Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Tapio Osala

Pages: [1]
1
Valtuuston tietoon / Löytöeläimet
« on: 06. 12. 2011 12:12 »
Kunnan velvollisuus on lakisääteisesti huolehtia löytöeläimistä.

Koiratarhan ja Kissatalon asiat on Vaasassa tolkuttoman huonossa jamassa.

Koiratarhan asia on virkamiesvalmistelussa saanut mielestäni hyvä ratkaisun mutta pari kapunginhallituksen vasemmistojäsentä ei ole ratkaisuun tyytyväisä. NIMBY-ilmiötäkin tietysti aina löytyy.


Kuvassa keskellä on "Radiotalo". Helposti ei löydy valmista vapaata taloa, missä naapurit ovat noinkin etäällä.

2
Sekalaista keskustelua / Mökkibongaus -kivaa!
« on: 28. 06. 2011 10:10 »
Mökkibongaus 2011
- Oletko nähnyt kuovia?

www.mokkibongaus.fi

Historian toinen Mökkibongaus järjestetään viikonloppuna 9.–10.7. Tänä vuonna Mökkibongauksessa kysellään kesämökkiläisten kuovikokemuksia ja samalla kerätään havaintoja kymmenestä tutusta lintulajista. Kuovi on Vuoden lintu 2011.

Mökkibongaukseen voi osallistua kuka tahansa missä tahansa Suomessa. Osallistumismaksua ei ole eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Kyseessä ei ole kilpailu, joten voit osallistua, vaikka et havaitsisi yhtään lintua.

*********************************
Näin osallistut Mökkibongaukseen

* Vastaa kuovia koskeviin kysymyksiin (ks. verkkosivut)
* Jos havaitset Mökkibongausviikonloppuna (9.–10.7.) yhdenkin mökkibongauslajeista, laske tuosta lajista suurin samaan aikaan näkyvissä oleva yksilömäärä.
* Kerro vastauksesi BirdLifelle osoitteessa www.mokkibongaus.fi

Voit vastata tapahtuman verkkosivuille myöhemmin tulevalla lomakkeella tai postikortilla. Jos et voi käyttää verkkolomaketta, laita postikorttiin osoitteeksi: BirdLife Suomi / Mökkibongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.

Vastanneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja!

Mökkibongauksen tarkoituksena on saada yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta ja kerätä arvokasta lintutietoa. Mökkibongaus järjestettiin ensi kerran viime kesänä.

www.mokkibongaus.fi
Facebookissa: http://www.facebook.com/event.php?eid=187571861291785

3
Soininvaaran Oden palstalla kävin:
Quote
Supistettu koulutus vai valikoiva asevelvollisuus
27.6.2011 · Aihe: _
Kun aika moni lehti on siteerannut blokikirjoitustani siitä, että asevelvollisuus on tarkoitus lyhentää pienimmillään neljään kuukauteen ja reserviä supistaa olennaisesti, lienee syytä täsmentää asiaa.
Tulkintani päätöksestä on omani, mutta ei vain omani. Varsin moni paikalla ollut tulkitsi epämääräisesti kirjoitettua kompromissia näin, koska muut vaihtoehdot rajattiin pois muuta kautta.

Lähtökohtana ovat 200 miljoonan euron leikkaukset menoista. Tämä voidaan toteuttaa joko lyhentämällä palveluaikaa, vähentämällä koulutettavien määrää tai luopumalla joukkojen aseistamisesta. Ymmärtääkseni kenraalien tahto olisi ollut kouluttaa armeijan käyttöön vain tarpeellinen määrä varusmiehiä, mutta antaa näille sitten kunnon koulutus ja jopa aseet. Tämä järkevä – ja vihreidenkin pitkään ajama – vaihtoehto karsittiin pois kannanotolla yleisen asevelvollisuuden säilyttämisestä.

Jos on tarkoitus, että armeijalla on myös aseita eikä vain hyvin koulutettuja miehiä, jäljelle jää vain vaihtoehto lyhentää asevelvollisuutta.
Vaihtoehtona tämä on huono. Olisi parempi kouluttaa vain tarpeellinen määrä mutta heidät kunnolla. Asiaan voidaan toivottavasti palata, vaikka silloin joudutaankin tulkitsemaan luovasti tuota hallitusohjelman kohtaa yleisen asevelvollisuuden säilyttämisestä.

