Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Peris

Pages: 1 [2]
41
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 24. 05. 2007 22:10 »
Ihannetilanteessa virkavastuulla toimiva virkamies toimii tasapuolisesti ja tekee päätösesityksensä sen pohjalta.

Siinä olen ehdottomasti Osalan kanssa samaa mieltä, että kaupungin tulee kohdella kansalaisia tasavertaisesti. Tulee olla pelisäännöt, ja myös selkeät kriteerit joiden perusteella voidaan tehdä poikkeuksia tai huojennuksia tms. Näiden poikkeusten tulee sitten tasavertaisesti koskea kaikkia samanlaisia tai samalaisessa tilanteessa olevia. Se on ainoa tapa, jolla kansalaisten luottamus kunnalliseen päätöksentekoon säilyä - tai rakentua, jos sitä ei ole (tässä foorumissa ainakin ajoittain on melko vähissä).

Tuo kommentti oli siis yleisluonteisesti. En ole ehtinyt viime päivinä tutustua tähän keskusteluun enempää, joten ehkä odotan sitä rautalankamallia, josta voi nopeasti vilkaista, että kuinka näitä eri rakennusprojekteja kohdellaan.

--peris

42
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 24. 05. 2007 22:10 »
Kolmoselle:

Miksi ihmeessä pitää periaatteen vuoksi vastustaa kaikkea, mitä ei tehdä julkisilla varoilla? Kondis-hankkeessa tuotetaan liiketoimintana palveluita maksua vastaan. Koska Kondi-hanke toteutetaan yksityisellä rahoituksella, ei se raha ole pois kaupungin kassasta tai kaupungin sosiaalipalveluiden rahoituksesta. Saattaapi jopa olla, että jokunen tarvitsee vähemmän tai myöhemmin julkisia palveluita, jos Kondis-asunnossaan voi hyvin.

Annetaan vaan mahdollisuudet liiketoimintaan. Se on kyllä todella harvoin pois kaupungin kassasta. Lienee myös luonnollista, että liiketoimintaa suunnitellaan sellaisille tahoille joita on olemassa, joilla on tarpeita ja joilla on varaa ja halua maksaa tarpeidensa tyydyttämisestä. Ei se tee liiketoiminnasta pahaa, jos se suuntautuu yleisesti erityisen hyvänä pidettyyn asiaan, eikä se ole muilta pois.

--peris

43
Yleistä keskustelua / Re: Auto, vain ympäristöongelma?
« on: 24. 05. 2007 22:10 »
En tiedä, mutta Helsingin sanomat väittää seuraavaa:
"Amerikkalaiset autojätit ovat vaikeuksissa ulkomaalaisen kilpailun vuoksi. Joidenkin tulkinnan mukaan siksi, että ne rakensivat bensaa ryövääviä maasturimalleja, kun kilpailijat toivat markkinoille pieniä ja vähän kuluttavia – ympäristöystävällisiä – autoja.

Tilastot näyttävät, että maasturimallien kysyntä on viime aikoina vähentynyt ja aasialaiset perheautojen valmistajat, kuten Toyota, ovat kasvattaneet markkinaosuuksia."



Etsiskellessä tuota mainitsemaani uutista löytyi myös seuraava:

"New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin kehittämän suunnitelman mukaan kaupungin 13 000 taksia vaihtuvat asteittain ympäristöystävällisempiin malleihin (hybrideiksi) vuoteen 2012 mennessä."
Lokakuuhun 2008 hybridi-takseja pitäisi olla 1000 ja vuosittain määrää kasvatetaan viidenneksellä, jotta tavoite saavutetaan 2012 mennessä. Pitkä siirtymäaika, mutta ihan hyvä suuntaus.

"Vuonna 2020 Toyota valmistaa pelkästään hybridi-autoja."


Ihan hyvä, mutta toisaalta. Elintaso nousee esim. Kiinassa. Kun Kiinassa ostetaan jokaiseen talouteen edes yksi auto, niin... Jossain oli arvailuja, että Kiina ohittaisi automyynnissä Yhdysvallat vuonna 2010. Ja vielä kun huomioi tämän eteen tulleen uutisotsikon: "Vanhat autot saavat toisen elämän Afrikassa. Viime vuonna Suomesta vietiin Etiopiaan 160 loppuun ajettua autoa." Siinä taas esimerkki ei-esimerkillisestä kierrätyksestä.

--peris

44
Valtuuston tietoon / Re: Kuntaliitos Vaasa-Mustasaari
« on: 24. 05. 2007 21:09 »
Mutta isäni oli töissä juuri Vaasan sähköllä.  Se oli hyvä työpaikka.  Joka tapauksessa se lienee harvoja tuottavia Vaasan kaupungin omistuksessa olevia yrityksiä.  (oletan että se on vaasan kaupungin.  voin olla väärässä).  Vaikka olen vain Lastenkodinkadulta kotoisin, eli Vaasan kaupungista, olen kuullut ajatuksen, että "lypsävää lehmää ei kannata myydä".  Sehän tuottaa voittoa ja siis meidän Vaasalaisten eduksi.  Kannattaako todella myydä "lypsävä lehmä"?

Hyvä on ettei Vaasan sähkön tuottavinta osaa aikanaan myyty joidenkin myyntihaluista huolimatta. Toki paljon kiitosta yhtiön tuloksellisuudesta ja kannattavuudesta kuuluu myös yhtiön nykyiselle johdolle, jonka toiminta vaikuttaa varsin pätevälle.

Näissä myyntipuheissa kannattaa nykyään muistaa, että Vaasan sähkön tuloista melkoinen osuus tulee Vaasan kaupungin ulkopuolelta. Eli ainakin osa lähikuntiin veronsa maksavista tuovat tätä kautta rahaa Vaasan kaupungin kassaan. Mutta vaasalaisille tärkeänä seikkana on yhtiönkin raportoima kokonaishyöty, jossa huomioidaan rahallisen tuoton lisäksi myös se, että kaupungin asukkaat saavat edullisempaa tuotetta. Asiasta löytyy tietoa ja pylväitä TarLan raportissa sivulta 7 : http://www1.vaasa.fi/ktwebbin/docisa.dll?323030375c303330355c37333130333937362e444f43++doc


Vaasan sähkö maksoi kaupungille 12 miljoonaa euroa ylimääräisiä osinkoja. Samalla tiedossa on, että päästökauppa tulee entisestään hankaloittamaan alan yrityksiä. Samaisesta TarLan raportista voidaan myös laskea, että verrokkiyhtiöihin verrattuna Vaasan sähkön investoinnit suhteessa liikevaihtoon ovat pienimmät. Tämä tarkoittanee yhdistettynä päästökaupan vaatimuksiin, että tulevaisuudessa on investointeja tiedossa, mikä taas tarkoittaa sitä, ettei kaupunki voi laskea menojaan kovin vakaasti tämänkään lypsy lehmän nimiin samassa mittakaavassa kuin tuloutus nyt toteutui. Nämä haasteet on tosin kaikilla muillakin sähköyhtiöillä, joten ei hyvässä tilassa olevaa yhtiötä kannatta nyt lähteä myymään kun se kuitenkin palvelee omistajan lisäksi myös kaupungin asukkaita hyvin kilpailukykyisillä hinnoilla.

