Author Topic: Makkarat  (Read 38130 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #40 on: 20. 04. 2010 07:07 »
Vanhan sanomnnan mukaan tosimiehen herkku on "kylmä lenkkimakkara ja taskulämmin koskenkorva". 

En ole yhdistelmää kokeillut mutta uskon että siinä on vinha perä.  Suomalainen mies on makkaranpurija. 
---   ---   ---
Tänne vain makkaranautinnot arvioiden kera.

Tässä:


Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #41 on: 20. 04. 2010 07:07 »
Täällähän on kehittynyt kova keskustelu makkarasta ja lihasta yleensäkin.

Tästä voin kyllä kertoa vähän:


 Olen aina pitänyt näitä Hesen tai Mäkkärin hampurilaisen väliin sylkeviä työntekijöitä vain keksittyina idiootteina,


Meillä oli kerran töissä yksi nuori poika, joka oli ennen töissä McDonaldsissa. Hän kehui kyllä kovasti hampurilaisten laaduntarkkailua, mutta kertoi tosin, että joskus jengi siellä tiskin takana saattoi olla vähän väsynyttä. He leikkivät joskus keräämällä kunnon keuhkolimat hampurilaisen väliin ja seurasivat sitten uteliaana, kuka sen sai.
Uskoin kyllä tarinan. Ja ajattelen tätä vieläkin usein, kun käyn pikaravintoloissa. Tämä on tosin aika harvinaista.


Eivät tj: t ole valmistuksen asiantuntijoita.
 


Tämän kyllä allekirjoitan, varauksin. Joskushan se TJ saattaa tulla omien koneiden takaa, tosin harvemmin.
Itse olen teknisellä alalla ja kaikilla TJ:llä on ollut eri tausta. Yksi on pankkiiri, toinen finanssihai, kolmas rengasmies ja neljäs teki ennen virkaansa astumista maitopurkkeja. Varmasti heistä löytyy paljon ekonoomista yms. kompentenssia, mutta harvemmin oman alansa asiantuntemusta. Yllämanitsemistani yhdelläkään ei ollut asiantuntemusta alaan, jonka tj:ksi he pääsivät.



Muistan oikein hyvin kun kiersin 50 luvun lopulla Hannu Korven kanssa Karjakunnan makkara-auton muka ympäri Pohjanmaata.  Silloin kerättiin Osuuskaupoista pois kaikki myymättä jääneet makkaran pätkätkin mukaan Vaasaan.  Hannu kertoi niiden päätyvän uusiokättöön, Ryynimakkara sai niistä lihansa.


Näistä on puhuttu paljon ja monessa eri yhteydessä. Ihmetellä tosin voi aina, mihin kaikki ravintoloihin ja kauppoihin viety makkara joutuu silloin, kun se on tullut vanhaksi? Roskiksista kun niitä ei kuulemma yleensä löydä...

Miten muuten on tuon veden kanssa? Onko vesi pahasta valmistusvaiheessa? Vaikuttaako se paljon siihen, onko makkara lopputuotteena kuivaa? Jotkut makkarathan roikkuvat orrella pitkäänkin ja kuivuvat ja niitä saa sitten joskus järsiä oikein tosissaan.

Onhan kanassakin paljon vettä. Katsoin tässä, taisi olla viime viikolla ohjelman, jossa erään yrityksen henkilökunnalle syötettiin kalleinta ja halvinta kanaa. Puolet tykkäsi kuitenkin tästä halvimmasta kanasta, vaikka siinä oli vettäkin enemmän.

Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #42 on: 20. 04. 2010 07:07 »
S-Syväkurkku kirjoitti:
"Muistan oikein hyvin kun kiersin 50 luvun lopulla Hannu Korven kanssa Karjakunnan makkara-auton muka ympäri Pohjanmaata.  Silloin kerättiin Osuuskaupoista pois kaikki myymättä jääneet makkaran pätkätkin mukaan Vaasaan.  Hannu kertoi niiden päätyvän uusiokättöön, Ryynimakkara sai niistä lihansa."

Minulla on tästä asiasta oma henkilökohtainen havainto 90-luvun puolivälistä.  Olin tuolloin Radio Vaasan palveluksessa ja tein juttua sikojen jouluteurastuksesta  silloiisen Pohjanmaan Lihan tiloisa.

Kun joulukinkkujuttu oli tehty, halusi silloinen makkaramestari esitellä minulle Pohjanmaan Lihan tuotantoa ja vei minut "makkaralinjan" alkupäähän.  Seinän vieressä oli kaksi isohkoa terässammiota.  Jostain syystä avasin toisen kannen ja siellä oli errilaisia makkaranpätkiä poikineen.

Kun kysyin, mitä tarkoitusta  arten ne ovat, niin tuttu vaasalainen makkaramestari sanoi silmää räpäyttämättä että ne ovat "viimeisenpäivän palautemakkaroita", jotka ovat kuranttia tavaraa ja ne jauhetaan uudelleen makkaramassaan.

Tästä asiasta menen vaikka  valalle.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #43 on: 20. 04. 2010 07:07 »


Tässä:

Kuva


Ratkiriemukas tuo kuva, mutta eikös se kulkenut ennen nimellä suomalainen Tequila?
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Asiantuntija

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #44 on: 20. 04. 2010 07:07 »

Kun kysyin, mitä tarkoitusta  arten ne ovat, niin tuttu vaasalainen makkaramestari sanoi silmää räpäyttämättä että ne ovat "viimeisenpäivän palautemakkaroita", jotka ovat kuranttia tavaraa ja ne jauhetaan uudelleen makkaramassaan.

Tästä asiasta menen vaikka  valalle.

Joo. Eerolla oli kuulemma pirunhyvä huumorintaju.


Miten muuten on tuon veden kanssa? Onko vesi pahasta valmistusvaiheessa? Vaikuttaako se paljon siihen, onko makkara lopputuotteena kuivaa? Jotkut makkarathan roikkuvat orrella pitkäänkin ja kuivuvat ja niitä saa sitten joskus järsiä oikein tosissaan.

Onhan kanassakin paljon vettä. Katsoin tässä, taisi olla viime viikolla ohjelman, jossa erään yrityksen henkilökunnalle syötettiin kalleinta ja halvinta kanaa. Puolet tykkäsi kuitenkin tästä halvimmasta kanasta, vaikka siinä oli vettäkin enemmän.


