska muodostavat yhdessä yhteiset sähkömarkkinat. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla markkinahinta sähkölle muodostuu sähköpörssissä.

Tämän vuoksi on helppo ostaa siistimmin tuotettua sähköä vaikkapa Ruotsista.

171
Jarto tietää mistä puhuu ja useimmat kansalaiset myöskin tietävät.  Uskon että tuulimyllyjä kannattaa tehdä ja viedä niitä tolloille hyvään hintaan. Se että itse alettaisiin niitä pystyttää omaan käyttöön,  on kyllä vähä-älyisen hommaa.

Ydinvoima on turvallista,  eikä suomessa pitäisi olla mitään ylärajaa ydinvoimaloiden rakennusluvilla. Mailmalle voi myydä sähköä mielin määrin. Kyllä tämä niin tyhmä kansa vain on, jos tämäkin tilaisuus taas missataan. Montako jo on missattu, niitä' edes pysty enään laskemnaan.
Quote
STUK vahvistaa, että käytettyjen polttoainenippujen paljastuminen voi pahimmillaan synnyttää korkealle kohoavan pilven, kuten Tšernobylissä.
Samalla, kun maailma seuraa henkeään pidätellen Fukushima Daiichi –voimalan reaktoreiden räjähdyksiä, paloja ja reaktoreiden jäähdytysyrityksiä, eräät asiantuntijat kehottavat kiinnittämään huomiota erityisesti käytettyihin polttoainesauvoihin.

Eräiden tietojen mukaan käytetyt polttoainesauvat olisivat juuri se tekijä, jonka myötä Fukushiman onnettomuus voi kohota Tšernobylin mittaluokkaan tai jopa pahemmaksi.

Ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen Säteilyturvakeskus STUK:sta, ovatko tällaiset spekulaatiot liioittelua?

– Tässä viitataan polttoainevarastoon, joka on näiden laitosyksiköiden suojarakennusten vieressä. Jos sieltä vesi häipyy, siitä tulee todella paha tilanne, Valtonen vastaa.

– Tällä hetkellä käytetyn polttoaineen altaaseen on vaikeuksia saada vettä. Uhkana on, että allas kuivuu, ja siellä on aikamoinen määrä polttoainetta. Tietojemme mukaan siellä on noin 800 nippua polttoainetta, siis suunnilleen sen verran kuin tuollaisessa tuhannen megawatin reaktorissa on sisällä.

Paljonko se on tonneina?

– Noin sata tonnia arviolta.

Entä nämä puheet uudesta Tšernobylistä, joka voi olla seurauksena, kun käytetyt polttoaineet paljastuvat? Ovatko ne liioittelua?

– Pahimmillaan edessä voi olla samantyyppinen tilanne.

Miltä osin samantyyppinen?

– Siellä voi polttoaineen suojakuori syttyä palamaan. Se on metallia ja se voi siis palaa, kun on happea läsnä.

Mikä siinä muistuttaisi Tšernobyliä?

– Se olisi aika lämpöinen päästö, ja syntyvä päästöpilvi voisi sen vuoksi nousta korkealle. Mutta siitä tilanteesta ollaan vielä kaukana. Toistaiseksi, Valtonen täsmentää.

Tänään on tullut tietoja, joiden mukaan reaktoreita on yritetty jäähdyttää kaatamalla vettä helikopterista, mikä on toistaiseksi epäonnistunut. Tämä kuulostaa epätoivoiselta. Onko tilannetta enää mahdollista kääntää parempaan?

– Laitoksella tapahtuu nyt kaikennäköistä. Ainakin sinne on tulossa kaasuturbiineja, joilla pyritään palauttamaan sähköt osin, tai ainakin saamaan irtopumppuihin sähköä.

– Nämä polttoainealtaathan eivät tarvitse hirveän paljon lisävettä, mutta se pitäisi saada sinne laitokselle. Paineletkun kärsä pitäisi saada sinne altaan reunalle, jolloin saataisiin vettä pumpattua altaaseen. Ongelma on, että siellä on niin hirveä säteilyn taso, eli luoksepäästävyys on aika vaikea tällä hetkellä, Valtonen kuvailee.


172


Sähköpörssin hinnottelun määrittelee ostoikkuna kulloisenkin ostohetken mukaisesti, mutta niillä hinnoilla sitä ei myydä kuluttajalle.
Mitäs tämä sitten on?


Quote
Pörssihintasopimus:
0,45 snt/kWh + spot-hinta
Kuukausimaksu 2,90 €

Pörssihinta määritellään Nordpoolin spot-markkinoilla ja se kootaan tunti tunnilta keskimääräiseksi kuukausittaiseksi spot-hinnaksi. Pörssihintasopimuksen voit halutessasi vaihtaa toiseen Kraft&Kulturin sopimustyyppiin.
http://www.kraftkultur.fi/

Täältä minä ostan sähköni:


Quote

UUSIUTUVA SÄHKÖ
Sukupolvemme yhteiskuntarakentamisen suurin haaste on hiilen, öljyn ja ydinvoiman korvaaminen uusiutuvilla energiamuodoilla. Uusiutuvien energianlähteiden käytön on lisäännyttävä ympäri maailmaa, jotta fossiilisten polttoaineiden käytöstä voidaan luopua.


Tuuli, vesi, aurinko ja biopolttoaine lukeutuvat uusiutuviin energianlähteisiin. Nämä lähteet uusiutuvat samaan tahtiin kuin niitä käytetään. Näin ollen ne ovat ehtymättömiä. Uusiutuva energia vastaa tänään noin 28 %:a Suomen energiantarjonnasta. EU on velvoittanut Suomen nostamaan tämän osuuden 28 %:sta 38 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Päästöjen määrää on pienennettävä 16 %:lla. Vähäkulutuksinen yhteiskunta saavutetaan energiapiheillä ja -tehokkailla keinoilla ja menetelmillä.

Alkuajoista asti ihminen on hyödyntänyt tuulen voimaa tuulimyllyissä, purjealuksissa ja nykyään myös purjelautailussa ja purjelennossa. Tänään tuulivoima vastaa noin 0,2 % Suomen energiantuotannosta mutta tavoitteena on lisätä tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.

