Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Marjatta Vehkaoja

Pages: [1] 2
1
Hyvät postinkannosta huolta kantavat.

Ellei Jorma Kivimäki olisi soittanut minulle tänään klo 20:45, en tietäisi vieläkään mitään keskustelusta tällä palstalla. Kuinka kukaan voi edes kuvitella, että seuraan tämän palstan kymmenillä tai jopa sadoilla eri palstoilla kullkevia keskusteluja systemaattisesti! Syyttelevään sävyyn sitten todistetaan, että en ole kiinnostunut koko asiasta.

Jorman puhelun jälkeen - kun sain leipomukset ulos uunista - tunti vierähtikin sopivasti selatessani tähän saakka aiheesta kirjoitettua. Totean, ettei minuun vammaisneuvoston puheenjohtajana ole oltu asiassa minkäänlaisessa yhteydessä. Olimme Veikko Siltasen kanssa tällä viikolla samassa kokoushuoneessakin, mutta asiaa ei ilmeisesti ollut. On kummallista kuvitella, että nämä keskustelupalstat voisivat toimia tärkeän informaation ainoina kanavina. No, ei ollut informaatio kulkenut Siltasten kotonakaan kun Ainonkaan kautta ei tullut terveisiä vammaisneuvostolle.

Mutta nyt asiaan. Postin jakelu on peruspalvelu. Sen asema näyttää yhteiskunnassa olevan vähenemään päin kun rinnalle on tullut muita informaatiojärjestelmiä, vaikkapa tämä internet. Tämä on johtanut yhä heikompaan palvelutasoon Itellan omassa postinjakelussa. Asiaa on pystytty paikkaamaan Vaasassakin mm. Siwojen avulla, joista asiakkaat ovat voineet noutaa mm. postipaketteja. Tämä oli minulle muuten uusi tieto, josta pääsin perille vasta tällä viikolla Tradekan kokouksessa.

Olen itse asunut pitkään Kiilapalstalla. Siellä meille jaettiin posti laatikkoriveihin. Se oli minun mielestäni ihan OK ratkaisu. Nyt asun kerrostalossa, jossa saan postin eteisen lattialle. Ja tuntuuhan se ihan luksukselle. Suomalaiset nyt ovat eri kansaa. Aamulehti kuuluu aamupalan yhteyteen - ainakin minulla.

Päivälehden tilaaminen kotiin on ainakin meille varttuneemmille suomalaisille itsestään selvyys. Vain harvoissa muissa maissa päivälehtiä kuitenkaan tilataan kotiin. Ihmiset ostavat päivälehtensä irtonumeroina kioskeista lähtiessään työmatkalle. Uudet maksuttomat päivälehdet kuten Metro ovat rantautuneet Suomeenkin ja houkutelleet nuorempaa väkeä luopumaan kokonaan päivälehtien tilaamisesta. Itsekin tunnen monia tällaisia nuoria. He täydentävät ilmaislehteä lukemalla uutisia esim. internetistä.  Tällaisten muutosten keskellä päivälehtien jakelu voi kiinnostaa Itellaa yhä vähemmän. Sen sijaan päivälehtien kustantajia aiheen luulisi vielä kiinnostavan.

Jälleen voimme siis todeta, että palvelujen "kehittämistä" tehdään nuorten ja terveiden ehdoilla. Kun uudistuksia ajetaan läpi usein vielä yhdellä standardimallillla, ovat vanhukset ja vammaiset ongelmien edessä. Keskuudessamme tulee aina olemaan ihmisiä, jotka eivät pysty hakemaan postiaan tai käymään kaupassa esim. sairautensa tai vammansa vuoksi. Sen vuoksi pitää olla itsestään selvää, että peruspalveluihin sisältyy lopputuloksen kannalta tasa-arvoinen toimintamalli heille. Asian voisi ilmaista niin, että kysymys on mahdollisuudesta saada päivälehti aamulla tai ainakin lehden ilmestymispäivänä. Tässä piipahti nimittäin mielessäni, että syrjäkylillä on iät ajat ollut sellainen tilanne, että mitään lehden aamukantoa ei edes ole vaan lehti tulee päiväpostin mukana.

Vammaisneuvosto ei ole voinut tehdä asiassa mitään, koska sen jäsenet tai mikään ulkoinen taho ei ole tehnyt asiassa aloitetta. Vammaisneuvostolla on tänä vuonna vielä yksi kokous, 16.12. Lupaan tältä paikalta, että asia otetaan käsittelyyn. Vammaisasiamies valmistelee lausunnon, jonka osoitteena voisivat ilmeisesti olla sekä Itella että Ilkka-yhtymä/Pohjalainen.

2
Yleistä keskustelua / Re: Vaalirahoitus
« on: 05. 10. 2009 19:07 »
Tämän Vaasan pesän pengastamisen voisi tietysti aloittaa pengastamalla paljonko ja keiden vaalityön tueksi on ostettu seminaarilippuja ja tauluja. Hokkasella on varmaan halutessaan keinot asia selvittää.

Jossakin nyt voisi jo mennä kohtuun raja. Huomasin jonkun jo epäilevän metkua siinäkin, että kaupungin sivustolta on laitettu linkkejä tähän kansalaisforumiin. Eihän se mitään maksa. Kyllä on hyvä, että vaalit näkyvät myös kaupungin omalla sivustolla. Säpinää ja tekemisen meininkiä pitää olla - kunhan pelisäännöt ovat samat kaikille ehdokkaille.

3
Yleistä keskustelua / Re: Vaalirahoitus
« on: 26. 09. 2009 14:02 »
Julkisuudessa ei vieläkään käsitellä riittävästi vaalirahoituksen kannalta olennaista ja suhteellisen uutta ilmiötä – ehdokkaiden ja kansanedustajien omien ”rahoitusyhdistysten” roolia. Näyttää, että vaalitukien hämärä pesii juuri näissä yhdistyksissä. Lieneekö media tonkinut esiin vielä sitäkään, keillä kansanedustajilla on tällainen yhdistys.

Kysymys on puoluekoneiston haastavasta rinnakkaisjärjestelmästä. Tukiyhdistysten perustamisessa ei ole mitään laitonta, mutta mitä se kertoo ehdokkaan/kansanedustajan suhtautumisesta omaan puolueeseensa? Vaalityöhön tarvittava energia, päätöksenteko vaalityön toteuttamisesta ja itse vaalityö on vedetty pois omasta puolueorganisaatiosta. Puolueorganisaatio tarjoaa ehkä enää vain yhteismainontaa ja joitakin yhteisiä vaalitilaisuuksia.

Meillä on tarjolla suomalainen malli, jossa pitkien listojen idea on toteutettavissa. Vaalikampanjointi on palautettavissa puolueiden haltuun jos tahdomme. Tämä kirkastaisi puolueen ja sen ehdokkaiden suhdetta sekä lisäisi poliittista uskottavuutta. Jäsenäänestys ehdokkaiden järjestyksestä poistaa epäilyt puolue-eliitin sormeiluista. Meneillään oleva vaalitukikeskustelu osoittaa, että puolueitten saamia vaalitukia siedetään paremmin kuin yksittäisille ehdokkaille tai heidän rahoitusyhdistyksilleen ohjattuja tukia. 