Eihän vesi ole missään nimessä pahasta. Sitä vain kritisoidaan, koska siinä on hyvä kate ja ajatellaan, että joudutaan maksamaan vedestä lihamakkaran hintaa. Totuus on kuiten se, että vesimäärä kuitenkin mahdollstaa kilohinnan tiputtamista alemmalle tasolle. Eli jos makkaraan ei lisättäisi vettä, niin se olisi kilohinnaltaan huomattavasti kalliimpaa ja rakenteeltaan "tönkömpää", mutta ainakin erilaista, ehkä jopa kuivaa.

Onhan kahvikin pelkkää vettä, joka on suodatettu kahvijauheen läpi. Silti melkein pelkkää vettä. Silti harvoin kuulee kenenkään moittivan, että kahviin on laitettu vettä, se jopa mielletään tuotteeksi joka pitää olla nestemäistä.

Kuten aiemmin tuolla kerroin filee pekonista, niin aivan hyvin olisi voinut paistaa kinkkua tai jotan lapaa. Eli laadullisesti paras on parasta vain niillä mittareilla joilla sen hälutaan olevan parasta. Muuhun käyttöön ei niin hyvä.
« Last Edit: 20. 04. 2010 08:08 by Asiantuntija »

Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #45 on: 20. 04. 2010 08:08 »

Kun kysyin, mitä tarkoitusta  arten ne ovat, niin tuttu vaasalainen makkaramestari sanoi silmää räpäyttämättä että ne ovat "viimeisenpäivän palautemakkaroita", jotka ovat kuranttia tavaraa ja ne jauhetaan uudelleen makkaramassaan.

Tästä asiasta menen vaikka  valalle.

Muistan kun kävimme vähän tätä sivuavaa keskustelua rasviksen kanssa:

Voiko joku esim. valaista, millä tavalla nämä tuotteet olivat pilaantuneita? Siis MITEN pilaantuneesta ruoasta oli kysymys?

No joo ei se ruoka ollut mätää kuin silleen semisti. Älä nyt jaksa aikuinen(?) ihminen. Alat käydä jo päivän naurusta. Kai siitä ruoasta olisi vaikka yhden eksoottisen ruokatapahtuman järjestänyt. Kunhan ei ulkopuolisia päästetä keittiöön.

Quote
Suomessakin tapahtuu näin. Salpietaria sekaan vaan ja uusi päivämäärä pakettiin.

Kova syyte. Ei kuitenkaan todisteita olisi esittää? Tai edes linkkiä? Vai kertoiko tämänkin se yksi frendis?

Käykö Parkkari frendistä?
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Asiantuntija

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #46 on: 20. 04. 2010 08:08 »

Minulla on tästä asiasta oma henkilökohtainen havainto 90-luvun puolivälistä.  Olin tuolloin Radio Vaasan palveluksessa ja tein juttua sikojen jouluteurastuksesta  silloiisen Pohjanmaan Lihan tiloisa.


Eikös Pohjanmaan liha loppunut jo vuonna 1992 vai muistanko väärin. Tällä ei ole sinällään mitään merkitystä, olen jopa muistavinani tuon tekemäsi ohjelman, mutta se taisi olla ihan 90 luvun alussa tai jopa 80 luvun lopussa.



Kun joulukinkkujuttu oli tehty, halusi silloinen makkaramestari esitellä minulle Pohjanmaan Lihan tuotantoa ja vei minut "makkaralinjan" alkupäähän.  Seinän vieressä oli kaksi isohkoa terässammiota.  Jostain syystä avasin toisen kannen ja siellä oli errilaisia makkaranpätkiä poikineen.

Kun kysyin, mitä tarkoitusta  arten ne ovat, niin tuttu vaasalainen makkaramestari sanoi silmää räpäyttämättä että ne ovat "viimeisenpäivän palautemakkaroita", jotka ovat kuranttia tavaraa ja ne jauhetaan uudelleen makkaramassaan.

Tästä asiasta menen vaikka  valalle.

Eli vielä joudun tuohon palaamaan, jos 50 luvulla on tuotu makkaraa takaisin kaupoista, niin ei sitä tehdä nykyään, ei ole tehty enää vuosikymmeniin.

Kuten itsekin kerroit niin astioissa oli "makkaranpätkiä poikineen" Ne oliva yleensa jossakin prosessin vaiheissa rikkoiutuneita, vaurioituneita tai prosessissa muuten epäonnistuneita tuotteita, jotka todellakin jauhettiin makkaraan uudelleen. Mistään päiväys vanhoista tai ainakan pilaantuniesta tuotteista ei ole ollut kyse. Se olisi ollut melko mahdotonta nykyisten pitkien myyntiaikojen vuoksi, jotka olivat omalta osaltaan vaikuttamassa myös siihen, ettei päiväykset enää nykyään mene heti yli ja tarvetta vanhan myyntiin uutena ei makkarassa ole. Toisin kuin on havaittu kaupan lihapuolella olevan.
« Last Edit: 20. 04. 2010 08:08 by Asiantuntija »

Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #47 on: 20. 04. 2010 08:08 »
Mitä muuten kaupoissa tehdään nykyään makkaralle, jonka päiväys on mennyt vanhaksi?
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Asiantuntija

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #48 on: 20. 04. 2010 09:09 »
Mitä muuten kaupoissa tehdään nykyään makkaralle, jonka päiväys on mennyt vanhaksi?

Päivämäärät ovat nykyään pitkiä ja toimitukset usein, joten vanheneva määrä on mitättömän pieni. Suurin osa myydään jo hyvissä ajoin ennen vanhentumista ja loput viime hetkellä keltaisilla tai punaisilla -30% tai -50% lapuilla. Jos jotakin jää myymättä, niin ne päätyvät useinmiten jäteastiaan. Jos vielä jotakin jää niin niistä lopuista en tiedä. Ei ole kuitenkaan olemassa muuta vallitsevaa yleistä käytäntöä tai salaliittoa.

EDIT: Miten musta tuntuu, että sulla on Matseman nyt jotakin hakusessa ja mä olen käymassä syöttiin kiinni. Noo... koukuun en tartu.
« Last Edit: 20. 04. 2010 09:09 by Asiantuntija »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #49 on: 20. 04. 2010 09:09 »
Onkohan tässä mitään perää sillä en kokeillut koskaan?

