Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - vito

Pages: [1] 2 3 ... 11
1
koskas tää foorumin on alkanut taas toimimaan? en ole täällä käynyt vilkaisemassakaan kun on ollut 'rikki'. 

2
Laihian asiat / Re: Laihian valtion esittely
« on: 25. 12. 2016 15:03 »
tuo findit on mielestäni ollut kyllä aiemmin kuin tori.fi...     paljon aiemmin

3
minäkin tänään kävin etsimässä mistä kielen saa suomeksi... mutta puuttuu koko 'language' kohta valikosta. eli moberaattori on sen tietoisesti poistanut... miksihän?

vaikuttaa siltä että täältä on kaikki häippässy johonkin naamakirjaan tms...

5
Yleistä keskustelua / Anvian pomot antautui
« on: 30. 05. 2016 16:04 »
Kuinka ollakkaan, anvian vätykset antautui että saa pitää työpaikkansa.  kaikki paukut laittavat securiin...   securin hinnat on niin tähtitieteelliset että jos vain löytyy muita tarjoajia niin tuskin securia kukaan valitsee.  minä en ainakaan.    ...etenkään kun talon pamput on vätyksiä.

Konkari Kim Lindström: Anvian johtajat jänistivät - "Suruliputus paikallaan"
Kuva: Kaido Kuukap

Anvia ja Elisa ovat sopineet yritysjärjestelystä, joka tyydyttää ainakin pörssiyhtiö Elisan johtoa.
Elisa saa haluamansa, kun se ostaa pohjalaisen Anvian ydinliiketoiminnat. Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoo olevansa tyytyväinen saavutettuun yritysjärjestelyyn, jonka kauppasumma on 107 miljoonaa euroa.
Järjestelyssä Elisa irrottaa omistuksensa Anviasta, mutta konkarisijoittaja Kim Lindström on arvioissaan hapan:
”Sopimus merkitsee vain sitä, että Anvia on antautunut lähes ehdoitta ja että Anvian johtajat säilyttävät lyhyellä aikavälillä työpaikkansa.”Lindströmin mukaan Anviasta tulee käytännössä kiinteistöyhtiö. Konkarisijoittaja arvelee, että työntekijöiden kohtalo on samantyyppinen kuin Elisan muissakin operaattorihankinnoissa.
”Anvian työntekijöiden kohtalo taitaa hieman pidemmällä aikavälillä olla sellainen, että suruliputus on paikallaan Vaasan ja Seinäjoen seuduilla.”
Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori mainitsi maanantaina, että teleliiketoiminnan myynti Elisalle osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi. Järjestely kuitenkin edellyttää Anvian ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyntää.
Elisan edustajat tulilinjalla
Kim Lindström on pitkään arvostellut Elisan toimia Anvian valtauksessa, eikä hän anna armoa yhtiölle tälläkään kertaa.
”Elisan toimet valtaustaistelun aikana ovat olleet sekä osakeyhtiölain että arvopaperimarkkinalain vastaisia, eikä nyt tehty sopimus merkitse sitä, että synnit pitäisi antaa anteeksi”, Lindström lataa.
Konkarisijoittaja ei peruuta aiemmin julkisuudessa antamistaan arvioista.
”En ole koskaan aikaisemmin pitkän urani aikana törmännyt siihen, että yhtiön edustajat julkisuudessa ja yhtiökokouksessa tietoisesti valehtelevat. Yhtiön käyttämät keinot eivät kuulu Suomen yrityselämään ja toivon, etteivät ne yleisty. Pikemminkin voisi kuvitella, että ne ovat käytössä itärajan takana.”
Lindström muistuttaa, että Anvian yhtiökokous järjestetään tiistaina (31.5.) Vaasassa.
”Anvian yhtiökokouksen luonne muuttuu hieman, mutta veikkaanpa, että tulemme kuulemaan paljon vihaisia puheenvuoroja. Elisa on onnistunut tärvelemään mainettaan erittäin tehokkaasti Pohjanmaalla. Sitä suren Elisan osakkeenomistajana.”
 

6
Yleistä keskustelua / Re: Taas toimii
« on: 25. 04. 2016 15:03 »
olin reilun viikon työmatkalla enkä käynyt täällä lainkaan, ja sitten kun meinasin tulla niin sivut ei aukea. luulin jo että oli käyny "vaasa foorumit" ja sivusto lopetettu. onneksi niin ei ollut käynyt..

7
Sekalaista keskustelua / Vs: Mamu-uutiset
« on: 30. 08. 2013 08:08 »
Juu nyt kyllä hyysärit kusevat omaan kippoon, täytyypä nekruilta viikonloppuna kysyä mitä mieltä ovat neekerikylä nimen käytöstä ja joka pian joutuu pannaan Vaasassa.

nyt on taas tapetilla neekerikylänimi. toivottavasti perinteinen nimi jää voimaan

Neekerikylä puhuttaa jälleen - tuleeko alueesta Aaltopuisto?  30.08.2013 08:22 (Päivitetty: 30.08.2013 08:36) Kommentit0
  Vaasan kaupunginhallitus ottaa nimiasiaan kantaan ensi tiistaina.   
 Neekerikylän nimi on jälleen tapetilla. Kaavoitusarkkitehti Aila Virtanen, miksei koko aluetta nimetä saman tien Aaltopuistoksi, kuten sitä usein kutsutaan?  - Se on niin pieni alue. Jos nimeämiseen ryhdytään, niin sillä perusteella pitäisi nimetä paljon alueita Vaasassa. Lisäksi Aaltopuiston aluetta on vaikea määritellä. Meidän pitäisi käydä kaikki Vaasan alueet läpi, koska kaikkialla on epäselvyyttä alueista. Oikeastaan yhtäkään aluetta ei ole nimetty virallisesti.
 Alueen ja tien nimeä on käytetty nyt sekaisin. Miksei Neekerikylä-nimistä tietä nimetä selvyyden vuoksi Aaltopuistontieksi Aaltopuiston sijaan?
 – Niin aivan, tuo on aika hyvä huomio. Mielessäni oli kyllä aivan sama asia. Sitten laitoin johdonmukaisesti Neekerikylästä Aaltopuiston.
 Lue lisää aiheesta perjantain lehdestä.

8
Sekalaista keskustelua / Hallituksen rakennepaketti 2013
« on: 29. 08. 2013 22:10 »
tänään hallitus on sopinut rakenteellisista uudistuksista.
 Pakettiin on kirjattu mm. seuraavaa:

Hallitus on ehdottamassa 12 kaupunkiseudulle pakkoliitosmahdollisuutta. Valtioneuvostolle esitetään mahdollisuutta velvoittaa kunnat liittymään yhteen,  jos enemmistö kuntien asukkaista kannattaa liitosta eivätkä kunnat tee itse  päätöstä.
 
 Tällaisia seutuja olisivat ainakin Turku, Vaasa, Oulu, Tampere ja  Jyväskylä.

Kuntien velvoitteita on tarkoitus vähentää miljardin euron edestä vuosina 2014–17. Tämä tietäisi valtiovarainministeriön mukaan noin 20 000  työpaikan vähennystä, mutta samaan aikaan kunnista jää väkeä vielä enemmän  eläkkeelle.


 
 Opintotuen ehdot tiukentuvat tulevaisuudessa. Ministeri Paavo Arhinmäen (vas.)  mukaan tukea saa tulevaisuudessa enintään puoli vuotta yli tutkinnon  tavoiteajan, kun tukea on nyt saanut vuoden tavoiteajan yli.
 
 Subjektiivista päivähoito-oikeutta aiotaan rajoittaa silloin, kun vanhempi on  kotona äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidon tuella.  Myös vuorotteluvapaan käyttöä rajoitetaan.
 
   KUVA: Jussi Nukari Pääministeri Jyrki Katainen saapuu lehdistön eteen. height=298
Pääministeri Jyrki Käteinen saapuu tiukkana lehdistön eteen, "me tienataan tällä".   
 
 Oppivelvollisuusikä nousee 17 vuoteen. Hallitus haluaa ikärajan nostolla muun  muassa turvata nuorten koulutustien jatkumisen ja vähentää keskeyttämisiä. 
Esikoulu muuttuu pakolliseksi. Nykyinen kotihoidontuki kohdennetaan puoliksi  molemmille vanhemmille.
Työuria pidennettävä kahdella vuodella, 0,5 vuotta alusta ja 1,5 vuotta lopusta.  Tavoitteena vähintään 62,4 vuoden keskimääräinen eläkeikä vuonna  2025.
Metropolihallinto aloittaa viim. 2017. Tehtävät määräytyvät kuntaliitosten  perusteella. Metropolialueelle erityinen kuntajakoselvittäjä.
 

9
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 29. 08. 2013 11:11 »
Nyt meni tilaukseen puhelin jossa kaksi simmikortin paikkaa eli toimii mokkulana tai puhelimena, rupeaa alle vuoden vanhoja raatoja kertyyn. No elämä on ja pannaan oksanhaaraan ja haulikolla selväksi, käyttämätön ZTE Blade jossa prepaid kortti jossa 50€ puheaikaa ei mennyt kaupaksi 70€ hintaan, no yhen puhelun soitin että sain numeron ylös, pieni 8 Gb muistikortti lähtee maata kiertävälle radalle ensi pyhänä. Tämän Samsung duuson mallin veden kestävyyden testaan pikku sukelluksella ja sitten hakkaan nauloja pölkkyyn, jos kestää mitä luvattu laitan hyllyyn.Näin mä meinaan saada edes kaksi vuotta lepoa puhelin hankintaan.