4
Moikka. Otan kiinni vain vaitteeseen, etta Hutskia oltaisiin lopettamassa Vaasan tonttipolitiikan takia. Tuo on taytta potya. Koko maassa yritetaan lopettaa erilliset mielisairaalat ja saada petipaikat muun sairaanhoidon yhteyteen. Tama liittyy stigman vahentamiseen. Siita se lahtee.


5
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Sairaanhoidon arvot
« on: 31. 03. 2009 06:06 »
Niin se on mennyt Ankkalammikossa. On peruskurssin tasoa oleva vaatimus, että sama henkilö ei saa tilata, vastaanottaa ja hyväksyä laskuja. Hallinnolta tarvitaan hyviä selityksiä...

Ihmettelen tätä RKP:n valikoivuutta, kun se syrjäytti eilen "varman" Frantzin sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan paikalta. Samalla logiikalla olisi pitänyt olla itsestään selvää, että uuteen sairaanhoitopiirin hallituksen ei olisi pitänyt valita ketään, joka on istunut kavallusten aikana luottamushenkilönä sairaanhoitopiirissä. Uusi pj on yksi heistä. Poliisitutkinnat ovat vain osa tätä tutkintaa. Yhtä tärkeää on setviä oman Ankkalammikon toimet. Jos on totta, että Widensjölle oli annettu ervapauksia, niin onhan joidenkin pitänyt niistä tietää ja niistä päättää...

6
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 23. 03. 2009 07:07 »
On tärkeätä, että jokaisella sukupolvella on omat haaveilijansa. Haaveet muokkaavat maaperää vaikka mille, aiemmin hullulta tuntuneelle idealle.

Raippaluodon silta syntyi oikeastaan ilman sen kummempia konhoiluja. Varsinkin ulkomaalaiset vieraani hämmästelevät kuullessaan, ettei sillan toisessa päässä olekaan suurta kaupunkia vaan ainoastaan muutaman tuhannen ihmisen asumukset. Tielaitos on laskelmissaan saanut näyttämään tämän sillan silti edulliseksi!?

Olen matkustellut Jutinrauman sillalla. Sillan kummassakin päässä on varsin suuret kaupungit: Kööpenhamina ja Malmö.  Sillan rakentamistarpeen (turvallisuus) ymmärtää kun katselee mielettömän vilkasta laivaliikennettä Juutinraumalla. Sillan ylityshinnat ovat kuitenkin huikeat, tällä hetkellä 34 € autolta - samaa luokkaa kuin lautalla kuljettaessa. Sillan käyttöaste  ei ole vastannut tavoitteita. Eli tuonkin seudun väestömäärä on liian pieni...

Selvää on, että Merenkurkkuun ei tarvita siltaa, jos jaksetaan odottaa maan kohoamista. Ensimmäinen kysymys vastattavaksi on kuitenkin, keitä varten kiinteää maayhteyttä tarvittaisiin? Kuinka suuri voisi olla se porukka, joka "pitäisi yllä" yhteyden? Ihmisillä on työnsä eivätkä he joka päivä ehdi baanalle. Mitä tulee energiapenkereeseen, niin sen ajankohtaisuuden ratkaisee korkeiden investointikustannusten vuoksi varmaankin energian aailmanmarkkinahintojen kehitys.

7
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 13. 03. 2009 22:10 »
Puhuin Kondiksen uudesta toiminnasta - en tietenkään siitä, mitä Selkämerellä jo on. Laman aikana kiinteistö lähtee polkuhinnalla, joten se pelkästään saattaa olla hyvä sijoitus. Aika näyttää, mitä muuta Kondis saa Selkämeren sairaalan tienoolla aikaan. Kondis ei tietääkseni ole luvannut mitään suurimuotoista omaa toimintaa alueelle. Kohtuullinen kate saattaa syntyä jo tiloja vuokraamalla. Jos on toisin, niin OK.

8
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 03. 2009 21:09 »
Käsitykseni mukaan Kondiksen kauppa Selkämeren sairaalan osalta koskee lähinnä kiinteistöjä. Ei sinne lähdetä perustamaan mitään 300 työntekijän businesta tässä vaiheessa. Jos sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto hyväksyvät kaupan, Kondiksen oma toiminta aloittanee pienimuotoisena. Kondiksen busines tehdään pääasiassa vuokraamalla ostettuja kiinteistöjä nykyisille tai uusille käyttäjille.

9
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 28. 02. 2009 21:09 »
Kaupunginhallituksen on ollut vaikea pysyä perillä asuntomessutoimikunnan toiminnasta. Vasta useamman yrittämisen jälkeen vaatimukseeni suostuttiin, ja asuntomessutoimikunnan pöytäkirjat saatiin nettiin (1.11.2007 alkaen). Siitä ei ollut paljon apua, sillä pöytäkirjat oli laadittu yritysmaailmasta tuttuun tapaan erittäin niukoiksi.

Pöytäkirjojen perusteella asuntomessutoimikunnan touhuja ei ole ollut mitään tosiasiallista mahdollisuutta "valvoa" kh:sta käsin. Osa kh:n jäsenistä oli myös asuntomessutoimikunnan jäseniä.

Viime kädessä asuntomessutoimikunnan hallinnon arviointi kuuluu tietysti valtuuston tarkastuslautakunnalle.

10
Huutoniemen sairaalan tulevaisuus on tärkeä kysymys. Olen pohtinut asiaa tietysti perusteellisesti psykiatrian kannalta. Olen nähnyt vuosikymmenten ajan, että psykiatria on - mitä resursseihin tulee - täysin ottopojan asemassa. Ensin tämä johtui pelkästään organisaatioiden erillisyydestä. Nyt nähdään, että myös fyysisellä sijainnilla on tähän vaikutusta.

Olen tutustunut ns. Italian malliin ja vakuuttunut siitä, että psykiatriset sairaalat voidaan lopettaa. Tarvittavat psykiatriset osastot on syytä perustaa yleissairaalan yhteyteen.

Avohoidon saaminen kuntoon menee kuitenkin sairaalapaikkojen järjestelyn edelle. Tässä sitä kiinniotettavaa totisesti riittää - eikä vähiten Vaasassa. Mielenterveyskysymyksiä ei ole arvostettu kaupungissamme sitä vähää, että löytyisi mitään tai ketään vastuullista tahoa. Vastaukseksi ei riitä, että joku yleismies tämänkin hoitaa. Kuka kehittää mt-kuntoutusta Vaasassa? Ilmeisimmin ei kukaan.

11
Sairaanhoidon palvelurakenne ei järkevöidy, ellei sakkomaksuja kohdisteta juuri niille kunnille, jotka eivät ole laittaneet kuntoon perustason palvelujaan ja joiden potilaita makuutetaan turhaan keskussairaalassa. Ajatellaanko tässä nyt niin,ettei keskussairaalan tarvitse pitää yhtään ylimääräistä henkilöä palkkalistoillaan ns. klinikkavalmiitten potilaiden takia. Jos näin olisi, se tarkoittaa, että nämä potilaat riistävät hoitolaatua muilta tai eivät sitten itse saa juuri mitään hoitoa.


