Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Timo Rintamäki

Pages: [1]
1
http://www.nytimes.com/2013/04/21/world/europe/danes-rethink-a-welfare-state-ample-to-a-fault.html?pagewanted=1&_r=0&ref=europe

Jutun voi lukea suomeksi avaamalla se Google Chrome selaimessa ja asetuksista kielet kohtaan rasti.

New York Timesin jutussa otettiin esille pohjoismaiden antelias sosiaaliturva. Tanskalainen yksinhuoltajaäiti nimimerkki Carina saa 2700 dollaria eli 2061 euroa sosiaaliturvatukia. Sehän ei kuitenkaan ole vain antelias sosiaaliturva. Pohjoismaissa on myös suuri julkinen sektori ja sittenkin nämä maat ovat luottoluokitukseltaan AAA luokkaa.

Kun miettii tätä pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakennetta niin voi pohtia kauanko sellainen järjestelmä, jossa ei kannata tehdä työtä voi toimia. Pitäisikö sosiaaliturvanimikkeet muuttaa muotoon tuki+lisätienesti=1000 euron katto verottomana ja näiden lisäksi olisi lapsilisä ja kelakorvaus ja kansaneläke. Kaikki muut tukinimikkeet olisi lakkautettu.

Pohjoismaat ovat ilmeisesti kehittäneet omalaatuisen talousjärjestelmän, jossa raha kiertää veroja maksavilta kauppiailta sosiaaliturvan saajille ja julkisen sektorin työntekijöille, jotka sitten kantavat rahan takaisin kauppiaille ostamalla tuotteita. Tosin siinä vaihdossa kaupat saavat maksamansa verot takaisin antamalla vastineeksi myymänsä tuotteen. Kaupat ovat siis tässä vaihtokaupassa tappiolla.

2
Sekalaista keskustelua / Ruuan hinta
« on: 31. 03. 2013 16:04 »
http://tietotrenditblogi.stat.fi/miksi-ruuan-hinta-karkaa-k%C3%A4sist%C3%A4/

"Suomessa on tuskailtu kallista ruokaa jo vuosia. Saksasta saa sekaleivän eurolla ja ison virvoitusjuomapullon puolet halvemmalla kuin Suomesta. Vuonna 2007 alkaneen elintarvikkeiden globaalin hintojen nousun jälkeen hintaero Suomen ja vanhojen EU-maiden välillä on vain kasvanut.

Ruuan reaalihinta on noussut Suomessa viiden vuoden aikana neljätoista prosenttia, selvästi nopeammin kuin muissa vanhoissa EU-maissa."


3
Sekalaista keskustelua / Mediakritiikki
« on: 26. 02. 2013 09:09 »
Suomen media laittaa kaiken aineiston, hirveydet ja kamaluudet sivustolle ja kanaville siten, että niitä on vaikea vältellä. Median pitäisi luokitella otsikot ja televisiokanavat sillä tavalla, että ahdistusta aiheuttavat uutiset ja ohjelmat olisi piilotettu sillä tavalla, että niihin ei törmää, jos niitä ei halua lukea ja katsella.

Jos joku haluaa lukea lehdistä tai katsella televisiosta ahdistusta aiheuttavia uutisia ja ohjelmia niin niille pitäisi olla kokonaan oma kamaluudet ja hirveydet osio ja kamaluudet ja hirveydet televiokanava. Joskus ihmetyttää, että eivätkö mediat ymmärrä - kaikki eivät halua lukea ja katsella kaikkea. He haluavat vältellä tiettyjä aiheita ja siksi median pitää luokitella aiheet niin, että niihin ei törmää, jos niitä ei halua lukea tai katsella.

4
Sekalaista keskustelua / Syyria
« on: 27. 05. 2012 19:07 »
Ajattelin avata Syyria-aiheisen keskustelun.

Lueskelin New York Timesin keskustelua. Lainaan omalla luvalla.