Eiks ne vois lahjoittaa jollekin kiinalaiselle?

Kiina taitaa olla maailman vaurain maa tällähetkellä. tarviiko sinne nyt täältä velkaparatiisista mitään lahjoittaa...?

10
Keinotekoisen kaksikielisyyden kustannukset  Suomalainen demokratia: kouluja ja terveyskeskuksia lakkautetaan samalla, kun keinotekoisen kaksikielisyyden ylläpitämiseen laitetaan satoja miljoonia euroja.
Suomen EU:hun maksamat netto-osuudet ovat vuosina 2007 - 2013 397 milj. euroa vuodessa.  Kuinka esimerkiksi tämä pystytään kattamaan, kun Suomen terveydenhoidosta eikä koulutusjärjerjestelmästä pystytä enää tinkimään? Ainoa kohde, josta Suomessa ei ole vielä milloinkaan tingitty, on Suomen keinotekoinen kaksikielisyys. Suomessa ylläpidetään kaikilla aloilla kaksoishallintojärjestelmää 5 %:n kielivähemmistön vuoksi.
Kun Ruotsi ja Ahvenanmaa ovat selvittäeet sitä, miksi suomenkielistä koulua, yliopistoa, hoitolaitosta jne. on mahdotonta perustaa, syyksi on esitetty laskelmat, jotka osoittavat, että suomenkieliset palvelut tulisivat maksamaan niin paljon, että yhteiskuntajärjestelmä ei pystyisi niitä kantamaan. Sen sijaan Suomessa ei ole virallisesti edes laskettu, kuinka paljon kaksikielisyys maksaa.
 Sosiaali- ja koulutuspalveluiden lisäksi esimerkiksi YLEssä ruotsinkielinen toiminta saa noin 17 % koko YLE:n budjetista. Kuitenkin ruotsinkieliset katsovat esimerkiksi Pohjanmaalla omilla antenneillaan ja Uudellamaalla kaapelista Ruotsin TV:n lähetyksiä. Uusi YLE:n pääjohtaja kertoi astuesssaan virkaansa 2005, että YLE joutuu tekemään budjettiinsa leikkauksia, jotta talous saadaan tasapainoon.
 Suurin kustannus on Suomen alentunut kilpailukyky suomalaisten kapean kielivarannon takia, ja tämä on pääasiassa seurausta koulujen pakollisesta ruotsista.
Vuonna 2005 YLEn ruotsinkielisen TV- ja radiotoiminnan osuus YLEn kustannuksista oli 16,7 %. Ahvenanmaa ei maksa TV-lupamaksua Suomeen. Näin ollen muut kuin ruotsinkieliset maksavat YLEn ruotsinkielisestä toiminnasta noin 2/3 osaa. FST:n lähetyksistä suuri osa on mm. ulkomaista fiktiota eli päällekkäistä ohjelmaa Ruotsin TV:n kanssa. Lisäksi suomenkielisillä kanavilla tulevat ohjelmat voidaan tekstittää ruotsiksi YLEn teksti-TV:ssä. Ruotsinkielisillä on oikeus omaan TV-kanavaan, mutta menoeriä olisi syytä tarkistaa. Yksi vaihtoehto olisi myös tehdä FST:stä kaikkien Suomen vähemmistöjen yhteinen TV-kanava.
 YLEn vuosikertomus 2005


 "Valtio tulee taloudellisesti kuntia vastaan kaksikielisten palveluiden tarjoamisessa sekä yleisessä valtionosuudessa että peruskoulutoimen valtionosuudessa. Kaksikieliset kunnat saavat 10 prosentin korotuksen yleisessä valtionosuudessa palvelujen järjestämiseen molemmilla kielillä. Peruskoulutoimessa kaksikieliset kunnat saavat jokaista ruotsinkielistä oppilasta kohden 10 prosentin korotuksen. Kaksikielisille kunnille sekä suomen- että ruotsinkielisten palvelujen turvaaminen onkin vuositasolla iso menoerä, eivätkä korotukset valtionosuuksissa riitä kattamaan kuluja."
–  Sosiaali- ja terveysministeriö (STM): Suomenruotsalaiset, 2001
 "Kaksikielisyyden kustannusten laskeminen on hankala kysymys. Periaatteessa voimme poimia kuntien ja valtion budjeteista kaksikielisyyteen liittyvät eurot ja laskea ne yhteen. Tällaisia ovat mm. lähes kaikki käännöskustannukset. Tästä summasta voisi sitten vähentää esimerkiksi sijaan tulevan kielenopetuksen kustannukset, jolloin olisi kuitenkin otettava huomioon pakkoruotsin opetuksen huonot tulokset verrattuna motivoituun kielten opiskeluun. Käsittääkseni pakkoruotsin suurimmat kustannukset eivät kuitenkaan ole nähtävissä julkishallinnon budjeteista. Oikea kustannus saadaan taloustieteistä tuttuja vaihtoehtokustannuksia laskemalla.
 - Suurin kustannus on se, että suomalaisten vieraitten kielten osaaminen on suppeaa ja riittämätöntä.
 - Ruotsin kielen suosiminen aiheuttaa yhteiskuntaan vääristymän, koska parhaat yksilöt eivät valikoidu korkeakouluopiskeluun eivätkä työpaikoille.
 - Pakkoruotsi aiheuttaa imago-ongelman kaikelle kielten opiskelulle, mikä heijastuu erityisesi suomenkielisten poikien kielteisinä asenteina kielten opiskeluun. Tästä johtuen pojat eivät mene lukioon, jättävät sen kesken taikka eivät jatka korkeakouluun."
 – Nimim. "Halloo!",  HS Keskustelut, 25.4.2006
 "Olemassa olevien tietojen perusteella voidaan joka tapauksessa todeta, että suomalainen yhteiskunta sijoittaa suomalaisten vieraiden kielten - tässä mukaan luetaan myös suomenkielisille opetettava ruotsi - taitoon huomattavan määrän taloudellisia resursseja. Edellä on esitetty arvio, että suomalaisten kielenopetukseen ja siihen liittyvään kotityöhön on aikaa käytetty viimeisten 50 vuoden aikana yli miljardi tuntia. Jos opetustunnin hinnaksi kaikkine kuluineen lasketaan esimerkiksi 400 markkaa, opetusryhmän keskimääräiseksi kooksi arvioidaan 25 oppijaa ja opiskelijan ajankäytön (opetustunti ja omaan opiskeluun käytetty tunti eli kaksi tuntia opetustuntia kohti) hinnaksi 100 markkaa tunnilta ja varsinaisten opetustuntien määräksi arvioidaan puoli miljardia tuntia, päädytään kokonaissummaan, joka on 180 miljardia markkaa. Se vastaa lähes yhden kokonaisen vuoden Suomen valtion budjettia."
 – Vaikuttavuutta koulutukseen, Suomen Akatemian koulutuksen vaikuttavuusohjelman tutkimuksia, Reijo Raivola (toim.), 2000.
 Lohja  "Paikallisten lehtien yleisönosastoissa näkee joskus nurinaa ruotsin kieltä vastaan. Kirjoittajat epäilevät kahden kielen koituvan Lohjalle kalliiksi. Kaupunginjohtaja tyytyy vain tuhahtamaan moisille väitteille, sillä kaupunki saa erillistä valtionapua kaksikielisiä palveluita varten."
 Lohjan, kuten monien muidenkin kuntien, keinotekoista kaksikielisyyttä maksavat kaikki suomalaiset veronmaksajat valtionverotuksessaan.
 Lue artikkeli Turun Sanomista
 Samaan aikaan Suomessa on erittäin varakkaita suomenruotsalaisia säätiöitä, joiden rahat on korvamerkitty ruotsinkielisten ja ruotsinkielisen kulttuurin ja tieteen tukemiseen. Tällaisia säätiöitä tai yhdistyksiä ovat esimerkiksi Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen för Åbo Akademi, Svenska Litteratursällskapet, Sparbanksstiftelsen ja Folkhälsan (katso esim. Stockmann-konsernin osakkeenomistajat). Talentun.comin mukaan suomenruotsalaiset yleishyödylliset rahastot ja säätiöt jakavat palkintoja, stipendejä ja tukea 30 miljoonaa euroa vuosittain, mikä on viidesosa kaikesta suomalaisten säätiöiden jakamasta tuesta tieteelle ja taiteelle.
”Svenska kulturfonden on perustettu vuonna 1908, ja nykyään se toimii katto-organisaationa yli 400 rahastolle, jotka pohjautuvat testamentteihin sekä yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja yritysten tekemiin lahjoituksiin. Svenska kulturfondenin omistaa ja sitä hallinnoi Svenska litteratursällskapet. Rahaston tuoton jakavat Kulturfondenin luottamuselimet, jotka nimeää Ruotsalainen kansanpuolue.”
 – Svenska kulturfondenin nettisivu
 