12
Valtuuston tietoon / Re: Merenkurkun siltayhteys
« on: 22. 02. 2009 09:09 »
Niin kauan kun olen häärinyt tässä Vaasan politiikassa, Merenkurkun kiinteä yhteys on ollut esillä. Eniten asiasta lienee puhunut Heikki Kouhi. Ideassa ei ole mitään vikaa, paitsi että se on epärealistinen toteutettavaksi meidän tai edes lastenlastemme aikana. Asiaa on selvitetty jo monet kerrat, joten uusi selvittäminen on nähtävä vain työllisyysprojektina. Jos ja kun näin on, olisi kenties syytä kysyä, käytetäänkö työllistämiseurot nyt oikeaan paikkaan.

13
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 17. 02. 2009 21:09 »
Lusikkani soppaan haluan minäkin tässä laittaa, kun ulkomaalaisilta tv:ssä sopivasti loppui. Ja kun Pohjalaisen uuden päätoimittajan nimeä ei ole vielä julkistettu.

Pitkään olen lehteä seurannut. Perheeni tilasi lehden heti 1975 kun tuli tieto mieheni valinnasta virkaan Vaasassa. Ensimmäiset kuukaudet luimme siis lehteä Lahdesta käsin.

Olosuhteiden pakosta - eli poliitikkona - en tietenkään ole edes harkinnut Pohjalaisen tilaamisen lopettamista. Tottakai olen huomannut saman kuin muutkin: että meille tarjotaan lehden palstoilla levikin turvaamisen takia aika paljon kotiseuturetkiä pieniin kylätapahtumiin lähes koko entisen Vaasan lääni alueella. Ja toisaalta: meille tarjotaan paljon valmiita STT:n juttuja, jotka voi lukea muistakin lehdistä ai netistä. Kun suvussa on paljon toimittajia, olen kuitenkin valistettu siitä, että lehdenteko on tosi hintavaa.

Varsinkin huonoina aikoina mitataan lehdenkustantajien sivistys-ja kulttuuritahtoa. Heillä on Suomessa tunnetusti sisua, periksi ei helpolla anneta. Pohjalaisen käydessä yhä laihemmaksi, huomio tietysti kiinnittyy jäljelle jääneiden sivujen merkitykseen ja lehden sisäiseen tasapainoon. Jos mainosten suhde toimitettuihin teksteihin alkaa merkittävästi vähetä, rypistän syvästi otsaani. Kuppi kahvia riittää jo lehden läpilukemiseen. Mutta missä tulee raja?

Eniten olen harmitellut vuosikymmenten aikana sitä, että Pohjalainen ei pidä yllä poliittista keskustelua ja debattia Vaasassa haastattelujen avulla. Ainakin oma osani on pääasiassa ollut kirjoittaa joka mielipiderivi itse ja taipua ennalta määrättyyn noin 3000 merkkiin. Selitä sitten siinä tilassa monimutkaisia asioita! Onhan se myös aika vaivalloista.

Jää kysymään, kiinnostaako yhteiskunnallinen debatti lehteä riittävästi? Kaksitoistavuotisen kansanedustajakauteni aikana - tästä ei tietenkään nykyinen päätoimittaja vastaa - lehdelllä ei juuri ollut oma-aloitteisuutta selvittää, mitä mieltä oman levikkialueen kansanedustaja on asioista ja miksi. Viime aikoina eduskunnan politiikkaa on seurattu paremmin, mutta paikallispolitiikassa olisi paljon kirimisen varaa varsinkin debatoivan ja poliittisen moniarvoisuuden vahvistamisen suunnassa. Tässä riittää haastetta uudelle päätoimittajalle, kuka hän sitten onkin.

Puhun Pohjalaisesta poliittisena debatöörinä. Tiedän lähteneeni liikkeelle omista intresseistäni. Tiedän Pohjalaisen vankat porvarilliset perinteet. Monesti on synkkää nähdä, ettei toista mielipidettä - "second opinion" - ole otettu viran puolesta esille. Halusin edellä kuitenkin avata ikkunan, joka on erityinen, mutta silti tärkeä.

14
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 17. 02. 2009 08:08 »
Mielestäni koko palsta alkaa olla vaarassa jos täällä kuvioidaan ja lasketaan liikkeelle omasta päästä huhuja vakavista asioista, kuten korruptiosta. Kaukana ei ole enää ajatus siitä, että pitää antaa syyttäjän lukea tämä roska.

15
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 14. 02. 2009 09:09 »
Hyvät ihmiset. Mistä kaunanne MM:aa kohtaan johtuu? On todella törkeää heittää ilmaan  epäilyjä korruptiosta. Ajatteleeko joku todellakin niin, ettei ihminen voi vaurastua muuta kuin korruption avulla?

Yrittäkää nyt pitää toisistaan erillään kaavoitus ja rakennuslupa-asiat. Rakennusoikeutta taotaan kaavoissa - ei enää rakennuslupavaiheessa.


16
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 08. 02. 2009 21:09 »
Kansanedustajan kotipaikka ei vaihdu KANSANEDUSTAJAN TEHTÄVÄN HOIDON TAKIA. Tämän ohella voi ilmetä tietysti muita syitä (esimerkkinä perhetilanteen muutos), jotka kirjoilla oloon vaikuttavat. Tästä arvelen olleen kysymys Takkulan tapauksessa. Annetaan KHO:n ihan rauhassa ratkaista, mikä nykylainsäädännön perusteella on oikea tulkinta. Hämmästyttävää tietysti olisi jos näitä asioita voisi ratkoa ilman kytköksiä kotikuntasäännöksiin.

17
Yleistä keskustelua / Re: KOY Pikipruukki
« on: 12. 11. 2008 21:09 »
Heippa
On vähän hankalaa, että keskustelu tärkeistä asioista hajaantuu kahteen paikkaan. Oma mielipiteeni Pikipruukin ajankohtaisesta asiasta löytyy "Omalla nimellä" osiosta. Sinne toivoisi tärkeän muunkin keskustelun siirtyvän. Eihän kukaan jaksa tuplia seurata. Tässä olisi moderaattorillekin haastetta.

t. Marjatta

18
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 18. 10. 2008 14:02 »
Tällä palstalla on sivujuonteena tuotettu ajatus, että kiinteistön, jossa asun, olisin luottamushenkilöasemaani väärinkäyttäen hankkinut. Uteliaat saavat tyytyä tähän viimeiseen kommenttin asiassa.

Toisin, kuin tällä palstalla käsitellyt muut ostokset, kiinteistöä, jossa nyt asun, ei ole hankittu Vaasan kaupungin omistuksessa olevalta maalta. Kaiken kukkuraksi minä tai mieheni emme olleet kiinteistön ostajia. Ratahallintokeskus valitsi julkisen tarjouspyynnön perusteella ostajan, joka sattui olemaan sukulaisemme. Perusteellisen harkinnan jälkeen lähdimme hankkeeseen vähemmistöosakkaiksi.

Kiinteistön rasitteeksi oli merkitty, että talot on suojeltu. En ole pyrkinyt muuttamaan missään instanssissa tätä merkintää. Olen päinvastoin ylpeä siitä, että olen sijoittanut omia, henkilökohtiasia euroja kolmen vuoden projektiin, jonka tuloksia myös seuraavat sukupolvet voivat ihailla.

19
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 17. 10. 2008 21:09 »
Kerääkö "antikvaario" paitsi omiin ostoksiinsa liittyvät lehti-ilmoitukset, myös sukulaistensa, ystäviensä ja tuttaviensa tekemiin ostoksiin liittyviä lehti-ilmoituksia? Minä en kerää. Miltä kämppäni näyttäisikään, jos keräisin.

