Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Merimies

Pages: [1]
1
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 31. 10. 2012 17:05 »
Mutta oliko RG Ruotsin verotettavana vai Suomen vai jonkun muun?

Kysymys ei ollut tahallaan laitettu kompakysymykseksi. Olen ruotsinkielinen ja liikumme kielitaitoni rajamailla.

Mutta tuolla kysymyksellä heitit pahan - piti miettiä hetken että miten se oikein oli. Yritys oli suomalainen, ja verotus siis siten täällä. Alus oli myöskin muistaakseni liputettu Suomeen. Näin ollen tänne ne verot ovat tulleet.

Onhan siihen selkeä ratkaisumalli

EU vei tax-free verovapauden

Eroaminen EU:sta palauttaa taas tax-freen takaisin

Kaikilla EUn lauttavarustamoilla olisi hyötyä jos tuon sijaan otettaisiin käyttöön meriliikenteessä taxfreen sijaan lowtax-ratkaisu. Sanotaanko vaikka 5 % vero joka menisi maiden sijaan suoraan EUn kassaan. Näin hintataso olisi silti ihan eri kuin maissa, ja samalla saisi rahaa jolla sitten pyörittäisi EUn budjettia, olkoonkin että se tuskin ihan itsessään riittäisi.

Laivalinjan hyöty Vaasan ja Uumajan alueella on nähdäkseni tämä:
Molemmin puolin löytyy yrityksiä joista on hyötyä tästä laivalinjasta. Osa ihan lähialueella, osa sitten kauempana. Heidän liiketoimintansa vaikeutuu tai jopa loppuu ilman reittiä. Joten ne rahat mitkä tuon pyörittämiseen menevät, ja jotka ainakin ekoina vuosina tuskin tuottavat voittoa, menee tavallaan yritysten toimintaedelletytysten tukemiseen.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 31. 10. 2012 13:01 »

Silloin kun voittoa ei jaeta, on se ja sama ehtiikö sitä kertyä vai ei.  Eivät yksityiset yritykset jakele voittojaan ulkopuolisille.  Vain verottaja saa osansa voitosta.

Mutta olet silti varmaan samaa mieltä kanssani että tuo on puhtaasti akateeminen kysymys koska toiminta ei koskaan päässyt voitolliseksi.

3
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 29. 10. 2012 18:06 »
Edellisessä tilanteessa jolloin liikennöitsijä oli yksityinen, tappio jaettiin mutta ei voittoa.  Kyllä tämä on parempi tilanne kun molemmat jaetaan.
Edellisessä tilanteessa jolloin liikennöitsijä oli yksityinen, tappio jaettiin, mutta ei voittoa siksi koska voittoa ei ehtinyt kertyä.

Jos todella haluttaisiin ja mielikuvitusta pinnistettäisiin niin varmasti löydetään porsaanreika taxfreen palauttamiseen.  Jos Suomi sijaitsisi Välimeren rannalla niin asia olisi jo hoidettu. Täällä pykälämikot estävät kaiken luovan ajattelun.

Ei edes Välimerellä ole taxfreetä EUn sisäisessä liikenteessä. Siinä on yksi osasyy siihen miksi Välimeren lauttaliikenne on juuri nyt raskaasti tappiollista.

Oikea ratkaisu olisi taxfreen palauttaminen, tai mieluummin niin että tuotteet verotettaisiin "matalaverona", sanotaanko vaikka 5 % joka sitten menisi suoraan EUlle. Sekin olisi parempi, ja saisi luultavasti aikaan sen että Englannin vesien, meidän nurkkamme ja Välimeren linjat saisivat huomattavan helpotuksen.

Tästä saisimme sopivan summan tuloakin EUlle.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 28. 10. 2012 23:11 »

Muistakaa muuten että tämä Wasa Express on kierrätysnimi, niitä sen nimisiä on ollut montakin.

Eli kun isäni oli merillä  suunnilleen v-v. 1961-1968 niin sinä aikana hän oli myös Wasa Express:illä.  Onko tämä sama laiva mikä oli
tuona aikana Vaasa-reitillä?  Arvioisin, että hän oli 1965-68 jonain ajankohtana tuolla laivalla.

Ei. Tämä on rakennettu 1981.

Vessoista: Tarkoittaa sitä että ne ovat alkuperäiset. Eli pintaremontti on jäänyt tekemättä.

Hinnasta: He ovat saaneet aluksen käytännössä romuhintaan. Se ei paljoa vähemmän olisi maksanut romutettavaksi menosta, romuhinta olisi ollut ilmeisesti jotakin 3 MEUR luokkaa. Joten siihen nähden he ovat saaneet ostettua todella paljon laivaa rahalla. Se on kuitenkin neljällä koneella varustettu eli se tulee käytännössä pärjäämään tavalliset talvet omin voimin. Sen jääluokka on tosin nostettu sen Gotlannin aikana, mutta en tiedä sitä että miten tämä on tehty - sillä on hyvin mahdollista että sen runko jo rakennettaessa oli vahvistettu luokkaan 1A, mutta potkurit, akselistot ja peräsimet eivät. Sanoisin että se on löytö. Fakta nimittäin on että kokoluokka ja jääluokka rajoittaa käyttökelpoista tonnistoa paljonkin. Sisustus aluksessa on yllättävän hyvässä kunnossa.

Hytit on hyödyksi - varsinkin kesän iltalähdöillä. Jää nukkumaan laivaan ja jatkaa matkaa aamulla. Ne 80 hyttiä voi olla se joka sen tekee kannattavaksikin.

5
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 18. 10. 2012 16:04 »
Laivat ei käy käsitellyllä polttoöljyllä vaan raakalla maasta pumpatulla ja sitä ei oikein rikittömänä löydy ja vähä rikkisellä lippu maksaa 150€ yhteensuuntaan. Nyt ei kannata unta nähdä vaan realismiä.

Kyllä laivadieselmoottori saadaan käymään vähärikkisellä. Sen ainoa ongelma on hinta, se on todella kallista. Rikkipesurit eivät vielä ole vaihtoehto.

Aluksen sisätilat ovat kunnossa ja siistit. Ikä kyllä näkyy muuten, mutta sehän ei ole ongelma.

Muistakaa muuten että tämä Wasa Express on kierrätysnimi, niitä sen nimisiä on ollut montakin.

6
Yleistä keskustelua / Wasa Express palaa takaisin
« on: 17. 10. 2012 13:01 »
Vaasan ja Uumajan varustamo NLC-Ferry on ostanut ruotsalaiselta Gotlandsbolagetilta sen omistaman autolautta Betancurian joka on viimeksi kulkenut Kanariansaarteen liikenteessä Fred. Olsen Expressille vuokrattuna. Sitä ennen Thjelvar, joka on ollut aluksen nimi Gotlandsbolagetin käytössä, on ollut käytössä vaikka missä. 1981 Travemünde-nimisenä Wärtsilältä valmistunut alus ajoi ensin Gedser-Travemünde linjalla, siirtyi myöhemmin sitten Sally Star nimisenä Englannin kanaalin liikenteeseen ja on ollut 1997 Sally Star nimellä, mutta Wasa Express-markkinointinimellä Vaasan ja Uumajan kesäliikenteessä. Paljon muutakin se on ehtinyt vuosien varrella tehdä.

Se on RG Istä isompi rahdin suhteen, matkustajamäärän suhteen, mutta valitettavasti myös kulujen suhteen, sillä huonoihin puoliin kuuluu korkea polttoaineenkulutus, vanhat koneet ja todella huonokuntoiset vessat. Alus on myös RG Istä nopeampi. Ottaen huomioon mitä markkinoilla on, tuo ei ollut huonoin vaihtoehto. Alusta on nykyliikenteessä käytetty niin että suurin osa matkustajatiloista on suljettu, niin että vain kahvila ja kauppa oli auki.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 08. 08. 2012 13:01 »
Luvassa on rahaa myös ensi vuonna - 250 000 euroa.

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/08/08/kvarkentrafiken-far-statligt-stod

Lisäksi konkurssipesä on pystynyt maksamaan konkurssipesän luoman velan. Tämä ei tarkoita sitä että konkurssipesälle siirtyneet 13 MEUR velat olisi maksettu, vaan siitä että nyt ollaan nollilla talven jälkeen ja syntyvää voittoa käytetään velkojen maksuun.