11
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 29. 08. 2013 09:09 »
mihin tarvitaan kahta sim korttia samassa puhelimessa? käsittääkseni puhelimella ei voi valita 'lennosta' kumman kortin laskuun soittaa. netit ja puhumiset voi olla samassa kortissa niin miksi kaksi?  näitä tupla simmejä olisi pitänyt olla silloin viimevuosikymmenellä kun puhelut oli kalliita ja operaattorista toiseen maksoi maltaita soittaa vs omaan operaattoriin. nythän lähes kaikissa liittymissä on puheaikaa siten ettei vaikuta mihin soittaa niin aina sama hinta. kaukomaille toki 3 senttiä enemmän/minuutti kuin pohjoismaihin.
mullakin 2500min liittymä täydellä netillä eikä koskaan tule yllätyksiä laskuun

12
Suomessa kaksikielisten lasten, joilla ruotsinkieli on toinen kieli, kannalta epäkohta on se, että lapsen suomenkieli koetaan hoitopaikoissa ja koulussa negatiivisena, ruotsia haittaavana kielenä. Suomenkieltä lapsen toisena äidinkielenä ei kunnioiteta, vaan asetetaan vanhemmille paineita ruotsinkielistää lapsi mahdollisimman varhain, mikäli mielivät laittaa lapsen ruotsinkieliseen tarhaan ja kouluun.
 Muutoin varoja kohdennettaisiin kaksikielisten lasten molempien kotikielien  –ja lapsen kielenkehityksen  – hyväksi, ja opetuksen ruotsinkielisyys tulisi näille lapsille myöhemmin ja asteittain. Nyt varhaiskasvatusta leimaa vain pyrkimys mahdollisimman vahvaan ruotsinkielistämiseen – ei kaksikielistämiseen kotitaustan mukaan.
 Kirjoittanut nimimerkki "Kaksikielisten lasten vanhempi", HS Keskustelut, 19.4.2006
    Ja samanlainen asenne on Tammisaaren ruotsinkielisillä suomen kieleen kuin kakkosmies Ljungreenillakin. He ovat YLE:n uutisten mukaan jättäneet Tammisaaren kaupungille asukasaloitteen, jossa he vaativat, että suomenkielisille on järjestettävä ruotsin kielellä kielikylpyjä, "koska muuten nämä suomenkeiliset nuoret eivät voi osallistua Tammisaaressa, kotikaupungisssaan lapsille ja nuorille järjestettäviin aktiviteetteihin, koska nämä aktiviteetit järjestetään ruotsiksi".
 Käännös: "Tammisaaressa tarvitaan ruotsinkielistä kielikylpyä niille, joilla on suomi äidinkielenään, näin ajattelevat tammisaarelaiset asukasaloitteessaan kaupungille.Tammisaaressa useimmat lapsille ja nuorille suunnatut aktiviteetit tapahtuvat ruotsiksi, joten suomenkielisille lapsille ja nuorille olisi helpompaa osallistua ruotisnkieliseen toimintaan, jos he osaisivat ruotsia, kirjoittavat aloitteentekijät. Koulutuslautakunta keskustelee tänään torstaina tästä ja alustus ehdottaa lautakunnalle, että selvitetään, josko ruotsinkielisen kielikylvyn voisi aloittaa ruotsinkielisessä päiväkodissa syksyllä 2007."
 Että näin. "Ruotsinkieliset" ovat huolissaan. Mikä neuvoksi? Lisätään suomenkielisille ruotsinopintoja, että he voivat osallistua paremmin ruotisnkieliseen toimintaan! Muuttakaamme suomenkielisten äidinkieli jo lapsuudessa suomesta ruotsiksi, niin he saavat sivistystä kotikaupungissaan! Eikö kukaan ole tullut ajatelleeksi, että suomenkielisille pitäisi Tammisaaressa järjestää aktiviteetteja omalla äidinkielellään? Vai eikö se ole RKP:n mieleen? Eikös tämä tällainen ole jo karkeaa kielirasismia? Suomenkielisiä nuoria painostetaan muuttamaan äidinkielensä, muuten heille ei ole toimintaa.
 Tammisaaressa on muuten suomenkielisiä reilut 17 % – eli saman verran kuin ruotsinkielisiä Suomessa enimmillään historian aikana, ts. 1600 – 1700-luvulla. Eikö suomenkielisille Tammisaarelaisille pidäkään tarjota palveluja ensi sijassa omalla äidinkielellä? Pitäähän ruotsinkielisillekin, vaikka heitä on nykyään enää n. 5 %, joista luokkaa 4 % käytännössä kaksikielisiä.
– Nimim. "Olkaamme vapaita",  HS keskustelut,  25.9.2006
 
 Kielikylpyjen kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:
 - Kielikylpymetodeja ajetaan Suomessa läpi pitkälti Suomen erikoislaatuisen kielipoliittisen tilanteen ylläpitämiseksi. Yhteyksiä ja aasinsiltoja vedetään mm. Kanadan ranskankieliselle suppealle alueelle, vaikka yhtäältä kieliryhmien määräsuhteet (vrt. kielen kuuleminen ja käyttö elinynpäristösssä) sekä toisaalta englannin ja ranskan erot kielinä eivät ole verrannollisia Suomen tilanteeseen. Kielikylpyopetus on myös painottunut ruotsiin, vaikka maassamme on pulaa eurooppalaisten valtakielien taitajista. Kun yhteiskunnan pitkälti keinotekoisia ruotsintaitovaatimuksia joudutaan ajan mittaan sopeuttamaan maan väestöllisiin realiteetteihin, eurooppalaisten kielten painoarvo edelleen kasvaa.
 Suomenkieliset lapset ja heidän vanhempansa toimivat kielikylpyasiassa käytännössä myös poliittisten päämäärien välineenä. Tämän poliittisen aspektin mukanaolo on aivan terveellistä tiedostaa.
 - Vanhemmille syötetään usein ylioptimistista ”tietoa”, joka perustuu suppeisiin intressiväritteisiin tutkimustuloksiin (monia tehty Vaasan seudulla ruotsinkielisten tahojen toimesta liian pienillä tutkimusotoksilla liian lyhyessä ajassa). Kriittiset ja kielikylvyn kannalta haasteita esiintuovat näkemykset puuttuvat tiedotuksesta. Kielikylvyn tutkimiseen liittyy varmasti myös aikaperspektiivin ongelmia – monet äidinkielen hallinnan puutteet saattavat tulla esille vasta myöhemmässä kouluiässä, kun pitäisi oppia monimutkaisempia käsitteellisiä asioita.
 - Kielikylpyopetuksen taso ja metodit vaihtelevat. Tulokset yhdestä metodista eivät ole suoraan yleistettävissä toiseen. Tässä on muistettava myös, että esim. Suomen ruotsinkielisiin päiväkoteihin ei enää riitä äidinkielenään ruotsia puhuvia. Miten mahtaa olla kielikylpylaitosten laita? Erittäin kyseenaisena yksityiskohtana pitäisin myös oman äidinkielen (suomen) opettamista lapsille ruotsiksi kielikylpykoulussa.
 - Kielikylpy tarkoittaa usein lapsen ruotsinkielistämistä. Vanhemmat ovat taipuvaisia tähän mm. lapsen varmemman opiskelupaikan toivossa (vrt. kielikiintiöt: esim. Suomen ekonomeista liki 20% on ruotsinkielisiä, eli he ovat väestöosuuteensa nähden selvästi yliedustettuna kaupallisilla akateemisilla aloilla).
 Kielikylvyt ovat paitsi kielenopetusta, myös politiikkaa. Näitä opetusmenetelmiä on voitava tarkasteltava eri kanteilta, ja niistä on tarjottava enemmän riippumatonta tietoa.
– Nimim. "2-kiel-perhe", Vauva-lehden keskustelu,  27.09.2006
 
 Kielikylpyjä koskevissa kommenteissa, niihin palatakseni, otti kylläkin silmään tuo mahdollinen kotimaisten tutkimusaineistojen rajallisuus (mm. suppea, valikoitunut otanta ja lyhyen aikavälin seurantatulokset). Tutkimuselämässä ei myöskään ole tavatonta, että tutkimusten tilaajan tai suorittajan intressit voisivat vaikuttaa tutkimusten lopputulokseen.
 Kanadan tutkimuksista vielä sen verran, että heidän kieliympäristönsä poikkeaa melkoisesti suomalaisesta, Quebecissä ranska on joka paikassa kuuluva kieli, sillä sitä puhuu 82% sikäläisistä. Vastaavaa asetelmaa ei meiltä löydy kuin pienistä rannikkokunnista. Kun siihen ynnätään vielä se, että osa kielikylvettäjistä ei välttämättä ole itse alunperin ruotsinkielisiä (vrt. puute mm. ruotsinkielisistä päiväkotihenkilöstöstä), niin aika erilaista tämä Suomen kielikylvetys. Se siitä autenttisesta kielimallista.
 Tässä valossa ruotsin kielikylvetyksen niin vahvaa ensisijaisuutta Suomessa on kieltämättä hieman vaikea ymmärtää - ruotsi kun on useimmille suomenkielisille ihan yhtä vieras kieli kuin saksa, englanti, ranska tai venäjä. Satelliittiyhteyksien myötä on varmasti tarjolla myös lasten- ym. ohjelmia näillä kielillä. Eikö siis olisi mielekkäämpää panostaa kielikylvetyksessäkin ennemminkin paljon puhuttuihin, meillä kipeästi tarvittuihin maailmankieliin, kuin pieneen marginaaliseen ruotsiin, jonka tarve suurimmassa osassa Suomea on pitkälti keinotekoinen?
 Olisiko kielikylvetyksessä sittenkin kyse muustakin kuin henkilökohtaisesta kielenoppimisesta? Kyllä tässä saattaa jokin muukin agenda olla.
 Jos vanhemmat päätyvät valitsemaan lapselleen kielikylvyn, niin pitäisikö heidän ainakin pohtia tarkemmin mistä kielellisistä rikkauksista heidän jälkikasvulleen olisi eniten hyötyä. Kaikesta huolimatta aika kun on rajallista, eikä kaikkea voi käytännössä saada.
– Nimim. "Pilttihirmu", Vauva-lehden keskustelu,  27.09.2006
 
