Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Synteessi

Pages: [1] 2
1
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 23. 05. 2008 18:06 »
Talouden peruskäsitteistöä, osa 1.

Tuotolla mitataan sijoitetun pääoman kannattavuutta. Tässä tapauksessa tuotto on sama kuin voitto, tulojen ja menojen erotus. Tuotto ei ole sama kuin tulot, eli sen mitä kukin tuo. Esim. verotulot eivät ole tuottoa. 

Yritykset ovat kunnille kannattavampia sijoituskohteita kuin asukkaat, koska yritykset tuottavat paremmin. Tämä johtuu siitä, että yrityksistä ei ole menoja juuri ollenkaan, mutta niistä on silti tuloja. Asukkaista taas on paljon tuloja sekä menoja. Tuotto on sijoituksiin nähden kuitenkin heikko. Kun vähennetään menot tuloista, ei juuri mitään jää käteen. Tuotto on myös absoluuttisesti heikko.

Esim: torikauppiaalla on valikoimissa perunoita ja omenia. Perunoita menee paljon, mutta niiden tuotto on kovan kilpailun vuoksi huono. Kauppias saa ostaessaan eurolla neljä kiloa perunoita, muttei myydessään saa neljästä kilosta tuloja kuin euron ja kymmenen senttiä. Omenoita menee vähemmän, mutta niiden tuotto on loistava - omenat eivät maksa kauppiaalle kun 5 senttiä kappaleelta, mutta niistä saa myydessä tuloja 50 senttiä.

2
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 23. 05. 2008 11:11 »
(Anteeksi, kun tästä tuli näin pitkä.)

Synteessin tilastoissa paljon perustavaa laatua olevia virheitä.
Kait me luimme samoja tilastoja?

http://www.vaasa.fi/Link.aspx?id=534773

Vaasan kokonaistulot:
50,5%   Verotulot (kunnallisveroa 86% ja kiinteistö- ja yhteisöveroa 14%)
22,9%   Valtionosuudet (myös verotuloja)
26,6%   Muut tulot
------
100%   Yhteensä


Kiinteistö ja yhteisöverot ovat siis (pienen ynnäämisen jälkeen) yhteensä vain 7% Vaasan tuloista. Tästä tulevaa rahaa Synteessi väitti Vaasan suurimmaksi tuloksi.

Osoitahan kohta, jossa väitin yhteisö- ja kiinteistöverotuloja suurimmaksi tuloksi. En väittänyt. Väitin, että suhteellisesti ottaen, kuntabudjettien tulo- ja menopuolta tarkastelemalla, ne ovat ylivoimaisesti kannattavimpia tuloja.

Ts. yhteisö- ja kiinteistövero tuottavat hyvin, yritystoiminta tuottaa kunnille hyvin, mutta menoja siitä ei juuri ole.

Teikäläinen jaksaa joka viestissä hokea siitä "teollisuusinfrasta", mutta se ei ole mitään. Se on käytännöllisesti katsoen ilmaista siihen verrattuna, mitkä ovat yhteisö- ja kiinteistöveron tuotot.

Työntekijän asuinkuntaan maksama kunnallisvero on siis kuitenkin kuntien suurin yksittäinen tulonlähde, joka oli Vaasan kaikista tuloista noin 43,5% vuonna 2006. (Tätä Synteessi kutsui murusiksi.)

En kutsunut tuota kokonaissummaan murusiksi, vaan sitä osaa, joka valuu Vaasan ulkopuolelle. Eli jos ajattelet Vaasan työpaikkaomavaraisuuden olevan noin 120 prosenttia, niin käytännössä Vaasan ulkopuolelle potentiaalisista kunnallisverotuloista valuu se pari kymmentäprosenttia. Kaikista tuloista se on jo alle kymmenyksen. Mutta: sille työntekijämäärälle, joka vie kunnallisverotuloja Vaasan ulkopuolelle, ei myöskään tarvitse järjestää palveluja!

Se, ettei tarvitse järjestää palveluita, on keskeistä, koska palvelujen järjestäminen on kallista. Vaasassa töitä tekevä ulkopaikkakuntalainen kasvattaa Vaasan veropottia, mutta hänelle, tai perheelleen ei tarvitse järjestää päivähoitoa, koulua, terveydenhoitoa, kirjastopalveluita jne. Jokainen ulkopaikkakuntalainen ja Vaasassa työskentelevä tuo Vaasalle rahaa, muttei tuhlaa sitä.

Naapurikunnissa kunnallisverosta tuleva kokonaistulojen prosentti on Vaasaa suurempi, sillä heillä ei tietääkseni ole paljon muita tulolähteitä.

Sokeakin kana joskus jyvään osuu...

Kiinteistö – ja yhteisöveroa siirtyy työssäkäyntikunnasta asuinkunnille, mutta eniten siirtyy kuitenkin työntekijöiden mukana kunnallisveroa ja vielä täysin ansiottomasti. Sillä asuinkunta ei kuntana tee yhtään mitään tämän rahan eteen.

Nimenomaan tekee. Asuinkunta järjestää palvelut. Pyydän Analyyssiä nyt muistamaan, että mikä on kunnan tehtävä. Se on järjestää palveluita. Nämä palvelut se järjestää verotuloilla, jotka se kerää asukkailta ja yrityksiltä.

Kunnan tehtävä ei ole järjestää tai tukea yritystoimintaa. Se on kunnalle, sen taloudelle ja sen asukkaille hyväksi, mutta se ei ole kunnan tehtävä.

Mielestäni työntekijän asuinkunnan tulisi maksaa työssäkäyntikunnan (teollisuus) infran tuottamisesta, eli kaikista työssäkäyntikunnan menoista (kunnan työntekijät, katu- ja viemäriverkosto, ym.) oma osuutensa. (Nykyään siis 0%.) Siitä voisi aloittaa, että yhteisövero jäisi kokonaan työssäkäyntikuntaan ja sen jälkeen työntekijöiden kunnallisverosta 50%. (Tämä jälkimmäinen siis nykyään 0%.)

Horiset noita, koska et näe muita kuin tulopuolen, etkä suostu ajattelemaan menopuolta. Tuo teollisuusinfra, josta jaksat hokea, on hyttysen ininää verrattuna kunnan suurimpiin menoihin, eli sosiaali-. opetus- ja kulttuurisektoriin.

Jos teknisen toimen osuus on kolmisen prosenttia Vaasan menoista ja siitäkin suurin osa menee asukkaiden kontolle, niin miten se perustelee tuon vaatimuksen kunnallisverojen maksamisesta työssäkäyntikuntaan? Ei millään.

Eiköhän se Synteessi olekin juuri toisinpäin? Eli naapurikunnat saavat yhteisöveroja ja kunnallisveroja, suhteessa ENEMMÄN kuin Vaasa.

Missä suhteessa? Etkö osaa lukea? Väitin, että Vaasa saa suhteellisesti ottaen yhteisö- ja kiinteistöverotuloja enemmän kuin ympäryskunnat. Suhteessa kaikkiin tuloihin siis. Itsehän totesit tuolla aiemmin saman:

"Naapurikunnissa kunnallisverosta tuleva kokonaistulojen prosentti on Vaasaa suurempi, sillä heillä ei tietääkseni ole paljon muita tulolähteitä."

Eli toisinsanoen Vaasan ympäryskunnat eivät saa yhteisö- ja kiinteistöverotuottoja yhtä paljon kuin Vaasa.

Vaasa on myös tämän työssäkäyntialueen kunnista ainut nettomaksaja ja muut kunnat saajia. Toisin sanoen Vaasa tuottaa Suomelle voittoa, muut kunnat Suomelle kuluja. En ole kuullut, että Vaasa tai Vaasan asukkaat olisivat tästä valittaneet. (Tätä samaa asiaa on sitten itketty paljonkin Euroopan Unioninkin suhteen. Eli kun Suomi joutuu maksamaan EU:hun enemmän, kuin sieltä saa. Niinpä niin, ilmaisia lounaita ei ole. Itse asiassa on hyvä että Suomi maksaa, se on sen merkki että Suomella menee hyvin, kun Suomella on varaa maksaa.) Kaikkien Suomen kuntienkin pitäisi antaa. Ennen sitä, niillä täytyy kuitenkin olla varaa maksaa.

Tämä pitää paikkansa, että Vaasa on nettomaksaja, mutta ratkaisuehdotuksesi on vaasalaisen veronmaksajan kannalta tyystin väärä. Jos Vaasa yhdistyy köyhempien kuntien kanssa, niin Vaasa menettää asemansa nettomaksajana. Huonossa lykyssä Vaasa joutuu saajapuolelle. Se voi tietysti jonkun mielestä olla positiivista, että saa enemmän kuin ansaitsee, mutta todellisuudessa se tarkoittaa sitä, että Vaasa köyhtyy, eikä sillä ole enää mahdollisuuksia järjestää yhtä hyviä palveluita asukkailleen.

