Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tapio Osala

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 53
121
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 14. 05. 2011 20:08 »
 Tässä vaihtoehdot

SDP & Keskusta & Vas & Vihr & RKP > 110

SDP & PS & Vas & RKP & KD  > 110

jos  

a) Katainen hylkää heti vihreiden vaatimukset
b) Demarit panee niin kovat vaatimukset ettei Katainen niitä niele.
c) tai sitten homma kaatuu joko vihreiden tai demareiden vaateisiin ministerisalkuista/hallitusohjemasta

Nuo vaihtoehdot edellyttävät kovia suunnanmuutoksia joko KePulta tai PerSuilta.

Jos niitä ei löydy, niin sittenhän on edessä pian uudet vaalit sillä ei kai tässä nyt vähemmistöhallituksella sentään pitkälle pötkitä.

Vihreät ja demarit huomaisivat että tässä on pelin paikka. Kataista huvittaa kovasti olla pääministeri. Ja siitä osaavat kyllä vihreät ja demarit ottaa "maksun".

122
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 14. 05. 2011 09:09 »
Kataisella on haastava tilanne. Mietin sitä, jos esim. vihreät eivät lähde mukaan. Mitä sitten tapahtuisi? Kataisen pitäsi heittää pyyhe kehään ja presidentti nimeäsi puoluetoveri Jutan hallitustunnustelijaksi?

Saisiko Jutta PerSut mukaan kaikesta huolimatta?

Ottaisiko Jutta vasurit mukaan mutta mikä "suurista" lähtisi mukaan? Ei kai nyt Kok voisi enää suostua apupuokueeksi? Voisko jopa KePu sitten lähteä mukaan?

Sd-kepu-vas-vihr-rkp? No, ei kai nyt sentään rökäletappion saanut Kepu....

Tilanne on harvinaisen kutkuttavan epävarma.

123
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 12. 05. 2011 21:09 »
Aika erikoinen on kieltämättä tilanne. Häviäjät muodostavat hallituksen. Mutta reippaasti yli 100 kansanedustajaa pitää hallituksen taakseen saada. Vihreiden kanta ei ole kirkossa kuulutettu, kovin hallituskipeitä ei olla ymmärtääkseni. Vaikka eihän toki takkiin niin paljon prosenttiyksiköissä tullutkaan (kuin esim. demareilla ja kokkareilla).

Vihreät kai pitivät selvänä että PerSut menevät ainakin alkajaisiksi hallitukseen ja nyt pitää äkkiä ajatella asiat uudestaan.

En usko että vihreät sinne aivan ilman kunnon puumerkkejä hallitusohjelmaan lähtevät. Ei vihreitä viehätä olla myöskään KD:n kanssa samassa hallituksessa. Miltä näyttäsi kun Jani Toivola istuisi ministerinaitiossa Päivi Räsäsen vieressä? (Toisaalta Jani saattaa toki fiksuna miehenä aikaansaada muutoksia Päivin suhtautumisessa ihmiseen...)

Itse olin ennustanut PerSuille 6 kk:n hallitustaivalta - max. 12 kk. Väärin meni, jäivät kalkkiviivoille mutta mikähän oli se todellinen syy? Ajoiko kirjava eduskuntaryhmä Soinin yli?

Ainakin osittain sai PerS vaalivoittonsa EU-vastaisuudellaan ja olisihan se rumaa ollut heti lähteä toisille linjoille. Olishan sekin outoa ollut, että aina kun jossain asiassa vilahtaa Eu niin yksi päähallituspuolue olisi oppositiossa.

Kivinen tulee olemaan tämä vaalikausi. Inhottavia päätöksiä ja mitähän noiden Kreikkojen ja Portugalien takuiden kanssa oikein käykään.

On se kiva kun Vaasassa menee hyvin eikä tarvitse valtakunnan politiikkaan sotkeentua. Vaasan hyvinvointi on onneksi ulkomaan, eikä kovasti edes euromaiden , varassa. Ja se takaa hyvät verotulot myös jatkossa.

Vihreiden puheenjohtajaa lähden kyllä vaihtamaan kesäkuussa. Siitä tuleekin mielenkiintoinen skaba, varsinkin jos palkintona on ministerinpesti.

124

Kannattaa rakentaa heti.Vaasa liitoksen jälkeen erittäin suurella todennäköisyydellä kaikki asuntorakentaminen laitetaan jäihin Vähänkyrön alueella.
Kuinka suuri on tuo todennäköisyys ja mihin laskelmiin se perustuu?

Todennäköisyys on suuri.Laskelmiin ei väite perustu,vaan se perustuu toteutuneisiin rakennuskieltoihin eripuolilla Suomea.Ja nimenomaan rakennuskieltoihin maaseutukuntien alueilla jotka on liiteetty kaupunkeihin.
[/quote]
Höpö. höpö. Yksi tärkeimmistä vaikuttimista Vaasan kannalta liitoksessa on saada kovapohjaista rakennusmaata OK-tonteille. Vaasassa on liejukkoa, kivikkoa ja puistoja jäljellä.

Vaasan OK-rakentaminen ohjataan jatkossa (lähes) pelkästään Vähäkyrön alueelle. Se auttaa varmistamaan väestöpohjan ja siten paveluiden pysymisen/kehittämisen.

Voi toki olla mahdollista, että esim. Seinäjoella harrastetaan sivukylien tyhjentämistä ja vanhan Seinäjoki-taajaman kasvattamista mutta se ei päde Vaasa-Vähäkyröön.

125
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 07. 05. 2011 19:07 »
Tämänkaltaisten epäselvyyksien aikana, alkaa tällaista Mustasaarelaista rivikuntalaista hirvittää mahdollinen kuntaliitos nykyisten Vaasalaisten kuntapäättäjien toimikaudella.
Maton alle painamishaluja on perusteltu esim. Vaasan Imagon heikkenemisellä ja Vaasa-Vähäkyrö liitoksen vaikeutumisella.

Silloin joskus kaukana tulevaisuudessa kun Mustasaaren kuntaliitos on ajankohtainen, on varmaan tämä jupakka jo historiaa. Vaasaan ollaan nyt hakemassa rehellistä kaupunginjohtajaa.

126
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 07. 05. 2011 15:03 »
Jaha, nyt kaupunginhallituksen suojeluskuntaosston kellokkaat hyökkäilevät Lumio-casen perusteellista ja puolueetonta loppuunivientiä vaativia vastaan.

Päivän Vasabladetissa mm. Wägar löytää syyn miksi olen vaatinut asian puolueetonta selvittämistä: on len katkera siitä kun en ole päässyt kapunginhallitukseen.

Håkan Nordmanin hän luokittelee myös laillisuusmiehiin ja Nordmanin motiivina olisi halu nokitella Raija Kujanpäätä.


No, minä puolestani sitten luokittelen Lumion Suojeluskunnan esikuntaan Raija Kujanpään (komentaja), Marjatta Vehkaojan, Wivan Nygård-Fageuddin sekä muuhun päällystöön Ari Mäkysen, Harri Moision, Hans Franzin, Lars-Erik Wägarin, - tunnollisia sotamiehiä ovat Raimo Rauhala ja Arja Miettinen. Viime vuonna mukaan kuului myös Häkkinen.

Mutta tuosta minun (ja vaikka Håkaninkin) väitetystä motiivista: Onko se niin, että jos vaatii verovarojen väärinkäytösten puolueetonta ja perusteellista tutkintaa, siihen pitää olla joku kummallinen motiiivi?

Eikö ennemmin pitäisi kysyä miksi jotkut haluavat asian painaa maton alle? Mikä on motiiivi?

Omasta väitetystä motiivistani sen verran, että olen kh:ssa aikoinaan tarpeeksi istunut. Olen iloinen kun Anna Swanljung suostui vihreiden mandaatilla sinne menemään. Siellä ei nimittäin ole mitenkään kiva olla. Se on varsin työläs paikka edellyttäen että viitsii asioihin perehtyä ja ottaa selvää asioista myös kokousten ulkopuolella. (Toki jos ei välitä ottaa hommaa tosissaan ja luottaa oman ryhmän kellokkaaseen ja tekee aina kuin he sanovat, niin aika vähällä silloin pääsee, ja saa olla "vallan kabinetissa" vähän niinkuin ilmaiseksi).

Håkan on laillisuus ja demokratiamies. Häntä moititaan siitä, että hän yrittää nostaa ainoan kansan valitseman elimen, kaupunginvaltuuston aseman takaisin sen ansaitsemalle tasolle. Kapunginhallitus on valtuuston toimeenpaneva elin mutta se on saanut pitään pitää Vaasassa ehdotonta valtaa. Hänbtä on heiluttanut koiraa. Kun koira ilmaisee omaa tahtoa, häntä ihmettelee....

---
Epäilijöille vieklä tiedoksi: näyttää nyt siltä, että mikään mahti ei enää voi estää nyt tiedossa olevien väärinkäytösten (lievä ilmaus) julkituloa. Siitä myös kiitos Lanamäen Kallelle koska oli vaihe, jolloin koko törky oli joutumassa maton alle. Kallen teko auttoi siinä ettei töhnä piiloon joutunut.

Vielä tulee julkisuuteen sellaista ainoistoa mikä taatusti ylittää valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Se nyt tokikaan ei ole hyvä asia mutta ei asiaa voi piilotellakaan. Kalle tuskin niistä voi tietää mutta kyllä häntä vielä tullaan kiittämään. Minä kiitän siis jo nyt.

Jännittävin seuraava tapahtuma on tilintarkastuslausunnon julkistaminen parin viikon sisällä. Sitä moni odottaa kylmä rinki "sen" ympärillä. Jos lausunto on sellainen kun ennakoin niin uhitteleva kh on pulassa.