Anekdoottina kerrottakoon, että muutama vuosi sitten kysyin hyvin korkealta sotilashenkilöltä, paljonko hän kutsuisi miehiä palvelukseen, jos olisi kyse vain armeijan tarpeista, ei miesten koulusta eikä maanpuolustushengen ylläpitämisestä. Hän sanoi, että noin puolet miespuolisesta ikäluokasta (15 000). Kun katsoin vähän epäluuloisesti, hän koki tarpeelliseksi täsmentää, ettei maanpuolustus tuollaista miesmäärää tarvitse, mutta olisi hyvä, että kansainvälisiin tehtäviin olisi kunnon rekrytointipohja.
http://www.soininvaara.fi/


4
Valtuuston tietoon / Teeriniemen "Taikametsä"
« on: 08. 06. 2011 07:07 »
Vaikuttaa siltä, että kyseistä koulun viereisestä Taikametsästä on nousemassa isompikin juttu. Ja aiheesta. Kuntalaisten on reagoitava jos heidän etujaan ja arvojaan loukataan muulloin kuin kerran neljässä vuodessa.

Kh päätti niukasti 6-5 että metsä uhrataan vanhentuneen kaavan mukaiseen kerrostalorakentamiseen ei-vaasalaisen grynderin eduksi (Lemminkäinen).

Päivän Pohjalaisessa hallintojohtaja V-M Laitinen väittää että "..oikaisuvaatimukselle... ei ole perusteita"

Kyllä hallintojohtajan pitäisi hallintoa sen verran tuntea, että oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä ihan millä perusteilla hyvänsä. Oikaisuvaatimus käytännössä pakottaa vain miettimään päätöstä uuden kerran ja päätöstä voisi kh aivan vapaasti muuttaa.

Oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen ja tekemiseen riittää "tarkoituksenmukaisuusperusteet". Suomeksi tuo tarkoittaa, että riittää kun joku kertoo minkä tahansa syyn miksi metsä olisi parempi koululaisten käytössä kuin kerrostalotonttina. Ja niitä syitä kyllä löytyy ihan oikeasti ja paljon.

Olisi hyvin toivottavaa, että kaupunkilaiset heräisivät puolustamaan lähiympäristöään.

5
Yleistä keskustelua / Ajan henki
« on: 08. 04. 2011 10:10 »
Melkoisen ryntäyksen ilmaisen verkossa näkyvä dokumenttiohjelma Ajan Henki (Savupirtistä nykyaikaan) on saanut.
http://vimeo.com/21920419

Tänään Ajan Henki asiasta on TV1 (perjantaina 8.4). klo 22.00  "Voimala" -ohjelmassa. Katso sitä ennen itse elokuva.

Quote
Ajan henki on kotimainen voittoa tavoittelematon dokumenttielokuva, jonka tarkoitus on tuoda esiin yhteiskuntamme ongelmien perimmäiset syyt sekä tarjota vaihtoehto vallitsevalle ajan hengelle. Tämä dokumenttielokuva toteutettiin talkoovoimin "nollabudjetilla" ja tarjotaan ilmaislevityksenä koko kansakunnalle!

6
Yleistä keskustelua / Suunniteltu vanheneminen
« on: 21. 03. 2011 11:11 »
Miksi yksi hehkulampun on voinut palaa (yhdysvaltalaisella paloasemalla) yhtä mittaa yli 100 vuotta?

Miksi itä-saksalaiset jääkaapit toimivat, toimivat, toimivat....

Miksi mustesuihkutulostimet lakkaavat toimimasta vaikka mitään vikaa ei ole?

Täällä inhottava totuus....
http://www.youtube.com/watch?v=9y_YT_DfOkg

Suomalaisessa Wikipediassa ei aiheesta vielä ole mutta....

