Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MikaR

Pages: [1]
1
Yleistä keskustelua / Vaalirahoitus
« on: 17. 05. 2008 08:08 »
Poikkeuksellisesti leikkaan tähän Iltasanomien keskustelunaloitteen. Alla oleva mielipide on hyvin perusteltu, ja pätee Vaasaankin erittäin hyvin.

Suomen vaalirahoitussotkut puhdasta korruptiota?
15.5.2008 9:43

Timo Kallia on kiittäminen siitä, että hän vahvisti kotimaan kamaralta omalla skandaalillaan todeksi sen, mitä Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco toitotti jo joulukuussa: Suomen vaalirahoituslaki on käsittämättömän lepsu.

"Hyvähän" se on paistatella kaiken maailman korruptoitumattomuustilastojen kärjessä, kun kansakunnan lakia säätävä elin toimii kaikkien moraalikäsitysten vastaisesti. Yhdet ja samat henkilöt säätävät vaalirahoituslain rangaistuksettomaksi ja sitten rikkovat sitä. Eikä toimintaa valvo kukaan.

Yhteiskuntamme korruptoitumattomuus taitaa viimeinkin olla paljastumassa siksi silmänlumeeksi jota se on aina ollutkin. Toki tässä nyt on eroteltava ne tahot, joitten vaalirahoitus on ollut avoimesti tiedossa, ja toisaalta ne, jotka ovat lakia rikkoneet. Mutta silti olennaisinta lienee se, että asiat on aina jotenkin painettu villaisella. Erilaiset järjestöt tukevat kannatusyhdistyksiä ja esiintyvät sitten sinisilmin, että "me emme ole tukeneet yksittäistä henkilöä". Silti tällä tukemisella on yksi ja sama päämäärä: oman edun ajaminen, kuten nyt vaikkapa tämän Vihdin Ideaparkin "pakkorakennuttaminen". Mitenhän monta teollisuuslaitosta, kauppakeskusta ja ties sun muuta jättiläisprojektia tässä maassa on vuosien saatossa polkaistu käyntiin tyylipuhtaan korruption tai lain kirjaimet täyttävän lahjonnan keinoin? Luoja yksin tietää.

En ole koskaan ennen suomalaisena oman valtiovaltani puolesta yhtä lailla hävennyt. Rehellinen kansakunta!? My a**!! Säätäkää uusi laki. Ja potkikaa vanhan lain rikkojat pellolle. Ja vähän hemmetin äkkiä. Korruption ja muun, periaateessa laillisen kähminnän ja lehmänkauppojen erotteleminen on tosi vaikeaa ja juuri siksi tähän asiaan pitää panostaa nyt ja heti!
Häpeän parlamentti

2
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 13. 02. 2008 12:12 »
Kunnille on laadittu ikäihmisten palveluita koskevat laatusuositukset. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton laatima suositus on tarkoitettu palvelujen kehittämisen ja arvioinnin välineeksi, ja se sisältää myös palveluiden eettiset periaatteet.

Suosituksen mukaan kunnat voivat tuottaa palvelut itse tai ostaa ne yksityisen tai kolmannen sektorin palvelutuottajilta. Kunnat vastaavat palveluiden laadusta, vaikuttavuudesta ja taloudellisuudesta.

Suositus korostaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta.
Myös kuntalaisten, asiakkaiden ja omaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen on tärkeää.

Ministeri Risikko: Ikääntyneiden palvelujen kehittämiseen tarvitaan kuntapäättäjien sitoutumista


Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) korostaa, että hyväkään suositus ei paranna palveluja, ellei sen toimeenpanosta huolehdita.

- Ikäihmisten palvelujen laatusuositus on tarkoitettu kunnille ikääntyneiden palvelujen kehittämisen ja arvioinnin välineeksi. Suosituksessa esitettyjen tavoitteiden saavuttamista on kuitenkin jatkuvasti arvioitava ja muutettava sitä kautta toimintatapoja. Vain siten saadaan vaikuttavia, kustannustehokkaita ja asiakkaiden tarpeita vastaavia palveluita, Risikko sanoo.

Kaiken kaikkiaan Risikko pitää suositusta tarpeellisena.

Suositusten toimeenpano on ensisijaisesti Risikon mukaan ensisijaisesti kuntien vastuulla. Ikääntymisen näkökulma on hämen mukaansa saatava mukaan kaikkeen suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Korkealaatuisia ja oikein kohdennettuja palveluita tarvitaan ikäihmisten arjessa selviytymisen tueksi, ja toimintakyvyn heikentymiseen on puututtava ripeästi, Risikko sanoo.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id82556.html


----------------


Ministeri Risikko on ymmärtääkseni alusta alkaen tukenut Kondista. Ja onneksi vaasalaiset päättäjätkin (kaupunginvaltuusto) ovat oivaltaneet hankkeen merkityksen, ja seisovat vahvasti sen takana. 

3
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 07. 02. 2008 21:09 »
Suoraan korttelin alla löytyy peruskallio. Eli paikka on erittäin sopiva parkkiluolalle.

Pohjanmaan radio on tehnyt jutun tulevasta parkkiluolasta:

http://194.252.88.3/rswebvsa.nsf/sivut/ajankohtaista?opendocument&pageid=Content16F04

4
Valtuuston tietoon / Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« on: 24. 01. 2008 12:12 »
Lamminmäki sivuaa tärkeää aihetta. Kuntien on määrätietoisesti haettava uusia ratkaisuja uudessa tilanteessa.

Yksi esimerkki on nimenomaan yhteistyö: kuntien välillä, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Virkamiesten on heitettävä vanhat pelot ja ennakkoluulot romukoppaan, ja itse peräänkuulutettava yhteisiä toimintamalleja, niin palvelutuotannossa kuin vaikka palveluraamien suunnittelussakin. Näin palveluja riittäisi useammalle kuntalaiselle, palveluiden laatu paranisi, ja julkinen tuotanto kehittyisi kuin itsestään.

