Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - PELIMIES

Pages: [1]
1
Laihian asiat / Re: SUOMIKO TIETOLIIKENNE YHTEISKUNTA ?
« on: 26. 11. 2009 16:04 »
Oho...mun otsikko huutaa..mutta tämä asia on pakko huutaa kansalle jotta se herää todellisuuteen...veronmaksajia viedään kuin kuoriämpäriä mustanmeren rannalla.

2
Laihian asiat / SUOMIKO TIETOLIIKENNE YHTEISKUNTA ?
« on: 26. 11. 2009 16:04 »
Kauppalehti tiistai 24.11.2009

F-Securen toimistujohtaja R.Siilasmaa lataa Suomen tietoliikenne yhteiskunnan hyvän maineen olevan potaskaa. Tai maine voi olla kova mutta todellisuus on karmea.

Olen sen itse saanut kokea aivan lähikuukausina...Suomen eri virastojen ( Valtion ) tietojärjestelmät eivät kommunikoi keskenään mutta VIELÄ PAHEMPAA vaikka ne eivät kommunikoi keskenään niin heillä ei ole edes minkäänlaista alkeellista yhteistyötä. Jokaisella virastolla on omat lomakkeet ja samaankin asiaan liittyen pitää käydä neljässä virastossa ja kahteen kertaan. Voi olla että tämä järjestlemä on luotu tahallaan näin, mutta MIKSI voi miksi ? Siis ylläpidetäänkö tällä järjestelmällä työpaikkoja vai pelotetta vai mitä sillä tehdään ? Onneksi M.Kiviniemi totesi mennä viikolla että Suomen valtion ja kuntien tulee tehostaa organisaatioitaan vähintään 25%:a ja minä sanon että vähintään 50 %:a

Minäkin ( vaikka ei ollut mun asia ) olisin saanut hoidettua yhden valtion virkamiehen kanssa koko asian jos valtion tietojärjestelmät kommunikoisivat keskenään tai jos olisi ollut edes 8 lomaketta samassa osoitteessa ja siellä olisi lukenut, täyttäkää nämä kahdeksan lomaketta ja jättäkää ne virkailijalle X. Eri virastot lähettävät sen jälkeen postia kukin tahoiltaan. Eli olisin saanut lomautettua kolme virkamiestä.

No ei ole ihme että Suomessa pitää kerätä veroja näin paljon ja jatkossa vielä enemmän...kun eläkejärjestelmätkin alkavat pettämään. Eläkeyhtiöiden omaisuudesta on sulanut jo puolet tässä taantuman tilanteessa...tarttis tehdä jotain.

3
Laihian asiat / Re: Kuka todellisuudessa johtaa Laihiaa ?
« on: 23. 10. 2009 12:12 »
Vaasa teki huipputuloksen 2008 ja nyt verotulot laahaa jäljessä. Tottakai, taantuma se on vaikuttanut Vaasaankin mutta ei vielä Laihiaan.

Jostain kumman syystä Laihialaiset ovat sijoittuneet työskentelyssään sallaiseen asemaan että taantuman leikkuri ei ole vielä osunut.

Mutta pelottaa tuo vuosi 2010 ja se mitä se tuo tullessaan. Kunnan pitäisi investoida 3,5 milj. euroa ja 1,6 milj. euroon riittäisi käyttökate. eli 2.0 milj. euron lainanotto edessä.

Investointiluettelosta on lähes mahdoton karsia.

Eli nyt tarvittaisiin kasvavia verotuloja ei laskevia sillä ainut minkä varaan budjettia Laihiallakin tehdään on verotulot, ei toiminnan tehostaminen.

Suurin tulojen kasvu Suomessa vuonna 2009 on ollut julkisella sektorilla eli kunnat ja valtio, yli 5,5 %:a. Ja en ole havainnut mitään merkittäviä rakenteellisia muutoksia Laihian kunnan omassa organisaatiossa. Läpi organisaation.

Näin ollen ainut pelastava taho tulee kasvavista verotuloista ja sitä ei ole nyt vuodelle 2010 näköpiirissä kun taas vuoden 2011 verotulot tulevat olemaan suuremmat kuin vuoden 2010 verotulot. Taantuma iskee Laihialle siis nyt ja alkuvuoteen ja kasvun vaihe syksyyn 2010. Mikäli ei tapahdu mitään yllättävää Laihialaisittain.