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/08/08/rg-lines-konkursbo-ar-nu-skuldfritt

Kaikkein hauskin juttu on kuulemma ollut Vasabladetinpaperiversiossa jossa kuulemma haaveillaan uudisrakennuksesta. 110 MEUR alusta toivotaan tilattavaksi vuodenvaihteessa. Sen rahoitus tosin pitäisi tulla 80 % tukien kautta. Se taas vaatisi aikamoisen ihmeen. Osa sitä olisi innovaatiotukea EUsta, osa muuta. Eiköhän ainoa mahdollinen rahoitus nykytilanteessa ole se että Vaasan ja Uumajan kaupunki antaa panteiksi 110 MEUR edestä omaisuutta. Siihen taas en usko kuntalaisten suostuvan. Oli miten oli - jos projekti onnistuu ja tekee voittoa, niin jotkut ihmiset ansaitsevat palkkansa.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 13. 06. 2012 09:09 »
Vanhan RG1-laivan ostamisesta Öhlund ei innostu.

-Ehkä on parempi, että laiva on uusi.


Vai että kahdella miljoonalla UUSI laiva. Ihan vertailun vuoksi:

Saaremaan uudet laivat ovat hintaluokaltaan 30 miljoonan euron laivoja...
Romuhinta vanhoille Ruotsinlautoille on jo tuota tasoa, usein korkeampikin.

Joten - kyllä siihen rahaa tulee menemään, sillä tarvitaan lainaa uutta laivaa varten mikä tarkoittanee takauksia. TOSIN - uskon myös että oikealla markkinoinnilla ja laivalla se voisi myös kannattaakin pitkän päälle. Oikea laiva olisi matkustajille hivenen RG Istä tasokkaampi mutta suunnilleen samaa kokoluokkaa jotta miehistö ja polttoainekulut eivät nousisi liiaksi. Sitä minun on kuitenkin vaikea uskoa että joku 1970-luvun ruotsinlautta olisi se oikea laiva, koska ylläpitokustannukset nousevat liiaksi. Juuri muita jäävahvistettuja oikean kokoisia aluksia tuskin löytynee.

Ai niin - viitaten siihen aiemminkin mietittyyn jääluokan nostoon. Se operaatio on parhaillaan käynnissä Eckerö Linen uuden Tallinnanlinjan aluksen osalta. Vaikka aluksella ei vielä mitään töitä tehdäkään, sillä potkurit ja potkurinakselit on vaihdettava. Ja näiden valmistaminen vie aikansa ja maksaa maltaita. Siksi alus on maannut jo 4 kuukautta, ja ilmeisesti vielä 2 kk odotusta edessä ennen kuin oikeat työt aloitetaan.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 30. 05. 2012 10:10 »
En ole nähnyt missään mitään tietoja siitä miten tuolla on mennyt konkurssin jälkeen - konkurssipesä ei ehkä ole niin kiinnostunut raportoimaan tilanteestaan. Jos joku on tietoja nähnyt, niitä saa mielellään linkittää.

Joten en voi ottaa kantaan tuohon aiemmin esitettyyn laskelmaan - muuta kuin seuraavasti:
1. Matkustajien paino ei näy laivan polttoainekuluissa. Vasta silloin kun laivan syväys kasvaa mikä on enemmän riippuvainen sen rahdin painosta niin jotakin laskettavaa eroa syntyisi siitä. Laivan on joka tapauksessa kuljetettava painolastia kulkiessaan tyhjänä, ja sitä vastaavasti tarpeen mukaan vähennetään.

2. Tuo laivalta ostoluku on jo sitä luokkaa että Tallinkilla kilistelläisiin samppanjalaseja jos heilläkään saataisiin tuollaisia rahoja: Keskimääräinen matkustaja Tallinkilla tarkoittaa 70 euroa ja siihen sisältyy lipun hinta, eli puhumme brutosta. Siellä kaikki perustuu siiheen volyymiin. Vaikka on niin että laivalla myytävät tuotteet ovat verottomia, se myynti on tuolla linjalla niin pientä että sillä ei taloutta saa kuntoon. Teoriassa olisi mahdollista saada aikaan risteilyliikennettä sielläkin, mutta sen hintataso olisi lähempänä Englannin kanaalin liikennettä. Todellisempi laskutapa on se että ne matkustajat käyttävät noin 20 euroa matkallaan Vaasasta Uumajaan - eli ruoka ja jokin muu ostos.

3. Hintaesimerkki Englannista jonne suunnittelen automatkaa. Noin 4 tunnin ylitys, 2 henkilöä, päivävuoro, ei hyttiä mutta auto, Brittany Ferries. 200 euroa ilman mitään yilimääräistä - ja se on pelkkä meno.

10
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 28. 12. 2011 11:11 »
Minulta ei kysytty mutta kyse ei kai ole tappioista eikä voitoista.  Kyse on kai yhteisten verorahojen
käytöstä.    

Kyse lienee tässäkin tapauksessa siitä ajatuksesta, että on melko epätavallista ja mahdollisesti
epäoikeudenmukaista tukea yksityisen yrityksen liiketoimintaa  verovaroin olkoonkin toiminta
näinkin hyödyllistä.
Niinpä niin, kukaan ei uskaltanut tunnustaa.

Miten niin epätavallista? Ei ole todellakaan mikään salaisuus että yllättävän suuri osa lentoliikenteestäämme on samalla tavalla tiettyjen kuntien tukemaa. Aiheesta lisää muun muassa noissa. Niissäkään ei ole kyseessä pikkurahoista.
http://www.vihrealanka.fi/node/6190
http://www.kotiseutuplus.fi/sitenews/view/-/nid/29517/ngid/8/
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/11/1451787/kunnat-haluaisivat-eroon-lentotukien-maksamisesta

Tämä on mielestäni kaikkein kiintoisin - Ryanairhan ei käytännössä ole maksanut täysiä lentokenttäkuluja muutenkaan juuri millään kentällä, mikä onkin syynä että se ei omasta mielestään muka pääse Helsinki-Vantaalle joka ei anna kenellekään alennuksia. Osa koneista on maalattu jonkin maakunnan tai kaupungin tunnuksin kiitokseksi siitä että sinne ei tarvitse maksaa täysiä maksuja ja joistakin saa jopa maksun siitä että käyttää kaupungin kenttää. Esimerkiksi Valencia on tukenut paljon ja siksi Comunitat Valenciana-merkinnöillä olevia koneita on monia. Markkinointitukea syydetään Ryanairille monestakin kaupungista, eikä vain meiltä Suomesta. Ilman niitä tukia Ryanair kuolisi kohtalaisen pian sekin - mikä sinänsä ei olisi vahinko.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ryanair+saa+markkinointirahaa+kaupungeilta/1135265406733

Fakta on se että monikin alue maassamme maksaa siitä että se pysyy kartalla - ja ne menevät yksityisille liikennöitsijöille, osa suomalaisille, osa ulkomaisille. Ihan samalla tavalla kun suuri osa linja-autoliikenteen ostoliikenteestä on nykyisin ulkomaille menevää tukea, koska järjestelmä tappoi suomalaiset pikku-yrittäjät.

Se saattaa johtaa velvollisuuteen tukea muitakin liikeyrityksiä.  
Ok. Olkoonkin että hyväksymme tuon velvollisuuten liittyvän argumentin. Entä sitten? Jos palvelu on tärkeä niin siitä voi ajoittain jopa maksaakin.


Se on totta että normaalikapitalismissa jos ei kannata niin touhu lopetetaan, piste. Ja jos todetaan että ei kannattanut niin yleensä ei ole tapana (ainakaan Vaasan ulkopuolella) vielä syyllistää takaajia idiooteiksi.

Kiintoisaa - teillä tuntuu olevan todisteita sille että joko Rabbe tai hänen firmansa on kutsunut vaasalaisia idiooteiksi. Jos niin on, viekää juttu oikeuteen ja vaatikaa vahingonkorvauksia. Sillä saatte peitettyä osan kaupungin hankkimista tappioista ja se olisikin ihan hyvä juttu. Eikun tuumasta toimeen.

