Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Ympäristöseura vastaa

Ympäristöseura vastaa

Sitä ihmettelemme, että tähän juttuun on vedetty sellaisia nimiä kuin Tapani Lehtoluoto sekä Kirsti Sundback. Heillä ei ole ainakaan ympäristöseuran suojeluesityksen kanssa mitään tekemistä (muuta kuin että Sundback virkansa puolesta on vastaanottanut esityksemme). Olemme toimineet tässä asiassa oma-aloitteisesti.

Länsi-Suomen ympäristökeskus
PL 262
65101 VAASA

Vaasan ympäristöseura – Vasa miljöförening ry

Hakemuksen peruuttaminen

Asia

Vaasan ympäristöseura – Vasa miljöförening ry on 14.5.2008 päivätyllä hakemuksella pyytänyt Länsi-Suomen ympäristökeskukselta osoitteessa Kauppapuistikko 35 olevan asemakaavassa julkisivuiltaan suojelluksi määrätyn rakennuksen suojelemista rakennussuojelulain nojalla.

Vaasan ympäristöseura – Vasa miljöförening ry peruuttaa hakemuksensa.

Peruutuksen syyt

Rakennussuojeluesityksen syynä oli Kauppapuistikko 35 julkisivuremontin toimenpidelupahakemuksen yhteydessä annettu museoviraston lausunto. Museovirasto on rakennussuojeluasioissa toimiva lakimääräinen asiantuntijaviranomainen. Lausunnossaan julkisivun korjaussuunnitelmasta Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomaiselle museovirasto ei hyväksynyt rakennuksen ikkunoiden ja asuntokohtaisten parvekkeiden ovien vaihtamista hakemuksessa esitetyllä tavalla.

Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomainen myönsi korjaushankkeelle kuitenkin toimenpideluvan hakemuksen mukaisena. Toimenpidelupa myönnettiin myös ikkunoiden ja ovien vaihtamiseen museoviraston lausunnossa esitetyn vastaisesti.

Vaasan ympäristöseura katsoi, ettei uudessa asemakaavassa suojeltua rakennuksen julkisivua saisi muuttaa vastoin museoviraston kantaa. Koska Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomainen oli näin kuitenkin päättänyt, ympäristöseura päätti saattaa asian valtion rakennussuojeluviranomaisen, Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tutkittavaksi. Samalla ympäristöseura pyysi Länsi-Suomen ympäristökeskusta tutkimaan, onko Vaasan rakennuslupaviranomainen toiminut menettelyllisesti oikein ratkaistessaan asian, vaikka luvan edellytyksenä on maankäyttö- ja rakennuslain mukaan ympäristökeskukselta ensin saatu poikkeuslupa.

Koska rakennuksen julkisivun korjaustyö oli jo alkamassa, ympäristöseura toivoi, että ympäristökeskus olisi ymmärtänyt asian ripeän selvittämisen tarpeen. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan ympäristökeskus on ryhtynyt hankkimaan asiassa lausuntoja, joiden saaminen tulee kestämään vielä pitkään. Näin menetellen lopullisen ratkaisun saaminen ympäristöseuran esitykseen ja toimivalta-asian selvityspyyntöön tulee kestämään kuukausia.

Hallinnollisesti hyvin poikkeuksellisella tavalla Länsi-Suomen ympäristökeskus on jo etukäteen kuitenkin ilmoittanut ympäristöseuralle ja muillekin osapuolille, ettei se ryhdy asiassa mihinkään ympäristöseuran hakemuksessa olleisiin toimiin saatavista lausunnoista huolimatta. Ympäristöseura oli olettanut, että Länsi-Suomen ympäristökeskus rakennussuojeluviranomaisena ja maankäyttö- ja rakennuslain noudattamisen valvojana olisi ryhtynyt kiireellisiin toimiin asian ratkaisemiseksi. Näin menetellen rakennuksen omistaja ei olisi joutunut kokonaan siirtämään rakennuksensa julkisivun korjausta johonkin epämääräiseen tulevaisuuteen.

Ympäristöseura korostaa, että asemakaavan noudattamisen valvonta ja lainmukaisten menettelyjen toteutuminen ovat ilman ulkopuolisiakin Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomaisen ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen lakiin perustuvia perustehtäviä. Tätä tehtävää viranomaisten tulee toteuttaa oma-aloitteisesti ilman, että kulttuuriympäristön suojelua varten perustetun yhdistyksen siitä tarvitsee viranomaisille kirjoittaa. Edellä oleva korostuu tässä tapauksessa, sillä ympäristökeskus on ollut tietoinen julkisivun muutossuunnitelmasta hyvissä ajoin etukäteen.

Asemakaavassa suojeltujen rakennusten suojelun toteutuminen on viranomaisten vastuulla. Mikäli vastuussa olevat viranomaiset eivät toiminnassaan noudata museoviraston suojelun sisältöä koskevia ohjeita ja lausuntoja, joudutaan kestämättömään tilanteeseen, jossa syyttömät voivat joutua maksumiehiksi.

Vaikka ympäristöseuran käsityksen mukaan toimenpideluvan myöntäminen julkisivuremontin sellaisillekin töille, joita museovirasto on pitänyt asemakaavan suojelupäätöksen vastaisina ei ollut oikein ja vaikka Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomainen on toimivallattomasti myöntänyt toimenpideluvan ilman ympäristökeskuksesta saatua poikkeuslupaa, peruuttaa ympäristöseura esityksensä, sillä hidas, lain kirjaimen mukainen, mutta käytännön elämälle vieras hallintomenettelyn käyttäminen on tässä tapauksessa aiheuttamassa rakennuksen omistajalle turhia kustannuksia.

Vaasassa 2.6.2008

Anna Swanljung
Hubertus Härke

Kuva: Kari Lajunen

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa