Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Pentti Suksi

Pages: [1] 2 3 ... 23
1
On kaupunghinhallituksella salassa pidettäviä asioita ja ne on salassa pidettäviä. Jos yksityishenkilö
varattomuuteen perustellen ja asiakirjoilla toteennäytettämällä ja vetoaa kunnallisverosta vapautumista. Tässä tulee yksityisyyden salassapitovelvollisuus. Se pykälä on silloin salassa pidettävä ja asiakirjat eivät ole julkisia kuin asianomistajille.

2
Ei tuossa nyt kovin pitkää matematiikkaa tarvitse kun tuon laskee. Minä seuraan aina omia kirjoituksiani kuinka ne menestyvät. En minä edellytä, että kirjoituksiini pitää pakosta vastata. Jos ovat hiljaa, mutta lukevat asia on ok. Jos ollaan hiljaa eikä kukaan lue, niin ei kannata jatkaa.
Mennään toiseen aiheeseen, tai olen kirjoittamatta.

3
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 08. 07. 2013 20:08 »
Belurisk on oikeassa. Meillä tarkat liputussäännöt joita tulee tarkasti noudattaa. Ja se on myös jokaisessa maassa melkein samat. Ruotsin lippua ei Suomessa saa nostaa yksin salkoon, pitää olla tasaveroinen salko johon valtakunnan liput nostetaan. Suomen lippu on aina sydämen puolella liputtaessa.
Jos liputussääntöä ei noudata, siitä voi tulla nuhtelu tai sakot.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Valokuvaus harrastuksena?
« on: 30. 06. 2013 12:12 »
Henry Eklundille tuhannet kiitokset mielenkiintoisesta matkasta Punakareille. Historiallinen paikka ja kertomus kadonneesta tai osaksi kadonneesta Vaasasta. Paljon on jäänyt Punakarien historiasta historian hämäryyksiin. Tästä kuvausretkestä vain, että perästä kuuluu.

Pieni vipaus Karilta siinä kivipiirroksesta, siinä ei lue Vasa vaan Nikoilaistad. Joskus minultakin lipsahtaa tuo kaupunkinimi väärin.

Sitten täälä on ollut "klaffista" polemiikkia. Minua on kuvannut Karin lisäksi täydet ammattilaiset ja he ovat aina käyttäneet kuvauksissa klaffia. Se on välttämätön vehje kuvauksissa. Kun filmiä tehdään, niin siitä otetaan monta otosta samasta asiasta , josta sitten yksi otos valitaan. Leikkaaja tietää mistä otoksesta on milloinkin kysymys, kun hän leikkaa filmit esityskuntoon. Jos kuvaus on vain yhtäpötköä, ei pysty erittelemään. Tulee herkästi sotkua ja lopputulos on huono.
Minulle se on tärkeä, minä näen koska kamera toimii ja koska se päättyy. Menikö hyvin vai pitääkö uusia?

Kari on kehittynyt matkan varrella ja kehittyy lisää.

Pwentti Suksi

5
Suksi on lukenut Suomen, että skandinavian historian tosi tarkoin. Sellaista sanahirviötä kuin Ruotsi-Suomi ei koskaan ollut olemassa, kuten ei ollut Suomeakaan. Tämä Suomen alue oli Ruotsin takamaata jossa asui suomenkieltä puhuva vöestö. Suomen alue oli Ruotsin yksi lääni ei itsenäinen eikä autonominen. Sitä se oli aina vuoteen 1808 jolloin Ruotsi menetti Suomen alueen kokonaan Vejälle. Silloin Veinäjän keisari Aleksanteri I myönsi Suomelle autonomian.

Vaasan historiasta löytyy se, että että Ruotsi myönsi Kaupunkiprivielegiot Mustasaaren kaupungille Örebron valtiopäivillä 1611. Kaarle IX Vaasa perusti Runsorin kylään Mustasaaren kaupungin 1606. Samoilla valtiopäivillä hyväksyttiin uuden kaupungin nimeksi  Vaasain kuningassuvun nimi Vaasa.
Silloin Vaasa oli ruotsalainen kaupunki Ruotsin valtakunnassa.

Isonvihan aikana 1714 venäläiset valtasi Vaasan ja aina vuoteen 1721 oli venäläinen kaupunki.
Sen jälkeen kun rauha Ruotsin ja Venäjän välillä solmittu tuli Vaasa jälleen ruotsalaiseksi kaupungiksi.

Suomen sodan aikana 1808-09 venäläiset jälleen valtasi Vaasan ja rauhan tultua Vaasasta tuli venäläinen kaupunki. 27. huhtikuuta 1855 sai kaupunki nimekseen Nikolain kaupunki ja sen nimisenä se kulki vuoteen 1918 jolloin Vaasa nimi palautettiin Suomen saatua itsenäisyyden.
Eli Vaasa oli olemassa ennen Suomea, isäntämaat vain vaihtui. Historiassa suomalaiset olivat ruotsalaisia ja oli olemassa ruotsin alueella Suomea kielivähemmistö.

Pentti Suksi

6
Pokartti opiskelee nyt Suomen historiaa. Ruotsi on ollut Suomen rajanaapuri vasta 31.12.1918 alkaen. Historiallinen totuus on se, että sellaista maata kuin Suomi ei ollut olemassa vuoteen´1809.
Oli vain ruotsalainen lääni. Suomen olemassa olon tunnusti tsaari Aleksanteri I antaessaan hallitsijavalan Porvoossa valtiopäiville ja Suomi tunnustettiin suuriruhtinaanmaaksi osana Venäjää. Sitä se oli 31.12.1918 asti. Ei ollut Vaasaakaan, se oli Nikolainkaupunki.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Valokuvaus harrastuksena?
« on: 09. 06. 2013 11:11 »
Kari Lajusen ottamaan valokuvaan joka on julkaistu täällä  vastaus 360 24.5.13 klo 21.09

Kuva on Kapteeninkatu 23 Palosaarelta, läheltä Palosaaren toria. Talo on tänään Laxien omistama.

Talo on rakennettu 1912 ja vuosiluku on pääoven yläpuolella. Valmistumisen jälkeen talo oli venäläisten merisotilaiden kasarmirakennuksena 28.1.1918 asti.

Kun Vaasaa vallattiin ns. tammisunnuntaina Mannerheimin johtaman esikunnan suunnitelmien mukaisesti, oli tämä talo yksi valtauskohde. 28.1.1918 klo 3.00 suokuskuntalaiset tekivät yllätyshyökkäyksen, venäläissotilaat olivat juuri silloin syvimmässä unessa, eli hyökkäys tuli täytenä yllätyksenä.
Käytiin lyhyt tulitaistelu ja venäläiset antautuivat ja luovuttivat aseensa. Taitelussa kaatui yksi venäläinen sotilas. Mainittakoon vielä, että edellisltana kasarmilta kaikki upseerit poistuivat
vapaaehtoisesti ja he saivat pitää miekkansa ja taskuaseensa ja siihen patruunat.

Talon myöhäisimmistä vaiheista minulla ei ole tietoa. Vieressä on talo joka on taidemaalari Veikko Takalan omistama ja nyt ilmeisesti on perikunnan omistama.

Pentti Suksi

8
Sekalaista keskustelua / Vs: PerusVaasa -perheilta
« on: 22. 04. 2013 19:07 »
Siitä puhutaan, jota rakastetaan.

9
Valtuuston tietoon / Vs: Club25
« on: 12. 04. 2013 13:01 »
Ostin puhelinen ja se oli älyvapaa. Ja toimii erinomaisesti. En tarvitse kameroita, en tee niillä yhtään mitään, ei ole tarvetta. Hyvin jo vuoden palvellut. Enempää en tarvitse.

10
Sekalaista keskustelua / Vs: Joka kuritta kasvaa
« on: 11. 04. 2013 14:02 »
Hyvän ja pätevän kasvatusohjeen sanoi Vanhan-Vaasan sairaalan entinen ylilääkäri ja oikeuspsykiatri Eeva Kauppi, häneen ohjeensa oli, rajaava rakkaus ja lempeä väkivalta. Tämä ohje on yhä edelleen pätevä kasvatusohje. Äkkipikaisesti ja vihassa ei saa lasta pahoinpidellä. Ensiksi puhuttaminen ja jos se ei auta, silloin tulee käskyttäminen ja vasta viimeiseksi lempeä väkivalta. Rakkaus on suuri asia, mutta silläkin tehdään hallaa jos on ääretön rakkaus. Eli rakkaus on oltava rajaavaa, mihin saakka on hyväksyttävää. Kuri ei saa olla rähjäävää vaan selkeää jonka lapsikin ymmärtää ja tajuaa miksi ja minkä vuoksi.

Anna Vuorinen kaipaisi entisaikaan palautumista. Uskallan olla erimieltä. Asiaa tulee tarkastella sosiaalihistoriallisesti, mitä on vuosikymmenten aikana tapahtunut. Olen elänyt 50-60 lukujen aikaa.
Yhteiskunnassa on koko ajan tapahtunut kehitystä oikeaan suuntaan ja sivistys on noussut. Tänään väkivalta on tilastollisestikin tarkasteltuna huimasti vähentynyt. Pelkästään kotikylälläni minun lapsuudessa tapahtui useita miestappoja ja murhia. Ne ovat kadonneet. Kylien välisiä lasten joukkotappeluja ei enää ole olemassa. Viimeinen  miestappo tapahtui 60-luvun alussa. En haluaisi sitä aikaa takaisin.
Lapsia pahoinpideltiin aivan yleisesti ja se oli silloin  hyväksyttävää. Kouluissa oli ankara kuri jälki-istuntoineen. Kertaakaan minun aikanani ei tilanne ryöstäytynyt  käsirysyksi  opettajan ja oppilaan välillä. Opettajilla oli  hyvin karismaattinen asenne jota ei sopinut horjuttaa.

Tänään tilanne on liian usein ryöstäynyt käsistä. Mistä se johtuu? Vanhempien  saamasta vapaan
kasvatuksen opeista. Kotona ei ole uusavuttomilla vanhemmilla tilannetta ole lainkaan lapsen kasvatuksessa hallinnassa.
Mitä se on kotona, sitä koulussa. Koulun ja vanhempien välistä yhteistyötä pitää tiivistää.

Alppilan koulun tapauksessa ennakkotapauksen vaara. Jos opettaja ei voi mitään häirikkölle, se on vakava vinkki muille lapsille. Kuri karkaa käsistä ja seuraukset tulee olemaan todella vakavat.
Kansa ei ole hyväksynyt opettajan irtisanomista. Se on mielestäni oikein, mutta vakavasti tulee pohtia sitä, miten kouluissa saadaan tilanne hallintaan.

Pentti Suksi

11
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 08. 04. 2013 10:10 »
Tuo oli hieman huvittava kuva koirasotilaista. Suomessa koulutetaan sota- ja poliisikoiria,
ei se ole mitään ihmeellistä.

Kaikki merkit viittaa siihen, etelän ja pohjoisen välillä on laskeutuminen hiljaisesti normaaliin tilanteeseen. Olen ollut ystävyysseura toiminnassa yli neljäkymmentä vuotta ja olen käynyt Pohjois-Koreassa kaksi kertaa ja kummallakin kerralla olen tavannut Pohjois-Korean korkeinta johtoa.
Joka vuosi Etelä-Korea ja USA on järjestänyt yhteiset sotaharjoitukset. Siitä on ollut Pohjois-Korealle
jatkuva "hammasärky". Olen tähän Pohjois-Korean retoriikkaan tottunut ja olisi tietenkin hyvä. josta olen moneen kertaan keskustellut Pohjois-Koressa rauhansopimuksen aikaan saaminen ja kahden valtion hyväksyminen. Se olisi rauhan tae Korean niemimaalla. Joskus se on ollut hyvinkin hilkulla kunnes taas on kalisteltu aseiden kanssa. Olen vieraillut Panmunjomin rajavyökkyyllä.
Sotilaallinen jännitys oli kouriintuntuvaa.

Ydinsodalla uhkaaminen on pahinta seikkailua. Se tietää miljoonien siviilien kuolemaa kummallakin puolella. Se ei ole sotaa vaan teurastusta. Jos Pohjois-Korea olisi aloitteentekijänä. se merkitsisi tänäpäivänä itsemurhaa.

Syynä tämänpäivän selkkaukseen on kaksi asiaa. On niitä muitakin. Pohjois-Korean johtajalla
Kim Jong Namilta puuttuu arvovalta, hänellä ei ole mitään meriittiä, jolla voisi esittää sankarin roolia kansaansa nähden. Sotaharjoitukset antaa oivan tilanteen. Toinen on, että Etelä-Korealla on kuukauden virassa ollut presidentti ja hänen paineensietokykyään koetellaan. Ja hyvin on kestänyt.

Olen seurannut tiedustelutietoja ja mitään hälyyttävää ei ole ilmennyt. Pohjoiskorea ei ole siirtänyt joukkojaan rajalle ja Pohjois- kuin eteläosassa on elämä ollut normaalia. Kansa ei ole reagoinut
pohjoisen uhkaan.

Nyt on se kysymys, miten tilanne palautetaan siten, että Kim Jong Un säilyttää kasvonsa.

Nykypäivän informaatiosodan on Pohjois-Korea voittanut ja tämä minuakin hämmästyttää.
Mutta aika menee eteenpäin.

Pentti Suksi

12
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 04. 04. 2013 19:07 »
Tästä ei uutiset kerro, mutta todellisuudessa on Pohjois-Koreassa sisäinen valtataistelu.
Ensimmäinen tieto oli, että maan pääministeri syrjäytettiin ja muutamia alempia virkamiehiä.
Marsalkka Kim Jong Un antoi 2.4. ankaran määräyksen, että ensimmäistäkään ammusta ei saa ensiksi laukaista. USA:n vakoilu tiedot ei ole osoittanut, että Pohjois-Korea ei ole siirtänyt joukkoja rajalle.
Kiina on siirtänyt joukkojaan Pohjois-Korean rajan pintaan, varmuuden vuoksi.

13
Valtuuston tietoon / Vs: Merenkurkun siltayhteys
« on: 03. 04. 2013 11:11 »
Minne on unohtunut nerokas keksintö Vaasan matkailun edistämisestä jota esitteli Kauppalehti 30.5.1986. TVH (Tie- ja vesirarakennuhallitus) rakennusosaston johtaja, rakennusneuvos Antti
Talvitie esitteli idean, jonka pitäisi virkistää Vaasan taloutta ja kauppapolitiikkaa. Talvitie esitti vedenalaisen riippusillan rakentamista Vaasan ja Uumajan välille. Osaamista hänen mielestään kyllä löytyy välittömästi Rauma-Repolan öljynporausteknologiaa muuntaen,sanoi Talvitie.

14
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 02. 04. 2013 11:11 »
Pohjois-Koea etsii nyt ulospääsyä tästä tilanteesta. Hyökkäys Etelä-Koraan oli muutama päivä sitten vain muutaman tunnin päässä. Ei ole tapahtunut mitään. Sitä vastoin Pohjois-Korean sotainen pääministeri siirrettiin eile sivuun ja nimitettiin 5 vuotta sitten erotettu pääministeri Pak virkaansa.
Pääministerivaihdos on merkittävä tapaus.  Uusi (vanha) pääministeri on tunnettu "päivänpaiste"-poliitikko joka sulatteli jäitä etelän ja Pohjoisen välillä. Hänen toimikaudellaan
saatiin etelän ja pohjoisen välille rautatieyhteys ja Kaesongin vapaakauppa alue. Alueella toimii
useita kansainvälisiä yrityksiä etelä-korealaisten lisäksi.

Olihan siinä vaikeuksia ja on vielä tänäänkin johtuen pohjoisen suuresta byrokratiasta. Uusi pääministeri avasi heti ydinvoimalaitokset toimintaan, sillä pula sähköstä on kansantaloudellinen ongelma.
Toivon, että niitä ei käytettäisi sotilaallisiin tarkoituksiin. Mutta en olen aivan varma. Uusi pääminiseri on profiloitunut ennenkaikkea talousmiehenä ja etelän ja pohjoisen taloussuhteiden luojaksi. Hänen nimityksensä merkitys tullaan näkemään, edellinen pääministeri oli kovin sotaisa ja keskitti huomionsa vain sotilaallisiin päämääriin.

Yhdysvaltain sotaharkoitukset tulee päättymään ja elämä normalisoitumaan.

Pentti Suksi

Toivottavasti tämä jäi kenraalien viimeiseksi manooveksi.

15
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 01. 04. 2013 11:11 »
En ole mikään upseeri, mutta armeijan käynyt niinkuin moni muukin. Olen opiskellut psykologiaa
ja siitä jotain oppii. Nyt opiskelen historiaa ja sosiaalipsykologiaa.

Se, että olenko jonkun puolella tai  vastaan, siitä ei ole kysymys.

Olen ollut vierailemassa Pohjois-Koreassa Suomi-Korea-Seuran valtuuskunnassa yhteensä kuusi viikkoa. Sinä aikana näkee maasta yhtä jos toista. Myönteisiä ja kielteisiä puolia. Vanha sanonta pätee, ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. On aina analysoitava mitä näkee ja verrattava asioita omaan maahan.

Olen ollut Thaimaassa myös kuusi viikkoa. Ei se elintaso siellä ollut kummempi kuin Pohjois-Koreassakaan. Kävin Thaimaassa tutustumassa nälkäalueille, se oli järkyttävää kokemus kuten on Pohjois-Koressakin. Taitamaton talouspolitiikka ja luonnonmullistukset teki rumaa jälkeä josta ei ole vieläkään toivuttu P-K:ssa. Nälkä indeksi on 21 pistettä sama kuin Mongoliassa ja Intiassa. Kummassakin maassa olen käynyt ja silmät auki katsellut tilannetta jotka ovat hyvin vaikeita.

Kun itse omin silmin näkee totaalisen nälän hädän, siinä ei ole kenenkään puolella. Miten torjua nälänhätä, siinä on itse hyvin avuttomassa tilanteessa. Nälänhätä ei ole yksittäisen kansalaisen syytä, ei se ollut Suomessakaan, kun vilja yksinkertaisesti loppui. Siitä kurimuksesta ei heti nousta.

Korean tilanteessa olisi parhainta saada aseleposopimus muutettua rauhansopimukseksi. Se on ensitilainen tehtävä. Pohjois-Korean rahat menee yli miljoonan sotilaan elättämiseen ja kilpavarusteluun. Se tie pitäisi katkaista. Muuten ei kansantalous nouse.

Ei ole sotaa syttynyt uhoamisesta huolimatta. Olen siihen kysymykseen tottunut matkani varrella.
Siviilijohto ei Pohjois-Koreassa päätä mitään, vaan kenraalit. Korean johtajan Kim Jong Unin on saatava armeija puolelleen, se on sisäpoliitiikkaa. Siksi tämä hurja näytelmä.

Jätän nimimerkki 21 solmua kannanoton omaan arvoonsa.

Pentti Suksi

16
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 31. 03. 2013 21:09 »
Olin enemmän kuin oikeassa, että Pohjois-Korea voitti lännen informaatiosodassa. Kaesongin talousaluetta ei Pohjois-Korea kykene hävittämään. Se on retoriikkaa. USA ei reagoi mitenkään, koska vakoilusatelliitit tuo ajankohtaista kuvaa Pohjois-Korean sotilaallisista liikkeistä. Kuvat ovat yllättävän tarkkoja ja selkeitä. Nyt Pohjois-Korean on peräännyttävä siten, että säilyttää kasvonsa. Kim Jong Unista tehdään suuri sotasankari ehkäpä hänestä tehdään "rakas suuri toveri." Sodan uhkalla saadaan kansa yksimielieksi, tämä on yksi psykologisen sodan oppeja.

Etelä-Korean presidenttikään ei mitenkään provosoitunut naapurin uhkailuista. Totuus on se, jos
Söuliin pudotetaan ydinpommi se tuhoaa samalla Pjongjangin. Yhdysvaltoihin ohjus ei koskaan pääse perille, koska se heti matkan alkuvaiheessa tuhotaan. Pohjois-Korella on miesylivoima mutta vanhentuneet NL:n aikaiset aseet. Mutta tänäpäivänä ei ole enää metsäsotia. Sodan luonne on muuttunut. Pohjois-Korea on puskurivaltio, koska Kiina ja Venäjä ei päästä USA:ta rajakosketukseen.

Kysymys on kokonaan sisäpoliittinen, ei ulkopoliittinen.

Pentti Suksi

17
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 30. 03. 2013 20:08 »
Tällä kertaa informaatiosodan on voittanut Pohjois-Korea. Pohjois-Korea on viimeinkin oppinut
miten  käydään informaatiosotaa.

Kysymys on sisäpolitiikasta, ei ulkopolitiikasta.

18
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 30. 03. 2013 17:05 »
Meidän ei pidä kovinkaan olla huolissamme Pohjois-Korean sisäisestä propagandasta
jolla luodaan sädekehää uuden johtajan Kin Jong Unin ympärille. Niin kauan kuin muistan, yli 40 vuotta on Etelä-Koeassa  USA pitänyt sotaharjoituksia ja tulee vuosittain pitämään.

Nyt on oiva tilaisuus luoda ns. sodan uhka USA:n taholta Pohjois-Koreassa. Etelä-Koreaan on valittu uusi presidentti niin hänen paineen sieto kykyä koetellaan. Kun USA:n sotarjoitukset ovat parin viikon sisällä päättyneet, niin tilanne normalisoituu ja elämä jatkuu. Pohjois-Korean propaganda omia kansalaisia kohtaan kertoo, että marsalkka Kim Jong Un on pelastanut  päättäväisellä toimenpiteellä USA:n imperealistien salakavalan hyökkäyksen ja kansa hurraa.

Nyt on se, että Kim Jong Unilla ei  ole "sankarin hahmoa" ja tällä toimenpiteellä hänet saadaan suureksi kansalliseksi hahmoksi. Kun kansa  alkaa epäröidä, niin tämä on ikivanha oppi, luodaan sodan uhka , näin saada kansan yksimielisyys ja tuki. Kaksi viikkoa sitten jo piti alkaa aseellinen sota ja tänään se oli vain tuntien kysymys. Näyttää siltä, että tunnissa enemän minuutteja.

Tunnen Pohjois-Korean pitkältä aikaväliltä, joten suhtauden tähän levollisesti. Ei kai Pohjois-Korea
tee sittenkään tietoisesti itsemurhaa.

PENTTI SUKSI

19
Sekalaista keskustelua / Vs: Rakkaamme - Pohjois-Korea
« on: 27. 03. 2013 15:03 »
Olen ollut Suomi-Korea-seuran jäsen ja olen tavannut Korean korkeinta johtoa. Voin pitkällä kokemuksella sanoa, että tämä minua mitenkään hätkäytä. Se on tyhjää retoriikkaa jota kerran vuodessa harjoitetaan kun USA pitää sotilaallisia harjoituksia Pohjois-Korean rajalla. Nyt on ehkä kovempaa retoriikkaa Etelä-koreaa vastaan kun presidentti on vaihtunut. Kokeillaan hänen paineensietokykyä. Ei sen kummempaa. Ydinasetta ei uskalleta käyttää, koska sen tuhovaikutus ei kysy maan rajoja. Eletään, kuten ollaan aikoinaan totuttu, kauhun tasapainoa. Toivotaan, että se jälleen kerran tasoittuu kun sotaharjoitukset päättyy.