----

Hieman ihmetyttäää, miksi kansanedustaja Sankelo pitää Pohjalaisen mukaan Lumion tapausta Vaasan maineelle negatiivisena. Pitääkö hän Lumion väärinkäytöksiä itsessään negatiivista mainetta aiheuttavina vaiko sitä, että ne halutaan selvittää ja niitä tuodaan julkisuuteen?

Luulen, että kyse on jälkimmäisestä selityksestä. Siihen taas voi olla kaksi syytä: Sankelo on joko sinisilmäinen tai täysin tietämätön Lumion toimien todellisesta luonteesta ja väärinkäytösten laajuudesta. Toinen vaihtoehto on se, että hän haluaa - kuten muutkin kokoomuslaiset ja kh:n piirissä toimineet muutkin poliitikot pääsääntöisesti - suojella Lumiota ja päästää hänet pelkällä irtisanoutumisella ilman, että hän joutuu vastaamaan väärinkäytöksistäään. Nämähän eivät tule julkisuuteen, ellei niitä saa edes tutkia.

Asia on nyt edennyt niin pitkälle, että tutkinta on pakko tehdä loppuun asti. On jo löydetty niin paljon epäselvyyksiä ja väärinkäytöksiä. Tärkeää on myös se, että organisaatiossa jatkavan Lumion lähipiirin toimet tulevat esille.

Moni on jäävännyt jo itsensä ja jatkossa asia etenee Christina Knookalan esittelystä (ja teknisen toimen lakimiehn Sebastian Rönnholmin valmistelusta). Myöskään Knookala ei ole totaalisen  "puhtoinen" sillä hän toimi Vaasa 400-juhlavuoden toimikunnan pääsihteerinä Lumion alaisena ja tässä pyöri paljon rahaa. Ei ole tiedossani onko tuon toimikunnan varojen käyttöä tutkittu koska se toimi Lumion johdolla. Jos tutkinta ulotettaisiin siihen ja sieltä löytyisi pieninkin epäselvyys, niin myös Knookala olisi jäävi. Toisaalta jos jääviydeksi riittää toimiminen Lumion alaisiuudessa niin...sitten joutuisi asia jo nyt Kentalan esittelemäksi.
Kentalan jälkeen ei enää muita esittelijöitä talosta löytyisikään. (Ilmeiseti Kujanpääkin on nyt jäävännyt itsensä osiittain koska asiaa aikaisemmin puitiin hänen selostuksensa pohjalta, ei enää).

Peräänkuuluttamassani VSHP:n mallissa tällaisia ongelmia ei ollut. Valtuuston asettama valiokunta oli tietysti esteetön ja se  antoi raporttinsa sitten hallitukselle toimenpiteitä varten.

127
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 06. 05. 2011 15:03 »
Mitä Vaasassa nupistaan Lumion esim. kuljetus- ja pyykkipalveluista? Hänethän korotettiin yksivaltiaaksi enemmistöllä. Kai sitä nyt silloin vähän etujakin siunaantuu? Englanissakin kuskaa poliisi herttuaparin yksityisbailuihin pizzoja. Lumio olisi tullut nimittää Keisariksi, hänestä on tulossa muutenkin Vaasan historian kuuluisin kaupunginjohtaja! O Antilalla on oikea asenne.
Taisi olla sarkasmia...

Asiassa tapahtuu:

- Kaupunginlakimies on nyt myös jäävännyt itsensä asian valmistelusta (aikaisemmin ex-kehitysjohta, nyk vt kj sekä hallintojohtaja). Hän valmisteli vielä (salaiset) viime viikkoiset, palautetut Lumio-raporttien käsittelyt. Hyvä että jääväsi.

- Tänään valtuustoryhmien pj-tmk-kokouksessa sovittiin kh:n pj:n läsnäollessa, että uökopuoliselta tarkastusyhteisöltä tilataan analyysi mm. tarkastusyksikön raporttien johdosta. Hyvä niin.

- Se jäi minua hiertämään, että varsinaisen tilauksen tekee kh:n kokouksessa istuvat vain kolmen suurimman puolueen edustajat.

On olemassa yleisjääviys pykälä
Quote
jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu
Näissä väärinkäytöksissä  on siis kyse mahdollisista laiminlyönneistä sisäisessä valvonnassa. Sisäseistä valvonnasta vastaa kapunginhallitus. On siis varsin ymmärrettävää, että mm. VSHP:ssä sen hallitus luopui kaikesta vastaavan asian käsittelystä ja valtuusto perusti hallituksesta riippumattoman valiokunnan asiaa selvittämään (valtuuston puheenjohtajan toimiessa myös toimikunnan pj:na). Se oli jääviyden osalta siistiä.

Vaasassa on jonkinlainen valtapeli käynnissä, jossa puolueettomuudenkin riskeeraten hakuaa kh:n sisäpiiri pitää tämän Lumio-casen näpeissään. Se on valitettavaa. Asiat ovat sitä miltä ne näyttävät.

Asiaan voi tulla pian kuitenkin uusi käänne: Tilintarkastus valmistuu pian ja tuolloin selviää suositteleeko tilintarkastaja vastuuvapauden myöntämistä. Ellei suosittele niin silloin on mielestäni aivan pakko valiokunta kh:n vastuita arvioimaan.

128
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 05. 05. 2011 23:11 »
Onko edes mahdollista kaiken tapahtuneen jälkeen että vielä on sellaisia, jotka haluaisivat painaa kaiken "villaisella".  Eivätkö he ole vielä päässeet tarkastuslautakunnan listalle?

On se mahdollista eikä "voimasuhteista" ole varmuutta.

129
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 05. 05. 2011 21:09 »

Ihme olisi sensijaan jos näissä väärinkäytös epäilyissä ei olisikaan mitään perää.

Voin vakuuttaa, ettei tuota ihmettä tule. "Väärinkäytös" on myös tässä vaiheessa lievä ilmaisu.

Nyt on asian saamiseksi hallintaan kaksi "puoluetta"

a) Lumion läheiset henkilöt ja ystävät kaupunginhallituksessa ja keskushallinnossa, jotka haluaisivat painaa asian vähin äänin matona alle

b) ne, jotka haluavat selvittää verovarojen väärinkäytökset


130
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 05. 05. 2011 10:10 »
Aivan, ei ole tavanomaista että mahdollisen virheen/laiminlyönnin tekijä itse tutkii onko tehnyt virheitä.

----
Kuntalaki  22 §

Tilapäinen valiokunta

Valtuuston on asetettava keskuudestaan valiokunta valmistelemaan 21 §:ssä tarkoitettua luottamushenkilöiden erottamista koskevaa sekä 25 §:ssä tarkoitettua kunnanjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä koskevaa asiaa. Valiokunta voidaan asettaa myös lausunnon antamista ja hallinnon tarkastamista varten.

…………………………….

Valtuustossa käsitellään asiat kaupunginhallituksen tai tarkastuslautakunnan esityksestä. Käsittääkseni näistä molemmat voisivat tehdä esityksen tilapäisestä valiokunnasta.


Elleivät ne sitä tee omasta aloitteestaan, niin käytössä on vielä valtuuston työjärjestyksen 6 §:n mukainen menettely eli kaupunginhallitukselle osoitettava kirjallinen kysymys, jonka käsittelyn yhteydessä valtuusto voi päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta, eikä se muuta päätöstä saa tehdäkään.

…………………………….

Kaupunginvaltuuston työjärjestys 6 §

Kaupunginhallitukselle osoitettava kysymys

Vähintään neljäsosa valtuutetuista voi tehdä kaupunginhallitukselle osoitetun kirjallisen kysymyksen kaupungin toimintaa ja hallintoa koskevasta asiasta. Kaupunginhallituksen on vastattava kysymykseen viimeistään siinä valtuuston kokouksessa, joka ensiksi pidetään viiden viikon kuluttua kysymyksen tekemisestä. Jos kysymystä käsiteltäessä tehdään ehdotus tilapäisen valiokunnan asettamisesta ja sen puheenjohtajan määräämisestä tutkimaan kysymyksessä tarkoitettua asiaa, valtuuston on päätettävä tästä. Muuta päätöstä ei kysymyksen johdosta saa tehdä.


Quote
Oletko siis sitä mieltä että kaikki oleellinen rötöstely Vaasan kunnallispolitiikassa selviää jos tutkitaan Lumion toimia?

Olen ymmärtänyt että Lumio voisi toimia "porttina" tai kanavana esim. juuri kaavoitukseen jos vaikka Vaskiluodon tottikaupat haluttaisiin tutkia perusteellisesti.

Näin päästäisiin limpun syrjään kiinni.

Ei sellaista tilapäistä valiokuntaa voi perustaa joka kaikki mahdolliset epäillyt väärinkäytökset pengastaisi. Jokaista tapausta varten tarvitaan oma erillinen prosessinsa.

Eli tässä nyt yritetään selvittää yhden herran väärinkäytöksiä ja systeemejä/apulaisia, jotka ne ovat mahdollistaneet.

131
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 04. 05. 2011 14:02 »
Tapio Osalan ajama valiokunta tai ”totuuskomissio” on erinomainen ratkaisu Vaasan hallinnon mätäpaiseiden puhkaisemiseksi jos selvittely ei jää vain Lumion tekemisiin raha-asioiden osalta.  

...
Siis minkä totuuden? No, sen että paljon tärkeämpää olisi selvittää Lumion ja eräiden muiden keskeisten virkamiesten ja luottamusmiesten  kytkennät isoihin toimijoihin; keskusliikkeisiin ja gryndereihin.  Eli kaupungin kaavoituksen kytkennät.