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

7
http://yle.fi/alueet/hame/2011/03/talouskasvun_kriitikko_kaipaa_hallittua_laskutaloutta_2440887.html
"Talousjärjestelmämme nojaa talouskasvuun, eikä sille ole nähty vaihtoehtoja. Kuitenkin kasvu kuluttaa maailman rajallisia luonnonvaroja ja energiaa. Kansalaisaktivisti, sosiologi Jarna Pasanen uskoo maailman pelastuvan degrowth-ajattelun ja talouskasvupakosta luopumisen avulla.
Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa täyttämään ihmiskunnan tarpeet. Kasvuun nojaavaa talousajattelua kritisoiva tamperelainen Jarna Saarinen toimii suomalaisessa degrowth-verkostossa.
Hän on myös yhdessä Marko Ulvilan kanssa kirjoittanut aiheesta 2010 syksyllä ilmestyneen kirjan Vihreä uusjako - fossiilikapitalismista oikeudenmukaiseen ja kestävään yhteiskuntaan.
- Voi sanoa, että nykyisessä talousjärjestelmässä talouskasvu on välttämätöntä. Talouskasvu kuitenkin pitemmällä tähtäimellä ympäristön kannalta on haitallista ja mahdotonta, siksi pitäisi muuttaa nykyistä järjestelmää niin, että yhteiskunta toimisi, vaikka talous ei kasvaisi koko ajan, hän sanoo.
Jarna Pasasen mielestä hallittu talouslasku lähtee energian kulutuksen vähentämisestä.
- Suomessakin lähtökohta on se, että energian kulutus lisääntyy koko ajan. Parhaimmillaankin puhutaan vain käytön tehostamisesta, mutta on välttämätöntä kääntää kulutus laskuun. Suomi on riippuvainen öljystä ja muista fossiilisista polttoaineista, mutta sitä on päivä päivältä vähemmän ja OECD:n virallisen arvionkin mukaan öljyhuippu ohitettiin jo muutama vuosi sitten.
- On tultava toimeen vähemmillä luonnonvaroilla ja se tarkoittaa nykymallissa sitä, että myös talous kääntyy laskuun. Tähän asti ne ovat kulkeneet käsi kädessä, kumpikin kasvaa.
"Rahasta ei nytkään ole pulaa"
Degrowth-ajattelua tai talouslaskumallia on kritisoitu siitä, että se merkitsisi julkisen sektorin käytettävissä olevien verotulojen vähenemistä. Miten siis kohtuutaloudessa turvattaisiin julkisten palveluiden rahoituspohja ja turvattaisiin työllisyys?
- Työn jakamisesta on puhuttu paljon ja se on jossain määrin keino vähentää työttömyyttä. Toisenlaisessa järjestelmässä työtä on enemmän, koska energiaa käytetään vähemmän. Tämä tarkoittaa, että ihmistyö nousee uuteen arvoon, sitä tarvitaan enemmän, sanoo Pasanen.
Pitäisikö minun, siis juuri minun, luopua saavutetuista eduista, palkasta, elintasosta, jotta maailma pelastuisi?
- Varmasti joudutaan joistain saavutetuista eduista luopumaan degrowth-mallissa. Mutta väitän, että ehkä saadaan enemmän hyviä asioita siihen tilalle: rauhallisempaa elämäntahtia, parhaimmillaan vähemmän työtä ja enemmän vapaa-aikaa.
Mistä talouteen sitten tulee lisää rahaa jaettavaksi, jos kansa tekee vähemmän palkkatöitä ja maksaa vähemmän veroja?
- Ei rahasta ole tälläkään hetkellä pulaa, Suomikin on koko ajan rikkaampi - kyse on siitä, kenellä ne rahat ovat. Ne voidaan jakaa toisella tavalla kuin nykyään. Maailma menee muutenkin koko ajan siihen suuntaan, että yhä pienempi osa maapallon väestöstä omistaa yhä isomman osan maapallon varallisuudesta, sanoo Pasanen ja kaipaa tähän muutosta, oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Luonnon katkeamispiste on jo ohitettu
Pasanen ei halua luoda uhkakuvia ympäristökatastrofista, mutta sanoo, että se on meillä tässä jo.
- Me tavallaan eletään jo ympäristövahingon keskellä, ei se ole tämän kummempaa. Se on pikkuhiljaista rapistumista. Ei kukaan voi sanoa semmoista hetkeä, että oho, nyt kaikki alkoi mennä huonosti.
- Sadan vuoden päästä ihmetellään, että miten silloin 2011 ihmiset eivät nähneet, mitä silloin tapahtui. Murros on vaikea nähdä siinä hetkessä, silloin kun sitä elää. En halua luoda maailmanloppukuvaa, "kaikki romahtaa", vaan tällä hetkellä se just tapahtuu, tältä se näyttää, ei tämän kummemmalta.
Pasanen vaatii Suomen hallitukselta yhteiskunnallista b-suunnitelmaa, miten toimitaan, jos kasvu on liian vaikeaa tai suorastaan mahdotonta luonnon- ja energiavarojen ehtymisen takia.
- Suomen hallituksen velvollisuus olisi luoda degrowth-skenaario, eli miten järjestetään yhteiskunta tilanteessa, kun kasvu hiipuu, sanoo Jarna Pasanen."

8
Vaasa / Vaasa-Vähäkyrö
« on: 16. 03. 2011 10:10 »
Vähäkyröläiset ovat vähän ihmetelleet kun Vaasassa ei ole mitään kansalaiskokouksia pidetty kuntaliitoksen tiimoilta. Suurempia aloitteita ei tuohon suuntaan ole näkynyt. Vaasalaisille tuo asia ei taida olla kovin merkityksellinen, eikä se muutenkaan taida paljon vaikuttaa tavallisen nykyvaasalaisen elämään tuleeko liitosta vai ei. Kyse on enemmän (päättäjien) imago-asiasta?

Vaasassa ei kukaan ole vielä ehdottanut asiasta neuvoantavaa kansanäänestystäkään.

Vähällekyrölle, etenkin sen poliitikoille, on asia toki hyvinkin tärkeä. Liitoksen toteutuessa monen poliitikon vaikutusvalta uhkaa vähetä. Kyllähän se Vaasassakin vaikuttaa mutta ei siitä ole kukaan ilmaissut huoltaan (esim. laskennallisesti voi vaikkapa vihreiden suhteellinen kannatus laskea mutta eipä se mahdollisuus ainakaan minua huoleta - kunta saa sellaiset päättäjät kuin se ansaitsee).