20
Valtuuston tietoon / Vs: Vaasan Imago
« on: 07. 03. 2013 09:09 »
Olen nähnyt Frits Jakobsonin maalaukset Lumiosta ja hänen vaimostaan. Ei siinä mitään hämmentävää ole, ne oli yksityisesti maalattuja tilaajana Lumion perhe omiin tarkoituksiinsa.
Se ei pitäisi ketään hämmentää. Nyt Frits Jakobson maalaa virallisen muotokuvan Lumiosta. jonka tilaajana on Vaasan kaupunki.

Tosiasia on se, että aina on entisistä kaupunginjohtajista kaupunginhallituksen istuntosaliin
maalattu kuva. Olisi outoa jos ei meneteltäisi Lumion kohdalla samoin joka oli 10 vuotta kaupunginjohtajana.
Se on historiallinen tapa. Frits Jakobson on Suomen merkittävimmistä muotokuvamaalareista
jonka kirjo mallien suhteen on erittäin laaja ja töillään saanut kansainvälistä tunnustusta.

Emme voi kiistää, ettei Lumio ollut Vaasan kaupunginjohtajana, jokainen tietysti muodostaa omia mielipiteitään hänestä, mutta virallisesti häntä ei ole tuomittu.

Pentti Suksi

21
Yleistä keskustelua / Vs: Mikä nimeksi Bölelle?
« on: 04. 03. 2013 11:11 »
Onhan se nätti nimi Pasila, kunhan ei sekoitu hätätilanteessa Helsingin Pasilaan.
Siinä missä on nykyään on Vaasan keskusairaala, sen paikan alkuperäinen nimi oli Katajanokka.
Kadun ja paikannimiä on aina historian kuluessa muuteltu esimerkiksi nykyinen Raastuvan katu oli kymnaasikatu ja nykyinen Koulukatu oli nimeltään Raastuvankatu. Kukako enää muistaa nimien muutokset.

22
Täytyy myöntää, että olen herkuttelija. Pidän hyvästä ruuasta ja että se tehdään oikeista aineksista.
Jos se on hevosen lihaa niin OK. Riippuu kokista miten hän osaa sen laittaa.
Olen tätä matoista maailmaa trampannut laidasta laitaan. Hienoja kokemuksia. Muistan aina presidentti Urho Kekkosen ohjeen: juo aina kun tarjotaan, syö aina kun tarjotaan ja käy vessassa kun tilkaisuus. Se on hyvä ohje jota kannattaa noudattaa. Ruokaan ei saa olla ennakkoluuloinen, jos sitä olisi ollut, niin monet jumalaiset herkut olisi jäänyt syömättä ja samalla olisin loukannut isäntiäni.

No onhan niitä sitten syöty Pekingin ankkaa, Tiikerin ja lohikäärmeen taistelum, eli lautasella kissaa ja käärmettä. Ei mennyt henki vaikka söinkin rotanlihaa, aivan erinomaista herkkua.

En edes muista kuinka monilla juhlalounailla olen ollut, päivällisillä ja illallisilla. Upeita keittiömestareiden tekeminä herkkuruokia.

Mutta pääasiaan.

Mikä on ollut parasruokani. Ettepä arvaa. Kun on tullut nuorenamiehenä kotia töistä ja sai kuoriperunoita riisua ja kastaa sulaan läskinrasvaan, hörppiä raakamaitoa päälle ja samoin ruisleipää kastaa läskinrasvaan. Vielä maata mennessä ruoka puklehteli suuhun. Tänään ei enää saa läskiä kaupoista, valitettavasti.

Hapankaali on hyvä ruoka jonka alkuperä on ranskalainen ja venäläiset ovat omineet itselleen.

Epäterveellisitä ruuista huolimatta, elossa ollaan ja voidaan hyvin.

Penttin Suksi

23
Yleistä keskustelua / Vs: Maahanmuuttopolitiikkamme
« on: 14. 02. 2013 12:12 »
En kovin mielellänim osallistu maahanmuuttokeskusteluihin, olen niihin jonkin verran kyllästynyt
saman asian jankuttamiseen.

Tähän jokin aika sitten Harri Niskanen julkaisi yksityiskirjeensä vuodelta 2010 johon oli laittanut
Kansainvälisen kulttuuriseura Miran nimen. Samoin kun hän julkaisi raportin, jossa syytti Pro Vaasaa rasistiseksi järjestöksi. Tuon raportin mukaan olin silloin Pro Vaasan puheenjohtaja kuten seuraajani Jari Lahti. Pro Vaasassa ei minun eikä Jari Lahden aikana kertaakaan käsitelty niin pakolais- kuin maahanmuuttaja kysymyksiä. Väite oli täysin paikkansa pitämätön ja valheellinen.

Myöhemmin Harri Niskanen väitti minua rasistiksi joka syvästi loukkasi minua. Minne katosi professori Greves joka tunsi muka minut ja nimitteli täysin avoimesti minua rasistiksi. Minulle täysin tuntematon ihminen, eikä sitä mistään yliopistojen luetteloista löytynyt. Oli muka opetellut suomen kielen.  Oli se todella loukkaavaa kirjoittelua minua kkohtaan.

Olen melkein puolet elämäntyöstäni tehnyt kansainvälisen kulttuurin hyväksi. Olen todennut sen kokemuksestani, että rotu- ja uskonnolliset ennakkoluulot poistetaan hyvin tehokkaasti
kulttuurilla ja sen tunnetuksi tekemisellä. Tälläiset väittelypalstat ei poista ennakkoluuloja, päin vastoin.

Oheiseta maalauksesta ilmenee, että olen hyvin korkeasti tekemästäni työstä palkittu. Tunnen eri kansallisuuksia täällä Vaasassa. Lukuisat on ne tilaisuudet joita olen järjestänyt yhdessä heidän kanssaan. On sulateltu jäitä molemmin puolin. Vieraanani on käynyt Intian parlamenttivaltuuskunta
kansanedustja Chenupata Vidian johdolla. Intian suurlähettiläs Om Prakas puolisoineen ovat käyneet luonani. On käynyt kiinalaisia, thaimaalaisia jne. Lista olisi kohtuuttoman pitkä, että olkoot.
Viime elokuussa kävi hindu-uskonnon päämies maharatsja.

Tosiasia on se, että valtaenemmistö on ihan fiksuja ihmisiä. Heitä on AAB:n , Wästsilän ja Vaconin korkeimmassa  johdossa. Vaasan sosiaali- ja terveyshuollossa tulisi kaaos, jos kaikki ulkomaiset työntekijät otettaisiin pois. Paljon on heistä vanhusten ja vammaisten henkilökohtaisina avustajina.
Vanhuspalveluissa joka sektorilla on heitä auttavina käsinä.

Hyvä näin.

Mutta pitää myös tunnustaa se tosiasia, että niin suomalaisissa kuin ulkomaalaisissa on pieni vähemmistö jotka ei sovellu meidän yhteiskuntaan. Kyse on nuorista syrjäytyneistä ihmisistä.
Syrjäytymisen hyväksi on tehtävä paljon töitä. Pikavoittoja siinä työssä ei saa, mutta kaikki mahdollinen on tehtävä ja ihminen rodusta huolimatta  pelastettava.

Pentti Suksi

24
Sekalaista keskustelua / Vs: Perussuomalaiset
« on: 07. 02. 2013 20:08 »
Tuossa tuli vertailtua historiaa ja nykypäivää. Perusuomalaisilla on sama ongelma  kuin oli keskustapuolueella 1930-32. Silloin ja nyt oli ryhmässä veneenkeikuttajia ja ikkunansärkijöitä omissa .
Silloin oli keskustapuolueessa kuin perussuomalaisissa äärioikeistolaisia ja sitten oli maltilliset
jotka tekivät ja tekevät vakavaa valtiopäivämiestyötä yhteiskunnan hyväksi. Onneksi perussuomalaisten johto tekee hyvää työtä huolimatta muutamista veneenkeikuttajista.

25
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 07. 02. 2013 12:12 »
Olen seurannut äärioikeiston (vastarinta liikkeen) nykyistä toimintaa. Tuomitsen jyrkästi
heidän toimintansa ja onneksi poliisi seuraa tilannetta (Pohjalainen). En kannata tuonkaltaista väkivltaista rasismia
mitä he vaasassakin harjoittavat. Joitakin yhteenottoja on ollut. Kauhukseni huomasin
että täällä Vaasassa on oikein pidetty oikein kurssit väkivallan harjoittamisesta. On lyhyt matka avoimeen terrorismiin.