"Kun teurastaja Bashar al-Assad aloitti tappamaan omaa kansaansa, maailman johtajat - kuten Kofi Annan ja Ban Ki-moon - sanoivat "tuhma poika, älä tee sitä". Kun murhat alkoivat nousta, maailman johtajat sanoivat: "Olet hyvin tuhma poika, älä tee sitä". Kun murhat olivat tuhansia, maailman johtajat sanoivat "Sinä olet hyvin, hyvin tuhma poika, älä tee sitä". Nyt teloitukset jatkuvat - ja lasten tappaminen ja silpominen on teurastaja Bashar al-Assadin erikoisuus - tämä lukija ei voi odottaa, miten samat maailman johtajat tuomitsevat tämän verenhimoisen lihakauppiaan."

Free Syrian Army ilmoitti, ettei ole enään sitoutunut Annanin tulitaukosopimukseen. Tulitaukosopimus tarkoittaa vain Assadille lisää aikaa tappaa siviilejä ja tuhota asutuskeskuksia, esimerkkinä Homsin ja Houlan tapahtumat. Assadin brutaali hallinto ei ole noudattanut Annanin tulitaukosopimusta vaan on pitänyt Annania pilkkanaan.

Libyan malli Syyriassa on kuulemma jostain syystä hieman hankala. Syyria on kuulemma vahvemmin aseistautunut ja sen sotilaalliset kohteet sijaitsevat siviiliasutuksessa. Pommitusten tuloksena kuulemma olisi suuria siviilitappioita. Libyassa Gaddafin sotilaalliset kohteet tuhottiin ilman suurempia siviilitappioita. Nykyaikaiset täsmäohjukset ja miehittämättömät lennokit ovat varsin tarkkoja pommikoneita. Kapinallisten tukemattomuutta perustellaan sillä, ettei heillä ole tarjota järjestäytynyttä vaihtoehtoa Assadille. Onhan heillä. Heillä on siviilijohtoinen Syrian National Council, joka koostuu korkeasti koulutetuista ulkomailla asuvista syyrialaisista joilla on kaikki tarvittava osaaminen väliaikaishallituksen perustamiseen.

NATO:n ilmavoimien liittyminen Syyrian sisällissotaan on melkein ainoa ratkaisumalli Free Syrian Armyn nopean voiton varmistamiseksi. Jos kapinalliset vain aseistetaan ilman ilmatukea saattaa sisällissodasta tulla pitkä ja verinen. Vielä pitempi ja verisempi ja arvaamattomampi sisällissodasta tulee mikäli kapinallisten tukeminen jätetään lahkolaisille sunnalaisille terroristijärjestöille.

Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on jumissa koska Kiina ja Venäjä vastustavat kaikkia Assadin hallintoon kohdistuvia sotilaallisia toimia. Kiina ja Venäjä ovat kuitenkin ilmoittaneet, että mikäli NATO ryhtyy Libyan mallisiin sotilaallisiin toimiin Syyriassa eivät Kiina ja Venäjä pysty tekemään mitään konkreettista. Kiina ja Venäjä ovat vain ilmoittaneet, että eivät turvallisuusneuvostossa anna lupaa Syyrian poliittisen järjestelmän vaihtamiseksi.

5
Mainitsisin poliittisen keskustelun oheen, että perustuslakia ja kuntalakia ei ole kansanäänestyksessä hyväksytty.

Suomen nykyinen perustuslain versio on ollut voimassa 1. maaliskuuta 2000 lähtien. Perustuslain ensimmäisen version nimeltä vuoden 1919 hallitusmuoto eduskunta asetti 17. heinäkuuta 1919.

Perustuslaki ja kuntalaki määrittää eduskunnan ja kunnanvaltuuston, jotka ovat poliittisen päätöksenteon keskiössä ja joissa politiikka tapahtuu.

