Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Lukutoukka

Pages: [1]
1
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 21. 06. 2008 09:09 »
Arvokkainta mitä maailmassa on saatu aikaan on kenties se, että kaikille edes yritetään tarjota inhimilliset elinolot. Meillä Suomessa työnjako on ollut sellainen, että kunta on tässä asiassa lähinnä ihmistä. Ja kunnan kyky hoitaa tätä asiaa on tärkeää.  Paras olisi järjestää niin, että meidänkin seudullamme kunnalla/kunnilla olisi mahdollisuus tähän tulevaisuudessakin.

Vaikka kuinka on totta, että yksityiset työpaikat tuovat rahaa ja julkiset eivät uutta rahaa luo niin ajatelkaapas: Mitä me perimmiltään kunnalta tarvitsemme ? Mielestäni se on ihmisen työaikaa. Sairaanhoitajan kättä, lääkärin apua, opettajan työtä lapsiemme kanssa. (Vai kelpaisiko robottiopettaja ja kirjaimellisesti liukuhihnahoito ?) Sen verran on rahaa tähän työhön kerättävä, että tämä onnistuu, eikä kukaan tietenkään haluaisi maksaa. Työnteon verotus alas, yritysten verotus kohtuullistettava, perintövero pois, omaisuuden verotus pois !

Eikä kielen pitäisi olla rahan tekemisen (ja verotulojen luomisen) suhteen ongelma. Jos kysytään kielimuurin molemmille puolille linnoittautuneiden jäärien lastenlapsilta sitä, että haluavatko he jäädä omalle kylälle puhumaan omaa kieltään vai lähteä maailmalle etsimään omaa työtään silläkin uhalla, että siellä joutuu puhumaan suomea/ruotsia/englantia/saksaa/kiinaa, uskon että valinta ei ole vaikea. Siksi olisi meille parasta, että näitä töitä olisi tarjolla lähempänä kuin Seinäjoella, Helsingissä tai Frankfurtissa.

Meillä vaasanseudulla on kohtuulliset eväät hoitaa tämä homma. On koulutusmahdollisuuksia, kansainvälisesti menestyviä yrityksiä ja kohtuumiellyttäviä asuinympäristöjä tarjolla niin kaupunkilaisille kuin maaseudulla asujille. Kilpailu kuntien kesken resursseista on kovaa. Suuruuden etu on kiistämätön niin tehokkuuden, näkyvyyden kuin mahdollisuuksien puitteissa.


2
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 08. 02. 2006 07:07 »
Näyttää siltä, että kaikessa uskotaan keskittämiseen, niin yrityselämässä kuin hallinnossakin. Kyllä se varmaan etuja tuokin, kunhan tehdään se fiksusti ja pidetään keskittämisestä huolimatta palvelut ihmisten saatavissa. Ja osaltaan se keskittäminen tietenkin sitä turvaakin.

Sairaala-asiassa on varmaan otettava lusikka kauniiseen käteen ja todettava, että Vaasa on syrjässä ja tänne jää. Itse emme voi omalla väestöpohjalla kaikkeen erikoistua. Yhteistyö on silloin poikaa. Ja kielipolitiikan osalta uskoisin, että eivät varmasti äiidinkieleltään ruotsinkieliset ole etunenässä siirtämässä hoitoa Seinäjoelle.

3
Vastaanpa tässä itselleni, kun ei kukaan muukaan ole kommentoinut, hih.

Tässä jo muutama päivä sitten Pohjalainen uutisoi kuntaministeri Mannisen käynnin Vaasassa ja hänen vastauksensa kysymyksiin reikäleipäkunnista. Vaikka ministeri oli kierrellyt ja sanonut toisaalta ja toisaalta, niin vastaus on mielestäni selvä: Turha odottaa valtiolta pakkokeinoja reikäleipäkuntien syntyä vastaan !

Ja kun toisen tien (Mustasaaren vapaaehtoisen lähtemisen liitokseen Vaasan kanssa) olen jo edellä mahdottomaksi todennut, niin tässäpä sitä ollaan.

Eli ei kannata elätellä kuvitelmia väljistä tonteista jossain suur-Vaasassa ! Kyllä meidän on näillä näkymin pärjättävä täällä nykyisten rajojemme sisällä.

4
No, meillä Suomessa oli vuonna 1939 vähän isompiakin asioita surtavana....

Mutta sitten tähän päivään. Näinhän se on, arvovalinta se on kuinka paljon veroja kerätään, joko rikkaammilta tai yrityksiltä. Ja uusliberalismin mukaan nykyhetken henki on että mahdollisimman vähän yhteiskunnalle. Mikä osaltaan varmasti aiheuttaa näitä tehostamispaineita. Mutta varmaan myös se, että rahaa toisaalta käytetään enemmän sosiaalisiin tulonsiirtoihin, esim. uusien lääketieteellisten hoitojen kalleus. Ja niistä moni pääsee elämänsä aikana nauttimaan.