4
Laihian asiat / Re: Kuka todellisuudessa johtaa Laihiaa ?
« on: 13. 10. 2009 10:10 »
Niin kuka johtaa Laihiaa.

Sen pitäisi olla niin että viimeisen sanan sanoo Valtuusto mutta nyt jo usean vuoden ajan on ollut niin että kunnanhallituksen rooli on merkitsevämpi. Ja kunnanhallituksella asioita esittelee kunnanjohtaja eli todennäköisesti Laihian kuntaa johtaa kunnanjohtaja. Eli siinä johtaja nimikkeelle löytyy vastinetta.

Miten Laihian käy ja miten Vaasan käy ? Sanon että huonosti jos kuntaliitos rintamalla ei ala tapahtua ja pian jotain. Seinäjoki on otsikoissa koko ajan ja positiivisesti. Kasvaa ja kehittyy. Ja samaan aikaan Vaasa ja Naapurikunnat ovat otsikoissa kun mitään ei tapahdu. Riidellään vaan.

Ja Laihia seilaa siellä jossain yksinäisenä ajopuuna. No onneksi sentään on ymmärretty mennä kuuntelemaan kokouksiin kun kuntaliitoksista jotain puhutaan.

Edelleenkin sanon että kuntaliitosten suurin este on kunnan omat virkamiehet yläpäästä lähtien.
Eli oman työpaikan menetyksen pelko tai työnkuvan muutoksen pelko on niin kova, että asiat eivät rattaissa etene. Tietysti ihminen suojelee omaansa eli sinänsä kyllä loogista käytöstä.

Mutta mikä voima tekee tämän muutoksen.

5
Laihian asiat / Re: Terveydenhullon uusi aika
« on: 22. 09. 2009 13:01 »
Jos Lapualla on tuo tilanne niin samalla matematiikalla Laihialla pitäisi olla 5,3 lääkäriä.

Enpä nyt kerkiä perehtyä Lapuan taloustilanteeseen eli onko miinuksella vai plussalla mutta jos Laihialla olisi tuo 5,3 läääkäriä niin kai me sitten oltais miinuksella ja pahasti. Toki nyt on sillä tavalla koominen tilanne että Laihia tekee todennköisesti plussaa vuonna 2009 ja teki viime vuonna 2 milj. plussaa joka tietysti käytettiin edellisten vuosien alijäämän paikkaukseen. Mutta jos plussan teko jatkuu niin onko tarkoitus vain tehdä plussaa plussan perään ja mitä enemmän sen parempi. Vai pitäisikö esim. Laihialaisiin veronmaksajiin ja heidän perheisiinsä kokonaisuudessaan ottaa aktiivisempi ote. Siis tulla niin sanotusti maanpinnalle Laihialaisten luo ja alkaa investoimaan ihmisiin.

Laihialaiset maksavat veroja noin 24 milj. euroa ja koko Laihian konsernit mukaan lukien liikevaihto lienee tuolla 45 milj. euron paikkeilla. Eli ainakin puolet menoista katetaan Laihialaisten verotuloilla.

Näin ollen oikeudenmukaisuutta on se, että Laihialaisiin investoidaan.

No monitoihihalli tuli Laihialaisille. Urheilukenttä tulee kunnostettuna Laihialaisille. Jätevedenpuhdistamon korjaus tuli Laihialaisten hyväksi. Tk:n muutokset hoivaosastoineen tuli Laihialaisten hyväksi. jne. Terveyspalvelujen muutos kuntayhtymästä Yhteistointa-alueelle tehtiin Laihialaisten hyväksi mutta nyt vaan ei saada konkretisoitua sitä mikä siinä oli niin hyvää.

Asian täytyy olla niin että kehityksen suurin jarru on todennäköisesti Lääkärien TES ja tehdyt työsopimukset. Muuten jos olisin johtavassa asemassa tuossa organisaatiossa niin määräisin yhden hyvän pätevän lääkärin Laihialle vaikka sitten 2 kuukautta kerrallaan kukin vuorollaan. Mutta koska näin ei tehdä täytyy lääkäreiden työsopimuksissa ta TESsissä olla jokin asia joka tätä jarruttaa.

Jos lääkäreitä on niin vähän että ne ei riitä edes Vaasan päähän niin sitten on jotakin mätää koko organisaatiossa ja alueessa ja palkkauksessa. Luulisi nyt jonkun olevan kiinnostunut Vaasaan ja Vaasan seudulle sijoittumaan. Ei tää nyt niin kamala paikka ole vaikka meillä ei liigajoukkuetta jääkiekossa olekaan. Ei oo Lapuallakaan. Ja on paljon muuta mitä Lapualla ei ole. Toki ruotsin kielestä on voitu tehdä tähänkin asiaan sellainen MÖRKÖ että hakijoita on tasan 0.