Yritysten Vaasaan tuomat tulot jaettaisiin yhdistymisen jälkeen myös mustasaarelaisten ja laihialaisten kesken.

Siinä olet valitettavasti oikeassa, että rahaa on Vaasassa liitosten jälkeen vähemmän per asukas, kuin mitä nyt on. Uskon kuitenkin, että tämä on ohimenevää.

Onko uskolle perusteita? Ts. mitkä ovat perusteet?

Synteessi olet väittänyt, että yrityksistä saadut verotulot (vain 7%) ovat suurin tulonlähde Vaasalle. Minä olen pitänyt yrityksiä kunnille vain lähinnä työntekijöiden kunnallisveron keräämisen työkaluna. Toki yrityksistä saadaan vielä joitain muitakin tuloja, mutta se (tonttikauppa, yms.) ei keskimäärin nosta tätä kokonaisprosenttia seitsemästä, yli kymmeneen netto-prosentiin. (Niihin tuottamiseen kohdistuu myös suuria kuluja.)

Edelleen, missä olen sellaisia väittänyt? Osoita kohta. En editoi mitään tekstiäni tässä ketjussa - siitä jää maininta jos editoin.

Ja jos viitsit lukea sitä Vaasan kaupungin budjetin menopuolta, niin voit todeta, että yritystoiminta ei juuri aiheuta menoja. Suurimmat menot tulevat asukkaista. Asukkaille järjestettävät palvelut ovat yli 90 prosenttia kunnan menoista. Lopuista suurin osa on hallintoa. Yritystoiminnan tukeminen on moninverroin pienempi meno kuin yhteisö- ja kiinteistövero ovat tuloina.

Ja se on keskeistä - ymmärtää, että miten mikäkin tuottaa suhteessa sen aiheuttamiin menoihin.

3
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 23. 05. 2008 00:12 »
->70 tuhatta pitää sisällään kaiken maanhankinnasta lähtien. Ja sillä hinnalla kaavoittaa vaikka saaristoon. Kaarinan talousjohtaja tälläisia on todennut. En erittelyistä sitten tiedä sen tarkemmin.

4
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 22. 05. 2008 21:09 »
Tällä matematiikalla menestyvä ja elinvoimainen kaupunki on sellainen, joka ei kaavoita ollenkaan. Sen sijaan laitettaisiin asukkaat nokittamaan vanhojen luukkujen hintoja aina vain ylöspäin kun uusia ei ole tarjolla.

No eivätkö ne sellaisia ole? Kaikki suomalaiset menestyvät ja kasvavat keskukset kaavoittavat vähemmän kuin olisi tarvetta. Kyse ei ole siitä, etteikö pystyttäisi. Varmasti pystyttäisiin. Liian monen intresseissä kuitenkin on, ettei pystytä. Kysynnän on oltava suurempaa kuin tarjonnan. Sillä pääoma tekee rahaa.

Työn osalta maailma muuttuu koko ajan enemmän siihen suuntaan, ettei ihmisillä, niillä työtätekevillä, ole muuta vaihtoehtoa kuin tyytyä osaansa on se millainen hyvänsä. Uutisointi työvoimapulasta on pääoman propagandaa. Mitä enemmän työvoimasta on tarjontaa, sitä vähemmän tarvitsee maksaa palkkaa. Ihmiset maksavat elämisestään sen minkä se ottaa, jos työpaikka on olemassa. Tai he ovat valmiita muuttamaan työpaikan perässä. Tai työvoimatoimisto eli julkinen valta kouluttaa veronmaksajien rahoilla yrityksille työvoimaa. Tai ulkomailta on otettava maahan lisää työvoimaa. Tarjonnan on oltava suurempaa kuin kysynnän. Sillä pääoma tekee rahaa.

Millä pääoma tekee voittonsa? Ihmisten oravanpyörässä juoksulla - työpanoksella ja kulutuksella. Ihmisen pitää olla aina huonommassa asemassa kuin pääoman. Työpanoksen osalta tarjontaa pitää olla enemmän kuin kysyntää, kulutuksen osalta kysyntää pitää olla enemmän kuin tarjontaa.

Äänestäkää porvareita!

5
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 22. 05. 2008 15:03 »
Työllistämistä ja erityisesti vientiteollisuutta työllistävää kuntaa tulee tukea. Tällöin Suomella menisi paremmin. Ei kunta ole tärkeä, mutta Suomi on!!

Kaikki tuki on pahasta ja johtaa ylimääräiseen byrokratiaan. Oleellista on luoda sellainen systeemi, jossa vientiteollisuus ja korkea työllisyysaste on kunnalle tavoiteltavia asioita. Nykyinen systeemi on sellainen.

Nyt tarvittaisiin laajat tilastot, muuten ei saada keskusteluun tarpeeksi syvyyttä. Löytyykö sitten sinulta laajaa tilastoa kaikesta? Eli tämän alueen kuntien kaikesta verokertymästä, alvit, kunnallisverot, yhteisöverot ja kaikki muut verot listautettuna? Sekä vastaavasti "tuet" joita kunnat saavat ja mihin tuet perustuvat??

Vuonna 2006 yhteisö- ja kiinteistöveron tuotto oli Vaasassa 14 prosenttia verotuloista (huomattavasti pienempi kuin otaksuin). Verotulot muodostivat kokonaisuudessaan noin 50 prosenttia tulopuolesta.

Sosiaali-, opetus- ja kulttuurisektorin menot olivat yhteensä 87 prosenttia menopuolesta. Tekninen toimi 3,4 prossaa, hallinto, avustukset ja työllisyys 7,1 prosenttia. Loput vajaat kaksi prosenttia menoista kuluivat järjestyksen ylläpitoon ja valvontaan.

Keskeistä tämän keskustelun kannalta on yritystoiminnan kunnalle tuottamat verotulot suhteessa kuluihin ja toisaalta asukkaiden tuomat verotulot suhteessa kuluihin. Noista kertomistani luvuista voi jokainen todeta, että kulupuolesta suurimman osan muodostavat asukkaille järjestettävät palvelut. Toisaalta kukin voi todeta sen, että yritystoiminnan tuomat verotulot ovat suhteessa lähes ilmaisia - menoja yritystoiminnasta ei juuri ole, sikäli kun laskee kaiken sisältyvän "hallintoon, avustuksiin ja työllisyyteen. Osa tietysti kuuluu teknisen toimen piiriin, mutta se nyt ei juuri hetkauta. Yhteisö- & kiinteistöverot siis 14 prossaa verotuloista, mutta alle 7 prossaa menoista (luultavasti huomattasti alle seitsemän prosenttia, mutta kun ei ole eritelty, ei voi tietää).

Toisaalta kunnallisveron osuus on 43 prossaa kunnan kaikista tuloista ja palveluiden osuus (sosiaali-, opetus- ja kulttuurisektorit) 87 prossaa menoista.

Ei siis pitäisi olla epäselvää, että yrityksiltä saatavilla rahoilla rahoitetaan myös asukkaiden palveluita ja että kunnan on mahdollista pitää yllä sitä parempia palveluita, mitä suurempi on yritysten maksamien yhteisö- ja kiinteistöveron osuus kaikista verotuloista. Ja päinvastoin: mitä enemmän asukkaita on suhteessa yrityksiin, sitä heikommaksi käyvät palvelut.

En ymmärrä miksi kukaan vaasalainen kannattaisi kuntaliitoksia. Vaasalaiset häviäisivät niissä, koska ympäryskunnat saavat yhteisö- ja kiinteistöverotuottoja suhteessa vähemmän kuin Vaasa. Rahaa palveluihin olisi liitosten jälkeen vähemmän per asukas mitä nyt on.

Mieluummin annetaan Ristinummet ja muut asuinlähiöt pois kuin haalitaan niitä lisää.

6
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 22. 05. 2008 11:11 »
Varsin erikoista retoriikkaa Tapiolta toistella subventointi –sanaa joka välissä, väitellä ja vihjailla, että omakotiasujat elävät muiden kaupunkilaisten tukemana. Tapio itse myönsi, että ei tiedä kaavoituksen kustannuksista, mutta silti väittää, että kustannusten takaisinmaksuaika on 50-100 vuotta. Tällaisilla laskelmilla ei olisi 400 vuotta vanhaan Vaasaan saatu montakaan tonttia kaavoitettua. Näillä laskuopeilla Vaasa olisi Linkolan henkeen puhdasoppinen kalastajakylä sen sijaan, että se olisi kaupunki ja kansainvälisesti merkittävä vientiteollisuuden keskus.

Turun seudulla on laskettu, että kun tontista pyydetään 70 tuhatta, niin sillä rakentaa kunnallistekniikan ja järjestää palvelut uusille asukkaille. Oletus ilmeisesti kuitenkin on, että uudet asukkaat maksavat tämän jälkeen tarpeeksi veroja palvelujen ylläpitoon.