Tästä hyötyisi eniten kunnan/kaupungin asukkaat. Uusien ratkaisujen löytyminen on elinehto kunnille nykypäivänä.

5
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Sairaanhoidon arvot
« on: 16. 11. 2007 10:10 »
Joo. Paitsi että jos maksamme turhasta, niin harvemmat ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa. Yllämainituista syistä.

6
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 16. 11. 2007 10:10 »

...Sinun täytyy myös olla tietoinen kaikenlaista masutuksesta, kaavalla-, kaavalupauksilla, ralennusluvilla jne. pelaamisesta.

Eikä sekään liene sinulle uutta että joskus voi päästä varsin pitkälle myös reittä pitkin.Tämä on muuten hyvä huomio. JOS esim kahdella valtuutetulla on rakkaussuhde, he ovat esteellisiä käsittelemään toistensa rakennuslupia, kaavoitusasioita jne. 

7
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 16. 11. 2007 10:10 »
Mikä tämän takana oikein on??

8
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 16. 11. 2007 09:09 »
Äläs nyt, F. Sekä doctor että tyly puhuvat selvästi asioista joista heillä on enemmänkin tietoa, mutta joita ei netiketin vuoksi aina huudeta ääneen.

Harmi vain että niinkin tärkeään asiaan kuin Merenkurkun liikenteen suunnitteluun on sotkeutunut virkamiespeliä, Välimeren risteilyjä ja sukulaisuussuhteilla pelaamista.

Vaasan tauti rehottaa. Taas saa hävetä.

 

9
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Sairaanhoidon arvot
« on: 16. 11. 2007 09:09 »
Minäkin yllätyin lukiessani Osalan vastausta.

Miksi leväperäisyys ja huono kontrolli saisi rehottaa näin tärkeän ja pääomaintensiivisen asian tiimoilta?

Miksi kirstunvartija Osalan halu vaikuttaa uupuu juuri terveydenhuollon rahoitukseen?

10
Yleistä keskustelua / Re: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 13. 11. 2007 20:08 »
Tiedätkö Sandviken, joskus voi olla ihan mielenkiintoista vain selvittää faktoja, riippumatta siitä ketkä vastustavat mitäkin asiaa.....
Ja hyvä vain jos löytyy joku syy pitämään laivaliikennettä hengissä.
Vai oliko tämä vain ironiaa sinun puoleltasi.... se on nimittäin vaikea laji.

11
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 18. 06. 2007 22:10 »
Pohjalainen tiistaina 19.06.2007:

Valtuusto hyväksyi Kondis-hankkeen maankäyttömaksut selvin lukemin


Ryhmäpuheenjohtajien yhteinen esitys Kondis-hankkeen maankäyttömaksuista kelpasi Vaasan kaupunginvaltuutetuille.

VAASA Mikko Kallionpää

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin keskustaan suunniteltujen palveluasuntojen rakennusoikeuksien maankäyttömaksun maanantai-iltana äänestyksen jälkeen.

Edellisessä valtuuston kokouksessa Marjatta Vehkaoja (sd.) esitti, että ns. Kondis-hanke jätetään pöydälle, ja niin myös tehtiin 14 valtuutetun oltua samalla kannalla. Vehkaojan mielestä asiassa on edetty liian nopeasti ja ohitettu kaupungin normaali protokolla. Lisäksi rakennusoikeutta ollaan myöntämässä alihintaan.

Heimo Hokkasen (kd.) jättämä valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteinen esitys oli hiottu versio kaupunginhallituksen esityksestä. Maankäyttömaksuun ei tullut muutoksia, ja 30 prosentin alennus 220 euron neliöhinnasta on voimassa vuoden 2011 loppuun saakka.

Mutta jos Kondis-hankkeen luonne oleellisesti muuttuu 20 vuoden aikana, maanantaina myönnetyt etuudet puretaan ja kiinteistön omistajat velvoitetaan maksamaan alennuksen suuruisen korvauksen kaupungille sen hetkisen hintatason mukaisesti.

Hylkäysesitys hävisi

Ryhmäjohtajien yhteinen mielipide ei paljon painanut, kun rivivaltuutetut pääsivät vauhtiin. Ensin Vehkaoja esitti Pirjo Andrejeffin (sd.) kannattamana koko asian hylkäämistä.

Sitten Kaj Skåtar (r.) teki ryhmäjohtajille vastaesitykset, joiden mukaan neliöhinnat ovat voimassa vain kahden vuoden ajan, mutta hankkeen luonteen muuttumiselle ja sen aiheuttamille toimenpiteille ei asetettaisi aikarajaa. Häntä kannatti vihreiden Tapio Osala.

- Jos hanke on rehellinen, se ei kaadu 20 vuoden määräaikaan, totesi Skåtar.

Harri Moisiolle (vas.) oli harvinaisen selvää, mikä muuttaisi oleellisesti Kondis-hanketta.

- Se, että niillä asunnoilla ruvetaan tekemään bisnestä.

Vihreiden Hannu Katajamäki haluaa tukea Kondis-hanketta, koska hän näkee siinä potentiaalia.

- Tällaista ei ole ennen ollut, siksi sitä on niin helppo vastustaa.

Skåtar palasi puhujapönttöön mainitakseen, että hän ei esityksistään huolimatta missään nimessä vastusta senioriasuntojen rakentamista.

- Minä olen siinä iässä, että viimeistään huomenna pitäisi ruveta harkitsemaan sellaiseen muuttamista.