Ulkomaalaisilla on oltava samat oikeudet elää asua kuin kantasuomalaisilla. Turvallisuus ennenkaikkea.
Monet ovat lähteneet pakoon kotimaansa väkivaltaisuutta ja me olemme antaneet heille turvapaikan.'
Meidän on taattava heille turvallinen olotila. Tiedän kyllä, että ulkomaalaisilla on pieni häirikköryhmä
jotka esiintyvät rasistisesti suomalaisia kohtaan. Se on myös tuomittavaa.

Sitten tuohon Jyväskylän tapaukseen. Olen eloni varrella ollut niin järjestäjänä kuin järjestysmiehenä. Sitä varten meidät koulutettiin ja sen perusteella kirjoitettiin nimismiehen toimesta järjestysmies kortti.

Jos on tiedossa järjestyshäiriöitä pitää hakea lupaa poliisilaitokselta ja ilmoitettava ketkä toimii järjestysmiehinä. Tällaiset  ilmeisesti järjestäjiltä puuttuivat. Järjestysmiehillä, jos ne ovat luvan saaneet, on poliisioikeudet ja järjestysmiehen vastustaminen on sama rikos kuin poliisin vastustaminen. On oltava käsivarsinauha jossa lukee "Järjestysmies".  Järjestysmiehen tulee aina kaikissa tilanteissa hallitta hermonsa ja järkensä. Järjestysmiehet ei ole katuhulikaaneja.
Tässä tapauksessa järjestyksen valvojalla oli puukko taskussa ja vieteripamppu. Se on myös tuomittavaa.En ole koskaan sellaisia tarvinnut. Ensin rauhallisesti puhuttava ja se pääsääntöisesti rauhottaa tilanteen, otettava psykolinen ote. Jos puhuminen ei tehoa niin tilanne pitää ottaa haltuun käskyttämällä. Väkivalta on viimeinen asia ja siinä pitää järjestysmiehen hallita hermonsa ja järkensä. Liiallinen väkivalta voi tuoda sakot järjestysmiehelle.

Tämä vain huomioon vastaisuuden varalle, jos tulee häiriöitä.  Mutta poliisi selvittää asian.

Pentti Suksi

26
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 05. 02. 2013 22:10 »
Ei pidä globbarin  puheet paikkaansa. Olen juuri tutkinut ja lukenut professori Juha Siltalan yli 800 sivuisen tutkimuksen Lapuan liikkeestä ja  kyydityksistä Suomessa. Lapuan liike suunnitteli Helsinkiin kansalaismarssia, mutta heidän pettymyksekseen siihen osallistui vain talonpojat 1930.
 Olen lapsuuteni nähnyt ihan oikeasti Lapualaisia ja yksikään niistä ei ollut köyhtyneitä talonpoikia.
Tunnette historian kovin huitaisemalla ja luulemalla. Ne olivat pitäjän eliittiä aina  kirkkoherrasta lähtien. Ne olivat pääasiassa  maalaisliittolaisia eli nykyistä keskustapuolueilaisia johon sitten liittyi kokoomukselaisia. Minä tunsin kotipaikkakuntani muiluttajat.

Vuonna 1918 perustettiin Suomen tasavalta, johon nyt piti mennä yhteen valkoiset ja punaiset.
Asetelma oli molemmin puolin herkkä. Samoin Moskovassa perustettiin elokuussa 1918 Suomen kommunistinen puolue joka otti asemaansa Suomessa. Kommunistien pyrkimys olui saada Suomi bolsevistiseen vallankumoukseen. Tämä herätti nbärkästysta valkoisten sotaveteraanien ja suojeluskuntien piirissä joiden mielestä valtiovalta lepsuili punaisten ja kommunistien edessä. 1930 kutsuivat valkoiset sotaveteraanit kokouksen Lapualle ja se tapahtui maalaisliittolaisten aloitteesta. Lapuan liikkeen puheenjohtajaksi valittiin Ilkka-lehden päätoimittaja maalaisliittolainen
Artturi Leinonen ja toiseksi tuli rikas maalaisliittolainen Vihtori Kosola, maalaisliittolainen  kansanedustaja Kustaa Tiitu jne. Valtuuskuntaan valittiin 8 maalaisliittolaista ja yksi kokoomuslainen.
Päätavoitteena oli kommunistien eliminointi luottamustehtävistä. Myöhemmin liike radikalisoitui ja otti poliittisen suunnan Saksan kansallissosialismiin. Alkoi spontaanisia kyydityksia ja myöhemmin maalaisliittolaiset jäi sivummalle vaikka tavoite oli edelleen  sama. Maalaisliiton eduskunta ryhmä oli samanlainen kuin on nykyään Perussuomalaisten eduskuntaryhmä.

Kommunistit provosoivat Lapuan työväentalolle sirppi ja moukari- rienaus tilaisuuden ja se johti mellakkaan jossa revittiin punaiset paidat ja suljettiin Lapuan työväentalo. samaan aikaan löydettiin Vaasan työväentalon kellarista  kommunistien asekätkö.

Se oli niinpaljon hirmuista aikaa, että en mielelläni muistele. Pitää muistaa että Neuvostoliitossa
alkoi Stalinin verinen diktatuuli ja siinä kuoli arviolta 50 miljoonaa ihmistä.

Sellainen prpagandapuhe, että ne oli talottomia talonpoikia, ei pidä missään nimessä paikkaansa.
Tätähän vasemmistolainen media jauhaa jatkuvasti ja unohtaa tämänpäivän äärioikeiston.

Mitä tarkoittaa natsit ja äärioikeisto? Mitä eroa niillä on? Ei mitään.

Muistan Vennamon nousun. Silloin kommunistit hylkäsi oman maatalouspoliittisen ohjelmansa jonka  Vennmo hyvänä reettorina otti käyttöönsä. Kommunisit hylkäsi pienviljelijät oman onnensa nojaan. Tottakai ne äänesti Vennomoa.

Historiaa pitää katsella niinkuin se on, eikä minkään väristen puoluelasien kautta. Älkää luulko, että Saksassa kansallisosialismi katosi 9.5.1945. Se vain meni maanalle.

"Natsit ja äärioikeisto vihaa asiantuntijoita, sivistystä ja herroja". Tuo on täyttä humpuukia,
ne kaikki oli hurmaantuneita Lapuanliikkeeseen, rahoittivat ja suojelivat Lapuan liikkeen hirmutekoja. Globbarille pitää sanoa se vanha sananlasku, että osoita jota kuta sormella niin kolme syyttävää sormea osoittaa itseenpäin.

OPentti Suksi

27
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 05. 02. 2013 19:07 »
Olen OW:n kanssa jetsulleen samaa mieltä. Ei köyhät kapinoi, mutta kun mennään keskiluokan lompakolle silloin nousee kapina. Näin tapahtuu Kreikassa tänä päivänä. Köyhät ovat  hiljaa. Rikkaat, heidän ei tarvitse kapinoida, mutta voivat ohjailla kapinoivaa keskiluokkaa.

28
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 04. 02. 2013 16:04 »
Luin järkyttyneenä Suomen vastaliikkeen ohjelman. Se oli täysi kopio lapuan liikkeen 1930
julistuksesta. Päämääränä oli molemmilla kansallisosialistinen päämäärä eli sama kuin oli Saksan
kansallissosialisteilla. Nykyisen vastarintaliikkeen päätavoitteena on kansallisosialistinen
vallankumous. Ohjelma on selkeä, eikä vaadi mitään selittelyjä päämäärästä ja tavoitteista.

Kaikki tälläinen on ehdottomasti torjuttava. Suojelupoliisin on puututtava vastarintaliikkeen
toimintaan ja sen ehkäiseminen ennenkuin mennään liian pitkälle. Lapuan liike meni liian pitkälle
ja seuraukset olivat hirmuiset. Sitä minä ihmettelen, miten älymystö, virkamiehet ja oikeuslaitos
suvaitsivat tämänlaatuista terrorismia.