Itse en pidä tuota suur-Vaasaa minään elämää suurempana kysymyksenä Vaasalle. Hyvin täällä pärjätään ja jos mietitään tuota verotulon tasausta niin kyllä suurkunta vaatisi myös satsauksia nyky-Vaasasta liitosalueille varmaan saman verran. Eli liitoksen toteutuessa olisi nyky-Vaasa nettomaksaja (mutta voisi toki sitten kaavoittaa uudisalueita "omalle" maalle jokivarteen).

Täällä linkki uuteen liittymissopimusluonnokseen. http://www.vaasa.fi/Link.aspx?id=1199841

9
Valtuuston tietoon / Sidonnaisuudet
« on: 28. 02. 2011 21:09 »
Kun nyt on toivoa saada kääntää uusi lehti hallintomme avoimuudessa niin harkitsen tällaisen aloitteen tekoa:
Quote
Luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden sidonnaisuuksien julkistaminen kaupungin verkkosivuilla

Valtuustoaloite

Kuntalain uudistustarpeita valmistelemaan on asetettu virkamiestyöryhmä ja uuden kuntalain odotetaan valmistuvan siten, että se voisi tulla voimaan vuonna 2017. 

Luottamushenkilöiden sidonnaisuudet ja niiden julkistaminen on yksi asia, johon lain valmistelussa joudutaan ottamaan kantaa.

Päätöksenteon läpinäkyvyyden parantamiseksi on ehdotettu, että kunnallisissa luottamustoimissa toimivat ja niihin pyrkivät henkilöt julkistaisivat omat yhteiskunnalliset ja taloudelliset sidoksensa.

Kuntaliitto on evästänyt kuntia erilaisista malleista, joilla kuntapäättäjien sidonnaisuuksia voisi ilmoittaa ja julkistaa. Ilmoitustauluna voisivat toimia kunnan omat verkkosivut.

Luottamushenkilöiden sidonnaisuuksien ilmoittaminen kaupungin nettisivuilla lisäisi poliittisen päätöksenteon avoimuutta, kun kytkökset olisivat julkisesti kaikkien arvioitavina. Asia on laajasti tiedostettu, mutta tiettävästi sidonnaisuuksia ei vielä ole systemaattisesti kerätty ja julkaistu missään kunnassa. Vaasa voisi olla se ensimmäinen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Vaasa toimii edelläkävijänä selvittämällä mahdollisuuden julkaista luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden sidonnaisuudet kaupungin verkkosivuilla.

Tapio Osala

10
Vaasa / Aaltopuisto-Melaniemi
« on: 18. 02. 2011 17:05 »
Palautetta metsänkaadosta kuntalaiselta:

Quote
En oikein tiennyt ketä lähestyä otsikon asiassa, joten ajattelin lähettää "tutulle" sähköpostia...
Huutoniementien ja Aaltopuiston välistä metsää on kaadettu paljon Piirikadun jatkeen tieltä. Alue on ollut "aina" kaavoitettu, mutta nyt siellä on alkanut oikein tosi toimet. Pohjalaisessa kirjoitettiin viime vuonna Melaniemelle Piirikadun jatkeeksi kaavoitetuista kerrostaloista, mutta ko. tien rakentamisesta ei mielestäni informoitu.
Metsä, joka meidän Aaltopuistoamme ympäröi, on vanhaa ja komeaa. Siellä on paljon vanhoja polkuja ja erittäin paljon eläimiä. Tiedätkö, onko tuota metsää tarkoitus säästää yhtään? Tuntuu hurjalta, että ihanan vanhan asuinalueen olennainen osa ja suoja Huutoniementien meluilta kaadetaan pois. Eikö meitä alueen asukkaita informoida rakennushankkeista yhtään? Sinä kun kunnallispolitiikkaakin tunnet, ehkä tiedät jotain näistä asioista. Onko koko metsän alue tarkoitus rakentaa nyt?
Asumme XX:ssä joka on asemakaavan mukaan rajaltaan naapurina tuleviin taloihin. Meille ei ainakaan ole tullut mitään tiedotetta meneillään olevista hankkeista. Vaasan kaupungin sivuiltakaan en löydä mitään tietoa...
 
Olisi mukava, jos ehtisit vastata näihin kysymyksiin tai jos tiedät jonkun, joilta näitä voisi kysyä, kerro kenen puoleen voin kääntyä.

Olisihan se mukavaa kun muka "tietoyhteiskunnassa" elämme, että myös tällaisista lähiympäristön muutoksista tiedotettaisiin asukkaille. Kyseinen asemakaava on hyväksytty 1981 ja kysyjä ei ollut vielä tuolloin edes syntynyt...
Yhtäkkiä vaan alkaa tanner tömistä ja ikikuusta kaatua pihapiirin tuntumassa.