EDIT: Siitä en sitten tiedä, että miten tuo Vaasan heikohka suhdeluku, vain 10 prosenttia rakentajista uusia asukkaita, loput vaasalaisia, vaikuttaa näihin palveluntuotantoihin sun muihin. Varmasti kunnan kannalta negatiivisesti.

7
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 22. 05. 2008 11:11 »
On käsittämätöntä, että vieläkin on olemassa (tietämättömiä) ihmisiä, jotka luulevat, että kunnat kyllä pärjäävät tulevaisuudessa. Median tehtävänä olisi valaista asia selkokielellä niin pikkutarkasti, että viimeinenkin tietämätön sen ymmärtää.

Vaasa pärjää tulevaisuudessa paremmin ilman laihioita kuin niiden kanssa. Koska nämä laihiat ovat pieniä kuntia, niin niillä ei tulevaisuudessakaan ole varaa järjestää kaikkia lakisääteisiä palveluita itse. Tällaiset palvelut ne voivat ostaa Vaasalta. Vaasa saa palveluitaan ympäryskunnille myymällä samat hyödyt mitä se saisi yhdistymisestä, mutta sen ei tarvitse ottaa yhdistymisen mukana tulevia velvoitteita palvelujen järjestämisestä yms. Se ottaa ne itselleen edullisen sopimuksen myötä.

Liittymättömyys takaa Vaasalle sen, ettei sen tarvitse tuottaa kuin sellaisia palveluita, jotka kannattavat. Toki kilpailu Seinäjoen kanssa voi syödä katteita, mutta kaiken kaikkiaan plussalle jäädään kuitenkin.

8
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 22. 05. 2008 11:11 »
Vielä nykyisestä järjestelmästä: Nythän järjestelmä (verorahojen kohdistaminen) tukee kuntia, jotka hankkivat itselleen asukkaita, mutta ei tue kuntia, jotka hankkivat itselleen (vienti) yrityksiä eli työllistävät. Tässä on todellakin nykyisen verokertymän suurin epäkohta. On itsestään selvää, että tälle maalle olisi parasta tukea työllistämistä. Siis tukea kuntia, jotka työllistämistä tekevät.

Tämähän ei pidä paikkaansa, kuten olen jo monesti todennut. Yritystoiminnan tulo/meno -suhde on kunnille parempi kuin asukkaiden. Siksi kunnan kannattaa nimenomaan haalia yrityksiä, ja asukkaita vasta sen jälkeen, jos se ei pysty yrityksiä haalimaan. Se että monet keskustojen ympäryskunnat haalivat asukkaita, johtuu vain ja ainoastaan siitä, että ne eivät useinkaan pysty haalimaan yritystoimintaa.

http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:9:0:0:0;4:8:0:0:0;4:139:0:0:0;4:140:0:1:2008-03-26,104:140:528689,1:0:0:0:0:0:

Arvon Analyyssi voi tietysti hokea noita omia totuuksiaan vaikka maailman tappiin, mutta se ei tule muuttamaan peruslähtökohtaa: yritykset ovat kunnalle tuottoisampia kuin asukkaat ja asukkaat eivät välttämättä ole ollenkaan tuottoisia (jos esim. asuvat tarpeeksi hajallaan, kuten monissa Vaasan ympäryskunnissa tekevät).

9
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 05. 2008 22:10 »
En nyt jaksa etsiä herkkoolta kommentoimisen arvoista viestiä, mutta kaiketi hän vastustaa näitä Vaasan seudun kuntaliitoksia, tai tarkemmin pienten kuntien Vaasaan liittymistä?

Niin tekisin minäkin, jos asuisin jossain Vaasan ympäristökunnassa. Kaikkia kuntia kehitetään keskustalähtöisesti, paitsi Espoota, jossa ei ole keskustaa, ja Vaasaan liittyminen on näille pikkukunnille enemmän tai vähemmän viimeinen vaihtoehto niiden oman kehityksen kannalta. Toisaalta vastustan näitä alueen kuntaliitoksia muutenkin, muita paitsi Vaasa-Mustasaari -liitosta, koska Vaasa ei yksinkertaisesti tarvitse ympäröivää maaseutua mihinkään, eikä siitä varmasti olisi vaivan arvoisia tulojakaan.

Mitä taas tulee tähän asuinkunta/työkunta -jankkaukseen, niin vaasalaisena en ole asiasta yhtään huolissani. Jos meikäläisellä olisi vähänkään valtaa asiassa, niin pientalotontteja ei kaavotettaisi, uusia asukkaita haalittaisi ja vanhojakin voisi pyrkiä hätistelemään naapurikuntiin.

Mitä suuremman osan yhteisövero muodostaa kunnan verotuloista, sitä vähemmän on tarvetta verottaa kuntalaisia, sitä paremmat palvelut kuntalaisille pystytään suhteessa tarjoamaan. Vaasassa yhteisö- ja kiinteistöverojen tuotto on lonkalta heitettynä ehkä noin neljänneksen kaikista verotuloista. Haalimalla yrityksiä ja ulkoistamalla työntekijöitä naapurikuntiin, tuota suhdetta voidaan nostaa asukkaiden kannalta parammaksi.

Helsingissä yhteisöveron tuotto on muistaakseni parhaimmillaan liki kolmanneksen verotuloista. Siihen pitäisi Vaasankin pyrkiä.

11
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 05. 2008 11:11 »
Se näissä keskusteluissa tuppaa olemaan "vikana" että kun asiapohjalla ei pystytä vastaamaan aletaan takertua henk koht asioihin jotka ei näille palstoille ole koskaan kuuluneet eikä tule koskaan kuulumaankaan

Sama.

12
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 05. 2008 11:11 »
Lainaus synteesi
Quote
Esitit oletuksen, et kysymystä.

On empiirinen kysymys, missä määrin nämä oletukset pitävät paikkansa ja missä määrin johdetut teoreettiset tulokset ovat oikeita. ...mitä herkkoo viljelee.

Niinpä. Voisit silti lopettaa tuon paskanjauhannan. Foorumin taso laskee silmissä, kun viljelet joka ketjussa noita kateuskorttejasi, etkä pysy keskusteluissa asiassa.

13
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 05. 2008 11:11 »



Minä esitin sinulle kysymyksen

Quote
Jotenkin sinun jatkuva negatiivinen suhtautuminen meidän mahtavaan veturiin  Vaasaan, joka antaa työtä ja toimeentuloa moneen Laihialaiseenkin talouteen on sinulle riippakivenä?

Mielestäni tämä on ihan asiallinen,vastaappas nyt ihan vaan asiapohjalta...mitä sinulla on Vaasaa ja Vaasalaisia vastaan?

Esitit oletuksen, et kysymystä.

Hakkaatko vielä vaimoasi?

14
Yleistä keskustelua / Re: Vaalirahoitus
« on: 17. 05. 2008 09:09 »
Mitenhän monta teollisuuslaitosta, kauppakeskusta ja ties sun muuta jättiläisprojektia tässä maassa on vuosien saatossa polkaistu käyntiin tyylipuhtaan korruption tai lain kirjaimet täyttävän lahjonnan keinoin? Luoja yksin tietää.

Kyllä sen tietävät muutkin kuin luoja. Sukari ja KMT ovat pikkupelureita, kun vertaa S-ryhmään, Keskoon, rakennusliikkeisiin, lääketeollisuuteen jne. Se ei ole sattumaa, että kaupan keskusliikkeille löytyy tontteja aina ns. parhailta paikoilta; että tonttimaata löytyy tasapuolisesti suurille rakennusliikkeille ja vain sen verran kuin nämä kokevat tarpeelliseksi rakentaa; että eduskunnan sos. & terveysvaliokunnan, joka mm. päättää lääkkeiden kela-korvauksista, jäsenet saavat poikkeuksellisen paljon tukea lääkeyhtiöiltä. Ihan vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Näistä löytyy etsivälle vaikka kuinka paljon materiaalia. Suomalainen korruptio on rakenteellista. Se ei näy kansalle, koska kansalle mikään ei ole ostettavissa toisin kuin "korruptoituneissa" maissa.

Se voi olla ihan totta, että Vanhanen ei blogia kirjoitellessaan tiennyt saaneensa rahaa Sukarilta. Hänen avustajansa sen sijaan todennäköisesti tiesivät ja sen myötä Sukarille on luultavasti järjestynyt pääministerimme kanssa paljon tapaamisia, joiden aikana vakuuttaa omien toimiensa erinomaisuus.

Ketju toimii, kun rahoittajat saavat haluamiaan päätöksiä, vaikka edustaja ei oikeastaan tiedä yhteyksiä olevan olemassa tai rahoittaja ei voi olla varma yhteyksien olemassaolosta.