Se on totta, että nykyinen äärioikeisto on jo terrisoinut toiminnallaan poliittisia puolueita.
Tämä ei saa jatkua.

Pentti Suksi

29
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 04. 02. 2013 11:11 »
Minulla on jyrkkä kanta kaikenlaisiin hulinoimisiin. Näiden niinsanottujen "partioottien" toiminta
on vähäistä, mutta jo tässä vaiheessa siihen on puututtava raskaalla kädellä. En hyväksy
mitään ääri-ilmiöitä tapahtuu se sitten minkänimisenä tai millä aatteella tahansa. Näitä hörhöjä on aina ollut ja siitä varoittavana esimerkkinä on 1930 perustettu Lapuan liike. Pienestä sekin alkoi, mutta levisi ympäri maata. Lapuan liikkeen perusti maalaisliittolaiset. Liike radikalisoitui ja otti Saksan natsi aatteet. Sitä minä ihmettelen, että sivistyneistö ja viranomaiset alkoivat hyväksyä ja kannattaa Lapuanliikettä jonka päätavoitteena oli ensin kommunistien hävittäminen Suomesta ja sen jälkeen oikeiston vallankaappausta eduskuntaa ja hallitusta myöden ja Mannerheimin nimittämistä ilman vaaleja diktaattoriksi. Tämä on historiallinen ja järkyttävä esimerkki.

En hyväksy rasismia mistään näkökulmasta. Täällä Vaasassakin on käyty jopa aseellisia yhteenottoja maahanmuuttajien ja ns. "patroottien" kesken. Syy näytti olevan molemminpuoliset.
Viime vuonna Suomen vastaliike esittäytyi Vaasassa. Näistä pikkupuroista kasvaa Suomen yhteiskunta rauhaa uhkaavat tekijät.

Suomessa on hyvä kansalaisyhteiskunta ja sananvapaus. Pitäkäämme siitä tarkkaa huolta.

Pentti Suksi

30
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 03. 02. 2013 19:07 »
Keitähän kommunisteja Urho tarkoittaa? Marginaalin ulkopuolella on Suomessa kolme kommunistista puoluetta.

31
Sekalaista keskustelua / Vs: Vasemmistolainen media
« on: 02. 02. 2013 12:12 »
Nimimerkki Urhon pitäisi tutustua Lapuan liikkeen historiaan tarkemmin, eikä vain yksipuolisesti huidella tarkoitushakuisella historialla. Syyt lapuan liikkeen syntymiseen olivat molemmin puoliset.
1920-luvulla kommunistit harjoittivat väkivaltaa ja propagoivat Neuvosto-Suomesta ja aseellisesta vallankumouksesta. Tämä on tosiasia, siitä on hyvinkin uudempaa tutkittua tietoa
Kommunistinen puolue alkoi aseistaa joukkojaan salaisesti. SKP:n Vaasan piirillä oli erityinen
sotilasjaosto jota johti faktori Eino Nieminen ja Urho Harjunpää. Vuonna 1930 löydettiin nykyisen kaupungintalon kellarista n. 50 kivääriä. Työn Ääni niminen sanomalehti oli kommunistien hallussa kuten oli  nyk. kaupunginteatteri.

Ketkä lapuan liikkeen perustivat? Tämä voi olla hieman yllätyksellistä. Sen perustivat maalaisliitto nyk. keskustapuolue. Lapuan kokouksen puheenjohtajana toimi maalaisliiton kansanedustaja ja Ilkka-lehden päätoimittaja Artturi Leinonen. Vihtori Kosola oli vielä tuolloin 1930 maalisliittolainen
mutta jyrkensi myöhemmin  itsensä äärioikeistoon.

Lapuanliikkeen johdossa 7 maalaisliittolaista ja yksi kokoomukselainen. Lapuan liike vaati kommunistien poistamista eduskunnasta ja kommunistisia järjestöjä lopettavaksi. Tilanne alkoi kärjistyä molemmin puolin ja työn Äänen kirjapainon moukarointi oli asia joka jakoi Lapuanliikkeen ja maalaisliittolaiset vähin äänin poistuivat johdosta ja tilalle tulivat oikeistoradikaalit.
Alkoivat systemaattiset kyyditykset koko maassa, jota johti Lapuan päämaja. Tapahtui talonpoikaismarssi joka piti olla alkujaan kansalaismarssi mutta se supistui talonpoikiin.
Talonpojilla oli erityinen pelko kommunisteista että he tulisivat sosialisoimaan maat.

Se oli hirmuista aikaa jolloin yritettiin ulkoparlamenttaarista oikeistovallankumousta. ja huudettiin Mannerheimiä Suomen diktaattoriksi.

Asiaa on tänään tutkittava tieteellisesti ja maltillisesti. Tunnustettava tosiasiat. En pidä asiasta propagandisesta huitelemista. Lapuan liike lopetettiin 1932, mutta eihän se Lapuan henki kuollut. Vielä minun lapsuuden aikana kodissasi eli  yhä Lapuan henki.

Se oli niin hirmuista aikaa, että vielä tänäpäivänä en hyväksy mitään ääriilmiöitä ei oikealla eikä vasemmalla.

Pentti Suksi

32
Vaasa / Vs: Heil, natsilippu liehumaan
« on: 01. 02. 2013 11:11 »
Viime aikojen tapahtumat ja liikehdinnät panee huolestumaan. Pidän ehdottoman tuomittavina
kaikki väkivaltaiset liikehdinnät, tapahtuu ne millä nimikkeillä tahansa. Meillä on pieni ryhmä äärioikeistolaisia että äärivasemmistolaisia. Asetelmat ovat historiaa tuntevana erittäin vakavia.

Meillä on Pohjanmaalla ollut ääriliikkeitä jotka ovat saaneet melkoisen pahaa jälkeä. Nuijasota oli kansallinen onnettomuus ja jos sen uhrien lukumäärää verrataan tämänpäivän tilanteeseen, niin uhrien lukumäärä olisdi tämänpäivän mukaisesti 75000 kaatunutta. Sitten nykyiset keskustapuoluelaiset silloinen maalaisliitto perusti Lapuan liikkeen kommunismin hävittämiseksi Suomesta. Liike radikalisoitui eli mukaan tuli äärioikeistolaiset ja tapahtumat ryöstäytyi täysin  käsistä.
Suunnelma oli oikeistolainen vallankaappaus. Lapuan liikkeestä tuli hyvin väkivaltainen ilmiö koko maahan.

Tämä on pysäytettävä heti alkuunsa ennenkuin se ryöstäytyy käsistä. En hyväksy mitään väkivaltaisuutta tapahtuu se sitten millä nimikkeellä tahansa, en poliittista, uskonnollista, en hyväksy rasistista väkivaltaa en edes ihmisten välistä väkivaltaa.
 Me elämme avoimessa demokraattisessa yhteiskunnassa ja sen säilyttämiseksi on tehtävä työtä. Historiallinen totuus on se, että meillä Suomessa eletään nyt historian korkeinta elintasoa, se on totuus. Toki puutteita on, niiden poistamiseksi on tehtävä työtä.

Olen Maken kanssa samaa mieltä, näille puukkojunkkareille on annettava kunnon rangaistukset.
Kansalaisoikeudet perustuu maamme perustuslakiin. Mielivallalle ei ole annettava sijaa.

Pentti Suksi

33
Vanhusten koti- ja laitoshotio on hyvin laaja kysymys ja sitä tulee laajasti käsitellä niin luottamus- kuin virkamiesportaassa. Miten on, kun vanhuksen kotihoidossa tullaan tienpäähän? Omainen ei jaksa, useinmiten hoidettavan kanssa samanikäinen. On aina lähdettävä siitä, että laitoshoito on viimeinen hoitomuoto ja kysymys on jo kuolevasta potilaasta.