Toivottavasti kaupungin hyvä vuotuinen tulos ja Vaasan sähkön maksamat ylimääräiset osingot eivät intouta päättäjiä lähitulevaisuudessa ainakaan sitoutumaan mittaviin kuluihin, jotka tulevat toistumaan vuodesta toiseen.

Samanlaista pelkoa on ilmassa näiden kuntaliitospuheiden osalta, että mielipiteitä liitoksista lyödään lukkoon tämän hetken tilanteen perusteella. Ei jakseta katsoa kovin kauas tulevaisuuteen. Onko jokaisen kunnan pakko yrittää pitää itsensä hengissä, jos voitaisiin aloittaa yhdessä toimiminen, kun kaikilla menee vielä jotenkin? Eikö olisi parempi yhdistää muutama vielä nykyisin menestyvä kunta kuin vuosien kuluttua ihmetellä, että mitä saadaan kun laitetaan kaksi köyhää yhteen?

--peris

45
Yleistä keskustelua / Re: Auto, vain ympäristöongelma?
« on: 24. 05. 2007 14:02 »
Jostain luin juuri (olisiko ollut Kauppalehti), että markkinat ovat muuttumassa jopa Ameriikassa. Jenkeissä niin yleisten city- ym. maastureiden, SUV sikäläisittän, myynti on laskenut jopa romahdusmaisesti.

Jos isojen autojen tyyssijassakin markkinat suuntaavat jo itsekseen tähän suuntaan, niin kuinka iso muutos kulutuksen kohdistumisessa olisi, jos tätä kehitystä hiukan avitettaisiin valtion toimilla?

--peris

46
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 13. 05. 2007 19:07 »
Minun käsitykseni oli, että valtuustossa olleissa kartoissa liikenneyhteys oli katkaistuna, koska siihen oli piirrettynä laatoitettu alue (tori tms.).

Kaavahan ei lopullisesti päätä liikenneyhteyden katkaisemisesta tai säilyttämisestä, koska liikennejärjestelyistä käsittääkseni tullaan päättämään myöhemmin. Liikenneyhteyden katkaisemista pidän kuitenkin melko todennäköisenä liikenneturvallisuuden nimissä, koska aivan nykyisen risteyksen viereen tulee todella iso risteys, minkä tienoilla nopeudetkin lienevät suurempia kuin ruuhkaisimmassa keskustassa.

Eikö Säntin ongelma tulisi ratkaistua, jos Postitalon luona olevan nykyisen taksikopin kohdalla säilyisi mahdollisuus ylittää puistikko? Tällöin Säntin toimitiloille ja myös uuteen tornitaloon pääsisi kätevästi Hovioikeudenpuistikolta. Tuo puistikon ylitys tuskin olisi liian vaarallinen, kun tuossa kadun kohdassa nopeudet eivät ole suuria eikä liikennekään vilkkainta keskustassa. Luulisi, että tällaisista liikennejärjestelyvaihtoehdoista voisi neuvotella ennen kuin jotain hyväksytään.

Olenko ihan väärässä, jos muistelen että tuolle alueelle tulee jonnekin aseman/radan tienoille lisää yleisiä parkkipaikkoja, jotka auttavat tuon keskustan kulman liikkeitä?

--peris

47
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 13. 05. 2007 19:07 »
Tarkastuslautakunta kiinnitti kiistellyssäkin raportissaan kaavoituksen toimivuudesta huomiota kaavoitustoimnnan organisoimiseen seuraavasti:

Vaasan organisaatiomalli on ongelmallinen siksi, että kaavoituksen luonnollisilla yhteistyökumppaneilla, teknisen toimen eräillä toiminnoilla ja rakennusvalvonnalla, ei ole yhteistä virkamiesjohtoa. Helposti käy niin, että kaikki yksiköt toimivat toisistaan riippumatta itsenäisesti. Yhteistyö vaatii normaalia enemmän panostusta ja se usein saattaa riippua eri viranhalti-joiden henkilökohtaisista suhteista.


Kaupunginjohtajan vastuulla oleva kaupunkisuunnittelu vastaa yleiskaavoituksesta ja teknisen apulaiskaupunginjohtajan vastuulla oleva tekninen toimi vastaa asemakaavoituksesta. Aika konkreettisesti tulee tarkastuslautakunnan huomio esille, jos kaupunkisuunnittelun kaavoitusarkkitehti ja teknisen toimen apulaiskaupunginjohtaja eivät tiedä millainen kaava valtuustossa on hyväksytty...


--peris

48
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 12. 05. 2007 17:05 »
Kondis-hankkeessa esityksessä on lisärakennusoikeutta myös palokujalle. Onko siitä julkista tietoa mitä palokujalle suunnitelmassa tapahtuisi? Onko siinä mahdollista Osalan ajatus, jossa palokuja jäisi esimerkiksi katettuna yleisön käyttöön? Vai onko tuon palokujan säilyttäminen edes tarpeellista, kun se on käytännössä jo nyt rakennettu?

--peris

49
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 12. 05. 2007 16:04 »
Kävin tuolla Kuntaliiton sivuilla lueskelemassa kaikki aiheeseen liittyvät sivut läpi. (http://www.kunnat.net/k_peruslistasivu.asp?path=1;29;145;30546;38442;25193;32444 Maankäyttösopimukset ja Käyttökorvaus)

Minusta näytti sille, että kh:n esittelyteksti on aivan oikeassa.

Ennen kaavan nähtävillä oloa:
Maankäyttösopimuksessa ei voi sopia muusta kuin kaavoituksen aloittamisesta ja kaavoituksen kustannusten jakamisesta kunnan ja maanomistajan välillä.

Nyt sinä muutit tuota tekstiä mieliseksesi.

En ole muuttanut mitään, kyseessä on oma lauseeni tiivistelmänä - ei lainaus. Mainitsemani linkin takaa löytyy aika paljon tekstiä useiden linkkien alta.

Oikea teksti kuuluu:
Sitovasti voi ennen kaavoitusprosessia tai sen alkuvaiheessa sopia vain kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä kustannuksista.

Aivan, "voidaan sopia vain kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä kustannuksista" = kaavoituksen käynnistämisestä + kaavoitukseen liittyvistä kustannuksista.

Maanomistajan korvattavaksi voi tulla muitakin yhdyskuntarakentamisesta johtuvia kustannuksia kuin kaavoitukseen liittyviä kustannuksia. Näistä ei voi sopia maankäyttösopimuksella sitovasti ennen kuin kaava on nähtävillä.


Mutta missasit koko edellisen viestini pääpointin: Esittelytekstissä ei ole puollettu Kondis-hankkeelle alennettuja hintoja yleishyödyllisyyden perusteella eikä lopullisen hinnan solmimista maankäyttösopimuksessa ennen kaavoituksen nähtävillä oloa. Kondis-hanke ei ole esittänyt kumpaakaan, joten Kondis-hankkeen esitys ei siten voine kaatua näihin argumentteihin - vai?

--peris

50
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 12. 05. 2007 15:03 »
Kävin tuolla Kuntaliiton sivuilla lueskelemassa kaikki aiheeseen liittyvät sivut läpi. (http://www.kunnat.net/k_peruslistasivu.asp?path=1;29;145;30546;38442;25193;32444 Maankäyttösopimukset ja Käyttökorvaus)

Minusta näytti sille, että kh:n esittelyteksti on aivan oikeassa.