Hänellä tuntuu olevan täällä kirjoittavissa hyvinkin läheisissä kosketuksissa olevia, asioita tuntevia luotettuja, joille Rabbe uskoutuu suunnitelmistaan.
Arvatenkin tarkoitat tällä minua? Kiitos kunniasta. Kiintoisaa että se että jos lukee muitakin lähteitä kuin vain tämän foorumin viralliseksi muuttuvaa linjaa tekee minusta hänen uskottunsa. Lupaan hartaasti että heti kun kuulen piilotetuista euroista, niin kerron niistä täälläkin. En vain usko että niitä on, ellei mukaan lasketa niitä sohvan rakoon unohtuneita kolikoita, joita lienee noin 2 euroa ja 47 senttiä.

11
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 27. 12. 2011 08:08 »
ehkä greenline voisi aloittaa tyhjäämällä jätetankit ihan satamassa eikä niinkuin nyt, tuo n. 30 kuutiota paskaa suoraan merenkurkkuun.
Lähde kiitos, sillä tuo oli jo kiintoisaa, joskaan ei muistaakseni rikos. En muista nyt tähän hätään että Pohjanlahdella tai Merenkurkussa olisi mitään erityissääntöä tuohon. Pääsäntöisesti lautat jättävät jätevetensä satamiin, nykyään käsittääkseni jopa Tallink joka olikin Itämerellä viimeinen. Sen sijaan risteilyalukset jotka Itämerellä käyvät päästävät edelleen pääsääntöisesti omat jätevetensä mereen.
Jäteveden mereen päästämisen osalta jäsenvaltioiden on noudatettava kansainvälisiä sääntöjä. Kansainvälisen Marpol 73/78 -yleissopimuksen liite IV koskee alusten jätevesien aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemistä, ja sen mukaan käsittelemätöntä, hienontamatonta ja desinfioimatonta jätevettä voidaan päästää mereen yli 12 meripeninkulman päässä lähimmästä maasta.

Sitä paitsi tässä episodissa on tehty karkeaa pilaa partiolaisista ja partiolaisuudesta

En ainakaan itse muista partiossa olleeni rahanhimoinen kiilusilmä joka syyllistää auttajiaan ja jättää auttamatta jättäjät syyllistämättä

Ok. Ihan vain uteliaisuudesta. Kuinka paljon tappiota RG-Linen pitäisi tehdä jotta yhtiöllä olisi minkäänlaista oikeutta anoa armoa tai valittaa? Puhummeko 50 000 eurosta? 5 miljoonasta eurosta? Vai 5 miljardista? Ja paljonko esimerkiksi Rabben pitäisi henkilökohtaisesti hävitä jotta olette tyytyväisiä? Asia nimittäin alkaa jo kiinnostaa.

12
Yleistä keskustelua / Vaasa-Umeå - uusi alku?
« on: 09. 12. 2011 09:09 »
Näköjään juuri käynnissä haku Marco Polo-tukiin. Siitä voisi olla mahdollista saada tarvittava apu uuteen alkuun Merenkurkun liikenteessä. Loppurahoitus olisi saatava muualta - mutta mistä? Hallituksen suunnalta sitä tuskin tulee. Lisäksi tukien hakuaika käsittääkseni päättyy tammikuun puolivälissä.

13
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 09. 12. 2011 08:08 »
Merimiehelle- Rabbe rikkoi konkurssilakia. Oli vaihtanut lukkookodeja, ettei virallinen pesänhoitaja päässyt konkurssipesään, muutoin kuin Poliisin avulla. Tuo oli "lain yläpuolella olemista" sitä tarkotin. Konkurssi on konkurssi ja omistaja on enää matkustaja ei kuski.
Yleensä konkurssipesä vaihtaa lukot, ettei entisellä omistajalla ole enää mitään asiaa pesän tiloihin eikä varoihin saatika sitten omaisuuteen!

Hyvä! Saitte etsiä parikymmentä vuotta liikemiehen liiketoimintaa että löysitte toiminnasta jotakin mikä ei kestä lakia. Tämähän on loistava tulos. Varsinkin kun voin itse tunnustaa rikkoneeni lakia tällä viikolla tietoisesti jo kolmasti. Kävelin nimittäin punaista valoa päin kun autoja ei näkynyt mailla eikä halmeillakaan. Uskon siksi että te muutkin olette kaltaisiani suurrikollisia... Paitsi että Rabben mukaan konkurssipesällä ei ole voimassa olevaa vuokrasopimusta. Jos näin on - niin se ei ole rikos - jos taas tämä ei pidä paikkansa - silloin se lienee sellainen. Kaikki riippuu siitä onko ennen konkurssihakemusta irtisanottu jälleenvuokrasopimus tai ei - ja miten se on tehty. Vai onko sellaista sopimusta edes ollut olemassakaan. Se selvinnee ajan mittaan.

Toinen tarina on sitten kanssa se että kuka omistaa irtaimistot. Ei ole aina itsestään selvää että se olisi RG-Linen omaisuutta vaikka heidän käytössään olisi ollut. Ainoa joka tulee konkurssista voittamaan jotakin on pesänhoitaja. Kaikki muut tulevat siinä häviämään.

Mitä merkitystä tällä on itse yrittäjän oman vastuun kanssa ?

Hetkinen. Eikös hän itse ole sijoittanut henkilökohtaisesti ja yritystensä kautta miljoonia tuohon hankeeseen? Jos mies todella on onnistunut suojaamaan kaiken sen sijoitetun rahan niin ettei mies menetä tuossa konkurssissa mitään, niin asia on selvä - hänestä on saatava valtiovarainministeri jo tästä päivästä lähtien.

En oikein ymmärrä mitä täällä maristaan. Jokainen meistä marisee joka kerta kun veroehdotus saapuu että onpas tässä paljon maksettavaa. Jokainen meistä lähettää korjatun version - toivon mukaan todellisten kulujen mukaan. Miten se muka eroaa tuosta vastuusta? Se on omaa saamattomuuttamme että emme ole miljonäärejä. Ideoiden keksiminen ja toteuttaminen pitäisi olla peräti ihailtavaa, ja Yhdysvalloissa se onkin. Täällä sillä saa lähinnä halveksuntaa. Ei ehkä ihme että olemme joutumassa kaikesta päätellen syvimpään lamaan historiassamme. Tuo Vaasan kaupungin tuosta kärsimä tappio on niin pieni että sen voi ottaa lisämaksuna ostoliikenteestä. Uskon kuitenkin että hyvin pian on isompia päänsärkyjä.

Jos tuo konkurssipesänhoitaja saa laivan myytyä yli 3 miljoonan hintaan hän on jo taitava myyntimies ja toivotan siihen onnea.

Älkää ymmärtäkö väärin. En tarkoita sitä että liikemiehet ovat syyttömiä ja lain yläpuolella. Tarkoitan vain sitä että on tietty ero sillä onko tehty oikeasti jotakin väärää eli lain mukaan, vai tehdäänkö jotakin joka on moraalisesti arveluttavaa. Ihan vain pari esimerkkiä: Toyota Priusta markkinoidaan ympäristöystävällisenä. Tarkistakaapa hiukan miten niiden akustot valmistetaan ja kuinka kauan ne kestävät, niin saatatte tulla tulokseen että sen markkinointi on moraaliselta kannalta hyvin arveluttavaa. Ylipäätänsä muka uuden auton ostaminen ekotekona on kyseenalaista - sillä valmistusvaihe on se kaikkein eniten energiaa kuluttava ja päästöjä aiheuttava vaihe sen auton elämässä. Tai esimerkiksi Nesteen uudet ympäristöystävälliset polttoaineet joissa käytetään palmuöljyä - jota pitää tuoda Euroopan ulkopuolelta. Tai vaikkapa käyttämämme vaatteet. Ei oikeastaan juuri väliä mikä merkki niissä on, ne on nälkäpalkalla valmistettu jossakin maassa jossa työntekijöitä oikeasti riistetään jotta voisimme ostaa ne halvalla. Ei ihme että vaatemerkit ovat tänään todella hyvin voivia. Tai kotielektroniikkamme... Tai... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. En kuitenkaan näe kenenkään keskustelevan noista oikeista ongelmista ja yrittäen tehdä niille mitään - sen sijaan täällä on helppo valittaa! Kaikki nuo esimerkit ovat moraalisesti nähdäkseni paljon pahempia asioita kuin tämät konkurssiin johtanut tarina.

