Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Matias Mäkynen

Pages: [1]
1
Yleistä keskustelua / Vs: Kunnallispolitiikka
« on: 12. 12. 2012 13:01 »
Vanhustenhoidosta.

Budjettikokouksessa tämä vaalilupausten rikkominen jatkui törkeällä tavalla ja eläkeläisneuvoston adressin allekirjoittaneita sylkäistiin vasten kasvoja. Viikate oli asetettu sivaltamaan 2 500 0000€ vanhuksilta. Tolppasen esittämää ja minun kannattamaa esitystä leikkauksen puolittamisesta 1 250 000€ kannatti äänestyksessä vain Perussuomalaiset ja meitä pienemmät puolueet.

Suosittelen menneen kertaamista.

Ote demareiden vaaliohjelmasta:
  • Painopiste kotona selviytymisen tukemiseen. Panostetaan asumiseen vanhusten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Satsataan kotien esteettömyyteen ja tuetaan hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin. Resursseja tukitoimiin; tuodaan hoitoa kotiin ja tuetaan valmiuksia hakea hoitoa ja virkistyspalveluja kodin ulkopuolelta.
  • Päivätoiminnan kehittäminen vähentää kalliimpien laitospaikkojen tarvetta. Hyvä huolenpito edellyttää kuitenkin riittävästi laitosmaisia hoitopaikkoja, joissa ammattitaitoista henkilöstöä on vähintään vanhuspalvelulakiehdotuksen mukaisesti. Tarjotaan vaihtoehtoisia hoitopaikkoja."

Budjettikokouksessa ja mm. viime viikon budjettiseminaarissa viitattiin moneen kertaan kaupunginvaltuuston viime toukokuussa tekemään päätökseen, jota aikanaan pohjustettiin myös valtuustoseminaarilla, joka koski pelkästään vanhustenhoitoa. Leppänen oli kokouksesta pois, mutta paikalla oli perussuomalaisten kunnallisjärjestön pj. Kullervo Ketolainen tekemässä päätöstä vanhustenhoidon palvelurakennemuutoksesta. Kokouksen pöytäkirja ja päätös löytyvät täältä: http://ktweb.vaasa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil.htm?+elin=KV&pvm=7%2e5%2e2012%2017%3a45%3a00

Pitkään päätöslauselmaan liittyy mm. tällainen kohta: "11. kotihoidon kehittäminen on keskeinen elementti palvelurakenteen muutosprosessissa. Nykyisten pitkäaikaishoidon asukkaiden ja henkilöstön asema otetaan painokkaasti huomioon asiaan liittyvässä valmistelussa ja päätöksenteossa. Palvelurakenteen muutoksen loppuunsaattaminen vaatii useita vuosia." Lisäksi päätöksen liitteestä löytyy runsaasti tietoa, mm. Matti Palonevan perustelumuistio..

SIIS

100 laitospaikan vähentäminen pitkällä aikavälillä on siis perusteltu tällä palvelurakennemuutoksella. Perusajatus on, että kuntoutuksella ja ennaltaehkäisyllä saadaan ihmisille paremmat olot kotona, kuin laitoksessa. Laitokseen joutuessaankin vanhuksia kuntoutetaan, jotta paluu kotiin onnistuisi mahdollisimman nopeasti. Ensi vuonna tavoite on vähentää n. 40 paikkaa (löytyy budjettikirjasta), mutta Kentalakin sanoi, että tähänkään ei välttämättä päästä. Syynä on se, että yhtään vanhusta ei laitospaikoilta lähetetä kotiin, jos edellytyksiä ei ole. Kotihoitoa, omaishoitoa ja tukipalveluita parantamalla tavoitteena kuitenkin on, että laitospaikkoja ei enää tarvittaisi yhtä paljon vaan osastot voitaisiin ottaa kuntoutuskäyttöön ja laitososaston henkilökunta siirretään pitkälti kotihoitoon. 2,5 miljoonaa siis ei toivottavasti tarvita, vaan rakennemuutos lähtee ensi vuonna käyntiin ja onnistuu. Jos vanhuksemme edelleen joutuvat makaamaan laitoksissa, rahaa palaa luonnollisesti enemmän ja joudutaan varmasti tekemään lisäbudjetteja. RKP:n esittämä lisäraha budjettiin käytetään ymmärtääkseni nimenomaan rakennemuutoksen tukemiseen.