Vehkaojan hylkäysesitys kaatui äänestyksessä ryhmäjohtajien esitykselle luvuin 7-44. Skåtarin muutosesitykset puolestaan hävisivät äänin 9-34, joten puheenjohtajien esitys hyväksyttiin sellaisenaan.

http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=253913

12
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 06. 2007 13:01 »
Quote
Tämänpäivän Pohjalaisen mukaan Tammikartanon palvelukeskukseen eli nykynimeltään Ikäkeskukseen on palkattu lähihoitajaharjoittelijoita, sanoo koti- ja laitoshoidonjohtaja Matti Paloneva.
Tässä kiinnittyy huomio ainostaan sanaan Ikäkeskus.  Ikäkeskus on Kondis Finland Oy:n aputoiminimi..  YTJ:n sivuilta voi lukea että aputoiminimi on perustettu 30.08. 2006. Tammikartanon nimenä ei siis voi olla Ikäkeskus.

Ikäkeskus on yhtäkuin Kondis.

Kylläpäs yllätyin kun selailin foorumia mahtavan mökkeilyviikon jälkeen: Vaasan kaupunki on kylmähermoisesti varastanut Kondiksen vuosia vanhan aputoiminimen eli Ikäkeskuksen omaan käyttöönsä! Onkohan tämä taas esimerkki joidenkin virkamiesten omasta, Kondis-vastaisesta agendasta vaiko vain iso, kallisarvoinen nimensuojauserehdys?

Meinaan, tällaiset mokat maksavat rahaa. Kaupunkilaisten veromarkkoja kuluu kun kyltit ja paperit on painettava uudelleen. Ja jos kyseessä olisi esim Nokia niin toiminimiloukkaus maksaisi miljoonia sakkoina. Kai tässäkin vahingonkorvaus tulee kyseeseen. Kunhan kaupunki nyt ensiksi äkkiä poistaisi laittoman materiaalin, niin voi olla että loukattu osapuoli on myötämielisempi.   

Katsopaanpa lähemmin mitä viranoimainen eli Patentti- ja rekisterihallitus sanoo toiminimen rekisteröintisuojasta. Pidetään mielessä että Kondiksen ja sen toiminimi Ikäkeskus toimivat Vaasassa ja muualla Suomessa sosiaalialalla, eli tässä täyttyvät sekä maantieteellisen suojan että toimialasuojan rikkomus:

http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystennimet/yksinoikeusnimeen.html

"Yksinoikeus rekisteröityyn toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa tässä maassa käyttää sellaiseen toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä, ellei näytetä, että toiminimen haltija ei saata kärsiä siitä vahinkoa. Vakiintumiseen perustuva yksinoikeus toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa sillä alueella, jolla toiminimi on vakiintunut, käyttää siihen sekoitettavissa olevaa toiminimeä (Toiminimilaki 3 §).

Toiminimen tahallinen loukkaaminen on säädetty rangaistavaksi. Joka tahallaan loukkaa toisen oikeutta toiminimeen, voidaan tuomita toiminimen loukkauksesta sakkoon. Lisäksi elinkeinonharjoittaja, jonka elinkeinontoiminnassa on tahallisesti tai huolimattomuudesta loukattu toisen oikeutta toiminimeen, on velvollinen suorittamaan loukatulle kohtuullisen hyvityksen toiminimen käyttämisestä sekä korvaamaan loukkauksesta aiheutuneen vahingon (Toiminimilaki 22 § ja 23 §)."


Voi jestas mikä moka kaupungilta. Taas toisaalta moni muukin Kondiksen toiminta-ajatuksista on ymmärtääkseni yritetty kopioida ja omia häthätää kaupungin omiin hankkeisiin. Onpa mennyt ihmeelliseksi. E Strahl vaikutti tuossa yllä suhtautuvan todella suurpiirteisesti kaupunkia kohtaan; mutta kannattaako se? Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa tiedän kyllä mitä tekisin: puolustaisin yritykseni toiminimisuojaa, niin kuin laki salli ja määrää.     

13
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 06. 06. 2007 17:05 »
Quote
Niin tosin eikös siinä aiesopimuksessa, joka on tehty vuosia sitten oltu tarkasti määritelty myös menettelyjärjestys? Sitähän ei ole noudatettu, joten miten sitä edes oltaisiin voitu lähteä edes ajamaan eteenpäin virallisissa kanavissa.

Petri, en alkuunkaan ymmärrä tuota argumenttia. Ei tässä asiassa ole poikettu mistään sovitusta menettelyjärjestyksestä; kaupungin juristit ovat sorvanneet ja hioneet kaupunginjohtaja Lumion ohjeiden mukaan tehtyä esitystä, ja se on hyväksytty kaupunginhallituksessa. Kaikki on tehty prikulleen kaupunginjohtajan kanssa sovitun mukaan. 

Missä on pihvi?

14
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 05. 06. 2007 18:06 »
No, jokainen asian käsittelyä seurannut tietää että kohtuuttominta aggressiota sekä valtuustosalissa että Pohjalaisen sivuilla on edustanut Marjatta Vehkaoja. Näiden sanojen ja tekojen takana hänen on nyt vain seisottava.

15
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 05. 06. 2007 18:06 »
Professional, tässä ketjussa keskustellaan Kondis-hankkeesta. Ystävällisesti kunnioita sitä jotta tämä foorumi toimisi jatkossakin. Mummosi tai Mannerheim ei tuo nyt lisäarvoa keskusteluun.

16
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 05. 06. 2007 18:06 »
"Kun toimeen tartutaan, osataan Tampereella tehdä nopeita ratkaisuja.

Maanantaina Tampereen kaupunginhallituksen oli helppoa tehdä päätös esisopimuksesta, joka tuo Tampereelle lähivuosina 1 500 uutta työpaikkaa aivan kaupungin ydinkeskustaan.

Päätöksellä kaupunki sitoutuu myymään Kalevantien varrelta yliopiston ja rautatien välistä tontin kiinteistösijoitusyhtiö Technopolis Oyj:lle. Tontille aletaan rakentaa Tampereen kolmatta teknologiakeskusta. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 75 miljoonaa euroa, jolla Kalevantien varteen nousee kolmessa rakennusvaiheessa 30 000 kerrosneliötä korkeatasoista toimistotilaa.