Kun perustuslain säätämisprosesseja katsotaan ulkomaisten esimerkkien valossa niin monessa valtiossa perustuslaki on ratifioitu kansanäänestyksellä. Näiden maiden perustuslailla on enemmistön tuki, joka on mielestäni vahvemmin oikeutettu perustuslaki kuin sellainen, jonka on ratifioinut parlamentti itse itselleen - poliittinen päätöksentekojärjestelmä ei mielestäni ole oikeutettu niin kauan kuin se ei ole tuonut perustuslakia ja kuntalakia kansanäänestykseen.

Nykyisessä perustuslaissa on pykälät kansalaisaloitteesta.

53 §

Kansanäänestys ja kansalaisaloite (4.11.2011/1112)
Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista.

Kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla.

Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi sen mukaan kuin lailla säädetään. (4.11.2011/1112)

Ks. L menettelystä neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä 571/1987 ja KansalaisaloiteL 12/2012.

6
Sekalaista keskustelua / Miten kaikki pääsevät valtaan
« on: 23. 01. 2011 02:02 »
Oletetaan, että perustetaan jäsenmaksuja keräävä yhdistys, jonka jäsenet päättävät jäsenmaksujen käyttämisestä, esimerkiksi mitä ostetaan alkosta tai mihin baariin yhdistys rahansa käyttää.

Ensiksi jäsenet päättäisivät paljonko kuukauden jäsenmaksu olisi. Sitten laskettaisiin kuukauden jäsenmaksukertymä ja sitten jäsenäänestyksellä päätettäisiin miten kertymä käytetään.

Äänestyksessä hävinneet ovat eri mieltä jäsenmaksutulon käyttämisestä ja he vetävät rahoituksensa pois yhdistykseltä ja perustavat oman yhdistyksen, joka käyttää jäsenmaksutulon heidän näkemyksensä mukaisesti.

Jäsenet äänestävät rahapanoksellaan joka heillä on oikeus vetää pois, jos äänestystulos ei miellytä. Jo käytettyjä edellisten päätösten rahapanoksia he eivät tietenkään saa enään takaisin koska rahat on käytetty.

Päätöksenteko ei tietenkään ole pelkkää hupitoimintaa. Joskus on ihan oikeatakin asiaa.

Yksilö, perhe, taloyhtiö, yhdistys, puolue, kunta ja valtio kerää rahaa ja päättää niiden käyttämisestä. Kerätyn rahan käyttämisestä päättäminen on sitä kauempana maksajasta, kuta suurempi organisaatio on.

Kun mennään kunta- ja valtiotasolle ollaan tekemisissä todella isojen maksutulojen kanssa

Kaikki poliittinen toiminta on maksujen keräämistä ja maksutulon käyttämisestä päättämistä.

Kuntalain ja perustuslain mukaan valitaan kunnanvaltuusto ja eduskunta. Edustajat määräävät maksut ja päättävät maksutulon käyttämisen ilman kansanäänestyksiä. Yleisin näkemys politiikassa on, että maksajia ei ole aiheellista vaivata maksutulon käyttämisestä päättämisellä. Edustajalla on pelissä henkilökohtainen valta ja siitä saatavat edut. Jos edustaja ei päätä maksutulon käyttämisestä ei hänellä ole päätöksentekovallastaan ammennettavia etuja.

Suomessa kansa ei päätä kansanäänestyksessä edes perustuslain voimaansaattamista, joka valta on sellaistenkin maiden kuin Venäjä ja Kirgisia kansalaisilla. Suomessa ei ole ikinä järjestetty kansanäänestystä perustuslaista.

Suomi on kansanvalta ilman kansanäänestyksiä.

Oikea kansanvalta on sellainen, jossa päätökset tehdään kansanäänestyksellä.

Oikea kansanvalta edellyttää Suomen nykyisen perustuslain muuttamista alkaen, että äänioikeutetut kansalaiset ovat valtiovalta, joka äänestää suoraan valtion asiat ja siitä johtaa kaikki seuraavat pykälät.