Globalisaation nimellä kulkeva suuren rahan etujen ajaminen on tosiasia, ja vie varmasti työpaikkoja Suomesta. Mutta on sillä varmaan ollut hyviäkin puolia, kyllä tällainen pieni, vikkelä ja hyvin koulutettu kansa varmaan keskimääräistä paremmin pärjää talouden käänteissä. Ja Suomessa työpaikkojen kokonaismäärä on ollut jo vuosia kasvussa, jos Vaasa ei pysy vauhdissa, on meillä syytä kysyä mitä pitäisi tehdä ?

Meidän on syytä hoitaa leiviskämme täällä mahdollisimman hyvin. Ja uskon, että siihen olisivat kuntaliitostenkin mahdollistamat resurssit hyödyksi. Sekä suomen- että ruotsinkielisille.

5
Tällainenhan se tilanne on, ja kannatan lämpimästi tällaisia kuntaliitoksia. En tunne kovin hyvin ruotsinkielisten rintamia tässä asiassa. Ainakin Vasabladet oli pääkirjoituksessaan viime viikolla ymmärtänyt asian: puhui kuntaliitoksen puolesta, kun vaihtoehtona on suhteellinen näivettyminen joka heikentää voimavaroja niin ruotsinkielisten kuin suomenkielistenkin palveluihin.

Mutta edellisessä kirjoituksessa näkyy juuri se ongelma, mihin asia meinaa kaatua:

Quote
Ainoa "menettäjä" olisi: nyt ehdottoman enemmistön yksinvaltaa kunnissa pitävät rkp:n johtajat joutuisivat opettelemaan olemaan jatkossa vain suurimman valtuustoryhmän jäseniä

Hyvänen aika, ymmärtäähän sen ! Jos vaihtoehtona on: Päätättekö kunnan asioista mielummin omassa porukassa vai neuvotteletteko nöyrästi muiden kanssa, niin kumpaakohan tehdään ?

Kuka tämän porukan yli voi kävellä ? Sillä sen se vaatii, että kuntaliitoksia syntyy. Itse he eivät sitä tee.

6
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 05. 01. 2006 08:08 »
Hyviä näkökulmia kolisee joka suunnalta !

Lähes kaikki lait alkavat ylevillä lauseilla lain tavoitteista. Ne kannattaa kyllä ottaa todesta, mutta ei sitä voi myöskään lukea kuin piru raamattua. Eli, jos siellä lukee esim. että lain tavoitteeena on luonnon monimuotoisuuden suojeleminen, niin lukee sen ja vetoaa, kun laissa sanotaan !

Ja lakiin on myös kirjoitetttu oikeudet vaikuttaa maankäytön suunnitteluun ja tehdä valituksia. Nekin on otettava todesta. Siellä ne ovat ja niitä kuuluukin käyttää. Toinen juttu taas on se että sen seurauksena pienikään juttu ei välttämättä mene läpi ilman vuosien vatkaamista oikeusasteissa. Se on se hinta, mitä tästä systeemistä maksamme. Mutta en tiedä, onko parempia ?

Ja kyllä kaupungissa pitää vihreääkin olla, mutta en ole aivan vakuuttunut, pitääko olla kovin isoja aarnimetsiä. Ja niitäkin alkaa Vaasassa olla useamman kunnan edestä, (Eteläisen kaupunginselän Natura-alue ja Risön metsä, Öjen, Pilvilampi) Siinä voi kaupunkirakenteelle käydä niin kuin foliohattu kuvailee, ei ole hyvä juttu kenenkään kannalta se, että kaupunki rakennetaan levälleen. Kaikkihan toki haluaisivat asua kaupungin keskustassa (eli kaikkien palvelujen äärellä) omakotitalossa järven/metsän reunalla.  Mutta kuka sen maksaa ? Ja kyllä Mustikkamaallekin mahtuu järkevämmin suunnitellen sekä taloja että myös se kävely/hiihtoreitti. Ehkä se sitten enää kulje umpimetsässä, vaan joutuu näkemään myös taloja.

Kyllä monet mielikseen jopa lomailevat isoissa kaupungeissa, ja niitä kovasti ihastellaan, kuinka hienoja ovat. Eikä se ihailu perustu kaupungeissa oleviin luonnontilaisiin metsiin......

7
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 23. 12. 2005 10:10 »
Näinhän se maailma nyt makaa. Aika on hyvässä ja pahassa toinen, kuin 60- ja 70-luvuilla, jolloin mm. Suvilahti suunniteltiin ja rakennettiin. Silloin kyllä pakkolunastettiin rantahuviloiden tontit pyörätien pohjaksi. Ja hyvä niin. Mutta kyllä niitä rantahuviloitakin on kaivattu takaisin....

Pirstoutunut rakenne tulee varmaan kalliiksi. Mutta tuosta vesi- ja viemärihuollon kustannusten jakautumisesta en aivan varma ole. Vaasassahan asiaa hoitaa Vaasan Vesi, joka on liikelaitos joka tienaa tulonsa itse, eikä rasita kaupungin taloutta. Tietenkin tulot tulevat myös kaupunkilaisilta, vesimaksujen muodossa. Mutta liittymis ym maksut ovat sitä luokkaa, että eikö nekin jo lähentele kustannusvastaavuutta ? Ainakin kun sen jälkeen saadaan asiakas pysyvästi maksamaan vesi- ja viemärimaksuja. Eikä se haja-asutuksen jätevesihuoltokaan halpaa ole, kunhan uudet määräykset laitetaan toteen. Ja sen maksaa asukas itse.