- Tampereen päättäjät ovat olleet hyvin kaukonäköisiä kaavoittaessaan tontin. Pääsemme rakentamaan heti ensi vuoden alusta ilman valitusprosesseja. Rakennustyöt alkavat 11. tammikuuta, sanoo Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen.

Huuskonen ja Tampereella Technopolis TSP:n toimintaa johtava Satu Eskelinen olivat niin varmoja aiesopimuksen hyväksymisestä, että he uskalsivat pitää tiedotustilaisuuden ennen kaupunginhallituksen kokousta, vaikka moni muukin yritys oli tontista kiinnostunut.

- Tontin ostamisesta ja hankkeen toteuttamisesta on niin pitkälle menevä yksimielisyys, ettei takaiskuja voi enää tulla. Lopullinen kauppakirja tontin ostamisesta allekirjoitetaan ensi syksynä, vakuuttaa Huuskonen, jonka mukaan Tampere on hyvin mielenkiintoinen paikka Technopoliksen näkökulmasta."
---

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/32240.shtml


Totta puhut, Pave. Tampereen kaukokatseisuus antaa ironisen kuvan Vehkaojan ja Lehdon tyyppisistä valtuutetuista, jotka antavat tuhannen taalan kaupunginkehittämis- ja sosiaalipalveluhankkeen valua käsistään.

Marjatta Vehkaoja tullaan muistamaan päättäjänä joka yritti murskata Kondiksen mahdollisuudet. Se on aika raskas taakka kannettavaksi.   

17
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 02. 06. 2007 18:06 »
Hyvin suuri osa ikäihmisistä haluaa asua ehdottomassa keskustassa, turvallisesti ja hyvien palveluiden äärellä. Tämän on osoittanut monta ulkomaista ja kotimaistakin tutkimusta; voin antaa lähde-esimerkkejä jos joku on kiinnostunut. Tuntuu siltä että M Vehkaoja on ainoa valtuutettu joka vastustaa Kondiksen luonnollista sijaintia.

Ehdotankin että Vehkaoja kysyisi vaikka kaupungin sosiaalisektorin mielipidettä asiasta. Asiantunteva visionääri kuten Bengt Strandin tietää ja osaa kertoa että sekä kaupungin että vaasalaisten seniorien intressissä olisi saada sekä hyviä palveluja että laadukkaita asuntoja mahdollisimman lähelle ydinkeskustaa eli toria.

Muutenkaan Vehkaoja ei ole halunnut kuunnella sosiaalipuolen mielipidettä asioista: kaupungille olisi äärimmäisen tärkeää saada lisää palveluasumista; varsinkin sellaista jossa kaupunki ei kanna pienintäkään toiminnallista tai kiinteistöllistä riskiä. Eli voilà, ratkaisu tähänkin on Kondis. Jopa ammatillisia harharetkiään tekevä Paloneva on antanut myönteisen lausunnon Kondiksesta.

Joten, Marjatta: reality check, please!


18
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 30. 05. 2007 11:11 »
Quote
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen.

Hmm... Hellevi Lohvan roolista tässä asiassa. Lohva on tietäen jääviytensä ehkä jättäytynyt viime tingassa sivuun, povaten protesteja, lausuttuaan ensin eriviän mielipiteensä. Tri Lohvahan edustaa Remediä/Mehiläistä eli Caremaa. Totta kai Lohvalle, hänen kollegoilleen ja osakeomistuksilleen on hankalaa että markkinoille suunnitellaan suurta tervydenhuollon- ja hoivapalvelujen keskusta paikallisin voimin. Omat joukot eli Mehiläinen hyötyisi tietenkin eniten jos saisivat ruotsalaisen Careman talon Vaasaan, olisi kuulkaa remeditohtorien tienestit varmistettu vuosikausiksi. Nyt kilpailutilanne uhkaa koventua (=hyvä asia kaikille potilaille ja veronmaksajille!). 

Caremasta muuten huhutaan kaikenlaista, ja muuten nämä puheet voisikin jättää kuulopuheiksi mutta kun tarkastelee esim kehitysjohtajan toimia Kondis-asiassa niin tulee väistämättä mieleen että mitähän Caremalle on tullut luvatuksi? No kyllä totuus ennemmin tai myöhemmin tulee päivänvaloon.

19
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 28. 05. 2007 16:04 »
Pitänee pitkästä aikaa katsoa kaupunginvaltuuston kokous, sen verran mielenkiintoinen asia tämä on.

Olet Petri aivan oikeassa, sama tunne täällä. Tämä on toivon mukaan Vaasalle tärkeä ja hyvä päivä: on aika antaa palveluntuotannon monimuotoisuudelle mahdollisuus, ja sitä kautta konkreettisesti parantaa kaikkien vaasalaisseniorien mahdollisuuksia laadukkaampaan, virikkeellisempään ja yhteisöllisempään elämään. Aivan niin kuin valtakunnan hallitusohjelmassakin todetaan ja peräänkuulutetaan. 

Tai niin kuin länsinaapurimme sosiaaliministeri sen lausui: "En halua ottaa tavoitteeksi tarjota terveys- ja hoivapalveluja jotka ovat yhtä huonoja kaikille. Haluan tarjota yhtä hyviä palveluja kaikille." Ja tämä tärkeä tavoite saavutetaan vain kun palvelutalkoisiin osallistuu sekä julkiset että yksityiset toimijat, toisiaan sparraten, uusia ja parempia ratkaisuja luoden.


20
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 24. 05. 2007 10:10 »
Pidetään tässäkin keskustelussa mielessä vielä pari - vaasalaisten kannalta hyvin tärkeää - asiaa: Kondis-tyyppinen ratkaisu on hyvin ajankohtainen ja edustaa uutta ajattelua, joka osaltaan auttaa ratkaisemaan kasvavan senioriväestön ongelmia.