Ennen kaavan nähtävillä oloa:
Maankäyttösopimuksessa ei voi sopia muusta kuin kaavoituksen aloittamisesta ja kaavoituksen kustannusten jakamisesta kunnan ja maanomistajan välillä.

Kaavan nähtävillä olon jälkeen:
Maankäyttösopimuksessa voidaan sopia muistakin asioita, kuten esimerkiksi hinnasta ja rakennusoikeuden määrästä. Jos sopimusta ei synny, niin sieltä löytyy myös määräykset käyttökorvauksesta. Käyttökorvauksella tulisi korvata kunnan kustannukset yhdyskuntarakentamisesta, eli korvauksen tehtävänä ei ole kunnan rahastus. Näin korvauksen perusteen tulisi jollain tavalla olla sidoksissa todellisiin kustannuksiin.


Tässä valossa esittelytekstiä lukiessa, en löydä Kondis-hankkeen vastaisia kannanottoja. Esittelyssä vain todetaan, että nykykäytännön perusteella Kondis-hanke ei voi saada alennettuja hintoja kuten esim. yleishyödyllinen asuminen. Kun kerran yleishyödyllisiin verrattavaa alennusta ei haeta eikä maankäyttösopimusta olla vielä hyväksymässä, niin esittelytekstistä tätä vaihetta koskee oikeastaan ainoastaan siinä mainitut valtuuston hyväkymät yksikköhinnat. Tarkoittaakohan se, että kh:n ennakkopäätös hinnoista olisi, että yksikköhinnat ovat valtuuston hyväksymät yksikköhinnat?

Olisin siten kyllä ihan luottavaisin mielin edelleen Kondis-hankkeen puolesta, kun esittelytekstissä puoltoa eivät ole saaneet ne asiat, joita ei ole edes haettu. Hanketta taidetaan haluta niin paljon, että jokainen asiaan liittyvän selvityksen sivujuonnekin tuntuu hankkeen vastustamiselle.

--peris

51
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 21:09 »
Kondiksen osalta ei ole missään kohdassa anomusta vedottu sen yleishyödyllisyyteen. Kuitenkin juuri tuo valmistelijoiden käyttämä termi on johtanut koko valmistelun tarkastelemaan Aravasäännöksiä yms.
jotka eivät millään tavalla liity Kondikseen ja sen palveluihin.

Todellisuudessa emme ole pyytäneet kaupungilta minkäänlaista rahallista alennusta.

Tätä kohtaa jäin vielä ihmettelemään. Esittelytekstissä sanotaan näin:
Quote
Kondis Finland Oy:n perustajajäsenet ovat ehdottaneet, että kaupungin valvonta- ja ohjausintressi, nimenomaan yleishyödyllisyyden osalta, voidaan turvata antamalla kaupungin valitsemalle edustajalle paikka yhtiön hallituksesta.

Jossain on kai siis mennyt väärää tietoa ja valmistelu lähtenyt tuon yleishyödyllisyyden/alennetun hinnan mahdollisuuden pohdiskelun urille. Viestittäkää ennen kokousta nyt, että tästä ei ole asiassa kyse.

--peris

52
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 21:09 »
Ja varsinkin väitteitä siitä että kustannuksista ei muka saisi sopia etukäteen.

MKL 91 b §:
Quote
Kunta voi tehdä kaavoitukseen ja kaavojen toteuttamiseen liittyviä sopimuksia (maankäyttösopimus). Maankäyttösopimuksissa ei voida kuitenkaan sitovasti sopia kaavojen sisällöstä.

Maankäyttösopimus voidaan osapuolia sitovasti tehdä vasta sen jälkeen kun kaavaluonnos tai -ehdotus on ollut julkisesti nähtävillä. Tämä ei koske sopimusten tekemistä kaavoituksen käynnistämisestä.

Em. kohdan hallituksen esityksen perustelut:
Quote
Sitovasti voi siten ennen kaavoitusprosessia tai sen alkuvaiheessa sopia vain kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä kustannuksista. Vasta sitten, kun kaavoitus on edennyt vaiheeseen, jossa kaava on luonnoksena tai ehdotuksena asetettu nähtäville ja osallistumis- ja arviointimenettelyn mahdollistama kaavan julkinen arviointi on mahdollista, kunta voi tehdä sitovia sopimuksia kaavan toteuttamiseen liittyvistä kysymyksistä, mutta ei silloinkaan itseään kaavoittajana kaavan sisältöön sitoen.

Näin ollen väitän edelleen, että maankäyttösopimuksella ei voi sitovasti sopia hintaa ennen kuin kaava on nähtävillä.

Valtuusto on hyväksynyt ns. listayksikköhinnat ja nehän ovat sitovia kunnes valtuusto niitä muuttaa. Jos mitään huojennuksia ei haeta, niin silloinhan nuo yksikköhinnat ovat voimassa. Haetaanko tässä siis ennakkopäätöstä siitä, että nyt voimassa olevia yksikköhintoja noudatetaan vaikka valtuusto ehtisi välissä niitä muuttamaan?


Silloinhan tässä asian valmistelussa olisi voinut jättää kokonaan huomiotta hinnaston alennuksen yleishyödyllisenä tai kunnalle aiheutuvien yhdyskuntarakentamisen kustannukset ym. Toisaalta hyvä, että asia on kunnolla valmisteltu. Ehkäpä tilannetta olisi selvittänyt, jos meillä olisi ollut esityslistassa myös esitys nähtävänä.

--peris

53
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 19:07 »
Kondiksen osalta ei ole missään kohdassa anomusta vedottu sen yleishyödyllisyyteen. Kuitenkin juuri tuo valmistelijoiden käyttämä termi on johtanut koko valmistelun tarkastelemaan Aravasäännöksiä yms.
jotka eivät millään tavalla liity Kondikseen ja sen palveluihin.

Todellisuudessa emme ole pyytäneet kaupungilta minkäänlaista rahallista alennusta. En voi kuitenkaan tässä kertoa tarkemmin ehdotuksemme sisältöä, mutta kokonaisuudessaan se tarkoittaa, että olemme ilmoittaneet kaupunginjohtaja Lumiolle valmiutemme kokonaispakettiin, joka merkitsee meille rahallisesti täsmälleen samaa rahasummaa kuin 25 000 rakennusneliön maankäyttömaksu.

Sittenhän kyseessä ei ole ongelmaa tuon kaupungin hinnaston alentamisen osalta, vaan kaupunki voi määritellä hinnan ilman alennuksia. Tosin sitäkään sopimusta ei voitane tehdä sitovasti ennen kaavoistusta eikä todellisten kustannusten tiedossa oloa.

Mutta onhan se hyvä, jos kaupunki on selvittänyt mahdollisuutta hyväksyä Kondis-hanke edullisempien hintojen piiriin! Kertoo mielestäni erittäin hyvästä suhtautumisesta, jos alennuksia ei ole pyydetty.

Ja olisihan se hyvä, jos kaupungin käytännöt muuttuisivat sellaisiksi, että ne sallivat tämänkaltaisten hankkeiden pääsyn yleishyödyllisiksi rinnastettaviksi, eli alennuksiin oikeutetuiksi, niin että samankaltaisia toimijoita kohdeltaisiin selkeästi ja avoimesti samalla tavalla.