 Kielikylvetys opetusmenetelmänä soveltuu varmasti parhaiten vaikkapa Kanadan Quebeciin, jossa on ranskankielisiä yli 80%. Tällöin lapsilla on tarhan ja koulun lisäksi aito kielimalli myös muualla elinympäristössään, ja kielen oppiminen on sen käyttötarpeeseen nähden mielekästä. Tällöin kylvetyskieli on helppo perustella myös lapselle. Kielisuhteiden ollessa toisinpäin, tai Suomen oloissa jopa 95% vs. 5% voi lapsella herätä jossain vaiheessa kysymys ”miksi ei riitä, että kävisin koulua suomeksi?” Oma äidinkieli itsessään ei riitä, vaikka sillä pärjäisi ympäristössä hyvin - se on siis jollain tavalla kategorisesti riittämätön.
 Kielikylvetykseen sisältyy aina riski, että lapsi menettää jotain kielellisestä identiteetistään ja äidinkielensä hallinnasta. Vaikka ”myyntipuheessa” luvattaisiin mitä, kyseessä on kuitenkin herkässä kehitysvaiheessa oleva yksilöllinen lapsi. Kielikylvetyksen vaikutuksista Suomen olosuhteissa ei vielä voida sanoa paljonkaan, sillä monet puutteet mm. äidinkielenhallinnassa tulevat esille vasta sitten kun ihmisellä on tarve hallita abstrakteja ja monimutkaisia käsitteitä. Ekaluokkalainen lapsi voi jutella sujuvasti kolmellakin kielellä, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että hän olisi kolmikielinen, tai että hän hallitsisi tai tulisi hallitsemaan edes yhden kirjakielen kunnolla, täysimittaisena äidinkielenä.
 Kielikylvyn tutkimus on Suomessa keskittynyt Vaasan seudulle ja sillä on siteensä ruotsinkieliseen Suomeen. On selvää, että kielikylpyjä halutaan tietyissä piireissä edistää. Kielikylpytutkimusten tekijöillä ja teettäjillä on myös usein henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, jotka voivat tämän tyyppisessä tutkimuksessa hyvinkin heijastua tuloksiin.Tutkimusotokset voivat myös olla liian suppeita ja valikoituneita muodostaakseen pohjan luotettaville ja yleistettäville tieteellisille johtopäätöksille.
 Kielikylvetys on poliittisena välineenä sikäli kätevä, että se sitoo kylvetyskielen vaikutuspiiriin paitsi lapsen, myös vanhemmat ja muun perheen. Kielikylpykoulujen yhteisöissä voidaan tehdä myös politiikkaa. Tämä on aivan varmasti tiedostettu asia. Suomessa koko kielipolitiikan aihe on lisäksi perinteisesti vaiettu, ja väestön enemmistön suhtautuminen nykyiseen kielipolitiikkaan kielteistä (vrt. Ruorsin vapaaehtoisuutta kannattavat, sekä suhtautuminen RKP:hen). On todellisuuden kieltämistä väittää, ettei kielikylpyihin kohdistuisi poliittisia toiveita. RKP:ssä on tietääkseni asiasta yhtä ja toista ääneen sanottukin.
– Nimim. "Äidinkielen itseisarvo", HS Keskustelut,  3.10.2006
 
Oman pitkän opettajakokemukseni perusteella uskallan olla eri mieltä. Kaikkein tärkeintä mille tahansa oppimiselle on, että on vahva pohja äidinkielessä. Jos äidinkielen pohja ei ole tarpeeksi vahva oppilas ei kykene tuottamaan vieraskielistä tekstiä. Vaikeita yliopiston vieraskielisiä tekstejä ei kykene ymmärtämään. Kaikkein hankalimmaksi on osoittautunut gradun teko. Ns. kaksikieliset ovat puolikielisiä. Kaikkein yllättävintä oli huomata yliopistolla, että niin sanotuissa kaksikielisissä perheissä kasvaneiden molempien kielien taito oli heikompi kuin täysin suomenkielisen, joka oli opiskellut vierasta kieltä yliiopistolla ja sitten mennyt kyseistä kieltä puhuvaan maahan.
– Nimim. "Ksantippa",  HS Keskustelut, 28.9.2006
 
 "Äidinkieli on monin tavoin kulttuurin perusta, merkitysten ensisijainen kantaja ja välittäjä. Oppiminen ja henkinen kasvu perustuvat ratkaisevasti äidinkielen hallintaan. Äidinkielestä riippuu pitkälti se, miten ihminen kykenee tietojen hankintaan, analysointiin ja käsittelyyn ja miten hän pystyy ilmaisemaan, argumentoimaan, tulkitsemaan ja arvioimaan tietoja. Äidinkieli on myös se perusta, jolle rakentuu ihmisen identiteetti kulttuurisena toimijana. Ellei tämä ole kunnossa, on turha olettaa, että vieraiden kielten ja kulttuurien ymmärtäminen ja omaksuminen onnistuisi täysipainoisesti. Monikielisyyden ja monikulttuurisuuden arvoperusta on riippuvainen siitä, ymmärtääkö ihminen oman asemansa oman kielensä käyttäjänä ja toimijana omassa kulttuurissaan. Siinä, mitä edellä on sanottu, on riittävästi syytä siihen, että on aihetta olla huolissaan äidinkielen heikoista oppimistuloksista peruskoulun kuuden ensimmäisen vuoden aikana (Lappalainen 2003) ja erityisesti ylioppilastutkinnon äidinkielen kokeen tulosten ratkaisevan suuresta heikkenemisestä (Leino 2002). "
– Emeritusprofessori Kari Sajavaara, artikkelista "Kielivalinnat ja kielten opiskelu", 2006.