Ei se nyt niinkään mene, että sieltä kotisohvilta vaaditaan kaikenlaisia dokumentteja. On reilua ja kohtuullista, että epäilijät lähtevät itse penkomaan Pohjalaisen ilmoitusarkistoja jos olo epäilyoire ei häviä.               

En voi auttaa henkilöä, joka ei luota.

20
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 17. 10. 2008 07:07 »
Maaseudun maffialle:

Vehkaojan talokauppoja on käsitelty tällä palstalla kahdesti. Lue  jutut Gerbyn kuningas 7.10  ja 10.10. Tästä syystä katsoin aiheelliseksi vastata.

21
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 16. 10. 2008 19:07 »
Sen verran vastaan tämän palstan "tietäjille", että kiinteistö, jossa nyt asun, on ollut noin viisi vuotta sitten julkisen tarjouspyynnön kohteena; ilmoitus oli julkaistu ainakin Pohjalaisessa. Näin ollen jokainen asiasta kiinnostunut olisi voinut tehdä tarjouksen.

Myyjänä oli Ratahallintokeskus, joka valitsi ostajan tarjousten perusteella. Ostaja en ollut minä enkä mieheni, vaan sukulaisemme. Olemme sittemmin perustetussa asunto-osakeyhtiössä vähemmistöosakkaina. 

Taloa korjattiin perinpohjaisesti kolmen vuoden ajan ennen sisään muuttoa.

22
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 28. 09. 2008 18:06 »
Kun asia myydään lehden etusivulle raflaavasti, niin tottahan se saadaan näyttämään pahalta. Mummo kenties ajatteli, että kenelle tahansa muulle hän myy mökkinsä, mutta ei pienoisgolfille, naapurille. Hinta tuntuu kiistätämättä mitättömältä.

On kuitenkin huomattava, että monet kaupat toteutetaan sen enempää kuuluttamatta. Tästä syystä KAIKKI EIVÄT VOI AINA PÄÄSTÄ TIETÄMÄÄN, mitä on myynnissä. Puskaradio ei toimi vain kaupunginjohtajan ollessa kyseessä. Minäkin olen ehtinyt myydä sekä rivarin että omakotitalon ennenkuin mainos ehti lehtiin - puskaradion välityksellä. Löytyi vain ostajat, jotka ehdottomasti halusivat ostaa - eivätkä muuten edes tinkineet hintapyynnöstä.

Kaupunginjohtajan ostoksen arvolla voi spekuloida lähinnä tulevan asemakaavoituksen näkökulmasta. Niemeläntie ja leirintäalue ovat jo asemakaavaohjelman kohteina. Missä määrin mökin myynyt mummo on ollut tietoinen kaavatyöstä? Jos ostettu tontti yritetään saman tien liittää asemakaavoituksen piiriin vastoin aiempia suunnitelmia - tarkoituksena saada lisää rakennusoikeutta - pitää kysyä ostoksen moraalin perään.

Kaupunginjohtajan pitää pyrkiä olemaan parempi ihminen kuin muut, jonkinlainen hyvä esimerkki. Näinhän ajatellaan myös papeista. Aina voi toivoa, ettei keskustelun kohteena olevaan mökkikauppaan liity mitään sen kummempaa. Ehkä hintaa pitäisikin verrata viiden vuoden mökkivuokraan, sillä tontin vuokra-aikaa ei liene jäljellä sen enempää. Sellaisenakin hinta tosin tuntuu edulliselta - ollaanhan keskellä kaupunkia.






23
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 18. 09. 2008 20:08 »
Analyyssi on nähnyt paljon vaivaa ruotiakseen minun vanhaa kirjoitustani. On jotenkin masentavaa, että pitää potkia uudelleen jopa nimimerkkiasiasta. Ja vain siksi, ettei usko selitystä tekniikkaongelmista. Tämä syö luottamustani nimimerkkiä kohtaan.

On myös mielenkiintoista havaita, miten vähäiseen arvoon nimimerkki jättää taisteluni RG-line-asiassa sekä sen, että äänestin valtuustossa loppuun saakka järjestelyä vastaan. Ulkopuolisen lienee vaikea kuvitella, miten paljon siviilirohkeutta vaatii toimia painostuksen alla ryhtinsä säilyttäen. Tähän käyttäytymiseen minulla oli hyvät perusteet - jotka nimimerkkikin tunnustaa.

Nimimerkki paitsi pahoittelee, myös tuomitsee ankarasti sen, että kaikista vaasalaisista juuri minä en valittanut valtuuston enemmistön päätöksestä. Minun mielestäni tämä on jo kohtuutonta.

Ei se, että en valittanut tarkoita, että olisin hyväksynyt päätöksen. Pöyristyttävää! Olen ilmaissut kantani aivan varmasti riittävällä tarkkuudella kun päätöstä tehtiin valtuustossa. Olen niellyt tappion.

Käyn tämän laatuisia julkisia "taisteluja" siksi, että saisimme aikaan paremman hallinnon tähän kaupunkiin. Tämänkin Analyyssi siis yrittää kääntää minua vastaan. Ehkä hän toivoo, että uuteen valtuustoon valitaan lisää mykkiä ja alistuvia valtuutettuja.

Mitä tulee apulaiskaupunginjohtaja-kysymykseen, rautalankaa siinäkin pitäisi Analyysille nyt näyttää. Minulle oli päivänselvää, että hommat on hoidettava vuoden 2008 loppuun entisin perustein koska nämä tärkeät virat ovat silloin katkolla. Yhtä selvää minulle on, että vanhoista sopimuksista pitää olla tilaa vapautua 2009 lähtien jos siihen on hyvät perusteet. Niinkuin on.

Lopuksi. On se hyvä, että sen paremmin Analyyssi kuin minäkään emme päätä uuden valtuuston kokoonpanosta, vaan kansa.






24
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 15. 09. 2008 21:09 »
Lumio muutti lopullista esitystään siitä, mikä oli jaettu kaupunginhallituksen listalla kotiin. Vanhan järjestelmän jatkamisen kannalla (2 akj:ta, nykyinen työnjako) olivat Kouhi, Kujanpää, Grönblom, Boucht-Lindeman ja Rauhala.

Äänestettäessä määräaikaisten akj-virkojen panemisesta julkisesti haettavaksi sekä koko paketin viemistä jo tässä vaiheessa valtuuston päätettäväksi näiden ehdotusten puolesta äänestivät Nygård-Fagerudd, Laaksoharju, Katajamäki, Siltanen, Vehkaoja ja Moisio.

25
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 15. 09. 2008 19:07 »
Osalalle ja muillekin tiedoksi, että kaupunginhallituksen enemmistö äänin 6-5 päätti esittää valtuustolle, että jatketaan kahdella apulaiskaupunginjohtajalla ainakin 2011 saakka. Hieman eri enemmistö päätti äänin 6-5 esittää valtuustolle, että apulaiskaupunginjohtajan tehtävät julistetaan julkisesti haettaviksi ja että johtamisjärjestelyt tuodaan valtuuston käsittelyyn jo tässä vaiheessa.