15
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 16. 05. 2008 13:01 »
->Voisiko joku palstalainen julkaista vihkosen sisällön, jos sellainen sattuu löytymään?

16
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 16. 05. 2008 13:01 »
->Tuota Venäjän tuonnin loppumista Suomen satamien kautta pidetään vain ajan kysymyksenä. Venäjä on jo alkanut häätää ulkolaisia yrityksiä pois maan satamabisneksestä - varma merkki siitä, että panostuksia satamiin on luvassa.

Ja kun niin käy, niin Suomesta putoaa satama tai pari pelistä. Luultavasti pari, jos ja kun liikennettä tulee keskittymään Vuosaareen. Vaasan satamaan kehityksellä tuskin on sanottavaa vaikutusta, mutta ei se toisaalta sillanrakennustakaan puolla.

17
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 16. 05. 2008 09:09 »
Jokainen ylin virkamies ja enin osa poliittisista päättäjistäkin tietää että ongelma on työn verotus. Mitään ei kuitenkaan voida tehdä,  koska silloin ns. saavutetut edut ovat vaarassa. Olisi siis paneuduttava sosialistisella kaudellamme rakennettuihin instituutioihin ja niiden purkamiseen hallitusti yksityiselle sektorille. Toisin sanoen,  laaja yksityistäminen ja kotimaisen yksityisen pääoman kunnioittaminen,  pitäisi nostaa ykkösasiaksi joka ikisen poliittisen päätöksen yhteydessä.

Samaa mieltä muuten, mutta saavutetut edut eivät ole vaarassa. Suomessa voitaisiin siirtyä aika helposti tasaveroon alatulorajalla ilman että verokertymä kärsisi. Yhdenkään duunarin verotus ei nousisi. Se tosin tarkoittaisi pääomatulojen verojen kiristystä sekä vähennyksistä luopumista - eli käytännössä tarkoittaa, ettei tule tapahtumaan. http://www.eva.fi/files/1578_tasavero.pdf

Mutta minustakin se on epäoikeudenmukaista, että rasvanäppi maksaa samoista tuloista enemmän veroa kuin golfkentällä tai muiden harrastusten parissa päivänsä viettävä perijä.

18
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 15. 05. 2008 14:02 »
Otappas synteessi laskutikku käteen. Sitä et näemmä ole tehnyt, lauot vain mielipiteitä.

Sosiaalisin perustein tarkoittaa minun käyttämissäni esimerkeissä, sitä että kuntatalouden perusteet on rakennettu sosiaalisin perustein. Eli lähtökohta on siinä, että kuntia tuetaan. Lähtökohta voisi aivan yhtä hyvin olla se, että jokaisen kunnan tulee pyrkiä hankkimaan esim vähintään 80% työpaikkoja kunnan asukkaille. Siitä ylimenevästä saa etuisuuksia ja alittavalta osalta sanktioita. Nyt kunnille tulee kaikki, kuin papille illallinen. Tätä sinä olet tukemassa.

Meillä on sosialismista aika lailla eri käsitykset. Lue ystävällisesti kirjoituksiani enemmän ajatuksella. Älä lue rivien välistä.

Jos onkin, niin se näyttää johtuvan siitä, että teikäläisellä ei ole mitään käsitystä sosialismista.

Sosialismi kun on nimenomaan yhteiskunnan kontrolloimaa tulonjaon tasaamista. Esimerkissäsi sitä, että ne jotka eivät 80 prosentin työpaikkaomavaraisuuteen pysty, saisivat tukea ja ne maksaisivat, jotka tuon mainitsemasi 80 prosenttia pystyisivät ylittämään. Eli juuri päin vastoin mitä esität. Teikäläinen esittää menestyvien palkitsemista ja köyhien kyykyttämistä. Sellaisella ei ole mitään tekemistä sosialismin saati "sosiaalisten perusteiden" kanssa.

Mitä taas tulee alkujaan mainitsemaasi teollisuusinfraan, niin sosialistisessa valtiossa sen omistaa yhteiskunta. Suomessa on yhä näitä sosialistivaltion jäänteitä valtionyhtiöiden ja kunnallisten liikelaitosten muodossa.

Miten vain, kaikki keinotekoinen on näissä asioissa pahasta ja ainoastaan lisää byrokratiaa. Itse en kannata sen kummemmin palkitsemista ja rankaisemista kuin tulonjaon tasaustakaan mitä tulee kunnallisiin rakenteisiin ja pelisääntöihin. Oleellista on laatia selkeät ja yksinkertaiset pelisäännöt ja mennä niillä. Kun sellaisten mukaan mennään, elinvoimaiset ja asiansa hyvin järjestäneet kunnat menestyvät, tehottomat ja kyläpolitikoinnin jäytämät jäävät kyydistä. 

Se, onko Vaasa näiden menestyvien kuntien joukossa, on ihan siitä itsestä kiinni. Suunta eteenpäin ja taakse on turha vilkuilla. Jos joku naapurikunnista haluaa kyytiin, niin saatetaan ottaa, mutta tämä nykymeininki, jossa polvillaan anellaan muita kyytiin, on lähinnä säälittävää. Vaasa ei tarvitse sen paremmin Laihian kuin Mustasaarenkaan ryteikköjä ja peltoja menestyäkseen.

Kuntaliitokset tietäisivät lähinnä sitä, että Vaasa joutuisi jakamaan tulonsa köyhempien kuntien kanssa - olla mukana rahoittamista kyläkouluja ja muita palveluja marginaalisille ihmismäärille. Se on tehottomuutta ja kuka vaasalainen sellaista haluaa?

Ainakin minä maksan veroni mieluummin tämän nykyisen Vaasan alueen hyväksi kuin jonnekin Mustasaareen tai Laihialle.

19
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 15. 05. 2008 11:11 »
Synteessi, peru puheesi ja kerro miksi Laihialla ja Mustasaarella ei ole kunnan hallussa sellaista teollisuusinfraa, kuin Vaasalla on. Etkai sinäkin ole sosialisti, joka on todellisuudessa kateellinen sille (Vaasalle) joka osaa? Ehkä sinunkin taustasi on sellainen, että se panee sinut tunteilemaan, etkä puhu asioista realistisesti.

En tiedä yhtään Mustasaaren, Laihian tai Vaasan hallussa olevasta "teollisuusinfrasta", mutta mitä kunta ylipäänsä tekee teollisuusinfralla?

Käsittääkseni teollisuusinfra ei missään määrin kuulu kunnan lakisääteisiin tehtäviin. Kunnan lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat sosiaalipalvelut, lastenhoito, päivähoito, peruskoulut, musiikkikoulut, liikuntapaikat, kirjastot, kulttuuriperinnön suojeleminen ja etujärjestöjen tukeminen, matkailun tukeminen, suunnittelu ja rakennustarkastus, veden, lämmön ja sähkön jakelu, viemäröinti ja puhtaanapito, palontorjunta, joukkoliikenne ja satamat.

Listassa ei ole teollisuusinfraa. Se että yhteiskunta omistaa teollisuusinfraa on sitä peräänkuuluttamaasi sosialismia.

Niin kuka on sosialisti?

Ne sanomasi murut, jotka naapurikuntiin valuu... Ne eivät todellakaan ole muruja. Mustasaareen valuu yli 50 miljoonaa euroa vuosittain Vaasasta kotoisin olevaa verorahaa. (Siis työntekijöiden mukana.) Ei siinä olisi mitään, jos tämä olisi laskennallisesti suurinpiirtein oikein, mutta kun ei ole.

Sinne valuu siiis sellaista rahaa, jota Mustasaari ei kompensoi mitenkään. (Järjestelmä on sellainen ja se tulee varmasti muuttumaan.) Tiedät aivan hyvin tämän. Tähän päälle sitten vielä Vaasan rakentama (palvelu) infra. Kyseessä on valtavat summat!!

Tänään olen kiireinen, saatte pärjätä ilman minua keskenänne.

Mustasaari joutuu järjestämään niillä murusilla kuntalaisilleen mainitsemiani kunnan lakisääteisiä palveluja. Vaasa taas saa Vaasassa työskentelevien mustasaarelaisten työpanoksesta yritysten kautta osansa ilman että sen tarvitsee järjestää näille työntekijöille yhtään mitään. Kumpi voittaa? Molemmat saattavat voittaa, mutta Vaasa voittaa varmasti. Mustasaari voittaa vain siinä tapauksessa, että se pystyy kannattavasti järjestämään laissa säädetyt palvelut niille asukkailleen, jotka tuottavat työpanoksellaan rahaa Vaasaan, mutta ovat kunnallisten peruspalveluiden käyttäjiä ja veronmaksajia Mustasaaressa.