--peris

54
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 19:07 »
Edellytyksenä erilliselle hinnoittelukohtelulle Kondisasuntojen osalta tulisi pitää se, että Kondiksen toimintaa, siltä osin kuin toivotaan alempaa hinnoittelua rakennusoikeudelle tai maankäyttöperiaatteiden kokonaista tai osittaista soveltamatta jättämistä, erotetaan erilliseksi yhteisöksi, jonka tulisi täyttää em. lainsäädännön kriteerit ja tulla ARA:n nimittämäksi yleishyödylliseksi yhteisöksi.

....

Eli, esityksessä kerrotaan, että nykyisten pelisääntöjen mukaan Kondiksen tulisi olla ARAn mukaan yleishyödyllinen, jotta se voisi saada tontit alennettuun hintaa. Tällöin ei tarvitsisi laatia muita, uusia pelisääntöjä. Esityksen perusteluna on se, että muutoin voi joku muu yksityinen taho vaatia itselleen samaa kohtelua, jos asuntojensa läheisyydessä on senioriväestölle suunnattuja palveluita. Mielestäni hyvä huomio ja perusteltu pelko, sillä 35%;n alennus hinnasta on varsin tuntuva.

Itse asiassa tuo on sangen vanhanaikainen pelko. Se on vain nyt puettu vähän kauniimpaan muotoon puhumalla yhdenvertaisuudesta ja Arava-rahoituksesta.

Kyseinen laki edellyttää yhdenvertaisuutta. Ja kyseisen lain hallituksen esityksessä on tässä kohtaa viitattu perusteluissa kansalaisten perustuslaillisiin oikeuksiin. Siksipä asiaa ei voi sivuuttaa, vaikka pelko tuntuisi kuinka turhalle.

Quote
Mikä esittelytekstissä on asiavirheellistä? Eihän siinä sanottu, että hinnoittelusta poikkeamisen edellytyksenä on lain mukaan aravan yleishyödyllisyys, vaan että se on ollut kaupungin käytäntö.

Esimerkiksi tämän sivun yläosassa mainitsemani pätkä jossa väitetään että maankäyttömaksujen perusteista ei voi etukäteen sopia.

a) Laki sanoo suoraan, ettei sopimus voi olla etukäteen sitova, koska se voisi vaarantaa kaavoituksen riippumattomuuden.

b) Hinnasta taas voidaan sopia, mutta laki määrittelee, ettei hintaa voi sopia korkeammaksi kuin mikä lain mukainen maksimihinta. Näin ollen hintaakaan ei voi sitovasti sopia ennen kuin todelliset kustannukset ovat tiedossa.

Missä siis on asiavirhe? En ole kaupunginlakimiehen puolustuksen pitäjänä täällä, vaan mielestäni nyt on tärkeän hankkeen kohdalla kiinnitetty huomiota väärään asiaan. Lakimiehen esityksessä on lähdetty siitä, että säilytetään nykyiset periaatteet ja Kondis-hanke toimikoot sellaisessa muodossa, että täyttää niiden vaatimukset ja täällä keskustelussa on kiinnitetty huomio siihen, että esittelyteksteissä olisi asiavirheitä.

Mielestäni tulisi kiinnittää huomiota siihen, että kaupungillamme ei ole yleisiä periaatteita hinnastosta poikkeamiseen tällaisessa tapauksessa ja vaatia toimintaperiaatteiden muokkaamista. Periaatteiden sopiminen, jotka mahdollistaisivat Kondis-hankkeiden tyylisten toimintamuotojen tulemisen hyväksytyksi alennettuun hinnoitteluun ARAn hyväksymien yleishyödyllisten ohessa olisi hyvä sikäli, että se voisi tuoda muitakin toimijoita kaupunkiin samoille asioille.

--peris


55
Vaasan sosiaalipalvelut / Re: Kondis-hanke
« on: 11. 05. 2007 18:06 »
En ole KOSKAAN törmännyt vastaavaan. Vaikka en todellakaan ole juristi, niin ymmärrän että tällainen esitys on täyttä roskaa. Ei Kondis ole mikään arava-kohde, ei siihen voi soveltaa arava-lainsäädäntöä, ruveta neuvomaan yhtiömuodoista (!) jne jne.

Mielestäni asia oli valmisteltu hyvin ja perusteellisesti.

Esittelyssä todetaan myös seuraavaa:
Edellytyksenä erilliselle hinnoittelukohtelulle Kondisasuntojen osalta tulisi pitää se, että Kondiksen toimintaa, siltä osin kuin toivotaan alempaa hinnoittelua rakennusoi-keudelle tai maankäyttöperiaatteiden kokonaista tai osittaista soveltamatta jättämistä, erotetaan erilliseksi yhteisöksi, jonka tulisi täyttää em. lainsäädännön kriteerit ja tulla ARA:n nimittämäksi yleishyödylliseksi yhteisöksi.

Muutoin on vaarana että kaupunki, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti, joutuu to-teamaan, että kaikkea keskusta-alueen palveluiden läheisyyteen tapahtuvaa asuntora-kentamista täytyisi pitää subventoituna senioriasuntojen rakentamisena. Kaupallisten yritysten tarjoamien palveluiden kytkemisen asumiskonseptiin, ei voida katsoa tuovan yleishyödyllisyyttä tai sosiaalista luonnetta hankkeeseen.


Minusta on hyvä, että lakimiehet ovat lähteneet siitä, että hinnoittelun tulee lähteä kaupungissa tasavertaisuuden periaatteen pohjalta. Jos valtuuston hyväksymästä hinnoittelusta poiketaan, on siihen oltava selkeät pelisäännöt. Nykyinen pelisääntö on yleishyödyllisyys siten kuin aravalainsäädäntö sen määrittelee, ei siis vaatimus siitä, että kohteessa tulee olla aravarahoitusta.

Eli, esityksessä kerrotaan, että nykyisten pelisääntöjen mukaan Kondiksen tulisi olla ARAn mukaan yleishyödyllinen, jotta se voisi saada tontit alennettuun hintaa. Tällöin ei tarvitsisi laatia muita, uusia pelisääntöjä. Esityksen perusteluna on se, että muutoin voi joku muu yksityinen taho vaatia itselleen samaa kohtelua, jos asuntojensa läheisyydessä on senioriväestölle suunnattuja palveluita. Mielestäni hyvä huomio ja perusteltu pelko, sillä 35%;n alennus hinnasta on varsin tuntuva.


Ei tässä minusta Kondista vastustettu. Minä näen tämän päätösasian esittelyn valossa nimenomaan tuon periaatteen päättämisenä: Millä periaatteilla kaupunki poikkeaa normaalista hinnoittelusta? Jos nykyistä periaatetta (ARAn hyväksymä yleishyödyllisyys) halutaan laajentaa, niin mikä olisi se periaate, joka on tasapuolinen eikä mahdollista väärinkäyttöä?


Minusta on hyvä, että jo tässä vaiheessa on huomiotu se, että kaupungin toimintatavat eivät muutu epätasavertaisiksi. Jos Kondiksen osalta tehdään yksittäistapauspoikkeus siksi, että Kondis on hyvä hanke, niin toimijoiden tasapuolisuuden nimissä voi ilmaantua melko monta muuta poikkeuksien vaatijaa, joista kaikki eivät välttämättä ole yleisesti niin hyviä muuta kuin esim. omistajilleen.


