Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tapio Osala

Pages: 1 ... 49 50 [51] 52 53
2001
Vaasa / Re: Vaasalaiset liikenteessä.
« on: 09. 08. 2006 09:09 »
Kyllä tämä polkupyöräilijöiden runsaus jalkakäytävillä tarvitsee ratkaisua, ainakin kesäaikana. Niin suuri riesa heistä on muodostunut keskustan alueelle. Tutustukaa vaikka Vaasanpuistikon jalkakäytävä kulttuuriin.

Sielläkin jalkakäytävistä olisi helposti erotettavissa pyörätie, jolloin yhteiselo olisi täysin mahdollista.
Tietysti vie aikansa enne kuin siihen yhteiseloon sopeudutaan, mutta mustat olkapäät kyllä opettaa. Tästä on oivat esimerkit löydettävissä britteinsaarten kevyenliikenteen väylien liikennekulttuurista.

Nykyiset polttoaineiden hinnat ja tulevaisuus nostaa Suomalaiset polkupyöränsatulaan!

Heikki Lamminmäki
En pidä pyöräiljöitä riesana. Heidän jalkakäytäville tulonsa on tulosta huonosta suunnittelusta. Ei Vaasanpuistikon moottoritietä muistuttavalle rekkaväylälle uskalla pyörällä mennä toikkaroimaan! Vaasanpuistkko Asemakadulta aina rantaan asti kaipaa pyörätien! Tehdäänkö Heikki yhteinen aloite?

Toinen parannettava on pyöräilyreitti keskustaan Putusillalta. Pitkänkadun länsipuolen jakakäytävälle matuisi mielstäni myös pyörät. Rautatien ylikäytävän/Hietasaarenkadun risteyksen polkupyöräreititys kaipaisi kohennusta. Ehkä pyörällä Pitkääkatua aina Hovipuistokolle saakka? Jaa, Tammipihan kohdalla kyllä tulee jalkaväen kanssa ahdasta..

2002
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 09. 08. 2006 09:09 »
Kävin ympäristölupaviraston sivuilla tarkastamassa rakennusmessualueen vesiluvan tilannetta mutta siellä ei ole tehty mitään sitten 19.7. Ovat varmasti lomalla koko porukka. Mutta siinä vireilläolevien asioiden taulukkoa lueskellessani näin, että kaupunki on hakenut toistakin lupaa. Sitä tosin ei ole vielä kuulutettu vireille tulleeksi eli taitaa olla keskeneräinen hakemus. Selitysosa vain oli mielenkiintoa herättävä.

Lainaus sivuilta:
Quote
Vesialueen täyttäminen ja louhospenkereen rakentaminen Kaupunginselälle

Tietäisikö joku mitä lupahakemus oikeasti koskee? Onko kyseessä jo yleiskaavaluonnokseen merkityn tekosaaren lupahakemus vai mitä asia koskee?
Yleensä näiden vesilupa-asioiden käsittely vie noin vuoden. Messulupa tuli vireille vasta 27.4.2006.

Tuo toinen lupa-anomus on luullakseni suunnitelma tehdä Sundominlahdelle iso kerrostalosaari. Saattaa olla, että viimetalvisten kairausten jälkeen (mutaa yli 30 m!) suunnitelmat ovat muuttuneet, eikä kaupunki ole täydentänyt hakemustaan?

Kolmas samaa lahteamme koskeva katastrofaalinen vesilupahanke on tämä: Rensning av Toby ås och Solfås nedre lopp genom muddring i Vasa stad och Korsholms kommun samt fastställande av vattenståndsregleringsbolagets stadgar, jolla aiotaan ohjata Laihianjoen lietteet esteettä esim. Asuntomessulaueen rantaan...

2003
Uskooko vakaasti muut politiikkaan, kun asianosaiset itse? tuskin monikaan.
Aina ne päätökset joku tekee.

Mitä itse aiheeseen tulee, niin pidän sairaanhoitohenkilökunnan palkkoja alhaisina. Lääkärit tosin hieman ovat saaneet jälkeenjääneisyyttään kiinni yleisessä palkkakehityksessä. Heidän ammattiliittonsa on ilmeisesti voinut vaikuttaa myös koulutettavien määrään ja on syntynyt ”lääkäripula”.

”Lääkäripula” enemmän kylläkin johtuu siitä että ”yksityinen” lääkärikeskustoiminta on vahvasti verovaroin tuettua. Silti Suomen terveydenhuolto on bkt-osuudessa länsimaailman halvimpia ellei peräti halvin.

Lainaan Työterveyslääkäri Juhani Seppästä hänen puhuessaan
sairaanhoidon ay-aktiiveille: "Teidän työnne on järkevää, perusteltua ja välttämätöntä. Sen vuoksi te teette sitä silläkin korvauksella millä teette. Ja siksi te saatte niin huonoa palkkaa."
Lisäksi hän kertoo että: "Yleisimminkin minkä tahansa ammatin tarpeellisuuden ja palkkatason välillä näyttäisi vallitsevan käänteinen suhde." Hän mainitsee esimerkkeinä myös opettajan maanviljelijän, keittäjän, rakennusmiehen ja roskakuskin.

Minusta ihmisen hoitaminen on arvokkaampaa, vaativampaa ja tärkeämpää kuin paperikoneen vierellä istuminen.

En oikein tiedä mitä kaupunginvaltuutettuna voisin asialle tehdä. Eikö tämä ole lähinnä ay-asia? Tai ainakin asianomaisen lautakunnan toimivaltaan kuuluva? Sairaanhoitopiirillä on taas omat itsenäiset kuntayhtymän hallintokuvionsa. Siellähän valtaosa sairaanhoitohenkilökunnasta on.

Se että Aino Siltanen on näyttävästi kerännyt tuhansia nimiä, on kunnioitettavaa enkä näe siinä mitään populistista.

Eduskuntaan ensi kertaa pyrkii Mustasaaresta liikemies Lars-Erik Gästgivars Mustasaaresta. Hän on ottanut ykkösasiakseen avosydänkirurgian säilyttämisen Vaasassa. Tämä asia on ymmärtääkseni vähän monimutkaisempi koska alan kehitys (pallolaajennukset ym) on vähentänyt avosydänkirurgian (ainakin ohitusleikkauksia) tarvetta ja potilaat taitavat vähentyä ellei uuta "markkina-aluetta" saada valloitettua. Siihen en ota kantaa onko Gästgivars "populistinen".

Vielä itse asiaan: ilmeisesti sairaanhoitohenkilökunnasta ei (ainakaan) vielä ole niin suurta pulaa, etteikö työtehtäviä hoitamaan saataisi nykyisilläkin (alhaisilla) palkoilla, ainakin kouluttamatonta henkilöstöä. Tällöin on työtaistelun kautta haastavaa lähteä tekemään palkkaharppausta.

Lääkäreiden palkoissa pientä kilpailua on havaittavissa (maksetaan siis enemmän kuin Lääkärisopimus edellyttää) mutta enpä usko Vaasan tai sairaanhoitopiirin valtuuston lisärahaa hoitohenkilökunnan palkkoihin myöntävän vaikka sellainen aloite tehtäisiinkin. Se veroäyri...ikuinen säästäminen ja uudelleenarviointi.

Itse en ole ehdolla seuraavissa vaaleissa.

(P.S Olen ollut pienellä vieroituskuurilla nettiriippuvuudesta)

2004
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 21. 06. 2006 18:06 »
Jos Vaasan yleiskaava olisi tehty 1952, ei se kunnioittaisi niin paljon esimerkiksi sinun ja ympäristöseuran nykyarvoja. Eli kun kaavoja tehdään "vasta" nyt, pystyy siihen arvoilmaston muutoksen takia vaikuttamaan paljon enemmän. Tässä syy, miksi ihmettelen, kun kaipaat "ennen vanhaan" tehtyä yleiskaavaa. Olenko täysin hakoteillä vai etkö itse ole tullut ajatelleeksi?

 Löytyisikö jostain se yhteinen henki, että kaavoitus ei "aina" tyssäisi jonkun ei-mielipiteeseen.

Yleiskaava on kaiken järkevän yhdyskuntarakentamisen perusta. Silloin ei voi joku grynderi varata kerrostalorakentamiseen esim. puistoaluetta (vrt. YIT:n tuore varaus Vaskiluodossa). Silloin voi luottaa, että naapurissa oleva virkistysalue on ja pysyy jos se kaavassa niin on. Näin sivistynyt eurooppalainen yhdyskuntarakentaminen toimii.
Vaasassa on jätetty tämä asia gryndereiden temmellyskentäksi. Viimeinen Yleiskaava-arkkitehti lähti eläkkeelle kaksi vuotta sitten eikä uutta palkattu. (Muuten: viimeinen kaupunginarkkitehti lähti jo n 10 v. sitten eikä uutta palkattu).
Kun vain on hyvät suhteet ja kiva idea niin varauksia voi esitellä mihin vaan - ja niin tehdään. Sitten kaavoitetaan vahvistetunkin osayleiskaavan ja lainkin (Mustikkamaa) vastaisesti.
Näin EI VOI tulla hyvää yhdyskuntarakennetta! Asemakaavoitus on vaativa laji, eikä sitä nyt ihan "sehän on sellainen kaislikko - sinne vaan asuntoja" -periaatteella tehdä...

En siis kaipaa VANHAA yleiskaavaa, vaan yleiskaavaa ylipäätänsä. Koska hillittömän "asuntotonttikysynnän " ainoaksi syyksi on ilmoitettu veronmaksajien saanti naapurikunnista (oikea syy on myös gryndereiden tarve tehdä rahaa) juuri kuumana käytävä kuntarakenneuudistus tuonee ratkaisun siihen ongelmaan.

Mitä kuntien subventoimiin rakennuspaikkoihin tulee, niin mielestäni:
on priorisoitava kustannustehokkuutta/asunto. Tämä tarkoittaa että tehokkaat kaavat ovat halpoja ja väljät OK-tontit kalliita. En näe laajoja OK-talomattoja kaupungissa järkevinä. Kaupungissa asutaan urbaanisti ja maalla sitten väljästi. Jos sitten kuitenkin isoja OK-tontteja tarjottaisiin myös kunnan toimesta niin niistä pitää ottaa kustannuksia vastaava maksu.
Nythän valtaosa OK-tonteista rakentuu ilman että kunta niitä subventoi. Mutta asuntomessujen 19 OK-tontin kustannuksilla rakentaisi huikean määrän asuntotontteja kovalle maalle.