11
Vaasa / Pohjanmaan YH-rakennuttaja - Lakea
« on: 04. 01. 2011 11:11 »
On hienoa, että Vaasassa on hyvä asuntotilanne ja raikasta kilpailua, jonka tarkoitus on pitää hinnat kurissa.

Se, että kaupunginjohtajamme istuu seinäjokisen yhtiön hallituksessa, joka kilpailee vapaiden markkinoiden asuntotuotannossa paikallisten rakennusliikkeiden kanssa, ei minusta ole soveliasta.
Kaupungin pitäsi sanouta irti kyseistä yhtiöstä.

Sama yhtiö harrastaa myös asuntojen vuokrausta ja lienee Vaasan toiseksi suurin toimija. Koska kaupunkikonsernissa on omat kiinteistöyhtiöt, joille esim. kaupungin omien vuokra-asuntojen ylläpito ja tuotanto on annettu tehtäväksi, niin on varsin outoa, että "konsernijohtajamme" toimii kilpailevan yhtön johtotehtävissä.

Vaasa omistaa toki pienen siivun tuon seinäjokisen yhtiön osakekannasta (ja se oli aikoinaan hyvin perusteltua ja hyödyllistä, kun yhtiö vain kanavoi Aravarahoja meille) mutta yhtiö on vaivihkaa muuttanut tytäryhtiöineen ja tytäryhtiön tytärtyhtiöineen toimialaa.

Paikalliset rakennusyhtiöt ja grynderit eivät myyntiin tarkoitettua asuntotuotantoa pidä hyväksyttävänä kunnan toimialuueseen kuluvana asiana mutta eivät ymmärrettävistä syistä pidä asiasta meteliä. Jonkunhan ne Lakeankin talot pitää rakentaa...

Vaasa on joutunut korottamaan osakepääomaa kyseissä yhtiössä, joka siis toimii varsin riskialttiilla toimialalla.

2009 se haki omavelkaista takausta lainoilleen Vaasalta ja äänestyksen jälkeen se myönnettiinkin. Tein asiasta valituksen. Sen käsittely Vaasan Hallinto-oikeudessa kesti toista vuotta ja päätös oli asiantuntijoiden mukaan yllätävä. Valitukseni hylättiin. No, uskon, että KHO voi asian toisin ratkaista ja tänään jätin sinne uuden valituksen.

--
Tapio Osala                               VALITUS

            4.1.2011Korkein hallinto-oikeus
Unioninkatu 16, Helsinki


ASIA: Kunnallisvalitus / Muutoksenhaku Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen

PÄÄTÖS JOHON HAETAAN MUUTOSTA
Vaasan hallinto-oikeus 16.12.2010   Nro 10/0707/3

VAATIMUS
Vaadin, että Vaasan Hallinto-oikeuden (VHO) päätös kumotaan Hallintolain 27 §:n 1  mom. vastaisena.

ASIA
Vaasan kaupunginvaltuuston julkisessa kokouksessa 9.11.2009 § 136 oli, esteelliseksi asian kaupunginhallituskäsittelyssä itsensä ilmoittanut, kaupunginjohtaja Markku Lumio läsnä valtuustosalissa kun käsiteltiin seinäjokelaisen osakeyhtiön omavelkaista takausta. Markku Lumio oli tämän kaupunkikonserniin kuulumattoman osakeyhtiön hallituksen jäsen.


PERUSTELUT
Vaasan hallinto-oikeus on perustellut valituksen hylkäystä sillä, että hän on ”poistunut paikaltaan” vaikka myös toteaa ”Lumio ei ole poistunutkaan valtuustosalista asian käsittelyn ajaksi”.

Asiassa tuntuu olevan siis olennaista kuinka paljon esteellisen on liikahdettava ”paikaltaan” olematta lain tarkoittamassa mielessä ”läsnä asiaa käsiteltäessä”.

Riittäsikö kun siirtyisi metrin? Entä jos ottaa ”oman” tuolinsa mukaansa siirtyessään vaikka viisi metriä?
Kyseisessä valtuuston kokouksessa kaupunginjohtaja siirtyi ”vakiintunelta paikaltaan” muutaman metrin pysyen kuitenkin valtuutosalissa paikalla, joka on varattu viranhaltijoille. Tuo ”kaupunginjohtajan vakiintunut paikka” ei ole nimikoitu ja kaupunginjohtajat istuvat usein muillakin, esim. toistensa,  paikoilla.
Lain tarkoitus lienee sen estäminen että esteellisen läsnäolo päätöstilanteessa voisi vaikuttaa käsitteltävän asian lopputulokseen. Päätöksentekijälle saattaa olla kiusallista vastustaa läsnäolevan edun mukaista päätösehdotusta.