13
Kielikylpyyn jatkoa

Lapset ja kahden kielen loukku  Lapsen mahdollinen puolikielisyys on vaiettu asia paitsi kielikylpyjen kohdalla, myös kaksikielisille perheille suunntatussa markkinoinnissa (Folkting: "Anna lapselle lahja"), josta oma perheemmekin on saanut osansa.
 Virallisissa kielikylpysuosituksissa vaaditaan, että lapsen tulee olla vähintään 4-vuotias, äidinkieleltään normaalisti kehittynyt ja kieli-identiteetiltään selkeästi suomenkielinen, ennenkuin hänet voidaan hyväksyä kielikylpyyn. Suositusten takana on pyrkimys vähentää nk. puolikielisyyttä, jossa lapsi ei hahmota kunnolla kumpaakaan kieltä. Suositusten noudattamisesta huolimatta kielikylvetetyillä lapsilla esiintyy muita enemmän kielen kehityksen häiriöitä ja oppimisvaikeuksia.
 Puolikielinen lapsi ei pysty puhumaan kumpaakaan kieltä ilman toisen kielen sekoitusvaikutusta, syntyperäisen puhujan tapaan. Kielten sekoittuminen voi ilmetä monella tavalla – sanastossa, ilmaisutyylissä, kielen rakenteissa ja kirjoittamisessa. Puolikielisyys johtaa usein lapsen myöhempiin yleisiin oppimisvaikeuksiin.
 Kielikylpyihin liittyvistä todetuista riskeistä huolimatta suomenkielisten lasten kielikylpyjä ollaan lisäämässä lähivuosina huomattavasti samalla kun kielikylpyjen haitoista vaietaan. Suomessa poikkeuksellisen suurta kiinnostusta kielikylpyihin ja niiden saatavuuden lisäämiseen selittää osaltaan vanhempien tietämättömyys sekä poikkeuksellinen kielipolitiikka. Koulujen raskas kieliohjelma ja yhteiskunnan ylimitoitetut ruotsintaitovaatimukset kasaavat paineita kielten opetukseen. Kielikylvyn toivotaan keventävän kieltenopiskelua. Sen sijaan, että tunnustettaisiin tosiasiat ja hyväksi tiedetyt tavat edesauttaa suomenkielisten monipuolista kielitaitoa muttamalla kielilainsäädäntöä ja opetussuunnitelmia, takerrutaan nykyiseen aikansa eläneeseen järjestelmään ja sen ylläpitämisellä perusteltuihin keinoihin.
 Vanhemmat olisi eturivissä saatava ymmärtämään lapsen kielellisen kasvuympäristön merkitys. Ja se, että puutteellinen äidinkielen taito haittaa myös muiden kielten kunnollista omaksumista.
 Kaksikielisten perheiden lasten puolikielisyysriskistä ei mikään taho ohjeista mitenkään. Lapsi saatetaan panna hyvin pienenä ruotsinkieliseen päivähoitoon, vaikka lähin hoitaja kotona sekä ympäristö muuten olisi suomenkielinen.
 Kaksikielisissä parheissä tavanomainen puheen kehityksen viivästyminen ei myöskään ole harmiton asia. Kieli on ajattelun väline ja edellytys sekä lapsen kognitiivisen puolen (tiedon käsittelyn) että tunne-elämän kehitykselle. Kieli on väline myös lapsen hiljattaiselle terveelle itsenäistymiselle ja erkaantumiselle hoitavasta vanhemmasta. Pienellä lapsella on tarve ilmaista itseään jo paljon ennen kuin hän saa kielelliset työkalut käyttöönsä. Vajaan puhekyvyn omaava lapsi turhautuu helposti, mikä voi näkyä joskus ulospäin kovanakin uhmakkuutena tai sisäänpäin kääntymisenä. Leikki-ikäisen lapsen vajaa kielellinen kehitys vaikuttaa myös hänen sosiaalisiin suhteisiinsa ja kuvaan omasta itsestään.
 Lapsen edun mukaista olisi kasvattaa suomenkielisen vanhemman pääasiallisessa hoidossa ja suomenkielisessä ympäristössä elävä lapsi ensin hyvin suomea taitavaksi (vaikka toinen vanhempi puhuisikin sitten lapselle omaa kieltään, sitä ei voitane kieltää), ja aloittaa "kielikylvetys" (ts. muun kielinen hoito) kodin ulkopuolella myöhemmin. Muun kuin ruotsinkielisissä päiväkodeissa tapahtuu näin. Esim. saksalaisen koulun suomalaiset lapset menevät 5-vuotiaina Kindergarteniin oppimaan kieltä, josta sitten aikanaan siirrytään asteittain kokonaan saksankieliseen kouluopetukseen.
 Ruotsin oppiminen ei poikkea mitenkään muiden germaanisten kielten oppimisesta. Miksi käytäntö kaksikielisten perheiden lapsilla ei ole sama kuin edellä mainittu järkeenkäypä malli? Muutoin varoja tuhlailevan kielipolitiikan keskellä tämä ei voi olla resurssikysymys, vaan poliittinen tahdonasia.
 Kysymys kielikylvyissä ja kaksikielisissä perheissä kasvavien lasten kielitaidosta ja oppimiskyvystä on osa Suomen tulevaisuutta. On voitava keskustella avoimesti ja julkisesti siitä, mitä olemme valmiit uhraamaan oman valtaapitävän ikäpolvemme poliittisten pyrkimysten tähden, vai olisiko jo muutoksen aika.
 Kielikylvystä ollaan – paljolti kielipoliittisen vipuvaikutuksen johdosta – tekemässä jonkinlaista muoti-ilmiötä, jota koskevassa kirjoittelussa ylikorostuvat sen tavoitteet ja ne tulokset, jotka ovat olleet rohkaisevia. Metodi on kuitenkin järjestelmällisenä opetusmenetelmänä suhteellisen uusi, ja sen tulokset ja seuraukset osin vaikeasti mitattavia. Tieteellisessä näytössä on ristiriitaisuuksia. Vaikka kielikylpy on monen kohdalla onnistunut, on osalla kielikylpylapsista –samoin kuin ruotsinkielisissä kouluissa opiskelevilla kaksikielisten perheiden lapsilla – ilmennyt ongelmia äidinkielen hallinnassa. Tutkimusta tehdään ilmeisen vilkkaasti juuri siksi, että näyttöä ei vielä ole tarpeeksi, ja se ei ole riittävän kattavaa.
 Mitä tulee kaksikielisten perheiden lapsiin, ongelmia koulumenestyksessä juuri kielenhallinnan takia esiintyy siinä määrin, että aihe on ylittänyt jopa Suomalaisen uutiskynnyksen. Lapsen onnistunut kaksikielistäminen vaatii yleensä erityistä paneutumista sekä kodilta että koululta.
 Kieliongelmista ja puolikielisyydestä puhutaan edelleen aktiivisesti yhteyksissä, joissa se on ns. poliittisesti korrektia. Näitä ovat mm. romanien ja maahanmuuttajataustaisten lasten sosiaaliset ja oppimisongelmat, jotka juontuvat nimenomaan vajavaisesta kielenhallinnasta. Ongelmien mekanismi on sama.
 Emeritusprofessori  Kari Sajavaaran kunniaksi on sanottava, että hän ei ole lähtenyt tuuliviirinä mukaan kielipoliittiseen hegemoniaan, vaan on säilyttänyt kriittisen tutkimusotteen. Marika Tandefelt on puolestaan todennut: "Vaikka asuisin Suomen ruotsinkielisimmällä paikkakunnalla Korsnäsissä, en panisi lastani suomenkieliseen kouluun. On riski että lapsi kadottaa keskeiset osat sanavarastostaan." (Hbl 16.8.02) Näitä ongelmiako ei synny kun suomenkielinen lapsi kylvetetään ruotsilla?
 Suomen ja ruotsin osaajiksi kaksikielistyvillä on eräs poikkeuksellinen haaste: Kielten rakenteen ja kieliopin perinpohjainen erilaisuus. Tämä ero on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi englannin ja ranskan välillä. Suomenkieli on myös selvästi vaikeampi omaksuttava kuin muut eurooppalaiset kielet (paitsi unkari ja viron kieli). Kielen hallinta edellyttää paitsi hyvää kieliopin ja kielen sisäisen ajattelutavan hallintaa, huomattavan suurta sanavarastoa. Suomenkielen yksi rikkaus – ja haaste – onkin siinä, että sillä voidaan ilmaista hyvin tarkasti hyvin monivivahteisia asioita jo sanavalintoihin ja sanojen käyttötapoihin nojautuen. Suomenkielisen tekstin vieraalle kielelle (kuten ruotsi, englanti tai ranska) kääntäminen on käytännössä koko tekstin haastavaa uudelleenkirjoittamista. Tämä koskee erityisesti luovaa ilmaisua. Suomenkieltä on huomattavan vaikea oppia täysimittaisesti muuten kuin elinympäristön vallitsevana kielenä. Jos joku ulkomaalainen sitten sattuukin hallitsemaan Suomen muutenkin kuin arkikielen tasolla, hän on Tapaus (kuten Neil Hardwick tai Roman Schatz).
 Suomenkielessä on paljon sekä perusasioita että hienouksia, jotka jäävät helposti oppimatta. Suomenkielinen lapsi erityisesti on vaarassa puolikielistyä ainakin suomenkielensä osalta rakenteeltaan huomattavasti yksinkertaisemman germaanisen tai anglosaksisen kielen ottaessa helposti yliotteen. Joka puolelta tulvivan englannin vaikutus suomenkielisten lasten äidinkieleen on jo huomattavissa, vaikka lasten enemmistö ei missään kielikylvyssä olekaan. Äidinkielen opetukselta vaaditaan nykyoloissa paljon.
 Lasten kielellisissä valmiuksissa ja olosuhteissa on huomattavia eroja. Kielentuottamisen hitaampi alkaminen kaksikielisten perheiden lapsilla sekä puolikielisyysongelmat, joita myös kielikylpy osaltaa tuottaa, ovat tilastollisia tosiasioita. Ruotsinkielisten lasten kielikylpyjä ollaankin vähentämässä juuri näiden ongelmien takia.
 Tragikoomistako vai mitä, mutta RKP:n hiljattain esille ottama (täällä Kestoaiheissakin esiintynyt) aie vaatia ruotsinkielisten tarhojen ja koulujen oppilaille omia rakennuksia, liittyy muodollisesti ajatukseen kielivaikutteiden sekoittumisen ehkäisystä ja paremmasta ruotsinoppimisesta. Tämä vaatimus sinänsä on absurdi, mutta se pohjaa myös muualla (mm. Ruotsissa) käytyyn keskusteluun puolikielisyyden ilmiöstä. Kielipoliittinen viitekehys ja viralliset totuudet vain peittävät meillä alleen asiakeskustelun.
 Kaksikielistämisen yleisiä ongelmakohtia tarkastellessa on tutkittava joukkoja, eikä yksittäistapauksilla ole yleisä todistusvoimaa. Esittämieni seikkojen havainnollistamiseksi kerron kuitenkin lyhyesti oman piirini kokemuksista, kolmen perheen esimerkeillä. Onhan:
 1. Pääosin suomenkielisessä hoitoympäristössä kasvaneella lapsella todettiin neuvolassa kielen kehityksen viivästymää. Kaksivuotiaana tulivat ensimmäiset varsinaiset sanat, mutta ei lauseita. Puhe alkoi käynistyä puoli vuotta myöhemmin, kolmevuotiaana lapsi puhuu usean sanan lauseita suomeksi, puheessa kuitenkin ääntämisongelmia ja joitain taivutusvirheitä. Ulkopuoliset eivät aina ymmärrä lapsen puhetta. Ruotsista tulee yksittäisiä sanoja, jotka lapsi sijoittaa suomenkieliseen lauseeseen toiselle vanhemmalle puhuessa. Ruotsia lapsi kuulee vain kotona toiselta vanhemmalta. Molemmat vanhemmat ovat puhuneet lapselle vain omaa äidinkieltään ja lukeneet lapselle paljon.
 2. Molempien vanhempien hoidossa ollut lapsi puhui ennen kolmea ikävuotta harvakseltaan yksittäisiä sanoja. Reilun kolmen ikävuoden jälkeen lapselta on tullut kahden sanan lauseita, joissa välillä molempien kielten sanoja sekaisin. Lapsi ei taivuta suomen sanoja, eikä ymmärrä yhtä pitkiä lauseita kuin ed. kuvattu lapsi (vaikka on hieman vanhempi). Kielen kehitystä on seurattu puheterpeutilla. Lapsi on käynyt ruotsinkielistä kerhoa. Vanhemmat myös puhuvat kotona keskenään useimmiten ruotsia. Lapselle vanhemmat ovat puhuneet vain omaa äidinkieltään.
 3. Lapsi on ollut suomenkielisessä hoitoympäristössä, ja kuullut ruotsia vain kotona toiselta vanhemmalta. Kolme vuotta täytettyään lapsi ymmärtää suomea kohtuullisen hyvin, ruotsia huonommin. Puhe on epäselvää, kielten sanat menevät välillä sekaisin. Lapsi ei kykene täysipainoiseen ikäkauden mukaiseen kommunikointiin. Lapsella esiintyy voimakasta uhmaa ja ylivilkkautta, sekä hoitopaikassa muiden lasten kiusaamista (esim. lyömistä). Lapsi käy säännöllisesti psykologilla. Vanhemmat puhuvat kotona keskenään usein ruotsia. Lapselle vanhemmat ovat puhuneet vain omaa äidinkieltään.
 Esimerkkien vanhemmat ovat korkeasti koulutetuja, eikä suvuissa esiinny hahmotushäiriöitä. Ketään näistä lapsista ei kelpuutettaisi kielellisen kehityksen kulun takia kielikylpuyopetukseen.
 Kaksikielisiä lapsia ei muuten oteta kielikylpyopetukseen perhetaustankaan takia – ruotsin kielikylpyopetus on suunnattu vain suomenkielisten perheiden lapsille.
 