Kyse ei ole nollasummapelistä, kuten monet täällä yrittävät esittää. Kyse on kakun koosta ja murusista. Vaasan kannattaisi tässä pelissä pyrkiä vain ja ainoastaan kakun kasvattamiseen, koska se haukkaa kakusta joka tapauksessa ensimmäisen palan ja suurimman osan. Muut saavat sen mitä jää. Jos Vaasassa keskitetään voimavarat varjelemaan murusia, niin siinä häviävät kaikki ja vaasalaiset eniten.

20
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 15. 05. 2008 07:07 »
Se merkitsisi Neuvostoliiton malliin siirtymistä, eli vaikka työssäkäyntikunta ei hoitaisi työssäkävijän asioita ollenkaan, ei tarjoaisi asuntoja, tontteja, yhdyskuntainfraa, se saisi silti työntekijän verot.

Nykyinen terve malli sentään kilpailuttaa kunnat keskenään huolehtimaan tietyistä asioista vai oletko eri mieltä? Vai oletko Neuvostoliitto mallin kannalla - ei kilpailua?

Täällä mennään laput silmillä, eikä nähdä kunnilla olevan muita tuloja kuin asukkaiden maksama kunnallisvero. Ymmärrystä talouden dynamiikasta ei ole lainkaan ja se sitten johtaa näihin kummallisiin vaatimuksiin kunnallisverojen maksamisesta työssäkäyntikuntaan.

Kunnalle on sen parempi, mitä työpaikkaomavaraisempi se on. Vaasan työpaikkaomavaraisuus on reilusti yli sadan prosentin ja se mahdollistaa kuntalaisille suhteessa ottaen huomattavasti paremmat palvelut kuin mitä sellaisissa kunnissa, jotka eivät ole yhtä omavaraisia työpaikkojen suhteen.

Siksi että kokonaiskuvaa ei nähdä, eikä edes haluta nähdä, täällä vaan ollaan aivan saatanan kateellisia kaikista muruista, jotka valuvat kunnan rajojen ulkopuolelle.

Ahneutta se on.

21
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 14. 05. 2008 20:08 »
Hesarin keskusteluissa on osuva kommentti koskien pääkaupunkiseudun kaavoitusta ja sen voi helposti yleistää koskemaan mitä hyvänsä kasvukeskusta. Taustaksi kerrottakoon, että Vuokraturvan tj. Metsola puhuu pääkaupunkiseudun vuokra-asuntokriisistä ja vaatii sen ratkaisemiseksi ripeämpää kaavoitusta sekä kaavoituksen tueksi säteittäisiä raideyhteyksiä Helsinkiin. Raideyhteydet lisäisivät kaavoituskelpoisen maan määrää tuomalla uusia alueita hyvien yhteyksien päähän ja toisaalta vähentäisivät painetta kaavoittaa nykyisten, jo melko täyteen rakennettujen raideyhteyksien varrella.

Quote
talot korkeammiksi
PinkPanther  |  14.5.2008 18:59
   
Ja taas kerran haluaisin kainosti muistuttaa, että Helsingin seudulla pitäisi rakentaa myös ylöspäin eikä aina vaan levittäytyä ja levittäytyä. Siis toisin sanoen kerrostalojen kerrosmääriä pitäisi rutkasti lisätä, voisihan tänne sopia jopa jokunen pilvenpiirtäjäkin.

Haja-asutus ja matalat kerrostalot aiheuttavat sen että yksittäisillä asuinalueilla on niin vähän väkeä, että niissä minkäänlainen liiketoiminta ei ole niissä kannattavaa. Seurauksena sitten vedetään jotain järkyttäviä ideaparkkeja keskelle peltoa ja kaikkien pitää ostaa auto jos haluaa käydä kaupassa.


Sama henkihän se tuntuu olevan täällä Vaasassa. Sen sijaan, että pyrittäisiin tehokkaaseen maankäyttöön, haikaillaan lisää maata naapurikunnista.

22
Yleistä keskustelua / Re: VLP - oletteko tyytyväisiä?
« on: 11. 05. 2008 20:08 »
    Tosin sivustotkin tulevat yhä raskaammiksi, enkä itse enää tajua, miten joku voi pärjäillä
    enään jollain 2 megaisella.

Tuo sivujen raskaus ja "raskautuminen" on kyllä varsin ärsyttävää, kun se ei tunnu olevan missään suhteessa toiminnallisuuteen. Toisin sanoen sivut täyttyvät kaikesta turhasta, vilkkuvasta ja liikkuvasta, mutta mitään varsinaista lisäarvoa ylimääräisillä biteillä ei saada aikaan.

Hitaammallakin yhteydellä tosin pärjää, kun kytkee selaimesta flashin pois. Jää paljon mainoksia latautumatta.

Seuraavan askeleen näissä yhteyskapasiteeteissa toivoisi olevan upload -kaistan kasvun. Se on varsin oleellinen esim. p2p -periaatteella toimivien televisiolähetysten seuraamisessa.

23
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 10. 05. 2008 20:08 »
->Yhteistyön ongelma on veronmaksajien näkökulmasta siinä, että se lisää byrokratiaa, kun tavoitteena pitäisi olla vähentää sitä. Esimerkkinä pääkaupunkiseudun ytv. Toki yhteistyö on parempi kuin ei yhteistyötä. Sama ja enemmän saavutettaisiin kuitenkin kuntaliitoksilla.

Poliitikoille ja erityisesti virkamiehille Yhteistyö on tietysti mitä siunauksellisin asia, koska se teettää lisää työtä, lisää kokoustamista, lisää selvityksiä, lisää pullakahveja, lisää kaikkea sitä, mistä nuo parasiitit elävät.



24
EDIT: anti olla.

25
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 05. 05. 2008 16:04 »
Tämä kiinnitti minunkin huomioni. Tosiaan aiheellinen kysymys, että miksi yhteiskunnan pitäisi rahoittaa yksityisten sijoittajien bisnekset? Yhteiskunta siis sijoittaisi rahat ja kantaisi riskit, mutta mahdolliset voitot pitäisikin luovuttaa sijoittajien rahastettavaksi? Ei tämä nyt kuulosta oikein fiksulta idealta, olenkohan käsittänyt jotain väärin?

Ajat muuttuvat. Ennen vanhaan kunnon kapitalistit vaativat valtion ja kuntien pysymistä syrjässä markkinoilta. Häiritsi kuulemma markkinoiden toimintaa, ja markkinat toimiessaan ovat taivas - tuottavat palveluita ja muuta mannaa kaikista tehokkaiten.

Nykykapitalisteilla, joilla Vaasan johtokin on miehitetty ja joilta Berg on ilmeisesti vaikutteensa hakenut, on tavoitteena, että valtio ja kunnat, veronmaksajat toisin sanoen, rahoittavat bisneksen ja kantavat riskin - voitto toki kuuluu edelleen yrittäjille.

Tätä jo mainittua "yhteinen sijoitus, yksityinen voitto" -malliahan Vaasassa noudatetaan varustamotoiminnassa ja matkakeskushankkeessa, tuoreimmat ja näkyvimmät mainitakseni.

26
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 05. 05. 2008 07:07 »
Julkinen taho
...
Kansa saa ajella komiaa siltaa pitkin ja sijoittajat rikastuu.

Niinpä. Eli Vaasan mallista oli siis kysymys.

Jos silta olisi kannattava, sillä on mahdollista tehdä bisnestä, niin miksi rakentajien kannattaisi myydä se pois?

Ei kannattaisi. Lisäksi kyse olisi strategisesti sellaisesta infrasta, että yhteiskunnan, suurusluokan huomioon ottaen valtion, omistus olisi perusteltua.

Kansa saisi ajella komiaa siltaa pitkin ja kansa rikastuisi.

Sinänsä akateemista, että silta ei ikinä tulisi näillä ihmis- ja tavaramäärillä olemaan kannattava saati että sitä koskaan rakennettasiin.

27
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 04. 05. 2008 19:07 »
Trondheimissa on Norjan toiseksi suurin satama. Se on mitoitettu jopa Nato joukoille sodan ajan huoltosatamaksi. Kuinka paljon suurempaa satamaa Synteesi jää odottamaan ?

Sellaista, johon voisi keskittää kaiken Suomenlahden ja Pohjanlahden tavaraliikenteen joka suuntautuu Itämereltä ulos Pohjanmerelle.

Ja edelleen sanon että silta rakennetaan julkisin varoin ja sitten sen oikeudet ostaa yksityinen siltayhtiö. Veronmaksajien rahaa ei käytetä kuin rakennusvaiheeseen.

Mitä jos yhteiskunta rakentaisi meikäläiselle kartanon? Voisin sitten huolehtia käyttökustannuksista.

Kerrotko vähän tarkemmin tuosta kuviosta? Vaikuttaa liian typerältä jopa teikäläisen esittämäksi.

Että siis sillan rahoittavat veronmaksajat ja sitten sen ostaa siltayhtiö?