Kyseinen asia hyväksyttiin valtuustossa äänestyspäätöksellä ja voidaan perustellusti olettaa että esteellisen henkilön läsnäolo kokoushuoneessa vaikutti lopputulokseen.
Maallikon on vaikea ymmärtää, että kokoustilassa pysyminen, vain hieman paikkaansa muuttaen, voisi lain tarkoituksen mitätöidä. Joudutaan kestämättömään tilanteeseen jos mittanauhalla aletaan tulkita, onko estellinen läsnä vaiko ei. Siirtääkö omaa jakkaraansa hieman vai siirtyykö viereiselle tuolille? Mielestäni lain tarkoitus on:  sitä joko ollaan samassa huonessa tai sitten ei olla.
Vaasan valtuustossa on vuosikymmenien vakiintunut käytäntö, että esteelliset henkilöt poistuvat asian käsittelyn ajaksi joko yleisölehterille (joka on myös ”toisessa huoneessa”, toisessa kerroksessa) tai sitten läheiseen kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen, jossa valtuuson varajäsentkin tapaavat seurata kokousta TV:n välityksellä.
Jostain syystä estellinen Markku Lumio halusi olla läsnä itse päätöksentekotilanteessa vaikka häntä esteellisenä pyydettiinkin virallisessa puheenvuorossa poistumaan. Kyseessä oli Lumion edustaman yhtiön kannalta tärkeä lainatakausasia. Olisi ollut yhtiölle varsin haitallista, jos valtuusto ei olisi omavelkaista takausta olisi yhtiön lainalle myöntänyt.
Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään KHO 8.12.1998/2745 ottanut kantaa vastaavanlaiseen tapaukseen ja todennut läsnäolon laittomaksi vaikkakin on kyseessä julkinen valtuuston kokous.

KHO 8.12.1998/2745
 
”Kunnanjohtaja oli kokouksessa ilmoittanut esteellisyytensä asian käsittelyyn ja valtuusto oli hyväksynyt esteellisyyden. Kunnanjohtaja ei kuitenkaan ollut poistunut paikaltaan asian käsittelyn ajaksi. Päätettäessä kunnan mahdollisista jatkotoimenpiteistä edellä mainitussa asiassa ei sen käsittelemiseen esteellisen kunnanjohtajan läsnäololle kokouksessa ole hallintomenettelylain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettuja perusteita. Valtuuston päätös oli näin ollen syntynyt virheellisessä järjestyksessä.”

Vaadin lisäksi, että Vaasan kaupunki tuomitaan korvaamaan minulle maksamani VHOn oikeudenkäyntimaksu 89 euroa ja asian hoidosta aiheutuneena korvauksena 500 euroa sekä, että minulle ei tuomita oikeudenkäyntimaksua tästä valituksesta.


Vaasassa 4.1.2011


Tapio Osala
Vaasa


12
Vaasa / Luonto on vielä meidän - vai onko?
« on: 07. 10. 2009 11:11 »
Vaasan Saariston merikotkien liikkeitä voi seurata netin kautta. Neljälle tämän kesäiselle poikaselle on asennettu satelliittilähettimet:
http://www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/merikotkat/

Quote
Kesän 2009 satelliittimerikotkat
Kesäkuun 24. ja 25. päivänä merikotkatutkijat Juhani Koivusaari ja Timo Lumme kiinnittivät neljälle noin seitsemän viikon ikäiselle merikotkan pesäpoikaselle satelliittilähettimen. Poikasista kaksi oli peräisin Raippaluodosta löytyneestä kolmen poikasen poikueesta ja kaksi muuta kahdesta eri pesästä, jotka sijaitsevat entisen Björköbyn kunnan alueella. Mittausten (nokka, nilkka, paino) perusteella Koivusaari päätteli, että poikasista kaksi on koirasta ja kaksi naarasta. Merikotkatutkimuksen noudattaman käytännön mukaan poikasten oikeaan jalkaan kiinnitettiin punainen Merenkurkun aluerengas ja vasempaan jalkaan musta–sininen vuosirengas.

WWF on julistanut kilpailun, jonka tuloksena annetaan satelliittimerikotkille ”inhimilliset” nimet. Nimikilpailu on kuitenkin jo nyt ratkaistu koiraan E-24265 osalta. Sen nimi ei voi olla mikään muu kuin ”Junnu”. Nimi viittaa jo edellä mainittuun Juhani ”Junnu” Koivusaareen, Merenkurkun keisariin, joka on ansiokkaasti tutkinut ja tinkimättä suojellut alueen merikotkia jo yli neljän vuosikymmenen ajan.

Täältä näet raportin "Junnun" liikkeistä viime päiviltä.
http://www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/merikotkat/24265.htm


13
Tänään on ykkösuutisissa EU:n esittämä asuntopoliittinen uudistus, jossa pankit voisivat hyväksyä asunnon lainavakuutena vain 40% arvosta.

Nythän asunnon vakuusarvo pankeissa vastaa 70% sen kauppahinnasta.