Pääsyy kuitenkin miksi itse katson karsaasti Suvilahden Asuntomessusuunnitelmia, on se, että pidän tuota katkeamatonta rakentamatonta rantaraittia niin arvokkaana, että sitä en uhraisi. Toinen syy on veromarkkojen tuhlaus. Hieman myös ottaa päähän päätöksenteon epädemokraattisuus.

Se, että lupaprosessissa on tumpuloitu saattaa aiheuttaa messujen peruuntumisen. En olisi siitä kovin pahoillani. Säästyville rahoille löytyisi tarpeellista käyttöä - eikä Vaasa menettäisi itse asiassa yhtään mitään.
Houkutteleva - vai älytön rakentamisalue?
Onneksi sentään Suomessa saa olla eri mieltä. Jos päättäjänä jää yksin mielipiteineen niin se ei todellakaan kaavoitusta tyssäytä. Jos taas kaava on tehty laittomasti, niin yksikin valitus sen voi tyssätä - mutta sehän on vain oikein, ettei laittomuutta päässyt tapahtumaan, eikö niin?

Muuten: ns. kiusanteko/jarrutus-valituksia ei ole ympäristöluvista löydetty. Niitä on etsitty oikein tosissaan ja raportin mukaan sellaisia ei ole:
Quote
Julkisessa keskustelussa puhutaan usein ns. turhista valituksista. Huolimatta ilmaisuun sisältyvästä voimakkaasta tunnelatauksesta voi olla epäselvää, mitä tällä tarkoitetaan. Keskeisin tutkimuksesta nouseva viesti on se, että ns. turhien valitusten ongelma on vähäinen, jopa lähes olematon. Ns. turhista valituksista käytävä julkinen keskustelu on lupajärjestelmän toimivuuden perspektiivistä katsottuna vääristynyt.
Yli puolet valituksista on johtanut tulokseen - se on huikea määrä. Kuinkahan paljon laittomia päätöksiä tehdään koska vain todella harvasta valitetaan...

2005
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 20. 06. 2006 11:11 »
En jaksa uskoa, että vuonna 1952 olisi osoitettu mutaiset rannat, ja meri asuinalueeksi yleiskaavassa.
Okei esimerkkini oli huono, mutta ymmärsit toki mitä tarkoitin; ei vuonna 1952 samalla lailla ymmärretty eikä ajateltu suojelu- yms. asioista. Jos Vaasan yleiskaava olisi tehty 1952, ei se kunnioittaisi niin paljon esimerkiksi sinun ja ympäristöseuran nykyarvoja. Eli kun kaavoja tehdään "vasta" nyt, pystyy siihen arvoilmaston muutoksen takia vaikuttamaan paljon enemmän. Tässä syy, miksi ihmettelen, kun kaipaat "ennen vanhaan" tehtyä yleiskaavaa. Olenko täysin hakoteillä vai etkö itse ole tullut ajatelleeksi?

Summa summarum, mielestäni ympäristöseura ja vastaavat tahot voisivat olla pikemmin kiitollisia marssin nykyjärjestyksestä. Löytyiskö jostain se yhteinen henki, että kaavoitus ei "aina" tyssäisi jonkun ei-mielipiteeseen. Kun ei kuitenkaan koskaan voi kaikkia miellyttää. Ja että myös rannoille voisi rakentaa, edes jonnekin päin kaupunkia (vrt edellinen vaihtokauppa-sopimusehdotukseni suvilahti-niemeläntie)

Keisari Aleksanteri II vahvisti Vaasan asemakaavan 1.8.1855 ja silloin nimenomaan jätetiiin rannat VIRKISTYSALUEIKSI  maininnalla, että niihin voi sijoittaa vain julkisia rakennuksia. Tätä periaatetta ei ole ennen kyseenalaistettu saati uhattu...
Silloin myös Villan kaava laadittiin. Voisitko todella kuvitella, että silloin olisi voitu mutatäytöllä hävittää Villan ranta?

Ymmärtääkseni Ympäristöseura ei ole ottanut vastustavaa  kantaa - ehkä jopa päinvastoin -merenläheiseen asuntokaavaan  esim. Mansikkasaaresssa, Gerbynnimellä tai Suvilahden vastarannalla, Myrgrundin louhusalueella.
Mm. Minimanin tehokkasaeen (JA VALMIISEEN  - MISSÄ NOSTURIT?) kaavaan monen hämmästykseksi Ympäristöseura antoi myönteisen lausunnon.

Ei se mikään radikaali kaiken rakentamisen vastustaja ihan oikeasti ole - ledistö vaan muokkaa mielipiteitä tehokkaasti...

Uskoakseni sen laaja jäsenistö pääasiassa allekirjoittaa Suvilahden rantojen puolesta taistelun,  ovat kuulemma saaneet vain lisää jäseniä tämän "jupakan" aikana.

Quote
Löytyiskö jostain se yhteinen henki, että kaavoitus ei "aina" tyssäisi jonkun ei-mielipiteeseen.

Viitannet minuun. Mitenkä ihmeessä se kaaavoitus tyssää jos yksi on eri mieltä? Valtuustosta pitää löytyä 26 eriävää mielpidettä jotta esitys kaatuu.

Quote
Ja että myös rannoille voisi rakentaa, edes jonnekin päin kaupunkia
Ajelepa vaikka veneellä rantoja pitkin Vikingalta pohjoiseen aina Västervikin Huvilatien päähän. Tulet yllättymään, sillä rannoille on todella rakennettu, ja rakennetaan. Ilman verovaroja.

Gerbyynniemelle on kaavaltu merenläheistä asumista,aika tehokkaastikin, mutta siten, että rannat ovat kaikkien käytössä. Näin saadaan enemmään iloisia veronmaksajia rantaviivaa kohden.
Omarantaiset OK-talot ovat tehotonta rannan käyttöä lähellä kaupunkia. Åminne on sitten jo toinen asia...

Gerby-Västervikiin väkeä rakentamaan houkuteltaessa luvattiin laajat yhteiset rannat. Toisin kävi.

2006
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 20. 06. 2006 10:10 »
Jos Vaasan yleiskaava olisi tehty 1952,  Suvilahden rannassa olisi jo rakennuskurki poikineen, samoin Niemeläntiellä. Vaasa olisi perin eri näköinen..
En jaksa uskoa, että vuonna 1952 olisi osoitettu mutaiset rannat, ja meri asuinalueeksi yleiskaavassa.
Tuolloin vielä ymmärrettiin rakentaa kovalle maalle.

2007
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 19. 06. 2006 23:11 »
Eipä olisi voinut tulla parempaa esimerkkiä!Olen ollut opintomatkalla juuri Oulussa meidän kaavoituksesta vastaavaan elimen STJ:n kanssa.
Oulun yleiskvaa valmistui jo vuonna 1952 ja sillä on pärjätty! Vaasan ensimmäinen yleiskaava on vasta tekeillä... Oulun yleiskaavan laatija Otto-I Meurman on guru alallaan.

Tässä pätkä hänen tekstiään:
Quote
Tämä ei kuitenkaan saa merkitä sitä, että edelleen oikeaksi havaituista periaatteista aiheetta poikettaisiin ja alettaisiin noudattaa vähimmän vastuksen lakia. Silloin saattaisi kaikki ohjeeksi tehty suunnittelutyö mennä hukkaan ja voitaisiin kaaoksen tielle. Niinkauan kuin ohjeeksi viitattu päämäärä todetaan oikeaksi, täytyy yhteiskunnan olla valmis myöskin uhraamaan työtä ja varoja sen saavuttamiseksi. Pyrkimys järkiperäisyyteen on aina ajan pitkään parasta ja yhteisen edun mukaan lopulta taloudellisinta. Kuta myöhempään vaiheeseen suunnittelu ja sen toteuttamisen valmistelu jätetään sitä vaikeammaksi toteuttaminen tulee. Alueella, joka jo on taajaan jaettu ja rakennettu, tuottaa jokainen olevien olojen muutos vaikeuksia ja aiheuttaa menoja sekä monasti tyytymättömyyttä niiden keskuudessa, joiden kiinteistöön tai oletettuihin oikeuksiin kajotaan. Yksilön edun on kuitenkin väistyttävä kokonaisuuden edun tieltä, ja lopuksi yksilökään ei voi menestyä, jos kokonaisuus on sairas. Yhteiskunnan on kyettävä ajoissa ohjaamaan maan käyttö ja rakentaminenkin järkiperäisyyteen ja estämään ennen kaikkea väärinkäytöt tällä alalla, ennenkuin kehitys pääsee menemään umpikujaan ja johtamaan katastroofiin. Toiminta, joka suorastaan on yhteiskunnalle ja tulevaisuudelle vahingoksi, on kaikin käytettävissä olevin laillisin keinoin ehkäistävä, ja lait ja asetukset pyrittävä muodostamaan tehokkaiksi aseiksi tässä taistelussa. Tämän vuoksi olisi toivottavaa, että yleiskaavallekin saataisiin tiettyjä oikeusvaikutuksia.
Kuitenkaan ei parhaillakaan pykälillä pystytä saavuttamaan hyvää tulosta, elleivät työhön osallistujat itse vapaaehtoisesti halua pyrkiä sellaiseen
Meillä on olemassa vahvistettu osayleiskaava. Aina tarvittaessa se heitetään paperikoppaan ja huitaisteaan hetken mielijohteesta uusia tilkkukaavoja jotka ovat ristiriidassa tuon osaylesikaavan kanssa, joka tehtiin varsin huolellisesti ja harkiten ja jopa vapaasta tahdostamme lähetettiin oikein Ympäristöministeriöön vahvistettavaksi.
Oulua ei ole rakennettu poikkeusluvilla vaan yleiskaavaan pohjautuvilla asemakaavoilla.
Tässä kommenttini vierailun jälkeen:
Quote
Kun Vaasan suunnittelujaosto oli Oulun kaupungin vieraana esittelivät Oulun edustajat ylpeänä kaupungin lievealueita ollen ylpeitä siitä että eivät ole poikkeuslupia vuosiin myöntäneet…  Ehkä Oulun yleiskaava vuodelta 1952 meni aikanaan hyvään maahan.
Vaasassa poikkeusluparakentaminen on täysin  säännönmukaista….  ”Eihän kehitystä saa jarruttaa!” … ”Kyllä nyt omalle maalle pitää saada rakentaa!”

Valitettavasti täytyy todeta että minun on ollut etttäiän vaikea havaita, että opintomatkasta olisi jotain hyötyä ollut.


2008
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 18. 06. 2006 22:10 »
Muutaman liito-oravan tähden pitää muuttaa rakentamista niin, että kustannukset nousevat. Oltaisiin koitettu pyydystää liito-oravat ja siirtää ne muualle. Näin oltaisiin päästy rakentamaan kovalle maalle. Muuta arvokasta ei tuolla sitten olekaan.