26
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 12. 09. 2008 21:09 »
Arvoisa valtuutettu-kollega Tapio Osala. Kuin viittit? Tottakai on selvää, että 51 ihmistä ei voi VALMISTELLA mitään asiaa. Päättämään pystyy isollakin porukalla.

On aivan väärin väittää, että Lumio olisi sooloillut. Jokainen organisaatiotoimikunnan jäsen on myös valtuutettu ja siten valtuustoryhmänsä jäsen - sen lisäksi, että on kaupunginhallituksen jäsen. Kun kh valmistelee asiat valtuustolle, on ollut luonnollista miehittää organisaatiotoimikunta juuri kh:n jäsenillä.

Nyt sitten mitataan, miten pitkälle toimikunnan eväät kantavat. Muutamien valtuustoryhmien puheenjohtajat näyttävät olevan NAPOLEON-KOMPLEKSIN vallassa. Loppujen lopuksi on aivan sama, mitä toimikunta olisi ehdottanut - sitä olisi pitänyt vastustaa, ihan periaatteesta. Asiasyitä vastustukselle ei sitten olekaan saatu. Sellaiseksi en kelpuuta vetkuttelua eli varsinaisten ratkaisuje lykkäämmistä vuosien päähän.

En todellakaan usko, että kansa voi mennä noin halpaan. Lähtisin välittömästi etsimään uutta työpaikkaa jos pomoni yrittäisivät tässä turbulenttisessa maailmanmenossa vain pitää kiinni entisistä asetelmista. Vaikka mitä vastaan väitettäisiin, organisaatiouudistuksessa kysytään: "Oletko uuden vai vanhan Vaasan kannalla?"

Oma vastaukseni on selvä. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että Vaasaan saadaan selkeä hallintorakenne ylimmälle tasolle. Jokaiselle toimintakokonaisuudella on oltava johtajansa. Mitä vikaa on siinä, että myös kaupungin johto on selkeästi yksissä käsissä? Rehellisesti: mitä vikaa kukaan voi nähdä myöskään siinä, että sosiaali-, terveys- ja opetus (yli 70 % kaupungin budjetista) jaetaan kahden henkilön johdettavaksi? Voisiko asiaa tarkastella MYÖS siltä kannalta, että em. sektorit ja heidän asiakkaansa hyötyisivät ratkaisusta?

Tässä vaiheessa astuu esille pienen kaupungin pieni politiikka. Asiaperustelut saavat väistyä kun pikku-napoleonit astuvat näyttämölle. Kehitä siinä sitten kaupunkia, trimmaa siinä sitten organisaatiota...Tunnustan: olen juuri nyt äärimmäisen pettynyt vaasalaisten päättäjien kykyyn nähdä tulevaisuuteen, tehdä uudistuksia ja olla esimerkiksi seutukunnalleen.


27
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 08. 09. 2008 19:07 »
Nyt tuli esille nimimerkkikirjoittelun tärkeä pointti, minkä hyvin ymmärän, nimittäin kiusaamisen pelko esim. työpaikalla. Hyvän lehtitavan mukaan nimimerkin käyttöön on yleisesti asetettu sellainen raja, ettei sen takaa saisi kuitenkaan "ampua"  muita ihmisiä. Tässä ideana on se, että henkilöön kohdistuvaa kritiikkiä saa toki olla, mutta ao. henkilön pitäisi myös saada vastata sellaiseen henkilöön menevästi.

Nimimerkki sopii siis hyvin käytettäväksi silloin kun liikutaan yleisellä tasolla. Yhteiskuntaa rakentavat ideat voidaan yleensä esittää ampumatta.

On totta, että poliitikko tarvitsee julkisuutta. Siitä on myös ns. haittansa, jotka on kestettävä. Kaikille ei luonnistu vastata tekemisistään julkisesti. Toisaalta - mediakin tarvitsee poliitikkoja... Ota tästä nyt selvää.

Organisaatiouudistuksen kaikissa vaiheissa ei ole muistettu, että tavoitellaan organisaation parasta. Väliin on tullut poliittinen intohimo, valitettavasti. Pahimmillaan asia näyttäytyy niin, että peräpeili on suurempi kuin tuulilasi. Visioille ja tulevaisuuden uskolle ei näy kaikissa ryhmissä olevan toistaiseksi tarpeeksi tilaa. Tämä on mielenkiintoinen asia varsinkin näin kuntavaalien alla.

Itse olen antanut tukenut ns. Lumion mallille sillä näen Vaasan tarvitsevan tällaista muutosta. Uudsituksen lakaiseminen maton alle ei vahvistaisi kuvaa Vaasasta "kehittyvänä ja modernina" kaupunkina.


28
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 03. 09. 2008 20:08 »
Hei. Vähään aikaan en ole piipahtanut palstalla, mutta olettehan mielenkiintoiseen suuntaan saaneet keskustelun. Minulla on aina varaa yrittää tarkentaa aiempaa sanomaani. Etenkin Ánalyyssin tekstit saivat minut reagoimaan. Yritän kajota asiaan mahdollisimman yleisellä tasolla, koska aihe on tärkeä.

Meillä ihmisillä on erilaisia rooleja; kukaan tuskin käy elämäänsä läpi vain yhdessä roolissa. Käytin aiemman puheenvuoroni nimenomaan luottamushenkilön roolissa. Sen verran on kokemusta, että tohdin sanoa jotakin myös tyylilajista, jolla luottamustehtäviä kannattaa hoitaa, että saisi pitkässä juoksussa mahdollisimman paljon aikaan. Ihmisten välisessä kanssakäymisessä - myös luottamushenkilöiden kesken - ei voi luottaa menestyvänsä jos muut kokevat tulleensa varpaille tallatuksi. Tämä pätee silloin kun oma ryhmä ei ole yksin määräävässä asemassa vaan joutuu tekemään muiden kanssa yhteistyötä saadakseen ieleisiään päätöksiä aikaan.

Edellä kerrottu ei sulje pois sitä, että luottamushenkilö puuttuu mahdollisiin laittomuuksiin niillä keinoin, jotka ovat hänen käytettävissään luottamushenkilönä. Keinoja on paljon. Esimerkki RG-linestä on hyvä eikä se saa unohtua. En ole tätä juttua varten penkonut uudelleen RG-materiaalia, mutta muistelen, että kaikkien vaiheitten jälkeen päätös olisi ollut säännösten mukainen. Tämä tulos saavutettiin sitkeän vastarinnan tuloksena. Olkaamme siitä ylpeät. Tottakai jäljelle jäi monia moraalisia kysymyksiä, kuten Grönblomin perheen taloudellinen pelastaminen. Juiuri tällä kohtaa on todettava: valtuuston enemmistö halusi näin. Valituksilla ei voi saa ratkaisua tällaisiin moraalikysymyksiin.

On sitten kokonaan toinen juttu, mitä me luottamushenkilöt teemme tavallisen kansalaisen roolissamme. Useissa kunnallisasioissa kenellä tahansa on mahdollisuus valittaa. Jonkinlainen työnjako voisi olla kohtuullinen toivomus. Jospa me luottamushenkilöt yrittäisimme hoidella tässä arkisessa päätöksentekoprosessissa osuutemme, ja te muut kansalaiset astuisitte remmiin jos meidän toimintamme ei johda toivottuun tulokseen. Kysymys ei ole luottamushenkilöiden rohkeuden puutteesta, vaan työnjaosta. Edellä olevan ehdotan pääsäännöksi. Tietenkään mikään ei estä myös luottamushenkilöitä toimimasta valittajana. Jos sille tielle lähtee, kannattaa mielestäni hyvinkin tarkkaan arvioida valituksen menestymisen mahdollisuudet. Ainakin itse kannan huolta myös siitä, ettei oikeuslaitostamme rasiteta ns. itsestään selvillä asioilla.