-Miksi siltayhtiö ei alunperinkin rahoita siltaa, sen rakennusta?
-Mikä yhtiö ostaisi sillan, jos se ei kannata?
-Vai meinaatko perivaasalaista "yhteinen panostus, yksityinen voitto" -kuviota, jossa veronmaksajat rahoittavat helevetin kalliin hankkeen ja sitten joku yksityinen lunastaa koko roskan nimellistä korvausta vastaan?

28
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 03. 05. 2008 18:06 »
On toki synteesi lueppa
...

Kiitos! Olin kyllä jo lukenut, mutta kertaus on opintojen kuten tiedätte.

Tuo teksti myös selittää sen, miksi vaasalaiset veronmaksajat tukevat liikenneyhteyttä välillä Vaasa - Uumaja. Ihmisiä ei ole tarpeeksi lähellä riittävästi. Liikennettä ei ole riittävästi.

Ainut kuviteltavissa oleva syy, joka tekisi sillanrakennuksesta harkinnanarvoista, olisi se, että Norjassa rakennettaisiin Vaasa-Uumajan leveysasteille massiivinen satama.

Sitä odotellessa.

29
Valtuuston tietoon / Re: Nyt nykii..Uusi ravikeskus.
« on: 03. 05. 2008 18:06 »
Katsomo ja huoltotilat palvelevat kaikkea hevosurheilua, mutta myös   muita tapahtumia; messuja Rock-konsertteja jne.

Kun näistä suunnitelmista lukee, niin voi todeta ainakin sen, että Vaasassa järjestetään tulevaisuudessa ihan perkeleesti "muita tapahtumia; messuja, Rock-konsertteja jne."

Joka ikisen pytingin ylimitoitettuja tiloja niillä perustellaan. On sitten kyse jalkapallostadionista, musiikkitalosta, jäähallista tai raviurheilukeskuksesta.

Sinänsä pitää olla tyytyväinen, sillä nykyisin pienemmätkin, Club 25 -kokoluokan bändit kiertävät Vaasaa kuin spitaalista. Josko näiden stadionluokan urheiluhankkeiden myötä sitten sitten Vaasan populaarimusiikkielämäkin taas virkoaisi. Pystyn jo kuvittelemaan Kauko Röyhkän esiintymässä parille sadalle hengelle monen tuhannen katsojan areenalla. Siitä tulee huikeaa!

30
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 03. 05. 2008 16:04 »
->Pidetään mielessä, että Shanghaissa on yli 15 miljoonaa asukasta ja Ningbossakin yli viisi miljoonaa asukasta. Ningbo on lisäksi merkittävä satamakaupunki.

Vaasassa on 60 tuhatta asukasta ja Uumajassa reilu satatuhatta. Kaupunki tukee liikennettä Vaasan satamaan, kun se ei muuten kannata.

Kyse ei missään vaiheessa tule olemaan siitä, että pystyykö sillan Vaasan ja Uumajan välille rakentamaan, vaan siitä, että onko siinä mitään järkeä.

Ei ole.

31
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 30. 04. 2008 09:09 »
...Suuri on mediaseksikästä huomennakin.

On sitten puolesta tai vastaan.

Sinänsä ei ollut tarkoitus ottaa kantaa kuntaliitoksiin, ainoastaan kommentoida demokratian edellytyksiä.

Tämähän on pohjimmiltaan vain mittakaavakysymys. Kaupunginosa, kunta, valtio, Eu. Mille tasolle päätöksenteko pitää ulottaa, mikä on demokraattisinta. Keskeistä kysymyksessä on osata erottaa päätöksenteko hallinnosta. Hallintoa voi keskittää, se on vain selvitysten tekemistä, päätösten toteutusta ynnä muuta, jonka voi teorian tasolla vaikka kokonaan ulkoistaa.

Kun hallinnon ja päätöksenteon erillisyyden ymmärtää, ymmärtää myös että demokratiassa, päätöksenteossa, pieni on kaunista. Päätöksenteon keskittäminen johtaa väistämättä demokratiavajeeseen. Menee vaikeaksi, jos Vaasan sairaanhoidosta tai kaavoituksesta päätettäisiin Suomen eduskunnassa, jossa on muutama edustaja alueelta. Puhumattakaan että näistä asioista päätettäisiin EU:ssa jossa ei hyvässä lykyssä ole ketään Vaasasta.
 
Paras on, että Vaasan asioista päättävät vaasalaiset, kyse on sentään heidän elinympäristöstään. Samoin on parasta että Vähänkyrön asioista päättävät vähäkyröläiset, kyse on sentään heidän elinympäristöstään.

Hallinto sen sijaan, sitä voi keskittää, sen voi ulkoistaa, tai miten vain parhaaksi katsotaan. En näe mitään estettä sille, etteikö esimerkiksi Vähänkyrön kaavoitusta, sen suunnittelua ja toteutusta Vähänkyrön valtuuston tekemien päätösten pohjalta voitaisi hoitaa myös Vaasasta käsin. Nauru loppuu nyt. Kuvitellaan, että Vaasassa kaavoitusosasto on osaava ja pätevä. Tietysti virkamiehiltä vaaditaan myös paikallista tuntemusta Vähänkyrön asioista, mutten näe sen hankkimisen olevan ongelma näillä välimatkoilla.

Päätöksenteon hajauttaminen pienempiin yksiköihin auttaisi myös oleellisesti sitä suomalaista vitsausta, että hallinnosta on tullut päätöksentekoa. Vaasassakin virkamiehet vievät valtuustoa kuin pässiä narussa ja muokkaavat kaupunkia haluamaansa suuntaan. Näin siksi, etteivät valtuutetut yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyvin perillä asioista, joita heidän päätettäviksi tuodaan. Kukapa palosaarelainen valtuutettu oli oikeasti perehtynyt Purolan kaavaan? Jos valtuustot päättäisivät pienemmän alueen asioista, alueen, jonka he tuntevat, virkamiehet eivät voisi enää ajaa haluamiaan päätöksiä läpi käyttäen hyväkseen valtuutettujen tietämättömyyttä - ainakaan samoissa määrin kuin nykyään.

Esimerkkiä jatkaakseni: Purolan, Vähänkyrön ym:n kaavoista voitaisiin edelleen päättää periaatetasolla keskusvaltuustossa. Aluevaltuustoiden tehtäväksi tulisi päättää kaavan suunnitteluun ja toteutukseen liittyvistä asioista. Monesti se olisi vahinkojen minimointia, olettaen, että aluevaltuustot joutuisivat tekemään päätöksiä asioista, joita he eivät alkuunkaan hyväksy. Kuten että purolalaiset eivät halua lisää rakennuksia pöpelikköönsä. Päätöksiin vaikuttaminen, vahinkojen minimointi olisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin se, että kaavat tulevat annettuina (kuten ne voisivat yhä edelleen tulla, jos aluevaltuusto tahalleen haraisi kaavan toteuttamista vastaan).

Pitää tästä maalailusta tai ei, niin se on tulevaisuutta. Päätöksenteon hajauttaminen, paikallinen osallistuminen, lähidemokratia, kaupunginosavaltuustot jne. Google kertoo lisää.

32
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 29. 04. 2008 11:11 »
Nyt minusta vaikuttaa siltä, että Katajamäki on kokonaan väärillä jäljilä. Tarvitaan kuntaliitos. Sen yhteydessä tulee sovittavaksi se, että kunnan rahat käytetään sinne missä ovat ihmisetkin. Silloin tulee myös oikeudenmukaisesti ja automaattisesti huomioitua jokaisen alueen tarpeet.

Ei tarvita erikseen mitään isoja rakenteita, hallintokeskuksia. Ei tämä ole mitään ydinfyysikon hommaa. Etäisyydetkin olisivat kohtuullisen pieniä ja jokainen meistä tuntee jo ennestään tänän alueen rakenteen.

Edelleen kaipaan sitä Mustasaaren kunnan kokonaisesitystä. Onko sitä kellään??

Tulit sitten samassa lausuneeksi sen, miksi kuntaliitoksia ei synny, tai syntyminen on työlästä. Pieniä kuntia ei kiinnosta liittyä isompaan keskukseen, jos henki on se, että "rahat käytetään sinne missä ovat ihmisetkin". Sehän tarkoittaa käytännössä, että liittyvät kunnat ja niiden asukkaat alkavat rahoittaa keskuksen ihmisten palveluita. Esimerkiksi jollekin vähäkyröläiselle Vaasassa sijaitseva uimahalli on täysin yhdentekevä - hän ei sitä tule käyttämään ja sen olemassaololla ei siten ole merkitystä muutoin kuin ehkä siksi, että hän joutuisi kuntaliitoksen myötä rahoittamaan hallia. Kiinnostaako liitos? No ei.