Missäs muuten ruotsinkielinen lääkärioppilaitos on ja mihin he sijoittuvat valmistuttuaan. Vai onko meillä sellainen ? Onhan meillä ruotsinkileinen opettajainkoulutuslaitoskin ja he sijoittuvat usein Vaasaan.

NO, kuka tässä nyt mitään lääkäriä tarvitsee. Jos ei sauna, terva ja viina auta niin se kuolemaksi.

6
Laihian asiat / Re: Terveydenhullon uusi aika
« on: 21. 09. 2009 14:02 »
Terve pitkästä aikaa. Tähän terveydenhuollon uuteen aikaan voisi ottaa enemmänkin kantaa mutta olen jäävi tietyiltä osin.

Mielestäni kunta voisi olla aktiivinen johonkin yksityiseen lääkäripalveluja tuottavaan yritykseen kuten esim. Mehiläinen tai vastaava. He voisivat käydä keskustelun siitä, että millä ehdoilla ja hinnoilla heillä olisi reusrsseja/halukkuutta perustaa toimipiste Laihialle. Siis yhden lääkärin ja yhden vastaanottovirkailijan toimipiste. Lääkärikäynninhän maksaisi tietysti kuluttaja. Oli se sitten 50 euroa tai 75 euroa per käynti mutta kenellä on varaa ( siis oman terveyden kannalta ) soittaa Laihian tk:hon aamulla joka myy ei oota ja se syy miksi tulee ei oota on taruakin ihmeellisempi mutta olen jäävi puhumaan siitä sen enempää.

Ja en usko että tilanne muuttuu mentäessä Vaasaan. Siis ensin soitat aamulla Laihian Tk:hon ja saat ei oota sitten sairastat koko päivän kotona ja menet illalla jonottamaan 3-4 tuntia Vaasaan ja huonoimmassa tapauksessa et saa apua. Siis siinä ei ole järkeä että iltavastaanotto kunnan järjestämänä tai oikeammin sanottuna yhteistoiminta-alueen järjestämänä palaa vaan täytyy olla joku muu vaihtoehto ja se vaihtoehto on yksityinen lääkäriasema ja mielummin vielä lapsiin erikoistunut lääkäri. Katsokaas aikuisilla on mahdollisuus odottaa ja kärsiä mutta kun lapsi sairastaa niin se ei halua odottaa ja kärsiä ja yleensä siinä kärsii vanhempi enemmän, kun ei voi auttaa sairasta lasta.

Tietysti tästä on helppo puhua kun ei itse lääkärillä käy enkä kävisikään kunnallisella vaikka olisi tarve.

Kärsin mielummin ja odotan ihmettä. Kuten esim. AIKA parantaa haavat jne.

7
Palaisin vielä tuohon OW:n ajatukseen koulujen opetuksen yksityistämisestä. Tämä on sellainen ajatus jota ei voi ohittaa koska se on hyvä.

Joku jo vastasi että ei äidit ja isät voi opetusta hoitaa mutta siitähän ei ole kysymys eikä OW niin kirjoittanutkaan.

Nyt esim. Laihian kunnan menoista suurimmat yksiköt ovat sosiaali-ja tervesysektori sekä sivistystoimi ja sitten tulee ne muut. Näitä kaikkia sektoreitahan rahoitetaan kunnallisveron kautta...mikäli sivistystoimi ( esim. ) lakkaisi olemasta se tarkoittaisi kunnallisveroprosentin laskua esim. 5 %:a ja näin ollen pikamatematiikalla keskituloinen perhe ( 40-50 t€:A / vuosi ) saisi käteen 2000 euroa enemmän.

20 perhettä * sanotaan nyt vaikka 1000 euroa on 20 000 euroa...se ei vielä riitä palkkamaan huippuopettajaa kakkine sivukuluineen + materiaalit + tilat + ym. mutta ymmärtänette logiikan....

OW:n ajatusta jatkaisin vielä siten että ajatelkaapa mikäli esim. Kirkonkylän koulu toimisi kahdessa vuorossa. Vuoron vaihto tapahtuisi lounasaikaan. Aamulla 07.30-12.30 opetusta saisi nykyinen kirkonkylän koulu ja 11.30 - 17.00 Perälän koulu tai Hulmin koulu jne.. Lounas taphtuisi iltavuorolaisilla  11.30 alkaen jne. Eli koulupäivä alkaisikin ruokailulla jne.