Minusta tämä valiokunta, joka pitäisi asettaa eräänlaiseksi ”totuuskomissioksi”, käsittelisi vain ja ainoastaan Lumion väärinkäytöksiä ja niihin liittyviä asioita eli väärinkäytöksissä avustaneiden/niitä mahdollistaneiden virkamiesten ja valvontavelvollisuutensa laiminlyöneiden luottamushenkilöiden/ elinten toimia.

Niissä riittää kylliksi yhdelle valiokunnalle työtä.

On usko, että valtuuston valitsemaan valiokuntaan edes teoriassa olisi ulkopuolisia mahdollista valita.
 

132
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 03. 05. 2011 21:09 »
Nyt olen (järkytyksellä) tutkinut näitä salaisia raportteja (3 kpl). Ne ovat siis Vaasan kaupungin tarkastusyksikön antamia raportteja, jotka on tehty Tarkastuslautakunnan toimeksiannosta. Ne on toimitettu kaupunginhallitukselle jo 15.2, 16.2 ja 9.3.

Kaupunginhallitusksen jäsenet saivat ne vasta toissapäivän kokoukseensa nähtäväkseen. Puheenjohtaja Kujanpää on ne saanut kylläkin heti mutta ei ole kertonut niistä kh:n jäsenille.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat saivat selostuksen noista raporteista ennen kh:n jäseniä. Varsin outoa.

Lehtitiedon mukaan salaisena pidetyt asiat poistettiin listalta maanantaina, eli niitä ei käsitelty.

Miksi asiassa on viivytelty? Miksi niitä ei heti tuotu edes tiedoksi kaupunginhallitukselle?

Raportit luettuani olen yhä vakuuttuneempi siitä että kaupunginhallitus on väärä instanssi käsittelemään raportteja, joita on tulossa vielä saman verran lisääkin. Kaupunginhallitukselta loppuu ei-esteelliset valmistelijatkin. Nyt jo vt.kj ja hallintojohtaja ovat itse jäävänneet itsensä, eikä mielestäni kaupunginlakimieskään niitä voisi valmistella.

Miksi ihmeessä kh haluaa tuota likapyykkiä pestä kun epäilyksen varjo sen puolueettomuudesta yhä vain synkkenee? Muistutan vielä, että kh:n vastuulla olevan sisäisen valvonnan puutteita nimenomaan raporteissa käsitellään. On ilmeistä, että kh:lle on suuri houkutus vähätellä puutteita, itseähän se ampuisi muuten nilkkaan.

Kh:lle olisi mielestäni varsin helpottavaa ja tyylikästä siirtää asia valtuuston valitsemalle puolueettomalle valiokunnalle.

133
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 03. 05. 2011 07:07 »
Viime maanantain KH:n kokouksen kulku ja esittelijän ehdotus vahvistaa Osalan esitämän "totuuskomission" välttämättömyyttä selvittämään talousepselvyyksiä keskushallinnon toimialuueella. Tarkastustoimen ja tilintarkastajan raporttien käsittelyyn KH tarvitsi yli kaksituntisen keskustelun, aivan selkeässä asiassa, joka on johtunut hallinnon taitamattomuudesta ja valvonnan puutteesta.

KH ei tyýytynyt esittelijän päätösesitykseen tiedoksi merkitsemisestä, vaan vaati selkeää päätösehdotusta toimenpiteistä.

Johtopäätös on tehtävissä, ettei nykyinen keskushallinnon valmistelu kykene, eikä halua nähdä niitä puutteita joiden johdosta taloudelliset epäselvyydet ovat syntyneet.

Näin ei voi jatkua, joten Vaasan Kaupungin toiminta- ja taloussäännöt on saatettava sille tasolle, että vastuu ja valta toimii estämään holtittoman verovarojen käytön.
Kyse ei ole sääntöjen epäselvyydestä vaan olemassa olevien selvien sääntöjen rikkomisesta. (Juuri tuohon sääntöjen vaikeaselkoisuuteen yrittävät ne vedota, jotka haluavat painaa Lumio-asian villaisella). Niitä on rikkonut muutkin kuin Lumio. Kh (ja kj) on vastuussa sisäisestä valvonnasta. Kh:n kokouksissa läsnä olevat keskushallinon viranhaltijat (ja heidän suorat alaisensa) vastaavat että keskushallinnossa toimitaan voimassaolevien sääntöjen puitteissa. Viranhaltijoilla on tietysti valvontavelvollisuus myös alaisiinsa, että sääntöjä noudatetaan.

Nyt siis käsittelyssä oli tarkastusyksikön kaksi (lisää on tulossa ja tullutkin) raportit sisäisessä valvonnassa havaituista puutteista.

On hyvin outoa, että se elin jonka laiminlyöntejä tutkitaan, itse päättää mitä noille havaitulle puutteille tehdään. Ja mihin toimipiteisiin ryhdytään.

Olisin odottanut kh:lta tyylikästä asiasta vetäytymistä ja asian siirtämisen riippumattoman valtuutetuista valitun tilapäisen valiokunnan selvitettäväksi. Ihan kuten Sairaanhoitopiirissäkin tehtiin. Se, että "epäilty" itse saa tutkia tai päättää mitä tutkimustuloksille tehdään on hyvin, hyvin, outoa.

On hyvin outoa myöskin, että raportteja kh:lle valmistelevat kh:n omat asiantuntijat koska myös heidän toimiaan saatetaan raporteissa sivuta.

---
Kaupunginlakimies Marja Ylisalmi vei kh:n päätettäväksi saako valtuutettu nähdä tarkastustoimen kh:lle lähettämät raportit. (Pyysin niitä häneltä mutta hän ei  niitä antanut, eikä tehnyt itse virallista päätöstä kieltämisestään). Hän esitti että ei saisi mutta kh päätti eilen äänin 11-0 että saa. Olen menossa niitä noutamaan. Ne ovat kylläkin kh:n mukaan salaisia, joten en niistä voi kertoilla.

Minua erityisesti kiinnostaa miksi näitä raportteja on jemmattu (kh:n pj) monta kuukautta siten, ettei edes kh:n jäsenille ole niistä kerrottu. Se selvinne kun näen niiden tarkan sisällön.

134
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 30. 04. 2011 15:03 »

Voisi kysyä, onko Kujanpää samasta syystä esteellinen käsittelemään Lumion toimintaa koskevia tutkimuksia. Ne väistämättä käsittelevät joltakin osin myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimintaa. Samoin ne koskevat koko kaupunginhallituksen valvontavelvollisuutta. Asiain valmistelijoina toimii virkamiehiä, joiden oma toiminta saattaa tulla esille tutkimusten kuluessa. Eikö siis sekä kaupunginhallituksen, että sen valmistelijoiden pitäisi jäävätä itsensä Lumion toimien tutkinnasta?

Markku Lumiota koskevat selvitykset ovat kestäneet jo liian kauan ja olleet salamyhkäisiä. Jotkut ovat jopa halunneet lopettaa selvitykset ja painaa kaiken mahdollisen esille tulevan villaisella. Epäilyksiä ja huhuja on paljon liikkeellä, joten asia pitäisi mielestäni saada kaikkien asianosaisten oikeusturvan vuoksi nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Parhaiten tämä kävisi niin, että valtuusto perustaisi erillisen, täysin puolueettoman ja esteellisyyksistä vapaan valiokunnan saattamaan tutkimukset loppuun, koska tehtävä ei varsinaisesti kuulu tarkastuslautakunnan toimialaan. Tulokset saataisiin kohtuullisen pian, ja sen jälkeen voitaisiin ryhtyä niiden vaatimiin toimenpiteisiin, jos aihetta on.

Olivatpa tulokset mitkä tahansa, niin tällaisen ikävän asian roikkuminen taustalla ei ole eduksi uutta kaupunginjohtajaa haettaessa.

TAPIO OSALA (VIHR.)

kaupunginvaltuutettu Vaasa[/i]

Olen vähän käyttänyt asiantuntija-apuakin tuon esteellisyysasian tulkinnassa ja saanut tukea näkemykselleni, että kh, sen pj ja valmsitelijat voivat olla esteellisiä valmistelemaan ja käsittelemään Lumio-casea eli sisäisen valvonnan puutteita kun valvontavelvollisuuden laiminlyönti saattaa hyvinkin kohdistua heihin (kehenkä muuhunkaan?).

Tässä asiasntuntijan lausunto yleisellä tasolla vastauksena kysymykseen voiko koko toimielin olla esteellinen: "Kyllä henkilöt, eli toimielimen kaikki jäsenet, voivat olla esteellisiä. Ja esteellisiä jäseniä voidaan ja tuleekin kuulla, jos he ovat asianosaisia tai selityksenantajia omassa asiassaan. Esteellisiä voidaan kuulla myös asiantuntijoina.
 
Mutta esteelliset eivät saa osallistua asian ratkaisijan roolissa asian käsittelyyn."


Minä tulkitsen, että khlle tämä on "oma asia". Äärimmäisenä vaihtoehtona on jopa korvausvaatimukset, mikäli tili- ja vastuuvapautta ei esitetä viime tilikaudelta. Siksi olisi yleisen oikeustajun mukaista että kh luopuisi kokonaan asian käsittelystä, kuten VSHP:n hallituskin teki (Widesjön kavallusasiassa), ja antaisi muun joukon siivota likapyykki. Mitään muuta joukkoa ei tule mieleen kuin valtuuston valitsema tilapäinen valiokunta.
Jos mitään ei tapahdu, niin sitten tästä tulee pitkä kärsimysnäytelmä. Raportteja tulee vielä useita, verottaja tutkinee asiaa, poliisi on alkanut tutkia jne. Aina putkantaa jotain pintaan ja jos kh on ainoa toimivaltainen elin niihin reagoimaan niin hyvin on outo kuvio.

Jonkun elimen on esim. tehtävä päätös siitä nostetaanko takaisinsaantikanne väärinkäytöksistä. Olisi ainakin pakko tehdä päätös että niitä ei nosteta.