Miten perustuslaki muutetaan. Perustamalla puolue, joka pyrkii saamaan eduskunnassa perustuslain muuttamiseen riittävän paikkamäärän.

Puolueen kannatuksen perusta olisi puolueen päätöksentekojärjestelmä.

Puolueen jäsenmaksun maksaneet rekisteröityneet jäsenet tekevät äänestämällä puolueen kaikki päätökset: esimerkiksi miten puolueen edustajat äänestävät eduskunnassa. Kansanedustajien äänestyspäätökset tekee yleensä eduskuntaryhmä, jossa päätetään kanta eduskunnassa käsiteltäviin asioihin.

Puolueen sijoittamisen poliittisella kartalla määrittää jäsenkunnan äänestyspäätökset.

Puolueen jäsen saa esityksensä jäsenäänestykseen saatuaan jäsenistä yli 10% tuen esitykselleen. Esityksestä tehdään puolueen kanta, jos esitys saa yli 50% äänestysprosentin ja enemmistön tuen.

Tiedotusta, politiikan divarina toimivaa keskustelua ja jäsenäänestystä varten puolue perustaa nettisivut.

Puolueen puheenjohtaja valitaan pätevyys ehdokkaaksi asettumisen ehtona jäsenäänestyksellä. Puheenjohtajan tehtävä on valmistella ja tuoda päätettävät asiat jäsenäänestykselle. Puheenjohtaja saa tehdä jäsenäänestyksen päätettäväksi esityksen puolueen organisaatioksi ja alaisikseen.

7
Sekalaista keskustelua / Sosialismi ja kilpailu
« on: 19. 10. 2010 14:02 »
Sosialismin romahduksen syitä voi pohtia. Yksi syy voisi olla, että sosialismi pyrkii poistamaan kilpailun, joka on rakenteeltaan terveiden yhteiskuntien olennainen moottori. Jos kilpailu poistuu niin seuraa tylsistyminen ja rappio. Kilpailu on se tekijä, joka terästää yhteiskunnan ja ihmisen. Ihminen laiskistuu ja rappeutuu, jollei ihminen joudu kilpailemaan.

8
Valtuuston tietoon / Avoin kirje omalääkärille
« on: 25. 01. 2010 17:05 »
Kerron tähän astisten kokemusten pohjalta miten asioiden minun mielestäni pitäisi olla.

Ymmärrän, että olette läpäisseet kelvottoman lääkärikoulutusjärjestelmän, joka ei anna valmiuksia juuri mihinkään. Vika ei siis ole teidän.

Minun mielestäni hoitajan pitää ajanvarauksen yhteydessä kysellä kuntalaiselta alustavasti vaivasta, jotta omalääkäri voi ennen potilaan tuloa hankkia tietoa.

Sitten omalääkärin pitäisi siltä istumalta, kun kuntalainen tulee ovesta ja sanoo, että on esimerkiksi särkevä vasen kives osata ottaa verinäyte, virtsanäyte ja tehdä ultraäänitutkimus ja sukupuolitautitesti niin ne on sitten tehty heti, eikä vasta viikkojen ja kuukausien odottelun jälkeen.

Lähihoitajatasoinen pelkkiä lähetteitä kirjoitteleva omalääkäri on kuntalaisen kannalta silkkaa ajanhukkaa ja kärsimystä koska kuntalainen joutuu ilman hoitoa lähetebyrokratiassa odottelemaan tutkimuksiin pääsyä ja diagnoosin- ja hoidonsaamista. Kun tutkimukset etenevät yksi tutkimus kerrallaan potilaan oman viitseliäisyyden ja aktiivisuuden varassa niin potilas kärsii vaivastaan kuukausia hakeutumatta tutkimuksiin ja hoitoon, kun ei se sittenkään niin paha ole ja kivut ja säryt vain kestävät kuukaudesta toiseen.