Omaishoito on kinkkinen kysymys, lapset ovat maailmalla pitkien etäisyyksien päässä. Se ei ole aina mahdollista omaishoito. Ja mitkä sitten ovat lasten resurssit huolehtia omasta äidistä tai isästä  sekin on lulu sinänsä.

Olen nähnyt enemmän kuin tarpeeksi vanhusten ja vammaisten hoitoa ala-arvoisesti jolloin on hoidettavalta viety ihmisarvo, ihmisyys, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Jopa perustuslakia rikotaan täysin estottomasti. Omaiset häädetään pois, tajuamatta lainkaan mikä arvo siitä, että omaiset vielä laitoksessakin haluaa juolehtia omaisestaan. Jos esimerkiksi omainen syöttää vanhusta, niin se on helpostus tai ainakin luulisi olevan henkilökunnalle suuri apu. Mutta päinvastoin, omainen leimataan häiriköksi kun pitäisi kiittää avusta.

Jotenkin tämä on niin nurinkurista. Asiakasta kodellaan täysin ihmisarvon vastaisesti, ei mitään kunnioitusta. Vanhuksella on itsemääräämisoikeus, sitäkään ei kunnioiteta. Sosiaalivirastossa ei tiedetä vastuuhenkilöä, tai sitä piilotellaan. Olen näistä puhunut, mutta tuntuu olevan kiviseinä vastassa. "Teillä omaisena ei ole oikeutta puuttua hoitoon"- se on mantra jonka tunnen liiankin hyvin.  Aina sosiaalijohtajasta (Karvala) minua yritettiin leimata häiriköksi ja valehtijaksi.
Mutta ajoin asiaa niin sitkeästi läpi ja sain jotain lievennystä aikaan.
Virkamiesmoraalissa on se, että ylempi suojelee alempaa virkamiestä ja päinvastoin.

Ongelma näyttää olevan sama niin yksityisellä kuin kunnallisella puolella. Vanhuksia ei ulkoiluteta, mutta lehmiä pitää ulkoiluttaa EU-direktiivin määräyksestä. Pitääkö puhua vanhusten vankilasta, siltä se tuntuu ja on joskus pahempaakin. Kehitysvammaisten kohdalla tilanne on hirmuinen.

On hyvä, että viranomainen puuttuu asioihin, vaikka se on papereitten pyörittämistä. Aikoinaan kun tarkastaja kävi, niin se soitti etukäteen milloin on tarkastus. Kaikki oli hyvin ja kahvia juotiin,ja luonnollisestyi mitään ei oltu huomattu.

Pohjalainen ei uutisoinut asiaa, miksi?

34
Nytkö vasta puututaan viranomaistaholta vanhusten palveluihin?????
Olen tätä katsellut ja omin korvin kuunnellut 24 vuotta, eli kokemusta on tältäkin alalta.
Olen joutunut puuttumaan räikeisiin rikkomuksiin usean kerran ja tuloksetta. Minut tehty häiriköksi
ja sanottu että teillä ei oikeutta omaisena puuttua palvelukodin sisäisiin asioihin. Asiakasta ei ole vessatettu, ei ole saanut ruokaa, ei juomista, näitä räikeitä puutteita on paljon enemmänkin.
Omaiset pidetään lähestulkoon  "vihollisina", ettei he täysjärkisinä näkisi mitä puutteita on.
On ammattitaidotonta henkilökuntaa, koska se tulee kaupungille halvemmaksi. Hyvä on, että nyt korkeimmalta taholta puututaan epäkohtiin, sekin on vain pintaraapaisua. Tuntuu todella kornilta, että valtuusto puhuu nurmikentistä, sehän paljon tärkeämpää kuin vanhushuolto!!!!
Suomessa  oli viime vuonna 337 kuntaa. Tehtiin vanhushuollon laatukriteereistä tarkastus.
Ja Mikä olikaan tulos! Isojoen kunta voitti, ensimmäinen sija jossa huolehditaan vanhuksista ja Vaasa 334 häntäpäästä!!!! Olisi jo miettimisen aihetta mikä on todella tärkeää.

Nyt pitää valtuuston tämän lähes idioottimaisen keskustelun jälkeen keskustella todellisesta asioista, mikä on vanhushuollon tilanne  Vaasassa ja mitä aiotaan tehdä?

Nyt pitää muistaa, meillä on lainsäädäntö kunnossa ja pohjana pitää olla sosiaalihuollon asikaspalvelulaki. Mutta kun viranomaiset ei tätä tunne, eikä tunne edes Vaasan hallinto-oikeuskaan. Virkamiesmoraali on hyvin konservatiivista ja ollaan palauttamassa sosiaalihuoltoa 1950-luvun tasolle. Kun pitää phua modernista sosiaalihuollosta.

Katsotaan nyt tuleeko aluehallintoviranomainen häiriköksi ja valehtelijaksi. MTV3 kertoi hoitokoti Lindan hoidon ala-arvoisuudesta. Nyt Linda joutuu toimintansa lopettamaan. Kun katselin sitä ohjelmaa, ah niin tuttua, niin tuttua täällä Vaasassakin.

Pentti Suksi

35
Ei tänään ole todellakaan  aihetta fennomaanien ja svekomaanien kylätappeluihin.
Fennomaania on Suomenkielisyyttä tarkoittava liike joka syntyi 1850-luvulla. Totuushan historiallisesti se, että mitään Ruotsisuomea ei ole koskaan ollut. Me olimme ruotsalaisia ja esimerkiksi Vasa oli ruotsalainen kaupunki, jossa ei puhuttu suomea. Vain rahvas puhui Ruotsin valtakunnassa
suomea. Suomen kieli oli vähemmistökieli Ruotsin valtakunnassa jota syrjittiin. Henrik Gabriel Porthan oli ensimmäinen fennomaani ja vasta Venäjän vallan aikana ruotsinkielinen sivistyneistö alkoi harrastaa suomenkieltä. Snelman, Tobelius, J L Runeberg. Snelman alkoi julkaista ensimmäisenä suomenkielistä sanomalehteä "Saima" v. 1844. Seuraavalla vuosikymmenellä alkoi Ilmestyä Suometar- lehti.

Fennomaanit eli suomenkieliset alkoi vaatia suomenkieltä viralliseksi kieleksi. Se oli aikamoista takkuamista lähes satavuotta ennenkuin suomenkieli sai virallisen aseman. Vastassa oli svekomaanit eli ruotsin kieliset. Perustettiin Suomen kirjallisuuden seura. Suomenkielistä kulttuuria tuotiin esille. Pahin aika oli, kun suomi itsenäistyi ja meillä oli edelleen ruotsinkieli valtakielenä, syntyi aitosuomalaisuus liike. Siitä oli hyötyä, mutta myös vahinkoa suomaiselle kulttuurille.
Esimerkiksi ruotsinkielinen kirjallisuus näivettyi, ruotsinkieliset kirjailijat eivät saaneet julkaista Suomessa kirjojaan, vaan ne piti kustantaa ulkomailla ja kesti kauan ennenkuin alettiin heidän kirjojaan julkaista suomenkielellä. Se oli vahinko.

Tänään vastakohtaisuudet ovat lientyneet huomattavasti. Hallintolaki ja kielilaki takaavat sen,
että viranomaisten on palveltava asiakkaan omalla kielellä.

Itse olen suomenkielinen ja asunut Vaasassa yli kolmekymmentä vuotta. Minä en ole koskaan
joutunut ruotsinkielisten kanssa ongelmiin. Jos joku puhuu äidinkielenään ruotsia, ei se minua häiritse. Ja parhaimmat ystävät ovat ruotsinkielisiä ja on myös suomenkielisiä. Miksi minun pitää ruotsinkielisiä sanoa perkeleiksi kun en pysty suomalaisiakaan sonomaan perkeleiksi.