Toisin sanoen: On aivan varmaa että Kondis-tyyppinen ratkaisu tulee toteutumaan ennemmin tai myöhemmin Suomessa ja Vaasassakin. Nyt on vain kysymys siitä että tuleeko hankkeen pistämään pystyyn esim ruotsalaiset terveydenhuollon jätit vaiko - kuten Kondiksessa - pohjalaiset toimijat.

Alan palvelukehitystä kukaan ei pysty eikä toivon mukaan halua estää, sillä se antaa ikäväestölle paremmat elinolot, synergian kautta paremman rahoitustasapainon (ja siten paremmat palvelut KAIKILLE ikäihmisille) ja toimii bench-markina julkisille palveluille.

Nyt vain on mahdollistettava että myös paikalliset toimijat voivat olla mukana kantamassa kortensa kekoon. Kaikkea kehitystä ja sen tuomia hedelmiä ei kannata antaa ulkomaisten terveyden- ja hoivatuottajien käsiin, eihän??

21
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 17. 05. 2007 17:05 »
Tänään oli Helsingin Sanomissa mielenkiintoinen artikkeli, jossa puhuttiin myös Vaasan terveydenhuollon ja vanhushuollon ongelmista. Vaasa tuhlaa asukasta kohden terveys- ja sosiaalikuluihin 500€ enemmän kuin Raisiossa.

Raision poliitikot ovat tehneet hyviä päätöksiä. Onkohan siellä samatyyppinen tilanne kun meillä, eli virkamiehet vastustavat hampaat irvessä kaikkia sosiaalipalvelutarjoajien suomia mahdollisuuksia? Tilaaja-tuottaja-malli on ihan toimiva, mutta kun ei ole tarjontaa olemassa tai palvelujen hintataso on saatu keinotekoisesti nostetuksi pilviin, niin tilanne pysyy ennallaan. Eli mikään ei kehity ja talouspaineet kasaantuvat sietämättömiksi.

Tätä peliä me voimme seurata konkreettisesti myös Kondis-hankkeen kohdalla Vaasan kaupunginhallituksessa ja pian julkisessa valtuustokäsittelyssäkin. Viisaita poliitikkoja Raision tapaan, näkyisikö niitä Vaasassakin??
 
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=58935&messageID=1134944&#1134944

Sitran tutkimus
http://www.netikka.net/vaasalaisia/foorumiapu/sitran.pdf

22
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 15. 05. 2007 20:08 »
Quote
Remedin kytkintä on täysin selvää, Kondis- päätösesityksessä lukee, että Kondikseen on tulossa lääkäriasema.  Ainakin siis Lohva olisi pitänyt jäävätä.  Voidanko asialle tehdä jotain jälkikäteen?

Tämähän on päivänselvä asia: Lohva Remedi-edustajan ominaisuudessaan olisi pitänyt ja pitää jatkossa ehdottomasti jäävätä Kondis-käsittelyssä, senhän ymmärtää jokainen. Muuten saadaan kutsua Spotlight tai vastaavat lehtimiehet uudelle käynnille, ja Vaasa saa taas hävetä.

Sitten pieni huomio tuosta kaupunginjuristin toilailusta ekassa selvityspaprussa: yksi motiivi voi kerta kaikkiaan olla ARA-rahoituksen kerääminen Vaasaan vaikka hankevetäjien kustannuksella! Taustalla on se tosiasia että Vaasaan on viime aikoina tullut erittäin vähän arava-rahoitusta, ja kun nettosubventio on 35 prosenttia, niin halutaan varmasti "pakottaa" kaikki sosiaalihankkeet sen piiriin. Verratkaapa vaikka Hämeenlinnaan jossa on 7 ajankohtaista ARA-rahoitteista hanketta, jossa lainamäärä pyörii 2 - 7,5 MEUR:ssa per hanke. Aivan uskomatonta - ja virheellistä - touhua kaupunginjuristin toimesta.

23
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 13:01 »
Vaasan kaupungin orkestroima Kondis-käsittelyfarssi sai kun saikin jatkoa! Vilkaiskaa ja verratkaa 1) anomuksen sisältöä 2) kaupunginhallituksen esitystä:

1) http://www.netikka.net/vaasalaisia/foorumiapu/Kondis-kh-anomus.pdf

2) http://www1.vaasa.fi/ktweb/  -> esityslistat -> rullaverhosta "kaupunginhallitus" -> kokous 14.5. -> momentti 9   (moderaattori! pistätkö ystävällisesti tämän foorumiapuun, kiitos!)

Lisätty foorumiapuun:
http://www.netikka.net/vaasalaisia/foorumiapu/K-liite_14.05.07.pdf

Mainitsen sieltä yhden uskomattoman osion:

--
"Kaupungin vallitsevan käytännön mukaan yleishyödyllinen asuntotuotanto on tähän mennessä määräytynyt sen mukaan kenelle valtion asuntorahasto, jäljempänä ARA, on myöntänyt lainaa tai korkotukea. Vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 5 §:n ja aravalain 15 §:n mukaan lainaa tai korkotukea voidaan myöntää kunnalle tai muulle julkisyhteisölle, yhteisölle, joka täyttää yleishyödyllisyydelle asetetut edellytykset ja jonka ARA on nimennyt tai sellaiselle osakeyhtiölle tai asunto-osakeyhtiölle, jossa jollakin tai joillakin edellä tarkoitetuista yhteisöistä on välitön kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu määräysvalta.

