Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Kristiina

Pages: [1]
1
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 01. 06. 2007 16:04 »

Kasarmialue on vain valitettavasti rollattorilla kulkavalle periferiaa vaikka se ei sitä omalla autolla liikkuvalle olisikaan. Kasarmialue ei myöskään edusta sitä tiivistä palveluiden keskellä olevaa mallia mitä Kondis hakee. Kondiksen puuhaajat ovatkin esittäneet selkeästi että alue ei sovi heidän suunitelmiinsa.
Puhut asiaa Johansson. Olen viettänyt lapsuuteni kasarmialueella, ja itse alue tarjosi lapsille mitä parhaimmat olosuhteet kasvamiseen. Äidit eivät silloin käyneet ansiotyössä. Elämänmeno oli leppoisaa. Ruokaostokset tehtiin kaupoissa, joita oli kaksi, Orren kauppa Koulukadulla ja Ehrströmin kauppa Rantakadulla. Lisäksi Korsholmanpuistikon kulmassa oli leipomoliike.

Kotiäidit pystyivät hoitamaan ruokaostokset ilman autoa näiden palveluhenkisten kauppojen ansiosta. Käveleminen keskustaan oli todella vaivalloista kahden pienen lapsen kanssa. Tiedän kokemuksesta, sillä olen muutaman kerran lapsena kävellyt ko. matkan ja pienestä lapsesta se tuntui pitkältä ja loputtomalta. Käydessämme kaupungissa käytimmekin usein kaupunkilinjan bussia, joka kiersi Hietalahdessa ja Koulukadulla.

Vanhus ja rollaattori ovat vähintäänkin yhtä hidas yhdistelmä kuin äiti ja kaksi alle kouluikäistä lasta. Lapsuuteni kasarmialueen ympäristössä olivat sentaan palvelut tarjolla, kaksi ruokakauppaa, leipomo ja toimiva joukkoliikenne. Ajat ovat muutuneet. Palvelut ovat keskustassa. Vanhus jos kukaan tarvitsee palvelua hyvin lähelle kotiaan. Ajatus kasarmialueesta vanhusten asuttamana ei ole lainkaan asiakaslähtöinen.

Vielä vähän: Palvelukulttuurin vankkumattomana kannattajana mainitsen vielä, että kauppoja oli peräti kolme. Elsa Kakkuri piti pikkuista puotia Tiilitehtaankadun  ja Raastuvankadun kulmassa.

Mistä vanhukset kävisivät ostamassa päivittäiset ruokaostoksensa?

2
Ihmettelen minäkin, jos kieliriita ja uskonsota ovat karkoittaneet kirjoittajia. Miksi? Eihän blogien tarkoitus ole se, että siinä keskustellaan vain yhdestä aiheesta. Itseäni ei kiinnostanut pätkänkään vertaa esim asuntomessukeskustelu eikä moni muukaan aihe. Ei tulisi mielenkään, että sivuuttaisin koko blogin vain sen tähden, että siellä keskustellaan asioista joista en ole kiinnostunut. Mielipiteiden rikkaushan tulee juuri asioiden runsaudesta ja monipuolisesta aiheiden kirjosta. Olemmeko me suomalaiset näin erakoituneita myös nettikirjoittelussa, vai laumasielujako?

Jos istun suuressa kahvilassa ja jossain pöydässä keskustellaan uskosta, pitäisikö minun poistua sieltä seurueeni kanssa ja mennä vasta sitten omaan pöytääni istumaan, kun uskonkeskustelu on loppunut? Jos kahvilassa on sata pöytää, niin jokaisessa saatetaan keskustella eri aiheista. Keskustelemmehan me elävässä elämässäkin monista erii teemoista eri porukoissa, pöydissä tai luentosaleissa? Me emme onneksi ole massasieluja. Miksi me olisimme sitä sitten täällä?

3
Vaasa / Re: Pikipruukki ja vuokrankorotukset
« on: 08. 01. 2007 21:09 »
Asumisen hinnan nousuun vaikuttavat ainakin kolme tekijää. Korkotason nousu, käyttökustannusten nousu, joka asunto-osakeyhtiössä tarkoittaa hoitovastikkeen korotusta. Lisäksi asumista nostavat remontit ja investoinnit, jotka asunto-osakeyhtiö voi velottaa osakkaalta rahoitusvastikkeena. Luonnollisin peruste vuokralaisen vuokrankorotukselle on hoitovastikkeen nousu. Olen aiemmin keskustellut ainoastaan korkotason noususta, joka on kaikkein selkeimmin asunnon omistajan riski, ei vuokralaisen.

Yksityisillä asuntomarkkinoilla hoitovastikkeissa ei ole tapahtunut merkittäviä korotuksia. Viime vuosina ne ovat pysyneet useissa taloyhtiöissä samalla tasolla tai jopa alentuneet. Aivan sama kehitys hoitokustannusten osalta on ollut omakotitaloissa. Hoitovastike on maksu, joka häviää ”savuna ilmaan”, aivan samoin kuin bensa auton tankista. Ne eivät tule entiselle omistajalleen koskaan takaisin.