Olisi varsin siisti menettely, että tilapäinen valiokunta antaisi raportin toimenpide-ehdotuksineen valtuustolle ja kh panee sitten toimeen. Näin tehtiin VSHP:ssä ja kaikki kiittivät työtämme. Pöytä putsaantui ja talon sisäiset ja työmoraali rappeuttaneet huhut mahdollisista "kanssarikollisista" loppuivat siihen. Vastuuvapaus myönnettiin hallitukselle.

135
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 22. 04. 2011 20:08 »
Tässä on nyt kyllä kyse vain Lumion väärinkäytöksistä (niistä todella voidaan puhua tuolla nimikkeellä) ja kh:sta sekä niistä viranhaltijoista, jotka ovat ehkä olleet mahdollistamassa väärinkäytöksiä.
Vaasan kaupungin viranhaltijoihin ei yleisesti kohdistu mitään epäilyjä.

Vaasalla on poikkeuksellinen tarkastussääntö sen suhteen, että TarLalla on todella mahdollisuus tehdä myös erilaisia selvityksiä. Näin ei yleisesti ole. TarLa on ollutkin aktiivinen ja ohjannut Lumio-casen tutkimuksia. Ongelma on siinä, että raportteja piilotellaan ja niitä käsittelee mielestäni jäävit tahot. Tähän sitä valiokuntaa tarvittaisiin.

136
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 22. 04. 2011 14:02 »
Pohjaisen jutun mukaan kh:n jäsener (Kujanpää, Rauhala) eivät muka ymmärrä, mikä on ns. kupletin juoni. On ihan selvää, että jos ryöstön tekijä joutuu kiinni ja hänellä on teossaan ollut apulaisia, jotka ovat enemmän tai vähemmän osallisia ryöväykseen, niin ei kai ryöstäjän tekojen tukintaa voi johtaa tai siihen osallistua hänen apureikseen epäillyt. Tässä on vähän sama tilanne.
Lumion toiminta on tutkimuksen kohde, mutta se ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman "apureita", joita on ollut sekä virkamieskoneistossa ja kaupunginhallituksessa. Ei kai Lumion tekojen objektiivinen tutkinta ole mahdollista, jos sitä ohjaa tämä sama kaupunginhallitus ja siihen jos raporttien tulkintaan pääsevät esteettömästi vaikuttamaan mahdolliset virkamiesapurit.

Kh:n on vastuussa sisäisestä valvonnasta ja se on pahasti pettänyt. Siksi se ei itse voi millään logiikalla maata tutkimusraporttien päällä (joita siis on piiloteltu kh:n jäseniltä, ja jotka aioitaan julkistaa vasta kun kh:n oma koneisto on pj:n johdolla ne "käsitellyt").

Valiokuntaan tulisi ehdottomasti kuulua Heimo Hokkanen. Eihän se valiokunta itse mitään tutkimuksia tee, ei tehnyt VSHP:ssäkään, vaan tilaa tutkimukset ulkopuolisilta ja osittain omiltakin viranhaltijoilta (Rosvall, Honkanen). Sen tehtävä on sitten arvioida omassa raportissaan valtuustolle, onko ja kuinka paljon kh:n ja viranhaltijoiden velvoliisuuksia on laiminlyöty. Näin se kävi VSHP:ssäkin. Siellä ei hallitus edes yrittänyt itse johtaa tutkimuksia ja niiden tulosten tulkintaa.

Sokea Reettakin huomaa että piilottelua tapahtuu tässä "ystävän" tutkinnassa.

137
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 21. 04. 2011 23:11 »
Sisäinen tarkastaja (Harri Honkanen ?) siis raportoi tarkastustoimikunnalle, johon kuuluvat kh: n puheenjohtaja Raija Kujanpää, tarlan pj. Heimo Hokkanen, kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja tarkastuspäällikkö Matti Rosvall.

Sisäinen tarkastaja Harri Honkanen ei siis kuulukaan tarkastuspäällikkö Matti Rosvallin johtamaan yksikköön, eikä ole näin ollen hänen alaisensa. Sisäisen tarkastajan esimiehenä siis onkin nyt vt. kaupunginjohtaja Häyry.

Aivan. Juuri noin.


Mikä mahdollisuus kaupunginhallituksella on lopulta vaikuttaa sisäisen tarkastajan toimintaan ja voiko se antaa tai kieltää häneltä tehtäviä ? Muistuu vain mieleeni Raija Kujanpään vuodenvaihteen jälkeen lehdessä lupaama toimeksianto tutkituttaa Lumion kuitteja tarkemmin, kun ilmeni nuo frakki- ja pukuostot. Muistaakseni Honkanen oli tuolloin lomilla, mutta ilmeisesti tarttui pyynnöstä toimeen.

Sisäinen tarkastaja on siis kj:n alainen. Ja kj on kh:n alainen, lähes sen jäsen, ainakin kuuluu samaa kollegioon.

Siksi on aivan nurinkurista vaatia sisäistä tarkastajaa tarkastamaan esimiehiään.  

Valtuuston valitsema valiokunta voisi tehdä vapaasti mitä katsoisi tarpeelliseksi asian saattamisen ripeästi loppuun. Toki se voisi halutessaan käyttää sama henkilöä (=sisäistä tarkastajaan) joissain tutkimuksissa mutta eri roolissa. Eli valiokunnan toimeksiannosta. Koska Lumio ei enää ole hänen esimiehensä niin niitä minusta hän nyt voisi tutkia. Mutta ei ehkä kh:n toimia. Siihen pitäisi saada pätevää ulkopuolista tarkastusvoimaa.

VSHP:ssä  "totuuskomissio" palkkasi ulkopuolisen (ei siis oman tilintarkastusyhteisön) tilintarkastustoimiston erikoisryhmän tekemään tarvittavat tutkimukset. Lopulta valiokunta antoi raportin ja toimenpide-ehdotukset. Sitten tili-ja vastuuvapaus myönnettiin ja  hallitus toteutti ehdotetut toimenpiteet. Kaikki olivat hyvin tyytyväisiä prosessiin kun esim. huhut mahdollisista talon sisäisistä kanssarikollisista jäytivät työmoraalia. Sitten aloitettiin puhtaalta pöydältä.

Minä en oikein voi nähdä mitenkä tämä nykykuviolla joskus saadaan päätökseen. Jos poliisia jäädään odottamaan niin moni roikkuu löysässä hirressä pitkään.

138
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 21. 04. 2011 21:09 »
Sehän johtuu tietenkin siitä, että sisäinen tarkastaja on kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen alainen. Ensin Lumio ja sitten jatkossa Raija Kujanpää ovat ohjanneet tutkimuksia. On kai selvää, ettei alaista voi panna "puolueettomasti" tutkimaan esimiehensä toimia tai sellaisia asioita, joihin esimies on sekaantunut.


Sisäisen tarkastajan mahdollisuus toimia itsenäisesti on tietenkin avainkysymys. Lumio on nyt poissa, mutta voiko kaupunginhallitus tosissaan sabotoida tutkimuksia ja rajoittaa sisäistä tarkastusta jos valtuusto ottaisi asiaan selkeän perusteellisia selvityksiä puoltavan kannan.
Sisäinen valvonta kuuluu meidän tarkastussääntömme mukaan kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle. Sen suunnittelussa kh:lla on apunaan tarkastussäännön mukaan tarkastustoimikunta, johon kuuluvat kaupunginhallituksen puheenjohtaja, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja tarkastuslautakunnan alainen tarkastuspäällikkö. Tälle elimelle sisäinen tarkastaja raportoi ja tämä elin hyväksyy hänen pidemmän aikavälin tarkastusohjelmansa ja muut sisäisen valvonnan kehittämiseen liittyvät työt.Sisäinen tarkastaja on siis sisäisen valvonnan työrukkanen. Hän on toimivan johdon apulainen ja kaupunginjohtajan suoranainen alainen. Ei hänen asemansa ole - eikä sen ole ollut tarkoituskaan olla -millään tavoin johdosta riippumaton. Hän on pikemminkin johdon työkalu mm. organisaatiossa tapahtuvien virheiden tutkimiseen. Ei hän voi tutkia esimiehiään eikä irtautua heidän työnjohdostaan missään olosuhteissa.

Kaikkia muita hän voi tietenkin tutkia kaupungin johdon mandaatin turvin, eikä ole muista viranhaltijoista riippuvainen.Tarkastuspäällikkö ja hänen yksikkönsä ovat tarkastuslautakunnan alaisia ja sen vuoksi riippumattomia kaupunginhallituksesta ja kaupungin johdosta, mutta -k uten mainitsin - sen enempää päällikön kuin lautakunnankaan toimialaan ei kuulu väärinkäytösten selvittäminen.Kyllä tässä kohdin (juuri kj:n ja kh:n osalla) on selvä musta aukko eli ei ole sellista riippumatonta tahoa, joka voisi tutkia niiden tekemisiä  puolueettomasti. Valtuuston asettama valiokunta on tässä tapauksesa käyttökelpoinen ratkaisu. Sillä tavoin asian tutkinta voidaan saada valtuuston käsiin.Muistelen, että Vaasassa on kerran, vanhan tarkastusjärjeteslmän aikana, asetettu valtuuston valiokunta tutkimaan silloisen kaupunginreviisorin toimia. Aika taisi olla 1980 -luvulla, jolloin ilmassa oli tiettyjä lahjusjuttuja ja mm. aikuiskoulutuskeskuksen epäselvät tilanteet. Reviisorin toiminta herätti siinä määrin ristiriitoja, että valiokunta asetettiin.