Voimaa vedestä
Vesivoima on avainasemassa Suomen uusiutuvan energian tuotannossa. Vuonna 2004 se edusti 17 % maan energiantuotannosta. Sähköenergiaa ei voi varastoida. Kulutuksen tulee tapahtua samalla hetkellä kun energia syntyy. Sitä vastoin vesivoimaloiden syöksyviä vesimassoja voidaan varastoida. Veden läpivirtausta voidaan säätää sähkön kysynnän mukaan. Sateen ja sulavan lumen ylijäämävesi voidaan varastoida vesivarastoissa ja käyttää talvella, kun energian kysyntä on suurimmillaan. Tämän vuoksi vesivoima on tehokas ja käyttövarma uusiutuva energianlähde.

Voimaa auringosta ja biopolttoaineista
Aurinkokennotekniikan kehityksen myötä aurinkovoiman hyödyntämisen edellytykset sähkön tuottamiseen ovat kasvaneet koko maailmassa. Tällä hetkellä aurinkoperäisen sähkön kulutus Suomessa on vaatimaton. Sähkönkysyntä huipentuu talven pakkasilla milloin aurinko ei juurikaan meidän leveysasteilla näy. Kysyntä, tarjonta yhtälö asettaa omat haasteet aurinkovoiman läpimurrossa.

Biopolttoaineita pidetään tulevaisuuden tärkeimpinä energianlähteinä. Kaikki kasvikunnasta tuleva energia on uusiutuvaa. Näin esimerkiksi hakkuujätteitä tai paperinvalmistuksessa syntyvää jätettä, energiaruohoa, olkea tai eri palkokasveja voidaan käyttää biopolttoaineena. Etanoli on esimerkki nestemäisestä biopolttoaineesta, jota käytetään autojen ja bussien polttoaineena.

Mitä enemmän on kysyntää, sitä enemmän tuuli-/aurinkovoimaa kysytään sitä enemmän sitä rakennetaan. Ostamani energia tulee Ruotsista ja se on halvempaakin kuin Vaasan Sähkön (hiilellä ja ydnvoimalla tuotettu). Hyvin on sähköä töpselistä riittänyt...tyynelläkin.



173
Se oluisi hyvä että jotain energiamuotoa kannatettaisiin vihreitten taholta. Mutta ei, aina on sieltä vastustus meneillä. Kyllä minä kannatan muitakin energiamuotoja, mutta niin lapsellista soopaa ei syötetä,
että koko energia tarve korvataan nyt ja heti jollakin muulla kuin ydinenergialla.
[/b]
Anteeksi nyt Pentti mutta ei kai kukaan koskaan ole tuollaista väittänyt, edes kukaan vihreä.

Vihreät kannattavat kestävää kehitystä ja sellaisia energiamuotoja, joilla voitaisiin ihmiskunnan energiantarve niin kauan kuin täällä olemme. Uusiutuva energia on sellaista ja se tulee auringosta (suoraan tai välillisesti). Fossiilisista polttoaineista on muutakin haittaa kuin, että ne joskus loppuvat (niitä muodostuu hyvin hitaasti lisää, kuten esim. turvetta).

Kaikelle teolliselle rakentamiselle on löydettävä sopivat paikat. Ei ydinvoimaloitakaan ole louhittu eduskunnan alle, jostain syystä. Se, että tuulivoimapuistojen sijoittelussa käytetään harkintaa ja otetaan essim. maisema- ja luontoarvot huomioon, ei ole tietenkään sama asia kuin tuulivoiman vastustaminen. Sellaisen väittäminen on aika rumaa.

Kuten tuossa aikaisemminkin näytin niin primäärienergiasta menee 80% hukkaan. Siinä on siis tehostamista. Aika paljon myös tuhlataan muutenkin  energiaa. Ns. älykkäitä verkkoja ja sovelluksia kehitetään "isojen poikien" firmoissa ja ne tuovat paljon säästöjä.

Vain n. 10 % teollisuuden pumpuissa on taajuusmuuttajat (= pumput pyörivät täydellä teholla ja kuristimilla säädetään tarvittava pumppaustarve).

Olemme tottuneet kovin halpaan energiaan ja siksi ei kannata sitä säästää kun säästötoimet usein vaativat investointeja ja takaisinmaksuaika on sitä pidempi mitä halvempaa energia on.

Tavallisen kerrostaloasunnon sähkölasku lienee pari kymppiä kuukaudessa. Ja siihen voi aika helposti itse vaikuttaa...ja ydinsähkö on täsmälleen saman hintaista kuin tuulisähkökin.


174
Ennen sanottiin:- Viulut maksoi Fatzer, nyt kuluttaja.  Mitä suuremmassa määrin suosimme tukien maksamista energiantuotosta, sitä suuremmaksi muodostuu loppukuluttajan maksut. 

Eikös sähkön hinta muodostu sähköpörssissä? Fortumit, Vattenfallit ja ydinvoimalat ovat luoneet oligopolin.
Hinta putoaa pörssissä vain kun on ylitarjontaa. Ydinsähkö maksaa tarkalleen yhtä paljon kuin tuettu turvesähkö.

Vaasalaisittain ajatellen olisi syytä kaikkien kannattaa uusiutuvia energialähteitä ja unohtaa kaunat uusiutuvia kohtaan.

175
En tiedä yhtäkään energian tekomuotoa jota ei kiivaasti vastusteta. Puu tuottaa hirveät määrät tuhkaa ja saastuttaa ympäristöä ja sitä pitää vastustaa.

Pentti Suksi

Kyllä uusiutuvia energiamuotoja tunnutaan vastustavan ihan yhtä paljon kuin ydinvoimaakin, ellei enemmänkin, ainakin täällä.