En näe lahden ruoppauksessakaan mitään sellaista, mikä aiheuttaisi pitkällä tähtäimellä mitään ongelmia.

Luontoa toki pitää suojella

Jos haluaa päästä luontoon kotinurkalta, pitää muuttaa sitten maaseudulle.

Eli lopputulos; Asuntomessut Suvilahteen 2008!

Eduskunnan hyväksymä luonnonsuojelulaki taitaa Esalle olla melko tuntematon. Niinkuin myös Vesilaki.
Kuparisaaren metsässä (johon siis Asuntomessujen OK-talot piti rakentaa) oli muitakin uhanalaisia lajeja kuin erittäin tiheä ja tuottelias liito-oravapopulaatio. Ja onhan se metsä viljetyyn puupeltoon verrattuna komea kuusikko muutenkin.

Suojeltuun eläimeen kajoaminen tai sen häiritseminen on rikos, josta on kovat rangastiukset.

Aiheuttaako lahden ruppaus ongelmi vai ei, sitä ei voida sanoa, ennenkuin lain vaatimat selvitykset on tehty. Esimerkiksi Kalastusviranomainen vaati poikasnuottauksia vastineessaan. Ellie selvityksiä tehdä, ovat valtion viranoamsieti velvoitettuja valittamaan kuvasta, mikäli sellainen myönnettäsiin. Valtion ympäristövirainomainne vaati entisen likaviemärilahden mutien tarkkaa tutkimista ennen kuin niitä voidaan siirtää mihinkään.

Jos on Vaasassa muuttanut kaavalla vahvistetun puiston vireen, voi yksi aamu herätä moottorisahan ja puskutraktorin ääneen. Varsinkin jos kaupunki, eli me kaikki, omistamme tuon puiston. (Tämän tietävt Itä-Melaniemeläiset varsin hyvin)

Törkeän laittomastikin tehty kaavapäätös, vaikka vain yhden äänenn enemmistöllä,  saa lainvoiman, ellei kukaan siitä valita.

Asuntomessut tervetuloa vaan Vaasaan, mutta kovalle maalle rakennettuna. Vuosi 2008 on mahdoton Schäferinvikiin (Suvilahteen) aikataulullisesti, Vesilupakäsittelyn vaatiman ajan vuoksi.

2009
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 15. 06. 2006 13:01 »
Olen sitä mieltä, että Sundominlahti oilsi pyrittävä pitämään välillä Patteriniemi-Kalaranta vesipeilinä ainakin puoleen väliin Sundomia.

Maankohoamisen uuttaa maata esiintuova vaikutus on puoliintunut, ollen enää Vaasassa 4 - 4.5 mm/v ja se vähenee koko ajan (valtamerien pinta nousee). Se antaa lisäaikaa...vaikka toki rehevöitymistä ja liettymistä tulee Laihianjokea pitkin.
Aivan kovaa kiirettä ei ruppaamisella ole ja olenkin ehdottanut, että vuosittain kerättäsiiin pienempi summa säästöön ruoppausta varten. Muuten se voi kaatua rahapulaan sitten kun alkaa olla kiire. Vesilupa-anomusta voisi alkaa panna vireille...

Mutta ennenkuin aletaan ruoppaamaan on mudalle keksittävä tosi hyvä ja vähän haittaa tuova paikka. Eikö siitä voisi kuivata savitiiliä aurongossa ja käyttää sitten vaikka maarakennukseen? Jos pumpata pitää niin Gröna Ön lieteallas ei ole vielä täynnä ja lisäksi sen kylkeen voisi tehdä laajennuksen.

En pidä ajatuksesta että  lahdellemme tulisi mutasaaria. En myöskään pidä perusteltuna rakentaa yhtään mitään mudan päälle.


Mitä rantoihimme tulee niin joillakin kohdin olisi aika raivata/parantaa uusi polku lähemmäksi vesirajaa. Esim:
Väli Kruununmakasiini - Villa
Ahvesaari- Suvilahti (sille uudella rantapolulle asti).
Mieluummin niin kuin alkaa kaivaa vesirajaa lähemmäksi!

Taistelu ruokoa vastaan on tuomittu häviämään. On helpompi hyväksyä se ja yrittää nähdä siinä kauneutta. Fladan lintutornin pitkospuiden ruokomeri on aika mahtava...


2010
Vaasa / Onko "kiusantekovalituksia"
« on: 12. 06. 2006 14:02 »
Miapetra Kumpulan mainitsemassa mahdollisessa lainuudistuksessa koskien "turhia kiusantekovalituksia" on ilmestynyt tänä vuonna Suomen Ympäristökekuksen tekemä   "
Quote
Muutoksenhaku ympäristölupa-asioissa
-raporrti.
Raportti löytyy täältä http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=184978&lan=fi.

Sien loppulauseessa sanotaan:
Quote
Julkisessa keskustelussa puhutaan usein ns. turhista valituksista. Huolimatta ilmaisuun sisältyvästä voimakkaasta tunnelatauksesta voi olla epäselvää, mitä tällä tarkoitetaan. Keskeisin tutkimuksesta nouseva viesti on se, että ns. turhien valitusten ongelma on vähäinen, jopa lähes olematon. Ns. turhista valituksista käytävä julkinen keskustelu on lupajärjestelmän toimivuuden perspektiivistä katsottuna vääristynyt.

Miapetran kuten monen muunkin saattaisi olla syytä tutustua tuohon raporttiin, ennenkä kovin kovaäänisesti tuosta kaupunkilegendasta vouhottavat.

Mitä Suvilahden asuntomessuihin tulee niin luettuani mm. Pohjanmaan TE-Keskuksen ja Länsi-Suomen Ympäristökeskuksen muistutukset ns. vesiluvasta niin vaikuttaa kovin epätodennäköiseltä, että niissä vaaditut selvityset ehdittäisiin tehdä em. tahoja - ja ennen kaikkea Länsi-Suomen Ympäristölupavirastoa - tyydyttävällä tavalla tehty kohtuullisessa ajassa.Luvan saannin kannalta ei tietenkään edes riitä, että ko selvitykset on tehty. Niiden tulisi myös osoittaa että ko hankkeesta aiheutuvat yhtesikunnalliset haitat ovat pienemmät kuin saavutetut hyödyt.
Saavuttettu hyöty on varmaan vaikea arvottaa: Mikä on 19 OK-talon lisäarvo siihen verrattuna, että ne olisivat jossain muualla?

Asemakava ehtii hyvin lainvoimaiseksi vaikka siitä valitettaisiiinkin. Tuleeko valitusta vai ei - sitä emme vielä tiedä. Siitä mahdollisesta valituksesta noussut kohu on saanut melkoiset mittasuhteet kun Suvilahden Asuntomessujen Akilleen kantapää on (yksinkertaisissa asioissa - mitä tämä ei suinkaan ole) vähintään vuoden prosessin vaativa ympäristölupa (ns vesilupa). Jo se, että se yleensä myönnetttäsiin, on vähintäänkin arvelluttavaa mutta lupaprosessin aikataulu on kyllä aivan mahdoton messujen kannalta.

Ilmeisesti täällä ei oikein tunneta vesilakia. Siitä kai saimme todisteen jo Variskareilla.

Ympäristöseura on saanut tässä ansiotonta arvonnousua. En jaksa uskoa, että se säikähtää kansanedustajan uhkausta kun se ymmärtääkseni katsoo toimivansa vain omien sääntöjensä edellyttämällä ja ihan laillisella tavalla.

Minusta kaupunginhallituksen tulisi ennen 30.6.2006 kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita vesilupaprosessista ja sen jälkeen vetää johtopäätökset josko pään lyömistä seinään jatketaan.




2011
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 07. 06. 2006 08:08 »
"Suomen Asuntomessuilla ja kaupungilla on oikeus päättää tämä sopimus ja siihen liittyvät velvoitteet, mikäli on ilmeistä, ettei Asuntomessujen onnistunut totetuttaminen ole mahdollista kaavoituksen viivästymisen johdosta tai muusta syystä. Tällainen sopimuksen kirjallinen irtisanominen on kuitenkin tehtävä viimeistään 30.6.2006. Sopijaosapuolilla ei tällaisessa sopimuksen päättämistilanteessa ole mitään velvoitteita tai vastuita toisaan kohtaan."

Koska tässä nyt kuluu muutama kuukausi aikaa vastineiden ja lisäslevitysten tekemiseen niin varsinainen luvan käsittely pääsee vasta alkaamaan syksyllä.
Toistan vielä yhden ilmeisen harhaluulon: Aloitusluvan voi saada AIKAISINTAAN KUN LUPA ON KÄSITELTY JA  M Y Ö N N E T T Y.
Yleisistä vesilupaehdoista vielä sen verran että hakijan on osoitettava että siitä saatavat hyödyt ovat yhteiskunnalle suuremmat kuin haitat. Ihan rahallisesti. Koska kovaakin rakennusmaata löytyy niin olisi mielenkiintoista nähdä tuo laskelma.
En näe minkäänlaista mahdollisuutta että lupa olisi tämän vuoden puolella käsitelty. Luvan saaminenkin on mitä epätodennäköisintä. Jos tämä kuitenkin myönnettäisiin niin se vasta epätodennäköistä olisi, että aloituslupa myönnettäisiin (luonnontilaisen alueen ennallistaminen on perin vaikeaa - mahdotonta). Jos sekin kuitenkin myönnettäisiin niin muistutusten määrästä ja laaadusta johtuen se ennakoi valitusta, sillä myös aloitusluvasta voi valittaa.

Olisi mielstäni nyt vakvasti harkittava tästä hankkeesa luopumista ja satsata rauhassa vuoden 2011 messuihin - paikkaan jossa vesilupaa ei tarvita, johon mahtuu enemmän asuntoja ja jossa on kova maapohja.

Tapio Osala
2011 Messujen puolesta!

2012
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 06. 2006 22:10 »
Miedän luottamushenkilöiden päätehtävä on luottaa >virkamiesten puheisiin ja asioiden valmisteluun.

Nyt Lumio kyllä erehtyi vuodella. Minulla on asiakirja hallussani. Valitettavasti sitä ei ollut mukana valtuuston kokouksessa ja aloin epäillä omaa muistiani - niin painokkaasti se esitettiin.
Päivämäärä on todella 30.6.2006. Sen jälkeen jos perutaan niin alkaa tulla rapsuja...

Ei kai ole tarkoitus, että me luottamushenkilöt tarkastamme kaikki asiat itse? Siihen ei edes kokopäivätoimi riittäisi. Luottamusta tarvitaan. Ihan oikeasti.