139
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 21. 04. 2011 19:07 »
Sehän johtuu tietenkin siitä, että sisäinen tarkastaja on kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen alainen. Ensin Lumio ja sitten jatkossa Raija Kujanpää ovat ohjanneet tutkimuksia. On kai selvää, ettei alaista voi panna "puolueettomasti" tutkimaan esimiehensä toimia tai sellaisia asioita, joihin esimies on sekaantunut.Tarkastuslautakunnalla taas on kahdenlaisia tehtäviä. Toisaalta se valmistelee kaikki tilintarkastukseen liittyvät asiat ja auttaa tilintarkastajaa ja toisaalta se arvioi kaupungin hallintoa ja toimintaa (arviointikertomus). Nämä molemmat se tekee pitkäjänteisen ohjelman mukaisesti. Tarkastuslautakunta ei ole mikään kuitteja tutkiva revisiovirasto, eikä sen tehtäviin kuulu väärinkäytösten tutkiminen. Se varmaankin voisi ostaa puolueettomia tutkimuksia tilintarkastusyhtiöltä, mitä se jossain määrin tiettävästi tekeekin. Tässä tulee vain eteen toisaalta kilpailutusnäkökohdat ja toisaalta myös se, että sama tilintarkastusyhtiö on antanut puhtaat paperit sellaisesta toiminnasta, jossa nyt on havaittu puutteita. Se joutuu siis väistämättä tarkastamaan itseään ja omaa toimintaansakin, eikä se ole oikein.Lumion toiminta on ollut mahdollista noin kymmenen vuoden ajan, koska nykykunnallishallinnossa ei enää entisten revisioviraston ja luottamushenkilötilintarkastajien jälkeen ole ollut varsinaisesti tutkivaa elintä, siis sellaista, joka voisi tutkia aina kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksenkin toimia. Alempien viranhaltijoiden ja muiden rötösten selvittely onkin ollut sisäisen tarkastajan hommia. Niissäkin menestys on ollut huono, sillä selkeältä näyttäneet väärinkäytökset ovat kääntyneet kaupungin tappioksi (esim. Lyskan tapaus) luultavasti tutkinnan heikkouden vuoksi.Jos halutaan objektiivinen tutkinta Lumion toimista ja siihen liittyen hänen lähipiirinsä ja kh:n, erityisesti puheenjohtajien, myötävaikutuksesta, niin siihen ei ole tutkivaa elintä. Väärinkäytökset -niistä kai voi jo puhua ääneen sillä nimellä - eivät olisi olleet mahdollisia ilman suojaavia ja mukana olevia virkamiehiä ja hyväuskoisia ja valvontavelvollisuutensa laiminlyöneitä poliitikkoja.

Näitä ei saada tilille tekosistaan, kun ne samat tahot pyrkivät kaikin tavoin estämään itseensä kohdistuvat tutkimukset ja vähättelemään niitä. Kuitenkin kyse on varsin suurista summista ja isosta asiasta, sekä hallinnon moraalittomuudesta että taitamattomuudesta. Yksi henkilö on voinut viettää ruhtinaan elämää kaupungin kustannuksella.

Jonkinlainen totuuskomissio on tarpeen ilman puhdistamiseksi, sillä eivät kai nämä edellä mainitut henkilöt voi jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan - jos ja kun kerran väärinkäytöksiä on todettu.
Vaalit jo osoittivat, mitä ylimielisyys tarkoittaa, sillä kaupungin tavalliset työntekijät olisivat saaneet lähteä aikoja sitten murto-osasta näitä tempauksia.

Eivät veronmaksajatkaan tule hyvällä katsomaan niitä päättäjiä, jotka haluavat katsoa läpi sormien selviä virheitä.
Jossain vaiheessa totuus tulee kuitenkin ilmi.

Kyse ei ole järjestelmien heikkoudesta sinänsä, vaan siitä, että jotkut ovat käyttäneet niitä tietoisesti väärin. Silloin on turha puhua, että tehdään tulevaisuudessa parempia järjestelmiä.
Tutkitaan nyt nämä rikkeet, ja hutkitaan tarpeen mukaan. Meillä on valtava työ saada hallinto nousemaan tästä L- linjan alennustilasta, ja siihen työhön pitäisi päästä pikaisesti käsiksi.
Johtavat kh-poliitikot elivät Lumion avulla kulta-aikaansa, eivätkä he puuttuneet Lumion toimiin, vaan käyttivät hänen heikkouksiaan hyväkseen.

Jos ja kun tilintarkastaja ei esitä viime vuodelta vastuuvapauden myöntämistä kh:lle, on valiokunnan muodostaminen välttämätöntä. Näinhän meneteltiin myös VSHP:ssa. Ei hallitus eikä TarLa voi olla päällepäsmärinä näissä asioissa.

140
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 21. 04. 2011 06:06 »
Pohjalainen tänään:

Jälkipyykki pestävä nopeasti
Kaupunginvaltuuston ryhmien puheenjohtajille esiteltiin runsas viikko sitten Markku Lumion eroon liittyviä uusimpia tarkastustoimen tarkastusraportteja. Ne oli jo aikaisemmin toimitettu kaupunginhallitukselle. Niitä ei ole kuitenkaan käsitelty kaupunginhallituksessa, vaikka niiden sisältö ilmeisesti edellyttäisi kaupunginhallituksen toimenpiteitä. Puheenjohtaja Raija Kujanpään mukaan raportit ovat kaupunginlakimiehellä valmisteltavina. Hallitus käsitteli aikaisemmat vastaavat raportit puheenjohtaja Kujanpään selostuksen pohjalta kuten myös kaupunginjohtajan palkankorotusasian, koska katsoi kaikkien virkamiesten olevan esteellisiä.

Entisen kaupunginjohtajan mahdollisten väärinkäytösten selvittäminen näyttää olevan vaikea ja epämieluisa asia sekä kaupunginhallituksen valmistelijoille, puheenjohtajalle että koko kaupunginhallitukselle. Siihen on luonnollinen syynsä, sillä tutkimukset ainakin osittain kohdistuvat heihin itseensä. Hehän ovat saattaneet olla mahdollistamassa tutkimuksen alaista entisen kaupunginjohtajan toimintaa.

Hallinto-oikeudelle jätetyssä valituksessa on esitetty, että puheenjohtaja Kujanpää olisi ollut esteellinen käsittelemään Lumiolle myönnettyä palkankorotusta. Syynä on se, että Kujanpää on julkisesti ilmoittanut olevansa Lumion hyvä ystävä. Se riittää esteellisyysperusteeksi.

Voisi kysyä, onko Kujanpää samasta syystä esteellinen käsittelemään Lumion toimintaa koskevia tutkimuksia. Ne väistämättä käsittelevät joltakin osin myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimintaa. Samoin ne koskevat koko kaupunginhallituksen valvontavelvollisuutta. Asiain valmistelijoina toimii virkamiehiä, joiden oma toiminta saattaa tulla esille tutkimusten kuluessa. Eikö siis sekä kaupunginhallituksen, että sen valmistelijoiden pitäisi jäävätä itsensä Lumion toimien tutkinnasta?

Markku Lumiota koskevat selvitykset ovat kestäneet jo liian kauan ja olleet salamyhkäisiä. Jotkut ovat jopa halunneet lopettaa selvitykset ja painaa kaiken mahdollisen esille tulevan villaisella. Epäilyksiä ja huhuja on paljon liikkeellä, joten asia pitäisi mielestäni saada kaikkien asianosaisten oikeusturvan vuoksi nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Parhaiten tämä kävisi niin, että valtuusto perustaisi erillisen, täysin puolueettoman ja esteellisyyksistä vapaan valiokunnan saattamaan tutkimukset loppuun, koska tehtävä ei varsinaisesti kuulu tarkastuslautakunnan toimialaan. Tulokset saataisiin kohtuullisen pian, ja sen jälkeen voitaisiin ryhtyä niiden vaatimiin toimenpiteisiin, jos aihetta on.

Olivatpa tulokset mitkä tahansa, niin tällaisen ikävän asian roikkuminen taustalla ei ole eduksi uutta kaupunginjohtajaa haettaessa.

TAPIO OSALA (VIHR.)

kaupunginvaltuutettu Vaasa

141
Olisko täysin eka kerta kun olen Jorman kanssa täysin samaa mieltä, parasta tässä on ettei politiikkaa voi sotkea tähän.

Kyllä politiikan tähän saa helposti sotkettua. Holkeri (kokoomus) oli kova silakan ystävä. Minun ehdoton suosikki on puolestaan siika - erityisesti savusiika. ;-)
Tunnustaudun myös siian ystäväksi. Savusiika Bergön tapaan savustettuna on ykkönen. (Kanadasta lentokoneella tuotu, kasvatettu ja Hangossa savustettu, suomut päällä, pitäisi lailla kieltää - sellaista kerran myytiin Vaasassa!).
Kun isoa ahventa tulee kesäisin reippaasti ja kun olen oppinut sen nylkemään ja fileoimaan, niin onhan se nannaa sekin paistettuna!

Tuoreen siian paistan kokonaisena uunissa. Sisään ja päälle reippaasti suolaa, nahka kuivuu ja aukeaa kuin kirjan kansi. Perunamuusin ehtii just tehdä kun siika on valmis. Voisilmä muusiin perusvaasalainen herkkuruoka on valmis. (Kalan putsaus ruodoista lautasella vaatii vähän näppäryyttä, mutta kyllä sen opettelu kannattaa!)

142

Eli pääruokalajista voi pienin tempuin tehdä pikaruokasovelluksen.
Savusiikatäyte tehdään tuoreesta savusiiasta etukäteen, pannaan kylmään. Lätyn voi paistaa vaikka pikaruokalassa huitaista pari lusikallista täytettä lätylle, kääriä lätty, panna lätty voipaperinomaiseen "grillitaskuun", servetti mukaan ja parin euron terveellinen paikallinen pikaruoka-annos vaan odottaa nauttijaansa. Työläin vaihe on savusiian ruotojen putsaaminen (mutta sen voi ulkoistaa - minä tilasin ne kauppahallista pelkkinä lihoina). Sipulin murskauksessa on tehosekotin oiva apu.