Hiukan sama asia kuin Saab. Nimittäin Saab on automerkki jonka pelastamiseksi ruotsalaiset ovat valmiita tekemään ihan mitä tahansa - paitsi ostamaan heidän tuotteitaan!



14
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 08. 12. 2011 08:08 »
Partiopoika luuli olevansa kaiken "lainkin" yläpuolella. Velkaa 12,5 miljoonaa. Laivan arvo 2-3 miljoonaa. Palkat, satamamaksut ym kulut maksamatta. Aika "hyvä" asiakas Vaasalle?!
Terminaali vuokrattuna 2015 saakka. Kotipiza-opisto pyörii terminaalissa ja konkurssipesä taitaa lähettää matkustajansa parakin kautta Ruotsiin.

Olisi kyllä kiva tietää mitä lakia tässä luullaan rikotun? Sillä jos ylivelkaantuminen on rikollista niin Suomessa on aika paljon ihmisiä joita pitäisi passittaa vankilaan.

Jos asia irrotetaan täysin yhteydestään - niin silloin asia on todellakin niin kuin konkurssipesän tilanne on. Ja ennen kuin kukaan ihmettelee miten on mahdollista että tuohon on edes saatu noin paljon velkaa noin halpaa laivaa vastaan niin:

1. Ostettaessa aluksen kauppahinta ja markkina-arvo oli paljon korkeampi. Ilman lamaa se voisi yhäkin olla korkea. Tiedätte kaikki että tuotteen hinnan määrää pääasiassa kysyntä ja tarjonta. Talouden kehitys määrää kuljetustarpeen ja siten laivojen hinnan. 1960-, 1970-, ja 1980-lukujen hulluina vuosina Siljan, Vikingin ja monen muunkin varustamon autolauttahankinnat olivat siten nurinkurisia että aluksista sai myytäessä enemmän kuin hankintahinnan takaisin. Silloin Euroopan vesillä lauttaliikenne kasvoi hurjasti. Tax-Free myynnin lakkauttaminen EUn sisällä tappoi tämän kehityksen - ja nyt siksi Silja ja Viking ei olekaan vuosiin rakentanut uusia aluksia samaan tahtiin.

2. Toimintaa pidettiin yleishyödyllisenä. Näin ollen siihen oli mahdollista saada yhteiskunnan tukea - jos ei suoraan rahaa tilille niin siten että esimerkiksi kaupungit toimivat takaajina. Ei tukea - ei liikennettä.

3. RG-Linen esittämä liikeidea ja konsepti olivat ihan järkeviä. Johtuen sitten monesta eri syystä niin varsinkin matkustajaluvut ovat olleet liian alhaiset. Siinä tietenkin lipun hinta on se "iso paha susi". Sinänsä jännää että tuota pidetään kalliina, sillä suuressa osassa Eurooppaa tuo on ihan normihinta vastaavalle palvelulle. Esimerkiksi Kanariansaarilla hintataso on suunnilleen tuo. Siellä teoriassa laivojen taso on parempi - mutta eipä se paljon auta kun kauppa ja ravintola ovat silti auki vain kesäkaudella. Joka tapauksessa, hinnat on määrännyt se että on saatava tietty tuotto jotta toimintaa voi pyörittää. Ja kun luvut laskevat joudumme oravanpyörään - laskemalla hintoja voisi kääntää laskun, mutta koska määrät laske ja siten tulotkin, sitä ei voi tehdä. Rahtilukuihin taas vaikutti jälleen kerran lama. Kun tänään on raportoitu vienninkin taas olevan voimakkaassa laskussa niin eipä konkurssipesällekään tule helppoa tuota hoitaa.

4. Lisäksi meillä on tilanne että yrityskonserni auttoi rakentamaan tilannetta. Eli, koska Rabbella oli toinen yritys, jonka osakkeita käytettiin aloittaessa vakuutena, niin toimintaan voitiin myöntää lainaa. Ei tämä ole vielä mitään epätavallista eikä todellakaan rikollista. Sen sijaan osa niistä herjauksista joita täällä on esitetty Rabbea vastaan voivat jo olla rikoksia.

Konkurssipesän hoitajan ilmoitus että toimintaa yritetään pyörittää 8-9 kuukautta on kiintoisa. Tässä onkin yksi juttu jonka tunnustan että en ymmärrä. Jos rahaa on konkurssipesässä niin paljon että liikennettä voidaan pyörittää noinkin kauan - miksi sitten konkurssihakemuksen perumista ei hyväksytty? Ilmeisesti hän kuvittelee saavansa aluksesta enemmän kuin 2 miljoonaa euroa. Nyt maailmalla tiedetään että siinä on konkurssileima - ja se käytännössä laskee sen arvoa. On teoriassa totta että liikenteessä oleva alus on helpompi myydä kuin makuutettu - mutta enemmän siihen vaikuttaa se että miksi se on myynnissä.

Jos oikeasti haluatte nähdä jotakin virhettä tehdyn - niin sellainenkin kyllä löytyy. RG-Linen mainonta on ollut hyvin, hyvin näkymätöntä. Täällä etelässä ei näy kuin aniharvoin autopakettihinnat lehden sivulla, mutta se on asiapitoista mainontaa, ei mitään joka olisi omiaan herättämään matkustushalua. En ole huomannut että olisi mainostettu viikonloppupaketteja Uumajaan tai muuta joka saisi meitä joilla ei ole TARVETTA käydä siellä tarttumaan tuumasta toimeen. Muistan nähneeni laskettelupaketteja joskus talvisin, mutta sellainen taas ei minua kiinnosta. Ymmärrän kyllä että mainonta on kallista. Silti, ellen muista syistä sattuisi tietämään että siellä kulkee laiva, niin voisi luulla että homma on loppu. Itse asiassa olen muutamankin kerran korjannut ihmisten väärinkäsityksiä aiheeseen liittyen - heillä on käsitys että siellä kulkeva laiva ei ota matkustajia. Ehkä jonkin sortin Vaasan ja Uumajan yhteismainonta olisi voinut toimia. Nyt se vaan lienee liian myöhäistä.

Tämä Rabben mustamaalaaminen on muuten niin tyypillistä suomalaista - jos joku on yrittäjä, niin hän on heti rikollinen ja häntä on mustamaalattava. Osittain tähän liittyy se että kateus on kansamme perushyve - tai siksi he sen käsittää - ja lisäksi tiedämme että suomalainen on onnellinen vain silloin kun hän voi jostakin valittaa. Talouden kääntyesssä laskuun kansallamme on siis edessä hyvin onnelliset ajat.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 04. 12. 2011 13:01 »
Samalla esimerkiksi Sea Wind joka on vuodesta 1989 kuskannut junia Turun ja Tukholman välillä joutuu nyt lopettamaan junien kuljetuksen. Ei varustamosta johtuen vaan VR joka ei tykkää kilpailusta asetti kapuloita rattaisiin, ja näin junarahti tuleekin kilpailijoille liian kalliiksi ellei lähetä tarpeeksi suuria määriä.

Yksi syy tilanteeseen on myös se että kun kuljetustarve laman myötä väheni, niin rahtihinnatkin putosivat. Näin sitten esimerkiksi Finnlink on hivenen harrastanut halpamyyntiä - mikä näkyy myös Vaasan tilastoissa.

Ideaalisessa tilanteessa tuossa olisikin alus joka pystyisi muutaman päivän viikossa ajamaan sekä Uumajaan että esimerkiksi Härnösandiin - taloudellisesti ja mukavasti. Osan viikosta taas olisi pystyttävä tarjoamaan Uumajaan aikataulua joka mahdollistaisi Suomalaisten ostosretket Ruotsiin ja päinvastoin. Se taas ei ole toteutettavissa helposti, eikä halvalla. Itse uskon kuitenkin että RG-Line pystyy nykyisellään saamaan korkeintaan puolet kyytiin houkuteltavissa olevasta rahdista. Syinä mm Ruotsin pään satama, sekä Finnlinkin paremmat jatkoyhteydet. Näin ollen paljon rahtia joka voisi tulla kyytiin meneekin Naantaliin. Ja miksi ei menisi - yksi lähtö päivässä ja suuntaa kilpailee 3 lähtöä päivässä ja suuntaa vastaan, samalla kun kuljettajat saavat sen tarvitun lepoajan.