2013
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 06. 2006 21:09 »
Ne asunnothan tulisi myös lähelle merta - siihen järven (=ent louhos) ja meren väliin. Ei rantaan ole järveltä pitkä. Vapaata rantaa on vielä siellä.  Jjärvessä olisi tosi hyvä uima- ja sukelluspaikka (kirkasta vettä!), eipä tarvitsisi ruoppailla meren rantaa...

2014
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 06. 2006 16:04 »
Eilen on Kokkolan kaupunginhallitus päättänyt olla hakematta Asuntomessuja  2011 tai 2012. Syitä on Kokkkolasta saamani tiedon mukaan rantarakentamisen suuri vastustus, liian tiukka aikataulu ja kaupungin tiukka rahatilanne.

Kokkolassa on mielestäni oikea asioiden käsittelyjärjestys.
Ensiksi päätetään hakemuksesta, demokraattisesti.
Hakemusasia viedään nyt valtuustoon. Jos valtuusto sen päättää kaupunginhallituksen vastustuksesta huolimatta hakea niin se sitoutuu myös sen kustannuksiin.

Vaasasahan juuri eroava (2004 syksyn) teki messuanomuksen valtuustoa kuulematta. Uusi kh myös hyväksyi messut valtuustoa kuulematta. Kj palkkasi väkeä messutoimistoon valtuustoa tai yleisjaostoa (joka uusista palkkauksista  päättää) kuulematta.
Koska raha on rajallista niin suuret hankkeet tulisi aina hyväksyä valtuustolla, joka joutuu rankasti punnitsemaan sitä mihin varamme riittävät.

P.S Ravirata olisi hyvä vaihtoehto myös.

2015
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 06. 2006 16:04 »
Vastoin yleistä(?) käsitystä en vastusta Vaasan Asuntomessuja.

Minusta hakemus voitaisiin nyt samalla jättää vuoden 2011 Vaasan  Asuntomesuille Sundomin louhosalueelle kun Asuntomessut 2008 perutaan liian kiireisen aikataulun ja ympärsitö(vesi)luvan viivästymisen vuoksi.

Näin säilytettäisiin samalla vähän "kasvoja".

Ympäristöseura on saanut Pohjalaiselta melkoisen ryöpytyksen vaikka 2008 messujen karikoita on kovasti muuallakin eikä vähiten omassa organisaatiossa.

Tämä kuukausi on aikaa peruuttaa 2008 messut ilman taloudellisia seuraamuksia.

Sundomissa on kovaa kalliota mille rakentaa ja louhos täyttyy itsestään raikkaalla pohjavedellä. Siinähän olisi tuplasti vedenläheistä asumista. Olisi myös hyvin aikaa tehdä kaikki selvitykset ennen kaavaluonnoksen laatimisia. Sinne mahtuisi moninkertainen määrä asuntoja Suvilahteen verrattuna. Ympäristölupaa ei tarvita.Yleiskaavakin ehtisi valmistua ennen sitä.

Yhdyskuntarakentaminen vaatii hyvää suunnittelua ja se valitettavasti vie oman aikansa.

2016
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 06. 06. 2006 13:01 »
Eilen on Kokkolan kaupunginhallitus päättänyt olla hakematta Asuntomessuja  2011 tai 2012. Syitä on Kokkkolasta saamani tiedon mukaan rantarakentamisen suuri vastustus, liian tiukka aikataulu ja kaupungin tiukka rahatilanne.

2017
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 31. 05. 2006 12:12 »
Eihän rantaraitti katkea, onhan ollut tarkoitus tehdä pyörä- ja kävelytie tekosaaren kautta.

Eikö stana nyt edes osan tästä pöheiköstä voisi käyttää myös asumiseen?

Painukaa valituksinenne sinne, mihin ei aurinko paista.

On tosiaan suunnitelmissa ja mutapengersaarien päälle tulevista pitkospuista ja kävelysilloista (joiden alta päässee veneellä. Koskahan ne valmistuisivat? Kuinka moni siltä koukkaisi?

Suvilahtiseura esitti, että omarantaisista OK-taloista (9-10 kpl) luovuttaisiin site, että rantaan jätettäisiin pyörä-kävelyraitti. Siihen ei suostuttu.

Vaasassa on melkoisen haluttua merenläheistä asumista esim. Rantakadulla vaikka pyörä-kävelyraitti rannassa kulkeekin.

Sähköjänis: kuka on valittanut?

Asuntomessutoimikuntaan kuuluu: Markku Lumio, Håkan Nordman, Heikki Kouhi, Heikki Lonka,    Jorma J. Pitkämäki,  Raimo Rauhala  sekä Asuntomessut Oy:n nimeäminä: Teuvo Ijäs, Pasi Heiskanen. Voi siis hyvin ymmärtää miksi poikkeuksellista ryhmäpäätöstä asiassa käytetään ja miksi tietyt valtaan samaistuvat tahotkin ovat tunteen palolla asian takana. Tämä on "isojen poikien" hanke, jossa toisinajattelua ei suvaita.

Valtuustossa kj Lumio antoi meille väärä tietoa. Hän kertoi kysyttäessä, että Asuntomessusopimus voidaan perua viimeistään 30.6.2007 ilman sanktioita. Oikea päivämäärä on 30.6.2006



NETTIPÄIVÄKIRJANI
.
31.5
Vbl 30.5 "Redan på förhand hade åtminstone sdp och samlingspartiet gruppbeslut på att godkänna planerna."
  Muut ryhmät pakottivat kaikki ryhmänsä jäsenet olemaan asuntomessukaavasta samaa mieltä. Vihreillä ei tällaisia pakkokeinoja ole vaan kukin äänestää omantuntonsa mukaan. On mukavampi tulla itsensä kanssa toimeen kun saa olla vapaasti omaa mieltään.
  Syyksi Suvilahden rantarakentamiselle on ilmoitettu uusien veronmaksajien saaminen naapurikunnista. Kuten päivittäin lehdistä saame lukea (esim. Pohjalainen 31.5. s.3) niin Vaasassa lujasti uskotaan, että naapurikuntalaisista tulee pian vaasalaisia, ilman että tarvitsee muuttaa yhtään mihinkään. Nämä uudetkin vaasalaiset pääsevät siis pian ylpeillen esittelemään uuden kuntansa ihania merenrantaraitteja.  Väkiluku siis on kasvamassa ehkä jopa 100 000:een. Sellainen määrä kuntalaisia tarvitsee hyvät liikuntaraitit ja kun monet uudet vaasalaiset tulevat sisämaasta, on merenranta heillekin varmasti mieleen.
  Pääasiallinen syy vapaan, kaikkien käytössä olevan merenrannan uhraamiselle ja rakennusteknisesti mahdollisimman huonoon paikan valinnalta siis poistuu.
  Olen itse saanut kulkea koko ikäni näitä vapaita rantoja. Minusta minun sukupolveni tulee jättää seuraaville sukupolville vähintään yhtä hyvät puitteet elämälle. On itsekästä ajatella vain tämän hetken mahdollista lyhytaikaista etua (parin viikon mediamylläkkä!).

30.5.2006
  Koko ikäni Vaasassa asuneena on minulla  käsitys että ns. "hiljainen enemmistö" ainakin syntyperäisistä vaasalaisista kannattaa ikimuistoista periaatetta kaikelle kansalle vapaana olevista rannoista.
Suvilahteen asti ulottuvaa rantaraittia koko ikäni aktiivisesti käyttäneenä olen havainnut, että se lienee suosituin ulkoilureitti täällä. Olen sinne vienyt ylpeillen kaikki ulkomaan ja muutkin vieraani. Ihastus on ollut taattu.
 Mikäli se katkeaisi, Vaasa menettäisi paljon. Mikäli pala rantaa näin saataisiin yksityistettyä ja pois virkistyskäytöstä, niin jatkoa varmasti seuraisi.
Vaasan Asuntomessut on puolestani OK, mutta paikka on valittava siten, että päästään rakentamaan kovalle maalle ja että varsinaiseen rantaanjää ulkoilureitti kaikille (aivan kuten Suvilahti-seurakin esitti tässä Suvilahti-tapauksessa, saamatta kuitenkaan ainoaa toivomustaan läpi).
  Hyviä alueita löytyy esim. Sundomin lahden toiselta puolelta - Ulappatien louhospenkereen tuntumasta ja sitten Gerbynniemeltä.
  Koska virkamiehet ovat viivytelleet pahasti messujen vesilupa-anomuksessa, ei aikataulu tule mahdollistamaan Asuntomessuja vuokeksi 2008. Ei sitten millään. Ilman minkäänlaista valitustakaan.
Vesilupa-anomus on vasta toukokuussa saatu ympäristölupavirastoon sellaiseen kuntoon, että  anomus on voitu panna  nähtäville lausuntoja varten. Sen jälkeen alkaa vasta itse luvan käsittely, joka kestää vuoden. On hyvinkin mahdollista, että lupaa ei myönnetä.
  Asemakaavan mahdollinen vahvistuminen ei riitä rakentamisen aloittamiseen ja aika tulee ajamaan näiden messujen ohitse. Kaupungin oman maanrakennusasiantuntijan (A.Pälvimaa) mukaan olisi maansiirtotöiden tullut alkaa jo vuoden 2005 syksyllä.

Kyllä nämä asiat ovat tiedossa mutta nyt haetaan vahvaa "yhdessä epäonnistumisen kokemusta" ála Sepänkylän ohitustie ja syntipukkeja omalle tyrimiselle haetaan muualta.
---------------------
(kiitos kaikille rohkaisevaa palautetta minulle antaneille)



2018
Tulipa mieen tällainen idea juhlapäätökseksi:
Jokaiselle ensi vuonna syntyneelle vaasalaiselle lapselle tarjotaan joku elinikäinen etu,( niin kauan kuin Vaasassa asuu).

Tässä voisi käyttää sitten mielikuvitusta mitä se voisi olla. Ilmainen Uimahalli, museot, Kuula-Opiston kurssimaksut, kausimaksut urheiluseuraan tms.

Kun tiedän kaupungin taloudellisen tilanteen ja sitä odottavat suuret uudet menot, niin en oikein usko suuriin investointipäätöksiin, eikä se kovin vastuuullista oliskaan. Käy pian kuin surkuhupaiselle Musiikkitalopäätökselle. Unohdetaan sitten vähin äänin.

Vaasassa syntyy 600 -700 lasta vuodessa. Kunnon täky voisi aikaan saada  syntyvyyspiikin tilastoihin. Ehkä joku naapurikuntalainenkin siirtyisi vaasalaiseksi siunatussa tilassa.... Se olisi luomumenetelmä väkiluvun kasvattamiseksi, ei tarvittaisi imagotemppuja.