Koronnousu on myös rahaa, joka häviää bensan tavoin savuna ilmaan. Annuiteettiin sisältyy lyhennys ja korko. Koko palettiin sisältyy myös asunnon arvonnousu. Lainan lyhennys ja arvonnousu muodostavat kiilan, joka on joskus jyrkempi ja joskus loivempi. Kiila on kuitenkin aina olemassa tietyin edellytyksin. Asuntosijoittamisessa tämä edellytys on asunnon sijainti. Sillä on erittäin tärkeä merkitys siihen, onko kiila jyrkkä vai loiva. Tämä kiila = asunnon tuotto. Tuotto on siis paljon muuta kuin  vuokralaisen maksama vuokra. Tuotosta suurin osa muodostuu asunnon arvonnoususta, jonka sijoittaja on arvioinut ja samalla ottanut itselleen riskin. Kiilassa vaikuttavat myös muut tekijät kuten verotus, joka taas on suhteessa kiilan sisällä maksettujen korkojen määrään. Näin ollen bensan tankkaaminen ei ole aivan vertailukelpoinen tähän sijoitustoimintaan.

Vielä yksi pyyntö; jos lainaat suoria lainauksia kirjoituksestani, toivon ettet editoi niitä. Tekstin lihavoiminen muuttaa viestin sisältöä, ainakin sitä, mitä asiaa siinä on haluttu painottaa.

4
Vaasa / Re: Pikipruukki ja vuokrankorotukset
« on: 28. 12. 2006 18:06 »
En usko valvonnan mahtiin vaan kohtuullisiin sopimuksiin. Vuokralainen voi aina äänestää jaloillaan. Jos yksityinen solmii kohtuuttomia sopimuksia, voi hän olla varma, että pitkäaikaista vuokrasuhdetta ei synny.

Jos asuisin Pikipruukissa, lähtisin todennäköisesti sieltä pois. Vuokrankorotus tuntuu sen verran korkealta.

5
Vaasa / Re: Pikipruukki ja vuokrankorotukset
« on: 28. 12. 2006 17:05 »
Viittaan edellisen kirjoitukseeni ja toivon, että ei lähdettäisi yleistämään. Kuten sanoin aiemmin, hyvä vuokralainen on sijoittajallekin kullanarvoinen ja vuokrasopimuksetkin ovat silloin kohtuullisia. Kannattaa aina tarkistaa myös yksityiset asuntomarkkinat, joskin sielläkin löytyy vuokranantajia laidasta laitaan.

Tyhjä asunto kesällä ei pitäisi olla sijoittajalle paniikin paikka. Silloinhan on hyvä tilaisuus kohentaa asuntoa. Tehdä pientä pintaremonttia. Itse ihmettelen suuresti määräaikasia sopimuksia. Minun mielestäni ne ovat kohtuuttomia, vaikka laki salliikin niiden tekemisen.

6
Vaasa / Re: Pikipruukki ja vuokrankorotukset
« on: 28. 12. 2006 17:05 »
Näin varmaan onkin. Uskonkin, että ulkomaiset sijoittajat vapauttavat kaupungit ja kunnat aikanaan kaikenlaisista asuntoihin liittyvistä rasitteista ja asuminen tuotetaan yksityisin voimin.

Piensijoittajat ovat asia erikseen ja vuokralaisten kannattaakin aina huomioida myös tämä vaihtoehto. Vaasassa on mielestäni hyvät yksityiset vuokramarkkinat vuiokralaisen kannalta.
Yksityiselle vuokranantajalle taas hyvä vuokralainen on kullanarvoinen ja arvostuksensa ansainnut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim vuotuisia indeksikorotuksia ei välttämättä aina toteuteta.

Mielestäni vuokrasuhde on kuin hyvä asiakassuhde. Hyvä asiakas (vuokralainen) voidaan palkita esim sillä, että vuokraa ei tammikuussa koroteta. Muutaman euron/kympin korotus saattaa johtaa nk. tyhjään kuukauteen asunnossa, joka sekään ei  pitäisi olla kohtuuton sijoittajalle. Sekin on aivan normaali sijoitustoimintaan liittyvä riski. Sijoittaminenhan on harvoin riskitöntä, eikä ainakaan silloin jos tuotto on kohtuullinen. Jos ei kestä riskejä, on viisainta unohtaa sijoitustoiminta.

Yksityisillä vuokramarkkinoillakin esiintyy tosin joskus outoja, joskin täysin laillisia lieveilmiöitä. Näitä ovat mielestäni määräaikaiset vuokrasopimukset, joita tehdään erityisesti syyskuusta syyskuuhun. Minun mielestäni on hiukan epäeettista, vaikkakin laillista, sitouttaa esim. nuori opiskelija tällaiseen. Jotkut valitettavasti solmivat näitä sopimuksia, koska asunnon tarve on erittäin suuri juuri koulujen alkaessa syyskuussa.