Suksen kannattaisi miettiä miksi Switchin perustaja vaasalainen VNT Management osti kaasutusreaktoriyhtiön (raakaineena sekapuu). Reaktori tuottaa siististi sekä lämpöä että sähköä.
Quote
–GasEKOy on perustettu2008
–Yritysvalmistaa CHP konttivoimaloita, OEM kaasutusreaktoreita ja  lisensoi CHP voimalanteknologiaa
–Yritysperustettiin tuotteistamaanEero Kangasojan patentoimaa puunkaasutus innovaatiotajaon tällä hetkellä siirtymässä kaupalliseenvaiheeseen j atuotannon ylösajoon

Eero Kangasojan patentoitu keksintö.
–Kehitetty 30 vuoden aikana Kangasojan suvun vanhojen piirustusten pohjalta
–Perinteisten kaasuttimien heikkoudet ratkaistu, mm vähäinen tervan muodostuminen.
•Polttoaineena ilmakuiva sekapuuhake.
–Kaikki puulajit kelpaavat.
•Hakkeen kosteuspitoisuus alle 45 %.
–35 % optimaalinen.
•Tuotetun kaasun lämpötila noin 650 °C
•Tuotekehityshaasteena kasvattaa kapasiteettia

Täällä lisätietoa:
http://www.ostro.chamber.fi/Link.aspx?id=1201251
http://www.gasek.fi/

176
Vaasa / Vaasa-Vähäkyrö
« on: 16. 03. 2011 10:10 »
Vähäkyröläiset ovat vähän ihmetelleet kun Vaasassa ei ole mitään kansalaiskokouksia pidetty kuntaliitoksen tiimoilta. Suurempia aloitteita ei tuohon suuntaan ole näkynyt. Vaasalaisille tuo asia ei taida olla kovin merkityksellinen, eikä se muutenkaan taida paljon vaikuttaa tavallisen nykyvaasalaisen elämään tuleeko liitosta vai ei. Kyse on enemmän (päättäjien) imago-asiasta?

Vaasassa ei kukaan ole vielä ehdottanut asiasta neuvoantavaa kansanäänestystäkään.

Vähällekyrölle, etenkin sen poliitikoille, on asia toki hyvinkin tärkeä. Liitoksen toteutuessa monen poliitikon vaikutusvalta uhkaa vähetä. Kyllähän se Vaasassakin vaikuttaa mutta ei siitä ole kukaan ilmaissut huoltaan (esim. laskennallisesti voi vaikkapa vihreiden suhteellinen kannatus laskea mutta eipä se mahdollisuus ainakaan minua huoleta - kunta saa sellaiset päättäjät kuin se ansaitsee).

Itse en pidä tuota suur-Vaasaa minään elämää suurempana kysymyksenä Vaasalle. Hyvin täällä pärjätään ja jos mietitään tuota verotulon tasausta niin kyllä suurkunta vaatisi myös satsauksia nyky-Vaasasta liitosalueille varmaan saman verran. Eli liitoksen toteutuessa olisi nyky-Vaasa nettomaksaja (mutta voisi toki sitten kaavoittaa uudisalueita "omalle" maalle jokivarteen).

Täällä linkki uuteen liittymissopimusluonnokseen. http://www.vaasa.fi/Link.aspx?id=1199841

177
Tuulimyllyjen rakentaminen suomeen veronmaksajan tuella,  on käsittämätöntä hölmöilyä.  Kerropa nyt tarkasti.

Mitä tukea verovaroista muka maksetaan?

Onko se parempi, että ydinvoimassa voitot ovat yksityisiä mutta tappiot yhteisiä? Ydinvoimaa tuetaan sillä että vakuutusten ei tarvitse kattaa kaikkia vahinkoja evakuoitaville.

Ei ole tarkoitus että tullivoima YKSIN tuottaisi kaiken sähkön. Esim. Gasekin automaattisen (bio-)hakevoimalt ovat hyviä säätövoimaloita, kuten myös Wärtsilän (bio-)dieselit ja tietysti vesivoima jota Pohjolassa riittää.

---
On hyvin tavallista että uusia teollisuudenaloja muuten autetaan alkuun. Eiköhän paperiteollisuutemme ole ollut melkoisten subventoiden kohteena kautta aikojen ja sen varassa Suomi porskutti vuosikymmeniä.
--
Ydinsähkönkin hinta määräytyy pörssissä. Ei se sen halvempaa ole kuluttajille kuin tuulisähkökään. Itse käytän Kraft&Kulturin tuulisähköä ja hyvin on virtaa riittänyt, eikä ole edes kalliimpaa, päinvastoin.

178
Tuulivoima on varmasti tulevaisuuden energiantuottaja. Nyt ollaan kuitenkin vielä melko varhaisessa kehitysvaiheessa. Ydinvoima on tällä hetkellä esim. suomessa vielä välttämätöntä, ja sillä turvataan energian saanti.

----.
Toinen energiantuottoon vaikuttava seikka, josta ei jostain kumman syystä puhuta, on ns. älykäs sähköverkko.

Näitä varmaan kehitellään jatkuvasti, ja joskus 50 vuoden päästä voi systeemit olla jotain ihan muuta kuin nyt.


Olisit ollut seminaarissa. Siellä mm. Tekesin edustaja puhui kyllä älykkäistä sähköveroistakin
-  
Quote
SGEM /CLEEN
•Älykkäät sähköverkot ja energiamarkkinat

Jopa Energiateollisuus ry:n johtaja Naukkarisen mukaan (ei ole mikään "tuulivoimamies") 2050 on voimakkaassa kasvussa olevan tuulivoiman osuus sähkön tuotannossa Suomessa 28%. Silloin se on jo ydinvoimaa merkittävämpi vaikka OL3 olisi toiminnassa.

Ihmettelen hieman tätä Markon kantaa
Quote
Tuulivoiman rakentamista hidastaa vielä puutteellinen tekniikka ja vajavainen hyötysuhde.