143
Yleistä keskustelua / Vs: Vaalit 2011
« on: 15. 04. 2011 23:11 »
http://www.puoluerahoitus.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/EV2011/12.html

Quote
Eduskuntavaalien ehdokkaiden kirjallisten ennakkoilmoitusten tulee olla perillä Valtiontalouden tarkastusvirastossa viimeistään 15.4.2011 klo 15:00 mennessä. Tämä koskee myös faksilla tai sähköpostilla lähetettyjä ilmoituslomakkeita.

Aika monen vaasalaisenkin ehdokkaan ilmoitus puuttuu....

144
Merenkurkun siika on hyvinkin tunnettu tuote täkäläisissä ravintoloissa. Lounasravintola Panoraman entinen kokki Bertel Lindvik mainosti aina kalaansa tällä nimellä. Kyseinen herra on kokkina kalaspesialisti. Käsittääkseni hän halusi sillä nimenomaan teroittaa sitä, että kala on logistisesti tuotettu läheltä. Monen muunkin tämän alueen ravintolan listalta löytyy Merenkurkun siika. Silakka on kyllä ihan eri asia ja Sundom liite on tosiaan tunnetumpi.

Tapio Osala on muuten tehnyt valtuustoaloitteen lähikalan käytöstä Vaasan kaupungin keittiöissä tuolla Merenkurkun-nimellä.

http://gamma.nic.fi/~tapioo/kirjolohi.htm

Bertel Lindvik oli aikoinaan Centralin keittömestari, silloin kun se vielä oli vaasalaisomistuksessa. Hän ehti olla Havsfågelia (nyk. Berny) perustamassa ennen Panoraaman perustamistaan. Nykyään Bertel on eläkkeellä mutta tekee tilauskeikkoja Bulleråsiin. http://www.bulleras.fi/
Pitäessäni toriravintolaa ja pitopalvelua sain Berteliltä reseptin oivalliseen kalaruokaan. Perusraaka-aine oli Bergön savusiika (on eroa kuinka siika on savustettu - oikea tapa on savustaa ilman suomuja, Bergön tapaan). Sipulia, creme fraichea, mustapippuria, suolaa. Niistä sitten Bertelin "salaisilla" keinoilla tehdään täyte joka kääritään Crepesiksi eli suomeksi lätyn sisään.
Itse laitoin täytteen muurinpohjalätyn (joka siis on vähän muuta kuin muurinpohjapannun pohjalla paistettu tavallinen lätty) sisään. Kerran Kalastuksen päivänä (kun siellä niitä olin paistamassa) sitten Bertel testasi luomukseni "Crepes Romainesta". Bertel hyväksyi, piti onnistuneena.

Juhlaruoka, vaativampaankin makuun.

---
Tom Blom myy joka lauantai klo 10> tuoretta kalaa Kalarannassa ja on myynyt (aloitteestani, köhöm) jo keväästä 2005 lähtien. Suosittelen. http://gamma.nic.fi/~tapioo/fisk.html
Onhan siitä täälläkin ollut juttua...http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/731-Boeklinkiae-vai-boecklinkiae.html


145
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 14. 04. 2011 09:09 »
Case-Lumion tutkinnassa on ilmennyt ongelmia.

Tarkastustoimi on raportteja ja osoittanut ne kaupunginhallitukselle. Ongelma on kun ainoa toimivaltainen elin ryhtymään toimenpiteisiin on juuri kaupunginhallitus. Esim. Tarkastuslautakunnalla ei toimeenpanovaltaa ole.

No, kaupunginhallituksella itsellään on vastuu sisäisestä valvonnasta. Mitä ilmeisemmin on siinä ollut puutteita. Siis kaupunginhallituksen pitäisi ryhtyä raporteissa ilmenevien laiminlyöntien vuoksi johonkin toimenpiteisiin. Mutta kun se itse on myös ehkä laiminlyönyt tehtäviään.

No, sairaanhoitopiirissä (tapaus Widensjö) tämä hallituksen jääviys havaittiin ja valtuusto perusti tilapäisen valiokunnan tutkimaan asiaa. Asian huomasi hallitus itse. Se toimi hyvin ja pöytä putsattiin.

Kun kh:lla ja sen valmistelevilla viranhaltijoilla voi olla asiassa oma lehmä ojassa, lienee kansan oikeustajun vastaista, että se itse samojen viranhaltijoiden avulla asiaa valmistelee.

Jos vaikkapa raporteissa (en ole niitä saanut nähdä)ilmensi, että joku Lumiota lähellä ollut viranhaltija olisi tehnyt virheitä näissä sotkuissa, niin tuntuuhan se oudolta että sama kaarti asiaa valmistelee ja tekee ehdotuksia toimenpiteiksi.

Yritän saada valtuuston perustamaan asian selvittämiseksi tilapäisen valiokunnan. Kaupunginhallitus ja sen valmistelijat ovat minusta jäävejä asian päällä makaamaan.

146
Näin Saksassa:
Quote
Saksan ydinvoimayhtiöt koventavat puheitaan sulkemisuhan alla
julkaistu eilen klo 10:20, päivitetty eilen klo 10:48
Saksassa kiista ydinvoiman tulevaisuudesta kovenee. Neljä ydinvoimayhtiötä ovat lopettaneet maksatuksensa uusiutuvaa energiaa varten kerättävään rahastoon. Näin ydinvoimayhtiöt vastustavat hallituksen määräystä sammuttaa seitsemän vanhaa ydinlaitosta kolmeksi kuukaudeksi, kertoo Der Spiegel -lehti.
Saksan kristillisdemokraattien ja vapaiden demokraattien muodostama hallitus pidensi viime vuonna vanhojen ydinlaitosten toimilupaa. Vastineeksi ydinvoimayhtiöt määrättin maksamaan osa voitoistaan rahastoon, jonka varoja käytetään uusiutuvan energian rakentamiseen.
Japanin onnettomuuden jälkeen Angela Merkelin johtama hallitus teki ydinvoimapolitiikassaan äkkikäännöksen ja päätti sulkea välittömästi seitsemän ydinlaitosta. Päätöstä vauhditti vihreiden menestys osavaltiovaaleissa.
Koska laitokset nyt seisovat, ei voittoakaan kerry rahastoitavaksi, yhtiöt perustelevat.
Saksassa on yhteensä neljä ydinvoimayhtiötä; RWE, E.On, Vattenfall ja En BW. Niillä on kaikkiaan 17 ydinvoimalaa Saksassa.
Energiayhtiöiden liitto: Nopeasti eroon ydinvoimasta
Saksassa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua, tulisiko maan luopua ydinvoimasta kokonaan. Saksan energiayhtiöiden yhteistyöjärjestö BDEW julkaisi perjantaina lausunnon, jonka mukaan ydinvoimasta pitäisi luopua "nopeasti ja täydellisesti".
BDEW:n mukaan viimeinenkin ydinvoimala pitäisi sulkea viimeistään vuonna 2023, mahdollisesti jopa 2020.
Ydinvoimayhtiöt ovat BDEW:n jäseniä. Ne ovat protestoineet järjestön kannanottoa ja osa niistä harkitsee eroa järjestöstä. Ydinvoiman puolustajat ovat myös järjestäytymässä.
Poliitikot ja asiantuntijat pohtivat kuumeisesti, miten nopeasti ydinvoiman käyttö voitaisiin käytännössä lopettaa. Operaatio vaatisi valtavat rakennustyöt niin uuden kapasiteetin rakentamisessa kuin sähköverkkojen muuntamisessakin. Hiilen käyttöä ei haluta lisätä ilmastosyistä.
Ympäristöministeri Norbert Röttgen (CDU) ja talousministeri Rainer Brüderle /FDP) ovat laatineet kuusikohtaisen ohjelman, jonka pohjalta hallitus alkaa pohtia ydinvoiman lakkautusta.
Ministereiden ohjelman osia ovat uusiutuvan energian edistäminen, sähköverkkojen ja energiaa varastoivien laitosten uudelleenrakentaminen, energiatehokkuuden parantaminen, joustavat sähköverkot, energiatutkimuksen uudistaminen sekä kansalaisten kuuleminen.
YLE Uutiset

147
Vaasa / Vs: Vaasa-Vähäkyrö
« on: 09. 04. 2011 19:07 »
Kuntaliitosasia etenee. Vaasalaisille järjestetään yleisötilaisuus 26.4. asian tiimoilta ja 3.5 pidetään Vaasan ja Vähänkyrön valtuutetuille yhteiskokous.

Viime aikoina kulisseissa ja vähän julkisuudessakin on puhuttu Vähänkyrön omistamien EPV:n osakkeiden ja Hiirikosken energia Oy:n arvosta. Nehän siirtyvät liitoksen myötä uuden yhdistyneen kunnan omistukseen. Samoin käy tietysti mm. Vaasan Sähkö Oy:lle.

Nythän on puhuttu (lähinnä Vähänkyrön liitosvastustajien toimesta) siitä "MITÄ VÄHÄKYRÖLÄISET SAAVAT" energiaomistuksistaan.

Eihän ne mihinkään katoa vaan nyt niitä omistetaan yhdessä muiden vaasalaisten kanssa ja samalla ex-vähäkyröläiset pääsevät omistamaan Vaasan mittavaa omaisuusmassaa.