Toivon vain, että tämä ei kovin paljon pilaisi yksityisten vuokra-asuntomarkkinoiden mainetta. Riski on mielestäni aina kuitenkin sijoittajan riski, ei vuokralaisen. Asunnon vuokrauskin on yhteistoimintaa, vuokranantajan ja vuokralaisen välistä normaalia asiakkuutta.


7
Vaasa / Re: Pikipruukki ja vuokrankorotukset
« on: 28. 12. 2006 15:03 »
Kauppalehdessä on tänään mielenkiintoinen juttu. Ulkomaiset sijoittajat hamuavat nyt asuntoja Suomesta. Yksi toimeksianto on mm vähintään 50.000 asunnon kiinteistösijoitussalkku. Tämä on nyt totisinta totta ja tulevaisuudessa kunnat omistanevat yhä pienemmän osan asunnoista. Näiden suursijoittajien asiakkaina voisivatkin olla pääasiassa kaupungit, kunnat ja muutamat isot yritykset lehden mukaan.

Uskon, että näin tulee käymään. Mielenkiintoista, jos asuntokanta siirtyy ammattisijoittajien haltuun. Ammattisijoittajat sietävät tunnetusti riskejä, joita asuntosijoittamisessa on luonnollisesti korkotason nousu. He eivät tiettävästi ensi töikseen siirrä koronnousua vuokralaisen maksettavaksi, koska riski on realiteetti, joka on tiedossa jo sijoitusta hankittaessa.

Koronnoususta puheenollen. En minäkään ymmärrä, miksi koronnousu maksatetaan välittömästi vuokralaisella. Joku saattaa asua vuokralla siitä syystä, että ei halua elää epävarmuudessa heilahtelevan korkotason kanssa. Ainakin yksityiselle sijoittajalle kohtuullisella koronnousulla ei ole mitään merkitystä. Lainat ovat yleensä annuiteettilainoja, jolloin lyhennyksen osuus vastaavasti pienenee, kun koron osuus kasvaa. Koronnousu taas vähentää vuokra-asunnon tuottoa, jolloin vastaavasti pääomatuloveroa maksetaan euromääräisesti vähemmän.

8
Mustasaari / Re: Off topic Mustasaaresta
« on: 03. 12. 2006 21:09 »
Tämä on maallikon näkökulmasta katsottuna magiaa.

Lainaus Nokia Misson nuorten sotakoulun sivuilta:

KIELTEN TULKITSEMISEN ARMOLAHJA 20.03-2006
Kielten tulkitsemisen armolahja tekee kristitylle uskovalle mahdolliseksi välittää kuulijoiden kielellä dynaaminen vastine kielillä puhumiseen.
Markku opetti meille sotakoulussa 17.2 kielten tulkitsemisen armolahjasta. Kielten tulkinta ei ole omaan ymmärrykseen, vaan Jumalan ymmärrykseen perustuvaa ja lahjan kautta voi ymmärtää myös unia ja näkyjä.
Meidän tulee pyrkiä saamaan tulkintaa, sillä seurakunta ei rakennu kielillä puhumisella, vaan tulkinnalla. Juuri tästä syystä Paavali kieltää jatkamasta puhumista kielillä seurakunnassa, jos perään ei tule tulkintaa. Kaikkien tulisi rukoilla tulkintaa sillä tulkitsija saattaa sanoa samat asiat kuin toinen mahdollinen tulkitsija, ja näin tulkinta saa myös vahvistuksen. Voi myös käydä niin, että toinen tulkitsee alkuosan ja toinen loppuosan. Tulkinnasta …

9
Mustasaari / Re: Off topic Mustasaaresta
« on: 03. 12. 2006 19:07 »
http://www.google.fi/search?hl=fi&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=malawi+michael+howard+uutiskirje&spell=1

Linkitin pari uutiskirjistä, joissa 9.3. päivätyssä Michael Howadin kirjoittamassa ja Sylvin välittämässä Jumalan taloudenhoito-kirjoituksessa on manipulointia, jolla heikko ihminen saattaa menettää omaisuuttaan. Miten ihmeessä Howard on sotkenut rahan antamiseen sijoitustoiminnan? Et siis annan rahaa, vaan sijoitat. Sijoittaja hakee aina voittoja ja haluaa kartuttaa sijoittamaansa pääomaa. Tämä jos joku on manipulointia. Toisaalta, pitääkö Howard suomalaisia aivan tyhminä ja yksinkertaisina?

Yksikään evankelisluterilainen seurakunta ei saisi sallia Howardin vierailuja tiloissaan. Jumalan taloudenhoitokirje on vain yksi todiste Howardin harjoittamasta manipuloinnista.

10
Mustasaari / Re: Off topic Mustasaaresta
« on: 01. 12. 2006 14:02 »
Tässä tietoa Out of African parhaillaan meneillään olevasta apostolien konfrenssista. Esitteen lopussa on pukeutumisohjeet Jumalan naisille ja miehille. Minä olen aina kuvitellut, että Jumala ei aseta ihmisille mitään pukeutumiskoodia :)

http://www.outofafrica.fi/?Ajankohtaista:Apostolinen_konferenssi_2006_26.11._-_9.12.%26nbsp%3B

klikkaa konferenssimainos

Pages: [1]