Hyvin hoidettuna tuosta tempusta voisi saada valtakunnassa positiiivista julkisiuutta. Se ei olisi pahitteeksi!


2019
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 19. 05. 2006 10:10 »
Oliko tämän aamun Pohjalaisen tieto, jonka mukaan ympäristöseuran valitusten johdosta Kivihaan rakentaminen viivästyi kymmenenkin vuotta, oikea tieto? Jos näin on, niin olisi kiva tehdä teoreettinen laskelma, paljonko siinä kului rahaa ja paljonko kaupunki menetti ja lähettää tämä lasku symbolisena terriristiseuralle, joka ei nyt todennäköisesti ole joutunut minkäänlaiseen vastuuseen jarrutuksesta.

Tieto ei ollut oikea:
a) Ympäristöseuran valitus ei kestänyt kuin korkeintaan pari vuotta
b) valtiovalta teki pukupäätöksen valituksen hylkypäätökseen (eikä sekään vuosia kestänyt)
 
Kivihaan kaava ei sallinut päivttäistavarataloa. Siinä oli siis alun alkaen "väärä kaava" Citymarketille. Alue oli tarkoitettu muunlaislle tkaupoille. Lisäksi oli eduskunta juuri muuttanuti rakennuslakia  automarkettien osalta, jossa niitä yritettiin hillitä Ranskan malliin.

Mitähän kaupunki rahallisesti tässä oikeasti menetti? Arvonlisäverot menevät valtiolle, joka siis oli itse osallinen prosessiin.

Pitäsikö sitten saman sähköjäniksen logiikan mukaan maksaa joku korvaus sellaiselle valittajalle jonka valitus menee läpi?

2020
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 19. 05. 2006 09:09 »
Onneksi kuitenkin elämme demokratiassa, jossa ihmisillä on oikeus mielipiteisiin, eikö?

...ja demokratiassa enemmistön kannan tulisi toteutua. Sitäpaitsi sekoitat käsitteet sananvapaus ja demokratia.
Länsimaiseen oikeuskäsitykseen kuuluu muutoksenhakuoikeus. Kun valitus hyväksytään, on se ollut oikeutettu. Näin kävi esim. Mustikkamaan kaavassa. Siinäkin syyllistettiin ympäristöväkeä, jopa valtiota joka valvoo eduskunnan säätämien lakien noudattamista.
Nyt on sylkykuppina Ympäristöseura, jo ennen mahdollista valitusta. Entäpä jos valitus tehdään ja se menisi läpi? Silloin minusta valittaja olisi ollut oikeutettu, jopa velvoitetttu (jos se kuuluu sen itselleen asettamaan tehtävään), valitukseen.

Kaavahankkeita on vireillä kymmeniä. Kun toimitaan pitkäjänteisesti niin valitusputken päästä putkahtelee valmista kaavaa tasaiseen tahtiin, sikäli mikäli päätökset ovat olleet laillisia. Tämän päivän lehdestä saimme lukea tuhansien asuntojen kaavahankkeista - siinä ei kahden sadan asunnon messukaava juuri  kokonaisuuteen vaikuta. Mustikkamaakin oli muistaakseni moninkertainen.

Tällaisen perusteella en vielä olisi valmis oikeusjärjetelmäämme muuttamaan. Valtaosa valituksista värkkäävät edelleen ihan muut tahot ja lailliset päätökset jäävät voimaan.

2021
Vaasa / Re: Mansikkasaari
« on: 19. 05. 2006 07:07 »
Osala on hieman ristiriitainen ehdotuksessaan, jos siihen rakennetaan asuntoja niin pitää koko saari vaihtaa mutta jos siihen rakentaa innovaatiokeskuksen niin ei tarvi ensimmäistäkään lapiollista siirtää pois, kyllä se kestää hyvin myrkkyvallin päällä olemaan.
En oikein ymmärtänyt kritiikkiäsi, Pentti. Kyllähän maa on siivottava, tule siihen mitä vaan uudisrakentamista. Jos valtio siihen rakentaisi jonkun laitoksen yliopiston kylkeen,  niin sehän sen siivouksen maksaisi. Jos taas siihen tulee asuntoja niin siivoushinnat olisivat pois grynderin voitosta. Pienellä rakennusoikeudella voivat riskinottajat olla vähissä. Saataa myös maan saastuneiduuden hyväksyttävä aste olla riippuvainen uudisrakennusten käyttötarkoituksesta? Esim.  Romukauppa><päiväkoti?

Siltojen mitoitukset riippuvat siitä määrästä kuinka paljon liikennettä saarelle tulee. Muistelen, että vanhojen esitysten tornitalot olisivat tarvinnet kokonaan yhden uuden sillan ja nykyinen olisi jänyt vain kevyelle liikenteelle uimarantaraitiksi.

Näkisin Pentin mainitsemissa "kaikkien asioiden vastustajissa" kuitenkin kaksi "luokkaeroa". Ne, jotka ajavat puhtaasti oma etuaan ja ne, joilla on perusteltu eri näkemys yhdyskuntarakenteen järkevästä kehityksestä.

Aivan kaikki rakentamisideat eivät välttämättä ole edes innokkaimpien kasvua ihannoivien hyväksymiä.  Esiinheitetyt ideat Kustaanlinnan rinteen bungaloweista (Jussi Kankaan valtuustoaloite) ja Hietasaaren asuntorakentaminen (Jussi Hietikko) olkoot räikeimpinä esimerkkeinä.

2022
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 18. 05. 2006 08:08 »
Ympäristöseuran kanta luo nyt mahdollisuuden "kunniakkaasti" luopua Asuntomessuista. Heitä voidaan nyt syyttää vaikka todellinen syy on epärealisitinen aikataulu (vesilupaa ei voi saada ajoissa messuja varten ilman valituksiakaan).
Kesäkuu olisi aikaa peräytyä ilman sakkomaksuja Asuntomessut Oy:lle. Tovottavasti nyt vastuulliset virkamiehet ja kh katsoo totuutta silmiin ja tekee tarvittavat päätökset.

Kutsuisin tuota uudellenarvioinniksi, jossa säästyisi  10M€ suurusluokkaa oleva summa. Ravirataan riittäsi pieni osa siitä ja asuntoja saataisiin moninkertainen määrä.


2023
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 18. 05. 2006 08:08 »

Tässä kohdin Tapio Osala ansaitsee tunnustuksen, vaikka usein laittaakin valituksineen kapuloita kaupungin kehityksen rattaisiin.

Kuinkahan usein on tullut valitettua? Mikä on "manteiron" mielestä usein? Itse muistan vain yhden tapauksen. Se koski sitä kun valtuusto hyväksyi torin asemakaavan ehdolla, että torin alle saa rakentaa P-luolan VAIN SILLÄ EHDOLLA ETTÄ TORIA EI KAIVETA AUKI. Olen edelleen sitä mieltä, että olisi ollut parempi hoitaa se luvatulla tunnelilouhostekniikalla vaikka olisikin ollut hitusen kalliimpi.

Kehityksestä vielä: kehitys= muutos. Kehtitys ei ole samaa kuin kasvu. Sitä on olemassa hyvää ja huonoa, arvostuksista riippuen.
Esimerkiksi vapaiden rantojen, puistojen, lähivirkistysalueiden väheneminen on milestäni huonoa kehitystä, jota vastustan. Tiiviimpää kaupunkirakennetta silti kannatan.

2024
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 18. 05. 2006 08:08 »
Ja vaikka TO ei ole valituksen takana de jure, millä perustelet kannatuksesi hajautetulle kaupunkirakenteelle. Puolueesi virallinen kanta on eri.
kannatan tiivistä kaupunkirakennetta mutta siihen ei tosiaankaan kuulu lähkivirkistysalueiden ja Vaasassa rantojen uhraaminen omakotitonteille.
Suvilahdessa se voisi merkitä vaikka neljänsien kerrosten (+hissi)rakentamista nykyisiin kolmikerroksisiin - ja ranta-aluieden pitämisen kaikkien käytössä.
En uskö, että Vihreä Liittokaan missään ohjelmassa kannattaa väljiä oamkotimattoja kaupungeissa.
Kaupungeissa pitää tonttitehokkuuden olla korkea. Pientalojakin saadaan tosiaan tehokkaasti rakennettua kuten täällä on mainittu.
Minusta olisi hyvä rakentaa näistä jo mainituista keskustan tuntumassa olevista ent. teollisuus- tms. alueista (Vaskiluoto, Mylly, Sähkölaitos, Ravirata) urbaaneja korkeitakin kerrrostaloja, joissa on kaikkien käytössä oleva ranta äärellä.
Ne, jotka haluavat asustaa laajoilla OK-tonteilla saisivat kustantaa ne omalla rahalla ja Vaasassa mutta ei keskustan tuntumassa. Näinhän on tapahtunut esim. Sundomissa.

2025
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 14. 05. 2006 23:11 »
Tavalla tai toisella tämä ydinasia hoituu ja Vaasakin on työssäkäyntialueen kokoinen kunta.
Mikä tässä oikein kiikastaa?

Kahdella puolueella on Suomessa iso joukko kuntia missä heillä on ehdoton enemmistö, eli voivat suvereenisti muita väestöryhmiä edustavia kuulematta päättää asioista. Kun vielä puolueissa valta keskittyy niin käytännössä näiden yksipuoluekuntien valta on hyvin harvoissa hyppysissä.

Näitä kuntia missä on yhden puolueen komento löytyy Vaasan vaalipiiristä huikea määrä. 2/3 kunnista on sellaisia joissa joko Keskustalla tai Rkp:llä on enemmistö.

Onko siis yllätys, että juuri näissä kunnissa vastustetaan kuntamuuutosta, jossa yksinvalta katoaisi?
Samat puolueet olivat aikoinaan pirstomassa vanhaa lääniämme ja muodostamassa uusia maakuntaliittoja: yllätys, yllätys: K-P:lla ja E-P:lla on Keskustalla maakuntaliitossa yksin enemmistö ja Pohjanmaanliitossa Rkp:llä.

Jos kuntalaisille Vaasan työssäkäyntialueella voitaisiin kertoa FAKTAT siitä miten paljon paremmin ja halvemmin (vähemmän veroja) heidän tarvitsemansa palvelut voitaisiin järjestää, ei kansaäänestyksen tuloksesta olisi epäselvyyttä. Mutta kun kuntien valtaa menettävät nokkamiehet pääsevät kertomaan tekaistuja kauhuskenaaroitaan niin...