Eihän tässä käsittelyssä nyt Kondiksen kohtalosta olla lopullisesti päättämässä. Jos tuleva hallituksen päätös ei miellytä, niin silloin kannattaisi minusta vaatia muutettavaksi periaatteita, joiden mukaan valtuuston hinnoittelusta voidaan poiketa.

Sanottakoon nyt vielä selvennykseksi, että kyllä Kondis vaikuttaa hankkeelle, jolle minusta voisi kaupata tonttia edullisemmin - kuitenkin niin, että kaupungin päätöksenteossa säilyy yhdenvertaisuuden periaatteen noudattaminen. Se edellyttää tässä, että kaupungissa päätetään, että mitkä ovat ne valtuuston päättämistä hinnoitteluista poikkeamisen edellytykset. Lakimiehet lähtivät ilmeisen helposta lähestymistavasta: ei muuteta periaatteita, koska hanke saa edullisemmat tontit, jos vain täyttää nykyiset vaatimukset.

Mikä esittelytekstissä on asiavirheellistä? Eihän siinä sanottu, että hinnoittelusta poikkeamisen edellytyksenä on lain mukaan aravan yleishyödyllisyys, vaan että se on ollut kaupungin käytäntö.

--peris

56
Vaasa / Re: Vaasalaiset liikenteessä.
« on: 11. 05. 2007 16:04 »
Eilen saimmekin lukea lehdestä, ettei liikennevaloja ohjelmoida uudestaan siksi kun kaupungilla eivät vielä ole päättäneet poistetaanko liikennevalotolppa kokonaan kyseisestä risteyksestä... Joopajoo...

En tiedä millaista tekniikkaa kyseiset liikenteenohjaimet sisältävät, mutta ei luulisi uudelleen ohjelmoinnin olevan kovin vaikeaa - vaikka olisi hiukan nykytekniikkaa vanhempaakin tekniikkaa kehissä.

Jotenkin käsittämätön asenne, että ongelma on tiedossa, mutta sille ei tehdä mitään. Mitään järkevää syytä toimettomuudelle en pysty keksimään.

--peris

57
Sekalaista keskustelua / Re: Historiaa
« on: 27. 04. 2007 06:06 »
Käsittääkseni Viialaisen esityksessä SAK:n anteeksipyynnöstä olikin siitä, että kirkko on jo pyytänyt historian tekosiaan anteeksi, mutta SAK:n edeltäjä ei.

Kirkko on viime aikoina siunannut monet joukkohautoihin päätyneet punavangit sekä valkoisen terrorin uhrit. Onko se nyt niin oikealle kääntymistä Viialaiselta, jos tämä esittää, että työväenliike voisi puolestaan ottaa vastuuta omista teoistaan.

Ehkäpä näin saataisiin lisää vanhoja kaunoja haudattua...

--peris

58
Vaasa / Re: Vaasan uudet pysäköintipaikat
« on: 20. 04. 2007 16:04 »
Tietullit ovat ensisijaisesti keino kanavoida liikennettä ruuhka-aikoina eri reiteille. Tietullit eivät ole mitenkään tehokas tapa vaikuttaa pysäköintitilanteeseen. Ihmiset voivat tietullien takia muuttaa työmatkansa reittiä paljonkin, mutta kovin kauas pysäköinti ei usein ole vaihtoehtona. Julkinen liikenne on tietullien osalta hyvin tärkeä, sillä ilman sitä tietullit eivät saavuta koskaan tarkoitustaan. Ilman toimivaa ja kattavaa julkista liikennettä, tietulleista muodostuu vain pakollinen rahastuskeino, kun vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Ja tietullit kun eivät sitten takaa yhtään parempaa pysäköintitilannetta määränpäässä keskustassa.

Niinpä pysäköintitilanteen helpottamiseen autojen vähentymisen kautta voidaan vaikuttaa oikeastaan pelkästään julkisen liikenteen tehostamisen ja kattavuuden kautta. Asennemuutos pyöräilyn ja kimppakyydin suuntaan voisi olla toinen tapa vähentää autoja keskustassa.

Vaasan kokoisessa kaupungissa ei väylät ole vielä lainkaan sillä tasolla, että tietulleja voitaisiin perustella. Niinpä ratkaisuksi tuntuu jäävän pysäköintirakennukset tai maanalaiset pysäköintipaikat. Kalliita ratkaisujahan nämä ovat, mutta Vaasan keskustassa on tietoisesti minimoitu pysäköintipaikat. Paikkoja osoitetaan Toriparkkiin yms. missä ne eivät kuitenkaan todellisuudessa ole kaavan edellyttämässä käytössä.

Joissain isoissa kaupungeissa on käytössä ns. liityntäpysäköintipaikkoja. Nämä pysäköintipaikat sijaitsevat keskeisten julkisen liikenteen pysäkkien tienoilla. Näin voi matkata autolla liityntäpysäkille ja loppumatkan keskustaan julkisilla. Tämä vaikuttaa minusta hyvin järkevälle ja ympäristöystävällisellekin tavalle toimia, kun bussireittejä ei ihan joka paikkaan voi suunnitella. Onko Vaasassa sellaisia bussireittejä tai alueita, joilla tällainen liityntäpysäkki voisi toimia?

Toinen selkeä pysäköintipaikkapulasta kärsivä alue on Palosaaren kampusalue ja yrityskeskus. Vielä, kun FM Boatsin tontille tulee jotain, niin alueella ollaan todellakin pulassa pysäköintipaikkojen ja liikennejärjestelyjen kanssa. Tuollakin alueella tarvittaisiin pysäköintihallia. Yhtenä vaihtoehtona voitaisiin selvittää Wolffintien varteen virastotalon eteen sijoittamista. Maanalaisen hallin voisi ehkä saada piilotettua maastoon siihen rinteeseen.

--peris

59
Vaasa / Re: Vaasan kaupunkirakenne
« on: 19. 04. 2007 19:07 »
Toki se on ensisijaisesti yritysten tehtävä laskea, että investointinsa kannattavat. Näin varmasti myös tekevät. Uskonkin, että näiden suurien ostospaikkojen tulossa ei niinkään ole laskettu Vaasan mittavaa kasvua vaan sitä, että asiakkaita saadaan vedettyä entistä laajemmalta alueelta. Esimerkiksi Kivihaan Prisma pyrkinee kahmimaan asiakkaita pohjoisesta ja moottoritien Prisma etelästä nykyistä kauempaa. Ja siksipä juuri Vaasaan, että tavallaan liikkeet keskittyessään tukevat toistensa tavoitteita sijaitsemalla samassa keskittymässä. Ensimmäisenä tämä onnistuessaan koskettaa tuolla kauempana olevia kilpailijoita eikä Vaasalaisia liikkeitä. Toki kilpailu voi näkyä myös vaasalaisten pienten liikkeiden asemassa, mutta en usko uuden marketin vaikuttavan hirvittävästi vaasalaisten käyttäytymiseen - vaasalaisilla pienillä kaupoilla on jo isot kilpailijat Vaasassa, tuskin uusi Prisma tilannetta siltä osin muuttaa. Isojen markettien välinen raju hintakilpailu voisi olla se suurin uhka pienemmille liikkeille. Tämä kilpailu voi jatkossa, etenkin jos markkina-alue ei laajenekaan toivotunlaisesti, sitten vaikuttaa näiden isojen markettien väliseen kilpailuun. Ja pahimmillaan jättää Kivihakaan isoja halleja autioiksi.