Ei sitä mikään hidasta. Kasvu on huimaa ja tuotanto kannattavaa.
Myös ydinvoimalat seisovat suuren osan ajastaan. Nyt valittavan kuuluisassa japanilaisessa voimalaryppäässäkin olivat jotkut yksiköt olleet jo 4 kk huoltoseisokissa. Myös Vaasan Wärtsilällä on lääkkeet ja suuri busines säätövoimaan... Ja aina jossain tuulee. Ja aivan oikein: energiaa pystytään pian yhä suuremmassa määrin varastoimaankin.
Tuulivoima ei uhkaa nykyisiä ydinvoimaloitamme mutta yhdessä muiden kasvavien uusiutuvien energiamuotojen kanssa se tekee lisärakentamisen tarpeettomaksi.

Vaasassa ollaan onneksi aivan maailman huipulla tuotekehittelyssä. Erityisesti ilahduttaa Vaconin suursatsaus aurinkoenergiaan. Vacon osti juuri espanjalaisen aurinovoimafirman.

Vavon on merkittävä toimittaja aurinkovoima inverttereissä eli muuntimissa AC>DC. Aurinkokennothan syöttävät tasavirtaa ja verkossa kulkee vaihtovirtaa.

(Veneeni muuten kulkee aurinkovoimalla - alle satasen kenno lataa akun, kesällä latausta tapahtuu yötä päivää..)

-----

- Kirjoitin eilen:
Quote
Ydinvoiman osuus lienee jo alle 6 %

Pohjalainen tänään:
Quote
Koko maailman sähköstä tuotetaan 17 prosenttia ydinvoimalla

Syy taisi selvitä:

Quote
As of December 2009, the world had 436 reactors.[18] Since commercial nuclear energy began in the mid 1950s, 2008 was the first year that no new nuclear power plant was connected to the grid, although two were connected in 2009.[18][19]
Annual generation of nuclear power has been on a slight downward trend since 2007, decreasing 1.8% in 2009 to 2558 TWh with nuclear power meeting 13–14% of the world's electricity demand.[20]
Pohjalaisen tieto taisi olla yläkanttiin sähkötuotannosta ja tuo minun 6 % oli ENERGIANTUOTANNOSTA.

Tämä väitteeni oli toiveajattelua
Quote
Muutaman vuoden sisällä tuulivoima jo ohittaa ydinvoiman.
Kyllä tuohon vielä menee enemmän kuin muutama vuosi, mutta ei välttämättä enempää kuin 10-15 vuotta.


------------

ABB Oy: tj esityksessä pani tämä mietityttämään:
Quote
Vain 20% primäärienergiasta hyötykäyttöönLoppu häviää prosesseihin, kuljetuksiin ja operatiiviseen tehottomuuteen

179
Vaasa / Vs: Vaasan tilinpäätös 2010
« on: 15. 03. 2011 22:10 »
Vaasan kaupungin budjetoinnin tarkkuus ei ole huippuluokkaa. Ja aina heittä samaan suuntaan. Vaikuttaa tarkoitukselliselta. Onneksi tietysti ettei aina tule sentään alijäämää lisää.

Veroja kerätään kuntalaisilta palvelusten tuottamiseen kuntalaisille (ja vähän naapurikuntalisillekin Vaasassa).

Vaikka nyt on korot alhaalla niin velkataakkaa ei ole syytä kasvattaa. Sitähän meille on koko ajan kertynyt muhkeasti lisää. Samalla rakennustemme korjausvelka on huikea, kymmeniä miljoonia.

Kansalaiset makselevat veroja melko iloisesti kunhan palvelut pelaavat. Sairaanhoidossamme on suuria puutteita (jonot, katastrofaalinen lääkäripula esim. psykiatriassa) mutta ne eivät pelkällä rahalla korjaannu.
Julkinen liikenne on surkeassa jamassa...

Tietysti pitäisi olla tyytyväinen kun ylijäämää ennustukseni (ennustin sen jo 2009 budjettia tehtäessä) mukaisesti tuli mutta sen kerääminen ei toki saa olla tavoite. Voitais kyllä maksaa velkoja pois ja pyrkiä velattomaksi kunnaksi.




180
Näiden palstojen rikkautena olisi kai pidettävä sitä, että varsin vähäisellä asiantuntemuksellakin pääsee esittämään näkemyksiään.

http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy#Wind_power
Varsinkin englanninkielentaitoisille kyllä tietoa löytyy.

Tuulivoima lisääntyi 22% vuonna 2010 ja sillä tuotetaan jo noin 1,5% maailman sähkönkulutuksesta. Ydinvoiman osuus lienee jo alle 6 %. Muutaman vuoden sisällä tuulivoima jo ohittaa ydinvoiman. Kiinassa on kasvu viime vuosina ollut voimakkainta.

Quote
By providing detailed wind power trajectories for all the world’s regions, the GWEO 2010 shows how global wind power capacity could reach 2,300 GW by 2030, providing up to 22% of the world's electricity needs.
Ennusteen mukaan vuonna 2030 voi tuulivoiman osuus jo olla jopa 22% maailman sähköntuotannosta.
Lähde:http://www.gwec.net/index.php?id=181

On se kumma kun maailmassa ei ymmärretä "jarton" viisauksia sen kannattamattomuduesta vaan tuulivoima on huikeassa kasvussa.

Quote
Wind power accounts for approximately 19% of electricity generated in Denmark, 9% in Spain and Portugal, and 6% in Germany and the Republic of Ireland.[38]
---

As of November 2010, the Roscoe Wind Farm (781 MW) is the world's largest wind farm.[39] As of September 2010, the Thanet Offshore Wind Project in United Kingdom is the largest offshore wind farm in the world at 300 MW, followed by Horns Rev II (209 MW) in Denmark. The United Kingdom is the world's leading generator of offshore wind power, followed by Denmark.[40]

Lähde Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy#Wind_power

"Isojen poikien" energiaseminaarissa verrattiin kotimaista uusiutuvaa energiaa kansantaloudellisesti viennin arvoiseksi, koska se vastaavasti vähentää tuontitarvetta.


Ylläolevasta kuvasta siis puuttuu vuodet 2009-2010 (kasvu siis 2010 22%)

Tässä eri vaihtoehtojen kasvuennusteet tuulivoiman osuudesta maailman sähköntuotannossa.



Samanlaisen kasvu-uran alussa on aurinkovoima.