Ai - niin - se terminaalisotku. Ei ole todellakaan epätavallista että yritysryppäässä, joka kuitenkin esimerkiksi Rabben konserni on, eri yhtiöt tekevät hiukan eri asioita. Ei siksikään ole epätavallista että yksi yritys vuokraa kiinteistöä jota toinen yritys samassa konsernissa sitten käytetään. Ei mitenkään epätavallista ja täysin lailllistakin. Sitten, jos tulee eteen konkurssi tai yrityskauppa, niin tätä tilannetta voi joutua muuttamaan.

Esimerkiksi vielä 1980-luvulla yritys jonka tunnette nimellä Viking Line ei omistanut yhtä ainoatakaan laivaa vaikka niillä olikin monta liikenteessä. Siellä silloin kolme eri varustamoa omistivat alukset jotka kulkivat Vikingin liikenteessä - se oli vain markkinointiyhtiö. Varustamot peittivät Vikingin, joka oli siis noiden kolmen varustamon omistama yhteisyritys, kulut suoraan ja sille annettiin PIENI voitto. Muut rahat menivät suoraan sen laivan varustamolle joka sen omisti. Tänään tilanne ei ole enää sama. Ensin yksi näistä kolmesta meni investoimaan muihin, vähemmän kannattaviin toimintoihin, kuten Merenkurkun liikenteeseen, Englannin kanaalin liikenteeseen ja risteilyaluksiin, ja se pakkomyytiin kilpailijalle. Siten Vaasanlaivat päätyivät Siljalle. Sen jälkeen muutama vuotta myöhemmin kolmikon ruotsalainen osapuoli joutui konkurssiin. Se onkin harvinainen konkurssi, koska kassaan jäi rahaa. Rahoittajapankki vain sattui olemaan Siljan suuromistaja ja vaihtoehdot olivat heille 3:
1. Kärsitään tappioita kun Silja on raskaasti tappiollinen.
2. Kärsitään tappioita kun Silja menee konkurssiin.
3. Annetaan jonkun muun kärsiä tappiot kun kaadetaan kilpaileva varustamo.

Vaihtoehto 3 voitti.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 03. 12. 2011 23:11 »
Jos on ollut etukäteen tiedossa että RG pysyy nousukaudellakin nippa nappa pinnalla (siis kuvaannollisesti) mutta ei pysty silloinkaan mihinkään kaluston uudistuksiin, saati sitten laskusuhdanteessa, niin eikö silloin ole johdettu harhaan esim. Vaasan kaupunkia takaajana?

Jos olisi noin - niin tämähän olisi aiheellinen kysymys. RG Line uskoi pystyvänsä saavuttamaan muistaakseni noin 120000 matkustajaa vanhalla Fennialla, mutta se numero laski pikku hiljaa. RG I hankkimisen, muutostöiden ja rahdille paremman aikataulutuksen suhteen uskottiin että matkustajamäärät eivät laskisi, mutta rahtiluvut nousisivat. Rahdinkuljetuksen lisääminen ei tosin estänyt matkustajamäärien putoamista. Se lienee jo sanomattakin selvää että koska tämä investointi ei ole kannattanut hänelle että jos hän olisi sen tiennyt etukäteen ettei siitä voittoa tule - niin ei hän siihen olisi lähtenyt. 5 miljoonaan euron investointi pitäisi tuottaa yli 5 % vuodessa. Se tekee siis 250 000 euroa vuodessa siitä olisi vähintään tultava että sitä voisi laskea edes huonoksi investoinniksi. Eipä ole jaettu sellaisia summia osinkoina, joten ilman palkkaansa on Rabbe jäänyt.

On totta että yritys on tehnyt montakin isoa mokaa. Suurin niistä oli se että he ylipäätänsä aloittivat liikenteen. Tämä ei tarkoita sitä että Botnia Link olisi pärjännyt, heidän laivansa oli liian kallis, siinä ei tuo köyhätuki olisi auttanut - ellei matkustajamäärät olisi nousseet. Sillä aluksella - tuskin. Lähinnä se tarkoittaa sitä että liikenne olisi loppunut jo kauan sitten. Se taas olisi voinut johtaa siihen että valtio olisi ehdottanut suurempaa tukea. Sillä tuota olisi voinut jo pyörittääkin. Mutta vaikea uskoa että ketään on johdettu tahallaan harhaan.

Ajatelkaa asiaa näin: Kaupunki päättää poistaa osan vanhainkodeistaan tai tarhoistaan käytöstä. Sen sijaan tarjotaan asukkaille mahdollisuus hoitaa vanhuksia tai lapsia siten että kaupunki maksaa summan X ja asiakkaat korvaavat summan Y. Koska huomaatte että toiminta ei ihan tuossa nykykämpässä sitten luonnistukaan, niin hankittekin toimintaan paremmin sopivan asunnon. Summa X ei kasva, ja summa Y onkin niin suuri että ne vanhukset tai lapsiperheet toteavat että tulee halvemmaksi muuttaa muualle. Siten summa Y putoaa vuosi vuodelta, samalla kun inflaation takia teidän kustannuksenne nousevat vuosi vuodelta. Mutta, koska sanouduitte irti silloisista töistä lähtiessänne tähän projektiin yritätte nyt löytää muuta työtä - mutta on tullut lama joka johtaa yhä tiukemmin siihen että muuta työtä ei tule ja asiakkaat vähenee. Nyt olette jo kaksi vuotta tehneet tappiota ja yrittäneet elää säästöillä ja keksiä keinoja siihen miten saisi tulot jotenkin nousemaan. Tämä on suunnilleen se tilanne joka tuossa on.   

Vielä siitä Casino Expressin myynnistä. Alustahan tarjottiin ensin noin 4-5 MEUR pyyntihintaan. Käsittääkseni ensimmäiset kyselyt tulivat vasta 3-3,5 MEUR kohdalla. Kun ymmärrettiin missä kunnossa alus oli, utelut lakkasivat. Hintaa pudotettiin ja pudotettiin. Fakta on se että RG-Line osti sen ylihintaan, joten Silja teki hyvät kaupat. Noissakin on kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä lähempänä romutusta, sen alhaisempi arvo -varsinkin jos siinä on ollut esimerkiksi asbestia. Tai kuten tapaus Finnjet, ja Wasa Queen joka muuten piti nimensä myös Aasiassa: Hometta. Alus joka on lämpimissä vesissä tuhoutuu äkkiä. Siihen ei tarvi muuta kuin makuuttaa se ja sulkea sen ilmastointi. Siinä ei kauaa mene ennen kuin siellä kasvaa.

17
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 03. 12. 2011 12:12 »
Kiitos.

Yksi asia jäi kertomatta. Väitän nimittäin että sopivan kokoluokan jäävahvistettuja mutta uudempia aluksia ei juuri ole. Kun esittää tämmöisen väitteen, kuten tein, niin olisi hyvä muistaa selittää myös miksi näin on.

Koska tällaista tonnistoa on lähinnä rakennettu vesillemme, niin tonnisto joka on rakennettu lähinnä Siljalle, Vikingille, Gotlandsbolagetille ja osittain myös firmoille kuten TT-Line, Stena Line ja Polferries ovat sellaisia jotka voivat toimia.
1970-luvun tonnisto on liian vanhaa, mutta olisi sopivaa kokoa. Niitä voisi olla saatavana halvallakin - mutta jo noin 40 vuotta käytössä olevat koneet... Varsinkin kun ympäristösäädökset ovat tiukkenemassa. Silti - jos on paljon rahaa niin esimerkiksi Moby Vincent jota vihattiin kovasti kun se oli yhden kesän Wasa Sun "nimisenä" (aluksen nimeä ei oikeasti vaihdettu - Wasa Sun oli markkinointinimi) olisi RG I kapasiteetin omaava rahdin suhteen, ja siinä olisi ravintolapaikkoja noin 900 ihmiselle, sekä hiukan yli 100 hyttipaikkaa. Eli tarpeeksi monta miljoonaa siihen sijoittaa niin kyllä sen muutaman vuoden kestäisi.