Eräs ystäväni isä kertoi 35-vuotta sitten, että ihmiset halusivat joskus hänen nuoruudessaan näyttää lihavemmilta sillä se oli elintason merkki ja jos haluaa lihottaa niin takuuvarma resepti on seuraava.

"Joka ilta pullo olutta ja 5 cm lenkkimakkaraa."

Onkohan tuossa perää?
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #50 on: 20. 04. 2010 09:09 »
Mitä muuten kaupoissa tehdään nykyään makkaralle, jonka päiväys on mennyt vanhaksi?

Päivämäärät ovat nykyään pitkiä ja toimitukset usein, joten vanheneva määrä on mitättömän pieni. Suurin osa myydään jo hyvissä ajoin ennen vanhentumista ja loput viime hetkellä keltaisilla tai punaisilla -30% tai -50% lapuilla. Jos jotakin jää myymättä, niin ne päätyvät useinmiten jäteastiaan. Jos vielä jotakin jää niin niistä lopuista en tiedä. Ei ole kuitenkaan olemassa muuta vallitsevaa yleistä käytäntöä tai salaliittoa.

EDIT: Miten musta tuntuu, että sulla on Matseman nyt jotkin hakusessa ja mä olen käymassä syöttiin kiinni. Noo... koukuun en tartu.

No ei mitään erikoista. Olen vain lukenut ja saanut kuulla niin paljon noista päiväysten uudelleen merkkauksista jne. Esim. Ruotsissahan oli suuri skandaali tässä vuosi sitten, kun maan suurin elintarviketju, ICA paljastui. He paketoivat ja merkitsivät systemaattisesti jauhelihat uudelleen. Asiaa pahentaa paljon myös se, kun ICA on maineeltaan ja tuotteiltaan siitä kärkipäästä. Sen jälkeen paljastui, ettei ICA ollut suinkaan yksin tässä.

Eräs vanha ystäväni kuskasi myös aikoinaan paljon lihaa ravintoloihin, mutta ei saanut koskaan vanhaa lihaa takaisin paluupostissa. Ihmetteli tätä aina kovasti.

Toisinsanoen en ole ihan niin varma, että kaikki vanha myydään punaisten lappujen kera... Enemmänkin ihmettelen sitä pientä määrää, joka myydään punaisten lappujen kera.
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Offline Matseman

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 2050
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #51 on: 20. 04. 2010 09:09 »
Onkohan tässä mitään perää sillä en kokeillut koskaan?

Eräs ystäväni isä kertoi 35-vuotta sitten, että ihmiset halusivat joskus hänen nuoruudessaan näyttää lihavemmilta sillä se oli elintason merkki ja jos haluaa lihottaa niin takuuvarma resepti on seuraava.

"Joka ilta pullo olutta ja 5 cm lenkkimakkaraa."

Onkohan tuossa perää?

Ei. Riippuu siitä mitä muuta syö. Jos on jo kamiina täynnä, niin kyllä tuo resepti tietenkin vielä sen päälle lihottaa.
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #52 on: 20. 04. 2010 09:09 »
Onkohan tässä mitään perää sillä en kokeillut koskaan?

Eräs ystäväni isä kertoi 35-vuotta sitten, että ihmiset halusivat joskus hänen nuoruudessaan näyttää lihavemmilta sillä se oli elintason merkki ja jos haluaa lihottaa niin takuuvarma resepti on seuraava.

"Joka ilta pullo olutta ja 5 cm lenkkimakkaraa."

Onkohan tuossa perää?

Matseman on oikeassa, tuolla ei yksin liho. Siihen tarvittiin ennenvanhaankin bonbonia :-)

http://img707.imageshack.us/img707/2338/painonvartijat.jpg

Edit. Pohjanmaan Lihan tuotannollinen toiminta tosiaan loppui 1992.
« Last Edit: 20. 04. 2010 09:09 by Jorma Kivimäki »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #53 on: 20. 04. 2010 09:09 »

Matseman on oikeassa, tuolla ei yksin liho. Siihen tarvittiin ennenvanhaankin bonbonia :-)

http://img707.imageshack.us/img707/2338/painonvartijat.jpg

Joo olin hieman epäilevällä kannalla ja hyvä kun sain vahvistusta. 
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #54 on: 20. 04. 2010 10:10 »
En todellakaan enää muista milolin tein ohjelman sikojen jouluteurastuksesta.  Tein vuosina 1992-1995 noin 400 juttua vuodessa ja nyt 2o vuoden kuluttua muisti pätkii.  Ainoa asia minkä muistan on että leikkasin väliin pätkiä Juicen sikalaulusta ja lopputulos oli melko imhorealistinen teurastuksen äänineen.

Mutta asiaan.  Jokainen joka on tehnyt kotimakkaraa tietää että suoleen voi työntää mitä tahansa kaurapuurosta alken.  Jokainen makkaran ystävä on myös huomannut että mielimakkaran massa on muuttunut vuosien saatossa.

Koska kustannukset ovat noussee, niin johtopäätös on että massa ei ole ainakaan parantunut.  On vain ihmilillistä epäillä makkarantekijöitä "säästämisestä" jos ei halua käyttää sanaa filunki.

Yhtäkaikki uskon että Suomen elintarvikelainsäädäntö pitää huolen siitä että makkara on jatkossakin syötäväksi kelpaavaa vaikka siinä ei niin paljon liha raaka-ainetta olisikaan.

Tästä muuten tuli mieleeni sukulaismies, joka kieltäytyi syömästä kabanossia, koska siinä on pillkkuja.  Häntä kyllä valistettiin että pilkut ovat lihaa mutta sillä ei ollut vaikutussta.  Onneksi anopin pakasteesta löytyi makkaraa jossa ei taatusti ollut lihaa kuin hiukkasen.  Siitäkin suurin osa kamaraa.

Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Vs: Makkarat
« Reply #55 on: 20. 04. 2010 10:10 »
Nymanin makkaratehdasta kaipaan. 80-luvun lopulla kävin siellä hakemassa uunilämpimää "Gotleria". Siellä kävi myös mm. poliiseja ja taksikuskeja puolenpäivän aikaan hakemassa lounaaksi juuri uunista tullutta makkaraa.

Siinä ne skoudet veti sitten Nymanin makkaratehtaan edessä autossa makkaraa naamaan ja maitoa kyytipojaksi.