On se mukavaa kun vaasalaiset insinöörit ja ekonomit ovat tajunneet oikeaan alaan satsaamisen.

Sen hyödyistä saatiin juuri lukea myös Vaasan viime vuoden (oikeastaan vuosien) tilinpäätöksestä. Ei ollut eikä tullut lamaa Vaasaan. Kiitos satsauksistanne uusiutuvaan energiaan, VNT Management, Vacon, ABB jne.!

Se hävettää kyllä kun Vaasan omat tuotantolaitokset (Vaasan Sähkö>EPV) elävät vielä pääasiassa tuolla dinosaurus-ajalla, eli hiiltä, turvetta, öljyä ja ydinvoimaa.

181
Visio vain vahvistuu.

Ydinvoima on out. Olin myös tuolla Energia seminaarissa eilen. Ja täytyy sanoa että isot pojat ei puhu ydinvoimasta enään halaistua sanaa. Se on nyt OUT tuo ydinvoima ja dinosaurukset vain uskoo siihen.

Aivan. Tuo seminaari ei ollut mikään Greenpeacen tai luonnonsuojelijoiden tapaaminen. Siellä oli tosiaan ns. isoja poikia. He näkevät siirtymisen uusiutuvaan energiaan myös hyvin suurena busineksena. Vanhassa  teknologiassa pitäytyminen (=ydin, hiili, kaasu) vain jarruttaa väsitämättä edessä olevaa kehitystä ja mm. vaasalaista teollisuutta.

182

Kun tilanne on ohi tuolla Japanissa, tullaan huomaamaan että ydinvoimaloiden vaikeudet aiheuttivat voimaloiden ulkopuolella 0 kuolemantapausta. Ainoa kuolemantapaus tapahtui voimalan sisällä itse järistyksen yhteydessä mekaaniseen traumaan.

Mutta asiaa tuntemattomien vihreiden ja ympäristöjärjestöjen ja median pelonlietsonta saa aikaan sen, että ydinvoiman rakentaminen tulee yhä vaikeammaksi. Ja se lisää hiilen ja muiden paljon vaarallisempien eneriantuotantomuotojen käyttöä.

Aika optimistinen arvio. Hyvä jos levinnyt säteily tapa ketään heti tai aiheuta syöpää.

Minusta kyse on vaarallisen toiminnan tiedossa olevin riskien toteutuman kuvausta. Olisi väärin niitä piilotella (kuten japanilaiset nyt tuntuvat tekevän). Valitettavasti juuri ydinvoimauskoisten riskien vähättely saa aina välillä suuret joukotkin uskomaan ydinenergian vaarattomuuteen. Ongelmiahan se aiheuttaa myös louhoksissa, ja jätteen vaarallisuusajan kestävää turvallista säilöntää ei ole ratkaistu.

Myös vaasalaisille, kuten koko ihmiskunnalle,  olisi iloksi ja hyödyksi mikäli ydinvoimasta kokonaan luovuttaisiin ja viimein siirryttäisiin uusiutuviin energialähteisiin. Hiiltä ja muita vaarallisia ei tarvita vaan myös niistä on mahdollisuus luopua. Sekin selvisi eilisessä (teollisuuden) asiantuntijaedustajien esityksissä.



183

lajunen:
Quote
Tuulivoimaa voinee tuplata joka vuosi.

jarto:
Quote
Ei toimi Suomessa(kaan). Täällä ei ole tarpeeksi vesivoimaa säätöenergiaksi, jotta tuulivoimalla voisi tuottaa merkittäviä määriä sähköä. Ja vaikka vesivoimaa olisi enemmänkin, niin tuuli on todella kallis ja epäluotettava ratkaisu.



Juuri nuo vanhat harhaluulot tulivat eilisessä energiaseminaarissa selkeästi osoitettua vääräksi. Niihin löytyy jopa vaasalainen ratkaisu, eikä tarvita esim. norjalaista/ruotsalaista vesisäätövoimaa...jota sitäkin on runsaasti aina tarjolla.

Ovatko ydinvoimalobbarit kehityksen ja Vaasan hyvinvoinnin jarruja?

184
Olen valmis asettumaan julkisesti pilkan kohteeksi, koska en tiedä.  Siksi kysyn viisaammilta:  

Onko mitää taloudelisesti järkevää keinoa ydinvoimaa korvaavien energiamuotojen käyttööntolle. Ei siis mitään propagandaa, vaan faktaa.



Kuvassa on, miten sähköä tuotettiin Suomessa vuonna 2010.

- Vesivoiman määrää ei voi kasvattaa merkittävissä määrin, joten se jää pois.
- Biomassan osuutta voi kasvattaa vähän.
- Turpeenpolton määrää ei voi kasvattaa kovinkaan paljon. Päästökauppa rankaisee.
- Kivihiili on halpa ja toimiva ratkaisu, mutta sen ympäristö- ja terveysvaikutukset ovat huonot. Sitä ei halua kukaan kasvattaa.
- Jäljelle jää maakaasu. Jos sen osuutta kasvattaa liikaa, ollaan riippuvaisia Venäjästä.

Tästä syystä vaasalainen menestyjä Vacon satsaa suuresti uusiutuviin (kuten myös VNT Management/Poer Fundit ja Switch) ja esim aurokovoimaan. Ei lainkaan ydinvoimaan...


Alla valtioiden suunnitelmat joiden toteutumista Eu valvoo.



Tässä alla suunnitelma kuin energia siirtty aurinko-, tuuli-, ja bioenergian tuottajien välillä. Ei tule kylmä vaikka aurinko laskee tai tuuli tyyntyy... Insinööri osaa...


Ei tässä ihan hurmoshenkistä uskovaisuutta tarvita kun uskoo esim.EU komission suomalaiseen asiantuntijaan Catharina Sikow-Magny´yn. Hän on huomattavasti uskottavampi kuin "jarto".

Ja kaikkien vaasalaisten onneksi teollisuutemme ei usko OW:n ja "jarton" visoihin.