14
Kielikylvyistä:

Alun perin kielikylvyn tarkoitus on ollut opettaa vähemmistölle enemmistön kieltä. Suomessa tarkoitus on käännetty päälaelleen ja tämän lisäksi politisoitu: enemmistölle opetetaan vähemmistön kieltä, jotta kaksikielisyys vahvistuisi Suomessa keinotekoisesti.
 Kanadalaisen mallin mukainen kielikylpy saapui Suomeen  1970-luvun lopulla ruotsinkielisen Christer Laurénin Vaasan yliopistosta tutustuttua ohjelmaan Kanadassa.  Ensimmäisen aloitteen kielikylvyn aloittamisesta teki Vaasan kaupunginvaltuusto vuonna 1986 ja kielikylpyopetus aloitettiin Vaasassa 1987.
 Yleisin kielikylpyohjelma Suomessa on varhainen täydellinen kielikylpy. Kielikylpy aloitetaan 3 – 6 vuoden iässä ja jatkuu päiväkodista peruskoulun loppuun asti. Keskimäärin puolet kielikylpyoppilaiden äidinkielen tunneista opetetaan ruotsiksi.
 Kielikylpyopetus sai alunperin alkunsa Kanadan Québecissä 1960-luvulla, kun englanninkieliset vanhemmat alkoivat vaatia tehokkaampaa ranskan opetusta kouluihin. Québecissä enemmistönä olivat (ja ovat edelleen) ranskankieliset. Englanninkieliset eivät pystyneet  kommunikoimaan ranskan kielellä, vaan kielimuurit erottivat englantia ja ranskaa puhuvat kanadalaiset.
 Suomessa kielimuurin rikkoo koulujen pakollinen "toinen kotimainen", mikä  on ruotsinkielisille suomen kieli. Suomessa ei kielimuurin rikkomiseen tarvita kielikylpyjä. Suomessa kielikylpy on ennen kaikkea keino säilyttää ja vahvistaa ruotsin kielen asemaa toimivana kielenä yhteiskunnassa. Suomessa tarjolla oleva kielikylpyopetus on lähes yksinomaan ruotsin kielen kielikylpyä suomenkielisille lapsille. Suomessa kielikylpy on siis menetelmä vahvistaa Suomen kaksikielisyyttä.
Ruotsinkielistä kielikylpyopetusta vain lisätään – se on korvaamassa yo-kirjoituksista poistunutta pakkoruotsia.
 Eduskunnassa 20.4.2006, Christina Gestrin, Rkp:
 "Ylioppilastutkinnon uudistamisen yhteydessä hallitus hyväksyi lausuman ruotsin opetuksen kehittämisestä sekä kielikylvyn kehittämisestä suomenkielisissä kouluissa. Missä vaiheessa hallituksen päätöksen valmistelu on tällä hetkellä opetusministeriössä?"
 Suomessa pääasiallisesti kielikylpyopetusta tutkiva laitos, Kielikylvyn ja monikielisyyden keskus, koostuu melkein pelkästään ruotsinkielisestä henkilökunnasta. Kielikylvyn ja monikielisyyden keskus kuuluu Vaasan yliopiston Pohjoismaisten kielten laitoksen – käytännössä siis ruotsin kielen laitoksen – alaisuuteen. Kielikylvyn ja monikielisyyden keskuksen julkaisemiin tutkimuksiin ja mahdollisiin suosituksiin tulee suhtautua erittäin kriittisesti. Melko selvää myös on, ettei tällainen keskus alkaisi tukea jonkin muun kielen kuin ruotsin kielikylpyopetusta Suomessa. Suomessa kielikylpyjen tavoite on ennen kaikkea tehdä suomenkielisistä kaksikielisiä kielillä suomi ja ruotsi, sen sijaan että pääasiallinen tavoite olisi suomalaisten kielitaidon monipuolistuminen.
 ”Silti lukuisat hyvät oppimiskokemukset osoittavat, että kielikylvyn avulla voidaan rikastaa jo varhain lasten kielellistä elämää ja luoda suomalaiseen yhteiskuntaan luonnollista kaksikielisyyttä.”
– Kielilakikomitea, 2000. Kansalliskielten historiallinen, kulttuurinen ja sosiologinen tausta: Kielikylpy – tapa vahvistaa suomalaista kaksikielisyyttä.

15
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 27. 08. 2013 20:08 »
Olisin kiinnostunut kuulemaan Lajusen käyttäjäkokemuksia liittyen kuvan kiinalaiseen modeemin?
Etenkin jos Lajusella (tai jollain toisessa) on käytössä aito 4G-yhteys laitteen kanssa.

Mulla on soneran LTE eli aito 4G. yleensä nopea mutta joskus nukahtelee. DL 35m UL n.6m
välillä vaihtaa 3GDC verkkoon ja tiputtelee n10-15m

laite on se viissataasarjan huawei jossa wlan lähiverkko integroitu. 24€/kk liittymä ja laite. liittymän nopeus on 50m.
ihan ok vaikka joskus ottaa pattiin

16
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 27. 08. 2013 20:08 »
en usko että saksalaisia on suomen hallituksessa seuraavaksi.

En myöskään ymmärrä miten (taas) yhdistät natsit tähän asiaan.. olenkohan minäkin natsi kun en kannata sitä että maksetaan ay-liikkeille hurjasti rahaa että pomoilla siellä on mahdollisimman mukavaa ja lihavat palkkapussit. onhan se nähty millaisia venkuloita ne herrat on

17
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 27. 08. 2013 14:02 »
Miten videopuhelu poikkeaa skypepuhelusta?

Samalla lailla kuin sähköposti gmailista. Eli sama asia mutta jälkimmäinen on tavaramekki

18
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 26. 08. 2013 19:07 »
....silloista natsiliikettä Suomessa, joka sitten 1945........uhkailla yksittäistä natsiliikeen ihailijaa. ....

Uskomatonta kuinka jotkut näkevät aina natseja joka paikassa.

19
Sekalaista keskustelua / Vs: Tietokoneähky
« on: 26. 08. 2013 16:04 »
minulle aukeni tietokoneiden "taivas" kun luovuin microsoftin käyttöjärjestelmistä ja ohjelmista kokonaan. paluuta ei ole entiseen.

Onko se "taviksille" myös mahdollista ja onko helpostikin?

No macbook koneeksi niin ei tarvi windowssia. ..eikä virusohjelmia.  ja joo kysyy tunnuksia varoiksi aina kun asennat ohjelmaa.kyselyn toki saa pois päältä.

samalta näyttää kovasti yuo linux ylläolevassa kuvassa. yläreunan tietopalkkia mukaanlukien. kummatkin on unix pohjasia. mäkis on se hyvä että lähes kaikki pelaa heti kylmiltään eikä tarvi apuohjelmia tai viivereitä. macbook air:a suosittelen. uptime yleensä pitkälti toistakuukautta kun ei jumittele niin ei tarvi sammutella.

pelikoneeksi ei vissiin ole hyvä... en varma kun en koskaan pelaa  koneella.