Vakuusarvojen liialliseen suuruuteen on moni talous tukehtunut. Nykyinen lama on pitkälti tätä perua USAsta, edellinen lama oli kotikutoista vastaavaa. Kun vakuuden putoaa alle lainamäärän ollan heikoilla jäillä.

Suomen rakennusbusiness perustuu kansalaisten hulvattomaan lainanottohaluun. Keskimääräinen velkaantumisen lisääntyminen huimaa ja keskimääräisten uusien asuntolainojen summat pelottavat.

Uutisiin oli päästetty kommentoimaan pankkimaailman edustaja (ex-vaasalainen Reijo Karhinen) ja asuntokauppias.

Yllätys, yllätys, heidän miestään nykymenoa pitää jatkaa (molemmat haastatellut elivät tuosta velka-asuntobusineksestä). Uutisesta (YLE1) sai vähän sellaisen käsityksen kuin EU olisi outo kun tuollaista esittää. Yhtään selitystä ei tullut MIKSI tuo olisi järkevää....tai mikä on EUn esityksen peruste.

(Sen tarkoitus on suojella talousaluetta/pankkeja romahtamiselta ja kansalaisia armottomilta pankeilta, sillä sääliä ei tunneta kun pultut alkaa tutista. Siitä on kauhukertomuksia ja tragedioita edellisen laman jäljiltä.)

Suomi on kovin korporatiivinen maa jossa asuntopolitiikka on yksi kabineteissa sovituista asioista, johon ei edes vasemmisto uskalla puuttua.

14
Yleistä keskustelua / Kolesteroli - hyvä vai paha?
« on: 03. 08. 2009 10:10 »
Olen jo pitkään epäillyt kolesteroli-hysteriaa. Miljardeja veroeuroja solahtaa lääketehtaiden kassaan - ehkä täysin turhaan- kolesterolilääkkeiden korvausten muodossa. Lisäksi kolesterolimittaukset kuormittavat tarpettomasti julkista terveydenhuoltoamme.

Näin ohimennen muutama viikko sitten käsitystäni vahvistavan uutisen jostain ruotsalaistutkimuksesta.


Tämä linkki ei mitenkään liity näkemääni uutiseen mutta aiheeseen kylläkin mitä suuremmassa määrin>
http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm


Asian tekee vaasalaisittain mielenkiiintoiseksi se, että se on Pekka Puskalle suuri juttu (ja erittäin kallis yhteiskunnalle) tuo kolesterolin ja sydänverisuonitautien yhteys.

Tuo asia on "tabu". Sitä ei saisi millään kyseenalaistaa. Olisihan se todella noloa jos (niinkuin vakaasti uskon) näytettäisiin, että koko kolesterolihössötys on ollut aivan turhaa.

15
Sekalaista keskustelua / Perussuomalaiset
« on: 02. 07. 2009 21:09 »
Taitaa olla aiheellista avata oma otsikko perusuomalaisille.

Roy Rabb kehotti minua itse etsimään Venäjämyönteisin kirjoituksia Perussuomalaisilta. En niitä löytänyt. Pelkästään uhkakuvia.

Tämä on alku Perussuomalaisten kotisivihen pääkirjoituksesta, juuri nyt:
Quote
Venäjän uhka
Naapurimaamme Venäjä siirtelee lisää sotajoukkojaan Suomen vastaiselle rajalle. Satelliittikuvien mukaan siirretyt joukot ovat hyvin nykyaikaisia ja toimintatehokkaita. On helikopterijoukkoja, hävittäjäkoneita ja nykyaikaisia tutkia, jotka näkevät mäenkin taakse näin avaruusaikana.

Miksi Roy ystävämaasi Venäjä on uhka meille? Onko tuo totta mitä tuossa kirjoitetaan? Mihinkä tietoihin nuo perustuvat?

16
Sekalaista keskustelua / Vihreät
« on: 11. 06. 2009 13:01 »
EU-vaalien yllätyksellisissä tappioissa on minusta hieman unohtunut mediassa vihreiden loistava menestys (sekä Suomessa, että koko EU:ssa). Toki osasyy menetyksestämme kirjottamattomuuteen on  sekin, että suuri osa mediastamme on puoluesidonnaista, ja toisen hyvinvointia ei suopeudella katsella...

Vaasan vaalipiirissä ei kuitenkaan vihreiden menestystä ollut. Yksi syy lienee "oman" ehdokkaan puuttuminen mutta tämä alue muutenkin lähes valoinen läiskä Suomen vihreällä kartalla.

Yksi syy on varmaan se että 2/3 vaalipiirin kunnista on yksipuoluekuntia (siis joko kepulla tai rkp:llä on ehdoton enemmistö kunnan kaikissa elimissä) ja siellä vaaditaan poikkeuksellista rohkeutta (eikä syyttä) olla esim. julkivihreä.