-------
Gasek Oy siirtyi juuri vaasalaiomistukseen. Katsokaapa yhteydtiedoista keitä on siinä hallituksessa.
http://www.gasek.fi/

Tuo firma tekee hake/häkä -kombivoimaloita (=bioenergiaa). Noita tulee olemaan vielä PALJON... ja vaasalaiset kiittää. Mitä vähemmän ydinvoimaa, sitä enemmän menee vaasalaiset tuotteet (aurinko-, tuuli- ja bioenergia) kaupaksi ja tuo tänne hyvinvointia.
On siis vaasalaisittain hyvin, hyvin "epäisänmaallista" kannattaa ydinvoimaa.

185

Minulle ydinvoima ei ole tunnekysymys. Vain ja ainoastaan järkikysymys. Isoja tehtaita tulee lisää, jotka tarvitsevat energiaa. Ei niitä saada ulkomaisella palmuöljyllä liikuteltua, ei tuulimyllyillä. Olen esittänyt kysymyksen jopa valtiovarainministeri Kataiselle, että mistä sitä sähköä saadaan?  Stereot pitää möykätä täysillä rokinpräiskytystä. Uusiutuva energia, palmuöljy aiheuttaa maailmanlaajuista ekokatastrofia. Kivihiilellä ei saa tehdä sähköä, risuja polttamalla ei saa ja siitä tulee saastetta. Yhtä saatuttavaa ja hiilijalanjälkeä jättävää on kivihiili, polttoturve ja puut. Öljyllä ei saa tehdä, luonnonvarat loppuu ja se saastuttaa. Vesivoima ei saastuta, mutta kosket ja kokonaiset kylät häviää.

Siihen jää ydinvoima jäljelle.

Voi, voi tuota tietämättömyyttä. Olisitpa ollut tänään 7. energiaseminaarissa Academillillä.
http://www.ostro.chamber.fi/WebRoot/1016778/Page.aspx?id=1155494

Aloitapa lukemalla puheenvuorot ja huomaat esim. että jo n. 5 vuoden päästä on aurinkoenergia kannattavaa (ilman syöttötariffeja). Siksi Vacon satsaa siihen suuresti. Jos oikein muistan niin parissa vuosikymmenessä tuotetaan aurinkovoimalla enemmän energiaa kuin ydinvoimalla. Onneksi Vaasan teollisuus ei ole "jartojen" varassa. Ydinvoima on 70-luvun juttuja mutta toki silloin tehtiin hyviäkin asioita. Esim. Beatles.

Energiasempassa oli 260 vierasta ja johtavia teollisuusmiehiämme. Insinöörejä suurin osa.

(Ja vaikka kuinka epäilisi ilmastonmuutosta niin Maailman ympäristökokoukset ja EU:n päättävät elimet eivät sitä tee ja Suomi/EU on sitoutunut päästörajoituksiin, eikä niitä todellakaan ydinvoimalla ratkaista.)

186
Ja jotta en haukkuisi vain vihreitä, niin Kokoomus taas käyttäytyy mielestäni moraalittomasti ilmastonmuutoksen ja tuulivoiman yhteydessä. He tietävät molempien olevan puppua ja tulevan kalliiksi Suomelle.
Vaasan rysähti tänään aikamoinen nippu euroja tuulivoimabusineksesta, olikohan 190M€....

Puppua...ei tullut kovin kalliiksi Suomelle (vaikka ei me kovin köyhiä muutenkaan olla).

Kovin moni ei (ihmisen aiheuttamaan, hyvin poikkeuksellisen suurta ja nopeaa) ilmastonmuutosta enää epäile. Mutta joku saattaa vielä uskoa auringon kiertävän maatakin.

Ydinvoimassa on se inhottavan piirre, että niissä voi tapahtua ns. suuri katastrofi. Sitä ei kai kukaan kiellä. On vain kyse todennäköisyyden suuruudesta. (Ja onhan s jäteongelmakin ratkaisematta).Ja silloin jos se suuronnettomuus tapahtuu, (kuten vaikka Tsenobylissä, oli aika suuri), vahingon kärsijöinä ovat muut kuin hyödyn saajat. Ydinsaasteet eivät edes valtakunnan rajoja kunnioita. Maailman miittakaavassa ei ydinvoima kuitenkaan ratkaise mitään energiaongelmia.

Quote
- ydinvoiman vastustus pelkoa lietsomalla. Tämä Japanin tapaus on siitä erinomainen esimerkki
Eikö siellä oikeasti mitään vaaratilannetta ollutkaan? Turhaanko evakuoidaan? Uskoisin japanilaisten pelkäävän ihan oikeasti. Haluaisinpa nähdä siellä "jarton" kertovan paikallisille evakossa oleville ydinvoiman turvallisuudesta juuri nyt.

187
Yleistä keskustelua / Vs: Pohjalainen
« on: 14. 03. 2011 08:08 »
"Epäisänmaaallinen" (kannnattaa siis energiamuotoa, jonka menestyminen heikentää Vaasan teollisuuden menestymistä) Pohjalainen otsikoi "Japanilaisen ydinreaktorin suojarakennus kesti räjähdyksen"
Minusta tuo Pohjalaisen otsikko on valhe. Kuvista näin kun suojarakennus lenti taivaan tuuliin.
Miksi valehdella?

Tapio voisi jo vähitelllen korjata väitteensä. Tämä Pohjalaisen otsikko kun kuitenkin pitää paikkansa.

Vai eikö sinussa ole miestä myöntämään sitä, että luulit voimalan ulkopuolella olevaa peltirakennelmaa suojarakennuksesksi ?


"Voimalarakennus, jonka sisällä ydinreaktori sijaitsee lensi taivaan tuuliin" Jotkut kutsuvat sitä suojarakennukseksi , jotkut "peltirakennelmaksi". Minusta oikea termi olisi VOIMALA  tai YDINVOIMALARAKENNUS. Tsernobyilssä vastaavasta rakennuksesta lensi vain katto ja yläosa.

Tuon rakennukset olisi kai tarkoitus todella suojata reaktoria, ettei se joudu sään armoille ja toivon mukaan pitävän pienet päästötkin sisällään. Ei sen talon sisällä mitään muutakaan taloa näkynyt.