20
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 26. 08. 2013 16:04 »


Tilanne suomessa muistuttaa kovasti aikaa 1930 luvulla. Enää puuttuu suojeluskunnat ja Lottajärjestöt. IKL jo on Perussuomalainen puolueen muodossa, jossa vielä Suomen Sisun natsit ohjaavat sen toimintaa.

niin, muut puolueet kun ei paljon suomalaisesta kulttuurista ja isänmaasta paljon piittaa. en kuitenkaan usko että saksalaisesta puolueesta olisi ihmisiä ohjaamassa sisua, saatikka sitten persuja.

21
Sekalaista keskustelua / Vs: Mamu-uutiset
« on: 26. 08. 2013 16:04 »
missä on nyt ne yybersolidaariset vihervasurit kun ei näitä raiskareita ja lakeja ole suvaitsemassa. vai olisiko niin että suvaitsevaisuus on valikoivaa. jos sorretaan mamuja tai hurreja niin silloin mölistään mutta jos suomeapuhuvia kantasuomalaisia niin ei korvaansa lotkauteta.

22
Sekalaista keskustelua / Vs: Tietokoneähky
« on: 24. 08. 2013 07:07 »
minulle aukeni tietokoneiden "taivas" kun luovuin microsoftin käyttöjärjestelmistä ja ohjelmista kokonaan. paluuta ei ole entiseen.

23
Sekalaista keskustelua / Vs: Mamu-uutiset
« on: 22. 08. 2013 19:07 »
ainoastaan ne jotka haluavat poistaa neekerikylänimen luulevat että nimi tarkoittaa että kylä on täynnä neekereitä asumassa  lehmänpaskasta tehdyissä majoissa , lannevaatteissa keihäs tanassa. kaikki muut, neekerit mukaanlukien ymmärtää että kyseessä on vain paikan nimi. asuu suvilahdessakin muunnimisiä kuin suvit.  Tunnen myös pari jamppaa asevelikylästä.. eivätkä hekään ole aseveljiä.


Quote
Göteborgissa tapahtuu...
http://avpixlat.info/2013/08/18/bilbrander-och-stenkastning-mot-brandkar/

yksi kuva on parempi kuin tuhat sanaa. hyvä niin sillä sivun tekstistä ei  saanut tolkkua kun ei ollut suomea eikä englantia vaan jotain marginaalikieltä...

24
aina on maailman jossain kolkissa sotaa ja niissä vähintään kaksi eri mielipidettä kumpi sotakumppani on oikeassa. usein sodat liittyy uskontoihin. tämä on vaasan kaupunki foorumi eikä mielestäni oikea paikka jauhaa kaikenmaaiman ongelmista muualla. täällä voi enemmänkin pohtia asiaa sivuten sitä että jos kyseisistä sotamaista tulee kansanvaellus tänne... suomeen tai vaasaan jopa. sillä on merkitystä. ei se maailma pelastu jos täällä vatvotaan onko kurdit,juutalaiset ,islamistit ,budhalaiset vai mitkä lie oikeassa mistäkin asiasta jossakin tunhansien kilometrien päässä.

Monet näistä maista joissa soditaan ja on rauhatonta ovat hyvin temperamenttisia kulttuureita. omista ajatuksista pidetään kiinni eikä jousteta ja sitten syntyy sotia. ongelmaksi muuttuu vaasalaisten kannalta jos tällaisten kulttuurien ihmisiä tulee tänne suuria määriä tuomaan sitä omaa kulttuuria eikä jousta pätkääkään. ei puhettakaan että oltaisiin maassa maan tavalla. tästä sitten tulee niitä kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välisiä konflikteja..

25
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettakaa nöyristely
« on: 22. 08. 2013 06:06 »
Tätä nöyristelyä riittää ja pian me Vaasalaisetkin saamme nöyrtyä kun tulee pian julki kuinka neekerikylä nimi poistuu, ihmetyttää kuinka jotkut valkoiset ovat alkaneet kulkea kumarassa kun asia pitäisi olla juuri päinvastoin.

RASISTISTA!!

Miksi esim aseveljillä saa olla heidän mukaan nimetty kylä mutta neekereillä ei?  eikös tämä nyt taas ole sitä syrjintää..täh ?
Jos neekerien oikeus omaan kylännimeen poistetaan niin se pitäisi poistaa myös aseveljiltä.  Kokoneisuutta ajatellen voin kyseenalaistaa myös että onko Suvi jotenkin parempi kuin neekerit... koska Suvin mukaan on nimetty suvilahti ja sen nimeä ei ilmeisesti olla muuttamassa.
miksi vähemmistövaltuutettu ei nyt ärähdä kun selvää syrjintää neekereitä kohtaan?

26
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 19. 08. 2013 20:08 »

.

Joudumme taas häpeämään vasureiden puolesta  kun eivät itse ymmärrä edes hävetä

Arhinmäki heilutti sateenkaarilippua Moskovan stadionilla


http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1288590841961.html

.

Hävettää.. aika stupido ministeriksi

27
Äänestämällä seuraavissa vaaleissa näitä vaasan vaalipiirin nykyisiä kansanedustajia, pakotatte samalla lapsenne opiskelemaan ruotsinkieltä väkisin:


Gästgivars Lars Erik /r

Henriksson Anna-Maja /r

Kumpula-Natri Miapetra /sd

Mäntymaa Markku /kok

Nylund Mats /r

Puumala Tuomo /kesk

Risikko Paula /kok

Tolppanen Maria /ps

Urpilainen Jutta /sd

Wideroos Ulla-Maj /r

Östman Peter /kd


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288590051124.html

http://yle.fi/vaalikone11/index.php?emp=l-1.d-12.s-2#/10/3

Joo ei tarvi heitä äänestää.  erikoista että tolppanenkin on pakkopullan kannalla

28
Yleistä keskustelua / Vs: Poliitikkojen rehellisyys
« on: 18. 08. 2013 15:03 »
kukaan ei vissiin tiedä kuka tämä epäilty henkilö on?

29
Entinen kansanedustaja ja ministeri, Uuraisten kunnanvaltuutettu Toimi Kankaanniemi (ps.) ihmettelee heinäkuun alussa voimaantullutta kielilain muutosta.Uuden lain mukaan kuntaliitoksessa syntyvä uusi kunta on aina kaksikielinen, jos liitoksessa on mukana kaksikielinen kunta. Käytännössä siis uusi kunta on kaksikielinen, jos pienessä liitettävässä kunnassa on 8 prosenttia ruotsinkielisiä asukkaita.-Hallitus pyrkii valtaviin suurkuntiin. Kuntauudistuksen pitäisi tuottaa taloudellista hyötyä eli säästöjä. Kielilain muutos vie toiseen suuntaan, Kankaaniemi kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, jonka otsikko on ”Oho, minkä kielikummajaisen eduskunta säätikään!” Kankaanniemi on valmis myös luopumaan pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta.-Olen aina ollut valinnanvapauden kannalla. Mielestäni se riittää, että jokaiselle suomenkieliselle lapselle koko maassa annetaan oikeus ja mahdollisuus opiskella ruotsia, mtta pakkoa ei tarvita. Resurssit pitää suunnata sellaisen opettamiseen, mistä on todella tarvetta ja hyötyä sekä nuorelle että kansantaloudelle ja yhteiskunnalle.Hän sanoo, että kansanäänestys niin sanotusta pakkoruotsista voisi olla paikallaan, jos eduskunta ei saa asiaa ratkaistua kansalaisaloitteen pohjalta.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61571-lakimuutos-hammastyttaa-oho-mika-kielikummajainen


30
kirjoitteleeko tuonne vaasapediaan kukaan mitään?  spämmiä ainakin tullut paljon..

31
Vaasa / Vs: Vaasan kehitysideoita
« on: 15. 08. 2013 10:10 »
vaskiluotoon ei voi rakentaa mitään kun sattuu olemaan erään tapio o:n lenkkipaikka. ainakin vastustuksesta päätellen vaskiluodon ryteikössä on jatkuvasti mieletön määrä ihmisiä nautiskelemassa. ...ja ihan joka puskassa siellä syrjässäkin. ei mahdu taloja sinne ei.

minä kyllä kannatan vaskiluodon "asuttamista".  joku laittoi tänne kuvan aataminaikaisesta osayleiskaavasta jossa vaskiluoto oli täynnä liikkeitä ja asuntoja. kaavahan ei toteutunut näemmä koskaan. muistin virkistykseksi kuvan laittaja voisi pistää sen kuvan uudellen tähän ketjuun.

mitenkähän se uusi yleiskaava etenee ministeriössä? kun se saa lainvoiman niin silloin mm. runsoriin latokartanontielle on mahdollista rakentaa liikkeitä ja asuntoja vaikka kuinka paljon hartmannin risteyksestä lähtien. vanhaa satamaakin voisi laajentaa.

32
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 15. 08. 2013 10:10 »


Asuksen aloitusnäytöllä on runsaasti ikoneta, joista haluan päästä eroon.  En vain tiedä miten?  Suuri ongealma on myös se, että esim. vaasalaisia.info foorumi ei käänny vaakanäyttöön  vaikka mitä tekisin.  Nämä nyt päällimmäisenä.


niin mikä käyttöjärjestelmä tuossa on? android? siinä ikonien poisto on helppoa, pidät vain sormea pari sekkaa ikonin päällä ja raahaat roskiin. mikäli siinä on joku windows oksennus niin sit en tiedä..