Lainaa tai korkotukea voidaan myöntää yleishyödylliseksi nimetylle yhteisölle sen suoraan omistukseen tulevaa tai yhtiömuodossa toteutettavaa kohdetta varten. Yleishyödylliseksi nimetyn yhteisön tytäryhtiölle voidaan lainaa myöntää vain suoraan omistukseen tulevalle kohteelle. Jos tytäryhtiö perustaa lainoitettavaa kohdetta varten yhtiön, on tytäryhtiökin nimettävä yleishyödylliseksi (ns. holding-yhtiö).

ARA edellyttää nimetyltä lainansaajayhteisöltä, että se täyttää korkotukilain 24 §:ssä ja aravalain 15 a §:ssä ja tarkoitetut edellytykset, jotta se voidaan nimetä yleishyödylliseksi yhtiöksi.

Edellytyksenä erilliselle hinnoittelukohtelulle Kondisasuntojen osalta tulisi pitää se, että Kondiksen toimintaa, siltä osin kuin toivotaan alempaa hinnoittelua rakennusoikeudelle tai maankäyttöperiaatteiden kokonaista tai osittaista soveltamatta jättämistä, erotetaan erilliseksi yhteisöksi, jonka tulisi täyttää em. lainsäädännön kriteerit ja tulla ARA:n nimittämäksi yleishyödylliseksi yhteisöksi."

Kaupunginlakimies Marja Ylisalmi/Lakimies Tomas Häyry
--
 
En ole KOSKAAN törmännyt vastaavaan. Vaikka en todellakaan ole juristi, niin ymmärrän että tällainen esitys on täyttä roskaa. Ei Kondis ole mikään arava-kohde, ei siihen voi soveltaa arava-lainsäädäntöä, ruveta neuvomaan yhtiömuodoista (!) jne jne.

Onko tämä taas jotain sabotaasia?? Ja kenen toimesta? Vihertoimi?? Ja miten juristit voivat allekirjoittaa tällaisen esityksen, joka on virheellinen, spekuloiva ja täysin asian vierestä. Vaikuttaa tarkoitukselliselta lain väärin tulkitsemiselta.   

Tämä on pakko viedä eteenpäin Lakimiesliittoon. Harmittaa Kondiksen puolesta.

24
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 05. 05. 2007 21:09 »
Helsingin sanomat: "Yhä useampi on valmis maksamaan paremmista vanhuspalveluista
Ikäihmiset maksavat entistä suuremman osan palveluistaan itse. Väestön ikääntyessä kunnat keskittyvät entistä enemmän huonokuntoisten vanhusten tehostettuun palveluasumiseen.
[Konsultti] Sonkin uskoo monen seniorin pelästyneen kuvaa, jonka mukaan vanhustenpalvelut kurjistuvat. Niinpä he alkavat itse järjestää tulevaa vanhuuttaan."

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Yh%C3%A4%20useampi%20on%20valmis%20maksamaan%20paremmista%20vanhuspalveluista/1135227041857

Näinhän se menee, ja kai tästä on kysymys myös Kondiksessa. Onhan se aivan ihmeellistä että Vaasan kaupunki suhtautuu Kondis-hankkeeseen näin tylysti, kun kerrankin tulee yksityinen aloite vanhusväestön tilanteen parantamiseksi, työpaikkojen luomiseksi, kantakaupungin kehittämiseksi jne.

Ja niin kuin Strahl tuossa kirjoittaa, niin eihän tällaisessa vaiheessa voi eikä saa paljastaa rahoitusratkaisujen yksityiskohtia. Näin ei tehdä millään sektorilla eikä missään kuvioissa. Ja kaiken lisäksi: kyllä me jo tässä vaiheessa voimme aavistaa että Kondis-hankeella on useampia kiinnostuneita rahoituskosijoita: ala on äärimmäisen "seksikäs", konsepti on ansaintaloogisesti täysin selkeä, ja hanke on kaiken lisäksi ensimmäinen ja monipuolisin alallaan. Joten tätä ei kannata sen pidempään miettiä. 

Ja mitä palvelutuotantoon tulee niin kaikki tapahtuu omalla painollaan, niin kuin yleensä. Koko Kondis-projekti vaikuttaa sen verran hyvin suunnitellulta ja loppuun asti ajatellulta että varmasti siellä on eri alojen asiantuntijoita ollut mukana, ihan alusta saakka. Ja palveluntuotannon eri alueita tulevat hoitamaan varmasti alan parhaimmat toimijat. Näistäkään tarjokkaista ei luulisi olevan puutetta, pikemminkin päinvastoin. Tästä kertoo jo hankkeen kokoluokkakin.

Ehkä tästä kenkä puristaakin: mitä jos Kondis onkin uhka Vaasan jo "kypsille" terveydenhuolto- ja hoivamarkkinoille? Ehkä uusia toimijoita ei toivotakaan? Pitäisikö tätä vähän selvittää?

 

25
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 27. 04. 2007 15:03 »
Vasabladetissa 25.4 julkaistussa Kondis-artikkelissa kaupungin edustajien kommentit ovat vähintään merkillisiä. Kaupunki vaatii yhtäkkiä että Tarpion & kumppaneiden pitäisi iskeä pöytään puoli miljoonaa euroa pelkkiin selvityksiin, vasta silloin vastapuoli tulkitaan luotettavaksi (ja normaali yhteistyö voisi alkaa). Tämä toimintatyyli tulee jo ylittämään valtakunnallisen uutiskynnyksen.   

Olen saanut monta yhteydenottoa, joiden viesti on päivänselvä: tämä asia viedään eteenpäin (tarkoittaen kaupungin edustajien toimia). Muutamat kaupungin päättäjät eivät tällä tavalla voi syödä sanojaan ja sabotoida tärkeitä hankkeita.

Esim. tuoreeseen hallitusohjelmaankin on selvällä suomenkielellä kirjoitettu että nyt haetaan vastauksia yhteiskunnan ongelmasektoreihin poikkihallinnollisilla yhteistyöratkaisuilla. Nimenomaan tästä Jyrki Katainen on puhunut useasti viime päivinä julkisuudessa, ja myös Stefan Wallin mainitsi asian toissailtaisessa TV-haastattelussa moneen otteeseen.