RKP:n pahin julkilausuttu kauhuskenario on tämä: Kunnan HALLINTOKIELI muttuisi ruotsista suomeksi. Vaasan ruotsinkieliset voivat todistaa että heidän saamiinsa palveluihin ei vaikuta millä kielllä Vaasan hallinnto toimiii.
Jotku laihialaiset ovat kauhistelleet sitä että Laihia katoaisi! Eihän se mihinkään katoa! Kyllä mustasaareliaset saavat kutsua Sepänkylää puolestani jatkossakin Mustasaareksi jos se heitä on oikein. Sulvalaiset on tänäänkin sulvalaisia eikä se miksikän siitä muutu.

2026
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 14. 05. 2006 22:10 »
Ydinkysymys on se, että ne jotka palveluita käyttävät, maksavat niistä oman osuutensa. Vaasan työpaikkaomavaraisuus on n. 130 % mikä tarkoittaa sitä että jos yhtään vaaslaista ei olisi työttömänä niin silti työpaikkoja on 30% enemmän kuin työikäisiä Vaasassa.
Hyvähän se on että työvoimaa löytyy lähialueilta - ja myös vaasalaisten veloilla maksettujen palvelun käyttäjiä MUTTA

Suomen kaltaista (paljon ylipieniä kuntia) kuntajakoa ei juuri muualta maailmasta löydy. Peruspaveluidenkin järjestäminen pienissä kunnissa on vaikeata ja tehotonta (=kallista tai huonoa). Kun 4 km:n välein on esim. kaksi suomenkielistä ja ja kaksi ruotsinkielistä kouluvirastoa järjestämässä pienevän lapsijoukon peruskouluasioita niin jossain mättää. Kun vielä koululaisia kuskataan verovaroin toisen kunnan läpi - lähempänä olevan koulun ohi niin...

Kouluasioiden, perusterveydenhuollon, vanhustenhuollon, päiväkotien, liikuntatoimen, kaavoituksen... niin kaikkien kunnan toimintojen olisi varsin luontevaa ja järkevää hoitaa sellaisen hallinnollisen alueen puitteissa mikä on
a) työssäkäyntialue
b) erikoispalveluiden hakualue

Pienillä kunnilla ei ole resursseja palkata erityiasiantuntijoita. Ovella olevan suurten ikäluokkien eläköitysmisbuumin jälkeen kuntasektori on muutenkin pulassa pätevän työvoiman saannin suhteen.

Mitä yritän sanoa? Kuten lehdistä lähes päivittäin saamme lukea niin kuntarakenteessa on tapahtumassa  muutoksia. Vaasan osalta se tarkoittaa sitä, että tämä ydinasia hoituisi. Eli ne havitellut veronmaksajat tulisivat veronmaksajiksemme ilman että heidän tarvitsisi mihinkään muuttaa.

Juuri naapurikuntien veronmaksajien houkuttelemiseksihan Asuntomessuja ollaan tänne havittelemassa. Imagoa ja asuntoja.

Jos siis ongelma nyt hoituu - kuten vahvasti näyttää - niin silloinhan tuo syy virkistyasluidemme uhraamiseksi ulkokuntalaisten asuinalueiksi poistuisi. Silloin voisimme vain keskittyä nykyistä suuremman kuntamme keskustaajaman pitämisen viihtyisänä ja veropohjan laajentuessa tarjota entistä parempia palveluita suuremmalle väkimäärälle, esim. musiikki/kongressikeskus...


2027
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 14. 05. 2006 09:09 »
Asia ei varmaan ole ihan noin mustavalkoinen. Luulenpa että jos jokainen vaikkapa Mustasaarelainen, Laihialainen, Vähakyröläinen jne. jättäisi käymättä kokonaan ostoksilla Vaasalaisissa liikkeissä ja ostaisi kaiken tarvitsemansa kotikunnastaan, niin Vaasasta katoaisi aivan varmasti suuri määrä erilaisia palvelualan työpaikkoja ja siten myöskin kaupungin kassasta veromarkkoja. Ei se ihmisien käytössä oleva raha katso kuntarajoja.
Palvelualan työpaikkoja toki katoaisi. Aivan oikein. Mutta n. 7000 ihmistä käy naapurikunnista täällä työssä, mm. palvelualalla. Jos siis ne katoavat työpaikat olisivat juuri niitä, niin Vaasan talous ei kärsisi tästä.

Quote
Kuinka paljon vaasalainen veronmaksaja maksaa siinä tapauksessa kun maahanmuuttaja, jolla ei ole työtä käy vaimoineen ja lapsineen uimahallissa?
Saman verran kuin ihan syntyperäinen työtön - tai koululainen. Enemmistö maahanmuuttajista on työssä, esim. ABB:llä Wärtsilässä, ravitoloissa. Aika monet ovat luoneet uusiakin työpaikkoja. Mitä tulee taas kiintiöpakolaisiin niin valtio maksaa heidän kaikki kustannuksensa kolmen vuoden ajalta. Systeemin pyörittäminen tuo myös työpaikkoja.

Lueskeilin tuossa Vaasan historiaa ja koko Vaasan synty+elinkeinot ovat olleet melkeinpä pelkästään ulkomaalaisten ja maahanmuuttajien varassa.

2028
Vaasa / Re: Mansikkasaari
« on: 13. 05. 2006 19:07 »
Mansikkasaaren rakentamisessa on muutama ongelma:

.

Jos saarelle tulee asuntoja on rakennettava toinenkin silta ja muu kunnallistekniikka.Sen maaperä on saastunutta (siitä lienee osa jo siivottu?) eikä käy ehkä asumiseen ilman massanvaihtoja. Eli se maksaisi miljoonia.

Tuskin löytyy grynderiä joka on valmis ottamaan riskin ja maksamaan rakennusoikeudesta sellaisen summan, jolla edes kustannukset peitettäisiin. (Onko oikeasti Vaasassa suurta kysyntää tuulisen saaren luxushintaisille asunnoille riittävästi. Muuttaisiko tosiaan joku ihan oikeasti muualta Vaasaan vain ko asunnon takia?). Kukaan ei kiellä esittämästä kaavoitussopimusta Vaasalle ko. saaren pohjoisosasta. Ollakseen kannattava (sillat ym maksuun) täytyisi asuntojen märään olla suuri ja siitä kai tuo kiikastaa, ettei kysyntää uskota riittävästi löytyvän.

Yliopisto on ilmaissut tarvitsevansa sen tulevaksi laajenemisalueeseen.

Joka tapauksessa,tuli saarelle mitä hyvänsä, olisi se kiireesti siivottava. Vaikkapa synttäreiden kunniaksi - kunkkua ei sinen nyt voi viedä...Rakennus- ja ympäristölautakunta on jo puuttunutkin saaren siivottomuuteen ja antanut Vaasan Talotoimelle ukaaseja alueesta.

2029
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 13. 05. 2006 18:06 »
Ja sen asian unohtavat mm. Vaasalaiset että myös Mustasaarelaisten ihmisten Vaasassa ansaitsemien, verojen jälkeen käteen jäävien eurojen tiet useinmiten löytävät tiensä Vaasalaisten automarkettien ja muitten vastaavien liikkeitten kassoihin.
Sama asia on mm. Helsingissä. Sinne ympäristökunnissa asuvat kantavat eurojaan yllättävän paljon.
Meidänkin perheen käteen jäävistä tuloista menee pelkästään Vaasalaiseen markettiin n. 600 euroa/kk. Ja sen lisäksi joka työpäivä kuluu suunnilleen 10-15 euroa itseltäni Vaasalaisissa kahvi ja ruokapaikoissa. Vaimolla samoin. Eli pelkästään näistä kertyy kuukaudessa toiset 600 euroa. Yhteensä n. 1200 euroa kuukaudessa Vaasan puolella oleviin liikeisiinperustaipeiden takia. Valtaosa vaateostoksist tehdään myöskin Vaasalaisissa liikkeissä, koska Mustasaaren puolella ei ole kaipaamiamme liikkeitä.

Vaasan kaupunki ei tienaa noista ostoksista mitään. Tontit on myyty alle omakustannushinnan. Rakentaminen ja kauppa toki työllsitää ja JOS työntekijä on vaasalainen jää siitä kunnallisveroja. Jos taas myyjä on vaikka mustasaarelainen niin Vaasa ei kostu käynnnistä mitään .Liikevaihdon arvonlisävero menee 100 %:sti valtion kassaan, kuten myös valtaosa yhtiöiden mahdollisesti tuottamista voitoista perittävistä yhteisöveroista.

Silllion kun Sepi ja vaimo käy uimahallissa tai kirjastosamme niin me vaasalaiset aina aika monella eurolla avustamme Teitä. Tervetuloa silti Vaasan palveluista nauttimaan!

2030
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 13. 05. 2006 18:06 »
Kaupunki maksaa kaavoitettujen lähiöiden kunnalllistekniikan ja tonttikustannukset yhteisistä varoista. Tontin vuokra tai myyntihinta ei kata läheskään kustannuksia.

Ne, jotka rakentavat asemakaavoittamattomalle, vapailta markkinoilta hankkimalleen tontille maksavat itse kaikki kustannukset eivätkä rasita yhteistä kassaa. Näin on rakennettu viime vuosina paljon OK-taloja esim.Sundomiin ja Västervikiin.

Asuntomessujen rannalla olevien OK-tonttein hintaa ei ole vielä määritelty. Huutokauppa? Tarjouskilpailu? Tai jotain muuta.

2031
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 11. 05. 2006 15:03 »
Näistä negatiivisista uutisista (joita Tapio O. niin aktiivisesti meille tänne kirjoittaa) voisi päätellä, että kaupunki on tyrinyt messuasian ihan itse.
Faktat voivat olla, katsantokannasta riippuen, negatiiviisia tai positiivisa. Minusta kuitenkin olisi hyvä tunnustaa tosiasiat.

Hupaisaa oli lehdessä tänään se, että kaupungin messuarkkitehti
a) lintujen pesimäkausi päättyy syksyllä
b) silloin alkaa messualueen massanvaihto
c) liito-oravametsän tuhoamatta jättäminen ja talojen siirto RANTAMUTAAN oli MILJOONAN EURON KÄDENOJENNUS KAUPUNGILTA YMPÄRISTÖSEURALLE!
d) Kuparisaareen ei olisi tarvinnut ajaa toista sataa tuhatta kuutiota täytemassoja kuten nyt valitulle messualueelle.
Siirto siis tapahtui Hallasmaan mukaan kädenojennuksena VYS:lle, ei esim. lainsäädännöstä (tai Länsi-Suomen Ympäristökeskuksesta) johtuen.... (Mustikkamaan kaavahan kaatui juuri viime mainittuun ja lainsäädäntöön).