Miettikääpä tätä...nyt vastaväitteitä tulee pilvin pimein mutta se onkin tarkoitus....vastaväitteenä tulee esim. ei riitä luokat...ei ruokalan koko...ei liikuntasalin koko tai määrä ( 1 kpl ), ei se poista opettajien määrää ( se vähentää opettajien määrää, ei radikaallisti mutta hieman )...ja mitä kaikkea tuleekaan mutta kaikkeen tuohon on vastaukset...missä lapset on aamulla kun ei ole koulua...vastaus...missä lapset on iltapäivällä kun ei ole koulua ? Ihmiset työskentelevät keskimäärin 07.30 - 16.30...ja lapset ovat tämän välisen ajan koulussa, mummalla, hoidossa, harrastamassa, ip-kerhossa, ap-kerhossa jne. eli ne lapset on jo nyt jossain muualla kuin vanhempien seurassa tuona kyseisenä aikana. No oikeasti Kirkonkylän koulun koko ei rootä tuohon ajatusmalliin eli pitää rakentaa uusi isompi koulu mihin mahtuu kahteen vuoroon koko LAIHIA ja vähän Tervajokeakin....Kirkonkylän koulusta voi tehdä hissillisen hoivakodin. ( hoivakoti ei ole oma ajatukseni vaan....no..täytyy kysyä ajatuksen kertoneen mielipide siitä haluaako hän nimensä tämän asian tiimoilta tänne )...

OW ajattelee rakenteiden purkua paljon pidemmälle kuin mitä me kaikki muut osaamme ajatella tai osaamme ajatella, kun alamme ajattelemaan, emmekä olemaan samaa mieltä mitä olemme olleet äidin maidosta saakka jalostettuna omalla elämän kokemuksella ja koulutuksella...se ei riitä...pitää ajatella paljon pidemmälle ja välillä pitää ajatella siten, että unohtaa nykymenon ja lähtee ajattelemaan tilanteesta missä ei ole mitään, mutta tietää tarpeen ja loppuodotukset.

8
Onko se niin että vaaleissa eniten ääniä saanut henkilö on automaattisesti uusi " johtajamme ".

Siis kyllä kansan mielipidettä pitää kuunnella ja arvostaa mutta ajatellaanpa vaikka niin että Laihialainen julkisuuden henkilö, vaikka joku urheilija, olisi ehdolla ja hän tekisi aivan loistavan vaalikampanjan. Saisi eniten ääniä...niin olisiko hän automaattisesti esim. valtuuston Pj. tai hallituksen pj.

Hallitukseenhan voidaan nimetä myös muitakin henkilöitä kuin vaaleilla valittuja valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Tätä kannattaisi mielestäni käyttää ja valita, jos nyt ei hallituksen PJ:ksi niin ainakin hallitukseen henkilöitä jotka eivät välttämättä halua ehdokkaaksi ja valtuutetuksi.

Toisaalta jos ei halua valtuutetuksi niin miksi haluaisi hallitukseen ? Hallitus työskentely vie eniten aikaa ainakin nykymenolla joka on se, että kokous on keskimäärin kahden viikon välein. Monetkaan eivät pysty sitoutumaan tuohon frekvenssiin. Eli ne jotka nyt hallituksessa ovat ja siellä käyvät säännöllisesti, niin hattua nostan siitä, että tuota aikaa löytyy....se on kova temppu sekin tänä päivänä että osaa kalenteroida ja pystyy kalenteroimaan tuon hallituksen kokouksen allakkaansa.

OW on oikeassa tuosta ongelmasta kuntarakennne muutoksen suhteen mutta edellisissä lauseissa OW:kin ymmärtää että kysymys on ehkä enemmänkin ajasta kuin siitä että politiikalla yritetään soosata siviilielämäkin sekaisin. Sitäkin tehdään ja paljon.

Toisaalta usein, luottamustehtävien hoito on jauhamista, ja jauhamista, ja jauhamista ja sitten ei kumminkaan ehkä mitään tapahdu....tai tapahtuu...mutta monelle liian hitaasti.

9
Terve. Olen samaa miletä Original Wiikin ja foliohatun kanssa. Kyllä tuossa koneiston suojelemisessa itsessään on perusongelma. Koneisto itse päättää mitä koneisto sisältää.

On juuri niin että "kuntakoneistoa" ei juurikaan vapaan markkinatalouden asiat kiinnosta mutta sanon vaan että ON PAKKO ALKAA KIINNOSTAMAAN.