Analyyssi toivoo asettumistani sivuun. Näyttää siltä, ettei niin tapahdu lähtökohtaisesti. Tulen olemaan ehdolla myös seuraavaan Vaasan valtuustoon. Kun vertaan aktiivisuuttani muihin valtuutettuihin, huomaan helposti, ettei ainakaan biologisesta iästäni voi saada mitään vasta-argumenttia aikeilleni jatkaa - jos vaasalaisten kannatuksen saan.

29
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 29. 08. 2008 08:08 »
Tämän palstan suuri ongelma on, että useimmat keskusteluun osallistujista ampuvat pimeästä, nimimerkin suojista. Me poliitikot olemme ainakin tässä suhteessa avoimempia ja vastuumme kantavia. Palstan merkitys kasvaisi huomattavasti - ja keskustelun tasokin nousisi - jos ihmiset tohtisivat keskustella omilla nimillään. Mitä todelliseen vaikuttamiseen tulee, tämä olisi jopa välttämätöntä.

Analyyssikin päästeli tosi paksua tekstiä, aivan tarpeettomasti. Luottamushenkilönä käytän niitä keinoja, jotka luottmaushenkilöllä on. Päätavoitteenani on luonnollisesti pyrkiä vaikuttamaan niissä huoneissa, joissa päätökset tehdään. Monesti olen mielestäni onnistunutkin. Yhteiskuntaa ei rakenneta valituksin.

Joskus tietenkin itsekin pettyy, etteivät omat perustelut riitä muille. Hengissä pitävä voima itselläni näissä hommissa on kuitenkin, että uskon perehtyneisyyden ja linjakkuuden johtavan pitkällä aikavälillä muutoksiin, kuten parempaan hallintoon (viittaan asioiden valmisteluun ja esittelyyn). Kannattaa myös koko ajan muistaa, että pääosa - lähes kaikki asiat - on valmisteltu täysin kestävästi. Nokkapokan aiheet ovat liittyneet esim. linjattomuuksiin elinkeinoelämän tukemisessa verovaroin. Enemmistö saa tehdä jopa kaupunkilaisten edun vastaisia päätöksiä jos ne ne ovat laillisia ja säännösten mukaisia.

Demokratia on sitä, että on tyytyminen enemmistön tekemiin laillisiin päätöksiin. Tulevaisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia kurssin muutoksiin, joten ei pidä jäädä koukkuun johonkin yksittäiseen asiaan.

On äärimmäinen keino jos henkilö, joka on osallistunut itse päätöksentekoon, lähtee valittamaan päätöksistä tuomioistuimiin. Tällainen toimintamalli ei ainakaan edistä omia vaikutusmahdollisuuksia. Päätöksenteossa on myös sosiaalisen kanssakäymisen näkökulma.

30
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 27. 08. 2008 16:04 »
Kun puolustin herhiläisen tavoin viime keväänä demareiden akj-paikan täyttämistä demarilla, kysymyksessä oli nimitys 31.12.2008 saakka. Se, mistä nyt puhumme, koskee aikaa 1.1.2009 jälkeen. Useat muutkin virat kuin nämä akj-virat on täytetty määräaikaisesti 31.12.2008 saakka, jotta saimme järjestelymahdollisuuksia mahdollisten organisaatiomuutosten varalle. Mitään ristiriitaa ei siis kannassani ole.

Osala kysyy, mikä teki kiireen. Kyllä hänen pitäisi tämä tietää. Valtuustohan on itse asettanut organisaatiomuutoksen sitovaksi tavoitteekseen tälle vuodelle. Juuri tätä tehtävää organisaatiotoimikunta on valmistellut.

Kaupunginhallituksen on siis huolehdittava siitä, että se tuo valtuuston käsittelyyn organisaatiouudistuksen ajoissa. Voidaanpa sanoa niinkin, että kh on sidottu valtuuston ennakkokantaan asiassa, mitä tulee prosessien mukaiseen johtamisjärjestelmään. Jos kh poikkeaa tästä, on sen annettava hyvin perusteltu syy esitykseensä.

On masentavaa huomata, että useat valtuutetut suhtautuvat valtuuston yksimieliseen päätökseen kielteisesti ja pyrkivät kaikin keinoin estämään yhdessä toivotun muutoksen.

31
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 27. 08. 2008 07:07 »
Olen jo vuosia tarkastellut kunnallispolitiikkaa hyvän hallinnon näkökulmasta, mikä on kuntalaisten oikeuksien toteutumisen kannalta mielestäni ydinkysymys. Tämän luulisi kiinnostavan kaikkkia niitä, joille kansalaisten yhdenvertaisuus ja avoin päätöksenteko ovat tärkeitä arvoja. Laadukkaiden palvelujen kehittämisen kannalta taas on tärkeää, että johtojärjestelmät ovat kunnossa ja väliaikaisjärjestelyjen määrä vähin mahdollinen. Riittänee kun mainitsen tässä vaikkapa hoitoketjut. 

Kestävää kunnallispolitiikkaa ei voi tehdä jos asenne hallintoon on nurja. Samalla vaivalla kun oppii huonot periaatteet, oppii kyllä hyvänkin hallinnon periaatteet. 

Olen kehittänyt organisaatioita ammatikseni konsulttitöissäni, joten en ole ponnistanut ihan tyhjän päältä nyt kun sorvataan Vaasan uudistusta. Organisaatiot eivät tietenkään ole politiikan ydinalueita, mutta niidenkin on oltava kunnossa.

Tällä hetkellä minulla on onni toimia ns. vapaana taiteilijana, joten voin rauhassa tarkastella asioita eri näkökulmista. Toimin jatkuvasti ihmisten parissa; monet kunnallispolitiikan puolelle tuomani asiat olen ammentanut noista yhteyksistä. Tällä hetkellä menossa olevista projekteistani mainittakoon vaikkkapa vammaispalveluasiamie ja mielenterveyspalvelut.

32
Vaasa / Re: Kuntaliitoksista Pohjanmaan liiton alueella
« on: 25. 08. 2008 19:07 »
Onpas mielenkiintoista lukea mielipiteitä, joissa ei puolleta kuntaliitosta. Pyydän ystävällisesti harkitsemaan uudelleen.

Vaasan kaupunki joutuu kaavoittamaan yhä heikompia alueita, joiden kunnallistekniikan kustannukset ovat mm. louhikkoisuuden tai savimaan takia kohtuuttoman korkeat.  Emme pysty myöskään enää avaamaan tonttitarjontaa aluerakenteen ja liikenteen kannalta hyvistä paikoista. 

Vaasa tarjoaa yhä enemmän seudullisia palveluja naapurikuntien osallistumatta kustannuksiin. Vaasan kaupungin 130 % työpaikkaomavaraisuus on kunnallistalouden kannalta heikkous. Tasapuolista olisi pyrkiä 100 % omavaraisuuteen. Vapaamatkustus ei ole kestävällä pohjalla.