Kunnallisen päätöksenteon hajauttaminen pienemmille alueille, kaupunginosiin jne, on ideana hyvä. Se toisi päätöksentekoa lähemmäs ihmisiä ja siten saisi ehkä ihmiset kiinnostumaan enemmän politiikasta. Kokeilut voitaisiin kuitenkin tehdä jossain muualla kuin Vaasassa, lähinnä pääkaupunkiseudulla, ja jatkossa alueella asuvien olisi päästävä vaikuttamaan alueensa päätöksentekoelimen kokoonpanoon vaaleissa tai muuten - jossa tapauksessa kyse olisi aluevaltuustosta.

Byrokratiaa tälläinen ei lisää, tai sen ei tarvitse lisätä, sillä kunnan virkamiehet toteuttavat nykyäänkin alueellisia hankkeita, voivat tehdä niin myös jatkossa. Erona ainoastaan se, että päätökset tulevat jatkossa aluelautakunnalta/valtuustolta "keskusvaltuuston" sijaan. Erillistä aluehallintoa ei tarvita.

Kuntaliitoksia syntyisi paljon joutuisammin, ennakkoluulot tulevasta eivät olisi esteenä, jos liittyville kunnille luvattaisiin oma aluevaltuusto ja väestömäärään sidottu osuus syntyvän kunnan budjetista. Hallintoa voitaisiin karsia. Kaikki voittaisivat (lukuunottamatta virkamiehiä). Tämä vaatisi vain ja ainoastaan päättäväisyyttä kuntien valtuustoilta, korvien ummistamista virkamiesten höpötyksiltä ja vakuutteluista sen suhteen, ettei tule toimimaan.

Mutta koska valta Suomessa on muutamalla suurella puolueella, niiden virkamiehillä ja valtuutetuilla, ei tule tapahtumaan. Liian monta työpaikkaa katoaisi.

33
Sekalaista keskustelua / Re: Fiksuhuuto
« on: 25. 04. 2008 14:02 »
Tuossa Poliisi-teeveen haastattelussa tuli kyllä karkealla tavalla esille yrittäjäsankariemme amatöörimäinen osaaminen julkisuuden ja tiedottamisen suhteen.

Oikeudenkäynti on jo alkanut ja sitä käydään mediassa. Jos sitten menee televisiohaastattelussa möläyttämään, ettei "kiinnosta pätkän vertaa" mitä yksittäinen virkamies ajattelee toiminnan laillisuudesta, niin kaivaa kyllä kuoppaa itselleen ja omalle ylimielisyydelleen.

Oikea vastaushan kysymykseen "mitä sanot siihen, että sejase virkamies on todennut toimintanne rikkovan lakia" olisi ollut, että "viime kädessä asia ratkeaa oikeudessa ja luotan suomalaiseen oikeuslaitokseen täysin". Sillä ei ole väliä, että uskovatko yrittäjämme toimintansa laillisuuteen vai rikkovatko he tietoisesti lakia. Ensimmäisessä tapauksessa kyse olisi siitä, että jaetaan järkeviä ja nöyriä lausuntoja oikeudenkäyntiä ajatellen; toisessa tapauksessa siitä, että pelataan aikaa ja säilytetään hyvä kuva asiakkaiden silmissä.

Asioista voi olla omassa päässään mitä mieltä hyvänsä, mutta silloin kun on kyseessä raha, pitäisi käyttää järkeä. Jos haluaa olla räväkkä, niin mallia Nalle Wahlroosilta, ei Harri Ollilta. Miljoonaluokan bisnestä pyörittävällä on syytä olla vastaukset mahdollisiin kysymyksiin mietittynä etukäteen ja jos toimittaja yllättää kysymyksellään, on parempi olla kommentoimatta kuin vastata harkitsematta, varsinkin jos on vähänkään taipumusta möläyttelyyn.

Ihan vaan sivuhuomatuksena.

34
Valtuuston tietoon / Re: Kenen hyväksi VAASAN SÄHKÖ?
« on: 25. 04. 2008 10:10 »
EPV vuosikertomuksesta löytyy kokonaismäärä sähköntoimituksille 4357 GWh = 4 357 000 000 kWh eli se mitä meidän kotimittareissa mitataan.
Tuo määrä sisältää paljon muualtakin ostettua ja muissa voimaloissa tuotettua virtaa kuin vain Vaskiluodon voimalan oma tuotanto.

Mutta sähkönmyynniksi ilmoitetaan 108 miljoonaa euroa, eli 0,0247 eur / kWh
ei ollenkaan paha, kun ajatellaan. Keskiarvohintaa nostaa nimenomaan sähköpörssistä ostettu virta.
Oma tuotanto myydään omistajaostajille niinkuin VS  siihen 2 senttiin.

Mutta siintä tuo EPV on hyvin hoidettu firma että siellä ei omistajat anna paljon voittoa tehdä. Tuollainen suuri liikevaihto ja toiminta ajetaan omakustannuksella jotta sitä voittoa sitten tahkotaan sähköyhtiöissä. Sieltä kautta se on helpommin kaupungille otettavissa.

Näin se energiaklusteri pyörii. Ja kansa maksaa.

Etkö tajua ristiriitoja omissa kirjoituksissasi? Jos sähköpörssistä ostettu sähkö on kalliimpaa kuin itse tuotettu, niin eikö kaikki pörssistä ostettu sähkö silloin nosta sähkön hintaa? Jos itse tuotetulla halvalla sähköllä aletaan lahjomaan Vaasaan lisäteollisuutta, korvamerkataan sitä edullisesti teollisuudelle, niin eikö se tarkoita, että sähköä joudutaan ostamaan silloin sähköpörssistä enemmän, kun oma kapasiteetti riittää yhä pienempään osaan kaikesta myydystä sähköstä? Ja eikö tästä kaikesta seuraa se, että kansa maksaa enemmän, rahoittaa teollisuudelle korvamerkattua halpaa sähköä?

Vaasan sähkön tekemä voitto tulee lähes kokonaisuudessaan Vaasan kaupungille, siten ollen vaasalaisten veronmaksajien hyväksi. Vaasan sähkön katteista tinkiminen tarkoittaisi sitä, että vaasalaiset veronmaksajat hyötyisivät sähköyhtiöstään vähemmän rahan valuessa kaikille Vaasan sähkön asiakkaille, joita on myös Mustasaaressa ja muualla maaseudulla.

Vaasan sähkö - vaasalaisten hyväksi.

Klaus Berg - teollisuuden ja mustasaarelaisten asialla.

EDIT: tää on sitten viimeinen kirjoitus tästä, sikäli kun ei uutta ilmene. Menee jankkaamiseksi, kun toinen ei ymmärrä taivutettua rautalankaa.

35
Vaasa / Re: Vaasan paikallisliikenne
« on: 24. 04. 2008 21:09 »
Miljoonasti olen sanonut tämän ennenkin, mutta joukkoliikenne ei Vaasassa toimi, koska asukastiheys on mitä on. Pysäkin katsotaan palvelevan siitä parinsadan metrin säteellä asuvia tai työskenteleviä ihmisiä. Mitä harvemmassa ihmiset asuvat ja työskentelevät, sitä vähemmän saadaan yhteyksille potentiaalista käyttäjäkuntaa ja sitä vaikeampaa on suunnitella joukkoliikenneyhteyksiä ja saada ne toimimaan.

Koska linjan ylläpitäminen maksaa suunnilleen saman, on käyttäjiä eli ei, ja rahat linjan ylläpitoon on saatava jostain, niin kukin kyllä arvaa mihin se johtaa. Joko lippujen hinnat ovat kalliit tai kaupunki kompensoi linjoja kohtuuttomasti. Ensimmäinen karsii linjan harvaa käyttäjäkuntaa entisestään ja jälkimmäinen syö kaupungin motivaatiota kehittää joukkoliikennettä. Vaasassa taidetaan kärsiä vähän kummastakin.

Vertailun vuoksi: Helsingissä henk. koht. kausikortti kuukaudeksi maksaa reilut neljäkymppiä. Arvokortilla ratikkalippu maksaa muistaakseni 1,35 ja sisäinen lippu jotain 1,80 (voi käyttää maksuhetkestä tunnin ajan myös busseja, metroa ja rajoitetusti lähijunia).

Pysäkkitiheys on sitä luokkaa, että jos on kadulla, eikä näe pysäkkiä, niin silmien täytyy olla kiinni tai sitten on Espoossa. Autottomuus vituttaa vain silloin, kun pitäisi roudata jotain tavaraa. Kiitos autottomien suuren määrän ja palveluiden, pakun saa lainaan muutamalla kympillä. Siinä saa aika monesti lainailla pakua, eikä päästä lähellekään niitä summia, mitkä ovat auton omistamisesta aiheutuvat kulut.

Asukastiheys on siunauksellinen asia. Jos sitä on, niin joukkoliikenne skulaa, palvelut pelaavat yltäkylläsissä määrin, eikä kaupungin virkamiestenkään tarvitse lahjoa yrityksiä, että nämä tulisivat kaupunkiin. Yritystoiminta ja varsinkin kauppa rakastavat suurta asukastiheyttä, tulevat siis ilman lahjuksia, ilmaisia tontteja ja räätälöityjen liikenneyhteyksien rakentamisia toisin kuin Vaasaan.