Jos Asuntomessuista kerrottaisiin avoimesti, mitä ne maksavat, mitä hankkeita se syrjäyttää, näytettäisiin havainnekuvana miltä rantaraitti rakentamisen jälkeen näyttäisi, ja sen jälkeen tehtäisiin kansalaiskysely, avoimen TV-paneelikeskustelun jälkeen, niin minäpä väitän että selkeä enemmistö vastustaisi imago-hankettamme.

2032
Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago
« on: 10. 05. 2006 15:03 »
Mielenkiintoinen tarina exvaasalaisella. Peruspalveluiden kurjistamisprosessissa olen ylittänyt tuoda tätä aspektia esiin kun IMAGO-hyödyn nimissä on lähdetty silmät ummessa - kustannuksista tietämättä - Asuntomessuprojektiin. Asuntomessujen hinta on suuruusluokkaa 10 M€ (siitä valtuutetuille ei vieläkään ole annettu virallista arvioita). Asuntoa kohti tulevat messut aivan liian kalliiksi (50 000€?) kun ne olisi voitu aivan hyvin järjestää "kovalle maalle" paikkaan, johon muutenkin olisi rakennettu (esim merenläheisesti Sundomin louhosalueelle). Näin lisäkustannus olisi ollut marginaalinen - lähinnä messuorganisaation vaatima.

Lapsiperheitä houkutellaan Vaasaan parhaiten siten, että peruspalvelut heidän osaltaantoimivat paremmin kuin muualla. Toki asuntojakin tarvitaan ja niitähän onkin satoja vapaana.

2033
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 10. 05. 2006 08:08 »
Asuntomessut peruuntuvat ympäristöluvan puuttumiseen (nk "vesilupa). Maansiirtotyöt olisi pitänyt aloittaa viime syksynä. Lupa tulee aikaisintaan ensi vuonna. Ja se on liian myöhään se.

Kaava saattaa saada lainvoiman sitä ennen mutta se ei riitä töiden aloittamiseen. Jos asemakaavasta tulee valitus niin varmaankin yritetään syyllistää valittajaa messujen peruuntumisesta vaikka todellinen syy on vesilupa-anomuksen viivästymisessä.

Pian keisarilta riisutaan vaatteet.

Ravirata+Sundomin louhospenkereen yhteishanke olisi kiinnostava Asuntomessukohde seuraavalle vapaalle vuodelle. OK- ja rivitalot Sundomiin. Tornitalot ja lampi Raviskalle (sinnehän saa luonnollisesti virtaavasta vedestä pikku järven...).Vaasa voi sijoittaa osan rakennusmaan arvosta uuteen Laihilalle sijoittuvaan ravirataan.

2034
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 04. 05. 2006 22:10 »
Päätöksen valmistelemiseen ryhdytään, kun asiaa on riittävästi selvitetty ja asiasta on tiedotettu.

Nyt ollaan lupa-asiassa vasta aivan alkumetreillä. Päätöstä ei ole vielä edes aloitettu valmistella. Nyt vasta tänään 5.5 alkaa tiedotusvaihe joka kestää kuukauden.
Aika absurdi väite että lupa olisi jo keskiviikkona tullut. Ei kyllä osoita kovin suurta asiantuntemusta lautakunnalta ja sen esittelijöiltä kun tälläinen väite menee läpi.
Onkohan tuo tieto kirjattu pöytäkirjaan? Mielenkiintoista.

Ihmettelen kiirettä aloittaa tonttijako. Varausmaksu on 1500 € OK-talolta ja vaikuttaa siltä, että mainitussa aikataulussa on vaikea pysyä.

Lautakunnn  päätösesityksessä ei  puhuttu mitään mahdollisesta varausmaksun palauttamisesta jos hanke jostain kumman syystä viivästyisi / raukeaisi.

2035
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 04. 05. 2006 20:08 »
Quote
Vesiluvan päätöksenteko
Päätöksen valmistelemiseen ryhdytään, kun asiaa on riittävästi selvitetty ja asiasta on tiedotettu.
Ympäristölupavirastossa päätös tehdään kolmijäsenisessä kokoonpanossa. Asian käsittelijöitä valittaessa otetaan huomioon, että käsittelijöillä on juuri kysymyksessä olevan asian vaatimaa asiantuntemusta.
Ratkaisu tehdään sen perusteella, mitä asiaan sovellettavassa lainsäädännössä on säädetty. Luvan myöntäminen edellyttää yleensä, että hankkeen hyödyt ovat haittoja suuremmat.
Kirjallinen asiakirja
Päätöksestä laaditaan kirjallinen asiakirja. Siinä selostetaan asiaa ja osapuolten vaatimuksia. Ratkaisun lisäksi esitetään perusteet, joilla siihen on päädytty. Kun hankkeelle myönnetään lupa, annetaan samalla määräykset, joiden mukaan hanke on toteutettava.
Päätökseen liitetään valitusosoitus, josta selviää, miten ratkaisusta voi valittaa, ellei ole siihen tyytyväinen.
Päätös on julkinen asiakirja. Siitä voi jäljennösmaksua vastaan tilata jäljennöksiä sen viraston kirjaamosta, joka päätöksen on tehnyt.

Yleiskuvaus vesilain mukaisen hankkeen menettelystä päätöksenteossa

 
   Hakemus
                  |      
   Täydennys
                  |
    Kuulutus
                  |
 Muistutukset
 ja mielipiteet
                  |
Hakijan selitys
                  |
     Tarkastus
                  |
 Päätösistunto
                  |
    PÄÄTÖS
                  |
Päätöksen tiedoksianto,
 mahdolliset vastineet
           valituksista
                  |
Lainvoimaisuus ja/tai             Valitusasteen ratkaisu
Vaasan hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus


Valitus vesiluvasta
Ympäristölupaviraston päätöksiin, jotka perustuvat vesilakiin, haetaan muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valituksen saa tehdä:
1.   se, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea,
2.   rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät,
3.   toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät,
4.   alueellinen ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja
5.   muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.

Valituksen käsittely
Valituksesta tiedotetaan niille henkilöille ja viranomaisille, joita asia koskee. Nämä saavat antaa valituksesta vastineen. Valitus, siitä annetut vastineet ja kaikki asiaa käsiteltäessä kertyneet asiakirjat toimitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus antaa asiasta käsittelyn jälkeen päätöksen.
Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen tyytymätön voi valittaa edelleen korkeimmalle hallinto-oikeudelle.
Alla olevassa laissa todetaan mahdollisesta vesiluvan mukaisten töiden aloittamisluvasta ennen kuin PÄÄTÖS on saanut lainvoimaa. Suomeksi se tarkoittaa että PÄÄTÖS on ensiksi oltava olemassa eli koko prosessi täytyy olla loppuun käyty ennen kuin aloittamislupaa edes voidaan harkita. 
Jos mainittu aloittamislupa annettaisiin, niin se tarkoittaisi sitä, että jos vesiluvasta on tehty valitus, niin siitä huolimatta voitaisiin työt aloittaa. Koska lupaprosessi kestää yleensä vuoden niin tämäkin mahdollinen aloittamislupa venyisi ensi kevääseen.
Mitä todennäköisimmin on kyse sen laatuisista toimenpiteistä että kyseistä aloituslupaa ei myönnetä, vaan on odotettava päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Se tulee lainvoimaiseksi vasta kun valitusaika on loppunut tai mahdollinen valitus on korkeammissa oikeusasteissa (VHO + KHO) käsitelty. Arvioin, että mikäli aloituslupa tulisi vastoin odotuksia niin silloin töihin päästäisiin 2007 keväällä. Mikäli aloituslupaa ei tule ja valitus tehdään, niin aloitus siirtyy vähintään 2008 vuoden puolelle. Tämä on siis aikataulu, mikäli kyseisen luvan käsittely noudattaa yleistä käytäntöä. On tietenkin mahdollista, että sitä jotenkin saadaan nopeutettua mutta kun katsoo kymmeniä jonossa olevia hankkeita niin varmaan kaikilla muillakin kova kiire.

Minusta hankkeen aikataulu on epärealistinen ilman yhtään valitustakin. Tuntuu perin hassulta kun tontteja jo aletaan jakaa ja rahaa niistä periä. Eihän asemakaavaa ole vielä käsitelty edes kaupunginvaltuustossa – ei ole olemassa tontteja,  joita jakaa. Ja rakennusten olisi oltava valmiina toukokuussa 2008! Tässä on nyt jotain perin outoa.


Quote
Rakentamistyön aloittaminen ja lupaehtojen muuttaminen   

26 § (6.8.1982/606)

Ympäristölupavirasto voi lupapäätöksessään oikeuttaa hakijan ryhtymään jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista yrityksen toteuttamista tarkoittaviin töihin ja työn suorittamiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin (töidenaloittamislupa). Tällainen lupa voidaan myöntää, jos

1) töiden kiireellistä aloittamista on pidettävä tärkeänä pitkäaikaiseen, hakemuksen perustana olevaan rakentamissuunnitelmaan sisältyvän työn aloittamiseksi tai valmistamiseksi; tai

2) töiden aloittamisen lykkääntymisestä aiheutuisi hakijalle huomattavaa vahinkoa ja sen aloittaminen voi tapahtua tuottamatta muille vesien käyttömuodoille tai luonnolle ja sen toiminnalle huomattavaa pysyvää haittaa, jos lupa muutoksenhaun johdosta evätään tai sen ehtoja muutetaan; taikka

3) kysymys on hankkeesta, johon ympäristölupavirasto on antanut luvan tämän luvun 6 §:n 1 tai 3 momentin nojalla ja joka ei sanottavasti vaikuta vesioloihin. (4.2.2000/88)

Töiden aloittamisluvassa voidaan myöntää oikeus vain sellaisiin töihin ja toimenpiteisiin, joiden suorittamisen jälkeen olot voidaan olennaisilta osin palauttaa entisen veroisiksi siinä tapauksessa, että lupa evätään tai sen ehtoja muutetaan. Työt ja toimenpiteet on lupapäätöksessä mahdollisuuksien mukaan yksilöitävä.

2036
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 03. 05. 2006 21:09 »
Uutta tietoa Asuntomessujen vesilupakäsittelystä. Asia tulee vireille ylihuomenna 5.5.2006 ("Hakemuksen tiedoksiantokuulutus" julkaistaan) ja siihen on kuukauisi (6.5 asti9 aikaa antaa lausuntoja. Ymmärtääkseni kuka tahansa vaasalainen saa siitä lausua mielipiteensä.