Aluksi siellä myytiin uunissa haljenneita mutta kun suosio oli kova niin, niistä alettiin kai tahallaan veitsellä kuori halkaisemaan.

Kyllä oli lämmin uunituore "Gotler" tai "Sipulimakkara" hyvää!

Olin suuren Tukholmalaisen tavaratalon makkara/juusto/Grilliherkku -osastolla kaksi kesää hommissa 70-luvun puolessa välissä. Siellä tutustuin muihin kuin suomalaisiin makkaroihin. Ruotsalaiset eivät olleet minusta hääppöisiä. Sen sijaan puolalaiset, saksalaiset ja italialaiset olivat tuhtia tavaraa.
--------
Tilasin sinne suomalaisia makkaroita ja juustoa (emmentalia) ja suomalaisten määrä asiakaskunnassa tuntui kasvavan. Valitettavasti ei vaasalaisia makkaroita saanut vaan joutui tyytymään HK:n tuotteisiin.
Vaikka tämä makkarakeskustelu onkin niin, en malta olla mainitsematta Valion emmentaalin pakkausta. Se tuli hienossa koivuvaneerilaatikossa, jossa n 20-30 kiloinen juustotahko oli pakattu paksuun tiiviiseen muoviin. Sen paloittelu oli kova homma. Kitarankielellä siitä leikkasin tiskiin sopivia "tahkoja". Kun muovipakkauksen avasi niin sieltä tuli pari litraa suolaista juustomehua. Juusto "itki". Juusto- ja voivuoren takia sitä varmaan dumpattiin halvalla ulkomaille. Sen hinta ei tainnut olla puoliakaan aidosta Emmenthalerista.
Aito sveitsiläinen juusto tuli parin kilon tyhjiöpakkauksessa ja se ei "itkenyt".  Ruotsissa oli tapana maistattaa asiakkaita ennen juuston ostoa.

Parissa kesässä suomalainen emmental syrjäytti aidon myynnissä. En saanut koskaan vienninedistämispalkintoa, mikä harmittaa...
-------
Ruotsalainen Falu-korv on lähinnä meidän lenkkiä eikä siinäkään ole lihaa liikaa. Ruotsalaisen Gognagsmedwurst muitutti medwurstia mutta Nymanin medwurstiin voittanutta ei ole löytynyt.

---
N. 10 kiloa sitten oli minulla aina lenkkiä jääkaapissa. Se vaivasi niin, että yöllä heräsin ja sitä sitten sinapin kanssa kylmänä seisoaltaan 15-20 cm napaan ja takaisin maate....

Lidlissä on muuten hyviä makkaroita suomalaisiin kyllästyneille. Siellä oli jossain vaiheessa Poutunkin tekemää saksalaisella reseptillä, joka muuten muistutti grillimakkaraa.

Urheilutilaisuus ilman paria lenkin pätkää on epäonnistunut....
« Last Edit: 20. 04. 2010 10:10 by Tapio Osala »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #56 on: 20. 04. 2010 10:10 »
Hitsi.  Olen peraatteessa lopettanut lenkkimakkaran syönnin mutta kyllä kai tässä nyt pitää pistää takka palamaan ja hehkuttaa hiilloksella aitoa Atrian grillilenkkiä.  Sitten oli tuo Kabanossi mikä jonkun testin mukaan oli hyvää.

Saitte ylipuhuttua.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #57 on: 20. 04. 2010 10:10 »
Tapio Osala kirjoitti:
Lidlissä on muuten hyviä makkaroita suomalaisiin kyllästyneille. Siellä oli jossain vaiheessa Poutunkin tekemää saksalaisella reseptillä, joka muuten muistutti grillimakkaraa. ”

Tämäpä mielenkiitoinen tieto.  Minä kuulin asiasta päinvastoin heti kun Suomi oli liittynyt EU:hun. Suomalainen keskeinen kauppaketju pyysi tarjousta saksalaiselta makkaran valmistajalta suomalaisen reseptin mukaan mutta saksalaiset vastasivat että noin huonoa makkaraa he eivät ryhdy valmistamaan ja asia lahosi siihen.

Tassä muuten erinomaista tietoa muiden maiden makkaroista, mistä Tapio jo mainitsikin:

Raholan syötäviä sanoja
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/makkara.html
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #58 on: 20. 04. 2010 11:11 »
Nymanin makkaratehdasta kaipaan. 80-luvun lopulla kävin siellä hakemassa uunilämpimää "Gotleria". Siellä kävi myös mm. poliiseja ja taksikuskeja puolenpäivän aikaan hakemassa lounaaksi juuri uunista tullutta makkaraa.  

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että kun tämä Pitkäkadulla sijainnut tehdas lopetti, saimme lukea lehdistä, että Vaasan Sika ja Nauta on mennyt konkurssiin.  Ihmettelin aluksi , että missäs tuollainen yritys sijaitsee, kun en ole kuullutkaan. Lopulta selvisi, että yhtiö oli muuttanut nimensä juuri ennen konkurssia. Myöhemminhän oli jonkinlaista yritystä toimia uusin omistajin ja tiloin Nyman nimellä, mutta ei se kantanut kovin pitkään.

Quote
Tilasin sinne suomalaisia makkaroita ja juustoa (emmentalia) ja suomalaisten määrä asiakaskunnassa tuntui kasvavan. Valitettavasti ei vaasalaisia makkaroita saanut vaan joutui tyytymään HK:n tuotteisiin.  

Nythän suomalaiset yritykset ovat vahvasti Ruotsin markkinoilla. Atria osti jo ajat sitten Lithellsin ja myöhemmin HK-Ruokatalo enemmistön Ruotsin suurimmasta toimijasta Scanista. Yritys onkin nyt nimeltään HK-Scan. En tiedä kuinka paljon ovat totuttaneet ruotsalaiset meikäläisten tavoille, vai tyytyvätkö tekemään perinteisiä ruotsalaisia tuotteita.

Quote
Lidlissä on muuten hyviä makkaroita suomalaisiin kyllästyneille. Siellä oli jossain vaiheessa Poutunkin tekemää saksalaisella reseptillä, joka muuten muistutti grillimakkaraa.