Kondis on puhtaasti poikkihallinnollinen ratkaisu vanhuusväestön yhteiskunnalliseen ongelmaan. Tässä mielessä Vaasan kokoomusvirkamiesten Kondis-kannanotto Vasabladetissa on jyrkässä ristiriidassa maan hallitusohjelma-linjauksen kanssa. Keskeisiä ministereitä on informoitu Vaasan kaupungin ratkaisusta.

26
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 28. 03. 2007 18:06 »
Nyt ovat ulkopuoliset lääkäriasiantuntijatkin alkaneet kommentoimaan vaasalaista vanhushuoltoa sekä Kondis-hankkeen etuja ja mahdollisuuksia. Tämänpäiväisessä Vasabladetissa sanotaan suoraan miten asioita meilläpäin virkamiestasolla hoidetaan - ja miten niitä pitäisi hoitaa.

27
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 09. 03. 2007 07:07 »
Pitkämäen vastahyökkäys professori Mikkosen tuoretta tutkimusta vastaan, jossa Vaasalle ennakoidaan pysähtyneisyyden aikoja:

"Vaasan kaupunkisuunnittelulla on lyödä pöytään myös uunituore kaupungin elinkeinopoliittinen ohjelma...  Kaupungin tulevaisuuden kuva on jo huomattavasti ruusuisempi.
    - Vaasan väkiluku kasvaa vuoteen 2020 mennessä 120 000 asukkaaseen ja työpaikkojen lukumäärä 55 000:een. Työpaikkaomavaraisuus asettuu sadan prosentin tasolle. Vaasa säilyttää kaupunkien kilpailukykyvertailussa ja viennin osuudessa teollisuustuotannon bruttoarvosta ykkössijansa Suomen suurimpien kaupunkien joukossa. Vaasa profiloituu maan innovatiivisimmaksi, monikulttuurisimmaksi, yritysmyönteisimmäksi ja osaavimman työvoiman kaupungiksi... päästelee Pitkämäki." (Pohjalainen)

Mikä tätä miestä vaivaa? Miksi hän nyt on ruvennut painamaan paniikkinappulaa oikein urakalla, ja myymään "omia" saavutuksiaan lehdistölle harva se viikko? Jotain taitaa olla tapahtumassa kun suhteellisuudentaju näin karkaa...

28
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 07. 03. 2007 16:04 »
Hesarissa tänään:

'Vanhuuspäivien palveluasunto ei välttämättä löydy enää kotikulmilta. Hoitopaikan perässä saattaa joutua siirtymään yhä pitempiä matkoja, kun kuntien yhteistyö lisääntyy ja palveluiden hankinta-alueet suurenevat. Oululaisten vanhusten kaukaisin palvelukoti löytyy noin 70 kilometrin päästä Vaalasta, Kainuusta. Suuri pula ympärivuorokautisesta hoidosta pakotti kaupungin vastikään lisäämään hoitopaikkoja neljänneksellä. "22 prosenttia kaikista palveluasunnoista sijaitsee nyt kaupungin rajojen ulkopuolella", kertoo Oulun vanhustyön johtaja Anna Haverinen. Osa oululaisvanhusten omaisista on närkästynyt siirrosta huonojen kulkuyhteyksien päähän. "Kyllä näissä kuunnellaan omaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, mikä on vaihtoehto. Sairaala on harvoin hyvä paikka vanhalle ihmiselle", Haverinen korostaa.'

Vaihtoehto on tietysti Kondis-tyyppinen ratkaisu. Keskellä kaupunkia, parhaiden palveluiden äärellä, ystävät ja tuttavat lähellä. Hesarin kirjoitusta on kamala lukea, kuinka tilanne voi olla tällainen monessa paikassa. Yksi lukijakommentti oli aika vahva, mutta tulee sydämestä: "Kidutusta. Kidutuksessa ihmistä viedään outoihin paikkoihin ja pelotellaan."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Vanhuksia+sijoitetaan+hoitoon+kotikunnan+ulkopuolelle/1135225626629

29
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 21. 02. 2007 08:08 »
Kondis on vahvasti esillä maakunnissa. Samaa luin juuri Pohjankyrön lehdestä, missä vaaliehdokkaat puhuvat Kondiksesta. Tarkoittaako tämä että Kondis on toteutumasssa nopeammalla aikataululla Vaasan ulkopuolella? Mistä oikein kiikastaa?
 
Ja onko Kondis muuten esillä Espoossakin? Juha-Veikko Kurki, Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja varoittaa siitä että moni espoolainen tähyää jo nyt naapurikuntien parempia asumispalveluja. Käykö niin myös Vaasassa?

http://www.kolumbus.fi/jiivee.kurki/lehti.html#3

http://www.kolumbus.fi/jiivee.kurki/lehti.html#12

30
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 16. 02. 2007 08:08 »
No nyt mainitsit sitten todella kiinnostavan asian. Kun Kondis-keskustelua seuraa sekä puistikoilla että palstoilla niin saa vahvan vaikutelman nimenomaan siitä että koska tämä hanke ei liity mihinkään hyvä-veliverkostoon niin asia ei kaupungin sisällä etene ihan "tasapuolisesti". Joten tässä ei kai todellakaan ole kyse erivapauksista, lähinnä "erivastuista".