Mutta kyllä silti tietty vastuu kehityksestä on annettava myös kaupungille, erityisesti kaupunkisuunnittelulle ja kaavoitukselle. Ei voi olla myöskään niin, että kaupunkisuunnittelu etenee pelkästään lyhyen aikavälin kysynnän mukaan. Kaupunkisuunnittelulla tulee olla oma roolinsa ja asemansa, niin kaupungin ja sen elinkeinoelämän suunnittelussa kuin kehityksen tukemisessa. Välillä vain vaikuttaa, että Vaasassa tehdään heti kaikki mitä iso sijoittaja haluaa, ja pahimmillaan pistetään kaikki entiset suunnitelmat uusiksi.

Lähtökohtaisesti kuitenkin siis hyvä, että kaupunki kiinnostaa liike-elämää ja että kaupunki pystyy tukemaan elinkeinoelämän kehitystä alueellaan. Nuo yrityksethän tarvitsevat työntekijöitä, sähköä, vettä, kuljetusta, jätehuoltoa... monia asioita, jotka jättävät rahaa Vaasaan. Vaarana kuitenkin on suuret koot ja määrät, kun kyseessä on kauppaliikkeet, joiden tuotteita ei voi kovin kauas viedä. Kunhan siis kaupunkisuunnittelusta ei vastaa joku muu kuin kaupunki.


ps. Vaasan kaupungin www-sivuilta:
Quote
Vastaa kyselyyn! 19.04.2007
Mielipiteesi on meille tärkeä. Haluamme kuulla kansalaisten mielipiteitä ja kommentteja elinkeinopoliittisesta ohjelmasta. Ohjelman ja kyselyn löydät elinkeinopalvelujen sivuilta Lue lisää -linkin kautta. Kyselyyn voit vastata 1.5.2007 saakka.
Lue lisää

Tuohon kyselyyn pääsee siis täältä: http://www.vaasa.fi/default.aspx?ID=520669


--peris

60
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 12. 04. 2007 22:10 »
Yleensä ympäristöseuran kannanotoissa kiinnitetään huomiota siihen, että kaupungin päätös on ympäristölle ja kaupungin taloudelle haitallinen. Eihän oikeuslaitos tutki näitä asioita siltä kannalta. Hallinto-oikeus ja KHO samoin tutkii ainoastaan, että onko päätys tehty oikein lainmukaisesti. Myös tyhmät päätökset ovat siis sallittuja, jos ne on tehty lain mukaisessa järjestyksessä.

Lain mukaan päätös ei saisi olla ympäristölle haitallinen. Näitä asioita on laissa tarkemmin määritelty. Jotta tiedettäisiin, onko jokin päätös ympäristölle haitallinen, tulee teettää riittävästi erilaisia selvityksiä, joiden avulla voidaan sitten arvioida hankkeen ympäristövaikutuksia. Nämä on kaikki maankäyttö- ja rakennuslaissa. Selvitysten avulla arvioidaan hankkeen vaikutukset (mihin on vaikutuksia ja minkä suuruisia vaikutuksia). Juuri tältä kannalta oikeuslaitos tutkii asiaa, että onko esim. tehty riittävästi selvityksiä ja mikä on niiden sisältö ja hankkeen vaikutukset. Ja sen pohjalta sitten määräytyy lainmukaisuus näiltä osin. Kyse ei siis ole mistään järjestysasiasta vaan sisältöasiasta. Hankkeen vaikutuksista ei arvioida ainoastaan ympäristöä vaan myös mm. taloutta, sosiaalisia vaikutuksia jne. Mutta oikeus tutkii toki vain ne asiat, joista on valitettu.

No juurikin tätä tarkoitin. Jos päätös vaatii lain mukaan esim. jotain selvityksiä, niin jotta päätös on tehty lainmukaisessa järjestyksessä, on näiden selvitysten täytettävä lain vaatimukset. Näissäkin tuomioistuin tutkii, että täyttävätkö selvitykset lainvaatimukset ja onko päätöksessä huomioitu selvitykset kuten laki vaatii. Tuomioistuin ratkoo siis tällaisissa asioissa nimenomaan sitä, onko päätös tehty lain mukaisessa järjestyksessä. Tuomioistuin ei taas voi astua tontiltaan arvioimaan päätöksen oikeellisuuden arvioinnissa sellaisia seikkoja, joita laki ei päätökseltä vaadi. Nämä muut seikat sitten ovat sen päätöksentekijän arvioitavissa päätöksenteossa.

En siis tarkoittanut pelkästään kokousteknistä päätöksentekojärjestystä, vaan nimenomaan sitä, että tuomioistuin tutkii vain ja nimenomaan päätöksen lainmukaisuuden.

Lainmukainen päätös = päätös, joka täyttää lain vaatimukset myös selvitysten yms. laajuuden, sisällön, huomioimisen yms. osalta ja on tehty muodollisesti oikein.

--peris

61
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 11. 04. 2007 13:01 »
Minne voin veronmaksajana tehdä valituksen siitä, että maksamiani veroja tuhlataan tällaisen änkyröinnin vuoksi?

Kuinka nämä "korkeimmassa hallinto-oikeudessa tavataan -tyypit" saadaan vastuuseen heidän aiheuttamastaan haitasta vaasalaisille veronmaksajille?

Demokratian korkeat vaatimukset mahdollistavat monenlaisen käyttäytymisen oikeuksiensa turvin. Demokratian edellytyksenä kuitenkin on, että kansalaisilla on oikeus valittaa julkisista päätöksistä. Ja oikeusvaltion yhtenä perusedellytyksenä on, että valitustietä ei ole liiaksi rajattu.


On olemassa sellainen seikka kuin oikeuden väärinkäyttö, ns. shikaanikielto tai shikaaninluonteinen väärinkäyttäminen. Kyseessä on seikka, jossa laillista oikeutta käytetään ilkivaltaisesta ja tarkoituksellisesti väärin tai vahingoittamistarkoituksessa. Tällä on kai jollain tavalla pyritty vastaamaan siihen, että yleiset vahingonkorvaussäädökset eivät tunne tämän tyyppisiä tilanteita... kyseessä on niin vanhat lain pykälät ettei niitä ole taidettu testata oikeudessa.

En nyt suoranaisesti viittaa Ympäristöseuran menetelleen tällä tavalla. Mielenkiintoinen kysymys kuitenkin on, että missä menee raja? Milloin valittaminen päätöksistä menee tahalliseksi kiusanteoksi? Milloin sen takia voitaisiin vaatia vahingonkorvauksia? Milloin raja ylittyy toiseen suuntaan ja kansalaisten oikeusturva on uhattuna? Tämän suuntaisia kommentteja kuulee usein esitettävän Ympäristöseuran valitusten osalta.

Ja mikä muuten on laskennallinen vahinko kaupungille tai muille tahoille asuntomessuista tehdyissä valituksista johtuen? Sellaistahan syntyy, vaikka valitukset olisivat aiheellisia tai syyllistä ei yritettäisikään etsiä..