Minulta puuttuu edelleen diagnoosi ja hoitosuositus. Tutkimukset ja diagnoosi ja hoitosuositus olisi jo valmis, jos omalääkäri osaisi siltä istumalta tehdä ultaraäänitutkimuksen ja ottaa tarvittavat näytteet laboratoriossa ja toimittaa tutkittavaksi tai tutkia ne itse.

Kunnan ja valtion pitäisi siirtyä suurien järjestelmien luomisen sijasta tukemaan yksilöä kelakorvauksen omavastuun korvaamisella käyttämään keskenään kilpailevia valmiita palveluita.

Näin kuntalainen voi suoraan hakeutua alan lääkärille ilman, että joutuu kunnan lähetebyrokratiaan viikoiksi ja kuukausiksi. Alan lääkäri voi siltä istumalta tehdä ultraäänen ja ottaa kaikki tarvittavat näytteet ja osaa tutkiakin ne ja pystyy tutkimuksillaan saamaan kuvan ja laatimaan diagnoosin ja hoitosuosituksen.

Virkamies- ja edustajajärjestelmä suosii suorastaan agressiivisesti julkisen palvelun järjestelmää kuntalaisen tutkimuksiin pääsyn, diagnoosin ja hoidonsaamisen kustannuksella. Jos tutkimusta ja diagnoosia ja hoitoa ei saa kunnalta säällisessä ajassa niin kunnan pitää olla velvoitettu korvaamaan kelakorvauksen omavastuu.

9
http://www.lvm.fi/web/fi/tyoryhmat/tyoryhma/view/821276

"Yleisradio Oy:n rahoitusta selvittävä työryhmä

Työryhmän tehtävänä oli tehdä ehdotuksia Yleisradio Oy:n julkisen palvelun määrittelystä ja laajuudesta sekä rahoituksen järjestämisestä.

Työryhmän tuli ottaa huomioon julkisen palvelun toimintaedellytysten pitkäjänteinen turvaaminen, julkisen palvelun laajuuden ja rahoituksen vaikutukset suomalaisiin viestintämarkkinoihin sekä julkisen palvelun merkitys suomalaisen sisältötuotannon edistäjänä.

Työryhmän toimikausi oli 12.2.2008–31.12.2008. Työryhmä sai jatkoaikaa huhtikuun 2009 loppuun. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa viestintäministeri Suvi Lindénille 23.4.2009.

Parlamentaarista työryhmää johtaa kansanedustaja Mika Lintilä (kesk), varapuheenjohtajina toimivat kansanedustajat Tarja Filatov (sd) ja Jari Koskinen (kok).

Ryhmän jäsenet:

kansanedustaja Bjarne Kallis (kd)
kansanedustaja Martti Korhonen (vas)
kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr)
kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps)
kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r)

alivaltiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä
ylijohtaja Liisa Ero liikenne- ja viestintäministeriöstä
toimitusjohtaja Kari Väisänen Taloudellisesta Tiedotustoimistosta
yhteiskuntatieteiden tohtori Juhani Wiio.

Työryhmän pääsihteerinä toimi oikeustieteen kandidaatti Jussi Tunturi. Muut sihteerit olivat viestintäneuvos Elina Normo, neuvotteleva virkamies Kirsi Miettinen ja apulaisosastopäällikkö Kristiina Pietikäinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Työryhmä kuuli työnsä kuluessa myös televisio- ja radiotoiminnan harjoittajia sekä muita työn kannalta tarpeellisia sidosryhmiä ja asiantuntijoita."

Siis

Työryhmä on laatinut eduskunnalle keskustelun pohjaksi luonnoksen, jossa televisiolupamaksu korvattaisiin "YLE-maksulla", joka ei ole sidottu televisiolähetyksiä esittävän laitteen omistamiseen eli kyseessä on kiinteäsummainen kaikilta kotitalouksilta vuosittain kannettava vero omisti television tai ei.

Pages: [1]