33
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 15. 08. 2013 07:07 »

Suosittelen hankkimaan styluksen, eli kynän, jolla tarkempikin näytön klikkailu on helppoa, esimerkiksi: http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/tarvikkeet-taulutietokoneet/TRUST17741/trust-stylus-kyna-musta

Vanhalle isälleni hankittiin Samsungin Galaxy Note 10.1, jossa tuli kynä mukana ja tuntuu eniten käyttävän laitetta juuri sen avulla helppouden vuoksi. Itsekin suosin tarkemmassa työskentelyssä kynää.

Meillä myös tuommoinen. helpottaa käyttöä mutta minä en viitsi rehata mukana kun sormillakin onnistuu.. vaimo tykkää käyttää.

Miksihän ulkomaiset verkkokaupat jyrää? eihän noissa katteissa ole mitään järkeä. n.15€ kynästä!!
tässä samanlainen hintaan 2,2 USD ja postilaatikkoon toimitettuna.
http://dx.com/p/capacitive-touch-screen-stylus-pen-for-ipad-iphone-black-silver-196073


34
Lyhytviesteissä yksityishenkilöä herjataan taas kerran törkeästi. Onko ylläpidolla pakka kunnossa että on varaa maksella korvauksia?

niin piilovittuiluahan tuo näyttäis olevan. eli ei suoranaisesti mitään sellaista törkeää. Risto kyllä heittää bensaa liekkeihin kun vastailee selviin provosointeihin.

35
Sekalaista keskustelua / Vs: Mamu-uutiset
« on: 14. 08. 2013 10:10 »
Quote

Paikallislehden mukaan Tukholman taskuvarkaat vaanivat uhrejaan etenkin Djurgårdenin saarella museoiden lähimaastossa.

Quote
"Turussa on jo useita satoja äärijihadisteja ja määrä kasvaa koko ajan. He ovat syvästi uskonnollisia muslimeja.

Näiden salafi-jihadistien keskeisenä tavoitteena on madkhaleiden vastustaminen. Madkhalit ovat muslimeja, joiden katsotaan myyneen uskontonsa hallitsijoiden käyttöön. Ryhmän kannattajia on paljon Saudi-Arabiassa, mutta nyt myös Turussa.

Julkisuudelta vaiettu salaisuus on, että juuri madkhaleiden kannatuksen lisääntyminen on saanut islamin ehdottomuutta painottavien äärijihadistien määrän kasvuun."

näitä kumpiakin asioita pitää vaan suvaita. se on monikulttuurista ihanuutta. jos ei suvaitse mm. taskuvarkaita on suvaitsematon rasisti. eikös se niin mene. nykyään kun on peruskoululaisten oppikirjatkin jo(muka) rasistisia ja virkamiehet pöyristyilevät..

36
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 13. 08. 2013 13:01 »
ensimmäinen miinus samsungista (GS2+). lopetin puhelun ja laitoin luurin pöydälle... kolmen minuutin kuluttua halkesi lasi ihan itsestään ilman että kukaan olisi siihen koskenut. puhelin ei ole tippunut maahan lähiaikana.

mystistä.. toimii toki täysin mutta ensin kokeilen giganttiin takuuseen korjauttaa ja jos ei onnistu niin soitan maahantuojalle. takuuhan ei yleensä korvaa lasin hajoamista mutta nyt on kyllä materiaalivika.. jännityksiä lasissa tms.

37
Sekalaista keskustelua / Vs: Tietokoneähky
« on: 13. 08. 2013 13:01 »
Ei sovu, Kari, ohjelma on piitottanut itsensä niin hyvn, että se ei löydy Revolla, ei CCleanerilla, eikä WIndowsin omalla poistajalla.  Myöskään netistä löytämistäni ohjaeista ei ole apua.

Quote
Onko kenelläkään vastaavaa ongelmaa kun vaasalaisia.info on auki?

Ensin tulee ääni joka syntyy kun bittejä lähetetään puhelinlinjaa pitkin.  Sitten naisääni kertoo   "Hey baby how are you?  This sowtware is totally turbular.  I can call you  plaa plaa plaa"

Virusohjelma ei löydä sitä ja ainoa muutos minkä olen tehnyt on se, että olen kytkenyt tämän tuohon langattomaan reitittimeen.
Alareunaan ilmestyy "vastaanottaa dataa palvelimelta proxy-36.dailymotion.com"

siirryttyäni mäkkiin ei mitään tällaisia enää ole tullut... eikä ole resursseja vievää virusohjelmaakaan asennettuna.
kaksi asiaa jotka ollut ylivetoja päätöksiä teknisissä tuotteissa.. toinen oli windowssin (PC:n) hykääminen ja toinen nokiasta luopuminen. eipä ole mitään ongelmia sen jälkeen ollut ja pari vuotta nyt näillä vehkeillä menty.

38
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288587870295.html#comments-anchor

Halutaan alkoholin hintaa ylös sekä muutenkin hankaloittaa sen saantia.... VÄÄRIN!

Viron tuomisista puhutaan tässä yhteydessä mutta tuskin se on ongelma.. ei ne mopopojat täältä lähde viroon viinoja hakemaan.

Mielestäni on käsittämätöntä ettei missään asiaan liittyvässä keskustelussa katsota historiaa... eli mitä tapahtuu, jos alkoholia ei saa, tai se on kallista?

Jotkut vetää mietoja huumeita kun "kertapöhnän" hinta tulee halvemmaksi (ei todellista tietoa mulla hinnoista)

mutta se mitä tehtiin 80' ja 90' luvulla tulee idioottivarmasti toteutumaan jos alkoholin hinta nousee paljon.
kiljuntekijät ryömivät koloistaan keittämään kuravellejään ja myy niitä alaikäisille... niin kuin ennenkin.
pontikan trokaajat venäjältä heräilevät ja myyvät pontikkaa jossa joi olla metanolia alaikäisille... niin kuin ennenkin.
deekut vetää sinolia... niin kuin ennenkin
opiskelijat alkavat keittämään pontikkaa vuokrakämpissä kun sähkö ja vesi on "ilmaista" ...niin kuin ennenkin (yksinkertaiset ohjeet löytyy netistä kuinka rakennetaan pontikkavehkeet keittiön perus kattiloista, hellasta ja kraanasta. keiton jälkeen välineet palautuvat entiselleen)

Eli alkoholin hinnan korotus EI vaikuta ongelma- /alaikäisten käyttäjien alkoholin kulutukseen vaan siirtää sen muihin aineisiin. typerät kukkahattutädit eivät vain sitä tajua. kysyntä lisää tarjontaa..

ainoat kärsijät olisi kohtuukäyttäjät.ne on muut keinot millä nuorten juomista kannattaa rajoittaa... vaikka antabusrokotus kaikille koululaisille kouluterveydenhoitajalla :)

39
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 20. 07. 2013 11:11 »
galaxy s3 ja s4 on toki nopeempia (LTE), mutta tuhottoman kalliita ja liian isoja. S2 malli on mielestäni ihanteellisen kokoinen kun yhdenkäden otteella ylettyy ruudun kulmiin peukalolla ja ei ole taskussa liian iso. kuitenkin nettisurffailuun riittävän iso ruutu. huomioitavaa myös että vaikka linkin mainoksessa ilmoitetaan että käyttis on android 4 (eli vanha) päivittyy se ilmaiseksi nappiapainamalla uusimpaan 4.1.2 jelly bean versioon joka on siis sama kuin s3 ja s4 malleissa käyttis. kalliimmalla hinnalla ei siis saa juurikaan muuta lisää kuin LTE:n sekä isomman näytön.

kotimodeemi on huawei LTE CPE B595 3g/3gdc/4g wlan modeemi eikä kuumene. lämmin on toki. 50mb nettiliittymä ja speedtestillä testattuna  tiputtelee n. 38mb.

kännykän netti tiputtelee HSPA+ verkossa juuri nyt testattuna karvan päälle DL 10mb ja UL n.3mb

kummassakin laitteessa soneran liittymä

 
Quote
kaikki toimii hyvin ja google play kaupasta lisä osa luuriin että saa pikanapin puhelimen etusivulle josta klikkaamalla parissa sekunnissa on verkko pystyssä.

tässä tää lisäsovellus, niin ei tarvi asetusten kautta käydä laittaas päälle
https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.core.technology.wifi.hotspot

40
Sekalaista keskustelua / Vs: Puhelimen hankinta
« on: 20. 07. 2013 11:11 »
no ainakin mulla oleva samsung galaxy s2 ja s2 plus pelaa hyvin eikä kuumene. työpäivän kestää akku (siis kun nettiliikenne menee sen kautta) vaikka puhun paljon puhelimessakin. muutenhan tuossa kestää useamman päivän akku.

s3 mallista lähtien näyttäis olevan LTE tukikin (4g) mutta nuo s2 mallit jotka ollut markkinoilla pian pari vuotta tukee kuitenkin 3g DC ja rauta tukee 21mt liikennettä joka pitäis piisata.

jopa nokian lumioissa on hotspotti ja ilmeisesti toimiikin kun joku tuttu niitä käyttää siten.
täähän on ihan vakio kamaa nykyään. puhelin liittymissäkin nettiyhteys taitaa olla vakiona kaikissa ja joissain jopa rajoittamaton niin ettei tarvi megoja vahdata.

samsung galaxy s2

Pages: [1] 2 3 ... 11