Pointti on se, että varsinkin Pohjalaisen Web-toimitus vähättelee onnettomuutta vaikkapa YLEen verrattuna.

Ydinvoimauskossa olevien ei tätä kannata katsoa, voi tulla paha mieli:
http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI
Uusi räjähdys tänä aamuna:
Quote
Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan uusi räjähdys ydinvoimalassa ei vahingoittanut Fukushiman voimalan reaktoria. Yhtiö arvioi, että suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus on pieni. Räjähdys tapahtui voimalan kolmosreaktorissa, ja sen aiheutti ilmeisesti reaktoriin kertynyt vety.

188
Yleistä keskustelua / Vs: Pohjalainen
« on: 13. 03. 2011 22:10 »
Ykkösuutinen Pohjalaisen web-sivulla:"Japanissa jäähdytys toimii taas toisessa voimalassa".
Kivaa!

(Toivon, että Pohjalisella on huomenna vankka edustus energiaseminaarissa >
http://www.merinova.fi/default.aspx?id=636272

Ai niin, eihän siellä ole ohjelmassa lainkaan ydinvoimalahypetystä....

YLEN YKKÖSUUTINEN:
Quote
Japanissa jälleen uusi ydinvoimala on joutunut vaikeuksiin perjantaina sattuneen maanjäristyksen seurauksena. Tokain ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän pumppu pysähtyi sunnuntai-iltana Suomen aikaa

189
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 13. 03. 2011 16:04 »
Posahtanut ydinvoimala (tai niitähän oli siinä rivissä useampia) oli rakennettu matalaan merenrantaan alueella, jossa esiintyy maanjäristyksiä ja tsunamin vaara on ilmeinen.

190
Yleistä keskustelua / Vs: Pohjalainen
« on: 13. 03. 2011 16:04 »

Ydinvoima on ehkä ainut pelastus suomen taloudelle,  vaikka sitä juuri yritetään eniten kampittaa.
Vaasalle olisi hyväksi mitä vähemmän turvauduttaisiin ydin- ja fossiilivoimaan.

Valtaosa Kalvean lukjoista tuntuu suhtautuvan kielteisesti ydinvoimaan:
http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasivu&osio=minigallup&kysely=7362&vaihtid=20237

191
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 13. 03. 2011 11:11 »
.

Kolme asiaa on tärkeä ymmärtää:
1. Vaikka itse suorarakennus lensi, on voimalan paineastia ehjä.
2. Voimalan paineastia on ehjä.
3. Voimalan paineastia on ehjä.


Ja kun kaikki huomio on nyt tässä, niin maanjäristyksessä vaurioituneet öljynjalostamot ja kemiantehtaat aiheuttavat todellisia ja isoja ympäristövaikutuksia. Se, että vihreät eivät niistä sano halaistua sanaa osoittaa puolueen täydellistä vieraantumista todellisuudesta.
Paineastian mahdollista vuotoa en täältä käsin vielä menisi kieltämään kolmea kertaa, kuten Pietari teki.

Noissa kielloissa on jotain messiaanista.

Ai tämä onkin jonkun suomalaisen pienehkön puoleen ja sen mahdollisten kannattajien asia? Kuka varoitti sekoittamasta politiikkaa tähän?

Alkaa vaikuttamaan siltä, että "jarton" pääasiallinen vihan kohde onkin "vihreät". Onko jopa niin, että koska "vihreät" kavahtavat ydinenergiaa, niin "jarton" mielipide tämän maailman energiantuotannossa vähäisen mutta kaikille vaarallisen energiantuotantomuodon kritiikitön ihailu perustuukin vain antipatiaan "vihreitä" kohtaan?

192
Yleistä keskustelua / Vs: Pohjalainen
« on: 13. 03. 2011 08:08 »
"Epäisänmaaallinen" (kannnattaa siis energiamuotoa, jonka menestyminen heikentää Vaasan teollisuuden menestymistä) Pohjalainen otsikoi "Japanilaisen ydinreaktorin suojarakennus kesti räjähdyksen"
Minusta tuo Pohjalaisen otsikko on valhe. Kuvista näin kun suojarakennus lenti taivaan tuuliin.
Miksi valehdella?

193
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 13. 03. 2011 08:08 »
Tämä oli varmaan pahinta mitä olisi voinut tapahtua uutta kevättä kokeneelle ydinvoimalateollisuudelle.

Vasabladetin etusivu kirkuu isolla otsikolla: "SADATTUHANNET PAKENEVAT YDINVOIMALAONNETTOMUUTTA"

"Epäisänmaaallinen" (kannnattaa siis energiamuotoa jonka menestyminen heikentää Vaasan teollisuuden menestymistä) Pohjalainen otsikoi "Japanilaisen ydinreaktorin suojarakennus kesti räjähdyksen"
Minusta tuo Pohjalaisen otsikko on valhe. Kuvista näin kun suojarakennus lenti taivaan tuuliin.
Miksi valehdella?

Juuri nyt Vasabladetissa kerrotaan, että japanilaisviranomaiset ovat varoittaneet uudesta räjähdyksestä ydinvoimalassa.

194
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 12. 03. 2011 20:08 »
Mutta tässä vaiheessa spekulointi ja politikointi ja omien tarkoitusperien ajaminen tämän katastrofin avulla on alhaista.
Mitähän tarkoitusperiä on heillä, jotka eivät halua sälyttää turhia riskejä tuleville sukupolville? Ydinvoiman sokea ylistäminen on ihan yhtä paljon politiikkaa kuin sen vaaroista puhuminen. Jos on ahne ja tienaa (näennäisen) halvalla (vakuuttamattomalla ydin-)energialla, ajaa mitä suuremmassa määrin omia tarkoitusperiä. Esim. minä en tienaa yhtään mitään millään turvallisemmalla energiantuotannolla (vaikka Vaasalle se toki onkin HYVIN tärkeää).
Yhä edelleen säteilevät esim. sisävesien ahvenet becquerellejä Tsernobylin jälkeen. Jokainen päästö on haitallinen esim. ihmisille. Myös niille, jotka eivät tuosta energiasta hyödy tai vaikkapa vastustavat sitä.