Anna-Maija Salo sanoi aivan oikein, että kylätappelujen aika on ohi. Onneksi.
On hyvä tyutustua siihen, mitä fennomania itsekaikkiaan on. Hieman suorittakaa historian läksyjä, niin ei tule vääriä käsityksiä

Pentti Suksi

36
Mitä tarkoittaa Fennot perkeleet? Jos sais tuohon selvityksen.

37
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 11. 01. 2013 11:11 »
Nyt alkaa tulla oikea nuotti ja siitä soittamaan. Kansalaiskeskustelu päättäjien ja viranomaisten kesken on tuottamassa ensimmäistä tulosta. Olen peräänkuuluttanut vuosia hyvää hallintotapaa
ja kansalaisille päin avointa hallintoa. Asiallinen kritiikki tuottaa näemmä tulosta, ehkäpä ensimmäisen kerran. Aina tulee virkamiesten muistaa, että virka ei ole itsetarkoitus, kuin mitä se on ollut historian kuluessa. Virkamies on aina kuntalaisten palveluksessa ja tekee työtä kotikaupunkinsa hyväksi.

Täällä joku toi esille sen, että luottamushenkilön ja virkamiehen välit ovat liian hyvät. Näin se ei saisi olla, että luottamushenkilöiden päätöksenteko hämärtyy. Luottamusmiehen ja virkamiehen välillä on oltava tietty ero. En tarkoita mitään vihamielisyyttä. Minä tarkoitan sillä sitä, että luottamushenkilö on itsenäinen päätöksenteossa eikä anna itseään liiaksi virkamiesten johtaa.
On uskallettava olla erimieltä, se lopputulemana tarkoittaa sitä, että asioita valmistellaan huolellisemmin ja otetaan huomioon ei näkökohtia. Syntyy perusteltuja ja oikean näköisiä päätöksiä.

Valitettavasti meillä on ollut pitkään se ilmapiiri, kun luottamushenkilöt lusmuilevat päätöksen teossa siirtämällä valtaa virkamiehille. Ilmapiiri on vanhoillistunut ja ummehtunut. Nyt odotan uudelta valtuustolta ja en ole ainut, että päättäjät tutkivat ennen päätöksen tekoa itsenäisesti
ja myös toimivat itsenäisesti ja avoimesti. Eli enemmän avointa päätöksen tekoa ja kuuntelemisen jaloa taitoa.

Kiitos kaikille kirjoittajille, tämä on ollut sitä oikeaa kritiikkiä ja keskustelutaitoa. Tästä voi rakentua jotain uutta. Kansalaisyhteiskuntaan menemistä.

Pentti Suksi

38
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 10. 01. 2013 13:01 »
On kiitettävää, että käydään asiallista kritiikkiä. Kritiikkiä on  tietysti monen tasoista. Jaottelisin
sen kahteen päätyyppiin: rakentavaan kritiikkiin ja hajottavaan kritiikkiin. Hajottavaan kritiikkiin minä lasken asiantuntemattomat "möläyttelyt" ja perusteettomaan henkilökohtaisuuksiin menemistä jossa ei ole nähtävissä mitään syytä eikä järkeä.

Tämä keskustelu on ollut erittäin hyvää josta olkoot virkamiehille, että päättäjille oppimista.
Minä odotan uudelta valtuustolta päättämisen taitoa. Valtuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat tekee päätöksiä joita tulee noudattaa. Päättäjiä ja virkamiehiä sitoo hallintolaki, laki edellyttää viivytyksetöntä päätöksen tekoa ja päätösten  noudattamista virkamiehilta. Kehoitan googlettamaan Finleksistä
hakusanalla Hallintolaki. Ja joka haluaa  tutustua tarkemmiin lakiin, niin kannattaa lukea lainperustelut hallituksen esityksen ja eduskunnan vastauksen. Tieto alkaa olla hanskassa kun vielä lukee KHO:n antamat ennakkopäätökset. Meillä on vielä virkamieslaki ja kuntalaki johon kannattaa tutustua.

Se on hallintolain vastaista, että johonki "postimerkkikaavaan" menee yli kymmenen vuotta aikaa.
Siinä voi syntyä vahingonkorvausvastuu.

Pohjalainen sananlasku sanoo, millaiset on isännät, sellaiset ovat rengitkin. Sen huomion olen tehnyt, että Vaasassa ovat päättäjät hivuttaneet valtaansa virkamiehille. Olen monta kertaa kuuluttanut, mitä on hyvä hallintotapa? Se kuuluu yliopistossa perusopintoihin, vaan ompa unohtunut mitä on opettu.

Mennäkseni historiaan, valtaeuvos Axel Oxtentjärnä 1600-luvulla opetti alamaisille Jumalan ja virkamiehen pelkoa. Vaikka nyt ollaan avoimessa yhteiskunnassa, niin virkamiehet ovat asettaneet itsensä lasikuvun alle. Edelleen kansalaisen  pitää on olla nöyrä ja alamainen ja kuuliainen. Se ei sovi nykypäivään.
Virkamisten kuin päättäjienkin pitää tässä kansalaisyhteiskunnassa olla avoimia ja kestää myös kritiikkiä. Sillä tavoin rakentuu demokraattinen yhteiskunta.

Olen miettinyt, olisiko terveellistä olla valtuustossa oppositio? Ainakin enemmän syntyisi keskustelua.

Mitä tulee Bert Lunströmin kritiikkiin hätäuloskäyntien  tarpeellisuudesta. Se on ehdotanta.
Tutkimuksissa on osoitettu, jos hätätiet olisi ollut, olisi kouluampumisten uhriluku ollut paljon pienempi. Kyllä kansalaisella on oikeus vaatia turvallisuutta jo ennalta ehkäisevinä toimenpiteinä.

Käydään kritiikkiä ja toivoisin  että virkamiehet ja päättäjät osallistuvat keskusteluun. Tehdään partempaa Vaasaa.

Pentti Suksi


39
Valtuuston tietoon / Vs: Virkamiesmoraali
« on: 07. 01. 2013 12:12 »
Olen lukenut asianmukaisella hartaudella arkkitehti Anna-Maija Salon ja Heimo Hokkasen selvitykset.
Kiitoksia valaisevista kirjoituksista.

Aina kun ollaan ihmisten keskuudessa, niin virkamiesmoraali ja etiikka venyy toiseen ja toiseensuuntaan. Riippuu hyvin paljon päättäjien valppaudesta sekä moraalista ja etiikasta.

Itse muistan takavuosilta, että joskus kävi  niin hassusti, että poliittiset päätöksentekijät käveli virkamiesten yli. Eikä siinä kuinkaan käynyt, välit pysyi hyvinä kaikesta huolimatta. Virkamiehen moraalinen vastuu on esitellä asia mahdollisimman  asiantuntevasti eikä ohjailla päättäjiä
mielensä mukaan. Päättäjien pitää olla aktiivisia ja ottaa selvää itsekin asiasta.

Vastuu on molemmilla hyvän päätöksen tekemisessä. Ei pidä pelästyä virkamiehen suuttumisesta, se menee aika nopeasti ohi. Ja uusia asioita tulee. Pitää muistaa, että poliittisella päättäjällä on oma rooli ja esittelevällä virkamiehellä  oma rooli.

Olen kyllä nähnyt, että poliittiset päätöksentekijät ovat toimessaan lusmuilleet ja valinneet itselleen helpoimman tien ja se on tuonut ns. virkavaltaisuutta joka ei kuulu tämän päivän hallintokulttuuriin. Virkamies on tänään kansansa palvelija, ei diktaattori. Odotan uudelta valtuustolta terävämpää ja nuorekkaampaa otetta päätöksentekoihin.

Tiedostan ja omasta kokemuksestani Anna-Maija Salon ja Heimo Hokkasen kritiikkin. Se on hyvä että asioita tuodaan esille, ettei kansa yksin ihmettele, että mikä mättää.

Pentti Suksi

40
Vaasan sosiaalipalvelut / Vs: Kondis-hanke
« on: 23. 12. 2012 11:11 »
Pysytään nyt joulunakin sovinnossa ja annetaan joulurauhan tulla sydämeen.

Kaikille lukijoilleni ja videoiden katsojille toivotan hyvää ja rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2013

Pages: [1] 2 3 ... 23