Millähän keinoin täällä vaikkapa esim. Vaasassa, voisi saada vihreiden kannatuksen "normaalilukemiin"?
17
Yleistä keskustelua / Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 04. 04. 2009 08:08 »
Maahamme muuttaa tuhansia maahanmuuttajia ("MaMuja") vuodessa. Useat tulevat suomalaisten puolisoiina. Suurin maahanmuuttajaryhmä viime vuosina lienee peräisin entisestä Neuvostoliitosta.

Turvapaikan hakijoilta on Suomi kieltänyt työnteon ja omaa saamattomuuttaan käsitellyt heidän hakemuksiaan vuositolkulla omien resurssien puutteessa.

Yleisesti tunnustetaan, että Suomen demografiset luvut edellyttävät suurta maahanmuuttoa, jotta mm. ikääntyvän väestömme hoiva voidaan turvata.


18
Evakuointietäsyydellemme Kristiinankaupunkiin kaavaillaan ydinvoimalaa .

En pidä ydinvoimaa vastuullisena energiaratkaisuna. Siitä olisi luovuttava, ei rakennettava lisää.

Siksi allekirjoitin adressin osoitteessa: http://www.adressit.com/kilgrund

(Maamme voisi olla energiaomavarainen, niin halutessamme).

19
Valtuuston tietoon / Netti-tv
« on: 27. 08. 2007 20:08 »
Vaasalasiten suosikkoohjelma  eli "Valtuuston kokoukset" on kohta kaikkien ulottuvilla:
Quote
Maanantain kokous on nähtävissä tällä sivulla muokattuna käyttäjäystävälliseen muotoon tiistai-iltana 28.8 NET-TV:n välityksellä. NET-TV logoa klikkaamalla pääsee internet-televisioon ja näin valtuuston kokous välittyy katsojalle.
Osoite on: http://www.vaasa.fi/

20
Muutama asia on minua lähiaikoina kovasti ihmetyttänyt keskussairaalan touhuissa:

1. Huutoniemen sairaalan väkivaltainen alasajopyrkimys
2. Sydänyksikön vapaaehtoinen lakkauttamispyrkimys
3. Apteekkarin valinta
4. Röntgenyksikön ylilääkärin valinta

"Hutskista" ja sydänyksiköstä on jo juttua toisissa ketjuissa.

Siis rekrytoinnista. Ymmärtääkseni rötngenlääkäreistä on huutava pula maassamme. Kuin ihmeen kautta on kuitenkin röntgenlääkäreitä muutama Vaasassakin. Heidän pitämisensä täällä ja tyytyväisenä luulisi olevan mitä tärkeintä.
Hieman yllättäen haki avoimeksi tulleesen ylilääkärin virkaan ylivertaisen meritoitunut lääkäri. Toimessa olevat röntgenlääkärit olivat päättäjille esittäneet toiveensa, että hänet nimitettäisiin ja näin saataisiin taloon vielä yksi kipeästi kaivattu röntgenlääkäri.  Mitä tekee hallitus? Nimeää yhden jo virassa olleen lääkärin ja näin ei lisävoimia saadakaan. Lehdestä luetut perustelut ovat oudot: sama periaate kuin apteekkarin valinnassa!

Johtajaylilääkäri Keistinen on tässä yhteydessä kylläkin julkisuudessa tunnustanut, että valitun henkilön aviopuoliso on vaikutusvaltainen henkilö (ymmärtääkseni virassa oleva ylilääkäri).Pohjalaisen mukaan tässä oli kielipoliittista dimensiota (valittu ruotsinkielinen - meritoituneempi suomenkielinen).

Minusta apteekkarin valinnassa meneteltiin täysin päinvastoin: Siinä valittiin muualta hakenut korkeasti koulutettu. Ainoa yhtäläisyys on, että henkilökunnan mielipide tässäkin tylysti ohitettiin.

Vakavan sairaanhoitohenkilöstön pulan aikana luulisi olevan ensiarvoisen tärkeätä kuunnella herkällä korvalla viroissa jo olevia. Että edes he pysyisivät talossa.

On täysin kestämätöntä, että kerta toisensa jälkeen lääkärit ja muu henkilökunta joutuvat tulemaan julkisuuteen, esittelemään ja arvostelemaan tehtyjä päätöksiä. Sairaalan maine ryvettyy entisestään moisesta.

Olen sairaanhoitopiirin varavaltuutettu, enkä voi asiassa muuta tehdä kuin "läksyttää".  Tosiasiassahan sairaanhoitopiirin asioista päättää pari rkp-läistä, joista yksi on vastavalittu apulaiskaupunginjohtajamme Kristina Stenman.

En tosin ole kuullut osapuolia suoraan, mutta mikäli asiat ovat kuin miltä ne näyttävät, niin valtuutettuna ryhtyisin erottamaan sairaanhoitopiirin hallitusta.

Pages: [1]