Itse olen sitä mieltä, että lähtökohtaisesti kaikki ei ole mennyt nykyisen kaavoituslainsäädännön hengen mukaisesti, jos prosessissa tulee yksikään valitus. Laki edellyttää niin paljon yhteistoimintaa, kuulemista ja huomioonottamista, että aina kun kaavoituksesta tms. valitetaan, niin on viranomaisten toiminnassa arvioitavaa ja tarkistettavaa - vaikka valitus ei menisikään läpi. Lainsäädännön tarkoituksena selkeästi on yhteisymmärrys ja tietynlainen yhteistoiminta, jonka lopputuloksena olisi niin hyväksyttävät päätökset, ettei niistä valiteta. Tästä pääsee toki taas alussa mainitsemaani seikkaan, eli tahalliseen systeemin hyväksikäyttöön jos joku näin haluaa toimia.

--peris

62
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 10. 04. 2007 22:10 »
Kauppa on titenkin kahdenvälinen ja tarkemmat yksityiskohdat jäänevät myös kahdenvälisiksi.  Joku tietävä voisi tarkistaa täyttääkö kaupunginjohtajan osuus lain kirjaimen edellytykset.

Kaupunginhallitus on antanut kaupunginjohtajalle oikeuden päättää tonttien varauspäätösten muuttamisesta. Kh näin voi tehdä, jos se haluaa ja nyt on halunnut. Muodollisesti kaikki on siis mennyt oikein.

Ainoa kysymys on, että onko päätökset lopulta tehty mainitun laatutyöryhmän ehdotuksen pohjalta - jos ei sitten halua kyseenalaistaa kaupunginhallituksen toimintaa, jolloin ei puhuta muodollisista seikoista. Kaupunginhallitushan olisi voinut pitää päätöksenteko-oikeuden vaikka itsellään.


------ KH 5.3.2007----------
Kaupunginlakimiehen esittelyteksti kaupunginhallitukselle:
Suvilahden asuntomessualueen kaikkien (AO, AP, AK) tonttien varauspäätöksen te-keminen on annettu teknisen lautakunnan tehtäväksi kaupunginhallituksen päätöksellä 2.5.2006 § 192. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt tonttien hinnat ja muut luovu-tusehdot. Alueen tonteista on tällä hetkellä varaamatta yksi kerrostalotontti.

Varauksissa ennen lopullisen maanvuokrasopimuksen tai kauppakirjan allekirjoittamis-ta tapahtuvien muutosten (perhe, taloudelliset tms. syyt) valmistelu ja päätöksenteko on messujen kireän aikataulun takia syytä antaa viranhaltijan päätettäväksi. Päätökset tehtäisiin edelleenkin laatutyöryhmän ehdotuksen pohjalta.


Ja teknisen apulaiskaupunginjohtaja esitys:
Kaupunginhallitus päättää, että päätökset Suvilahden asuntomessualueen kaikkien tont-tityyppien varauspäätösten muuttamisesta tekee kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Ja kaupunginhallitus päätti esityksen mukaisesti.
-----------------------------


--peris

63
Vaasa / Re: Vaasan Asuntomessut
« on: 27. 03. 2007 19:07 »
Tänään saimmekin sitten lukea Vaasan ympäristöseuran virallisen kannanoton Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä. Ympäristöseura ei voi ymmärtää KHo:n pikapäätöstä niin kuin odotettua. Taitaa enemmän ottaa päähän se, että päätös tuli pikana kuin päätöksen sisältö... Kyllä ympäristöseuran tulisi hyväksyä KHO:n päätös eikä asettua omaan pilvilinnaansa tämän yläpuolelle.

Yleensä ympäristöseuran kannanotoissa kiinnitetään huomiota siihen, että kaupungin päätös on ympäristölle ja kaupungin taloudelle haitallinen. Eihän oikeuslaitos tutki näitä asioita siltä kannalta. Hallinto-oikeus ja KHO samoin tutkii ainoastaan, että onko päätys tehty oikein lainmukaisesti. Myös tyhmät päätökset ovat siis sallittuja, jos ne on tehty lain mukaisessa järjestyksessä.

Siksipä useille tulee käsitys siitä, että ympäristöseura käy suurta viivytystaistelua... En ole tarkemmin tämän asuntomessuasian valituksiin tai oikeuden päätöksiin tutustunut, niin en osaa sanoa että onko kuva oikea.

--peris

64
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 27. 03. 2007 07:07 »
Alla linkki Keskuskauppakamarin Lahjonnanvastaisten periaatteiden soveltamisohjeisiin, jotka on laadittu Transparency Internationalin periaatteiden mukaisesti.

http://www.keskuskauppakamari.fi/kkk/julkaisutjalausunnot/kannanototjasuositukset/fi_FI/kannanotot_suositukset_ohjeet/_files/74285846528590556/default/lahjonta.pdf


Ihan hyvät ohjeet, mutta voi silti todeta, että nykyisin raja on etenkin virkamiesten osalta vedetty niin tiukaksi, että ei tämä viimeiseksi epäilyksi tässä maassa jää. Sinänsä hyvä, mutta pian ei virkamiehet uskalla antaa ystäviensä tarjota edes olutta henk.koht. illan vietossa. Ja mielestäni tämä lahjuksen raja on erilainen virkamiesten osalta kuin yritysten välisessä toiminnassa, vaikka periaatteessa niissä ei pitäisi olla eroja.

--peris

65
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 27. 03. 2007 06:06 »
Mitähän tässä tarkoitetaan "kehityksellä"? Ilmeisesti synonyymi kasvulle?

Vaasassa on moni asia kehittynyt positiivisesti 30 vuoden aikana. Opiskelupaikkojen tarjonta, vapaa-aikapalvelut, liikuntapaikat...

...ei Vaasa varmaan voi kääntää nykyistä kehitystä yksinään. Muuttoliike suuntautuu kasvukeskuksiin, koska siellä on töitä tarjolla eivätkä palvelut ole hupenemassa - ja samalla yritykset viihtyvät kasvukeskuksissa, koska siellä on työvoimaa tarjolla. Tässä kehityksessähän kaupungin tulisi kyetä olemaan mukana ja löytämään paikkansa. Tämä on kasvukeskuksille hyväksi, kun saavat työväestöä veroja maksamaan ja tasapainottamaan ikääntyvää väestöä. Vaikeita aikoja tulee Vaasalla ikääntyvän väestön palveluiden tarjonnassa, jos pitää ylläpitää ympäriltä kasvavien kuntienkin asukkaille tarjontaa ilman oman työikäisen väestön kasvua.

Huomattava olisi myös Vaasalaisten korkeakoulujen rooli suomalaisessa koulutuskentässä. Vaasalaiset korkeakoulut, etenkin yliopisto, on niin sanottu pumppuyliopisto, joka rekrytoi valtakunnallisesti suhteellisen laajalti opiskelijoita - jotka sitten valmistuttuaan suuntautuvat taas muualle töihin. Kärjistetysti voisi sanoa, että Vaasan yliopisto kouluttaa ympäri Suomea porukkaa pääkaupunkiseudulle töihin. Nykyään muuttoliike toimii, myös siihen suuntaan, että opiskelijat palailevat kotiseuduilleen 2-5 vuoden pääkaupunkiseudulla työskentelyn jälkeen. Tuolloin muualta kuin Vaasasta kotoisin olevilla se tarkoittaa yleensä sitä kotiseutua, eikä Vaasaa, mikäli täällä ei ole vahvasti integroiduttu vaasalaiseksi. Ei voi siten kaupungin väkiluvun kehitystä pistää pelkästään opiskelijoiden varaan.