Sen jälkeen alkaa varsinainen luvan käsittely, joka normaalsiti kestää n. vuoden. Viime vuonna vireille pantuja lupa-asioita on kymmeniä jonossa. Onpa siellä lukuisia 2004  vireille pantuja asioita.

On toki mahdollsita saada myös lupa töiden aloittamiseen ennen luvan saantia, ja sitä on anottukin. Sen luvan saanti ei ole todennäköistä näin merkittävässä asiassa.

2037
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 03. 05. 2006 13:01 »
Viimeinkin tulio tietoon (löysin sen Telan esitylistalta) arvio Asuntomessujen kunnallisteknisistä kustannuksista.

Vielä jäi epäselväksi tämä seikka. Asuntomessuille on muistaakseni ilmoitettu tulevan n 200 asuntoa. Ymmärtääksenisiis juuri tuon Asuntomessualueen kunnallistekinset kustannukset ovat tuo 6,6 M€. Koko kaavamuutoalueen asuntomäärä (esim moottoritien vieressä-, sillan kupeessa) on 350 asuntoa mutta nuo toiset toetututaan sitten joskus jos totetutetaan (on ilmoitettu, että jos kysynt'' myöhemmin ilmaantuu).

Täten Asuntomessuasuntoa kohti tuleva kunnallistekninen kustannus olisi n. 33 000 €/asunto. Lisäksi tulevat tietysti esim tälle vuodelle varattu 650 000 €:n Asuntomessujen toimistokuluihin ja viime vuonna käytetyt rahat, ensi ja seuraavan vuonna käytettävät rahat, jolloin ylitetään kai jo 40 000 €/asunto.

Ehkä olen ymmärtänyt jotain väärin?Ei kai se nyt noin kallista voi olle?  Mitä kokonaiskustannuksiin on oikein laskettu?

Kuten tuossa lausunnossa on mainittu on alueen rakentamisen aloitamisella kiire koska alue rakentuu pitkälti savikon ja liejun päälle. Kuitenkaan aloituksen ehtona oleva vesilupa-asia ei olel vielä edes vireillä ( ks http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=7624&lan=fi ). Se kestää vireilletulon jälkeen  yleensä noin vuoden ja mahdollisen valituksen käsittely toisen vuoden.
.

Quote
   Kaupunkisuunnittelu pyytää Telan lausuntoa asuntomessualueen asemakaavaehdotuksesta. Kaava-alue käsittää moottoritien lounaispuoleisen alueen Emäntälahdesta Harstadinkadulle ja Uumajankadulle saakka. Kaava sisältää 30.000 k-m2 rakennusalaa ja 350 asuntoa.

   Katutoimi pitää kaavaehdotusta periaateratkaisultaan hyvänä. Yleissuunnitelman perusteella tehty kokonaiskustannusarvio on 6,6 miljoonaa euroa. Kunnallistekniikan ja ympäristötöiden kustannukset ovat noin 222 €/k-m2 ja 19.000 €/asunto. Kustannuserittely on liitetty aktiin.

   Alueen rakentamisen aloituksella on kiire. Iso osa ranta-alueesta sijaitsee joko savikolla tai peräti liejun päällä. Nämä alueet pitää ensin ruopata ja läjittää alueen eteen rakennettaviin saariin sekä Hietalahden venesatamaan. Savikkoalueet tulee stabiloida.

   Katutoimi on arvioinut, että välittömästi asuntomessuja varten tulee rakentaa Ketunka-tu, Teirinkatu, Majavapolku, Liito-oravankatu, raitit J1 ja J2 sekä saariraitti. Näiden katujen pohjavahvistustöiden on arvioitu maksavan noin 350.000 €, kadunrakennustöiden 900.000 € ja katuvalaistuksen 195.000 € eli yhteensä vajaa 1,5 M€. Ketunkadun rakentaminen olisi hyvä aloittaa syksyllä 2006. Rinnakkaistien siirto kiertoliittymineen toteutuu kerrostalokorttelin AK 17 rakentamisen yhteydessä myöhemmin.

Tässä muuten messujen asunnot:
Quote
-   perinteisiä omakotitontteja (AO) 19 kpl kortteleissa 99, 100, 101 ja 102 Liito-oravankadun molemmin puolin,
-   ”tiivis-matala”-tyyppisiä, lähinnä yhtiömuotoisena toteutettavia pientalotontteja (AP) 6 kpl kortteleissa 103, 104 ja 105 Majavanpolun molemmin puolin,
-   kolme kerrostalotonttia (AK), jotka sijaitsevat Kielinkadun varrella kortteleissa 91 ja 90.

Tänään olevssa TeLan kokouksessa tinto julistetaan haettavaksi 15.5 lähtien.:
   
Tontin varaajilta peritään varausmaksuna
-   AO-tontit       1500 €
-   AP-tontit       5000 €
-   AK-tontit       15000 €

Quote
Rakennusten on oltava valmiina toukokuussa 2008 ja piha-alueet kesäkuussa 2008....
Rakentajilta peritään normaalit tontinluovutukseen liittyvät kustannukset, kuten liittymismaksut infraverkostoihin sekä tontin lohkomisesta ja kauppakirjan ja vuokraso-pimuksen laadinnasta aiheutuvat kulut.

Aikataulultaan lupa-asioissa varsin haastava projekti!


2038
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 28. 04. 2006 08:08 »
Ympäristöseura näkyy olevan vielä sotajalalla messuja vastaan:
http://www.vasabladet.fi/lokalt.asp?docID=15724
Eli valitus näyttää väistämättömältä. Keijo Ullakko toteaa kuitenkin yllättäen, että aikataulu kestää puolen vuoden viivästyksen valituksen vuoksi. Vesilupavalitus ei kuulemma vaikuta messujen toteutumiseen. Saas nähdä miten käy...

" –Vi är inte emot mässan." sanoo ympäristöseuran edustaja Vbl:n mukaan. (emme vastusta messuja)

Quote
De (Ympäristöseura) har redan besvärat sig till domstolen i anslutning till mässan, gällande ett vattentillstånd som dock inte är avgörande för hela mässan.

Tuo edellinen on minulle mysteeri. Toimittaja lienee ymmärtänyt joitan väärin, sillä vesilupa ei ole edes vireillä vielä. Kun se tulee aikanaan vireille niin se ensimmäisesksi lähetetään laajalle lausuntokierrokselle. Itse päätös (siis lupa tai hylkäys) tulee yleensä vasta noin vuoden kuluttua vireille panosta.
Ei siis ole olemassa mitään vesilupapäätöstä, josta olisi edes voinut valittaa.  Tuo lehden tieto ei siis voi pitää paikkaansa. Ymmärtääkseni vesiluvalla on mitä suurin merkitys messuille, sillä eihän mitään maansiirtotoitä rannalla ja varsinkaan virallisen vesirajan meren puolella voi aloittaa ilman lupaa. Siihen ei mahdollinen aemakaavan vahvistuminen riitä. Merkittävä osa messualueesta sijaitsee nykyisen rantaviivan (siis kartalla olevan) meren puolella.

Minusta tilanne vaikuttaa messujen aikataulun kannalta huolestuttavalta ennen kaikkea vesilupa-anomuksen pahan viivästymisen takia.

2039
Vaasa / Re: Vaasan parhaat ravintolat
« on: 26. 04. 2006 12:12 »
"Birran yläkertaan" ollaan rakentamassa aasialaista ravintolaa. Sen testaan heti kun avautuu.

Kaipaan Vaasan keskustasta ihan rehellistä suomalaista perusruokaa tarjoavaa"ruokalaa". Seisovasta pöydästä lounasaikana perusruokaa (makkarakeittoa, siskonmakkarakeittoa, jauhelihakastiketta, karjalanpaistia,sianluusoppaa, makkarakastiketta, läskisoosia, kaalikeittoa lampaanlihalla, torstaisin hernesoppaa, jossa kunnon läskiä)  sitten eteläpohjalaisia etnisiä sovelluksia kuten, muttia, talkkunaa, klimppisoppaa. Keitettyjä tuppiperunoita pitää aina olla!

Ja sitten sitten ainakin listalta tilattuna tuoreesta Merenkurkun kalasta tehtyä paistettua silakkaa, siikakeittoa ja uunisiikaa.  Kyllä paistettua silakkaa pitää saada kunnolla tehtynä muulta kuin "Sikalasta" (Sea Horse, Hki)!

Suutarinlohta särpimiksi. Maalahdenlimppua ruisleivän lisäksi. Ja oikeaa voita!

Mitään musiikkia ei saa siellä soida! Rauhallinen, hiljainen ja siisti paikka, jossa myös vessat siivotaan pari kertaa päivässä. Käsipyyhkeet eivät lopu ja roskakorit eivät pursua lattialle...

Taitaa suomalainen itsetunto olla niin matalalla kun vain ulkomaalaivivahteisa jäljitelmiä tuputetaan.

(Onko kukaan käynyt Teituvalla? Siellä on suomalainen nen meininki. Niin muuten Juustoportillakin - asiakkaita piisaa molemmissa linja-autolasteittain!)
Edit: piti vähän korjata ja täydentää.

2040
Vaasa / Re: Mansikkasaari
« on: 24. 04. 2006 10:10 »
Ehkä vähän off- topic mutta tällainen hanke on vireillä:

Merten talo – osaamis- ja innovaatiokeskus -nimiselle tavoite 2 -hankkeelle myönnettiin jatkorahoitusta (varoja Euroopan aluekehitysrahastosta enintään 28 060 euroa, valtion rahoitusosuutta enintään 20 000 euroa) vuodeksi 2006.

Hankkeen tavoitteena on luoda Mustasaaren Fjärdskäriin osaamis- ja innovaatiokeskus, joka toimii
 1) erilaisten saaristoon liittyvien toimintojen koordinoivana tahona, jonka keskeisenä elementtinä toimii merikalastusmuseo,
2) kulttuurimaantieteellisenä keskuksena,
3) luonnon audiovisuaalisen esittelyn keskuksena; saariston kasviston, eläimistön ja kulttuuriympäristön esittely eri vuodenaikoina sekä maalla että merellä,
4) Merenkurkun geologisena tutkimuskeskuksena, mahdollisesti myös maaseutututkimuksen keskuksena,
 5) porttina Merenkurkun mahdolli-loudellisesti kannattavana kokonaisuutena, jossa eri toiminnat tukevat toisiaan niin, että kävijätiheydestä tulee riittävä.
– Hankkeen päämiehenä on Mustasaaren kunta, ja kohdealue on Pohjanmaan varsinainen tavoite 2 -alue eli saaristo.

Pages: 1 ... 49 50 [51] 52 53