1980-luvulla öljykriisin vaikutus näkyi siten että siirryttiin noista noin 100-120 metrin lautoista suurempiin. Esimerkiksi Vikingin Naantalin-linjan laivat kuten Turella olivat noin 2,5 kertaa edellisiä suurempia, ja niiden kapasiteetti oli valtavasti isompi. Samaten käyttökulut olivat osittain korkeahkot 1980-luvun puolivälin ja lopun alukset taas ovat jo Amorellan kokoluokkaa - eli käytännössä Vaasan vesillä Silja Festival on sen kokoluokan edustaja. Sen jälkeen ei ole tähän liikenteeseen rakennettu pienempiä aluksia, koska niiden taloudellisuus (käytännössä siis sen puute) ja yhtiöiden silloinen tarve eivät kohdanneet.

En ole kirjoittanut näitä siksi että rakastaisin RG-Linea yli kaiken tai ihailisin Rabbea. En vaan pidä siitä että on osittain keskusteltu ihan ilman mitään kytkentää todellisuuteen. Sinänsä se ei ole ihme, suurin osa suomalaisista uskoo että jos joku on yrittäjä se tarkoittaa sitä että hän istuu kotona TVn ääressä, polttaa paksua sikaria ja juo konjakkia samalla kuin jossain hallissa tai tässä tapauksessa jonkin vanhan Itä-Saksalaisen entisen rahtilaivan autokannella on jonkin sortin setelintekoautomaatti joka tekee rahaa samalla kun tuo kapitalisti hihittelee. Tässä on osa-syy - mutta ei koko syy - ammattiliitoilla, sillä he ovat onnistuneet säilyttämään kuvan itsestään "pienen ihmisen hyväntekijänä". Onhan totta että esimerkiksi Merimies-Unioni on toiminnallaan varmistanut sen että suomalaiset merimiehet saavat todella hyviä palkkoja - mutta samalla he ovat varmistaneet myös sen että Suomen kauppalaivasto on lähes tuhottu. Loppu vastuusta kuuluukin hallitukselle, sillä sielläkään ei ymmärretä että muun muassa kansainvälinen kilpailu johtaa siihen että ei voi jatkaa nykymenolla. Toinen esimerkki olkoon paperitehtaiden tila. Tämä on pitkälti myyty kansalle ajatuksella "pahat paperiyhtiöt potkivat työntekijöitä". Onhan se niinkin - mutta kansainvälinen kilpailu tarkoittaa sitä että Suomi valmistaa paperia käsittääkseni noin 2000 % oman tarpeensa yli. Tämä on myytävä ulkomaille. Ostajat ostavat halvinta - ja sitä ei saada enää täältä. Ellette usko minua - niin esitetään se näin: Haluan uuden TV:n. Minkä ostan: Se joka on halvin ja mielestäni paras. Eli se joka on marketissa hintaan 399. Sama TV on rakennettu Aasiassa halvoista osista. Jos haluatte oikeasti Eurooppalaisen valmisteen - niin sitten siinä hintalapussa on jo neljä numeroa SAMANLAISESSA tuotteessa. Työväenliike alkoi aikoinaan solidaarisuusajatuksista. Nyt heillä on solidaarisuus kaukana. Ja ei, en ole kapitalisti itsekään. Tiedän kuitenkin työurani ja taustani sekä kaveredeni avulla jotakin yrityselämästä - ja tunnen tarpeeksi monta yrittäjää ja yritystä jotka taistelevat olemassaolostaan vaikka tuote on hyvä, edullinen ja toimiva niin se ei ole tae siihen että siitä tulee menestys.

Ihan huvin vuoksi laskenta: Matkustajaliikenne joka viime vuosina on ollut tasolla 70 000 matkustajaa vuodessa, itse asiassa alikin, on tuottanut firmalle noin 60 euroa matkustajaa kohti. Tämä tekee 4,2 miljoonaa tai keskimäärin alle 12000 euroa päivässä. Lisäksi osa on ottanut aterian tai jotakin juotavaa, ja se on tuonut noin 10 euroa lisää, ehkä hiukan enemmän. Eli noin 700 000 euroa lisää, tai noin 2000 päivässä. Nyt pudotetaan lippuhintaa. Jotta pääsisimme yhäkin samaan tilanteeseen eli nykyiseen tappioon on nyt joka päivä kuljetettava sen alle 200 matkustajan sijaan joka päivä keskimäärin 467 matkustajaa. Tosin tämä nostaisi laivalla käytettyä rahasummaa noin 5000een euroon päivässä. Näin ollen 300 matkustajan aluksella tulisi olla noin 230-240 matkustajaa vuoroa kohden jotta pääsisimme samaan. Ok, automäärä kasvaisi ja toisi lisätuloja. Tuo noin 170 000 vuosimatkustajan luku vaatisi lisävuoroja.

Toivokaamme siis että nyt saadaan jotakin tukea siihen että firma pääsisi jaloilleen. Ainakin markkinointiin pitäisi panostaa ja siihen heillä ei ole resursseja. Ei markkinointia, ei asiakkaita pätee kaikessa yrityselämässä. Tänäänkään ei riitä se että tekee kotisivun. Se ei tarkoita sitä että hakukone löytää juuri sinun mainoksesi.

Uudet pääkoneet tuossa kokoluokassa maksaisi käsittääkseni noin miljoona euroa kappale tai sitä luokkaa. Lisäksi, niiden asentaminen vaatii sen että alukseen leikataan reikiä, niille valetaan uudet alustat, rakennetaan uusi vaihdelaatikko (se voi olla todella kallis) ja jotakin lisää jota en nyt tähän hätään muista. Halvemmalla pääsisi jos asentaisi käytetyt samanlaiset koneet - mutta en tiedä onko sellaisia uudempia. Uusien koneiden hyvä puoli olisi se että voisi tarvittaessa siirtyä käyttämään jopa LNGtä joka laskisi polttoainekuluja - tosin vaadittavat muutostyöt ovat todella kalliita laivankin osalta, sillä säiliöitä ei saa sijoittaa ihan minne vaan ja miten vaan ja lisäksi ne ovat kalliita ja isoja. Itse uskoisin että paras ratkaisu vaatii tukea jotta saataisiin sekä hivenen uudempi alus ja siihen uudemmat pääkoneet. Tämä taas on kokoluokkaa 15-20 MEUR oleva ratkaisu jonka hyvä puoli olisi se että se laiva voisi kestää jonkin aikaa. Huono puoli on ne kustannukset. Mistä saada 20 MEUR? Tämän hetkisen markkinatilanteen takia laivoja kyllä saa halvalla (tuo 15 MEUR on halpa laiva - mutta ei toimi reitillä jonka liikevaihto on alle 9 MEUR vuodessa) mutta ihan kuten autojen joutuessa myyntiin niin syytä on yleensä enemmänkin kuin käytön puute - esimerkiksi se että edessä on kallista korjattavaa.

RG I ostettiin ja remontoitiin muistaakseni noin 8 MEUR hintaan. 75 MSEK se oli ainakin silloin. Tänään se oli ilmeisesti kirjanpidossa noin 4 MEUR arvoinen mutta myynnissä siitäkään ei saa tänään varmaan 2 MEUR enempää. Miksi näin? Koska olemme tilanteessa jossa yritykset eivät saa lainaa helpolla, vaikka yksityisille sitä tarjotaankin helpolla. Lisäksi liikennetarve on yhäkin monella reitillä laskussa. Hidas, vanha ja pieni alus joka on raskas (jäävahvistus painaa paljon) ja siksi polttoainesyöppö ja huonoilla koneilla... Paljon isompaa, parempaa ja hyväkuntoisempaakin on mennyt viime kuukausina romutettavaksi noin 2 MEUR hintaan.
 

18
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 03. 12. 2011 10:10 »
Edellinen meni jo niin pitkäksi joten piti laittaa osa seuraavaan viestiin.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin miksi asiasta täällä keskustellaan. Oikeastaan tuon liikenteen pinnalla pitäminen ei pitäisi olla yksittäisen kaupungin ongelma, vaan valtion, mutta valtiota asia ei kiinnosta ja siellä sammutetaan parhaillaan isompaa tulipaloa. Ehkä parissa vuodessa näkemys muuttuu, mutta RG-Line on pidettävä hengissä siihen asti.