Kuntaliitoskeskustelussa on kysyttävä myös, kuinka suuren kunnan haluamme. On puhuttu työssäkäyntialueen kokoisesta kunnasta, mutta nyttemmin RKP:n piirissä on avattu ajatuksia kunnasta, joka ulottuisi etelässä aina Kristiinankaupunkiin saakka. Tällaisella "kunnalle" en näe enää taloudellis-toiminnallisesti riittävää perustetta.

33
Ymmärrän niitä laihialaisia, jotka edelleen sinnittelevät itsenäisen kunnan säilyttämisen puolesta. Varmaan vaa’assa painaa Laihian kunniakas ja näkyvä asema Suomen historiassa.

Laihian ja Vaasan suhteissa näyttää vallitsevan jonkinlainen ristiriita-vaihe. Vaasa kelpasi kyllä terveydenhuollon yhteistyöalueen isäntäkunnaksi, mutta nyt yllättäen ei olla halukkaita edes selvittämään kuntaliitosta. Tämä tarkoittaa, ettei haluta edes tietää mahdollisen kuntaliitoksen etuja ja haittoja.  Päätös tästä asiasta on tällä erää tehty, ja sen on tehnyt Laihian päättäjät niin kuin oikein on. Moni voi menestyä seuraavissa kunnallisvaaleissa tämän päätöksen turvin – mutta mitä muuta saa plakkariin?

Kuntaliitoksia on tehty ennenkin. Suomen kuntajakokartta elää, mutta paikannimet näyttävät pysyvän. Mikään kuntaliitos ei poistaisi Laihiaa kartalta. Liitosmelskeissä ovat selviytyneet yhtä hyvin Koivulahti kuin Raippaluoto, miksei Laihiakin.

Erikoistumisen ja suuruuden ekonomia ovat vieneet siihen, että tarvitaan yhä laajempia ”turvaverkkoja”, harteita. Kun siellä Laihiallakin on insinöörejä, niin tehkääpä nyt muutama sormiharjoitus. Teillä on hyvät peruspalvelut, mutta ne ovat rekrytointiongelmien takia ainakin ajoittain uhanalaisia. Palvelut eivät myöskään ole yhtä monimuotoisia kuin Vaasassa. Tästä seikasta voi kehittyä ongelma kun kuntaanne muuttaa nuoria perheitä uusine vaatimuksineen.

Jos Laihia kuuluisi Vaasaan, veroprosenttimme olisivat samat – todennäköisesti ainakin aluksi 19 %, jolloin laihialaisten veroprosentti laskisi nykyisestä 0,5:llä. Tätäkin tärkeämpää on huomata, että suuremmalla väestöpohjalla on suurempi kantokyky. Mahdollisen maksajan rooliin joutuu väestönsä takia Vaasa, ei Laihia tai muutkaan naapurikunnat. Kuntaliitos on tilanne, jossa olisi sovittava tietyistä ”turvalausekkeista”. Tässä on Laihian todellinen profiloinnin mahdollisuus.

34
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 27. 03. 2008 11:11 »
Kaupunginjohtaja on nyt virallisesti esityksensä antanut, ja esittää akj:n tehtävään Pitkämäkeä. Häntä esitetään tehtävään oman toimensa ohella.  Samalla perustellaan, että ratkaisusta tulisi 60.000 € säästöt.

Tehtävä oli muutaman päivän sisäisessä ”haussa” intranetissä. Eräät virkamiehet olivat saaneet myös henkilökohtaista sähköpostia asiassa. "Halukkaita" pyydettiin ilmoittautumaan. Ilmoitus on jo poistunut intranetistä, mutta saadun tiedon mukaan tehtävään olisi pujautettu pätevyysvaatimukseksi ”korkeakoulututkinto”.

Tekniseltä apulaiskaupunginjohtajalta vaaditaan valtuuston hyväksymän johtosäännön mukaan dipl.ins. tai arkkitehdin tutkintoa. Kaupunginhallitus tai valtuusto ei ole käsitellyt pätevyysvaatimusten muuttamista, joten virkahaku on ollut voimassa olevan johtosäännön vastainen.

Kaupungin sisäisestä hausta ei ole Vaasassa säännöstä? Sisäinen haku on julkinen haku. Sisäisellä haulla tarkoitetaan vakiintuneesti menettelyä, joka poikkeaa laajasta hausta vain siten, että se pannaan kaupungin ilmoitustaululle korrekteine pätevyysvaatimuksineen. Tämän lisäksi hakua voidaan tietysti tehostaa nykyaikaisin sähköisin menetelmin, kuten nytkin. Näin ei ole nyt tapahtunut.

Pitkämäki on hakijoista ainoa, joka ei täytä pätevyysvaatimuksia. Perusteluksi esitetään, että ”… pätevyysvaaituksista voidaan poiketa jos siitä erikseen säädetään tai kunta erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää.
   Erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että Pitkämäki on toiminut teknisen viraston kansliapäällikkönä ja teknisen viraston virastopäällikön sijaisena sekä kaupunkisuunnittelun johtajana. Kehitysjohtajana hän on perehtynyt laajasti koko teknisen sektorin toimialaan hoitaessaan virkaansa ja osallistuessaan teknisen toimen hallintokuntien rajat ylittäviin työryhmiin (mm. kaupunkisuunnittelun ja –rakentamisen johtoryhmä, tilahallintoryhmä) Pitkämäellä on erityisen vahva kokemus teknisen toimen alalta. Kehitysjohtajan valinta teknisen apulaiskaupunginjohtajan viran hoitajaksi edistää myös kaupunkisuunnittelun ja teknisen toimen yhteistyön koordinointia. Liitteenä Jorma J. Pitkämäen ansioluettelo. "

Kun hakijoiden joukossa on kaikki pätevyydet täyttävä naispuolinen hakija, syntyy tässä nopeasti olettama syrjinnästä jos naista ei valita. Hän saattaa valittaa vaalista, ja kaupunki joutuu mitä ilmeisimmin vahingon hänelle korvaamaan. Näistä on useita ennakkotapauksia.

Tämän lisäksi ehdotetaan, että kaupunginjohtajien välistä työnjakoa muutetaan! Tuosta vain ja ilman laajempaa valmistelua tai keskustelua!  Kokoomuksella on kohtuus nyt täysin kateissa. Kun kaupunginhallituksen nimittämä työryhmä istuu juuri pohtimassa johtamisjärjestelyjä, ei tällaiseen hankkeeseen pidä edes yrittää ryhtyä kesken kaiken..

Meno on siis kuin villissä lännessä.


Marjatta Vehkaoja



35
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 06. 03. 2008 06:06 »
Valtapoliittisissa asioissa on aina jännitteitä. Koko maailmaa ei pitäisi yrittää parantaa tämän akj-kisan yhteydessä. Muutoksia valmistelevalla työryhmällä on haasteita on aivan riittävästi, että saamme uudet pelisäännöt voimaan 2009 alusta lukien. Tämä mielipiteeni ei muuta sitä, että pidän siis itsekin nykyistä poliittista kj-pakettia aikansa eläneenä. Nyt pitäisi malttaa enää 9 kk.