Saa nähdä minkälaisen imagohyödyn asuntomessut lopulta kaupungille tuovat. Viime päivien uutiset eivät ainakaan imagoa vahvista...

--peris
sainpas loppuun aasinsillan ketjun varsinaiseen aiheeseen...

66
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 26. 03. 2007 23:11 »
Mitähän tässä tarkoitetaan "kehityksellä"? Ilmeisesti synonyymi kasvulle?

Vaasassa on moni asia kehittynyt positiivisesti 30 vuoden aikana. Opiskelupaikkojen tarjonta, vapaa-aikapalvelut, liikuntapaikat...

Kyllähän kaupungissa on moni asia kehittynyt, myös niinä kahdeksana vuotena, jotka olen itse täällä asunut. Tässä kehitys tarkoittaa mielestäni enemmän tulevaisuutta kuin aiempaa kehitystä...


Kuntien väestönkasvuun asettamissa tavoitteissahan on loppujen lopuksi kyse kyvystä tuottaa julkisia palveluita ja hoitaa sitä infrastruktuuria, mikä on kunnan vastuulla. Kyse on siis myös asukkaiden tuomasta verokertymästä.

Liian nopea kasvu aiheuttaa ongelmia, koska tuolloin infra ei ehdi seurata perässä, kun olemassa oleva kapasiteetti ei riitä. Liian nopea kasvu voi tapahtua toki myös jossain kaupunginosassa, ei välttämättä koko kunnan laajuisesti.


Etenkin Vaasan tyyppisessä tilanteessa väkiluvun kasvua olisi järkevää tavoitella, mielellään hiukan ympäristökuntia ripeämpää kasvutahtia. Muussa tapauksessa ympäristökunnat kasvattavat väkilukuaan ja keräävät verotuotot, kun keskuspaikkana asioinnille, harrasteille, työssäkäynnille yms. Vaasan tulisi sitten tavallaan tarjota näiden ympäristökuntien asukkaille palveluitaan suhteessa pienemmillä tuloilla.

Verrattuna nyt vaikkapa tuohon Ouluun. Siellä ympäristökunnat kasvavat huimaa tahtia, mutta niiden kasvu ei rasita Oulua merkittävissä määrin, koska myös Oulun väkiluku kasvaa. Huomattava seikka on, että ympäristökuntien investoinnit ovat olleet vuosia sillä tasolla, että ne ihan selvästi luottavat Oulun tuottamiin palveluihin. Ja tuolla alueella kuntaliitoksetkin syntyvät melko kivuttomasti yhteisten intressien löytämisen jälkeen...

Mitä muuta Vaasa voisi tehdä tällaisessa maantieteellisessä asemassa ja taloudellisessa ympäristössä? Kieltää naapurikuntien edulliset tonttien myynnit? Pakkoliittää pari kuntaa Vaasaan? Muuttaa Suomen verojärjestelmää? Kannustaa vaikkapa Laihiaa kasvamaan alueen keskukseksi? Pyytää vanhuksia, sairaita ja työttömiä muuttamaan Mustasaareen?

--peris

67
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 26. 03. 2007 20:08 »
Pitkämäen vastahyökkäys professori Mikkosen tuoretta tutkimusta vastaan, jossa Vaasalle ennakoidaan pysähtyneisyyden aikoja:

"Vaasan kaupunkisuunnittelulla on lyödä pöytään myös uunituore kaupungin elinkeinopoliittinen ohjelma...  Kaupungin tulevaisuuden kuva on jo huomattavasti ruusuisempi.
    - Vaasan väkiluku kasvaa vuoteen 2020 mennessä 120 000 asukkaaseen ja työpaikkojen lukumäärä 55 000:een. Työpaikkaomavaraisuus asettuu sadan prosentin tasolle. Vaasa säilyttää kaupunkien kilpailukykyvertailussa ja viennin osuudessa teollisuustuotannon bruttoarvosta ykkössijansa Suomen suurimpien kaupunkien joukossa. Vaasa profiloituu maan innovatiivisimmaksi, monikulttuurisimmaksi, yritysmyönteisimmäksi ja osaavimman työvoiman kaupungiksi... päästelee Pitkämäki." (Pohjalainen)

Fakta on se, että Vaasa ei ole viimeisen 30 vuoden aikana juurikaan kasvanut tai kehittynyt. Mikäli kehitystä vertaa muihin ”kasvukeskuksiin” voidaan sanoa, että suunta on ollut taaksepäin. Niin vähän on väkiluku kasvanut, että voidaan sanoa kasvun suuntautuneen pääsääntöisesti muualle Suomeen.

Todellakin, mistä Pitkämäki aikoo saada Vaasaan 120 000 asukasta vuoteen 2020 mennessä. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan se ei toteudu vaikka Vaasaan liitettäisiin Mustasaari, Isokyrö, Jurva, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Oravainen, Vähäkyrö ja Vöyri.

Vaasa:
1960: ?
1975: n. 54 400 asukasta
1990: n. 53 500
2005: 57 241
2007: 57 622 (1.1.2007)
2010: 60 000 (Vaasan kaupungin ennuste)
2020: 57 000 (tilastokeskuksen ennuste)
2020: 120 000 (Pitkämäen ennuste)


Alla vielä synnyinpaikkani tilastotiedot vertailun vuoksi. Kyllä on Vaasassa peiliin katsomisen paikka, sillä aikoinaan on Oulunkin kanssa lähdetty suurin piirtein samoilta viivoilta - paitsi että Oulu oli silloinkin huomattavasti kauempana kaikesta.

Oulu:
1960: 53 000
1990: 100 000
2000: 120 000
2007: 130 035 (1.1.2007)
2010: 135 000 (tilastokeskuksen ennuste)
2020: 145 000 (tilastokeskuksen ennuste)
2040: 148 000 (tilastokeskuksen ennuste)


Yritetäänkö tässä saada kasvuilmapiiriä aikaan tekemällä suuria suunnitelmia ja ennustamalla suurta kasvua siinä toivossa, että ne ruokkisivat todellista kasvua? Jos siinä on eväät, niin vähiin ovat käyneet...

--peris

68
Törmäsin tässä ihan muita asioita googlettaessa Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlapäätökseen ja tuli mieleeni kysellä, että milloinkahan tästä juhlapäätösasiasta tulee edes suuntaa-antavaa tietoa?

Alunperin juhlapäätöksen piti olla jotain konkreettista kaupunkilaisille ja kaupungin tulevaisuudessa. Siihen nähden tämä päätöksen odotus tuntuu välillä melko käsinkoskettelemattomalle...

ps. Mielestäni tuo alussa mainitsemani Oulun juhlapäätös vaikuttaa hiukan perusteellisemmin valmistellulle ja pohditulle kuin Vaasan vastaava:

http://www.oulunkaupunki.fi/ltk/html/KV/2005/08041700.0/FRMTXT36.HTM

--peris

Pages: 1 [2]