Ai niin - yksi lisäys: Joku ehdotteli että jos rahtiliikenne hoitaisi itse itsensä, niin kesäliikennettä voisi hoitaa autoja kuljettavalla katamaraanilla. Niiitä onkin myynnissä pilvin pimein. Syyt siihen ovat oikeastaan kaksi: Ne ovat tulossa elinkaarensa päähän, eli suurin osa myytävistä on jo oikeastaan aika loppu slut. Toinen syy on polttoainekulutus. Sain laskettua parinkin sellaisen polttoainekulutuksen. Annetaan halvin löytämäni esimerkki, eli alus on halvimpia myynnissä olevia ja pienimpiä kulutukseltaan: Käyttäessään matkanopeutena 37 solmua, se tarvitsee matkaan 4400 litraa dieseliä. 33 solmua tekee hiukan yli 4100 litraa. Ja taloudellinen nopeus 28 solmua tekee noin 4000 litraa. Ensimmäinen tarkoittaisi noin 1h 40min laiturista laituriin, toinen noin 10 minuuttia enemmän ja kolmas muutaman minuutin yli 2 tuntia. Hyötykuormaa mahtuisi noin 400 matkustajaa ja 80 autoa. Jos vertailemme RG I kanssa (josta minulla on vain listakulutus eli 14,5 tonnia/24 h yhtämittaisessa ajossa) niin se vie noin 2,4 tonnia raskasta polttoöljyä matkaa kohden jos ei jäätä. Rotterdamin polttoainehintojen mukaan se tekisi nyt noin 1680 euroa matkaa kohden.

Koska tuollainen katamaraani käyttää dieseliä, ei raskasta polttoöljyä, niin puhumme noin euron litrahinnasta. Joten halvimmillaankin yksi ainoa matka maksaisi polttoaineen puolesta yli tuplasti enemmän. Vaikka katamaraanin miehistökulut ovat halvempia, niin tarvitaan joka tapauksessa enemmän väkeä kuin nykyisellään koska rahtialus vaatisi käytännössä saman miehityksen kuin RG I. Ja se rahtialus olisi luultavasti joka tapauksessa RG I. Koska väitettiin että siten saadaan halvat hinnat, niin, ihan huvin vuoksi pieni vertailu: Olettakaamme että saamme myytyä kesän aikana autopaikkoja 30 eurolla ja matkustajapaikkoja samalla hinnalla - eli olemme noin puolittaneet sekä ylityksen ajan että nykyhinnat. Pitäisi saada jokaiselle reissulle noin 300 matkustajaa että peittäisimme matkan kulut. Sen päälle tulee vielä aluksen kulut, mutta ne riippuu niin monesta asiasta että en edes arvaa. Lopputulos on se että lipunhintoja on nostettava nykyisestä.

Fakta on se että RG I on yksi kaikkein halvimmista operoitavista aluksista tuossa kokoluokassa. Jos oikein muistan niin pari vuotta takaperin RG-Linen liikevaihto oli hiukan alle 9 MEUR vuodessa. Tämä tarkoittaa keskimääriin 25 000 euron tuloja. Koska sopivan aluksen vuokrahinta voi helposti olla kokoluokkaa 10 000 euroa päivässä - pelkästä laivan käyttöoikeudesta niin on vaikea nähdä miten kukaan pystyisi saamaan RG-Linen kuluja alhaisemmaksi. Ok, onhan se totta että alus on karu, ei sitä mihin ehdimme tottua tax-free aikoina, ei ole tarjolla artisteja ja halpaa viinaa niin että ylitys menisi alkoholin huuruissa nauttien. Lisäksi vuorotiheys on kärsinyt koska liikennemäärät ovat laskeneet ja liikennemäärät ovat taas laskeneet osittain sen laskeneen vuorotiheyden ansiosta.

Sen sijaan väite että liput olisivat kalliita ei ole totta. Suomalaiset ovat vain tottuneet siihen että laivamatka on ilmainen - ja siihen ei taas pystytä ilman taxfreetä. Esimerkiksi Englannin kanaalin ylitykset ovat vasta viime vuosina laskeneet tasolle jota me pidämme siedettävänä - se on osittain ylikapasiteetin (tunnelin aiheuttama) osittain laman syytä. Sitä ennen yksi henkilö ja auto saattoi ylittää kanaalin satojen eurojen hintaan.

Tästä pääsemme takaisin loppupäätelmään. Kysymys on enää lähinnä siitä että pitääkö Merenkurkun yli olla laiva vai ei. Jos, niin tukekaa RG-Linea. Jos ei, niin kantanne on jo aika lailla hyvin ilmaistu tälläkin foorumilla ja sillä että ette ole käyneet satamassa edes katsomassa alusta. Kukaan muu ei ole siihen rakoon tulemassa. Esimerkiksi Botnia Linkin rahatilanne oli niin paha että ne eivät olisi pärjänneet edes silloin jos olisivat saaneet RG-Linen saaman tuen ja kaiken minkä RG-Line kuljetti. Syy siihen oli liian kallis alus, vaikka se muuten olisi ollut toteutettavissa isolla rahalla todella sopivaksi.  

Lopuksi: Siinä myynnissä ei ollut mitään outoa. Korkeamman tarjouksen heitti tekijä jolla ei ollut rahaa ja joka ei saanut rahoitusta kasaan. Siksi se jouduttiin myymään toiseksi korkeamman tarjouksen tekijälle. Ihan yhtä hyvin voitte mennä Rabben luo ja sanoa että ostatte hänen laivansa hintaan 12 miljoonaa euroa. Varmasti myisi teille, mutta ellei teillä ole saatavissa vakuuksia tuohon lainasummaan niin pankit eivät tule sitä myöntämään. Näin ollen saatte taas uuden jutun kerrottavaksi: Rabbe ei myynyt laivaansa edes kolme kertaa sen kirjanpitoarvon yli - ja kuusi kertaa sen todellisen markkina-arvon yli! Vaihtoehto tapauksessa Casino Express olisi ollut pitää siitä kiinni odottaessa parempaa tarjousta. Se taas tarkoittaa lisäkustannuksia. Esimerkiksi Ranskassa SeaFrance Cezanne nimistä alusta on pidetty makuutettuna yli vuoden kun sitä yritettiin ylihintaan myydä. Kustannukset makuutuksesta oli noin 3000 euroa päivässä. Fakta on kuitenkin se että vanhoja aluksia ei kukaan halua.

19
Yleistä keskustelua / Vs: Rabbe Grönblom - pizzalaivuri
« on: 03. 12. 2011 09:09 »
Olkoonkin että tämän viestiketjun selvänä tarkoituksena onkin nykyään haukkua Rabbe Grönblomia ja hänen eri yhtiöitänsä, sekä morkata kaikkia niitä joilla on kaikkien oikeamielisten mielestä harhanäkemys siitä että sitä toimintaa saisi jotenkin puolustaa, niin taidan laittaa oman korteni tähän keskusteluun.

Korjataan nyt ensin tuo terminaalijuttu koska se mitä oikeasti tapahtui on julkaistu muun muassa Vasabladetin toimesta. Mutta koska siinä on lieventäviä asianhaaroja niin ketään ei varmaan ole kiinnostanut julkaista sitä täällä. RG-Line ei konkurssihakemusta jätettäessä enää vuokrannut terminaalia, vaan RG International. Näin ollen ei ollut voimassaolevaa vuokrasopimusta. Olkoonkin että tällä kertaa voimme olla sitä mieltä että kuinka oikein tuo on, niin se ei muuta sitä etteikö silloin voida keskustella siitä olisiko konkurssipesällä ollut oikeutta käyttää terminaalia vai ei.

http://www.vasabladet.fi/story/?linkid=180651

Sitten itse asiaan.

Mainitaan tuossa nyt ensin se iso ongelma. Vaasan maantieteellinen sijainti johtaa siihen että ympärivuotiseen liikenteeseen tarvitaan vähintään 1 A jääluokkaan vahvistettu alus. Näitä on harvakseltaan, sillä ne ovat käytännössä Suomen ja Ruotsin väliseen liikenteeseen - tai Kanadaan rakennettuja. Muutamia poikkeuksiakin löytyy, ne ovat yleensä venäläisiä rahtilaivoja. Jäävahvistus on teoriassa mahdollista tehdä mihin alukseen vain. Se helppo osa on runko, siihen hitsataan sisäpuolelle lisäspantteja (spantti on tavallaan se luuranko joka pitää rungon kasassa) ja lisäksi vaihdetaan terästä vesilinjassa noin metrin levyiseltä vyöhykkeeltä. Se ei edes maksa hirvittäviä summia. Varsinainen ongelma onkin tuossa se koneisto. Nimittäin peräsimet, potkurit, potkuriakselit ja vaihdelaatikot on vaihdettava ja riippuen aluksen konetehosta ja koneiden teknisistä ominaisuuksista voi olla että nekin on vaihdettava. Loppuhinta riippuu konetehosta, akseleiden pituudesta jne. Tosiasiassa sen minkä voittaa sillä että ostaa jonkun vanhan kreikkalaisen tai japanilaisen romun menettää tuohon investointiin ja luultavasti moninkertaisina. Tuommoisen operaation loppuhinta - sellaista ei ole tuossa mittakaavassa koskaan tehty - voi olla jopa 10 miljoonaa euroa.