Vielä 1998-1999-2000 paperiteollisuus nauroi palveluliikkeille ja heidän tarjouksilleen siitä, että he voivat hoitaa myös niitä heidän teollisuutensa sisällä olevia palveluita...ja mitäs nyt. Ei naurata enää mikään...nyt taistellaan siitä, että saadaanko tehdä edes sitä omaa perusosaamista eli paperia.

Monissa kunnissakin ( ja valtuustosaleissa, lautakunnissa jne. ) ollaan sitä mieltä, että omana työnä tehty työ on parasta mitä maailmalta saa. Sanon vaan, että se työ on hyvää, tosi hyvää, mutta sitä omana työnä tehtävää työtä olisi kyllä kriittisesti tarkasteltava ja benchmarkattava toisiin kuntiin ja vapaisiin markkinoihin ja haettava aktiivisesti vaihtoehtoja ja kehityskohteita.

Hallinto onkin jo aivan oma asiansa. Hallinto esittää ja koneisto ( hallinnon rattaat ) hyväksyy.

Kyllä pitäs öljyt vaihtaa ja nopiaa vai pitäiskö tehdä ihan koneremontti.

10
TERVE. Aikasmoisen fiksuja ajatuksia mm. Ilmarisella.

Rakennemuutoshan on pakollinen ja osittain jo toteutettukkin myös kuntasektorilla.

Monet miettivät ja visioivat sitä mitä on rakennemuutos ja mitä se tuo tullessaan.

Kuntasektorin rakennemuutosta ei ole pystytty kuvaamaan ehkä niin selvästi kuin Suomen teollisuuden muutos ja muutosta esimerkiksi Suomen viennissä.

Kuntarakenteen nykytilan voi analysoida toteutuneista faktoista.

Kuntarakenteen tulevaisuuden voisi joku viisas ja aikaansaava kirjoittaa tänne.

Ottakaapa ajatuspohjaksi ns. 0 ( nolla ) - kunta. Mitä esim. Laihialla pitää olla "kunnalla" mikäli kaikki olemassa oleva saadaan nollata ja voidaan viisaiden miesten ja naisten kesken lähteä rakentamaan esim. henkilöstöorganisaatiota.

Mitä nykypäivän teknologioilla kuntalaiset tarvitsevat.

0-kunnassakin pitää olla kouluja, päivähoitopaikkoja, vanhusten huoltoa ja vanhusten hoitoa, hautausmaa tai krematorio ( srk. järjestää ). Hautausmaa voi olla toki vaikka Jurvassa niin kuin syntyminenkin tapahtuu esim. Vaasassa. Lähihautausmaa periaatteella on kai lähinnä omaisia ajatteleva ideologia ja taas toisaalta mikä kunta haluaa omalle maalleen toisen kunnan poistuvia resursseja. Koulut ovat joko valtion tai kunnan tai yhdistyksen
 ( vrt. steiner-yhdistys ). Pitää olla teitä ja tontteja. Näitä pitää kaavoittaa ja hoitaa. Hoito voidaan ostaa, kaavoitus voidaan ostaa ( valtuusto vahvistaa ). Pitää( kö ) olla vapaa-ajan vietto paikkoja, kulttuuripaikkoja ( voidaan lienee ostaa ). Pitää ( kö ) olla asuntoja kuntalaisille.

Valtio määrittelee mm. sosiaalihuollon järjestämisen mutta o-kunnassa tehdään yhteistyötä muiden kuntien kanssa. Sosiaalijohtaja istuu o-kunnassa Vaasassa ja häneltä ostetaan palveluja.

Jne. Jne.

En osaa sanoa montako kunnan työntekijää tähän 0-kuntaan syntyisi mutta enemmän kuin 1 ja vähemmän kuin 250. Tuo 250 tulee ajatusmaailmasta, 1 kunnan työntekijä 30 kuntalaista. Päivähoidossahan on niin että 1 tt vs. 5 lasta eli suhde on 1 / 5. 7-15 vuotiaat 1,2 tt vs. 25 lasta / nuorta   ( 1 / 21 ) ja 16 - 75 vuotiaat, 1 vs. 50  eli nykyisellä ikajakaumalla määrä lienee reilusti alle 250.

No joo.... mites se kuntarakenne muutos nyt sitten menikään.

Säilytetään vanhaa ja luodaan työpaikkoja, saadaan veroeuroja kun on paljon työpaikkoja.

Pages: [1]