No, nyt ollaan tietysti joka tapauksessa Uudessakin Vaasassa invesotimassa Vähäänkyröön niinkuin muuallekin Vaasaan. Nyt siis keskustellaan etukäteen tulevista investoinneista. Mikäpäs siinä. Tehdään luettelo lyhyen aikavälin investoinneista ex- Vähäkyröalueelle, jotka vastaavat suurin piirtein energiaomistuksia + valtion porkkanarahaa.

148
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 08. 04. 2011 16:04 »
Lanamäki:
Quote
sillä mikään pieni ryhmä ei ongelmaamme korjaa (sorry Tapsa ja vihreät). Jos todella haluamme muutosta, on löydettävä aidosta yhteistyöstä voimaa. Silloin ei auta tuijottaa napaansa, kielisyyteen, oikeistoon tai vasemmistoon. Kaikki vaasan puolesta.

Tässä on nyt koettu 10 vuotta kokoomuksen-Lumion-hallinnon muutosjohtamista. RKP-SDP olivat tuossa "pirunnyrkissä" vahvasti mukana liittoutuenkin viime vaalien jälkeen. Näin pyhä kolminaisuus sai yhden ylimäärisen kapunginhallituspaikan pois pienemmiltä ryhmiltä. Kolmen suuren puolueen pieni johtotroikka on tahtpuikkoa suvereenisti heilutellut.  Täytyy muistuttaa, että nimenomaan ja ainostaaan kaupunginhallitus (= sen enemmistö) ja kapunginjohtaja ovat olleet vastuussa sisäisestä tarkatuksesta eli suomeksi siitä, ettei kuormasta syödä.

Kuormasta on syöty reippaasti ja jopa kh:n jäsenet puolisoineen ovat tunnustuksen mukaan siihen osallistuneet (esim. Arlandan kestitys).

Kun kolme suurta saa kevyesti ehdottoman enemmistön valtuustossa, jossa ei enää tarvita 2/3 osan enemmistöä tärkeissä päätöksissä kuten Lanamäen appiukon aikoihin, ollaan sen varassa että näissä suurissa puolueissa olisi koko Vaasan etua ajavia suoraselkäisä ryhmänjohtajia.

Jos he ovatkin sulle-mulle politiikkaa ajavia niin silloin on vaikea mitään ongelmia korjata.

No, tuo kolmen suuren yhteistyö ehkä kärsi kolauksen kun niistä kaksi liittoutui kolmatta vastaan kun kokoomukselle annettiin ainoan johtajan paikka.

Tämän kymmenen Lumio-vuoden aikana on hallintokulttuurimme pahasti rapautunut, etten sanoisi mädäntynyt.

Mitä merkittävää positiivista vaaslaisille olemme Lumio-valtakaudella saanet aikaan?

Se, että Vaasan talous ei ole aivan kuralla (velkataakka on kyllä miehekkästi kasvanut) kun tänne ei lama iskenyt lainkaan, ei ole mikään saavutus. Pikemminkin voisi sanoa, että huonosta hallinnosta huolimatta on taloutemme kunnossa.

Vaasa kaipaa nyt ryhtiliikettä, jossa kaivetaan johto- ja hallintosäännöt esiin ja aletaan niitä noudattaa. Huitaisten tehdyt toimintasäännöt  tulee uusia ja muutokset tarkoin perustella. Myös Kuntalaki ja Hallintomenttelylaki olisi hyvä opetella. Asiakirjahallinto saatettava sääntöjen mukaiseksi. Muutoksenhakuohjeet laillisiksi.Pöytäkirjojen pito ja esityslistojen laatiminen päivänvalon kestäväksi. Esittelyoikeuksien eväämisten syyt näkyviin. Ylimääräisten pöydölle jaettavien asioiden lopettaminen.

Kuuluisa suoraselkäisen kokoomuslaisen ex-kansanedustaja, kehitysjohtaja Heikki Koskisen viisas lause
"Päätetään mitä pääteäänä mutta tehdän se oikeassa järjestyksessä" kunniaan. Sen voi ottaa johtolauseeksi ja otisikoksi kun seuraan kerran jollain konsultilla teetetään strategiota ja visoita.

Mitä jos "Merellinen menestyjä" muutettaisiin: "Suomen rehellisin kaupunki" -iskulauseeksi? Onko kanttia?
Raija Kujanpää oli tuohtunut puolisonsa puolesta kun olin aikoinaan noin (ks lihavoitu) kirjoittanut.
Hän pyysi teille kertomaan että kyse oli valtuuston hyväksymästä avec-matkasta Kielin viikolle. Matka oli kulkenut Tukholman-Arlandan kautta. Kujanpäiden matka oli siis aivan laillinen ja asiallinen.

Raija Kujanpää itse jossain lehtihaastattelussa mainitsi siitä, että Lumio oli kaupungin luottokortilla Kujanpäiden ruokailut Arlandassa maksanut.

Sen tarjoamisen yhteyttä ei Kujanpää Kielin-matkaan minulle kertonut.  Ja se on varmaan vähän ollut hankalaa kun Raija K on joutunut itse tuon Lumion ulkomaanmatkan kustannukset hyväksymään. No, toivottavasti joku kh:n varapuheenjohtajista on hyväksynyt tuon Kujanpäiden ruokailun.

Sen verran päivitystä vaan tähän Lumio-caseen, että tutkimukset jatkuvat (lähinnä tarksulautakunnan ja tilintarkastajan kautta) ja tähän mennessäkin on rajusti lisää "kuormaa" löytynyt. Poliisi ei vielä ole ollut yhteydessä kaupunkiin Lumio-tapauksesta, vain case-Salinista. Sen voin myös kertoa, että matkalaskut ja luottokorttilaskut ovat ovat taloushallinnollisesti olleet hyvin retuperällä eikä omia sääntöjä ole noudatettu. Mutta perästä kuuluu. Kauan tulee kestämään.

149
Yleistä keskustelua / Ajan henki
« on: 08. 04. 2011 10:10 »
Melkoisen ryntäyksen ilmaisen verkossa näkyvä dokumenttiohjelma Ajan Henki (Savupirtistä nykyaikaan) on saanut.
http://vimeo.com/21920419

Tänään Ajan Henki asiasta on TV1 (perjantaina 8.4). klo 22.00  "Voimala" -ohjelmassa. Katso sitä ennen itse elokuva.

Quote
Ajan henki on kotimainen voittoa tavoittelematon dokumenttielokuva, jonka tarkoitus on tuoda esiin yhteiskuntamme ongelmien perimmäiset syyt sekä tarjota vaihtoehto vallitsevalle ajan hengelle. Tämä dokumenttielokuva toteutettiin talkoovoimin "nollabudjetilla" ja tarjotaan ilmaislevityksenä koko kansakunnalle!

150
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 01. 04. 2011 17:05 »
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raija Kujanpää (kok.) otti palkankorotusesityksensä (sehän oli nimenomaan hänen esityksensä ja tapahtui hänen "esittelystäänkin" ja tuli käsiteltäväksi hänen aloitteestaan) kyseisenä ajankohtana oli varsin outo. Hänhän oli tietoinen Lumion (kok.) mahdollisista väärinkäytöksistä kun oli m.m. "case-Salinin" yhteydessä jäävännyt Lumion asian esittelystä.

Miksi ottaa käsittelyyn palkankorotus kun samaan aikaan käsitellään asioita, jotka voivat johtaa syytetoimiin ja vahingonkorvauksiin?

Kh:n käsittelystä saa sen vaikutelman että kok-sd-rkp olivat ennen kokousta sopineet asian hyväksymisestä. Vastuun pakoiluna pidän sitä että esim. Vehkaoja oli asian käsittelyn ajan poissa kokouksesta.

Helin tarjosi hopealautasella tyylikkään vaihtoehdon muuttaa outo palkankorotuspäätös. Vielä oudommaksi se nyt muodostui koska eihän Lumio ollut tuolla korotetulla palkalla työpaikallaan kuin kuukauden mutta korotettu palkka juoksee edelleen koko ajan.

Politiikka on ihmeellistä.

151
Valtuuston tietoon / Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 29. 03. 2011 22:10 »
Hohhoijaa... Olin aikeissa kirjoittaa aiheeseen jotain mutta ei huvitakaan kun luin nuo edelliset viestit.

152
Varaa olisi rakentaa olkiluotoa turvallisesti,  mutta mitenkä rikas suomi sitä rakentaa. Mitä enemmän viiden euron miehiä maahan rahdataan,  sen turvattomammaksi käy asuinseutumme.
Tuosta olen samaa mieltä. Itävallasta taitaa löytyä yksi ydinvoimala, joka ei koskaan ole tuottanut wattiakaan...

153
Kysymys ostosähköstä taitaa kaatua siihen millä me sen maksamme jos vain ostetaan tuottamatta mitään itse, millä tuotamme kaukolämmön vai siirrymmekö omakotitaloissakin puulämmitykseen
Säätövoimamme on tänäänkin paljon ostosähköä: öljyä ja kivihiiltä. Jos ostamme Pohjoismaisesta sähköpörssistä vesivoimaa tuulisähkömme säätövoimaksi niin mikäs siinä nyt mättäisi?

Norjassa - joka lienee melko energiavaltainen maa - on jokaiseen kerrostaloasuntoon laitettava on savuhormi. Klapikauppaa käydään huoltoasemilla vilkkaasti. Miksi Norjassa jossa vesivoimaakin riittää eikä öljystäå eikä kaasusta ole pulaa?

Me keitämme puumme halvaksi selluksi ja tilaamme uraanin (+ydinvoimalat), öljyn ja kivihiilen ulkomailta.
Niitä tuulivoimaloita, hakekombivoimaloita ja aurinkovoimaloita kyllä osataan Suomessa (Vaasa). Uudet leijupeti Gasek hakevoimalat ovat siistejä.