Nykyään aika moni suomalainen lihatalo on alkanut valmistaa muun muassa bratwust nimistä makkaraa. En ole asiaa selvittänyt, mutta kuvittelisi että kysymyksessä on juuri saksalainen resepti.  Lisätään tähän googlella hakemani linkki: http://www.makkara.info/aks3.php?A-lk%20bratwurstit

Martin Ravintolan ruokalistalla on nykyään usein bratwurst, hintaan sisältyy kyytipojaksi minilasi olutta, onhan kyseessä olutmakkara. Maistuvaa on ollut.
« Last Edit: 20. 04. 2010 11:11 by Jorma Kivimäki »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #59 on: 20. 04. 2010 12:12 »
Rönsyilytän vähän aihetta.  Toivottavasti se sallitaan.

Olin vuonna 1975 Karjakunnalla kesätöissä.  Siellä ei enää tehty makkaraa mutta lihaa leikeltiin.
Siellä oli kaikki niin hygienistä.  Muistan kun ensimmäisen kerran pääsin teurastamolle katsomaan
lehmien ja lapmpaiden teurastusta.  Se kävi aika nopeasti.  Siinä kun seisoskeli elävä lehmä niin
tunnin kuluttua se jo roikkui koukussa ilman päätä ja sisäelimiä ja nahkaa ja verta.

Se oli kuin varaosatarvikeliikkeessä.  Jokainen elin ja osa lajiteltiin.  Kielet erikseen,  veri erikseen,
jne.  Lopuksi enä ruho lihoineen roikkui koukussa joka oli kiskossa joka sitten siirtyi kylmiöön ja
seuraavana päivänä sitten leikkaamoon.  Siinä ei kauaa mennyt kun miehet leikkasivat sen vormuihin.

Sisällä oli 14 astetta lämmintä joten meillä oli lämpöpuvut.  Ulkona täysi helle.

Sitten minun homma oli punnita vormut 40 ja 45 kilon kokoisiksi ja erilaisiin laatikoihin.  Sian ihra
eli Silava pakattiin laatikoihin ja punnittiin ja siitä Suurni osa meni Neuvostoliittoon.  Piffi oli suurin
yksittäinen kauppa mihin lihaa pakattiin.

Olin paikan nuorin ja miehet kiusasivat kaikella tavalla mutta kestin kaiken.  Kaappini ovessa luki " Kari Lajunen" mutta jo seuraavana päivänä joku muutteli kirjainjärjestystä ja siinä luki "Ali Tajunen"

En yleensä koskaan mennyt "vipuun" mutta yhden kerran oli lähellä.  Eräs mies sanoi.  "Haepas minulle palapalvelusta makkaramitta."  Vedätys lienee vanha ja jos siellä olisi silloin tehty makaraa niin olisin voinut mennä vipuun mutta kun sitä ei tehty niin kerkesin kääntyä mutta vain ympäri ja sanoin "Mitäs jos hakisit itse makkaramittasi?"

Se oli ihan mukava työpaikka.

Siellä oli aktiivinen luottamusmies ja kerran siellä syntyi oikein kinaa ja yksi totesi luottamusmiehelle.  Sinulla on aatteesi ja joukkosi mutta mitään muuta sinulla ei sitten olekaan!.

Pöydän päässä oli paloittelija jolla oli pyövelinkirves.  Se oli iso kirves.  Hän hujautti sillä ruhon palasiksi luineen kaikkineen.
Nämä palat sitten lihanleikkaajan leikkasivat irti luista.
« Last Edit: 20. 04. 2010 12:12 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

eklu

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #60 on: 20. 04. 2010 12:12 »
Mitä se Pentti taas höpisee, kyllähän vanha totuus on et hevoselta otetaan kengät pois ja sekin vaan ettei mene mylly rikki.

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #61 on: 20. 04. 2010 13:01 »
Kannattaa lukea tuo Raholan makkaralinkki huolella. Vasta nyt luin sen sanasta sanaan:

Useimmiten pelkää ostava yleisö makkaroissa olevan "jauhoja". Ihmisissä istuu syvällä usko, että makkarantekijä pettää asiakasta korvaamalla lihan halvalla jauholla. Tätä uskoa pönkittää typerästi esimerkiksi Kauppalehti vielä 2.7.2009 makkarafirmasta kertovan jutun isolla otsikolla Jauhoja ja kamaraa vastaan.

Meidän kulttuurissamme on ryynejä ja erilaisia jauhoja aina käytetty monissa makkaroissa, eikä niitä pitäisi väheksyä. Jos ne parantavat makkaran makua ja ominaisuuksia, niin tietysti niitä pitää saada käyttää. Tämän takia tuntuukin ikävältä, kun ruokakaupassa esiintyvä makkaraesittelijä korostaa joka asiakkaalle kaikkien tuotteittensa olevan "jauhottomia" ja "A-luokan makkaraa". Maku ratkaiskoon, ei raaka-aineet!

Raholan syötäviä sanoja
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/makkara.html
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #62 on: 20. 04. 2010 13:01 »
Mitäs hevosen lihassa on erikoista? Sinne teurastamolle minunkin  hevoset vietiin, oli nyt huopatossut jalassa tai ei.

Sanotaan nyt suoraan kaikille, että minä olen juntti, oikein perusjuntti ja minä olen onnellinen siitä, että saan olla juntti. Sielu ja sydän on maaseudulla.
Tiedän mitä maaseudulla tapahtuu, vaikka asunkin  keskikaupungilla. Maaseudulla oli terve järki.

Kaupunkilaiset eivät tiedä mitä minkin ruokaa he syövät elääksensä. Kun myy karjaa, ne luokitellaan tuottajille harvoin nyt ensimmäiseen luokkaan, pääasiassa toiseen ja kolmanteen luokkaa. Siinä luokkien välillä on hinta ero. Se koko raato menee sorkkinensa ja sarvinensa samalla hinnalla. Tuottajalle ei makseta paahtokyljestä erikseen, ei maksasta, ei munuaisista puhumattakaan muista herkkuosista. Kaupoissa on makkarat, kaikki einestuotteet vain I luokan lihasta. Missä on toisen ja kolmannen luokan lihat?. En ole koskaan nähnyt kolmannen luokan lihaa tiskissä.
Kun ostaa makkaraa ei ole ilmoitettu että kolmannen luokan lihasta. Mihin meidän vanha humma-vainaa joutui, totuus on, että makkaraan.