Marjatta Vehkaoja

36
Valtuuston tietoon / Re: Kaupunginjohtajakysymys
« on: 05. 03. 2008 20:08 »
En päässyt työesteen takia osallistumaan siihen kh:n kokoukseen, jossa päätösesitys akj-asiasta valtuustolle tehtiin. Mielestäni päätös viran väliaikaisesta hoidosta on valtuuston tehtävä. Tämä mielipiteeni ei perustu johtosääntöön, jossa mainitaan tällä kohtaa, että ..." valtuusto voi päättää". Tämä "voi"-sana näyttää unohtuneen palstalla kirjoittaneilta.

Valtuustolla oli maanantaina mahdollisuus tehdä päätös siitä, haluaako se tehdä päätöksen asiassa. Edes siihen se ei pystynyt, koska päätösesitys palautuksesta voitti!!! Huh. Huh. Jos valtuusto olisi ilmaisuut selvän kannan siitä, että se haluaa päättää väliaikaisesta viranhoidosta ja edellyttä sisäistä hakua, olisi virka voitu panna auki heti ensi maanantain kh:n kokouksen jälkeen. Tässä kävi niin, että pelimiehet ja löysivät palautusesitystä kannattaneet -eri syistä. Ja taas Vaasa pysähtyi. En käsitä.

On täysin tekopyhää ja suhteetonta yrittää kaataa soppaa SDP:n niskaan. Tosiasia on, että Kokoomus ja RKP ovat yhteistuumin käyneet valtuuston toiseksi suurimman ryhmän kimppuun kuvioimalla taustoissa asiaa mielensä mukaan. Ei olisi kohtuutonta, että SDP:tä kohdeltaisiin samalla tavalla kuin RKP:tä. Tosiasiat on tunnustettava. Niihin kuuluu, että kaupunginjohtajan virat on jyvitetty. Myönnän, se on vanhanaikaista. Mutta se ei ole laitonta, että viran saa pätevä henkilö, jolla on jonkin puolueen jäsenkirja. Pikku puolueet eivät marisisi jos myös niilläkin olisi jyvitettyjä virkoja.

Kaikissa poliittisissa toimissani pyrin edistämään avoimuutta. Olen jo esittänyt kiinnostukseni yhden kaupunginjohtajan malliin - vuoden 2009 alusta lähtien. Tämä vuosi pitää hoitaa työrauha säilyttäen. On kohtuutonta ajatella, että nyt kesken vuotta ja juuri SDP:n osuessa kohdalle, ryhdyttäisiin muuttamaan totuttuja pelisääntöjä.

Marjatta Vehkaoja



37
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 13. 12. 2007 08:08 »
Työnjaosta on kysymys. Olen kaupungin luottamushenkilönä tehnyt mielestäni jonkin verran RG Line asiassa siellä, missä mandaattia on ollut. Toivon, että voin jatkaa luottamustehtävien hoitoa yhteiseksi hyväksi mahdollisimman tehokkaasti. Tästä syystä ei ole mielekästä, että sitoudun suoraan valitus-ja kanteluprosesseihin.

Marjatta Vehkaoja

38
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 12. 12. 2007 19:07 »
Demokratia on puhunut viiteen kertaan RG-linen tukipakettiasiassa. Hyväksyminen, hylky, hyväksyminen – laittomuus, laillisuus, kysymysmerkki. ”Käräjät” jatkuvat, on ilmoitettu. Omasta puolestani kerron nyt selkokielellä, etten lähde valittamaan tai kantelemaan päätöksestä.

Kirjoittelu selvitysvaliokuntaa koskevasta äänestyksestä on ollut hämmentävää. Kun tuin valiokunnan perustamista, olin ainoastaan ilmaisemassa kantani siihen, että valtuusto olisi tutkinut tämän RG-prosessin. Sen sijaan en ollut potkimassa virkamiehiä pois viroistaan.

Valiokunnan näin tarpeelliseksi siksi, että prosessia on organisaation sisältä vaikea neutraalisti selvittää – ja onko intressiäkään? Monet johtavat luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat nimittäin tulleet asiassa jo jääveiksi. Tietysti tarkastuslautakunta voi normaaliin tarkastustyöhönsä liittyen tehdä selvityksen, mutta se tulee ajallisesti kovin myöhään.

RG-prosessi on tietysti tutkimattakin osoittanut, että hallinnossa ja hallintomoraalissa on Vaasassa paljon korjattavaa.

Marjatta Vehkaoja

39
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 10. 12. 2007 10:10 »
Hei.

Kulunut viikko on puhunut puolestaan, ja olen edelleen hylkäävän päätösehdotuksen kannalla. Luottamus RG-lineen on mennyt noiden tavarasaatavien tilittämättä jättämisien myötä. Miten voisin luottaa yritykseen jatkossa?

Tukipaketin riskianalyysit ovat niukat; asiakirjoissa todetaan vain, että 12 vuoden ajalle ei voi mitään riskejä arvioida. Tämän takia ei ole haarukoitu mm. markkinatilanteen mahdollisia muutoksia. Etuja sen sijaan nähdään roppakaupalla.

Suurin riski Vaasalle syntyy siitä, että Merenkurkkuun tulee toinenkin laivuri matkustajaliikenteeseen; kaupungilla on oltava varaa suoda samat edut myös uudelle tulijalle. Näin siinäkin tapauksessa, että RG-line ei enää liikennöisi - jäähän kaupungille RG:stä 12 vuoden takausvastuut.

Ehkä ei ole kovin epärealistista ajatella, että ainakin kesällä syntyy markkinarakoa uuden tyyppiselle matkustajaliikenteelle.

Sitäkin olen muuten miettinyt, täyttääkö laivaliikenne julkisen liikenteen ehdot kun Uumajan puolella ei pääse bussilla kaupunkiin. Ehkä joku neropatti osaa tähän vastata.


Marjatta Vehkaoja

40
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 07. 12. 2007 22:10 »
Hei.
Kaupungin erääntyneiksi saataviksi RG-lineltä on ilmoitettu 782.417 €, mutta tietoa siitä miltä päivältä tämä saatava on, asiakirjoista ei löydy! Kh:n päätös ei täytä täsmällisyysvaatimusta. Ilmeisimmin tuo ”per-päivä” on jo takana. Onko RG-line suorittanut tämän jälkeen tavara-ja satamaksunsa moitteetta vai kertyykö uutta velkaa ennen vuoden vaihdetta, mikä tarkoittaisi etteivät uudet saatavat sisälly tukipaketin kumpaankaan osaan?

Meille ei ole kerrottu, miten RG-line pysyy pystyssä siihen saakka kunnes kaikki päätökset saavat lainvoiman. Onko lähtökohtana kenties, että vanhoilla korteilla jatketaan – ja kukaan ei lähde edelleenkään perimään saataviaan?  Tästä pitää saada selko. Eihän voi olla niin, että esimerkiksi tavaramaksujen tilittämistä RG-linelta Vaasan kaupungille ei käynnistettäisi – käypä muun tukipaketin miten tahansa.

Tukipaketin piti olla pulkassa jo monta valtuustokokousta sitten, koska ”muutoin RG-line tekee konkurssin”. Jostakin sitä rahaa näyttää siunaantuneen kun laiva kulkee edelleen.

Marjatta



Pages: [1] 2