Asiasta kolmanteen: Prof Sirkka-Liisa Kivelä kävi Vaasassa puhumassa seniori/vanhushuollosta. Kiinnostavia pointteja. Puhuuko hän Kondiksesta?

http://www.hs.fi/henkkoht/artikkeli/Palvelutalossa+alkoi+uusi+el%C3%A4m%C3%A4/HS20050905SI1TL02309
http://www.vasabladet.fi/story.aspx?storyID=682189
http://www.aamulehti.fi/verkkolehti/a/2007/02/16/4573734.htm

31
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 15. 02. 2007 16:04 »
Toteutuessaan Kondis toisi siis väh 250 työpaikkaa Vaasaan. En yhtään ihmettele yleistä närkästystä siitä että kaupunki ei tee mitään auttaakseen uutta suurta työnantajaa. Satojen työpaikkojen hassaaminen Vaasan kokoisessa kaupungissa on jo skandaali. Jos olen oikein ymmärtänyt niin asiasta on ilmoitettu työministeriöllekin. Perästä kai kuuluu...

Ja vielä Petrille tiedoksi: kytköksiä minulla on suurin piirtein yhtä paljon kuin muillakin 40-lukulaisilla merkonomitaustaisilla paljasjalkaisilla vaasalaismiehillä. Ja jonkinlaista kotia vanhuuden päiville me tarvitsemme ihan jokainen. Entä itse, Petri, kuka kerää sinun sympatiasi - ja miksi? 

32
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 03. 02. 2007 21:09 »
Tarpion vastaus työpaikkakysymykseen avaa erittäin mielenkiintoisen näkymän. Jos sen perusteella laskemme että tuleva Kondis Vaasassa sisältää n. 25.000 neliömetriä asunto-, palvelutila-, ja liikealaa, ja palvelut tuovat uusia työpaikkoja sanotaanko n 250 kpl, niin mitä tämä merkitsee vuosittain Vaasan kaupungin kassalle?

Jos äkkiä lasken päässäni vaikka Pöyry-yhtiöiden perinteisellä verokertymäkaavalla, niin saan tulokseksi seuraavat luvut: 250 työpaikan verokertymä kaupungille = väh 1,5 Meur, 300 sisäänmuuttavan seniorin verot = 1,4 Meur. (Jättävät taakseen taloja/asuntoja uusille vaasalaisille eli kaikki plussaa.) Rakennusmassan kiinteistöveron osuus = ? Palvelukeskuksen eli yritysten (kai kaikkiaan yli kymmenen) verokertymä = ? Hyvin varovaisestikin laskettuna Vaasan kaupungin kassaan kilahtaa väh 4 Meur vuosittain kun Kondis on up-and-running!! Ja tämä riskittöminä veroeuroina!

Summa summarum: Tämä on sen kokoluokan hanke että luulisi jokaisen virkamiehen olevan kiinnostunut saamaan pelkästään verokertymän kautta tällaista plussaa. Tämä kaava on varovaisesti laadittu, eikä edes sisällä muita välillisiä hyötyjä kaupungille. Panee ajattelemaan...     

33
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 29. 11. 2006 19:07 »
Joo, tärkeäähän olisi nimenomaan tarjota ikääntyville palveluja ja yhteisöllisyyttä. Viime Akuutti-ohjelmassakin eläkeläiset - varsinkin dementikot - mainitsivat yksinäisyyden elämänlaatuaan eniten heikentävänä tekijänä. Pistää miettimään: miksi eivät kunnanisät ja -äidit pysty mitenkään vastaamaan tähän hätään. Onhan se aivan selvä että jos vanha ihminen pikkuhiljaa eristetään ("kotona-asumisen" verukkeella) niin kuihtuminen on vain ajankysymys.

Yhteisöllisyyden merkitys on moneen otteeseen todistettu tieteellisestikin. En ole alan ihmisiä joten en muista lähteitä mutta esim tämä dosentti Markku Hyyppä on tutkinut yhteisökäsitettä ja sosiaalista pääomaa eri ihmis- ja ikäryhmissä, ja löydökset ovat ainakin minun mielestäni erittäin kiinnostavia. Ystävät, harrastuspiirit, yhdistystoiminta, naapuruus ja me-henki ovat melkein nuoruuden lähteitä. Hyypän tutkimustulokset paljastavat että elinaikaa voi pidentää jopa 7,5 kun nämä asiat ovat kunnossa!

http://www.kuntamarkkinat.fi/download/?fo=17764&fi=114081      (aukeaa mm Adobella)

Tästä Kondis-keskuksesta puheenollen, niin luulisi että päättäjätkin oivaltaisivat yhteisöllisyyden merkityksen. Mutta ehkä Vaasassa taustalla on tosiaan jotain muuta. Tietääkö kukaan?

34
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 20. 10. 2006 14:02 »
Seuratessa Kondis-keskustelua ainakin mua ihmetyttää miksi ei olla ymmärretty hankkeen sosiaalisia vaikutuksia. Kaupunki (=kehitysjohtaja) vastaavat Kondis-kysymyksiin samoilla heitoilla joka kerta, aivan niin kuin tämä olisi vain rakennushanke. Jos oon oikein ymmärtänyt niin hankkeen puuhamiehet ovat luomassa senioreille varsinaista kokoontumispaikkaa – tämä jos mikä olisi tarpeellista. Suomessa puhutaan yhteen ääneen siitä miten ikääntyvälle väestölle pitäisi luoda toimintaa ja hyvää oloa, eikä lukita heidät kammareihin pellon reunalle. Tällainen Kondis-keskus voisi olla paikka jossa ikäväestö sekä kokoontuu että kuluttaa – ja miksi eivät esim kauppiaat tätä vielä ole oivaltaneet?

Vilkaiskaapa mitä kaikkea muualla puuhataan, kunhan vain googlaa. Agendalla terveystietoa, matkoja, yhdessäoloa, jne; kymmeniä eri alojen edustajia:

Washingtonilainen terveydenhuoltokeskus
http://www.overlakehospital.org/services/seniorcare/resources/seniorfair.aspx

Seniorifestivaali länsinaapurissa
http://www.seniorfair.se/

New York
http://www.nysfair.org/expo/event?event=50

Kondis Vaasassa?? Miksei.


Pages: [1]