154
Yleistä keskustelua / Vs: Suunniteltu vanheneminen
« on: 21. 03. 2011 13:01 »
.
Turhan vähälle ohjelmassa lopulta jäi nykyaikainen kierrätys, vaikka siitä lopussa tulikin pätkä. Sehän ei kuitenkaan sulje pois suunniteltua vanhenemista, vaikka vähentääkin jätettä.

Minusta sen elektroniikkaromun "kierrätys" vasta järkyttävää olikin. Ghanaan vaan laivoilla konttikaupalla kaatopaikoille muka "käytettyinä" (kun jätteen vienti rikkaista maista on kielletty...)... Siellä pikkulapset niitä polttavat avotulella, jotta saavat metalleja talteen ja myytäväksi.

155
Vaasa / Vs: Hyvä Vaasa!
« on: 21. 03. 2011 11:11 »
Ei täällä niin huono ole ollut asua kun maksimi poissaolo on ollut 3 kk. Eräs ulkomaalainen paljon nähnyt arkkitehti mainitsi, että vain yhdessä kaupungissa on maailmassa niin hieno rantaraitti kaupungin sydämen tuntumassa kuin Vaasassa. Se kaupunki oli Sydney.

"Kehitys" ei ole vielä kaikkia rantojamme pilata omalta vapaalta käytöltämme.

156
Yleistä keskustelua / Suunniteltu vanheneminen
« on: 21. 03. 2011 11:11 »
Miksi yksi hehkulampun on voinut palaa (yhdysvaltalaisella paloasemalla) yhtä mittaa yli 100 vuotta?

Miksi itä-saksalaiset jääkaapit toimivat, toimivat, toimivat....

Miksi mustesuihkutulostimet lakkaavat toimimasta vaikka mitään vikaa ei ole?

Täällä inhottava totuus....
http://www.youtube.com/watch?v=9y_YT_DfOkg

Suomalaisessa Wikipediassa ei aiheesta vielä ole mutta....

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

157
Vähän on OT mutta mihin se hillitön energiankulutustarve oikein perustuu?

Sammuiko lamppu? Lopettiko tulostimesi toimimasta? Tiesitkö, että sinua huijattiin? Hehkulamppu voisi palaa vaikka 100 vuotta ja tulostin on salaa säädetty menemään "rikki"...

Valitettavasti moni asia perustuu tavallisen kuluttajan petkuttamiseen. Jos meni ohi tämä ajatuksia (ja ehkä tunnekuohua) herättävä dokumentti niin tässä olisi.

http://www.youtube.com/watch?v=9y_YT_DfOkg

Onkos Osala ja vihreät  valmis antamaan rakennusluvat vielä valjastamattomille koskille joita suomesa on vielä muutama ja sinne lappiin jokuselle allasvoimalalle joita suunnitellaan sinne Vuotoksen suunnalle, sieltä niitä saasteettomia pieniä sähköntuotantoyksiköitä saatais säätövoimaksi, samoin kun muutama turvevoimala voitais muuttaa nykyisistä hiilivoimalaoista joita ei kannata pyörittää saasteverojen takia.Tuulimyllyjäkin voidaan rakentaa mutta ei pidä keksiä aina jotain josta valittaa muiden tekemisistä.  Myös sikaloiden yhteyteen voisi tehdä pienvoimaloita joilla vois syöttää valtakunnanverkoon ylimääräistä sähköä. Mutta isompaan tarpeeseen tarvitaan isommat laitokset, onko vaihtoehtoja oikeasti ydinvoimalle
Suomessa on niin pienet pudotuskorkeudetkin, että ei tänne uutta vesivoimaa kannata rakentaa. Niistä altaista valuvista vesitä tulisi niin paljon saasteita maailman jo ennestäänkin saastuneisimpaan mereen, Itä-Mereen, että muu ratkaisu on löydettävä. Olisi kiva syödä silakkaa, siikaa ja lohta vähän useamminkin, ei harvemmin.

Se, että muutaman tuulivoimalan paikkaa vähän säädetään ei vaikuta kokonaisuuteen mitenkään. Kai ne suuret puistot tulee sitten kuitenkin ainakaan avomerelle.

Hajautetutulla energiantuotannolla (esim. maatalous/hake) saadaan paljon aikaan ja Ruotsissa/Norjassa on sitä vesi/tuulivoimaa ja paljon. Sieltä sitä saa tilata vaikka heti. Kapasiteettia on myynnissä. Ja mitä enemmän ostetaan sitä enemmän sitä tulee lisää. Ks. Kraft&Kultur.

158
Olematta mikään sähkötuotantoinsiööri ja uusien älykkäiden sähköverkkojen asiantuntija, niin kuitenkin tuntuu siltä, että mitä pienemmistä yksiköistä kokonaissähköntuotanto Pohjoismaissa (olemme siis osa yhtispohjoismaista sähköverkkoa) koostuu, sitä helpompi on aina täydentää kun joku on seisokissa.

Ydinvoimalat ovat suuria yksiköitä ja varsinkin Ruotsissa niillä on usein seisokkeja*. Yksi ydinvoimala vaatii huomattavasti enemmän säätövoimaa kuin lukuisat tuulen puutteen takia seisovat tuulivoimalat.

Pohjolan runsas vesivoima on siistiä säätövoimaa. Koska vaikuttaa siltä, että kaikkia ydinvoimaloita ei aivan heti Pohjolassa suljeta niin sopeutumisaikaa korvaavaan ja uusiutuvaan tuotantoon on. Suunta on valittava ja siinä tarvitaan mm. syöttötariffia.
--
Paljon säätövoimaa tarvitaan....mutta Ruotsissa uusiutuvaa löytyykin runsaasti.
*
Quote
Efter moderniseringen förra året har O3 en effekt på 1 450 MW, vilket gör O3 till världens största kokarreaktor.

Men den höga effekten, som motsvarar 15 procent av hela den svenska kärnkraftkapaciteten, har man ännu inte haft så stor nytta av.

Under förra året producera O3 knappt någonting. Moderniseringen, som inleddes i mars 2009, skulle tagit 3 månader. Den tog 9 månader.

Den 17 december 2009 kopplades O3 upp på elnätet för att köras i krypfart under en provdriftsperiod då allt nytt ska testas.

Men redan i februari tog det stopp. Då upptäckte man att ventilerna som styr turbinens ångflöde har levererats felkonstruerade och måste byggas om.

Det arbetet tog nästan två månader. Den 23 mars återupptogs provdriften.

Men två månader senare var det dags för bränslebyte och ett stopp i nio dagar.

Från den 2 juni kunde man dra upp farten i reaktorn och den 22 juni meddelade OKG att O3:an nu för första gången gick på högre effekt än den gamla maximala effekten 1 200 MW.

Men säg den lycka som varar för evigt. Ett kraftigt åskväder över Småland slog ut generatorn i O3 och anläggningen fick en turbinsnabbstängning den 14 juli.

Samtidigt upptäcktes nya problem, denna gång med vibrationer i ångturbinerna med risk för överhettning av turbinlagren.

Man beslöt därför att hålla nere effektuttaget till 760 MW efter återstarten den 22 juli.

Men den 29 augusti gick det inte längre. Då beslutade driftsledningen att stoppa O3 på grund av att två av de åtta turbinlagren var onormalt varma.

Den 10 september hade lagren åtgärdats och O3 togs i drift igen.

Men redan efter tre dagar stoppades reaktorn igen eftersom ett av de två lagren fortfarande visade tendens till överhettning med slitage på turbinaxeln som följd.

Och där är läget just nu. I torsdags kväll satt anläggningschefen Carl Johan Kemgren i ett långt telefonmöte med leverantörerna.

- Vi trodde förra veckan att vi hade löst problemet med turbinlagret. Men det hade vi inte, säger Carl Johan Kemgren till Ny Teknik.

Och om tre veckor, den 10 oktober ska O3 ställas av för den årliga revisionen som tar ungefär en månad – i bästa fall.

Lähde http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article2474802.ece

159
Väitit että ydinvoimala tuottaa "tasaisesti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sähköä säästä riippumatta". Fukusshimassa oli usea reaktori ollut useita kuukausia seisokissa. Eikös Ruotsissakin seisokit ole ykeisiä ja just pantiin Saksassa reaktoreita seisomaan. Kyllä tarvitaan kova määrä säätövoimaa, tuahnsien tullivoimaloiden verran...

Pitääkö minun taas kaivaa tuulivoimatilastot esiin ja laskea sinulle, kuinka epätasaisesti tuulivoima tuottaa sähköä? Tai yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

Kysehän oli siitä, että ydinvoimalat ovat myös seisokeissa (pari Fukushiman reaktoria oli ollut pois pelistä jo 4 kk). Oletko todella luullut, että TUULIVOIMAN tarkoitus on korvata 100% ydinsähkö?

160

Toisin sanoen: Jos ydinvoimalat kestivät Japanissa yhden modernin maailman kovimman maanjäristyksen ja 10-metrisen tsunamin aiheuttamatta ulkopuolisille terveysvaikutuksia, on se hyvä osoitus ydinvoiman turvallisuudesta.


Väitit että ydinvoimala tuottaa "tasaisesti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sähköä säästä riippumatta". Fukusshimassa oli usea reaktori ollut useita kuukausia seisokissa. Eikös Ruotsissakin seisokit ole ykeisiä ja just pantiin Saksassa reaktoreita seisomaan. Kyllä tarvitaan kova määrä säätövoimaa, tuahnsien tullivoimaloiden verran...
Kovin turvallista ja ympäristöystävällistä ei ydinsähkön tuotanto aina ole...
Kovin hyvin eivät japanilaiset ydinvoimalat minusta kestäneet.

Terveysvaikutuksista on vielä minusta Japanissa liian aikaista sanoa mitään kun ymmärtääkseni hengenvaarallinen säteily jatkuu estäen tehokkaat pelastustoimet.

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 53