Penttki Suksea ei ole sensuroitu, eikä bannattu. Mutta joka tapauksessa virkistävät kaksi viikoa. Toistaiseksi minua miellyttää eniten Harri Niskasen huomiot:
"Heittoni on tässä: Ohuen ohut leipä, Vaasan rieska, jonka voi kääriä rullalle, sinne väliin savukalasalaattia (Sundoms böckling) ja lisukkeeksi valkosipulinen kermaviilikastike.
Pyydän saada huomauttaa, että kaupunkimiljöössä mikä tahansa ruoka voi muuttua juuri sille tietylle urbaaniväelle perinneruuaksi.Tapakulttuuri, se mitä kansa haluaa suosia, muokkaa kaupungin ruokatottumukset, myös kioskeilla.
Jos ihmiset alkavat suosia vaikkapa kiinalaisia kevätrullia, niin ei aikaakaan kun lehdistökin alkaa huomauttaa, että Vaasa on kiinalaisista kevätrullistaan tuttu kaupunki.
Helsingissä oli aikanaan Porilainen se ainut ja oikea snagariruoka. Paahtoleivän välissä paksu lauantaimakkarasiivu, mukaan sinappia, ketsuppia ja sipulia, vaihtoehtoisesti valkosipulia. Ja se oli siinä."
Kalakukon pikkuveli
Myös ajatus kalakukon "pikkuveljestä" eli siis ahvenkukko miellyttää kovasti. Olin jopa kerran suunnittelemassa vaasalaisen kotitalousopettajan kanssa "pullaa", jonka väliin kukkoaines tulisi. Leivän kansi oli valkoisesta taikinasta ja pohja ruispohjaisesta taikinasta ja molemmat siis päällekäin.
Idea kaatui siihen että yksikään fiskari ei suostunut vapaaehtoisesti tulemaan mukaan suunnittelemaan tuotetta. Puutui siis raha. Kateus saattaa tälläkin kertaa olla esteena vaasalaisen "kukon" kehittämiselle.
Vaasa piirakka
Olin myös aikoinaan raadissa keittiömestareille järjestetyssä kilpailussa, jonka tarkoituksena oli löytää vaasalainen/pohjalainen uutuustuote. Kilpailun, jonka järjesti Irama Rewell, palkinto tuli piirakalle, jonka koostumuksen olen unohtanut, mutta joka löytyy varmasti Pohjalaisesta vuodelta kivi ja kirves.
Eli vaasatuote voisi olla myös vuokapiirakka kunhan joku keksii millä se täytetään. Tuote siisåpitäisi olla helppo muuttaa teolliseksi ja myös vaikkapa grillissä valmistettavaksti/jaettavaksi.