Ei hevosen lihassa mitään kummallista ole, se on hyvää lihaa. Minne ovat kadonneet kaupan tiskilta kieli, munuaiset, maksa ym. kalliit herkut. Koettakaa kuvitella minne ne ovat kadonneet? Ei niin kalliita herkkuja minkeillekään anneta. Katsokaas  ei makkarapaketin kyljessä lue, että tässä meidän heppavainaata ja kamaraa joukkoon eli siannahkoja. Kääntelin uteliaisuuttana makkarapaketteja kaupassa, ei siinä selosteta mistä se on tehty?

Minä en koske makkaraan, lihapulliin, leikkeisiin. Miksi? Koska en ole saanut riittävää selostusta siitä, mistä se on tehty. Kun itse on nähnyt miten sitä tehdään,  niin suoraan sanoen yököttää. Panee grilliin  käsittelmätöntä lihaa itse marinoi, silloin tietää aivan varmasti mitä syö.
Eli taas kuuluu havinaa kirkkotieltä.

Pentti Suksi

Umpi Luuta

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #63 on: 20. 04. 2010 14:02 »
Tavallista fiinimpi rouvashenkilö oli kaupan makkaratiskillä ja pyysi kauppiaalta jätkänmakkaraa koiralle. Perässä tuli sekatyömies ja pyysi koiranmakkaraa jätkälle. Ja tämä on taatusti totta.

Offline Niiskutti

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 1632
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #64 on: 20. 04. 2010 14:02 »
Klamydia - Vatsahapposhow Jollei toi musa tuossa iske nii voi vaikka vaan lukea ne lyriikat ja laittaa äänen pois. Biisi on tehty 1996, eikä varmasti ole lisäaineet makkaroissa ja muissa eineksissä ainakaan vähentyneet.

Parempihan se olis P.Suksen tavoin ostaa marinoimatonta lihaa grilliin ja muuhun ruuanlaittoon, mutta tuntuu ettei lihatiskistä enää meinaa moista löytää. Kaikki on naamioitu samaan soosiin, ettei edes näe onko paketissa possua, nautaa vai broileria, ja on luotettava ainoastaan siihen mitä paketissa lukee. No, yks hailee sekin, kun kaikki maistuu samalle kun marinadi on sama.

Itse en kyllä makkaraa alkaisi itse vääntämään, kelpaa se mitä kaupassa on. Joskus kun ei ihan senttejä tarvitse laskea, ostan Wigrenin tai Tapolan tuotteita, ei oo tarvinnut pettyä.

eklu

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #65 on: 20. 04. 2010 14:02 »
Muutaman paketin Snelmannin ilman kamaraa nakkeja syöneenä sanon et ei olleet hyviä, ei kylmänä eikä keitettynäkään. Merkki meni vaihtoon, ihan sama onko siellä pikkasen nahkaaki kuhan maistuu.

rasvattu ajatus

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #66 on: 20. 04. 2010 17:05 »
Siskonmakkaraa en ole koskaan ostanut ja jotenkin ajatus ällöttää en tiedä miksi.

jekku

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #67 on: 20. 04. 2010 19:07 »
Sanotaan nyt suoraan kaikille, että minä olen juntti, oikein perusjuntti ja minä olen onnellinen siitä, että saan olla juntti. Sielu ja sydän on maaseudulla.
Tiedän mitä maaseudulla tapahtuu, vaikka asunkin  keskikaupungilla. Maaseudulla oli terve järki.

Kaupunkilaiset eivät tiedä mitä minkin ruokaa he syövät elääksensä. Kun myy karjaa, ne luokitellaan tuottajille harvoin nyt ensimmäiseen luokkaan, pääasiassa toiseen ja kolmanteen luokkaa. Siinä luokkien välillä on hinta ero. Se koko raato menee sorkkinensa ja sarvinensa samalla hinnalla. Tuottajalle ei makseta paahtokyljestä erikseen, ei maksasta, ei munuaisista puhumattakaan muista herkkuosista. Kaupoissa on makkarat, kaikki einestuotteet vain I luokan lihasta. Missä on toisen ja kolmannen luokan lihat?. En ole koskaan nähnyt kolmannen luokan lihaa tiskissä.
Kun ostaa makkaraa ei ole ilmoitettu että kolmannen luokan lihasta. Mihin meidän vanha humma-vainaa joutui, totuus on, että makkaraan.

Ei hevosen lihassa mitään kummallista ole, se on hyvää lihaa. Minne ovat kadonneet kaupan tiskilta kieli, munuaiset, maksa ym. kalliit herkut. Koettakaa kuvitella minne ne ovat kadonneet? Ei niin kalliita herkkuja minkeillekään anneta. Katsokaas  ei makkarapaketin kyljessä lue, että tässä meidän heppavainaata ja kamaraa joukkoon eli siannahkoja. Kääntelin uteliaisuuttana makkarapaketteja kaupassa, ei siinä selosteta mistä se on tehty?

Minä en koske makkaraan, lihapulliin, leikkeisiin. Miksi? Koska en ole saanut riittävää selostusta siitä, mistä se on tehty. Kun itse on nähnyt miten sitä tehdään,  niin suoraan sanoen yököttää. Panee grilliin  käsittelmätöntä lihaa itse marinoi, silloin tietää aivan varmasti mitä syö.
Eli taas kuuluu havinaa kirkkotieltä.

Pentti Suksi

Onneksi meillä on kaikkien asioiden asiantuntija Suksi kertomassa totuudet kaikista asioista.
Tässähän on tietämättömänä kaupunkilaisena olemassa vaara, että laittaa suuhunsa jotain hyvänmakuista ja ravitsevaa mutta se osoittautuukin syämäkelvottomaksi moskaksi koska Suksi on sen valmistusprosessin nähnyt ja kokenut.
Kyllä minun lähimarkettini hyllyistä löytyy vielä maksat, munuaiset, sydämet ja osso buccot ilman suurempaa hakemista.
Kamarakaan ei ole sen kummempaa tavaraa ainakaan wikipedian mukaan. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kamara
Suksen ensimäisestä purkauksesta jäi vaivaamaan se milloin tuo vierailu makkaratehtaalla oli tapahtunut ja missä?

Olisiko mahdollista, että isäntänä toiminut tj. esittelisi ostavalle ryhmälle tuotantoaan moisella tavalla mitä Suksi kuvailee, epäilenpä ettei olisi.
Makkaratehtaalle toimitettu liha on jo valmiiksi pilkottua eikä siellä enää teurastajat kokonaisten ruhojen kanssa riehu repimässä.