Ja sitten nuo kuntaliitokset. Viimeksi tänään oli lehdissä uutiset siitä, että Kyrönmaa suuntautuu mielummin Seinäjoelle, minkä nyt arvasikin. Ja Mustasaaren kantahan tunnetaan. Eli mistä niitä tontteja nyt sitten on tulossa ?

8
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 15. 12. 2005 12:12 »
Vaikka sitä itse on vaasalaisena melkein jäävi arvioimaan kaupunkikuvaa, niin yhdyn kyllä useamman edellä kirjoittaneen mielipiteeseen siitä, että Vaasan keskusta kestää kyllä suomalaisessa vertailussa loistavasti. Tämä on oikean kaupungin näköinen, mitä ei voi sanoa monestakaan kaupungista Suomessa. Kun on vielä lisäksi  meri ja puistikot, niin vot !

Kaupungin kehittymisestä ei minulla kyllä ole ruusuisia kuvitelmia. Vaasa on kyllä sitten 70-luvun alun jäänyt osittain kehityksen kelkasta, eikä taida niiltä osin sinne enää päästäkään. Syyt ovat paljolti maantieteelliset. Kun toisella puolella on meri ja toisella Mustasaari, niin kehity siinä sitten. Merellä ei asu ketään ja yhteistyö Mustasaaren suuntaan on takkuista. Syrjässä olemme ja tänne jäämme, lättähattuyhteyden päähän. Kohtalaisen hyvin on toisaalta mennyt esim. koulutuksen alalla, yliopisto-opetusta on monenlaista, ammattikorkeakoulut ym. Veturiyrityksetkin (ABB ja Wärtsilä) porskuttavat vielä. (Tosin tulee vielä aika, jolloin ABB lähtee Vaasasta, sanokaa minun sanoneen. Toivottavasti silloin on jotain muutakin). Poliittisen vaikuttamisen alalla vaasalaisten olisi kyllä otettava itseään niskasta kiinni ja äänestettävä vaasalaisia eduskuntaan. Yksi kansanedustaja on kyllä pohjanoteeraus, mutta kertonee jotain ongelmista.

Ehkä sitä vain on otettava lusikka kauniiseen käteen ja nautittava siitä mitä on. Mukava ja kaunis kaupunki, vaikkei olekaan mikään kasvukeskus. Kyllä täällä hyvän elämän voi elää.

9
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 20. 10. 2005 11:11 »
Täytyy sanoa, että olen kyllä aika pessimistinen vapaaehtoisten kuntaliitosten suhteen alueellamme. Ne eivät ole koskaan helppoja, ja kun kielikysymys painaa vielä erittäin paljon, ei kokonaisuuden etua paljon ajatella.

Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari kaatuu suorin vartaloin. Mustasaari on ja haluaa ollakin ruotsinkielen pysyvä linnake Pohjanmaalla. Pienemmät kunnat, ainakin Vöyri, Oravainen, Maksamaa, liittoutuvat mukaan matkaan.

Yksi mahdollisuus on valtion määräämä pakkkoliitto, johon kuuluu koko Vaasanseutu. (em. + Kyrönmaa ja Maalahti-Korsnäs). Siinä kaikki ehkä voisivat tuntea olevansa riittävän vahvoja ja olonsa turvatuksi.

10
Yleistä keskustelua / Pähkähullu idea tai sitten ei
« on: 18. 07. 2005 07:07 »
Kadut ja puistot ovat demokraattisesti kaikkien kaupunkilaisten yhteisiä tiloja. Mutta miten ne on Vaasassa rakennettu ?

Kadut on rakennettu autoilla läpi pyyhkäistäviksi, tärkeimänä kriteerinä asfaltin halpa nelíöhinta. Tämä korostuu pääkaduilla. Räikeimpänä esimerkkinä lienee Asemakatu, jota pääosin reunustavat matalat talot. Kadulla on kinttupolun levyiset jalkakäytävät ja kiitoradan levyinen ajotie. Ei mitään ajatusta siitä, miltä se näyttää muualta kuin nopeasti läpi ajettuna eikä siitä, kuinka mukava on kulkea siinä jalkaisin.

Puistot on hoidettu "insinöörimentaliteetilla". Halvin hoitoneliöhinta on kun sen ajaa mahdollisimman isolla koneella, mahdollisimman harvoin, mielellään kerran kesässä. Ja demokraattista on se, että kaikki puistot hoidetaan yhtä huonosti. Tietenkin olisikin väärin tehdä yksi korkeatasoinen puisto, sillä sitten kaikkien muiden kurjuus näkyisi selvemmin....

Kaikki kunnia kävelykadulle ! Siinä on esimerkkiä tasosta, joka on iloksi kaikille keskustassa tallaajille !

Pages: [1]