Perusturvajohtaja Jukka Kentala selvitti asian valtuustolle moneen kertaan ennen maanantain budjettipäätöksiä. Kaikista selvityksistä huolimatta Maria Tolppanen kehtasi väittää Pohjalaisessa ja budjettikokouksessa, että vanhuksia ollaan työntämässä ulos laitoksista väkisin. Näin ei tule tapahtumaan. Toinen mielenkiintoinen huomio Tolppaselta oli 10 tunnin budjettikokoustamisen jälkeen kysymys, millä alijäämäisen budjetin menolisäykset ja lisäinvestoinnit rahoitetaan ja saatuaan vastaukseksi, että lainarahalla, kyseli Tolppanen paljonko kaupunki tulee ottamaan lisälainaa budjetin myötä. Sen verran toivoisin kansanedustajankin ehtivän perehtymään päätettävänä olevaan talousarvioesitykseen, että ottaa selvää budjetin perusasioista ennen käsittelyä.

EDIT: Demarina en siis koe pettäneeni vaalilaupausta, vaan asiat etenevät tehtyjen linjausten mukaan eikä palveluita olla heikentämässä.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Kunnallispolitiikka
« on: 06. 12. 2012 16:04 »
Aika kevein perustein Reino Kolmonen lähtee demonisoimaan henkilöä, jota ei koskaan ole tavannut.

Kirjoitan: ”Suhteellisesti ollaan siis hyvässä asemassa. Tämä johtaa siihen, että Vaasan maksama verotulon tasaus maan köyhemmille kunnille nousee 6,8:lla miljoonalla 17,9 miljoonaan euroon, mikä vastaa lähes kaupungin kulttuuri- ja kirjastotoimen sekä museoiden yhteenlaskettuja menoja. Pikkurahasta ei siis ole kysymys.”

Faktoja budjettikirjasta. En tiedä miten Reino Kolmonen tuosta kappaleesta päättelee, että pidän verotulon tasausta pahana asiana. Tyydyn tekstissä objektiivisesti toteamaan, että summa, jonka Vaasa maksaa ei ole mikään pikkuraha. Tavoitteena jakaa tietoa ja auttaa ihmisiä suhteuttamaan, mistä on kysymys. Tulontasaus on myös sosialidemokraateille yleisesti tärkeä asia.

Tulontasaukseen osittain liittyen. Pienissä kunnissa tulisi kuntaliitoksista keskusteltaessa tunnustaa, että kunta ei ole enää kovin itsenäinen, jos palvelut järjestetään kunnan ulkopuolella luottamushenkilöiden ulottumattomissa ja rahoituskin tulee suurimmalta osalta valtiolta sekä muilta kunnilta.

Alibudjetointikin on suhteellista. Monissa hallintokunnissa Vaasassa rahaa on käytössä paljon asukasta kohden suhteessa muihin kuntiin. Meillä on viime vuosien yltäkylläisyyden aikana vain luotu löysähkö hallinto, jota on nyt kiristettävä. Toisaalla lisäraha ei ratkaise ongelmia, vaan kyse on työtavoista tai muista ongelmista. Esimerkiksi lastensuojelusta on sanottu, että ongelmat eivät Vaasassa ratkea rahalla, vaan vaikeudet liittyvät pätevien työntekijöiden rekrytoinnin hankaluuteen. Kotiavussa aikaa menee liikaa raportointiin, kun pitäisi olla auttamassa ihmisiä.

Ei rahalla kaikkea ratkaista, vaikka Kolmonen niin väittääkin.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Pages: [1]