Jos Sukselle ei makkarat maistu, riittää siitä maininta jos ylipäätään me sillä tiedolla jotain tekisimme.
Toisaalta onhan se taas tärkeää nostaa itsensä meidän rahvaan yläpuolelle tässäkin asiassa.

eklu

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #68 on: 20. 04. 2010 19:07 »
Montako makkaratehdasta Suomessa on jossa ylin johto muutaman maan konsulin kanssa esittelee arvovieraille toimintaa, toki joukossa ainakin yksi kuningas tai vähintään pari prinssiä. Voi sitä mitallien ja arvomerkkien kilinään kun on hypitty hevosten raatojen yli.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #69 on: 20. 04. 2010 20:08 »
Lopettakaa nyt tuo lapsellinen jankutus, että muka kaikkia asioita. Sattumalta tiedän jotakin ja en tiedä
jotakin. Luulis vanhojen vanhojen äijien jotakin itsekkin tietävän ja ottavan selville asioista.

Sitten Eklulle, etkö tiedä että tehtaissa käy vieraita korkealla tasolla. Valiolla, Atrialla, Wärtsilässä
AAB:llä, en itsekkään tiedä montako kertaa olen ollut valtuuskuntien oppaina niin suurlähettiläs kuin ministeritasolla ko. paikoissa. Taas on ehkä tulossa suurlähettilästason vierailu Vaasaan ja aivan varmasti suurlähettiläälle esitettään Vaasan vientiteollisuutta.

Itse ollaan niin hemmetin tyhmiä, että mistään ei oteta selvää, sitten luullaan että kaikki muutkin tyhmiä.
En ole niin kuin olette joka osiossa päätä aukomassa kuin te ja asettamassa itseänne naurun alaisiksi.
Anteeksi, että suoraan niin tekin olette suoria.

Pentti Suksi

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #70 on: 20. 04. 2010 21:09 »
Kerroit Pentti Suksi käyneesi aikoinasi Atrialla. Ilman minkäänlaista riidankylvöä, voisitko kertoa milloin tämä tapahtui ja kuka tämä toimitusjohtaja oli ?

Offline peili

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 309
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #71 on: 20. 04. 2010 21:09 »
Harvalla taitaa olla enää pääsy makkaratehtaalle sen estää nykyiset hygieeniamääräykset , tarvis olla hygieeniapassi vierailuun sinne ,eikä kukaan ota sitä riskiä että sinne kuka vain päästetään tuotantotiloihin, menneitä tietysti voi muistella kellä muisti pelaa. Perinteistä jyvää makkaraa saa ostamalla aitoa Kyrönmakkaraa jota tekee Atila Vähässäkyrössä ja löytyy muutamista kaupoista Vaasan ympäristöstä ja markkinoilta. Ja sitten erityisen lihaista Maalahden Lihan nakkia ja Häjynhyvää lenkkiä  ym. ainakin Prismasta ja kivihaan Citarista ja markkinoiltakin muiden palavituotteiden lisänä. Eikä nämä pikkuyrittäjät sotke mitään kamaraa sekaan vaan pistävät parasta mahdollista kotimaista lihaa tuotteisiinsa.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #72 on: 21. 04. 2010 09:09 »
Muistuipa mieleen, että kaikkiaan kaksi kertaa olen ollut makkarantekokoneen ääressä 1960 Maataloustuottajain mukana Itikalla. Kivimäelle en ole tilintekovelvollinen missä olen käynyt matkani varrella. Tosi monessa paikassa.
Silloin kun olen käynyt, silloin kuultukaan hygienia passeista toki meillä oli valkoiset vaatteet, päähine ja
kenkien päällä suojukset. Siihen aikaan se. Silloin kun kävi venäläinen kauppavaltuuskunta jota johti Lenfintorgin pääjohtaja Viktor Gladkov ja Atria tarjosi juhlaillalliset Sorsanpesässä. Ja enempää minun tarvitse Kivimäelle selittää koska nämä ei kuulu milläänlailla hänelle. Olen niitä harvoja jotka käynyt katsomassa miten makkaraa tehdään. Kyllä minun muistini toimii oikein hyvin, mutta tiettyjen ei muisti pelaa kuin pätkittäin jos silloinkaan.Pysyttekö älylliseen keskusteluun makkarasta, lankeematta epäoleellisuuksiin.

Pentti Suksi

eklu

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #73 on: 21. 04. 2010 09:09 »
On mailma pikkasen muuttunut 1960 luvulta, ei ollut kunnon kylmäkoneitakaan vielä silloin ja ja yleinen hygieniakin melkoisesti muuttunut näin 2010 luvulla. Asiat eivät mielestäni ole ollenkaan verrattavissa keskenään, mielestäni on jopa naurettavaa verrata nykytekniikkaa ja tarkkuutta tuohon aikaan.

Asiantuntija

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #74 on: 21. 04. 2010 09:09 »

Pysyttekö älylliseen keskusteluun makkarasta, lankeematta epäoleellisuuksiin.

Pentti Suksi

Jos pullistelee tutustuneensa eri juttuihin, niin eikö olisi kohtuullista kertoa, että missä ne ovat tapahtuneet. Tällöin ei jää ainan niin paljon epäilyttävää. Ja keskustelu menee eteenpäin.

Valitettavasti sinä viet meitä aina pois tuolta älyllisestä alueelta, sille omalle "alueellesi" ja silloin ei ole enää  muillakaan eväitä siihen älylliseen keskusteluun. Eli jotkut eivät siinä kovinkaan usein onnistu, silloin kun sinä olet keskustelussa mukana, mikä on tietysti valitettavaa, mutta joskus kieltämättä huvittavaa.

Miksi olet muuten kiinnostunut seuraamaan älyllistä keskustelua? Kuitenkin siihen itse osallistumatta, ainakaan sillee älyllisesti.

Joo, tiedän lähtee meneen taas ohi aiheen, eli palaan asiaan uudeleen vasta sitten kun se kuuluu taas otsikon alle. Pahoitteluni.  