Maanjäristyksiä, tsunameita, sotia, sisällissotia, attentaatteja tulee. Mutta ilman ydinvoimaloita ne (eivätkä louhokset) eivät voisi räjähdellä tai muuten aiheuttaa ionisoivaa säteilyään.

Ihan adekvaatti kysymys:
Quote
Suomessa seuraavaan hallituksen tulisi luoda suunnitelma kuinka ydinvoimasta luovutaan.

http://leostranius.fi/2011/03/fukushiman-onnettomuus-suomelle-suunnitelma-ydinvoimasta-luopumiseksi/

195
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 12. 03. 2011 16:04 »

Toisten ihmisten ollessa hädässä, paikalle saapuu aina ensimmäisenä raadonsyöjät ja hyväksikäyttäjät, nykyisin yleensä poliittiset hyväksikäyttäjät. Minusta se on ihmisessä alhaisinta mitä olla voi.
Juuri tällä hetkellä minä häpeän sinua Tapio. Olen siitä pahoillani, mutta se on tunne, joka minulla on.

En ymmärrä kenen edessä anonyymi nimimerkki häpeää? Peilin edessä?

Minua masentaa älyllinen epärehellisyys joka kieltää ydinvoiman jo aiheuttamat suuret inhimilliset kärsimykset ja uhrit ja on edelleen valmis itsekkäistä syistä sälyttämään lisääntyvässä määrin tuhansiksi vuosiksi tuleville sukupolville vaaroja ja kalliita ongelmia.

Quote
Onko rationaalista vastustaa samaan aikaan ydinvoimaloiden rakentamista ja Vuotosta ja vastaavia ratkaisuja?
On sillä pystymme 100% energiaomavaraisuuteen ilman kumpaakaan haitallista voimanlähdettä.

196
Vaasa / Vs: Vaasan Asuntomessut
« on: 12. 03. 2011 14:02 »
Lutakkoon rakentaminen oli hölmöläisen hommaa, joka jokaisella kansalaisella oli kyllä tiedossa.
Päättäjien halu rakentaa liitoravien asuinalueelle oli ymmärrettävää,  mutta tuhoon tuomittu. Heidän olisi tullut ymmätää tilanne ja lähteä alunpitäen suunnitteluun aivan toisaalle.
Minusta se oli tyhmyyttä ja verovarojen vastuutonta käyttöä. Hintalappu taitaa olla noin 15 M€.
Mikähän elin päätti tuosta järjettömästä rahantuhlauksesta?
Kaupunginhallitus. Valtuusto joutui jälkeenpäin siunaamaan kun jo oli (kh) sitouduttu Asuntomessut Oy:n tarjoukseen.

197
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 12. 03. 2011 12:12 »

Ydinvoiman käytössä, kuten kaikissa muissakin energiantuotantomuodoissa on omat riskinsä ja haittansa. Kaikilla muodoilla on sekä lyhytaikaisia, että pitkäaikaisia vaikutuksia ympäristöönsä. Kaikilla.
Aurinko, hake-,aalto- maalämpö-ja tuulivoiman haitat?

198
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 12. 03. 2011 12:12 »
Tapio, jos sinun on pakko käyttää tuhoisaa maanjäristystä ja inhimillistä tragediaa politiikan aseena, niin toivoisin sinun tekevän sen tuossa toisessa ydinvoimasäikeessä. Siellä on hyvä jutella suomalaisista voimaloista ja maanjäristysriskeistä.

Reaktorin 1 yhteydessä on tapahtunut siis jonkinlainen räjähdys. Luultavimmin vetyräjähdys, mutta mieluiten odottaisin että siitä tulee jotain konkreettista tietoa. Tällä hetkellä media on niin täynnä ristiriitaista tietoa ja spekulointia, että niiden pohjalta on hankala tehdä mitään kunnon johtopäätöksiä. Ja soppaa sekoittaa kiihkoilijat.
Jarto, sinun olisi tunnustettava ydinvoiman järjettömyys ja se, että se johtaa inhimillisiin tragedioihin, kymmeniä tuhansia vuosia eteenpäin. Vain meidän typeryyden ja itsekkyyden takia.

199
Vaasa / Vs: Vaasan Asuntomessut
« on: 12. 03. 2011 11:11 »
Lutakkoon rakentaminen oli hölmöläisen hommaa, joka jokaisella kansalaisella oli kyllä tiedossa.
Päättäjien halu rakentaa liitoravien asuinalueelle oli ymmärrettävää,  mutta tuhoon tuomittu. Heidän olisi tullut ymmätää tilanne ja lähteä alunpitäen suunnitteluun aivan toisaalle.
Minusta se oli tyhmyyttä ja verovarojen vastuutonta käyttöä. Hintalappu taitaa olla noin 15 M€.

200
Sekalaista keskustelua / Vs: Japanin katastrofi 2011
« on: 12. 03. 2011 11:11 »
Klaus Berg on täysin väärässä siinä, että tämä olisi Thernobyliä vakavampi onnettomuus.
Olen mielelläni tässä täysin väärässä, en omaa asiantuntemusta kuten "Jarto".

Uskokaa Jartoa. Evakuoivat väkeä aivan turhaan. Propagandaa syötetään. Ei mitään vakavaa voi koskaan sattua ydinvoimalassa, ainakaan Suomessa.

Tätä ydinvoimalan räjähdystä ei oikeasti tapahtunut, eikä VARMASTI KOSKAAN VOI SATTUA SUOMESSA.
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12721498

Evakuointialuetta laajennettiin juuri 10:stä 20 km:iin.. Ja toisen ydinvoimalan ympäriltä myös evakuoidaan väkeä 10 km säteeltä. Ainakin neljä työtekijää on loukkaantunut.

http://edition.cnn.com/video/flashLive/live.html?stream=stream1
Vielä ei tiedetä onko itse reaktori pamahtanut taivaan tuuliin mutta itse rakennuksesta on ainakin vain luuranko jäljellä. Säteily on noussut...

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 53