Entäs sitten aikarahtaus. Maailmalta löytyy halvalla laivoja. Ne eivät ole vain jäävahvistettuja. Sellaisen aluksen aikarahtaus onkin kallista, ja ilman miehistökuluja puhumme helposti tällä hetkellä noin 7000-10 000 euron päivävuokrasta. Ainoa tiedossani oleva jäävahvistettu vuokralle tarjolla oleva autolautta jossa on jotakin matkustajatilaa on Tallinkin Regina Baltica - ja sillä saataisin tehokkaasti moninkertaistettua RG I aluksen kulut. Esimerkiksi polttoainekulutus yli kaksinkertaistuisi samassa nopeudessa. Miehistötarvekin nousisi noin kolminkertaiseksi... Käytännössä vastaavanlaisen aluksen kuin RG I vuokrahinta vuodessa on sama kuin sen ostohinta jaettuna kolmella, neljällä tai viidellä. Ihan siksi että sen ei uskota kestävän (teknisesti) juuri kauempaa ja investointi on saatava maksettua jäljessä olevassa ajassa. Alusten vuokrasopimukset tehdään yleensä päivävuokrien mukaan. Se sisältää käytännössä sen käyttöoikeuden. Muu on neuvoteltava erikseen. Myös avaimet käteen vuokra on mahdollista, mutta siihen halukkaita ei yleensä löydy koska se on liian suuri riski omistajalle. Polttoaineenhinnan muutos voisi romuttaa voiton.

Voin antaa tuntemani esimerkit sopivasta lauttatonnistosta jotka löytyy tarjolla tällä hetkellä. Kriteerit ovat jäävahvistus 1 A-luokkaan joka on minimi tuohon liikenteeseen, vähintään 4,4 metriä autokansikorkeus ja matkustajatilat se vaadittu 300. Autokansikorkeus sen takia että reitillä kulkeva rahti ei aina noiden 1970-lukulaisten 4,2 metrisiin sopisi.

1. Tallinkin Regina Baltica, hintapyynti noin 10 miljoonaa euroa (laskenut kohta puoleen) mikä ei todellakaan ole parannus. Olisi aivan liian kallis käyttää.

2. Regina Della Pace, entinen Viking Linen Turella. Hintapyynti noin 7 miljoonaa euroa - eikä sitä myydä alle sen koska se on juuri vaihtanut omistajaa ja alus on liikenteessä.

3. Gotlandsbolagetin omistama Thjelvar, vuokrattu osto-optiolla Kanarian saarille. Alus tuttu Merenkurkustakin, sillä alus oli kesällä 1997 Sally Star nimisenä - mutta Wasa Express artistinimellä Vaasa-Uumaja linjalla. Irtoaisi nyt noin 8-10 miljoonan euron hintaan, sillä pitäisi keskeyttää vuokrasopimuskin. Matkustin sillä äskettäin Kanarian saarilla ja sain tietää että sen koneet ovat ihan loppu. Valehtelemattakaan voin kertoa että sen näkee tulevan merellä jo lähes tunnin aikaisemmin ennen kuin näkee sen saapuvan satamaan - tai siis sen pakokaasut... Jos siihen laittaisi uudet koneet se olisi aika ok, ja kohottaisi tasoa paljonkin. Mutta onko enää järkevää sijoittaa niin paljon niin vanhaan laivaan? 4 uutta konetta maksaa jonkun verran.

4. Lisäksi löytyy Alangin hiekkarannoilla Kanadalaiset sisarukset Caribou ja Joseph & Clara Smallwood (melkoinen nimihirviö) jotka ovat päätyneet 5 MUSD hinnalla romutettavaksi siksi että niissä on niin paljon asbestia että niitä ei kelpuutettu edes kehitysmaihin! Se ja se että alukset tarvitsevat 4 uutta pääkonetta lähetti niinkin nuoret alukset romikselle. Niiden romuttaminen on tosin jo alkanut, joten teillä on hiukan kiire.

5. Entinen Wasa Queen, nykyinen AMET Majesty saattaa tulla kohta taas tarjolle. Sen liikenne ei ilmeisesti ole alkanut ihan niin hyvin kuin toivottiin. Tosin sen miehistökulut ovat alhaiset Intiassa, varsinkin kun alus toimii samalla sekä risteilyaluksena että merimieskouluna - eli merenkävijöitä on tarkoitus kouluttaa sillä. Tosin, Silja ei saanut sitä enää kannattamaan, joten tuskin kukaan muukaan sitä saisi Merenkurkussa enää toimimaan.

Jos taas haluaa aluksia jotka ovat RG I tuoreempia, niin niissä ei ole jäävahvistusta. Halvin tietämäni on Scandola-niminen Korsikaan liikkennöivä uudisrakennuksen korvaama alus. Hinatpyynti 15 miljoonaa euroa ja sen ne siitä varmaan saavatkin. 1 A varustus päälle ja puhumme luultavasti noin 20-25 miljoonan investoinnista. Jäävahvistettu rahtialus joka muutetaan autolautaksi - kuten RG I? Vaaditaan sopiva alus -JOSSA ON JO VALMIINA VAADITTAVAT LISÄSUOJAUKSET MATKUSTAJALIIKENNETTÄ VARTEN. Niitä taas ei laiteta ellei alusta alun perin olla kaavailtu matkustajaliikenteeseen. Kyse on muun muassa palovarustuksesta konehuoneessa ja moneen alukseen se on suoraan sanottuna mahdotonta toteuttaa jälkikäteen. Palosuojaus vie paljon tilaa ja sitä ei konehuoneissa aina ole. Vaihtoehto on siis uudisrakennus.

RG-Linella on muuten ollut kosolti epäonnea. Ensinnäkin kun hakivat ensimmäistä alustaan, tarjolla oli Wasa Queenin lisäksi kaksi oikeassa koko- ja hintaluokassa (alle 10 miljoonaa euroa) ollutta jäävahvistettua laivaa. Toinen oli Fennia, toinen sitäkin sopimattomampi Georg Ots. Sitten kun etsivät sille seuraajaa, tarjolla oli nykyisen RG I lisäksi vain 1970-luvun alussa rakennettuja aluksia, joista tietääkseni vain yhdellä oli Casino Expressiä korkeampi autokansi, muuten tarjolla oli vain paljon yli 10 miljoonan euron aluksia. Kaiken lisäksi kun Casino Express vaurioitui niin kukaan ei uskonut että sitä korjattaisiin - missään muualla vakuutusyhtiö ei olisi sitä korjannutkaan. Näin ollen alus ei kadonnutkaan voittona kirjoista vaan siitä tulikin rasite.

Siihen Kokkolan laivalinjaan ei muuten usko kukaan. Se ei tule päättymään mitenkään muuten kuin konkurssiin jos edes saavat rahat kasaan. Joten mikä on tämän pitkän litanian pointti? Se että kysymys on nähdäkseni siitä että haluatteko liikennettä Uumajaan vai ette. Vaihtoehdot ovat yksinkertaiset jos yhä haluatte sinne päästä, ja niitä on vain yksi: Tukekaa RG-Linea. Tämän hetkisessä taloustilanteessa kukaan muu ei tule linjaa edes yrittämäänkään. Lisäksi vaikka halukas löytyisi, niin uskon rehellisesti että ellei valtio tai Vaasan kaupunki järjestä rahoitusta joka tarkoittaa sitä että varustamo saa joka tapauksessa kaiken rahansa korkoineen takaisin (ja puhumme tällä kertaa useista miljoonasta eurosta vuosittain) niin ette tule näkemään laivaa Vaasassa. Näitä ongelmia ei olisi jos Vaasa sijaitsisi paikassa jossa jäitä ei esiinny.

Pages: [1]