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #75 on: 21. 04. 2010 09:09 »
Jospa palattaisiin taas tähän makkarakeskusteluun. Kaupoissa on jo muutaman vuoden ollut tarjolla myös Wilhelmi-makkarapiffejä.  Olen ymmärtänyt että ne on tehty samasta taikinasta kuin Wilhelmi.  Kokeilin niitä mutta eivät maistuneet samalta kuin grilli-wilhelmi, ei ainakaan minun  suussani.

Pohdin kovasti että onko kysymys vain visuaalisesta efektistä vai siitä että kuoressa oleva wilhelmi valmistuu/kypsyy eri tavalla?  Lisäksi pohdin että miten wilhelmi makkarapiffejä voisi jalostaa.  Onko kokemuksia?

"Makkarassa on kaksi päätä: mutta vain toinen voi maistua paremmalta"
Tuntematon ajattelija

Kyllä makkarasta saa aikaan myös älykkään keskustelun.  Aloitetaan vaikka makkaran kulttuurihistoriasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Makkara

Savolainen makkarakerho

Mustamakkaran historiaa
http://www.reklaamikari.fi/musta/hist.html

Salamista chorizoon
http://www.apu.fi/ruoka/article162110-1.html


« Last Edit: 21. 04. 2010 09:09 by Tapio Parkkari »
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #76 on: 21. 04. 2010 09:09 »
Harvalla taitaa olla enää pääsy makkaratehtaalle sen estää nykyiset hygieeniamääräykset , tarvis olla hygieeniapassi vierailuun sinne ,eikä kukaan ota sitä riskiä että sinne kuka vain päästetään tuotantotiloihin, menneitä tietysti voi muistella kellä muisti pelaa.

Näin on. Nurmossakin suurin osa joutuu katselemaan ikkunan takaa tuotantoa. Muutenkin valmistusprosessit etenevät automaattisesti nykyään niin, ettei juuri kukaan koske enää käsin tuotteisiin. Myös lämpötilaa on laskettu aika tavalla. Monilla korkean hygienian osastoilla työskennellään ympäri vuoden +4 asteen lämmössä.

Quote
Perinteistä jyvää makkaraa saa ostamalla aitoa Kyrönmakkaraa jota tekee Atila Vähässäkyrössä ja löytyy muutamista kaupoista Vaasan ympäristöstä ja markkinoilta. Ja sitten erityisen lihaista Maalahden Lihan nakkia ja Häjynhyvää lenkkiä  ym. ainakin Prismasta ja kivihaan Citarista ja markkinoiltakin muiden palavituotteiden lisänä. Eikä nämä pikkuyrittäjät sotke mitään kamaraa sekaan vaan pistävät parasta mahdollista kotimaista lihaa tuotteisiinsa.

Pienet yrittäjät joutuvat altavastaajaksi, koska tuotantosarjat ovat pieniä verrattuna isoihin laitoksiin. Jos he sen lisäksi  ”pistävät parasta mahdollista kotimaista lihaa” tuotteisiinsa, alkaa kilpailutilanne olla toivoton.
Ilman omaa teurastus-  ja lihanleikkuutoimintaa olevien, siis pelkästään lihanjalostukseen perehtyvien keskikokoistenkin yritysten on arvioitu turvautuvan ennemmin tai myöhemmin ulkomaiseen raaka-aineeseen menestyäkseen lihabisneksessä.  

Kerroit Pentti Suksi käyneesi aikoinasi Atrialla. Ilman minkäänlaista riidankylvöä, voisitko kertoa milloin tämä tapahtui ja kuka tämä toimitusjohtaja oli ?
Kivimäelle en ole tilintekovelvollinen missä olen käynyt matkani varrella.
---   ---   ---
Ja enempää minun tarvitse Kivimäelle selittää koska nämä ei kuulu milläänlailla hänelle.
---   ----   ----
Pysyttekö älylliseen keskusteluun makkarasta, lankeematta epäoleellisuuksiin.

Sain asialliseen kysymykseen näköjään vähemmän asiallisen vastauksen. Vai älyllistä keskustelua. :-)
Pentti Suksi on siis joskus historiassa käynyt Seinäjoen Itikalla, ei missään tapauksessa nykyisellä Nurmon Atrialla. Kuten eklu tuossa oikein toteaa, on maailma aika tavalla muuttunut koskien myös makkaranvalmistusta.

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Vs: Makkarat
« Reply #77 on: 21. 04. 2010 09:09 »
Tässä hieman lisää purtavaa kulttuurikeskustelulle makkarasta:

http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/909-Jokke-Pepperoni-Haapanen.html
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Asiantuntija

  • Guest
Vs: Makkarat
« Reply #78 on: 21. 04. 2010 10:10 »

Pohdin kovasti että onko kysymys vain visuaalisesta efektistä vai siitä että kuoressa oleva wilhelmi valmistuu/kypsyy eri tavalla?  Lisäksi pohdin että miten wilhelmi makkarapiffejä voisi jalostaa.  Onko kokemuksia?


Varmasti makkaraa savustettaessa tulee eroja makuun. Kun tuotteen kaliberi on iso ja päällä jokin "synteettinen suoli" kuten pihvi Wilhelmissä käsittääkseni on. Tällöin itse tuotteen maussa voi olla, jopa huomattava ero.

Normi Wilhelmhän on luonnonsuolessa ja kohtuullisen ohutta, verrattuna ns.tankomakkarasta leikattuun viipaleeseen, eli pihviin, joten se saattaa saada savuaromin paremmin massaan saakka.

Loistava ero kypsytyksen ja savustuksen vaikutuksesta tuotteen makuun oli joskus aikoinaan makuero nakin ja siskonmakkaran välillä. Eräässä tehtaassa ne tehtiin muutn täysin samalla tavalla ja jopa samasta massaerästä, mutta siskonmakkaraa ei vai vain savustettu ollenkaan, se vain keitettiin kuten nakitkin savustuksen jälkeen. Lopputuotteet olivat täysin erimakuisia ja myöskin erinäköisiä. Savun makun jotenkin häivytti itse massan makua ja se savustettu oli jotenkin miedomman makuinen verrattuna siskonmakkaraan.

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Vs: Makkarat
« Reply #79 on: 21. 04. 2010 10:10 »
Puhutaan sitten makkarasta tai kvanttifysiikasta niin eräät ne keksii henk.kohtaista nälvimisen aihetta jokaisesta ?

Ettekö voi mennä takaisin hiekkalaatikolle kasvamaan ?