Eikö olisi hienoa, jos Vaasakin olisi kaupunki? Aletaanko rakentamaan merinäköalallisia torneja? Vaikka Klemettilään, kyllä sieltäkin meren näkisi, kunhan vaan tarpeeksi korkealle pykäisi.

36
Valtuuston tietoon / Re: Kenen hyväksi VAASAN SÄHKÖ?
« on: 24. 04. 2008 14:02 »
Vaasan Sähkö saa vain EPV virtaa halvalla, koska on omistaja em. yhtiössä.
Vaasan Sähkö ei myy virtaa 2,5 senttiin / kWh kenellekään se myy sitä 5 senttiin ja ylöspäin.

Mutta se mitä ehdotin oli että laatimalla tuollaisen kytkykaupan teollisuusasiakkaalle joka tulisi Vaasan alueella niin sillä saataisiin ylivoimainen kilpailuetu "yrityskalastusmarkkinoille" missä monet kunnat verisesti kamppailee.

EPV:lla on omaa kapasiteettia rajoitetusti. Ylimääräisen sähkön, sen jolla houkuteltaisiin teollisuutta Vaasaan, VS joutuisi ostamaan markkinoilta eikä se ole yhtä halpaa kuin EPV:n sähkö.

Rajoitettu oma kapasiteetti + markkinatalouden lainalaisuudet = turha lässätä täällä kahden sentin sähköstä, jolla houkuteltaisiin yrityksiä Vaasaan.

Ihan hyvä idea, mutta se vaan ei toimi niin. Teollisuudelle myytävää halpaa sähköä jouduttaisiin kompensoimaan jollain, esim. kalliimmalla kuluttajasähköllä. VS:n katteista tinkiminen taas olisi yhtä tyhjän kanssa. Vaasan kaupunki voi käyttää VS:n tekemän voiton yhtiöiden lahjontaan tai veronmaksajien hyväksi, turha sitä on korvamerkata mihinkään, esim. teollisuudelle, kuten ehdotat.

DIT: Nord Poolissa sähköfutuurien hinnat pyörivät tällä hetkellä yli 50 eurossa per megawattitunti. Siitä on hyvä repiä 2,5 sentin sähköä teollisuudelle...

37
Valtuuston tietoon / Re: Kenen hyväksi VAASAN SÄHKÖ?
« on: 24. 04. 2008 09:09 »
Jos ja kun meidän sähköyhtiö saa todella edullisesti sähköä ostaa Etelä-Pohjanmaan Voimasta niin se pitäisi kääntää alueen vetovoimaksi ja tällä halvimman energiakaupungin imagolla rahaa ja työpaikkoja alkaisi kiliseen tosi lujaa pian muutoin kuihtuvaan kaupunkiimme.

Tai ehkä kyse onkin siinä, että EPV:ssä on keksitty ehtymätön sähkönlähde, rajoittamattoman kapasiteetin voimalayksikkö?

Miten on Klaus?

38
Valtuuston tietoon / Re: Kenen hyväksi VAASAN SÄHKÖ?
« on: 24. 04. 2008 09:09 »
Ajat siis takaa ylivoimaista edullisuutta, tulkitsen tuon 2,5 senttiä sellaiseksi.

Mitä jos ennen kuin meillä on ne 2000 mainitsemaasi työntekijää, niin myisimme tuon sähkön muualle juuri tuohon mainitsemaasi 2,5 sentin hintaan tai jopa 2,6-2,9 sentin hintaan mikäli tuo 2.5 senttiä olisi kannatavaa, tai edes tappiota tuottamatonta, niin miten kävisi esim. 2,9 sentillä myytäessä? Voitot olisivat valtavia. Sähköähän voi siis myydä vaikka mihin Vaasan, Mustasaareen, Laihialle, Seinäjoelle, Tampereelle, Helsinkiin, Viroon, Ruotsiin, Norjaan, Eurooppaan, Aasiaan, Afrikkaan. Sen ei tarvitse olla juuri sitä sähköä mitä meillä on täällä, ei sitä erotella missään, kuten ei tuulisähköäkään, ei sen käyttäjille tule omaa piuhaa.

Tässähän voisi tehdä todella paljon enemmänkin tulosta. Noilla rahoillahan voitaisiin perustaa vaikka miljoona työpaikkaa lisää ja kaikki Vaasaan.

Eipäs aleta sarkastiseksi! Ehkä Vaasan sähkössä on keksitty menetelmä, jolla voitaisiin ostaa vaikka kaikki maailman sähkö parin sentin hintaan.

39
Sekalaista keskustelua / Re: Fiksuhuuto
« on: 20. 04. 2008 20:08 »
Minäkin pidän tatä huutokauppana ja mielestäni ei liikuta edes rajalla.

Jos joku on keksinyt tälläisen ja tämä on huutokauppaa ja tätä kutsutaan huutokaupaksi, niin pidän tätä huutokauppana. Miltähän se käyttökielessä ja käytännössä kuulostaisi, mikäli tätä kutsuttaisiin arpajaisiksi?" Tule osallistumaan Fiksuhuuto huutokaupan arpajaisiin." Pärkkele, eihän arpajaisissa voi vaikuttaa omaan voittamiseensa, mutta tässä voi. Ja tässä huudetaan. Monia kymmeniä kertojakin.

Arpajaisissa voi vaikuttaa vaikuttaa omaan voittonsa todennäköisyyteen kuten Fiksuhuudossakin. Mitä useamman arvan ostaa, sitä todennäköisemmäksi käy voitto. Lotossa todennäköisyys voittoon on yhdellä rivillä luokkaa 1:15 000 000, kahdella puolet mainitusta jne.

Toisin kuin arpajaisilla, huutokaupalla ei ole mitään tekemistä todennäköisyyksien saati tuurin kanssa. Huudon voittaa, jos maksaa enemmän kuin muut. Kyse on kaupanteon muodosta. Kaupankäyntiin osallistuminen ei maksa ja kaupan rahoittaa se, jolle kohde päätyy.

Arpajaisissa osallistuminen maksaa ja palkinto rahoitetaan osallistumismaksuilla, kuten myös järjestäjän voitto.

Fiksuhuudossa rajaa arpajaisten ja kaupankäynnin välillä yritetään hämärtää sillä, että osallistujille annetaan vaikutelma, että he voivat vaikuttaa huutokaupan tulokseen omilla toimillaan. Kuitenkin on käynyt jo selväksi, ettei sivujen informaatio kohteiden huudoista ole reaaliaikaista ja että kauppa päättyy muutenkin enemmän tai vähemmän sattumanvaraisesti.

Edellinen on kuitenkin epärelevanttia. Oleellista on tapa, jolla kohteet rahoitetaan. Se ei muutu mihinkään, vaikka Fiksuhuuto tarjoaisi kunkin kohteen tapahtumista ja huudoista reaaliaikaisen lokin.

Kuka mitenkin. Itsellä ei venyisi moraali tällaisten toteuttamiseen, mutta idean nerokkuutta, vaikkei se toteuttajien oma olekaan, ei käy kiistäminen. Eiköhän tämä ole jossain laillistakin ja Mäntylä tee ensimmäiset miljoonansa, vaikka Suomessa kävisi miten. Hyvä niin. Kai. Toivottavasti jatkaa bisneksen tekoa ja kehittää vielä jonkun vähemmän kyseenalaisen liikeidean. Suomen tulevaisuus vaatii sellaisia.

40
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 16. 04. 2008 12:12 »
Näitä kuntaliitoksia ajetaan Vaasassa kuin käärmettä pyssyyn. Mutta onko kunnolla mietitty, mitä vaasalainen veronmaksaja hyötyy vähävaraisten kuntien Vaasaan liittämisestä? Kyröt, Maxmot ja Malaxit, jos eivät omillaan (tulevaisuudessa) tule toimeen, tarkoittaa se siis käytänössä varainsiirron tarvetta keskuskunnasta reuna-alueille.

Puhutaan seudun verovoimaisuudesta työvoiman houkuttelun kannalta ja valtion virnomaisen mahdollisista virastojen supistamis- tai uudelleenorganisoinneista, jos kunta ei ole tarpeeksi iso.  Ok nämä perustelut ovat hyviä ja ymärrettäviä. Mutta arvaus se kuitenkin lopulta on, että Herra X Vantaalta ei tule Vaasaan töihin, koska kaupungin väkiluku näyttää pieneltä.

Vaasa-Korsholm minulle kelpaa, muista böndeistä en niin välitä.

Tämä teksti ansaitsee tulla toistetuksi kaiken kuntaliitoskiiman keskellä.

Pages: [1] 2